|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Kam pelje vsakega izmed nas življenjska pot? Kje smo trenutno? Kaj je pred nami? Za naš nadaljni razvoj je izrednega pomena ali usmerjamo našo pozornost na stanje pomanjkanja, kjer se hitro začnemo vrteti v začaranem krogu obupa in brezizhodnosti.
Ključne besede:

image
/21


 

Neverjetno bitje je človek. Rojen kot nebogljeno bitje, ki se počasi postavlja na noge in ob tem odkriva svoje zmožnosti, potenciale in pa tudi svoje meje in ovire. Lahko zraste v pravega borca/borko, ki ne obupa ob padcih in življenjskih preizkušnjah, lahko pa ne vidi več izhoda.

 

Kam pelje vsakega izmed nas življenjska pot? Kje smo trenutno? Kaj je pred nami? Kako je sploh do tega prišlo? Kje se je naša zgodba izkušenj, počutij, spominov, bolečin in radosti začela?

Človek, ki je sedaj odrasel moški ali odrasla ženska, je bil nekoč nemočen dojenček, zvedav otrok, uporni najstnik in pogumen mladi odrasel. Vedno v odnosu, iz katerega je črpal življenjsko energijo.

Kot dojenček popolnoma odvisen od narave odnosa mame in očeta, hkrati pa izredno zahteven v svojih potrebah in pripravljen na učenje. Zelo zgodaj se prične raziskovanje okolice (sveta), oprijemanje, okušanje, spoznavanje kaj je prav in kaj je narobe, kako se umiriti, kako izraziti svoje potrebe, koliko je dovoljeno brusiti svoje talente... Na začetku življenja se otrok začne zavedati samega sebe predvsem iz materinega in očetovega odziva nanj in na njegove potrebe. Starši so prvi, ki pokažejo kako je biti ljubljen, sprejet, kako se pomiriti, kje so meje, kako se obnašati, kaj je varnost, zaupanje, vrednost, ali se da zdržati ob človeku v težkih trenutkih, ali se da pogovarjati … Otrok se tako uči iz starševskega obnašanja in si to zapomni- ustvarjajo se IZKUŠNJE! Izkušnje in odzivi se zapišejo v možgane. Tako se ustvarja tok vedenja v odnosih, razmišljanja o sebi in reagiranja na situacije. S to prtljago (izkušnje, odzivi, počutja, vedenja) se vstopa v svet odraslih in v odrasle odnose.

Kaj skladiščimo v našem telesu, v naših možganih? Kateri odzivi so zaznamovali naš svet? Kakšne so bile naše izkušnje?

Se počutimo napeti, nezadovoljni s telesom, s samim sabo, razočarani, prestrašeni, izkoriščeni... želimo pa biti sproščeni, pomirjeni, zadovoljni, srečni ...

Odkrivanje sebe je raziskovanje. Pot je dolga, naporna, polna garanja, preizkusov, padcev in vzponov, polna novih spoznanj (tistih, ki prinesejo bridkost in tistih, ki prinesejo olajšanje). Vrtijo se vprašanja: kaj si jaz res želim, kdo sem jaz kot ženska/moški, kaj mi je všeč, kakšno je moje mnenje, ali poznam svoje slabosti, ali poznam svoje sposobnosti, kakšen odnos imam s seboj, kako se odzivam na zunanje stresorje/situacije? Kaj spada v moje življenje?

Si lahko poklonim darilo, da bom poskrbel/a zase in si poklonil/a tisto kar pogrešam že celo življenje? Darilo vsebuje odgovornost za svoje počutje in aktivnost v svojih željah in potrebah. Pomeni, dati si možnost poskrbeti zase in za svoje čustvene potrebe v odraslih odnosih, razmisliti o tem kakšen je moj življenjski slog. Življenjski slog si nehote izbiramo tudi s tem, kam usmerjemo našo pozornost in tok misli. Za naš nadaljni razvoj je izrednega pomena ali usmerjamo našo pozornost na stanje pomanjkanja, kjer se hitro začnemo vrteti v začaranem krogu obupa, breizhodnosti, žalosti in strahu ali pa usmerjamo našo pozornost na željo, kaj si želimo in pričnemo delovati k uresničitvi le te. Pomembne so torej naše miselne navade, pomembna je naša čustvena naravnanost. Misel, ki jo večkrat mislimo, postane prevladujoča in poganja naše mišljenje in počutje. Potrebno je torej biti zavestno pozoren na misli, čustva, kam me vodijo. Ali se v danem trenutku pomikam proti želji ali stran? Kam se premakne naše razpoloženje ob določeni misli? S tem bomo lahko pridobili možnost izbire o tem kakšno življenje hočemo živeti, kaj si res želimo in kaj smo za to pripravljeni narediti. S tem bomo sebi dali dovoljenje za življenje.

Dovoljenje, da lahko verjamemo, da se zmoremo soočiti s tem kar nam življenje prinaša, verjeti, da, ko se nam zgodijo težke in boleče stvari, ni konec sveta, verjeti, da si zaslužimo dobro živeti.

 

Zakonski in družinski inštitut



Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

To je najboljša starostna razlika med otroki
Strokovnjaki so ugotavljali, kako manjša, srednja in večja starostna razlika med otroki vpliva na mamo, otroke oziroma v...
7
7 znakov, ki lahko pomenijo neplodnost
Kar 17 % vseh žensk ima težave z neplodnostjo. To je sedem najpogostejših znakov, ki kažejo na težave pri zanositvi.
5
5 znakov, da si pripravljena na drugega ot...
Mamice se večkrat sprašujemo, kdaj je čas za drugega otroka. Upoštevamo veliko dejavnikov, ponavadi pa pozabimo nase. To...
4
Kako prepoznati vgnezditveno krvavitev?
Kako lahko prepoznamo vgnezditveno krvavitev in kako se loči od menstruacije?
3



Zanositev ob uporabi kontracepcijskih tabletk
Kontracepcijske tabletke nudijo 99.9 % zaščito pred nosečnostjo. V zelo redkih primerih se zgodi, da ženska zanosi kljub...
Kontracepcija v obliki aplikacije in pamet...
Najnovejša tehnologija spremlja plodnost preko aplikacije in s pomočjo posebne pametne naprave, ki jo nosite na prstu ko...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?