|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Ali lahko sosedje ponagajajo?
31.5.2005 9:31:00   
zoya_
S mojim :love: kupujeva parcelo v neki soseski. Parcela je majhna, slabih 500kvadratov, vendar za naju in najine želje dovolj. Parcela meji na dveh straneh na občinsko cesto, eni strani na hišo na drugi pa na stanovanjski blok. Stanovalci bloka imajo na tej parceli brez kakršnega koli dovoljenja lastnika, ki nama parcelo prodaja, postavljene vrtičke. Ne vem koliko časa. Prodajalec je tudi lastnik njihovega bloka in še sosednjih objektov, ker je to vse skupaj pripadalo eni firmi. Sedaj so razparceliral in se odločili, da njih vpišejo kot etažne lastnike, ker do sedaj je v zemljiški knjigi kot lastnik še vedno vpisan prodajalec in da prodajo ta košček zemlje na vogalu nekomu, ki bi želel tu graditi manjšo hišico in ga ne bi motil blok. Seveda so tudi pogoji v lokacijski informaciji temu primerno napisani. Del lastnine so ne daleč od naju tudi že prodali podjetju, ki bo na tistem mestu gradil večstanovanjski objekt. Midva sva že tudi na banki vse uredila in do sedaj ni bilo nič spornega glede lastništva ali da bi bilo karkoli sumljivega s to parcelo ali podjetjem.
Sedaj pa vprašanja:
-ali lahko ti lastniki stanovanj kakorkoli »ponagajajo« pri izdaji gradbenega dovoljenja?
-ali sploh imajo to pravico, čeprav niso lastniki, razen verjetno imajo kakšno pogodbo o nakupu stanovanja?
-njim je bila prvo ponujena zemlja za odkup, za kar se seveda na ceno niso odločili, je možno, da si zemljo lahko kar prisvojijo, ker so jo nekaj časa uporabljali? Kako bi morali to sploh dokazovati? S kakšnimi papirji ali samo s pričami?
Neposredna povezava do sporočila: 1
   Ali lahko sosedje ponagajajo?
31.5.2005 9:43:42   
*Neja*
Draga Zoya!

Naj te pomirim.
- lastniki stanovanj pri izdaji gradbenega dovoljenja ne morejo ponagajati. Nikakor. Zapletlo bi se lahko le pri odmeri parcele, za kar so potrebna soglasja sosedov - mejašev. Ampak, ker lastniki stanovanj niso hkrati lastniki celotne stavbe, potem tu ni problema.
- kot pravim: pomemben je le lastnik celotne stavbe, ne pa posamezni lastniki stanovanj.
- ker niso uveljavljali predkupne pravice, jim tudi to, da so imeli zemljo v uporabi kar nekaj let, nič ne pomaga. Tudi če so jo obdelovali (vrtički ali karkoli drugega), to še ne pomeni, da je njihova.
Sicer pa ti svetujem, da se obrneš na gradbeni referat v občini, kjer leži parcela. Tam ti bodo najbolje odgovorili na tvoja vprašanja. Pa tudi izbrani urbanist zna odgovoriti.

Želim ti prijetno gradnjo!!

(odgovor članu zoya_)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   Ali lahko sosedje ponagajajo?
31.5.2005 9:49:40   
Anonimen
-ali lahko ti lastniki stanovanj kakorkoli »ponagajajo« pri izdaji gradbenega dovoljenja?

Pri izdaji gradbenega dovoljenja se upošteva vplivno območje novogradnje. Vplivno območje določi arh. s projektom. Če vplivno območje novogradnje ne posega v sosedovo omočje se le ti nimajo kaj 'buniti'. Če se želijo morajo sami dokazovati nepravilnost vplivnega območja in to s projektom na svoje stroške, če tega ne dokažejo nosijo stroške vseh postopkov sami. Če vajino vplivno območje ne posega tja kamor ne bi smelo se sosedov ne vabi v postopek.

Če se ti od parcelne meje umikaš in projektiraš v skladu s pogoji zapisanimi v lokacijski informaciji, te ne more nihče ovirati pri postopkih za pridobitev GD. Tudi sosedje mejaši ne. Tu mislim predvsem na ograjo, ki jo je po zakonu treba odmikati 0,5m od parcelne meje in na enostavne objekte, ki se jih lahko gradi brez gradbenega dovoljenja samo na podlagi LI(lokacijske informacije). Če se držita vseh pogojev napisanih v pridobljenih dokumentih, ti nihče nič ne more niti sosed mejaš ne. pa tud če mu postaviš kurnik pod okno v dnevni sobi in je le ta odmaknjen v skladu z LI.

-ali sploh imajo to pravico, čeprav niso lastniki, razen verjetno imajo kakšno pogodbo o nakupu stanovanja?

Nimajo!!!!

-njim je bila prvo ponujena zemlja za odkup, za kar se seveda na ceno niso odločili, je možno, da si zemljo lahko kar prisvojijo, ker so jo nekaj časa uporabljali? Kako bi morali to sploh dokazovati? S kakšnimi papirji ali samo s pričami?

NIHČE SI NE MORE PRISVOJITI ZEMLJE BREZ KAKRŠNIH KOLI DOKAZIL O LASTNIŠTVU.
Razen, če je bila ta zemlja več kot 30 let v uporabi in so jo uživali v dobri veri, da so lastniki. Glede na to da so stanovanja kupili po Jazbinšku oni definitivno niso 30 let lastniki ampak podjetje. Primer takega zapleta je Giposs in BS3 v LJ. Kljub temu, da so stanovalci uživali parkirišča od izgradnje blokovskega naselja, so izgubili tožbo proti omenjeni firmi, mislim, da na višjem sodišču, nisem pa prepričana.

Če te zanma še kaj, piši na privat

(odgovor članu zoya_)
  Neposredna povezava do sporočila: 3
   Ali lahko sosedje ponagajajo?
31.5.2005 12:35:15   
Tanyya
Da ti ne bodo potem nagajali( v drugih oblikah),ko boš imela postavljeno hišo.To se je zgodilo naši znanki,ko je že nekaj let odplačevala kredit,graditi pa ni smela,ker sosedje niso dali soglasja.Zdaj po novem tega baje ni več potrebno??Skoraj ima zgrajeno hišo,ampak ji soseda tako nagaja da ne ve kaj narediti.(pa baje samo zato,ker hiša prekriva sosedovo in se jo ne vidi na cesto.):zmeden:

(odgovor članu zoya_)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   Ali lahko sosedje ponagajajo?
31.5.2005 12:47:07   
zoya_
soglasji ne rabimo, ker oni sploh niso lastniki zemljišča, in sedaj soglasji ne rabiš, če se držiš odmikov, ki so napisani v lokacijski informaciji.
Kaj bodo pol delal, ne vem. Kjerkoli lahko nabašeš za tečne sosede in a se jih bova tu lotila ali tam. Itak bo pa hiša tako postavljena, da dejansko niti ne bodo morali nagajat ali pa nam težit, ker ne bodo videli pred hišo, ampak samo streho hiše in niti ne bo oknov na tisto stran, samo od hodnika...
Tko da... se bomo zavarovali... je... ga mi moramo tud nekje živeti. Drugače jih pa na policijo prijavljaš ali pa kakršnokoli drugo tožbo... al pa s kolom nekje počakaš :)-:)-:)- hecam se;)

(odgovor članu zoya_)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   Ali lahko sosedje ponagajajo?
31.5.2005 12:52:45   
Anonimen
Evo link:

http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=2002110&stevilka=5387

ZAKON O GRADTIVI OBJEKTOV:
50. člen

(pridobivanje projektnih pogojev in soglasij)

(1) Če se izdeluje projekt za pridobitev gradbenega dovoljenja za objekt na območju, ki se ureja z lokacijskim načrtom, se šteje, da so soglasja pristojnih soglasodajalcev k projektnim rešitvam že pridobljena z dnem izdaje njihovih mnenj k lokacijskemu načrtu. Če se izdeluje projekt za pridobitev gradbenega dovoljenja za objekt na območju, ki se ureja s prostorskim redom, pa je treba pred začetkom izdelovanja projekta pridobiti projektne pogoje, k projektnim rešitvam pa soglasja vseh pristojnih soglasodajalcev, razen če določeni soglasodajalec v svojem mnenju o prostorskem redu ni izrecno navedel, da k projektnim rešitvam za gradnjo določene vrste objekta njegovega soglasja ni potrebno pridobiti.
(2) Če je tako določeno s pogodbo, je projektant, v nasprotnem primeru pa investitor, dolžan pristojne soglasodajalce pred začetkom projektiranja pisno pozvati, da določijo projektne pogoje ter po tem, ko je projektna dokumentacija izdelana, te soglasodajalce pisno pozvati, da dajo k njej tudi soglasje. Za dokaz o vročitvi pisnega poziva za izdajo projektnih pogojev oziroma soglasja se šteje vročilnica. Zahtevi za določitev projektnih pogojev mora biti priložena idejna zasnova, zahtevi za izdajo soglasja pa je treba priložiti tisti načrt oziroma del projekta za pridobitev gradbenega dovoljenja, ki je v zvezi s predmetom soglašanja.
(3) Pristojni soglasodajalec mora določiti projektne pogoje najpozneje v 15 dneh po prejemu poziva, če se projektira enostavni ali manj zahtevni objekt oziroma v 30 dneh po prejemu poziva, če se projektira zahtevni objekt, razen če za posamezno vrsto objekta poseben zakon ne določa drugačnega roka. V projektnih pogojih, ki ne smejo biti v nasprotju s pogoji iz izvedbenega prostorskega akta, mora soglasodajalec navesti določbe zakona oziroma predpisa, izdanega na podlagi zakona, v katerih ima podlago, da daje projektne pogoje in soglasja.
(4) Če soglasodajalec v roku iz prejšnjega odstavka ne določi projektnih pogojev ali, če v teh pogojih ne navede podlage v predpisu za izdajo projektnih pogojev in soglasij, se šteje, da pogojev za nameravano gradnjo nima ter da je s tem dano tudi njegovo soglasje. Če soglasodajalec ugotovi, da določitev projektnih pogojev ne sodi v njegovo delovno področje, z vlogo za izdajo projektnih pogojev ravna kot v primeru nepristojnosti, v skladu s predpisi, ki urejajo splošni upravni postopek. Če pa v predpisanem roku soglasodajalec, ki je določil projektne pogoje, ne izda ali ne odreče soglasja, se šteje, da je njegovo soglasje dano.
(5) Pristojni soglasodajalec izda soglasje v obliki klavzule na projektnih pogojih, ki jih je določil, ali s posebnim aktom. Izdajo takšnega soglasja oziroma akta lahko soglasodajalec odreče samo v primeru, če projektna rešitev ni v skladu z njegovimi projektnimi pogoji. Pristojni soglasodajalec lahko odreče določitev projektnih pogojev oziroma izdajo soglasja z odločbo, zoper katero je dovoljena pritožba na tisto ministrstvo, v katerega delovno področje sodi izvajanje predpisa, v katerem ima takšen soglasodajalec podlago, da daje projektne pogoje in soglasja.
(6) Če projektant oziroma investitor po tem, ko so mu pristojni soglasodajalci posredovali soglasja k projektnim rešitvam, ugotovi, da sta si dve ali več takšnih soglasij v nasprotju, ima pravico takšne soglasodajalce povabiti na usklajevanje s pisnim vabilom. Za dokaz o vročitvi vabila se šteje vročilnica.
(7) Pristojni soglasodajalec lahko projektantu oziroma investitorju kadarkoli pred dnevom usklajevanja sporoči, da svoje projektne pogoje k predlaganim projektnim rešitvam umika in da se odpoveduje pravici sodelovati na usklajevanju oziroma da s predlaganimi projektnimi rešitvami soglaša.
(8) Šteje se, da tisti soglasodajalec, ki se usklajevanja, čeprav je bil pravilno vabljen, ne udeleži, k projektnim rešitvam nima pripomb in da z njimi soglaša.
(9) Če pa določeni soglasodajalec na usklajevanju vztraja pri svojem soglasju in zato ni mogoče doseči uskladitve, lahko takšen projektant investitorju predlaga, da pri pristojnem upravnem organu za gradbene zadeve, ko vloži zahtevo za izdajo gradbenega dovoljenja, vloži hkrati tudi zahtevo za določitev smernic za projektiranje, kot to določa 55. člen tega zakona.

51. člen

(stroški projektnih pogojev in soglasij)

(1) Pristojni soglasodajalec lahko za projektne pogoje, ki jih določi na zahtevo investitorja oziroma projektanta, zaračuna samo tiste materialne stroške, ki jih je imel v zvezi z njihovo pripravo, ob izstavitvi računa pa mora navesti določbe predpisa, v katerem ima podlago za zaračunavanje stroškov v določeni višini ter takšne stroške tudi specificirati.
(2) Ne glede na določbe prejšnjega odstavka se v primeru, ko je pristojni soglasodajalec državni organ ali tisti nosilec javnega pooblastila, ki je takšno pooblastilo pridobil neposredno na podlagi zakona, stroškov priprave projektnih pogojev ne zaračuna.
(3) Soglasja k projektnim rešitvam se izdajajo proti plačilu takse v skladu z zakonom, ki ureja upravne takse, in sicer v višini, kot velja za potrdila, ki se izdajajo na podlagi uradnih evidenc.

52. člen

(možnost odškodnine zaradi zaupanja v lokacijsko informacijo)

Če se po tem, ko je investitor oziroma projektant zahtevnega objekta pridobil lokacijsko informacijo, izvedbeni prostorski akt spremeni ali nadomesti z novim, tako da izdelani projekt za pridobitev gradbenega dovoljenja ni več v skladu s prejšnjo namensko rabo oziroma lokacijskimi in drugimi pogoji, ki so veljali v času njene izdaje, lokacijska informacija pa ni vsebovala opozorila, da se pripravljajo spremembe oziroma nov izvedbeni prostorski akt, ima investitor pravico do povrnitve odškodnine za povzročeno škodo, ki mu je nastala zaradi zaupanja v lokacijsko informacijo, vendar samo, če dokaže, da je naročil projekt za pridobitev gradbenega dovoljenja najpozneje v enem mesecu po izdaji lokacijske informacije in da v primeru spremembe izvedbenega prostorskega akta od izdaje takšne lokacijske informacije ni preteklo več kot šest mesecev, v primeru sprejetja novega izvedbenega akta pa da od njene izdaje ni preteklo več kot eno leto. Zavezanec za povrnitev vlaganj je občina, če je izvedbeni prostorski akt sprejel občinski svet, oziroma država, če je izvedbeni prostorski akt sprejel njen organ, pred začetkom njegove priprave pa občini ni sporočil, da se pripravljajo spremembe oziroma nov izvedbeni prostorski akt.

62. člen

(stranke v postopku izdaje gradbenega dovoljenja)

(1) Stranka v postopku izdaje gradbenega dovoljenja za objekt na območju, ki se ureja z državnim ali občinskim lokacijskim načrtom, je samo investitor.
(2) V postopku izdaje gradbenega dovoljenja za objekt na območju, ki se ureja s prostorskim redom, se imajo poleg investitorja pravico udeleževati postopka še naslednji stranski udeleženci (v nadaljnjem besedilu: stranke):
1. lastniki nepremičnin in imetniki služnostne oziroma stavbne pravice na takšnih nepremičninah, ki jih na podlagi vplivnega območja objekta, prikazanega z mejo v projektu za pridobitev gradbenega dovoljenja, določi pristojni upravni organ za gradbene zadeve;
2. lastniki zemljišč izven gradbene parcele, na katerih je predvidena dovozna cesta in na katerih so predvideni komunalni priključki, prikazani v projektu za pridobitev gradbenega dovoljenja ter imetniki služnostne oziroma stavbne pravice na takšnih nepremičninah;
3. drugi subjekti, če tako določa zakon.
(3) Stranka v postopku izdaje gradbenega dovoljenja, ki je imetnik služnostne oziroma stavbne pravice, ki še ni vpisana v zemljiško knjigo, lahko dokaže z overjeno listino, da je imetnik te pravice.

63. člen

(seznanitev strank)

(1) Pristojni upravni organ za gradbene zadeve povabi stranke, da se seznanijo z nameravano gradnjo in da s

(odgovor članu zoya_)
  Neposredna povezava do sporočila: 6
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Smo po 35. letu res prestari za nosečnost?
Ne želite otroka po 35. letu? V redu, ampak ne recite, da ste stari! Razlogov, zakaj imeti otroke po petintridesetem, je...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
Hoja z držanjem za roko ni priporočljiva!
Vaš otrok še ne hodi, ima pa veliko željo, da bi ga držali za roko in bi z vašo pomočjo hodil. Fizioterapevtka, Špela Go...
Otroci, ki se zbujajo zgodaj zjutraj so ...
Se vaš malček zjutraj prebuja skupaj s petelini, ne glede na to ali je delovni dan ali vikend? Imamo dobro novico za vas...
Prvomajske počitnice so najlepše ob morju
photo
Odkrijte popolno spomladansko harmonijo v Adrii Ankaran, zeleni mediteranski oazi. Napolnite se z energijo daleč stran o...




Prvi otrok
Anjuša

Pri kateri starosti ste imeli svojega prvega otroka?

18-21 (15%)

22-25 (31%)

26-29 (35%)

30-33 (14%)

34-37 (3%)

več kot 37 (1%)


Število vseh glasov: 320

Hvala za glasove. Glasoval/a si že za vse aktualne ankete. Lahko pa ustvariš svojo anketo!