|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Zdravila za dopust

dr. med. Janja Šmid, 24.6.2016
Da bi bili na dopustu bolj mirni, moramo vzeti na dopust nekaj osnovnih zdravil brez recepta, ki jih kupimo v lekarni.

image
Pripravite si potovalno lekarno. (F: pixabay.com)
/11


Pred odhodom na dopust se je dobro posvetovati s pediatrom, in sicer o tem, kaj priporoča, da vzamemo s seboj, saj ima vsak otrok določene posebnosti, katerim je treba prilagoditi potovalno lekarno. Našteli vam bomo le nekaj osnovnih zdravil in potrebščin, ki jih je dobro imeti s seboj, še bolje pa je, če nam jih sploh ni treba uporabiti.


Zdravila proti povišani telesni temperaturi in bolečinam

Povišana telesna temperatura nastane zaradi infekcij, določenih bolezni in izpostavljenosti hudi vročini. Za optimalno delovanje telesa mora biti temperatura znotraj zelo omejenih meja, najbolje med 36 in 37 °C (merjeno v ustih), zato jo je treba zniževati, kadar preseže 38 °C. Bolečina pa je eden najpogostejših simptomov bolezni in poškodb. Na razpolago so številne tablete in sirupi, ki znižajo povišano telesno temperaturo, delujejo pa tudi proti bolečinam (tablete, prašek za peroralno suspenzijo, sirup, svečke). Nekaj dni lahko stanje s povišano temperaturo opazujemo, po treh dneh pa sodi otrok na pregled k pediatru. Otrok z vročino naj počiva, se ne izpostavlja soncu, naj se ne kopa na kopališčih, predvsem pa naj pije večje količine tekočine.


Zdravila za drisko

Infekcija prebavnega trakta je zelo pogosta predvsem v poletnih mesecih. Nujno moramo paziti na pravilno hranjenje hrane. Pri driski je pomembno, da nadomeščamo izgubljeno vodo in elektrolite. Izgubljeno tekočino lahko nadomestimo z različnimi napitki, posebej primeren je čaj proti driski, čaj suhih borovnic, indijski čaj itd. Oralna rehidracijska sol za peroralno raztopino je namenjena nadomeščanju izgubljenih elektrolitov (raztopimo jo po navodilu proizvajalca). Dieta ni potrebna, izogibati se je treba le mastni, mlečni in presladki hrani. Proti driski in napenjanju so primerne tudi kapsule, ki normalizirajo črevesno floro ter tablete in granulat medicinskega oglja. Za otroke niso primerna sredstva v primeru driske, ki jih uporabljajo odrasli, npr. seldiar.


Zaprtje

Zaprtje je redko iztrebljanje trdega in suhega blata. Če je otrok podvržen zaprtju, moramo nujno imeti s seboj odvajalni čaj ter tablete za odvajanje, ki jih kupimo v lekarni v prosti prodaji.

 

Rane

Rane in odrgnine tudi potrebujejo našo oskrbo. Zato ne smemo pozabiti na razkužilo, ki ni na bazi alkohola, povoje in obliže. Za izpiranje ran se v sedanjem času največkrat uporablja fiziološko raztopino.


Piki žuželk in alergije

Zanje uporabljamo gele, ki lajšajo posledice pika. O tem se posvetujmo s farmacevtom v lekarni. Za blažje alergijske reakcije pa prav tako lahko kupimo tablete proti alergiji, ki jih kupimo v lekarni v prosti prodaji.


Zdravila pri prehladu in bolečem grlu

Za lajšanje teh težav pri večjih otrocih priporočajo pastile, ki delujejo antiseptično, fiziološko raztopino za izpiranje nosne sluznice ter kapljice in spreje za nos, ki olajšajo prehodnost nosne sluznice. V primeru, da je vašemu otroku na vožnji slabo in bruha, pa so obvezni del potovalne lekarne tudi sredstva proti slabosti.

 


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Tri najlepše pešpoti ob morju
Sprehodite se po najlepših krožnih pešpoteh ob slovenskem morju, ki pohodnikom omogočajo spoznavanje skritih kotičkov Po...
4
Družinski kolesarski izlet: koristni napotki
Kam se podati na poldnevni ali enodnevni družinski izlet? Kolesarjenje po bližnjih hribih ali urejenih poteh je odlična ...
4
Zebra Črtica praznuje prvi rojstni dan!
V soboto, 26. avgusta 2017, med 10. in 18. uro ne zamudite praznovanja 1. rojstnega dne zebre Črtice v ljubljanskem živa...
3
Metliški grad
V mirnem mestu v osrčju Bele krajine, obdanem z vinorodnimi griči, stoji Metliški grad. V svoji današnji podobi se nam k...
3



Po novem cenejši pogovori v EU – tudi na H...
Počitnic brez mobilnega telefona si ne moremo več predstavljati. Z nami je vedno, tudi v tujini. Zelo dobra novica je pa...
Družinska potovalna lekarna: seznam pomemb...
Pripravili smo seznam stvari, ki jih je zelo priporočljivo vzeti s seboj, ko se odpravljate na dopust z malčkom. Preveri...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?