|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Deklica, rojena iz zarodka, ki je bil zamrznjen 27 let

Uredništvo Ringaraja.net, 27.10.2023
Par iz Tennesseeja se je leta boril z neplodnostjo, nato pa se je povezal z Nacionalnim centrom za darovanje zarodkov (NCDE). Ta organizacija hrani zamrznjene zarodke, ki so se jih bolniki z oploditvijo in vitro odločili podariti.

image
Molly je verjetno postavila nov rekord za najdaljši zamrznjeni zarodek, ki ga je prej imela njena starejša sestra Emma. (NCDE)
/11


Ko se je oktobra lani rodila Molly Gibson, je od njenega spočetja minilo 27 let.

Zarodek je bil oktobra 1992 zamrznjen in je bil v tem stanju do februarja 2020, ko sta ga posvojila Tina in Ben Gibson iz Tennesseeja (ZDA).

Molly je verjetno postavila nov rekord za najdaljši zamrznjeni zarodek, ki ga je prej imela njena starejša sestra Emma.

 

Par iz Tennesseeja se je leta boril z neplodnostjo, nato pa se je povezal z Nacionalnim centrom za darovanje zarodkov (NCDE), neprofitno krščansko organizacijo v Knoxvilleu.

Ta organizacija hrani zamrznjene zarodke, ki so se jih pari odločili podariti, namesto da bi jih uporabili.

 

PREBERITE TUDI: Želita zanositi? NE počnita tega!

 

Družine, kot so Gibsonovi, lahko tako posvojijo enega od neuporabljenih zarodkov in imajo otroka, s katerim niso genetsko povezani.

Po ocenah NCDE je v ZDA trenutno shranjenih približno milijon zamrznjenih človeških zarodkov.

 

Mark Melinger, direktor razvoja in trženja pri NCDE, je dejal, da je neplodnost pogost problem družin, ki iščejo darovanje zarodkov.

"Verjetno se jih približno 95 odstotkov sooča z nekakšno neplodnostjo," je dejal Melinger. "Počaščeni in privilegirani smo, da lahko opravljamo to delo in pomagamo parom, da si ustvarijo družino."

 

"Neplodnost je bila najtežja stvar, s katero sem se kdaj spopadla," je Tina Gibson zapisala v blogu na spletnem mestu NCDE, potem ko je rodila prvo hčerko Emmo. "Zdaj, ko sem na drugi strani, vidim, koliko so me vsa ta leta oblikovala kot mamo."

 

Nacionalni center za darovanje zarodkov je bil ustanovljen pred 17 leti in od takrat je omogočil več kot 1000 posvojitev in rojstev zarodkov, medtem ko se letno izvede približno 200 prenosov.

Podobno kot pri tradicionalnem postopku posvojitve se lahko pari odločijo, ali želijo "zaprto" posvojitev zarodka ali "odprto", kar omogoča neko obliko stika z darovalci. Stik je lahko v obliki od elektronskih sporočil, vse do sorodstvenega odnosa, pravi Melinger.

 

PREBERITE TUDI: Kako ostati pozitivna, medtem ko se trudiš zanositi?

 

Parom se prikaže 200 do 300 profilov darovalcev zarodkov, vključno z demografsko zgodovino družine darovalcev. Gibsonovi, nizke rasti, so izbrali darovalce, ki so tudi nižji, je dejal Melinger.

 

Gibsonovi hčerki - Molly in Emma, ??rojeni leta 2017, sta pravzaprav genetski sestri. Oba zarodka sta bila skupaj zamrznjena leta 1992, ko je bila Tina Gibson stara eno leto.

Po podatkih NCDE je bil Emin zarodek, star 24 let, najstarejši zarodek, iz katerega je nastalo življenje, dokler se letos ni rodila njena sestra Molly.

"Dobesedno vsak dan se z možem pogovarjava o tem," je za CNN povedala gospa Gibson.

"Vedno nekaj takega:" Ali lahko verjameš, da nimava ene, ampak dve dekleti? " Ali lahko verjameš, da sva starša dveh otrok? "

 

Na NCDE pravijo, da lahko zarodki v takem stanju zdržijo večno. Zahvaljujoč tehnološkemu napredku se je leta 1984 v Avstraliji rodil prvi otrok, rojen iz zamrznjenega zarodka po in vitro oploditvi.

"Možno je, da se bomo nekega dne videli rojstva otroka iz zarodka, starega 30 let," zaključi Melinger.

 

Vir: Ringeraja. rs

 

PREBERITE TUDI: Zgodbe malih junakov: Moj IVF čudež


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

To je najboljša starostna razlika med otroki
Strokovnjaki so ugotavljali, kako manjša, srednja in večja starostna razlika med otroki vpliva na mamo, otroke oziroma v...
10
Ovulacija in oploditev
Ovulacija je sprostitev zrelega in za oploditev sposobnega jajčeca v jajčniku ženske. Nastane praviloma v sredini menstr...
5
Kako prepoznati vgnezditveno krvavitev?
Kako lahko prepoznamo vgnezditveno krvavitev in kako se loči od menstruacije?
4
Zakaj je več dojenčkov spočetih v zimskih ...
Če imate več prijateljev s septembrskim rojstnim dnevom, je verjetno, da so njihovi starši devet mesecev prej zavestno a...
4



Znaki, ki kažejo, da imate preveč "moš...
Ko gre za žensko neplodnost, je večkrat težava v preveč kot premalo testosterona. V članku preverite, kateri so znaki, d...
Kakšna je zdrava in plodna sperma?
Če je v moškem ejakulatu manj kot deset milijonov spermijev na mililiter sperme, se to šteje kot nizko število spermijev...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?