|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Zelena plodovnica je znak, da je porod nujen

Uredništvo Ringaraja.net, 24.10.2023
Zelena plodovna voda oziroma amnijska tekočina je znak, da je otrok prenošen in da je porod nujen. Kako do tega pride in kako lahko vpliva na novorojenčka?

image
/11


Plodovnica ali amnijska tekočina je prvi življenjski prostor vašega dojenčka. Napolnjuje maternico, ščiti otroka in zadovoljuje njegove potrebe. Čeprav je videti kot majhen bazen, v katerem se kopa dojenček, je veliko več kot to. Je popolnoma sterilna tekočina vse dokler ne pride do poroda oziroma dokler ne odteče voda.

 

Kakšen je glavni namen plodovnice? 

Kar 98 odstotkov plodovnice je pravzaprav voda, sledijo ji elektroliti, lipidi, hormoni, antibakterijski materiali in celo otroške celice (predvsem koža). Glavne funkcije plodovnice os naslednje:

- Varuje plod in popokovino pred poškodbami.

- Pomaga pri prostem gibanju ploda, kar kasneje vpliva na pravilen razvoj okostja in mišic ter motorični razvoj po rojstvu.

- Amnijska tekočina ima ključno vlogo pri razvoju otrokovih pljuč in prebavnega trakta, saj nenehno teče skozi plod. Vdihne in izdihne ter pogoltne in izloči skozi urin nazaj v preostalo tekočino. Na ta način je dojenček pripravljen na vitalne funkcije po rojstvu.

- Za uravnavanje temperature okolja, v katerem se nahaja dojenček, je odgovorna tudi amnijska tekočina, saj dojenček nima razvite lastne termoregulacije, zato je zelo pomembna, ko je v maternici.

 

PREBERITE TUDI: Nenavadna dejstva o nosečnosti

 

Izredno pomembno je, da je amnijske tekočine dovolj, kar bo vaš zdravnik preveril na vsakem ultrazvoku. Če opazi, da se zmanjša, vam lahko svetuje, da pijete več tekočine. Poleg tega lahko zdravniki opazijo, da je amnijska tekočina zelena, in tukaj je, kaj to pomeni.

 

Zelena plodovnica

Če opazite zeleno plodovnico, vedite, da je vaš dojenček izločil prvo blato – mekonij. To bi se sicer moralo zgoditi v prvih 24-48 urah po rojstvu, včasih pa dojenček mekonij sprosti prej že v amnijsko tekočino, kar povzroči, da postane zelena in potencialno nevarna.

 

Če se otrok znajde v takšni vodi, obstaja velika verjetnost, da jo bo vdihnil, kar pa ni dobro. Dojenček z vdihavanjem v svoje dihalne poti vnese bakterije, ki lahko povzročijo velike težave in celo povzročijo smrt ploda.

 

Amnioskopija - pregled plodovnice 

Po barvi plodovnice lahko ginekolog ob roku poroda ali nekaj dni kasneje ugotavlja, kako se plod počuti v maternici. Amnioskopija je postopek, s katerim pogleda, ali ima otrok v maternici še dobre pogoje ali je treba sprožiti porod. S to preiskavo preverijo barvo plodovnice. Bistra plodovnica pomeni, da je vse v najlepšem redu in se otročičku ne mudi na svet. Če pa je spremenjena in obarvana, je morda čas za porod. Ginekolog ali porodničar pred amnioskopijo opravi običajen vaginalni pregled. Tako se prepriča, da nožnica in maternični vrat nista vneta, oceni pa tudi zrelost materničnega vratu.

 

Za preprečevanje pojava zelene plodovnice in morebitnih zapletov zaradi tega je najpomembnejše redno obiskovanje ginekologa, ki bo spremljal stanje plodovnice in po potrebi pravočasno odreagiral.

 

PREBERITE TUDI: 10 stvari, ki jih je dobro vedeti pred porodom

 

VIR: Yumama.com, Druzina.enaa.com


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
5
Domači test nosečnosti s pomočjo sladkorja
Če mislite, da ste noseči in bi radi v tem trenutku izvedeli, če je to res, pa doma nimate originalnega testa za nosečno...
5
Te vaje pomagajo, da se dojenček obrne
Preverite preproste in varne vaje ter druge preizkušene metode, s katerimi lahko otročka v trebuščku spodbudite, da se o...
5
Test nosečnosti: 7 razlogov za lažen rezultat
Čeprav so domači testi nosečnosti zelo zanesljivi (kar v 97 do 99 odstotkih so povsem natančni), v enem do treh odstotko...
4



Zgodnji znaki nosečnosti: Izcedek
Zanositev povzroči številne spremembe v ženskem telesu in ena od teh je trdnost in položaj materničnega vratu. S spremlj...
Domači test nosečnosti s pomočjo sladkorja
Če mislite, da ste noseči in bi radi v tem trenutku izvedeli, če je to res, pa doma nimate originalnega testa za nosečno...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?