|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1] 2 3 4 5   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Feldbach - plačevanje (ZZZS, Haag)
27.9.2008 21:13:59   
pomladno_dete
Pozdravljeni,

pregledala sem vse stare teme od Feldbacha, ampak odgovora na svoje vprašanje ne najdem. To, da se je z mislim da letošnjim letom ukinilo plačevanje storitev v Feldbachu s strani ZZZS na podlagi EU kartice, vem.  Slišala pa sem tudi, da je pritožba na tako stališče ZZZS-ja na sodišču v Haagu. Zanima me, ali katera ve, ali to drži oziroma ali bomo še naprej "obsojene" na plačevanje morebitnih porodov v FB ali se misli na tem področju kaj spremeniti? Vsaj v taki meri, da bi plačale samo razliko v ceni, ne pa celega zneska poroda.

Moj prvi porod je namreč zaradi osebja v porodnišnici ter zaradi medicinske doktrine, ki ne pusti ženskega telesa, da bi se ravnalo po svojem ritmu (in ki jo dosledno upoštevajo v vseh naših porodnišnicah, ki so bolj "bolnice" kot porodnišnice), potekal katastrofalno. Ker se še nisem povsem pobrala od njega, z drugo nosečnostjo nikakor ne bom hitela, razmišljam pa. In čutim velik velik odpor, pa ne do nosečnosti in poroda, ampak do rojevanja v medikaliziranem okolju, kar je pri nas še vedno standard. Zanimivo se mi zdi tole: vso nosečnost govorijo, saj niste bolni, gospa, rodiš pa lahko samo v bolnici, o kakšnem porodnem centru ne duha ne sluha. Prvič sem bila popolnoma brez strahu, tako pred porodom, kot pred institucijo, v kateri rodiš, za drugič pa vem, da nikoli več nočem roditi v porodnišnici - vsaj ne tako medikalizirani, kot jih imamo pri nas. Moje telo samo dobro ve, kaj mora pri porodu početi, z vtikavanjem zdravnikov pa zablokira. In želela bi si, da bi me bolj poslušali in da mi ne bi brez moje vednosti posegali v moje telo in poroda prožili po nepotrebnem, potem pa me brez pojasnila pustili na patološkem oddelku 30 ur v popadkih in mi govorili, da imam lažne, potem pa se izkaže da to ni res in da sem odprta, da ne bi prišla na porodno mizo prestrašena, ker me niso o ničemer obveščali, da me ne bi silili ležati, če mi ne ustreza, predirati mehurja in s tem umetno pospeševati zadevo, čeprav porod dobro napreduje, iztisniti na hrbtu, z nogami v stremenih, in se ob tem dreti name, da bi skratka bila deležna vsaj človeške, če že ne morda celo prijazne obravnave, ne pa tega, kar sem, pa še zdaleč nisem vsega naštela. Da bi bil porod lepa, ne pa travmatična izkušnja. Sama namreč čutim, da bi lahko rodila tudi v gozdu, če malo karikiram - kar rabim, je namreč samo varno, toplo okolje in zavest, da so v bližini ljudje, ki lahko pomagajo, se pa ne vtikujejo v proces. In po tem, kar berem, je FB dokaj blizu mojemu pojmovanju poroda oziroma vsaj najbolj dostopen.

Toliko o tem, zakaj postavljam vprašanje.

Ker pa je porod v FB samoplačniško kar drag, me zanima, ali lahko sploh računamo na možnost kritja stroškov s strani ZZZS. Zdi se mi namreč skrajno nenavadno, da ZZZS tistim, ki ste rodile ali tistim, ki bi želele roditi v FB, ne krije zneska, enakega znesku poroda v SLO, me pa bi doplačale samo razliko. Ne vem, to bi se meni v EU ureditvi zdelo logično. Skratka, ali sploh lahko kdaj v prihodnosti računamo na to možnost (ali se o tem morda razpravlja v Haagu) ali naj kar začnem šparat?

Razmišljala pa sem tudi o naslednjem: imam dokaze o tem, da so v mojem primeru kršili če ne drugega vsaj Zakon o pacientovih pravicah, poleg tega pa ravnali mimo medicinske etike. Iz tega je sledila vsa travma, ki je v naprotnem primeru ne bi bilo, saj sva bila tako jaz kot plod pred prihodom v porodnišnico v odličnem stanju. Zato razmišljam o pritožbi. Na podlagi vseh dokazov, ki jih imam zbrane, bi mi zelo verjetno dali prav - če ne v porodnišnici, pa na višjih inštancah, toliko sem se že pozanimala. Na podlagi tega bi morda od ZZZS lahko zahtevala kritje stroškov naslednjega poroda v FB, saj imam zdaj resnično ogromen strah pred slovenskimi porodnišnicami. Se zdi to kateri logično razmišljanje? Morda se sliši nekoliko naivno, ampak razmišljala sem ... tiste, ki nismo zadovoljne z načini porajanja v Sloveniji, enkrat bi bilo vendar dobro nekoliko povzdigniti glas, ne? Ne pa, da se samo zablokira plačila, o vzrokih, zakaj ženske odhajajo v bolj prijazne porodnišnice čez mejo in o tem, ali je morda pri nas kaj narobe, pa čista tišina. Kaj menite?

Upam, da se boste oglasile tiste, ki imate kakšne informacije o plačilih, in ne tiste, ki bi me rade prepričale, da ne čutim prav, da so slovenske porodnišnice super, da naj bom vesela, da je z otrokom vse v redu, da bom že pozabila prestane travme itd. Tega sem se dovolj naposlušala v preteklih mesecih, zato res prosim samo za relevantne odgovore glede plačil. Saj če ne bo šlo drugače, bom tudi sama plačala, se mi pa zdi neumno, saj vsak mesec dam našemu zdravstvu enormno vsoto, zato, da moram potem (samoplačniško, seveda) zdraviti travme, ki mi jih je povzročilo.

Hvala za kakršne koli informacije in lep večer.
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Feldbach - plačevanje (ZZZS, Haag)
28.9.2008 12:58:51   
Ringarajčka
Žal ne vem odgovora, me pa stvar vsekakor zanima, saj doslej z našimi ginekološkimi uslugami nisem bila zadovoljna. Tudi jaz razmišljam, da bi šla rodit v tujino, vendar mogoče v kakšno v Sloveniji manj znano porodnišnico. 

(odgovor članu pomladno_dete)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: Feldbach - plačevanje (ZZZS, Haag)
28.9.2008 13:48:50   
frutolina
»Še enkrat poudarjam, da je porod opredeljen kot nujna zdravstvena storitev, vendar na zavodu menimo, da je v večini obravnavanih primerov porod vendarle bil načrtovan in zato kritje stroškov na osnovi evropske kartice zdravstvenega zavarovanja ni upravičeno,« .... to sem nekje zasledila.
Torej sklep: če porod ni tam načrtovan ( torej ne hodiš tja na preglede itd.) potem ti morajo krit. Je pa res da se lahko sklicujejo na to, da npr. nimaš kaj početi v 39.tednu nosečnosti v tujini - ampak tu je pa spet nekaj drugega: nihče ti ne more omejiti tvojega gibanja in tvoje volje.

Kar se tiče pritožbe: mogoče bi uspela, mogoče ne. Zdravniki so namreč zelo varovani.... Na podlagi tega bi težko dosegla da bi ti plačali porod v Feldbachu, ker bi ti lahko rekli da je v Sloveniji še veliko porodnišnic in lahko izbiraš med njimi, če ti tvoja ni všeč. Tak na žalost je user posted image   Upam da bo tvoj drug porod veliko lepša izkušnja...

Kar se pa tiče tega v Haagu, po moje bo ZZZS  izgubil. To pa zato ker so diskriminirali edino Feldbach.

(odgovor članu Ringarajčka)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: Feldbach - plačevanje (ZZZS, Haag)
28.9.2008 15:35:49   
Gwendolen
pomladno_dete, žal mi je za tvojo izkušnjo ...user posted image user posted image user posted image user posted image

Če ni skrivnost, kje si rodila? Jaz še nisem sploh, pa me zelo zanima, da se lahko izognem.

Drugače pa upam, da se bo ne glede na odločitev mednarodnega tribunala o tej zadevi, pri nas začelo kaj premikati pri porodih in obravnavanju porodnic, da bomo ženske vse glasnejše in zato tudi slišane.


_____________________________

Pokukaj! ;-) http://www.mojalbum.com/gwendolen
-------------------------------------------------------------
We're walking in the air
We're floating in the moonlit sky
The people far below are sleeping as we fly

(odgovor članu pomladno_dete)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: Feldbach - plačevanje (ZZZS, Haag)
28.9.2008 17:40:52   
MikyMiska
pomldadno:dete jaz te POPOLNOMA RAZUMEM, sem nekaj podobnega doživela tudi sama, in sicer v MARIBORSKI porodnišnici. Tako, kot si napisala, vso nosečnost sem se super počutila, dosti naredila za otročička, se rekreirala, hodila redno plavat, skatka se lepo pripravljala na porod, ampak samo do prihoda v MB porodnišnico, potem pa se mi je vse porušilo!!!! Umetno so mi pospeševali porod, čeprav se meni ni nikamor mudilo, mi dajali neke umetne popadke, pa pomirjevala, pa mi predrli mehur pa sploh nisem smela druga kot ležat-OBUP, mene pa je tako bolel križ, da se o grobi babici sploh ne pogovarjam, tako da se je na koncu vse zapletlo in so nardili CR-baje zaradi akutno ogroženega plodu-čeprav je imel mišek takoj po rojstvu Apggar 9!!!??

Po porodni oskrbi pa tudi ne bom zapravljala časa in besed, sploh ne, ker je absurd!!!

In še nekaj, ko sem v nosečnosti brala poste o Feldbachu, sem si mislila, eh, saj pa je mb porodnišnica menda vredu, no, danes razumem zakaj toliko debate o tem!!!!!! že, ko sem hodila na CTG se mi je obračal želodec, to sem čakala tam po štiri ure, da sem že od tega imela visok pritisk, sramota!!!

Upam, da bo v prihodnje kaj bolj uspešno na tem področju!!
papa



_____________________________

Pa smo tukaj :)

(odgovor članu Gwendolen)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: Feldbach - plačevanje (ZZZS, Haag)
29.9.2008 10:27:45   
pomladno_dete
Pozdravljene,

ker vem, da se tule zadržujete bodoče porodnice, svetujem, da se s to temo ne obremenjujete po nepotrebnem, velika možnost namreč je, da boste imele srečo in rodile brez podobnih komplikacij. Ni pri vseh porodnicah, ki rojevajo v Sloveniji, tako, kot je bilo pri naju z MikyMisko, mnoge so tudi zelo zadovoljne in osredotočiti se je treba na to. Temo sem odprla zato, ker pač žal obstaja tudi določen procent žensk s slabimi izkušnjami, in ne zato, da bi katerokoli strašila.

Punce, ki ste mi odgovorile, hvala za informacije in podporo. Pa kar h komentarjem.

IZVIRNO SPOROČILO: frutolina

»Še enkrat poudarjam, da je porod opredeljen kot nujna zdravstvena storitev, vendar na zavodu menimo, da je v večini obravnavanih primerov porod vendarle bil načrtovan in zato kritje stroškov na osnovi evropske kartice zdravstvenega zavarovanja ni upravičeno,« .... to sem nekje zasledila.
Torej sklep: če porod ni tam načrtovan ( torej ne hodiš tja na preglede itd.) potem ti morajo krit. Je pa res da se lahko sklicujejo na to, da npr. nimaš kaj početi v 39.tednu nosečnosti v tujini - ampak tu je pa spet nekaj drugega: nihče ti ne more omejiti tvojega gibanja in tvoje volje.

Kar se tiče pritožbe: mogoče bi uspela, mogoče ne. Zdravniki so namreč zelo varovani.... Na podlagi tega bi težko dosegla da bi ti plačali porod v Feldbachu, ker bi ti lahko rekli da je v Sloveniji še veliko porodnišnic in lahko izbiraš med njimi, če ti tvoja ni všeč. Tak na žalost je user posted image   Upam da bo tvoj drug porod veliko lepša izkušnja...

Kar se pa tiče tega v Haagu, po moje bo ZZZS  izgubil. To pa zato ker so diskriminirali edino Feldbach.


Frutolina, hvala za tole, mi pride zelo prav. Torej če prav razumem stališče ZZZS-ja, ločujejo porode na nujne in nenujne; nujni je, če prav berem, tisti, ki "ni načrtovan" oziroma "ni načrtovan v porodnišnici, kjer potem rodiš"? Nenujni pa tisti, ki je "načrtovan"? Če ta interpretacija drži, potem se mi zdi milo rečeno nenavadna, če že ne tudi precej sporna.

Kot prvo, ali ni vsak porod nujna zadeva, kot v prvem delu trdijo tudi sami? Saj dete vendar ne more ostati v mami user posted image . Kot drugo, tole z "načrtovanjem poroda" oziroma z "nenujnostjo" poroda, "načrtovanega v porodnišnici, kjer potem rodiš", je, hm ... nekoliko, kako se naj izrazim .... za lase privlečen argument? Ker: koliko slovenskih porodnic pa "načrtuje porod" v porodnišnici, kjer bo potem predvidoma rodila? Večinoma imamo ginekologe/ginekologinje, ki so le redko povezani z lokalno porodnišnico - imajo lastno prakso in te v porodnišnico pošljejo le, če je kaj narobe oziroma ostaneš pri njih na pregledih do 1 tedna po roku. Ko - ne glede na to, kdaj in iz kakšnega razloga - prideš v porodnišnico, tam ne poznaš nikogar, oni te ne poznajo, eden o drugem skratka ne veste a ma ništa razen tega, kar piše v materinski in kar jim ti potem tam poveš. Pa še to je: recimo, sama imam v radiju 30 km dve porodnišnici, v radiju 50-70 km pa še nekaj njih. In lahko bi izbrala katerokoli, kajne? Ne mi rečt, da je to potem "načrtovan" porod oziroma da je kakšna razlika med tem, ali hodiš na preglede k svoji/svojemu G v Sloveniji in potem tudi rodiš tu, in tem, da hodiš na preglede k recimo dr. Miglarju, pa potem rodiš v FB. Čudno, skratka. O temle bom še precej razmišljala.

Glede varovanosti zdravnikov: se zavedam. Možen odgovor ZZZS-ja (ki ga tudi sama predvidevam, ja) glede množice porodnišnic po Sloveniji pa je prav tako ... hm, kako naj rečem spet - čuden. VSE porodnišnice v Sloveniji uporabljajo enako doktrino, in prav vseeno je, kam greš. To, kar se je zgodilo meni in še mnogim drugim ženskam, se lahko zgodi v katerikoli porodnišnici v Sloveniji. Ker je sistem tak - medikaliziran. Prav to je tisto, kar me moti: če bo ob roku vse ok, kot je bilo prvič, nočem še enkrat rojevati na medikaliziran način. Druge možnosti, ki bi bila za porodnico enako varna kot porodnišnica (varna v smislu hitrega reševanja morebitnih komplikacij, pa seveda veliko bolj varna v smislu čustvene podpore, ki je še kako pomembna pri porodu) pa v Sloveniji preprosto ni. Razen poroda doma, ki pa ni"del sistema" in se v to spustiš povsem na lastno pest. Česar verjetno ne bi poskušala. Mislim na porodni center, kjer bi imele babice večjo avtonomijo kot zdaj in kjer bi bila ženska v središču obporodne skrbi, ne pa, da je v središču sistem sam, ti kot porodnica pa se mu moraš povsem prilagoditi, ne glede na to, kaj ti pravita telo in psiha.

Ne pravim, da veliko ženskam ne paše roditi v bolnici (to je, na medikaliziran način)  - ja, jim, in spoštujem njihovo željo in potrebo. Povsem se tudi zavedam, da je v porodnišnicah rešenih mnogo življenj, prav zaradi hitre asistence zdravnikov. Ne morem pa mimo dejstva, da je pri popolnoma zdravih, nerizičnih porodnicah in plodih po nepotrebnem povzročenih toliko travm; in to predvsem zato, ker se v naših porodnišnicah popolnoma ignorira resnična fiziologija poroda. Za vsak porod skozi vagino rečejo, da je "naraven", ampak to je daleč od resnice. Zares "naraven" je šele porod, kjer ima ženska možnost informiranega odločanja, gibanja, sodelovanja, kjer ji je nudena topla podpora pri iskanju položajev, ki ji najbolj ustrezajo, kjer si lahko vmes tudi premisli, kjer te pri iztisu ne prepričujejo, da sta polsedeči in ležeči položaj idealna, kjer zaradi ctgja ni treba ležati. Kjer se zavedajo, da plod potuje navzdol kot vijak in ne premočrtno, zato je gibanje z boki in ostalim telesom še kako pomembno, osnovnošolska fizika pa tudi pove, da v navpičnem položaju k gibanju pripomore tudi gravitacija, česar v ležečem ni. Kjer se zavedajo igre hormonov (oksitocina, adrenalina in drugih) ob porodu in se prilagajajo poteku, ne pa, da potek prilagajajo zahtevam sistema ... In še bi se dalo naštevati. Takih možnosti v Sloveniji preprosto ni - vsaj ne na sistemski ravni, kar bi pomenilo, da bo VSAKA porodnica deležna take obravnave, ne pa, da je taka obravnava odvisna od sreče ali smole (v mojem primeru slednje), glede na to pač, na koga naletiš in kdaj.

Še ena stvar je: opisani načini na žensko osrediščene obporodne skrbi so za zdravstveni sistem tudi mnogo cenejši kot zdajšnji. Če sklepam iz svojega primera: prvi, medicinsko povsem neutemeljeni poseg v moje telo je sprožil kaskado dogodkov, ki so zahtevali vse več in več zdravstvenega osebja, tako pred porodom kot med njim (na koncu je bil vakuum, ki ga zagotovo ne bi bilo, če bi imela pogoje, ki sem jih naštela), pa tudi po njem. Jaz konkretno bi lahko, ob naštetih pogojih, komot rodila samo z babico in šla po treh dneh domov, v bolnici pa sem bila 6 dni. Da ne govorim o tem, kako dojenje ni in ni steklo zaradi vsega prestanega. Skratka, zelo drag špas, tako zame kot za ZZZS - in to za brezveze. Samo zato, ker se je sprejemni G obnašal neetično. Tako kot pri tebi, MikyMiska, le da na srečo pri meni ni bil potreben carski rez, je pa čisto malo manjkalo. Vtikovanje v naravni proces in nepoznavanje fiziologije poroda sproži kaskado povsem nepotrebnih dogodkov in zakomplicira porod, ki bi sicer potekal povsem brez težav.

Zato se mi zdi ravnanje ZZZS-ja kratkovidno. Raje zavrača plačila, namesto da bi sprožil debato o odprtju podobnega porodnega centra kot je v FB, kamor  bi lahko hodile porodnice, ki jim medikalizirani porod zbuja odpor ali pa že imajo z njim kako slabo izkušnjo.

Za Gwendolen: ne bi govorila o konkretnih lokacijah; kot pravim, lahko se zgodi kjerkoli v Slo, prav tako, kot je lahko kjerkoli v Slo vse ok. In točno to me moti. Da je to loterija - vložek porodnice pa močno presega vložek na navadnem lotu. Loto listek lahko kupiš ali pa tudi ne, tule pa sploh ni izbire, moraš v porodnišnico z medikalizirano doktrino. Tako da - tudi jaz upam podobno kot ti, da se bo vendarle kaj premaknilo. Da "alternativne porodne sobe" ne bodo več alternativne, ampak nekaj, kar bi moralo pripadati vsaki. Da bi bila vsaka brez izjeme deležna podpore. Itd.

Malo sem se spet razpisala, tema je široka, čeprav me še vedno zanimajo vidiki plačil oziroma spornost ZZZSjeve interpretacije; če ima katera še kakšne informacije, se priporočam. Pa tudi o vseh ostalih vidikih slabih izkušenj bi se bilo dobro pogovarjati, zato, če je še katera taka kot sem sama in MikyMiska, vas vabim, da spregovorite.


LP

< Sporočilo je popravil pomladno_dete -- 29.9.2008 10:40:12 >

(odgovor članu frutolina)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: Feldbach - plačevanje (ZZZS, Haag)
29.9.2008 13:01:45   
frutolina
pomladno_dete , oni pravzaprav za porod pravijo da JE NUJNA zdravstvena storitev, če sem prav razumela. Ločujejo pa med načrtovanim in nenačrtovanim porodom v Feldbachu.
Njihovo stališče je, da če ti  načrtuješ porod v Feldbachu - ga potem sam plačaš. Med načrte naj bi spadali ti pregledi itd.
Če pa načrtuješ porod pri nas in si slučajno v bližini Feldbacha pa ti ne morejo reči da si ga načrtoval tam in ga zato tudi oni plačajo. Oziroma najprej plačaš v vsakem primeru sam, kasneje pa pač zahtevaš povračilo denarja. Vsekakor je vse skupaj zelo sporno, zato pa tudi je na sodišču. Komaj čakam da bo zadeva dobila epilog.

Po mojem mnenju bi morala imeti vsaka porodnica možnost roditi kjer si želi. Če želi ZZZS zavrniti plačila, potem mora to storiti za vse porode v tujini, ne samo za tiste v Feldbachu. Dejstvo je, da gre za slovensko državljanko in slovenskega otroka.  Če bi želeli bi se lahko odločili, da plačajo tolikšen znesek kot bi ga plačali za enake dni bivanja in nege pri nas, ostalo pa krije porodnica sama. To bi bilo najbolj pravično - ampak aja, pravičnost, kaj je že to??

Ne vem...meni je res hudo da si imela tako grozno izkušnjo. Upam da bo naslednja izkušnja veliko lepša in da boš rodila kjer si želiš.

(odgovor članu pomladno_dete)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: Feldbach - plačevanje (ZZZS, Haag)
29.9.2008 14:11:26   
pomladno_dete
IZVIRNO SPOROČILO: frutolina

pomladno_dete , oni pravzaprav za porod pravijo da JE NUJNA zdravstvena storitev, če sem prav razumela. Ločujejo pa med načrtovanim in nenačrtovanim porodom v Feldbachu.
Njihovo stališče je, da če ti  načrtuješ porod v Feldbachu - ga potem sam plačaš. Med načrte naj bi spadali ti pregledi itd.
Če pa načrtuješ porod pri nas in si slučajno v bližini Feldbacha pa ti ne morejo reči da si ga načrtoval tam in ga zato tudi oni plačajo. Oziroma najprej plačaš v vsakem primeru sam, kasneje pa pač zahtevaš povračilo denarja.


Aha, hvala za jasno razlago - zdaj bolje razumem. Še vedno pa se mi zdi za lase privlečen argument tole "načrtovanje". Zavračali so namreč tudi plačila tistih, ki so hodile v MB na preglede in potem gor samo rodit, torej niso  nič "načrtovale". Pa četudi bi, se strinjam s tabo glede rojevanja, kjer si želiš in plačila enakega zneska, kot bi bil v Slo, ostalo doplačamo same.

Ker po tej logiki mi tudi ni jasno, kako da potem lahko v Sloveniji rodiš, "kjer si želiš". Drugače povedano, tiste iz recimo okolice LJ, ki imajo v svoji neposredni bližini porodnišnico (recimo Trbovlje, Kranj, Novo mesto) po tej logiki ne bi smele izbrati ljubljanske porodnišnice (itak je prenapolnjena), pa jo lahko; celo načrtujejo lahko, da bodo rodile v njej, namesto v svojih lokalnih. Saj razumem, gre za denar. Ampak gre tudi za denar tistih, ki z delom naših ustanov nismo zadovoljne ...

IZVIRNO SPOROČILO: frutolina
Ne vem...meni je res hudo da si imela tako grozno izkušnjo. Upam da bo naslednja izkušnja veliko lepša in da boš rodila kjer si želiš.


Hvala za lepe želje, storila bom res vse, da se uresničijo.

(odgovor članu frutolina)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: Feldbach - plačevanje (ZZZS, Haag)
7.10.2008 9:58:57   
mizi
Lepo pozdravljene,

Sama sem rodila v Feldbachu in ne glede na to sem imela zelo težek porod. Kaj bi bilo pri nas ne vem. Sem pa ponovno noseča in groza me je it rodit na Ptuj ali v Mb. Pred nekaj dnevi sem govorila z svojim  znancem in znancem dr. Miglarja in mi je povedal. Da so v Bruslju na mednarodnem sodišču zavrnili vse očitke ZZZS in da EU pomeni prost pretok dela, storitev in ... k čemur sodijo tudi zdravstvene storitve. Toprej Slovenska zavarovalnica je dolžna kriti stroške vsaj do višine ki bi znašali pri porodu v Sloveniji. Žal pa je drugi problem ker naši tega NE UPOŠTEVAJO kar je očitno protipravno. In more vsaka porodnica, ki želi roditi v Avstriji to predhodno preveriti.

Srčno upam, da se bodo zadeve uredile čim prej.

(odgovor članu pomladno_dete)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: Feldbach - plačevanje (ZZZS, Haag)
7.10.2008 18:02:00   
kaya2007
Toprej Slovenska zavarovalnica je dolžna kriti stroške vsaj do višine ki bi znašali pri porodu v Sloveniji.


to se mi zdi popolnoma logično in s tem bi se strinjala!

(odgovor članu mizi)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: Feldbach - plačevanje (ZZZS, Haag)
8.10.2008 8:55:10   
mizi
Sem pa že napisala pismo na ZZZS in dnevnik Večer in me zanima kaj mi bodo odgovorili. Bi pa bilo dobro, da če je še katera v podobni situaciji to stori tudi sama, saj veste več glasov se sliši glasneje in dlje kot en sam.

L.P.

(odgovor članu kaya2007)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: Feldbach - plačevanje (ZZZS, Haag)
8.10.2008 9:40:20   
pomladno_dete
mizi, super, hvala ti za te opogumljajoče informacije!

(odgovor članu mizi)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: Feldbach - plačevanje (ZZZS, Haag)
8.10.2008 14:03:49   
wii
Sama sem prvič rodila v Feldbachu, sedaj sem drugič noseča in pri 22t me je že groza, ko pomislim kam sedajuser posted image , tako, da me prav zanima kaj dobiš za odgovora in prosim ga čimprej posreduj naprej, da vidimo kaj se dogaja.Malo časa še imam za premišljevanje, kaj dosti pa ne.user posted image

(odgovor članu mizi)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: Feldbach - plačevanje (ZZZS, Haag)
9.10.2008 7:52:05   
pomladno_dete
IZVIRNO SPOROČILO: wii

Sama sem prvič rodila v Feldbachu


wii, če ni skrivnost, kako pa je bilo?

(odgovor članu wii)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: Feldbach - plačevanje (ZZZS, Haag)
9.10.2008 10:48:10   
wii
Uh, mislim, da imam premalo prostora, da bi napisala vse, ampak za mene je bilo tako, kot sem si želela, porod mi je ostal v najlepšem spominu user posted image , brez kakšnega grenkega priokusa glede osebja ali obnašanja, že ko sem hodila gor na preglede sva se vedno z možem pogovarjala o tem, da je tako kot če bi prišel v drug svet. Sploh ni imelo veze, da sem Slovenka, da bi se nekdo drugače obnašal do mene, češ kaj zdaj ta komplicira pa želi tukaj roditi. Ne, sprejeli so me kot svojo in enostavno z veseljem, potrpežlivostjo, razumevanjem delali z mano. Sanjsko. user posted image   V nasprotju s tem, kaj sem doživljala med pregledi pri nas -  nočna mora.user posted image

Takrat, ko sme bila tam sem imela resnično občutek, da so oni tam zaradi tebe. Vse se lahko zmeniš, nobenega obsojanja, čudnega gledanja ali kaj takega, skratka ti poveš, kaj želiš in kako. Med porodom in tudi po njem.

Če te zanima kaj konkretnega vprašaj, da ne bom na dolgo in široko razpredla.
lp

(odgovor članu pomladno_dete)
Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: Feldbach - plačevanje (ZZZS, Haag)
9.10.2008 14:04:23   
pomladno_dete
oj, hvala, me veseli, da prijaznost ni izjema user posted image . bolj konkretno me zanima naslednje:

- kako je z možnostjo (oziroma, ali si imela možnost) gibanja med popadki? imajo na voljo kakšne pripomočke, recimo vrvi, žoge, ribstole?
- kako je z možnostjo iztisa v kakem drugem položaju, ne leže?
- ali forsirajo porod (prediranje mehurja, umetni popadki) oziroma ali za pospeševanje poroda uporabljajo pred bolj invazivnimi metodami kot so predrtje mehurja in umetni popadki še kakšne druge tehnike, recimo  bolj tradicionalne kot je menjava položajev, dihanje, vizualizacija ipd.?
- kako je z epiziotomijami?

skratka, v glavnem bi me zanimalo, ali dovolj spoštujejo resnično fiziologijo poroda ali, tako kot to počno pri nas, tempo in način porajanja prilagajajo sistemu?

(odgovor članu wii)
Neposredna povezava do sporočila: 16
   RE: Feldbach - plačevanje (ZZZS, Haag)
9.10.2008 14:36:57   
mizi
Evo nekaj ti lahko tudi jaz odgovorim:
- gibanje med popadki je omogočeno, že v sami porodni je veliko prostora in veliko različnih pripomočkov. Rodiiš lahko na blazini, por. postelji, na rimskem kolesu, v vodi... Vse kar si želiš, vse je mogoče če le ne pride do komplikacij.
-mislim, da nič kaj ne silijo s porodi, lepo počasi, seveda če to ni nujno potrebno, ker je umazana plodovnica ali veliko po roku
-epiziotomija je narejena če res ne gre drugače. Pri meni se je zelo trudla da je nebi bilo treba ampak sem jo na koncu zaradi vakuma vseeno dobila.

Kar pa se tiče spoštovanja tebe, tvojega telesa in tvojih želja pa je vse resnično na najvišjem nivoju. Dobiš lahko vse kar si zamisliš in želiš, seveda če se le ne zakomplicira. Če pa že pride do česa ne čakajo predolgo in naredijo CR dokaj hitro. Moji frendici je mali pritiskal na ledvico in niso dolgo čakali so kar hitro ukrepali. Pri nas bi čakali in jo mučli saj ni bilo ogroženo nobeno življenje.

(odgovor članu pomladno_dete)
Neposredna povezava do sporočila: 17
   RE: Feldbach - plačevanje (ZZZS, Haag)
9.10.2008 14:51:09   
pomladno_dete
hvala, mizi - pozabila sem dodati, pa si sama uganila: seveda sprašujem za primere, ko ni komplikacij, oziroma, moja želja po čim bolj "naravnem" porodu ni želja po porodu, v katerega se medicina sploh ne vtika, ampak želja po porodu, v katerega se medicina ne vtika, če za to ni utemeljenega razloga. če bi obstajal kakršen koli razlog, da je treba porod pospešiti ali narediti epi ali kaj podobnega, bo moja želja naenkrat stopila zelo v ozadje. rada pa bi ji dala vsaj šanso, česar pri nas ni moč narediti. pa saj mislim, da se razumemo user posted image  hvala, skratka. aha, morda še vpr. zate: zakaj pa je bil pri tebi potreben vakuum?

(odgovor članu mizi)
Neposredna povezava do sporočila: 18
   RE: Feldbach - plačevanje (ZZZS, Haag)
9.10.2008 14:57:45   
rija
ne morem kaj, da se ne podpišem pod wii in pomladno deteuser posted image

mislim, da je osebje v feldbachu v veliki meri zaslužno, da sem imela sanjski poroduser posted image

_____________________________

...vox populi...

(odgovor članu pomladno_dete)
Neposredna povezava do sporočila: 19
   RE: Feldbach - plačevanje (ZZZS, Haag)
9.10.2008 14:59:59   
wii
No gremo po vrsti:
- med popadki lahko hodiš, pri meni je bilo celo zaželjeno,da se hitreje odpiraš, namestijo ti CTG, ki jim nudi intermitetni nadzor, tako prosto hodiš koliko zmoreš, lahko kaj spiješ, imaš tudi žogo,...
- meni so menjavali položaje kot za stavo, pa na nizki postelji, pa gremo na visoko, pa na rimsko kolo, pa levo, pa desno, pa na vse štiri s podprtim zgornijm delom telesa,... ampak glede na to, da se ja naša pupa odločila priti na svet po 12h urah, mamica je bila čisto fuč, sem si želela le postelje in roditi, sem pa rodila v bočnem položaju in  ne hrbtnem
- uporabijo vse kar imajo najprej, šele potem grejo na medikamentozne, invazivne postopke, umetne sem dobila zadnjih 10 min, ker so začeli utripi padati, moji popadki pa prešibki, pa še to je bilo vse na  bazi sodelovanja, pa če sem jaz za, pa če se strinjam, babica je sedela poleg mene in sve dihale in dihale, mogoče ti to pove nekaj o neinvazivnosti oz. ne poseganju v naravni potek dogodka, da čakajo 10 dni po PDP-ju in šele potem sprožijo, če se v tem času nič ne zgodi, tukaj bi morala roditi na datum, rodila pa sem 7 dni po terminu
- želela sem brez epiziotomije, ampak ni šlo, mi je zdravnik povedal, da se bom raztrgala in da mi priporoča, spet je pretehtal z mano vse možnosti in nato moja odločitev
Prilagodijo se ti na vse načine in kje se le da, seveda pa je vse to v primeru normalne nosečnosti in poroda

(odgovor članu pomladno_dete)
Neposredna povezava do sporočila: 20
   RE: Feldbach - plačevanje (ZZZS, Haag)
9.10.2008 15:04:35   
mizi
Vakum sem mela, ker sem imela prehiter porod. Odprla sem se v pre-kratkem času in se otrok ni uspel namestiti v položaj za porod. Ko je bil že čisto nisko je bil obrnjen z obrazom naprej in se je zagozdil v porodnem kanalu.  To boli ko svinja... sorry, ker je šlo tako hitro nisem dobila epiduralne in sem vse lepo doživljala. Nikoli več.  Malo mi je žal da nisem imela CR ker potem se zdaj nebi toliko sekirala ampak upam, da bo drugič bolje . Ja tudi prehiter porod ni vedno dober.  Pa ne mislit, da je tisto hudo hitro minlo. 2 uri in pol sem imela tisto zadnjo fazo, ko je najhuje. 

(odgovor članu rija)
Neposredna povezava do sporočila: 21
   RE: Feldbach - plačevanje (ZZZS, Haag)
9.10.2008 15:04:52   
pomladno_dete
rija, lsem že brala na starih temah, da si tudi rodila tam, ja user posted image  Kaj lahko poveš kaj več? no, saj ne mislim zdaj vseh podrobnosti, samo tako, na kratko mogoče. Bi bila zelo vesela. Ali pa če pripneš kak link, kjer si morda že opisala izkušnjo (ne spomnim se, da bi ob brskanju po starih temah o FB kaj našla). No, če se ti ljubi, nič nujnega user posted image .

(odgovor članu rija)
Neposredna povezava do sporočila: 22
   RE: Feldbach - plačevanje (ZZZS, Haag)
9.10.2008 15:04:57   
wii
Aja, pa še to, če si slučajno kje blizu Feldbacha oz. te zelo zanima imajo dan odprtih vrat 18. oktobra 2008 od 9.30 do 16.00, kjer si lahko vse pogledaš in prepričaš na lastne oči, vprašaš,...

Imajo tudi ambulatni poord, ampak to je že druga tema...

(odgovor članu mizi)
Neposredna povezava do sporočila: 23
   RE: Feldbach - plačevanje (ZZZS, Haag)
9.10.2008 15:08:45   
rija
pomladno dete: porodne zgodbe se mi še ni ljubilo napisatiuser posted image  je pa zelo podobna vašim.....rodila zelo hitro, brez rezanja, z epiduralno, vse tipi topi...naslednji dan bi šla komot domov.....user posted image

če bi zanosila še enkrat, kar se sicer ne bo zgodilouser posted image , bi šparala vsak cekinček....in šla še enkrat nazajuser posted image

_____________________________

...vox populi...

(odgovor članu wii)
Neposredna povezava do sporočila: 24
   RE: Feldbach - plačevanje (ZZZS, Haag)
9.10.2008 15:10:41   
pomladno_dete
vse naenkrat pišemo, hehe user posted image

IZVIRNO SPOROČILO: mizi

Vakum sem mela, ker sem imela prehiter porod. Odprla sem se v pre-kratkem času in se otrok ni uspel namestiti v položaj za porod. Ko je bil že čisto nisko je bil obrnjen z obrazom naprej in se je zagozdil v porodnem kanalu.  To boli ko svinja... sorry, ker je šlo tako hitro nisem dobila epiduralne in sem vse lepo doživljala. Nikoli več.  Malo mi je žal da nisem imela CR ker potem se zdaj nebi toliko sekirala ampak upam, da bo drugič bolje . Ja tudi prehiter porod ni vedno dober.  Pa ne mislit, da je tisto hudo hitro minlo. 2 uri in pol sem imela tisto zadnjo fazo, ko je najhuje. 


uh ja točno vem, o čem govoriš, po dveh urah in pol zadnje faze, ko ni in ni šlo z iztisom, niti po metanju babic na trebuh ne, sem imela tudi sama vakuum. in ja, vem, boli res ko ... samo jaz sem bila potem kar vesela, da ni bilo cr-ja, pa sem se že skor pripravila nanj. kaj pa vem, ni nedolžna operacija, brazgotina na trebuhu pa se tudi rada dolgo celi, vname itd. sem pa bila zaradi vakuuma precej boga, hematomi itd, skratka, ne bi še enkrat. sem pa ziher, da ga ne bi bilo, če bi mi pustili do besede oziroma če bi lahko sama več "prispevala" k porodu. čutila sem premike deteta, vem, kako se gibati, da potuje navzdol čimlažje, vem, kako se čimbolj odpreti, skratka, rabim samo neinvazivno, prijazno in toplo okolje, pa moje telo vse samo "ve".


(odgovor članu mizi)
Neposredna povezava do sporočila: 25
Stran:   [1] 2 3 4 5   Naslednja stran >   >>
Stran: [1] 2 3 4 5   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:





Kaj vzeti s seboj v porodnišnico?
Da česa ne bi pozabili, smo vam pripravili spisek stvari, ki jih vzemite s seboj v porodnišnico.
Poglejte, kako se med porodom premaknejo k...
Ta neverjetna fotografija porodnice dokazuje, kako neverjetno je človeško telo. Poglejte, kako je videti anatomija porod...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?