|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   uporabljate lečo?
15.11.2006 12:47:03   
Anonimen
Prosim torej, če kdo v prehrani uporablja lečo, rdečo ali rjavo, vseeno, na kakšen način jo pripravite in koliko časa se mora kuhati? A jo je treba prej kaj namakati, kot. npr. fižol?
  Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: uporabljate lečo?
15.11.2006 12:50:59   
Anonimen
Jaz samo vem, da sem enkrat jedla juho iz ene take oranžne (mogoče je to rdeča) leče in je bila zelo dobra. Je pa bila leča v taki rjavi papirnati vrečki z prozornim okenčkom spredaj, pa zadaj je recept napisan. Jo imam doma, če hočeš, ti popoldne prepišem recept. Se pa ne namaka, to vem.

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: uporabljate lečo?
15.11.2006 12:52:55   
muki1
Jaz sem že ničkolikokrat se probala prisilit, da bi malo več teh ta zdravih stročnic jedli........ ampak, ne gre.

_____________________________

Veliko več muh se ujame na med, kot na kis.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: uporabljate lečo?
15.11.2006 12:57:57   
Anonimen
Je pa bila leča v taki rjavi papirnati vrečki z prozornim okenčkom spredaj, pa zadaj je recept napisan. Jo imam doma, če hočeš, ti popoldne prepišem recept. Se pa ne namaka, to vem.


Ja, v taki vrečki sem jo kupila, je pa ta rjava, ker rdeče niso imeli. Aha, potem da ni treba namakat, to je dobro, ker jo mislim danes delat. Sicer sem v ANji našla en recept, bom probala po tistem, samo sem misla še tle par praktičnih nasvetov dobit.

Kaj pa sojini kosmiči, jih kdo uporablja? Jih imam doma že več kot pol leta user posted image

(odgovor članu muki1)
  Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: uporabljate lečo?
15.11.2006 12:59:04   
Anonimen
Na vrečki imaš gotovo tudi kakšen recept napisan.

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: uporabljate lečo?
15.11.2006 12:59:37   
Anonimen
Na vrečki imaš gotovo tudi kakšen recept napisan.


Ne, ga ni, samo piše, da se kuha 45 minut.

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: uporabljate lečo?
15.11.2006 13:01:12   
Anonimen
No, je pa tam v anji nekako tako: česen pa čebulo prepražiš, zaliješ z eno piskno pelatov, vse skupaj zalijež z vodo (juho, kocko), streseš not lečo in kuhaš do konca. Mislim, da je to vse, lahko bi pa seveda dala še drugo zelenjavo not. Pa klobaso verjetno tudi  user posted image

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: uporabljate lečo?
15.11.2006 13:02:10   
Anonimen

Leča, belušna zelena in panceta v solati

lečina solata z belušno zeleno in panceto; solata z lečo, stebelno zeleno in slanino

user posted image nevsakdanja solata z zeleno lečo, belušno zeleno, praženo panceto, (mlado) čebulo, mlado špinačo in z olivnim oljem 
  • 350 g zelene leče
  • 2 majhni čebuli
  • 2 mladi čebuli
  • 1 steblo belušne zelene
  • 50 g mlade špinače
  • 12 tankih rezin pancete
  • 1,2 dl olivnega olja
  • 3 žlice limoninega soka
  • sol
  • beli poper v zrnu

    user posted image
    Drobnejša kot je leča, več izvrstnega okusa razvije. Njena aroma je skrita v lupini.
    user posted image

    user posted image  
    user posted image
    Belušna zelena je pravzaprav delikatesna (gomoljna) zelena.
    user posted image

    user posted image  
    user posted image
    Če opustimo panceto, izgubimo nekaj okusa, dobimo pa jed za vegetarijance.
    user posted image

    user posted image  
    predpriprava
    ■ Lečo preberemo, temeljito operemo in stresemo v lonec. Prelijemo jo s hladno vodo, pristavimo, zavremo in počasi kuhamo približno 30 minut.
    ■ Belušno zeleno olupimo in narežemo na tanke rezine.
    ■ Špinačo operemo, odcedimo in temeljito posušimo v kuhinjski krpi.
    ■ Čebuli olupimo in drobno sesekljamo.
    priprava
    ■ V posodi segrejemo žlico olivnega olja, na katerem panceto hrustljavo popečemo. Poberemo jo iz posode, v katero stresemo sesekljano čebulo, kis in preostalo olivno olje. Dobro premešamo.
    ■ Kuhano lečo odstavimo, odcedimo in primešamo čebulni mešanici. Začinimo s soljo in sveže mletim poprom ter med mešanjem kuhamo 30 sekund. Odstavimo in ohladimo do mlačnega.
    ■ Mlado čebulo očistimo in narežemo na tanka kolesca.
    serviranje
    Solato razdelimo na krožnike. Garniramo jo s popečeno panceto, s špinačo ter z narezanima belušno zeleno in mlado čebulo. 

    nadomestek

    ■ Limonin sok nadomestimo s kisom.
    ■ Lečo kombiniramo s koruznimi zrni.
    izboljšanje
    ■ Čebulo nadomestimo s šalotko.
    ■ Kakovostnejše olivno olje, okusnejša jed.
    nasveti
    Če lečo čez noč namakamo v hladni vodi, je kuhana nekoliko hitreje. V tem primeru jo pristavimo v vodi, v kateri se je namakala. 

    pojasnila

    ■ Zelena leča je nekoliko mehkejša, vendar pri kuhanju obdrži svojo obliko. Tako kot vse drobnejše vrste ima tudi zelena leča izrazitejši okus.

    (odgovor članu Anonimen)
  •   Neposredna povezava do sporočila: 8
       RE: uporabljate lečo?
    15.11.2006 13:04:37   
    Anonimen
    O, spliš, hvala, bo kaj prav prišlo. Samo slikc ni. Pa itak da nič zato.

    (odgovor članu Anonimen)
      Neposredna povezava do sporočila: 9
       RE: uporabljate lečo?
    15.11.2006 13:05:57   
    Anonimen



    Dušena leča z gobami in gremolato
    user posted image
    user posted image



    Avtor VsiZdravi.org   

    29 oktober 2006


    Za 2 porciji potrebujemo:
    2 jušni žlici olivnega olja
    1 sesekljano čebulo
    1 narezano steblo zelene
    1 narezan korenček
    75 g oprane leče
    300 ml zelenjavne juhe
    125 ml suhega belega vina
    1 lovorov list
    1 jušno žlico sesekljanega timijana
    175 g narezanih gob
    sol
    poper

    GREMOLATA
    1 jušna žlica sesekljanega peteršilja
    drobno nastrgana lupina 1/2 limone
    1 sesekljan strok česna

    V kozici segrejte 1 jušno žlico olivnega olja in 3 minute pražite čebulo, zeleno in korenje. Dodajte lečo, zelenjavno juho, vino, zelišča in ščepec popra ter malo soli. Zavrite, zmanjšajte temperaturo in kuhajte odkrito približno 20 minut, da se leča zmehča.
    Medtem zmešajte sestavine za gremolato.
    V ponvi segrejte preostalo olje, dodajte gobe in jih na hitro popražite (približno 2 minuti), da postanejo zlate barve.

    Lečo razdelite na krožnike, čežnjo položite gobe in potresite z gremolato.

    kcal: 326 (1370 kj)
    beljakovine: 12 g
    ogljikovi hidrati: 24 g
    maščobe: 17 g
    GI: N

    čas priprave: 15 minut
    čas kuhanja: 30 minut 

    (odgovor članu Anonimen)
      Neposredna povezava do sporočila: 10
       RE: uporabljate lečo?
    15.11.2006 13:07:53   
    Anonimen



    Zrezki prekajene gnjati s kremasto lečo
    user posted image
    user posted image



    Avtor VsiZdravi.org   

    29 oktober 2006


    Prekajena gnjat vsebuje enako količino maščobe kot piščančje prsi brez kože in je torej zdrava izbira - dokler pazite na to, da odstranite vidno maščobo in izberete manj slane različice. Daje veliko energije in vsebuje vitamine iz skupine B in železo.

    user posted image
    Za 4 porcije potrebujemo:
    125 g leče,
    50 g masla,
    2 šalotki,
    1 sesekljan strok česna
    zdrobljeni vejici timijana
    1 čajna žlička kuminovih semen
    4 čajne žličke gorčice
    2 čajni žlički točenega medu
    4 zrezke prekajene gnjati, vsak  po 150 g
    125 ml mošta ali jabolčnika brez dodanega sladkorja,
    75 ml smetane
    sol
    poper

    Lečo dajte v kozico in jo prelijte z mrzlo vodo. Zavrite in kuhajte 20 minut.

    Medtem v ponvi stopite maslo  in popražite šalotki, česen, timijan in kuminova semena ter vmes večkrat premešajte. Pražite 10 minut, da šalotki postaneta mehki in zlate barve.

    Zmešajte gorčico in med ter po  okusu začinite s soljo in poprom. Dobljeno mešanico namažite po zrezkih prekajene gnjati in jih pecite na žaru 3 minute na vsaki strani, da postanejo zlati in so popolnoma pečeni. Shranite jih na toplem.

    Lečo odcedite in jo dodajte mešanici s šalotkama. Dodajte mošt, zavrite in kuhajte, dokler se količina ne zmanjša na 4 jušne žlice. Vmešajte smetano, pogrejte in po okusu začinite s soljo in poprom. Postrezite z zrezki in okrasite z lističi timijana.
    kcal: 420 (1764 kj)
    beljakovine: 22 g
    ogljikovi hidrati: 35 g
    maščobe: 21 g
    Gl: N
    čas priprave: 8 minut
    čas kuhanja: 25-30 minut

    (odgovor članu Anonimen)
      Neposredna povezava do sporočila: 11
       RE: uporabljate lečo?
    15.11.2006 13:08:03   
    smrček
    Jaz uporabljam sojine kosmiče kot dodatek k mletemu mesu (recimo nekje 1:4). Kosmiče namakam v mlačni vodi cca 10 minut, jih dodam k mesu in potem oblikujem čufte, polpete...... ali pa naredim haše omako.


    _____________________________

    Ja, v ponedeljek začnem hujšat. Jasno?

    (odgovor članu Anonimen)
    Neposredna povezava do sporočila: 12
       RE: uporabljate lečo?
    15.11.2006 13:10:30   
    Anonimen
    Sestavine

    user posted image
    2 skodelici drobne oranžne leče
    user posted image par dobrih domačih pečenic
    user posted image pol decilitra suhega belega vina
    user posted image 1,5 dcl sladke smetane
    user posted image nekoliko timijana


    user posted image Priprava

    Oranžna leča se hitro skuha, zato se ne bomo obirali, ampak bomo v še eno posodo dali par pečenic, jih zalili z vodo za prst visoko in prevreli. Ko bo leča skoraj kuhana in odcejena, bodo tudi pečenice že povrete. Prebodemo jih, da iz njih izteče mast, in jih nežno rjavo opečemo z vseh strani. Presežek maščobe odlijemo in v posodo zlijemo kozarec vina. Ko tudi to povre, prilijemo še sladko smetano, dodamo timijan in stresemo zraven lečo. Pregrejemo in pokuhamo. Pečenice narežemo na kose. Postrežemo s krompirjem v kosih in skledo motovilca.

    (odgovor članu Anonimen)
      Neposredna povezava do sporočila: 13
       RE: uporabljate lečo?
    15.11.2006 13:11:36   
    Anonimen
    Omaka iz rdeče leče

    Odlična s špageti, krompirjem, polento, rižem...
     Sestavine:

    125g rdeče leče
  • 1/2 čebule
  • 1 strok česna
  • 1 paprika
  • 1 korenček
  • 1 paradižnika ali paradižnikova omaka
  • 1 žlica olivnega olja
  • 1 žlička soli
  • 1/2 žličke majarona
  • 1/2 žličke origano
  • 1/2 žličke tumeric (če ga imaš)
  • 2 skodelice vode (približno)

    Priprava:
    Lečo najprej dobro speri z toplo vodo in nato še z mrzlo. V kozici na žlički olja prepraži sesekljano čebulo, strt česen, ter narezano papriko, korenček in paradižnik. Dodaj soli in začimbe. Sedaj dodaj lečo ter vse skupaj malo prepraži in zalij z vodo. V pokriti posodi kuhaj približno 20min, ter vsake toliko časa pomešaj. Ko se postane leča mehka in se skoraj začne topiti je omaka narejena.

    (odgovor članu Anonimen)
  •   Neposredna povezava do sporočila: 14
       RE: uporabljate lečo?
    15.11.2006 13:15:00   
    Anonimen



    Leča s curryjem













    Potrebujete:
    250 g rumene leče (znana je tudi kot rumeni dal),
    150 ml paradižnikovega pireja ali 2 žlici koncentrata,
    600 ml vode,
    1 srednje veliko čebulo,
    2 stroka česna,
    60 g masla ali olivnega olja,
    1 žlico mletega koriandra,
    1 čajno žličko mlete kurkume,
    1/2 čajne žličke mletega kumina,
    1/2 žlice mlete pekoče paprike,
    2 žlici vinskega kisa,
    sol.

    Priprava
    V srednje veliko posodo zlijete vodo, stresete lečo in kuhate na srednje močnem ognju, dokler se zrna ne zmehčajo.
    Sesekljate čebulo in česen. V majhni posodi zmešate skupaj s kisom vse začimbe. V veliki ponvi segrejete maslo ter počasi pražite (približno 5 minut) česen in čebulo. Dodate mešanico začimb. Pražite še dve do tri minute ter dodate lečo in paradižnik. Dušite približno 10 minut; če je omaka pregosta, dolijete vodo. Od časa do časa premešate. Postrežete z rižem.

    (odgovor članu Anonimen)
      Neposredna povezava do sporočila: 15
       RE: uporabljate lečo?
    15.11.2006 13:16:17   
    Anonimen

    GRŠKA JUHA IZ LEČE
    Potrebujemo: -1 večjo čebulo -1 skodelico rjave leče -1/4 skodelice olivnega olja -1 strok česna -1/4 skodelice paradižnikovega koncentrata -2 posušena ostra feferončka -lovorov list - 1liter vode -sol in poper po okusu Čebulo in česen na drobno narežemo, lečo oplaknemo pod vročo vodo in odcedimo.V posodi segrejemo olje, dodamo čebulo in česen in dušimo 5 do 10 minut. Dodamo paradižnikov koncentrat, cela feferončka, lovor, lečo in vodo.Juho solimo, posodo pokrijemo in kuhamo približno 30 minut oziroma toliko časa, da je leča skuhana.Odstranimo lovor in feferončka in ponudimo s popečenim kruhom.

    (odgovor članu Anonimen)
      Neposredna povezava do sporočila: 16
       RE: uporabljate lečo?
    15.11.2006 13:18:39   
    Anonimen


    Piščančja juha z lečo in zeleno
    Meso oplaknemo in narežemo na koščke


    user posted image  


    Sestavine: 30 dag piščančjega fileja, por, strok česna, 2 cm ingverjeve korenine, 30 dag stebelne zelene, 2 žlici olja, liter jušne osnove, 10 dag rdeče leče, sol, poper, žlička karija, 2 nageljnovi žbici.

    Por narežemo na kolesca, česen nasekljamo, ingver pa ostrgamo in naribamo. Meso oplaknemo in narežemo na koščke.
    Na olju popražimo por, česen in ingver, dodamo meso in ga opečemo z vseh strani. Začinimo s soljo, poprom, karijem in nageljnovimi žbicami. Prilijemo jušno osnovo in zavremo. Dodamo lečo in kuhamo še približno 10-15 minut. Pet minut pred koncem dodamo še narezano stebelno zeleno. Odstavimo in po okusu vmešamo nekaj žlic smetane.

    (odgovor članu Anonimen)
      Neposredna povezava do sporočila: 17
       RE: uporabljate lečo?
    15.11.2006 13:21:05   
    Anonimen


    Kremna juha z bučo in lečo


    user posted image


    Dodamo rukolo in zeleno. (Foto: )
    Sestavine: 50 dag očiščenega bučinega mesa, 10 dag leče, timijan, liter zelenjavne jušne osnove, 5 dag rukole, vejica stebelne zelene, 2 korenčka, 2 šalotki, olivno olje, sol.

    Lečo namočimo za nekaj ur in jo nato skuhamo. Nasekljano zeleno in šalotko ter na kolesca narezano korenje popražimo na malo olja.
    Dodamo na kocek narezano bučo, pražimo še nekaj minut in zalijemo z jušno osnovo. Dodamo vejico timijana. Zavremo in kuhamo približno 20 minut.
    Vmešamo odcejeno lečo, solimo in odstavimo. Juho pretlačimo in postrežemo potreseno z rukolo. Po želji vmešamo nekaj žlic smetane.

    (odgovor članu Anonimen)
      Neposredna povezava do sporočila: 18
       RE: uporabljate lečo?
    15.11.2006 13:56:57   
    Anonimen
    Uf, spliš, hvala. Men se zdi, da bom kar tisti Grško juho danes naredila. Itak jo bom sama jedla user posted image  verjetno. Edin če bo mali mal probal, tastar vem, da ne bo.

    (odgovor članu Anonimen)
      Neposredna povezava do sporočila: 19
       RE: uporabljate lečo?
    16.11.2006 11:23:13   
    Anonimen
    JAz lečo skuham, jo ohladim, dam v hladilnik, narežem noter čebulo in jo naredim kot solato z bučnim oljem. Božansko.

    (odgovor članu Anonimen)
      Neposredna povezava do sporočila: 20
       RE: uporabljate lečo?
    16.11.2006 12:55:02   
    Anonimen
    IZVIRNO SPOROČILO: URSKA

    JAz lečo skuham, jo ohladim, dam v hladilnik, narežem noter čebulo in jo naredim kot solato z bučnim oljem. Božansko.


    jaz tudiuser posted image . pa dobr da ste me spomnile, je že čas, da spet jemo lečo

    (odgovor članu Anonimen)
      Neposredna povezava do sporočila: 21
       RE: uporabljate lečo?
    17.11.2006 8:26:41   
    Anonimen
    Jaz pa vseeno raje malo namočim lečo, mi je tako bolj fajn pa manj težka.

    (odgovor članu Anonimen)
      Neposredna povezava do sporočila: 22
    Stran:   [1]
    Stran: [1]
    Pojdi na:





    Kdaj otroku ponuditi ribe in ostalo morsko...
    Poletje je tu in že nam diši morska hrana. Kdaj in kako ponuditi takšne specialitete dojenčku?
    Kako iz kuhinjskih ostankov ustvariti rast...
    Tale priročnik Naj zraste spet bi moral biti v vsaki družinski kuhinji! Zakaj, preverite v članku.




    Nos.
    пеперутка16

    Kako majhnim otrokom čistite nos?