|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Vazektomija ni nepovratni proces

Helena Primic, 9.7.2023
Čeprav je včasih veljalo, da je vazektomija nepovratna metoda kontracepcije oziroma moške sterilizacije, to danes več ne velja. Kljub opravljeni vazektomiji imate ob določenih pogojih možnosti za spočetje otroka.

image
Moškemu se po vazektomiji semenčeca še vedno proizvajajo, vendar se proizvodnja upočasni, saj nedozorela semenčeca ne morejo nadaljevati svoje poti po prekinjenih semenovodih do prostate. (Freepik.com)
/11


Vazektomija ni nujno nepovraten proces, temveč je lahko tudi le začasna oblika moške kontracepcije, pri kateri na zgornjem delu mošnje prevežejo (in ne prerežejo!) oziroma zablokirajo oba semenovoda ter tako semenčicam preprečijo, da bi prišle do ejakulata.

 

Uspešnost povratnosti

Kot zagotavlja izkušen avstralski kirurg prof. dr. Earl Owen, ki je leta 1971 opravil prvo mikrooperacijo povratne vazektomije in jih uspešno opravlja že 24 let pri moških, starih od 22 do 70 let, je uspešnost povratnosti zelo visoka.

Če se boste odločili za vazektomijo in se za povratno operacijo odločili v v prvih petih letih po vazektomiji, je možnost, da boste lahko normalno spočeli otroka, kar 95-odstotna.

Če ob od vazektomije minilo več kot šest in manj kot deset let, je vaša možnost za očetovstvo še vedno 90-odstotna. Po 11 letih in manj kot 15 let od vazektomije, ta možnost pade na 80 odstotkov, po 16 in manj kot 20 leti na 57 odstotkov, več kot 20 let in manj kot 45 let po vazektomiji pa je vaša možnost, da vam uspešno naredijo povratno operacijo, le še 45-odstotna.

Kot opozarja dr. Owen je pri povratni operaciji zelo pomembno, kdo (zares izkušena ekipa) in kako (s posebej prilagojeno opremo) vas operira, saj imajo semenovodi tri plasti in so debeli le toliko kot dva do trije lasje skupaj (premer je manjši od enega milimetra!). Uspešnost povratne vazektomije je zelo odvisna tudi od mesta, kjer so vam naredili vazektomijo. 

 

PREBERITE TUDI: Ko si partner ne želi (več) otrok ...

 

Kako poteka poseg vazektomije? 

Kot lahko preberemo na slovenski spletni strani Vazektomija.si - ki jo je ustvaril moški, ki se je odločil, da bo v slovenskem jeziku zbral vse podatke, napotke in dileme glede vazektomije, ki jo je tudi sam prestal in dokumentiral -, sam postopek operacije traja približno 15 minut, vse skupaj (vključno s prijavo, obiskom garderobe, čakanjem, posegom in zopet čakanjem na papirje do odhoda domov) pa ne več kot dobro uro. Če seveda zanemarimo dolgo čakalno vrsto. 

Kaj pa po posegu? "Če je možno, si vzemite vsaj dva dni prosto (dopust), najbolje pa kar ves teden. V bistvu lahko greste že naslednji dan v službo, vendar je najbolje, da počivate in mesto posega hladite z ledom," svetuje avtor zgoraj omenjene spletne strani.

Po končanem posegu boste dobili le kirurški obliž (ki si ga vsako jutro zamenjajte), po kakšne pol ure, ko bo popustil anestetik, pa se lahko pojavi tudi bolečina. Po dnevu ali dveh po posegu se lahko pojavi tudi hematom (izlitje krvi znotraj skrotuma oziroma penisa), pri čemer manjši hematomi niso nevarni in v kratkem izginejo sami. Toda, če pa je hematom velik in zelo rdeč, nikar ne omahujte ter pokličite ali/in obiščite osebnega zdravnika. 

Po kakšnem tednu po posegu pa vas čaka še ena pomembna naloga - praznjenje zalog vseh spermijev, ki so ostali v semenovodih in lahko tudi v sečnem mehurju. Šele po desetih, dvajsetih ali celo kasnejših ejakulatih po vazektomiji bo namreč izliv povsem brez semenčic, kar vam bo dokončno potrdil vzorec ejakulata, ki ga bodo pregledali v androloškem laboratoriju.   

 

PREBERITE TUDI: 7 nenavadnih dejstev o spermi

 

Po vazektomiji se semenčeca še vedno proizvajajo 

Pri moškem, ki ni imel vazektomije, semenčeca dozorevajo približno šest tednov, ko po semenovodih prispejo do prostate, kjer ostanejo še nekaj tednov, tako da so šele pri starosti deset tednov zares zrele in pripravljene na pot po ejakulatu do zrelega ženskega jajčeca.

Če ima moški semenovoda zablokirana, se mu semenčeca še vedno proizvajajo, vendar se proizvodnja upočasni, saj nedozorela semenčeca ne morejo nadaljevati svoje poti po prekinjenih semenovodih do prostate. Kot pojasnjuje dr. Owen, se obmodek sčasoma raztegne, kanalčki v modah otečejo in določena ohlapnost v sistemu ostane pod nenehnim pritiskom.

Toda, ker so semenčeca večinoma zgrajena iz vode (več kot 80 odstotkov), se celice razgradijo in absorbirajo v okoliško tkivo, toda vsebina sistema z leti vendarle postaja vse bolj gosta. Prav zato je za uspešno povratno vazektomijo tako zelo pomemben čas, ki je pretekel od vazektomije.

 

PREBERITE TUDI: Kakšna je zdrava in plodna sperma?

 

Kako pa poteka poseg povratne vazektomije?

Če vazektomija traja le dobrih 15 minut, kakovostna povratna vazektomija traja od ure in pol do dveh ur. V ordinaciji dr. Owena uporabljajo posebno mikrokirurško opremo, ki je bila zasnovana posebej za to operacijo:

"Takoj, ko začne sistem semenčeca potiskati skozi semenovode, je lahko pritisk v semenovodih od 100 do 200 mms (lahko je višji kot v krvi). In če spoji niso narejeni v treh prekrivajočih slojih, lahko ta pritisk semenčeca (velikosti le enega mikrona!) zlahka potisne skozi spoj izven semenovoda, kar lahko povzroči brazgotine, ki med celjenjem ponovno zablokirajo semenovode," pojasnjuje eden najboljših mikrokirurgov dr. Owen iz Sydneya.

Prav zato pacientom po posegu svetuje, da so prva dva dni po posegu zares čim bolj previdni, četudi jih nič ne boli, saj "boste v prvih 40 urah dobili skoraj popolno zdravljenje, če boste tankim žilicam dopustili, da se v miru združijo preko kirurškega spoja, ki ne sme biti ne pretesen, ne preohlapen in ne s preveč šivi".

Vsaj mesec dni po posegu se morajo pacenti vzdržati seksualnih odnosov oziroma ejakulacije, po poteku tega časa pa si lahko privoščijo celo več posteljnih užitkov kot po navadi, saj s tem izboljšajo čiščenje starih zalog semenčic v sistemu, ki bi se naj povsem prenovil v desetih tednih po povratni vazektomiji.

Po desetih tednih je tudi čas za laboratorijsko štetje semenčič v ejakulatu, ki vam bo potrdilo, ali je bila povratna vazektomija uspešna ali ne.


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako čim prej zanositi?
Za zanositev se mora ujeti veliko stvari, v vsakem primeru pa je izbira ustreznega časa resnično najbolj pomembna. Kako ...
5
7 nenavadnih dejstev o spermi
Poleg tega, da sperma preprečuje depresijo pri ženskah in bi si z njo partnerka lahko tudi negovala kožo, smo našli celo...
4
Ovulacija in oploditev
Ovulacija je sprostitev zrelega in za oploditev sposobnega jajčeca v jajčniku ženske. Nastane praviloma v sredini menstr...
4
Ovulacija in plodni dnevi
Kaj je ovulacija? Kako izračunati kdaj ovulacija nastopi? Načini ugotavljanja ovulacije.
4



Luteinizirajoči hormon (LH) in pomen vredn...
Luteinizirajoči hormon proizvaja hipofiza in je izjemno pomemben za pravilno delovanje reproduktivnega sistema. Pri žens...
Po spontanem splavu ni treba odlagati zano...
Najnovejše raziskave razkrivajo, da po spontanem splavu ni potrebno tri mesece odlagati s ponovno zanositvijo. Ravno zan...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?