|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Virus Zika dokazano povzroča okvaro možganov

Uredništvo Ringaraja.net, 11.2.2016
Okužba z virusom Zika med nosečnostjo povzroča možganske okvare ploda. Do tega izjemno pomembnega odkritja je prišla skupina slovenskih znanstvenikov Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani in Univerzitetnega kliničnega centra.

image
Virus Ziko prenašajo tigrasti komarji (Foto: Wikipedija)
/11


Številni ugledni inštituti po vsem svetu so si prizadevali odkriti povezavo med virusom Zika in okvarami možgan pri nerojenem otroku, z veliko mero truda in kančkom sreče pa je do končnega odkritja prva prišla skupina 10 znanstvenic in štirih znanstvenikov iz Slovenije, ki jih je vodila akad. prof. dr. Tatjana Avšič Županc, univ. dipl. biol.. 


Okužba slovenske nosečnice temelj raziskave

Raziskava slovenskih strokovnjakov je temeljila na primeru slovenske ženske, ki se je med bivanjem in delom v Braziliji okužila z omenjenim virusom. Ko se je v 28. tednu nosečnosti vrnila v Slovenijo, je ultrazvočna preiskava pokazala hude nepravilnosti možganov ploda, pišejo na MMC. Pri plodu so ugotovili zastoj rasti ploda, mikrocefalijo in poapnitev v možganih, zato se je ženska odločila za prekinitev nosečnosti. Kot poročajo na spletnem portalu MMC so "z avtopsijo ploda potrdili hude strukturne okvare možganov. Ti so bili med drugim zelo majhni, poapnjeni in skoraj brez brez možganskih vijug. Elektronska mikroskopija je nakazala razmnoževanje virusa Zika v možganih, ki je bil hkrati edini navzoč povzročitelj in so ga odkrili izključno v vzorcih možganskega tkiva zarodka."

 

Virus Zika prenašajo tigrasti komarji

Virus Zika prenaša tigrasti komar vrste Aedes aegypti in se je iz Afrike raziširil po državah Latinske Amerike ter Karibov, hkrati z njim pa so zabeležili tudi porast novorojencev z mikrocefalijo. "Prikaz virusnih delcev v vzorcih možganskega tkiva zarodka, odsotnost drugih možnih povzročiteljev in sekvenciranje celotne virusne RNK, so doslej najprepričljivejši dokazi, da so prirojene okvare osrednjega živčevja, povezane z virusom Zika v nosečnosti, posledica razmnoževanja virusa v možganih še nerojenega otroka," so o odkritju zapisali na MMC.

 

Vir: MMC


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Prepovedana opravila za nosečnice
Čeprav so nosečke nagnjene k temu, da morajo pred porodom do potankosti urediti svoje gnezdece, je priporočljivo, da se ...
29
5 nasvetov proti zgagi v nosečnosti
Pekoča zgaga v nosečnosti je posledica hormonskih sprememb, vse večjega dojenčka v maternici, ki pritiska na želodec in ...
15
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
5
Koliko se lahko zredim med nosečnostjo?
Telesna teža med nosečnostjo ne narašča enkomerno. Koliko kilogramov je ravno prav, koliko preveč in koliko premalo?
5



Nosečnost v postelji
Nekatere nosečnice morajo nosečnost preležati v postelji. Zakaj nastopijo težave? Kako si krajšati čas ter ohranjati kon...
Krvavitve med nosečnostjo – kdaj so nevarne?
Do krvavitev med nosečnostjo lahko pride zaradi različnih vzrokov, pri čemer so nekateri povsem nenevarni, drugi pa so r...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?