|
RE: prenova garaže, drvarnice, dvorišča, ogra... 23.9.2007 23:00:48
|
|
|
|
saving
|
Če že imaš garažo vpisano v ZK in ne boš spreminjala gabaritov, dovoljenja ne rabiš (pomoje, posvetuj se na UE/pri pravniku!). V ostalih primerih rabiš. Kar se ograje tiče, si malo poglej kombinacije zidana - rostfrei, ki so sedaj zelo "in". Zidanih imaš veliko vrst, od blokov, okrasnih zidakov, raznih oblog (meni se dopade lomljenec)... Videl sem tudi varianto, da na betonsko ograjo preprosto naneseš spodnji (plastični) zaključni sloj fasade; niti ni tako grdo, kot se sliši, ker so vmes rostfrei prečke. Tu je važno, kaj je tebi všeč, ker boš to gledala naslednjih xx let. Če ti je nekaj všeč, pa letos ni keša, pač počakaj; ograja ni nujna za preživet. Avtomatsko zapiranje (na daljinec) ti sedaj naredi vsaka firma, ki ti zmontira vrata. Jaz imam sekcijska, širine 6 m, in so OK. Zahtevaj, da vgradijo fotocelico, ki prepreči zapiranje, če je na poti do vrat; naj jo zmontirajo v višini 50-70 cm. Če ti otrok priteče pod zapirajoča se vrata, to ni hec! Lahko ga malo kresne po buči, ne sme ga pa stisnit. Za drsna vrata velja enako; vsak privatnik zna zmontirat še elektromotor, ki ti jih bo premikal. Obrezno morajo biti opremljena z utripajočo lučjo, ki označuje premikanje, ter omejilnikom sile, ki ti izklopi zapiranje, če pride kaj med vrata (otrok, domača žival, ali samo sneg). To tudi preveri pri preizkusu delovanja - postavi se pred zapirajoča vrata z močjo pritisni proti njim. MORAJO se ustaviti. Karkoli že delaš, vedno spelji cevi za elektriko na vse konce garaže in na levo in desno stran bodočih drsnih vrat. Ko se dvorišče razkopava, je to 5 minut dela, ko pa so tlakovci položeni, je to cela ****. Ko si že pri tem, predvidi če kakšno zunanjo osvetlitev, zavijati z avtom v popolno temo je res nerodna reč... No, sem se pa res razpisal.
|
|
|