|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Zasavski muzej Trbovlje

Katarina Vinšek, 27.10.2010
Muzej je splošne vrste in obsega območje občin Hrastnik, Trbovlje in Zagorje ob Savi. Pokriva področja zgodovine, umetnostne zgodovine, etnologije, geografije, deloma pa tudi kulturne zgodovine in tehnike.

image
/41


Stalne razstave so v muzeju v Trbovljah pa tudi v podružnicah v Hrastniku in Zagorju ob Savi.


Kot medobčinski muzej za novejšo zgodovino, so začeli dejansko delovati šele po letu 1990. Novo začrtana vizija razvoja se kljub stalni prostorski stiski, urejanju objektov in prostorov pospešeno realizira na vseh področjih dela in širi krog obiskovalcev, porabnikov gradiva, kot tudi informatorjev in zbiralcev.


V matičnem muzeju je na ogled stalna razstava Srečno...črne doline, kjer so s kombinacijo klasične postavitve in manjših ambientov zajeli deset glavnih tem, ki pomenijo rdečo nit razvoja vseh treh zasavskih krajev v zadnjih dvesto letih. Zatem sledi sklop stalnih postavitev po posameznih temah.


V muzeju sta tudi stalni likovni zbirki akademskega kiparja Stojana Batiča in akademskega slikarja L. Hočevarja, ki sta ustvarila obsežen opus na temo rudarjenja in industrijske krajine. Postavitvi sta na ogled po šest mesecev letno. Dopolnjuje ju občasno postavljena zbirka (v nastajanju) Zasavskih likovnikov.


Ko zapustite muzejsko zgradbo, vas lahko popeljejo v avtentični rudarski stanovanji v še povsem živeči koloniji in po dogovoru tudi na krajšo predstavitev ostalih kolonij s krušnimi pečmi in vhodi v rove.


Za politično neobčutljive je še vedno na razpolago spominska soba Ustanovnega kongresa KPS na Čebinah in krajša razstava o političnem razvoju med obema vojnama. Če imate čas, se lahko odločite za ogled še nedokončane muzejske zbirke v Hrastniku, kjer je lutkovna zbirka že popolna, šolstvu pa vsaj na prvi pogled nič ne manjka. Lutkovno gledališče so 1947 ustanovili vajenci obrtne nadaljevalne šole, vsi zaposleni pri rudniku. Tehnični vodja in režiser je postal Vili Kohne, ki je lutkovno gledališče, z nekaj letno izjemo, krmaril naslednjih trideset let. Postavili so pravo marionetno gledališče z vsem, kar sodi zraven. Trupe lutk so izdelovali sami, kostume pa so šivale šivilje iz lokalne šiviljske zadruge. Glave marionet sta izdelovala kipar Lojze Lavrič in rezbar Anton Jezovšek. Zanimanje publike je bilo nepopisno. Na dan so bile tudi do štiri predstave. Nastopali so doma, gostovali po celi Sloveniji.


Ko pomislite na Zasavje, si verjetno predstavljate tudi rudarstvo. Žal si lahko v vseh treh krajih ogledate le nepremično dediščino in posamezne fragmente v muzeju. Izjema je le obisk strojnice in jaška v Kisovcu (v dogovoru z rudnikom), kjer postavitev sicer ni razkošna in dokončna kot v Velenju, vendar obiskovalec dobi vsaj osnovni občutek o rudniških dimenzijah in pogojih dela. Skoraj vedno si boste lahko ogledali tudi kakšno občasno tematsko razstavo, ob najavi pa se lahko dogovorite za strokovno vodstvo, učne ure ipd.


Če vas je kaj pritegnilo, si vzemite čas in se odpravite raziskovat zasavske kraje in obiščite zasavski muzej Trbovlje, ki se nahaja v središču mesta.





Odkrivajte čudovito Slovenijo z Ringaraja.net!


"Čudovita Slovenija" je sklop prispevkov o svetovno znanih, o še neodkritih in o drugih zanimivih delih naše čudovite deželice - prispevki so namenjeni spoznavanju najlepših delov domovine in hkrati izvrsten seznam izletniških točk.


Zasavje



Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Stari grad, razvaline stoterih zgodb
Grad Divja loka je verjetno dobil ime po svoji samotni legi. Datum nastanka ni znan, a velja za najstarejšo srednjeveško...
4
Logarska dolina
V Logarsko dolino se odpravimo vsaj enkrat letno, še najraje poleti.
3
V NARAVI: Čudovit izlet na Brdu pri Kranju
Naše najbolj znano protokolarno posestvo Brdo pri Kranju nam ponuja odličen družinski izlet, ki ga lahko v celoti opravi...
3
Družinski kolesarski izlet: koristni napotki
Kam se podati na poldnevni ali enodnevni družinski izlet? Kolesarjenje po bližnjih hribih ali urejenih poteh je odlična ...
3



Kam na družinski izlet?
Bi radi konec tedna oziroma prost dan izkoristili za družinsko potepanje, pa ste brez ideje, kam bi šli? Zbrali smo neka...
Poreč – elita hrvaškega turizma
Na poreško riviero se obiskovalci redno vračajo deset, dvajset let zapored, v svojih priljubljenih letoviščih ali hoteli...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?