|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Nočem te/ga videti
7.10.2008 9:47:35   
žiža
Ali obstaja kakšna risanka ali knjigica primerna za 4 letnike o tej tematiki.
Naša 4 letnica ima zadnje čase izbruhe na to temo.
Danes zjutraj, ko sem jo zbudila za v vrtec je težko vstala. Sem ji rekla naj pohiti, če želi, da gremo z očijem kupaj v vrtec. Itak ji je bilo to všeč in je hitro zlezla iz postelje potem pa kar brez razloga obsedela s povešeno glavo na tleh user posted image . Sem ji še enkrat rekla naj pohiti, ker gre oči v službo. In on čist mirno reče, da naju noče videti. Se mi je najperj malo zameglilo potem pa lepo zaprla vrata in jo pustila v sobi. V sobo sem ji potem nesla njen kupček oblek in ji rekla naj se obleče, če misli iti v vrtec. Drugače pa bo ostala doma zaprta v sobi, da ne bo nikogar videla. Pa da, če se ne misli opravičiti njen jutrišnji rojstni dan odpade in prav tako tudi praznovanje z otročki. Sem se obrnila in za sabo zaprla vrata. Medtem smo se ostali oblekli. Ko sem nesla Urbanovo pižamo v sobo se je Sara na moje presenečenje oblačila a sem jo pustila čisto pri miru in zapustila sobo. Ko je oblečena prišla iz sobe sem jo vprašala, če se je prišla opravičiti, pa je rekla da ne. V redu, sem ji naštimala zobno ščetko in šla iz kopalnice, no to jo je pa malo zvilo in je vprašala, zakaj ji ne bom pomagala. Pa sem ji odgovorila, da si je zaželela, da naju noče videti in dokler se ne misli opravičiti bo pač sama skrbela za sebe. Trma se je zopet lepo sama umila, obula čevlje, jopo, jakno in se mulila v kotu. Sva jo še enkrat vprašala, če se misli opravičiti, je samo pokimala rekla ni pa ničesar. POtem smo šli lepo v vrtec, med potjo sva ji povedala, da imava midva njo rada in da sva žalostna če tako govori. Pred igralnico nama je vseeno dala lubčka in bila je vidno žalostna. Oba sva jo stisnila k sebi potem pa je odšla v igralnico. Ko sva odhajala iz vrtca je stala pri oknu in nama mahala, kar se zgodi res zelo redko.
Itak sem jaz doma vsa razštelana zaradi tega dogodka, ona pa v vrtcu verjetno tudi. Ko bo prišla iz vrtca bom od nje še vedno pričakovala, da se opraviči in me res zanima če bo kaj pretuhtala v vrtcu ta dogodek. Jao, tale njena trma in nepopustljivost me resno skrbita. Predvsem, ker je taka tudi do prijateljic. Enostavno za nobeno stvar ne popusti. Če kaj ni po njenem  se lepo obrne stran in igra ubogo prizadeto punčko. In to igro se je ona sposobna igrati v nedogled brez kakšnih dramatičnih izpadov joka in vpitja.
sama se zaveadm, da bo s takim način obnašanja težko shajala. Sej po drugi strani se mi zdi prav, da ima tako močen karakter in da trdno stoji za svojo besedo. Ampak ene meje pa so, ko mora človek priznati napako in se opravičiti.
Bi bila ful vesela kakšnega koristnega nasveta kako se spoprijeti s tem problemom. Glede na to, da se dostikrat zelo čustveno vživi v kakšno risanko ali knjigico, se mi zdi, da bi bil to dober in učinkovit pripomoček.

< Sporočilo je popravil žiža -- 7.10.2008 9:50:45 >
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Nočem te/ga videti
7.10.2008 9:51:17   
Mišni
Joooj, tega ne smeš tako resno vzeti. Tako otrok pač izraža neko jezo, ki se v njem nabere. Vsi otroci rečejo: Ne maram te, pa ne mislijo tako. S tem samo povedo, da se tisti trenuitek ne počutijo dobro. Saj vendar še ne zna razložiti svojih notranjih občutij, potem pa to tako pove. Ti jo le objemi, pa reci, da ti imaš pa njo rada.
Ne delat drame iz tega, res ne.

_____________________________

Velika rit je velika stvar.

(odgovor članu žiža)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: Nočem te/ga videti
7.10.2008 9:59:30   
Shuka
Najprej sploh nisem razumela kdo je rekel, kdo koga ne mara, ker je napisano v moški osebi ampak očitno je šlo za pupo. In sploh ne vem zakaj si ti tako reagirala na njeno izjavo, pomoje se tamala še niti ni dobro zbudila user posted image . Bolje bi bilo, če bi jo vprašala, ko pridete domov, zakaj je to rekla, pogovori se z njo, ne pa zahtevat, da se vama opraviči, če ti še sama ne veš vzroka zakaj je tako rekla. Najprej odkrijte vzrok, nato pa se odločite za opravičilo ali sankcijo katero si navedla.
Čeprov se mi zdi tvoja sankcija malce kruta tudi če je bila samo besedna, pa veš kolk si otročki želijo praznovanja svojih rojstnih dnevov.




_____________________________

Pot ni vedno rožnata, je pa cilj zato toliko lepši.

(odgovor članu Mišni)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: Nočem te/ga videti
7.10.2008 10:00:21   
barbara b
Jaz je ne bi silila k opravičilu, ko se vrne iz vrtca. Verjetno bo do takrat že pozabila kaj se je zgodilo zjutraj. 

_____________________________

Ne sprašuj in ne bodo ti lagali.

(odgovor članu Mišni)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: Nočem te/ga videti
7.10.2008 10:02:46   
blaža
Za moje pojme, oprosti, ma malo pretiravaš. Mogoče je pa vstala z levo nogo in se je malo zjutraj "kujala" . Kaj ti vedno vstaneš dobre volje? Po moje si večjo škodo nardila, da nista razčistle čustveno preden je šla v vrtec in pol bo cel dan slabe volje, ti pa tudi.Verjetno ji je blo pol žal, ki se je tako obnašala, ma iz izkušenj se učimo, pa vseeno kakorkoli obrneš ima šele štiri leta.Čeprav že vejo kakšno obnašanje je dopustljivo, je pač imela slab dan. Jaz se probam vedno pobotat še posebaj, če gremo pol vsak na svojo stran in se en cajt ne vidimo al pa recimo, da se skregamo pred spanjem, nikoli ne pustim, da bi ga " kaj tiščalo" preden zaspi. Se pogovorimo in pol se objamemo in poljubčkamo dokler ne vidim, na njegovem obrazku, da je ok.

(odgovor članu Mišni)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: Nočem te/ga videti
7.10.2008 10:03:19   
žiža
Ne mišni, ona me s tem ful prizkuša ker jo vidim, ker samo čaka kaj bom naredila.  Teh besed niti ni izgovorila v jezi in niti ne prvič. S tem si samo želi zbujati pozornost. Jo poznam v piko kar se tega tiče. Točno vem kdaj reče nočem te videti, ko me želi prizadeti in kdaj reče nočem te videti ko jo nekaj razjezi in so te besede prva reakcija.
Ko pa deset minut sedi na tleh brez razloga in me čisto mirno gleda v obraz in reče nočem te videti... pa še malo z očmi  potrza...
res ne delam iz muhe slona.

Ja napaka ONA je rekla, da naju noče videti.

< Sporočilo je popravil žiža -- 7.10.2008 10:04:50 >

(odgovor članu Mišni)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: Nočem te/ga videti
7.10.2008 10:08:21   
nuala
Tudi meni se zdi, da pretiravaš. In sploh s tako močnimi grožnjami za tako stvar! Saj tudi tebi gre kdo kdaj na živce! seveda je prav, da jo opozoriš, da se tako ne govori z ljudmi, ki jih imaš rad, ampak to je to.

_____________________________

Zakaj bi učil prašiča letati; izgubljaš čas in vznemirjaš prašiča.

(odgovor članu blaža)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: Nočem te/ga videti
7.10.2008 10:13:59   
žiža
Normalno, da sem si želela rešiti situacijo pred vrtcem, pa če punca niti govoriti ni želela. In itak, da vem kako težko pričakuje rojstni dan. Vem pa tudi, da popustljivost ne pelje nikamor. Ne more otrok parkrat na dan reči svoji mami in očetu ali komur koli, nočem te videti.
Ko je prvič to rekla se tudi meni ni zdelo vredno tega obešati na veliki zvon in delati panike, ko je to rekla drugič tudi ne, pa trertjič in četrtič smo pač lepo s pogovorom poskušali rešiti zadevo.... Evo danes mi je pa počilo in če bi prvič pravilno odreagirala se danes ne bi s temi rečmi ubadala.

(odgovor članu žiža)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: Nočem te/ga videti
7.10.2008 10:15:00   
blaža
Če te preizkuša, bi jo po moje morala ignorirati in preslišati, pa bo nehala, ko bo vidla, da nima to nobenega učinka! Točno ve, da te spravlja iz tira in to je to.

(odgovor članu nuala)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: Nočem te/ga videti
7.10.2008 10:19:04   
Mišni
Ko ti bo naslednjič to rekla, se vsedi na tla k njej, jo objemi in ji povej, da jo imaš rada. In da če ti bo povedala, če je mogoče slabe volje, da ji boš pomagala. Če bo vztrajala pri svojem, ji še enkrat reci, da jo imaš rada, in da če rabi tvojo pomoč, ji boš vedno pomagala. V tem smislu.
Ne se it kdo bo koga s tako majhnim otrokom. Lahko naredite kakšen grd vzorec obnašanja po nepotrebnem. Lahko jo naučite, da je biti jezen nekaj grdega. Pa ni, samo izražanje jeze je lahko problematilčno. In treba je otroka naučit, na kakšen način naj izrazi jezo. Da se mora opravičil za to, ker je bil jezen, gotovo ni dobro. Ona to tako nekako razume.
Res. Malo si preberi kakšno knjigo o vzgoji, bo videla, da povsod to piše. Vsi otroci to govorijo. Misliš, da so vsi žleht in da jim je treba žlehtnobo iz glave izbit? Ne, to oni tako izražajo stisko, nekaj, kar jih pač tišči. Ne mislijo pa tega resno.

< Sporočilo je popravil Mišni -- 7.10.2008 10:22:06 >


_____________________________

Velika rit je velika stvar.

(odgovor članu žiža)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: Nočem te/ga videti
7.10.2008 10:19:58   
žiža
Na žalost, al pa srečo je precej bolj trmasta kot jaz. Ignoranca je voda na njen mlin, to sem se že naučila.
No a mogoče pozna kdo noslov kakšne knijgice na to tematiko. Se mi zdi, da sem že enkrat zasledila eno knijgico  pa se ne spomnim naslova. Bom šla kar v knjižnico in jo poiskala.

(odgovor članu blaža)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: Nočem te/ga videti
7.10.2008 10:23:07   
Mišni
Ignoranca je voda na njen mlin, to sem se že naučila.


Ne da jo ignoriraš, objami jo, povej, da jo razumeš, da je najbrž kaj jezna, in da jo imaš rada.

_____________________________

Velika rit je velika stvar.

(odgovor članu žiža)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: Nočem te/ga videti
7.10.2008 10:25:16   
Mišni
Bom jaz dom,a ko bom imela kaj časa, pogledala, če kaj piše v tisti knjigi od Penelope Leach o jezi. Kako jo otrok izraža in kaj čuti.

Bom pogledala in bom napisala, kaj piše.

_____________________________

Velika rit je velika stvar.

(odgovor članu Mišni)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: Nočem te/ga videti
7.10.2008 10:28:17   
žiža
IZVIRNO SPOROČILO: Mišni

Ko ti bo naslednjič to rekla, se vsedi na tla k njej, jo objemi in ji povej, da jo imaš rada. In da če ti bo povedala, če je mogoče slabe volje, da ji boš pomagala. Če bo vztrajala pri svojem, ji še enkrat reci, da jo imaš rada, in da če rabi tvojo pomoč, ji boš vedno pomagala. V tem smislu.
Ne se it kdo bo koga s tako majhnim otrokom. Lahko naredite kakšen grd vzorec obnašanja po nepotrebnem.
Res. Malo si preberi kakšno knjigo o vzgoji, bo videla, da povsod to piše. Vsi otroci to govorijo. Misliš, da so vsi žleht in da jim je treba žlehtnobo iz glave izbit? Ne, to oni tako izražajo stisko, nekaj, kar jih pač tišči. Ne mislijo pa tega resno.


Sej ful delamo na tem, da bi s pogovorom lahko rešili čim več. Največji problem je ker Sara ne popusti. Saj sva ji tudi danes oba povedala, da jo imava midva zelo rada. To danes sem odreagirala povsem mirno, nihče ni vpil, butal z vrati. Na poti v vrtec naju je lepo držala za roko. Ampak popustila pa ni, ni rekla niti ene same samcate besede.

(odgovor članu Mišni)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: Nočem te/ga videti
7.10.2008 10:32:21   
Mišni
IZVIRNO SPOROČILO: žiža
Sej ful delamo na tem, da bi s pogovorom lahko rešili čim več. Največji problem je ker Sara ne popusti. Saj sva ji tudi danes oba povedala, da jo imava midva zelo rada. To danes sem odreagirala povsem mirno, nihče ni vpil, butal z vrati. Na poti v vrtec naju je lepo držala za roko. Ampak popustila pa ni, ni rekla niti ene same samcate besede.


Saj se ni treba ne vem koliko pogovarjat o tem. Ne silit vanjo z raznimi vprašanji in zahtevati pojasnila. Otrok to pač naredi nekako impulzivno, ne premišljuje o stvari in je ne zna razložit. On samo čuti. Najbrž jezo. Mogoče je zdaj že sama nase jezna, ker misli, da je narobe, da tako čuti, in morda prav hoče, da se jo za to kaznuje.

A veš, eno od tistih pravil, ki jih kao postavljajo otroci odraslim, staršem, je tudi: Ne sprašujem me, zakaj sem nekaj storil, ne zahtevaj pojasnil, ker ne vem. Tako čutim, pa ne znam povedat, zakaj.
Nekaj v tem smislu.

_____________________________

Velika rit je velika stvar.

(odgovor članu žiža)
Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: Nočem te/ga videti
7.10.2008 10:46:06   
žiža
Ma ja, saj ko zdaj nazaj gledam je res videti vse skupaj zelo dramatično. Jaz se predvsem bojim, da bo šla predaleč. Mi doma se bomo že zrihtali pa še vedno smo zadevo rešili in ni vrag da tudi tega ne bomo. Problem vidim predvesm v njenem odnosu do svojih prijateljic. Ona enostavno reče NE, se obrne stran in ne popusti. Pa kolikokrat mi potem še zvečer v postelji ali pa celo naslednji dan reče **** pa me maram, ni moja prijateljica...
Vedno pogosteje imam pred očmi eno mojo sošolko, ki je imela tak pristop ... Nobena jo ni kaj dosti obrajtala

(odgovor članu Mišni)
Neposredna povezava do sporočila: 16
   RE: Nočem te/ga videti
7.10.2008 11:04:25   
Mišni
Ja, saj verjamem, da se boste zrihtali, in tudi verjamem, da so eni otroci pač drugačni, bolj "težki", da rabijo več. Moj je tudi tak.
Itak da je takim še bolj dosledno in pomembno postaviti meje, to je čisto res. In da objemanje in lubčkanje ni vedno dovolj in vedno ali pa včasih sploh ne zaleže.

Meni se samo te razlage, zakaj je to naredila in da naj se opraviči, to se meni zdi odveč in prevelik pritisk. Ker po moje ona tega dejansko ne razume. Ne razume zakaj je nekaj naredila, po moje je samo izrazila slabo voljo, eno napetost v sebi. In jo je treba naučit, da to napetost, to jezo vseeno sprosti. Menda je jezo treba ubesedit, to sem tudi brala. Da otrok pove, da je jezen, n pa da takrat npr. mlati okoli sebe. Saj vaša po moje zdaj to pove pač s temi besedami, da vaju noče videti, v bistvu je pa to to. Jeza. Eni pa mečejo igrače po tleh v tistem trenutku, tisto je pa še manj prav. Vaša vsaj pove. Zdaj jo pa še naučite, da denasko s pravimi besedami pove, pa bo.user posted image

_____________________________

Velika rit je velika stvar.

(odgovor članu žiža)
Neposredna povezava do sporočila: 17
   RE: Nočem te/ga videti
7.10.2008 11:28:00   
žiža
V tem res vidim nek smisel. Sara res nikoli ne izraža jeze drugače kot le tako,da kaj ostrega nazaj pove in da potem pri tem vztraja in ne popusti.  Upam, da bo to svojo odločnost znala obrniti sebi v prid pa ne za vsako ceno.


(odgovor članu Mišni)
Neposredna povezava do sporočila: 18
   RE: Nočem te/ga videti
7.10.2008 11:42:29   
Shuka
Tudi otroci v zgodnjem obdobju naj bi se naučili izražati svoja čustva besedno, če že govorijo naj uporabljajo tudi svoje možgančke, ker pa še ne poznajo besed za taka čustva jim moramo pomagati mi. Pomagaj ji z besedami izraziti njeno jezo, zakaj je jezna, pa ji polagaj besede v usta, za katere ti misliš, da so vzrok njeni jezi. Se mi pa zdi pomembno, da ugotoviš vzrok njene jeze, kajti tako bo ona vedela, da jo razumeš zakaj je jezna in bo morda ta jeza splahnela.


_____________________________

Pot ni vedno rožnata, je pa cilj zato toliko lepši.

(odgovor članu žiža)
Neposredna povezava do sporočila: 19
   RE: Nočem te/ga videti
7.10.2008 12:27:19   
blazka
Sem samo prvi sestavek prebrala, pa bi rekla samo tole: ali se tudi ti njej opravičiš, ko ji narediš kakšno krivico? Je pa tudi to res, da otroci v taki starosti hitro rečejo kakšno besedo oz. stavek, ki nam ni všeč, pa ga oni ne mislijo tako resno. Ne maram te, ali pa grda si,... Ampak ne pomeni zdaj to dobesedno to.

Malo rezerve je treba imet pri teh stvareh, pa ne trmarit bolj kot otrok....

(odgovor članu Shuka)
Neposredna povezava do sporočila: 20
   RE: Nočem te/ga videti
7.10.2008 14:03:09   
muki1
Ojoj, ojoj, kakšno pretiravanje. Štiriletnik ponavadi ponavlja, kaj sliši. Saj čisto možno, da je to besedo slišala doma pa v drugem kontekstu....recimo  dokler ne bo pospravljena soba te nočem videti ali kaj podobnega. Ma ne moreš biti tako užaljena, če ti je 4 letnica to povedala, kje pa ona razume pomen teh besed.



_____________________________

Veliko več muh se ujame na med, kot na kis.

(odgovor članu blazka)
Neposredna povezava do sporočila: 21
   RE: Nočem te/ga videti
7.10.2008 14:45:04   
anabanana
Meni se zdi, da je punca trmo podedovala po mami.

Nisem brala odgovorov ... sori če je kdo že to napisal.

_____________________________

krepat ma ne molat

(odgovor članu muki1)
Neposredna povezava do sporočila: 22
   RE: Nočem te/ga videti
7.10.2008 14:58:34   
karmy
Žiža, naredi tisto, kar se ti zdi po tvoji lastni logiki pravilno. Ni dobro ignorirati trmo in takšno obnašanje, možno je tudi da je včasih slabe volje, vendar se tega ne dela. Če bi mi moj rekel, bi resno vzela, ker je 2 leti in pol starejši od tvoje punčke, in že ve točno kaj govori. 

_____________________________

~Ladies, if a guy ever tells you, he wants to cover you from head to toe in honey, and lick it all off inch by inch, that's the man who hasn't done it before. ~ Love you CT ~

(odgovor članu anabanana)
Neposredna povezava do sporočila: 23
   RE: Nočem te/ga videti
7.10.2008 16:00:44   
soncek28
Oprosti,sam a ti si vedno dobre volje ko te zjutraj ura ali pa nekdo zbudi????
Ne vem če,......
Pusti otroka in jo ne sili k opravičevanju,lepo ji povej,in razloži nekaj o tem,da jo imate vi vsi radi,in da pričakujete to tudi od nje,in bolj ko bi ona govorila da vaju ne mara,bi jaz stokrat ponovila,da pa vi njo imate najrajši na svetu,in bo nehala,stoprocentno.

(odgovor članu karmy)
Neposredna povezava do sporočila: 24
   RE: Nočem te/ga videti
7.10.2008 16:23:45   
Gina
Absolutno se strinjam z mišni. Meni se zjutraj ne da pričkat, ker sem potem cel dan tečna, zato je fajn imeti pripravljeno strategijo. Če meni otrok reče v navalu jeze, da me ne mara ali da me noče videt, se jaz ful na glas zasmejim, pa ga objamem, pa mu rečem, a res, jaz pa tebe maram, jaz te pa hočem videt, ... ponavadi otrok noče, da ga objamem, ker je jezen name, včasih celo še enkrat reče, da me ne mara in jaz še enkrat, da jaz ga pa maram in da ga tudi vedno bom marala, (pa še kakšnega lupčka mu, ji dam) ampak da se mora vseeno hitro zrihtat, po možnosti ga vprašam, če mu pomagam, ali bo sam in ti povem, da ga potem mine, ko nima nikogar za pričkat se. S trmastimi otroki se ne mroeš na njihov način bongat, ker ne prideš čist nikamor. Moraš najti drugo strategijo - ponavadi najbolj potegne strategija tihega in vztrajnega zahtevanja. Pa zagotavljanja ljubezni in z dovolj crkljanja. Pa seveda nepopuščanja pri osnovnih zahtevah - v tvojem primeru je bila osnovna zahteva, da se obleče, a ne.

(odgovor članu soncek28)
Neposredna povezava do sporočila: 25
Stran:   [1] 2   Naslednja stran >   >>
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:





BLOG: Pitje vode in lulanje med poukom
Te med odmorom ne tišči lulat in te je pritisnilo sredi pouka? Boš moral počakati do naslednjega odmora. V mojem svetu j...
BLOG: Pogovori z otrokom v trebuščku
V tistem trenutku sem se odločila, da sploh ni pomembno, kakšni bodo rezultati amniocenteze, jaz bom tega otroka obdržal...




igranje nagradnih iger
evairena

igrate nagradne igre?

da (52%)

ne (13%)

včasih (35%)


Število vseh glasov: 69

Hvala za glasove. Glasoval/a si že za vse aktualne ankete. Lahko pa ustvariš svojo anketo!