|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Gestacijski diabetes bodo morda lahko odkrili prej

Uredništvo Ringaraja.net, 27.6.2023
Nedavna študija je pokazala, da bodo v prihodnosti lahko gestacijski diabetes odkrili v zgodnji nosečnosti, kar bo zagotovo pomagalo pri preprečevanju zapletov.

image
Gestacijski diabetes je trenutno najpogostejše stanje, ki prizadene nosečnice. (Freepik.com)
/11


Znanstveniki so z novo študijo korak bližje temu, da bi se nosečniška sladkorna bolezen lahko začela odkrivati že v zgodnji nosečnosti. To bi zagotovo pomagalo, da se preprečijo zapleti ter izboljša zdravljenje gestacijskega diabetesa.


Trenutno najbolj pogosta nosečniška bolezen

Gestacijski diabetes je trenutno najpogostejše stanje, ki prizadene nosečnice. Povzroči lahko poškodbe organov, tako pri mami, kot pri plodu. Povzroča tudi prirojene okvare ploda, previsoko porodno težo, visok krvni tlak in preeklampsijo pri nosečnici ter prezgodnji porod in carski rez.

Trenutno se nosečniška sladkorna bolezen diagnosticira med 24. in 28. tednom nosečnosti z glukoznim testom. Nosečnica dobi sladko vodo, ki jo spije, nato pa ji eno uro kasneje odvzamejo kri. Če diagnosticirajo sladkorno bolezen, je treba spremljati prehrano in krvni sladkor.


PREBERITE TUDI: Zakaj nosečnica ne bi smela jesti za dva?


Raziskava na UCLA

Raziskovalci na Univerzi v Kaliforniji (UCLA), so določili biomarkerje, za katere menijo, da lahko pokažejo sladkorno bolezen zgodaj v nosečnosti.

Zbrali so vzorce krvi 24 žensk v vsakem od trimesečij in po porodu. Preučili so zunajcelične vezikle, ki se izločajo iz posteljice in prenašajo mikroRNA gene v materini krvi. Ugotovili so, da so te geni v veziklih pri mamah, ki so kasneje razvile gestacijski diabetes, v prvem trimesečju drugačni. 

 

 Te spremembe kažejo, da imajo mikroRNA vlogo pri razvoju nosečniške sladkorne bolezni.

"Ker število zapletov med nosečnostjo po vsem svetu še naprej narašča, se povečujejo prizadevanja za nujno proučevanje prvega trimesečja kot priložnosti za zgodnjo identifikacijo in napovedovanje gestacijskega diabetesa," je dejala dr. Sherin Devaskar, glavna avtorica študije in zdravnica otroške bolnišnice UCLA Mattel.

Kljub temu pa poudarja, da je študija majhna in da bo potrebnih še več raziskav.

 

PREBERITE TUDI: Nosečniška sladkorna bolezen ni povezana s pridobivanjem teže


Če bi nosečnice že v prvem trimesečju vedele, da se bo razvil nosečniški diabetes, bi to definitivno pomagalo njim in zdravnikom pri obvladovanju bolezni.


Študija, izvedena na UCLA je objavljena TUKAJ.

VIR: Mother.ly


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Utrujeni? Preverite ali imate pomanjkanje ...
Pri pomanjkanju železa pride do utrujenosti, vrtoglavice, razdražljivosti, težav s koncentracijo, slabših fizičnih in um...
9
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
5
7 znakov, da se maternični vrat aktivno od...
Ko otrokova glavica potuje po porodnem kanalu navzdol, se na zadnjici pojavi rdečo-vijolična ali rjavkasta črta. Bolj ko...
4
Katere bolezni lahko zdravimo z matičnimi ...
Bolezni, ki jih je mogoče po British Medical Journal zdraviti s pomočjo avtolognih transplantacij izvornih celic.
3



Težave z dihanjem v nosečnosti
Skoraj vse nosečnice mučijo težave z dihanjem, krvavitve iz nosu in občutek zamašenega nosu. Še zlasti krvavitev iz nosu...
Zatekanje nog v nosečnosti
Pogosta nosečniška težava, še posebej v drugi polovici nosečnosti so otekli gležnji in noge. Ali lahko otekanje prepreči...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?