|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Zdravniki, v porodnišnici ne ločujte dojenčkov od mater

Uredništvo Ringaraja.net, 22.10.2023
Svetovna zdravstvena organizacija je opozorila, da pandemija covida-19 resno vpliva na nego bolnih ali nedonošenčkov, pri čemer so številni po nepotrebnem ločeni od svojih mater in jim grozi smrt ali dolgotrajne zdravstvene težave.

image
Svetovna zdravstvena organizacija je svetovala, naj si matere od rojstva delijo sobo s svojimi dojenčki, da lahko dojijo in izvajajo stik koža na kožo. Foto: Kathryn J Birth Stories
/11


Svetovna zdravstvena organizacija ZN (WHO) je izpostavila tveganje ločevanja novorojenčkov od mater, saj nove raziskave kažejo, da lahko stik koža na kožo reši do 125.000 življenj.

 

V mnogih državah, če je okužba s COVID-19 potrjena ali obstaja sum, novorojenčke rutinsko ločijo od mater, zaradi česar so izpostavljeni večjemu tveganju smrti in doživljenjskih zdravstvenih zapletov, poroča WHO.

"Motnje osnovnih zdravstvenih storitev med covidom-19 so resno vplivale na kakovost oskrbe za večino najbolj ranljivih dojenčkov, vključno z njihovo pravico do stika s starši, ki reši življenje, ki ga potrebujejo," je povedala Anshu Banerjee, direktorica WHO za matere. , Zdravje novorojenčkov, otrok in mladostnikov.

 

Tveganje je po podatkih WHO največje v najrevnejših državah, kjer beležijo največ prezgodnjih porodov in smrti novorojenčkov.

»Desetletja napredka pri zmanjševanju umrljivosti otrok bodo ogrožena, če ne bomo ukrepali zdaj, da bi zaščitili in izboljšali storitve nege mater in novorojenčkov ter razširili pokritost intervencij za reševanje življenj, kot je 'kengurujčkanje',« je dodal dr. Banerjee.

 

Nova raziskava, ki so jo izvedli WHO in partnerji, je objavljena v reviji Lancet EclinicalMedicine.

 

Kengurujčkanje

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je dejala, da bi lahko rešili do 125.000 življenj dojenčkov, če bi v celoti omogočili "kengurujčkanje". Ta model oskrbe je še posebej pomemben pri nedonošenčkih (pred 37. tednom) ali z nizko porodno težo (pod 2,5 kilograma), kjer dokazano zmanjša umrljivost dojenčkov za kar 40 odstotkov, hipotermijo za več kot 70 odstotkov, hude okužbe pa za 65 odstotkov.

 

Queen Dube, direktorica za zdravje na Ministrstvu za zdravje v Malaviju, ena od avtoric poročila, je poudarila prednosti.

»Kengurujčkanje« je eden stroškovno najučinkovitejših načinov zaščite majhnih in bolnih novorojenčkov. Po naši analizi so tveganja v teh primerih veliko večja od majhne možnosti, da bo novorojenček resno zbolel zaradi COVID-19.,« je dejala dr. Dube.

 

Svetovna zdravstvena organizacija je svetovala, naj si matere od rojstva še naprej delijo sobo s svojimi dojenčki, da lahko dojijo in izvajajo stik koža na kožo – tudi če obstaja sum ali je potrjena okužba s COVID-19, in jih je treba podpreti, da zagotovijo ustrezno okužbo. preventivni ukrepi.

 

Nizko tveganje za COVID

Opozorilo je tudi, da študije večinoma niso pokazale nobenih simptomov ali blage bolezni zaradi COVID-19 pri okuženih novorojenčkih, z nizkim tveganjem neonatalne smrti, pri čemer je nova študija, ki ocenjuje tveganje, da se novorojenčki okužijo s COVID-19, pokazala, da bi število smrti lahko zmanjšati za 2.000.

Okužba med nosečnostjo pa lahko privede do povečanega tveganja za prezgodnji porod, kar pomeni, da je v času pandemije covida-19 nedonošenčkom in njihovim staršem še kako pomembno zagotoviti podporo v obliki ustrezne nege, dodaja WHO.

 

Vir: Ringeraja.rs

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Zaposlene mamice so srečnejše
Strokovnjaki pravijo, da naj bi bile zaposlene matere srečnejše in bolj zdrave od tistih mater, ki so se odločile, da ne...
9
BLOG: Afnanje z otrokovim imenom
V starih časih starši niso niti približno tako komplicirali z imenom kot sodobni starši, ki so se zaradi imena še neroje...
6
Razvojno gibalna vadba za dojenčke in malčke
Kakovostna vzpodbuda staršev za boljši razvoj gibanja, stabilnosti, ravnotežja, mišične moči, … ne škodi nikomur, niti t...
4
VIDEO: Ganljivo slovo od ravnokar rojenega...
Mlada mamica Hannah je ob rojstvu sina spoznala, da zanj ne bo mogla skrbeti tako, kot bi si zaslužil, zato je sprejela ...
4



Hoja z držanjem za roko ni priporočljiva!
Vaš otrok še ne hodi, ima pa veliko željo, da bi ga držali za roko in bi z vašo pomočjo hodil. Fizioterapevtka, Špela Go...
Več kot boste dojenčka objemali, pametnejš...
Če sodite med starše, ki neprestano objemajo, ljubkujejo in crkljajo svojega otroka, boste nad rezultati najnovejše razi...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?