|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   star pralni stroj popravljati ali kupiti nove...
1.3.2011 10:41:36   
kekso
Ne morem se odločiti ali naj sedanji pralni stroj - star 9 let popravljamo in damo za popravilo od 200 - 250 EUR ali naj gremo po novega.

Videla sem akcijo, ki jo ima GA (gospodinjski aparati), da če kupiš Candy ti vzamejo v račun starega za 120 EUR in tako pride nov 369 EUR.

Kakšna je kaj "firma" Candy, jaz sem imela do sedaj vse Gorenje.

Kaj bi na mojem mestu vi naredili?

LP
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: star pralni stroj popravljati ali kupiti ...
1.3.2011 10:46:07   
Lunka
Mislim, da je bolš, da se odličiš za novega. Po moje je po 9 letih odslužil svoje.
pri nas dela max. 5let in fuč, potem pa novega.
Sedaj imam bocsha, prej sem imela candy in sem bila kar zadovoljna z njim, je pa bosch boljši. Prejšnji mi je kmalu po poteku garancije začel jemati mehčalec predčasno, pa ležaji so šli.
Res pa je da perem vsak dan min. en stroj, največkrat pa dva.

(odgovor članu kekso)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: star pralni stroj popravljati ali kupiti ...
1.3.2011 11:06:39   
tresk
NOVEGA

(odgovor članu Lunka)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: star pralni stroj popravljati ali kupiti ...
1.3.2011 11:13:06   
Nika v službi
Kupi novega.

_____________________________

..... Poljubi me nežno, ko drugi hitijo, povabi me v mesto, ko drugi že spijo.... Napravi to zmeraj, ne bodi kot drugi, ljubezen ni reka, ki teče po strugi.....
F. Lainšček

(odgovor članu tresk)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: star pralni stroj popravljati ali kupiti ...
1.3.2011 11:19:22   
Tejči
Jaz sem starega popravljala, ko so bili še tolarji, sem plačala 30.000 za popravilo, še danes dela in ga ne menjam, dokler bo delal, ker opere boljše kot katerikoli nov. Mama ima namreč novega, neki fensi šmensi, bil drag kot hudič, pa bi ga takoj zamenjala za mojega starega. Odvisno kaj je fuč na tvojem, kako si bila zadovoljna z njim ipd.

(odgovor članu Nika v službi)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: star pralni stroj popravljati ali kupiti ...
1.3.2011 11:42:03   
pizmek
Mislim, da ima to akcijo, da ti vzamejo starega v ceno, že marsikateri ponudnik, (tudi za hladilnike in tv)...drugač sem pa js 1 mesec nazaj kupila nov pralni stroj in sicer elektrolux in sem zelooo zadovoljna, ti ga priporočam..me je pa prišel 420evrov, tako da mislim da se ti ne splača popravljati starega, pa še ti boš bolj vesela oz. bolj veselo prala, ko boš imela nekaj novega :D

(odgovor članu Tejči)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: star pralni stroj popravljati ali kupiti ...
1.3.2011 11:59:39   
tajtaja
Kupi novega Gorenje ali pa Körting, ki je cenovno zelo ugoden, je pa v bistvu isto kot Gorenje. Stane te pa 299,90 z 1200 obrati, boben 5kg, ali pa 5,5 kg boben pa stane 329,90. Pa še kakšen mini got. popust pa maš dober stroj za malo denarja.
IN kar je še pomembno, zagotovljen servis.


_____________________________

Največja sreča so otročki, zato sem srečna petkrat.

(odgovor članu pizmek)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: star pralni stroj popravljati ali kupiti ...
1.3.2011 12:02:00   
ona
Novega in od BOSCHA,ti bo bolj služila kot katerakoli druga znamka...malo poglej po forumu debate o strojih in znamkah kateri so ok...od gorenja se ful kvarijo,candy je tako tako....user posted image

(odgovor članu tajtaja)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: star pralni stroj popravljati ali kupiti ...
1.3.2011 12:42:10   
scarlett_
Pomoje je tudi odvisno od tega kaj ti je crknilo .. baje, da dokler ni motor fuč in če prodajajo rezervne dele za tist stroj, potem se da vse rešit .. je pa res, da je popravilo drago in če ne poznaš nobenga, ki bi tako malo mimogrede .. pol bi jst tud s temi ciframi, ki si jih napisala, novega kupila ..

(odgovor članu ona)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: star pralni stroj popravljati ali kupiti ...
1.3.2011 12:55:01   
kajalin*
Jaz sploh ne bi razmišljala o popravilu starega...šla bi po novega,nič ni večno!

(odgovor članu scarlett_)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   [Brisano sporočilo]
1.3.2011 13:05:18   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu scarlett_)
  Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: star pralni stroj popravljati ali kupiti ...
1.3.2011 13:30:02   
zaspancek1
Kupi Hoferjevega - je v bistvu Indesitov (s tem imamo pa mi dobre izkušnje).
http://www.hofer.si/si/html/offers/ponudba_od_ponedeljka_28_02_2011.htm

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: star pralni stroj popravljati ali kupiti ...
1.3.2011 13:34:51   
Freya88
Novega... pa nikakor ne Candy..

(odgovor članu zaspancek1)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: star pralni stroj popravljati ali kupiti ...
1.3.2011 14:57:02   
Greenie
Novega. Novi stroji so namreč tudi dosti bolj varčni, porabijo tudi manj vode. Tako boš starega hitro "izplačala".

(odgovor članu Freya88)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: star pralni stroj popravljati ali kupiti ...
1.3.2011 20:57:39   
EKOGREEN
Če ti kaj pomaga pri odločitvi, sam bi izbral bekov pralni stroj, ki glede na ceno in kakovost nudi največ. Pa še ta nasvet, če že kupuješ ne kupuj tistega, ki je najbolj šparoven z vodo, ker znajo bit težave pri izpiranju detergentov iz cunj. l.p. upam, da sem ti kaj pomagal pri odločitvi.
Pralni stroji


Torek, 02 Februar 2010 20:35
user posted image Glede na ponudbo pralnih strojev na trgu ugotavljamo, da "moda" zmogljivejših strojev še traja. Sprašujemo se, kaj je vzrok za to, saj stroje z večjo zmogljivostjo potrebujejo le velike družine, teh pa danes ni veliko. Na testu pralnih strojev smo med drugim tudi preverili, koliko energije porabimo, če v stroju operemo manjše količine perila, kot je njegova zmogljivost, saj se prav zaradi "velikih" strojev to v praksi pogosto dogaja.



[link=javascript:void(null);] Pralni stroji na testu  [/link]


Polnjenje spredaj:
AEG
L76850A
Bosch WAE2036SBY
Candy GOF136-14S
Gorenje WA614SYW
Hoover DYN 10146p
Hoover VHD8143ZDB
Indesit WIXXE127
Panasonic NA-14VA1WGB
Panasonic NA-16VX1WGB
Samsung WF7604NAW
Samsung WF7702NAW
Whirlpool Aquasteam 1400
Polnjenje z vrha:
Candy CTDF1207
Candy CTH1276/1
Miele W604


Na mednarodnem testiranju pralnih strojev, ki neprekinjeno poteka že nekaj let, smo v lanskem letu preverili kakovost več kot sto modelov, ki so na evropskem trgu najbolj prodajani. Na testu so bili stroji z različno zmogljivostjo, prevladovali pa so večji, v katerih lahko operemo 6 do 8, pa tudi 10 kilogramov perila. Poleg modelov, ki se polnijo spredaj, smo testirali tudi več takih, ki jih polnimo z vrha in so po zunanjih merah nekoliko ožji in višji. Ti modeli si počasi utirajo pot tudi k nam, mnogi pa jih še niso povsem sprejeli, čeprav so po pralnem učinku primerljivi s klasičnimi izvedbami strojev, ki imajo vrata spredaj. Zaradi dimenzij in dostopa do bobna z vrha pa so taki stroji včasih pravzaprav dobra izbira, saj v naših tradicionalno majhnih kopalnicah lažje poiščemo prostor zanje.




user posted image Članek  in rezultate testa v celoti objavljamo v februarski številki (2/2010) revije za potrošnike VIP.




Čeprav na mednarodnem testiranju sodeluje množica različnih pralnih strojev, pa vsaj za nas kot vodilo pri nakupu vsi rezultati niso uporabni. Nekaterih v tujini uveljavljenih znamk pralnih strojev, ki so bile na testu, namreč pri nas ne poznamo, če pa že so na našem trgu, pogosto ne moremo kupiti prav tistega modela, ki je bil preizkušen. Slabša pokritost našega trga je sicer razumljiva, saj se na test ne da uvrstiti vseh znamk in modelov, ki so na voljo na trgih držav, ki so sodelovale na testu (Anglija, Belgija, Češka, Francija, Italija, Španija, Nizozemska in skandinavske dežele). Da bi pokritost nekoliko izboljšali, smo na mednarodni test poslali dva modela, ki smo jih kupili v Sloveniji (Gorenje WA614SYW in Bosch WAE2036SBY).
V naši tabeli so zapisani rezultati petnajstih testiranih pralnih strojev, ki jih lahko kupimo v naših trgovinah, oziroma so v spletni ponudbi, med njimi je dvanajst takih, ki se polnijo spredaj, trije pa z vrha.
Tabela z rezultati testa
user posted image
Osnovne informacije o stroju so zbrane na energijski nalepki. Na njej so poleg podatkov o tem, kako varčen je stroj pri porabi energije in kako učinkovito je pranje in ožemanje, tudi podatki o hitrosti in moči centrifuge, o največji priporočeni polnitvi stroja in o tem, kako glasen je stroj med pranjem in ožemanjem. Vsi testirani stroji so varčni in pranje je učinkovito (razred A), glede na moč centrifuge pa se uvrščajo v razred A in B, Boschev stroj, ki ožema z največ 1.000 vrtljaji v minuti, pa celo v razred C. Po zmogljivosti je "najmanjši" Mielejev model (polnimo ga z vrha), v katerem lahko naenkrat operemo 5,5-kilogram perila, v petih strojih 6 kilogramov, v šestih 7, v dveh 8 in v enem 10 kilogramov. Nadzorni organi teh navedb proizvajalcev praviloma ne preverjajo, zato po naših izkušnjah marsikatera informacija ni točna. Kljub temu pa nalepke potrošnikom omogočajo lažjo primerjavo strojev na trgu.
Strokovnjaki so s preizkušanjem v laboratorijih in s praktičnimi preizkusi ugotavljali kakovost pranja in ožemanja, izmerili, primerjali in ocenili so porabo energije in vode, preizkušali in ocenili so uporabne lastnosti in ugotavljali, kako glasni so med pranjem in centrifugiranjem. Noben stroj se s skupno testno oceno ni uvrstil v najvišji kakovostni razred, je pa skoraj polovica strojev dobila oceno "dobro". Z oceno 3,8 sta najboljša stroja znamke AEG (vrata spredaj) in Miele (vrata zgoraj). S solidno kakovostjo (ocena "povprečno") se lahko pohvali še sedem strojev, medtem ko je 7-kilogramski Panasonicov stroj NA-14VA1WGB le za las zgrešil ta razred. Vzrok: oceni za pranje in izpiranje (ki pa zaradi teže - pomembnosti tega kriterija vplivata na končno oceno) sta bili slabi.
Za učinkovitost pranja v stroju so najpomembnejše ocene, ki jih stroj dobi za odstranjevanje umazanije s perila. Ta kriterij je tudi najmočneje upoštevan, saj je njegov delež pri oceni za učinkovitost pranja kar sedemdeset odstoten. Ocenjevali smo pranje bombaža pri 40°C, to je pri temperaturi, ki se v praksi najpogosteje uporablja. Glede na to, da so danes detergenti zelo močni, lahko kljub nizki temperaturi pričakujemo solidne rezultate. Pomembna je tudi kakovost izpiranja, saj zmanjša možnosti alergij, nekoliko manjšo težo pa smo namenili trajanju programov.
Z dobrimi rezultati pranja se je na testu najbolje odrezal Miele, sledijo AEG, Whirlpool, Samsung (model WF7604NAW), Hoover (model VHD8143ZDB), drugi, med njimi je tudi Gorenje, operejo perilo za oceno "povprečno", Panasonic NA-14VAWGB pa je, kot smo že omenili, pri pranju razočaral. Opažamo, da so rezultati pri pranju bombaža boljši kot pri pranju občutljivega perila. Po pričakovanju so ocene za izpiranje slabe. Proizvajalci se namreč trudijo čim bolj zmanjšati porabo vode, posledica teh prizadevanj pa je slabše izpiranje. Le pet strojev je ujelo oceno "povprečno", drugi pa so bili uvrščeni za razred niže. Najslabše se je odrezal Gorenjev pralni stroj in je edini med stroji v naši tabeli dobil negativno oceno. Trajanje pralnega procesa je v tem sklopu manj pomemben kazalec, zato dobre ocene za ta kriterij ne vplivajo na končni rezultat, kako učinkoviti so stroji pri pranju.
Rezultati ožemanja so zanimivi predvsem zato, ker kažejo, da za rezultat ni odločujoča zgolj nazivna moč centrifuge, ampak tudi, kako se proces odvija. Hitrost ožemanja se spreminja glede na to, kateri program izberemo: pri bombažnem perilu na primer ožemanje močnejše kot pri pranju volnenega. Na testu smo zato merili in ocenili učinek na bombažnem in na občutljivem perilu. Najmanj vode ostane po pranju v perilu, ki je bilo oprano v AEG-ejevem (1.600 vrtljajev/min) in Whirlpoolovem stroju, sledita oba Panasonicova modela. Najslabši med vsemi je spet stroj iz Velenja, čeprav na energijski nalepki za učinkovitost ožemanja obljubljajo celo razred A.




user posted image Testi kažejo, da informacijam na energijski nalepki ne smemo preveč zaupati. Uporabljajmo jih le kot oporo, usmeritev, saj so lahko navedbe tudi napačne. Najpomembnejše sporočilo tega testa pa je, da ni pametno kupovati strojev, ki po zmogljivosti presegajo naše potrebe. Za manjša gospodinjstva z dvema, tremi ali štirimi člani, ki jih je pri nas največ, zadostujejo stroji z zmogljivostjo 5 do 6 kilogramov. Pokazalo se je, da je pranje manjših količin perila, kot je zmogljivost stroja, energijsko potratno.




Kako varčni so stroji pri porabi energije, smo merili trikrat, a vedno za pranje pri 40°C. Naj spomnimo, da podatek na nalepki velja za porabo energije pri pranju bombažnega perila pri 60°C. Enkrat smo stroj napolnili z bombažnim perilom do vrha, drugič smo vanj dali le 80 % perila, pri tretjem preizkusu pa smo merili porabo pri pranju take količine občutljivega perila, kot jo priporoča proizvajalec. Poraba energije pri strojih je majhna. Najbolj varčna sta oba Hooverjeva stroja in Candyjev model CTDF1207, ki so se uvrstili v najvišji razred, z oceno »dobro« pa jim sledijo tudi drugi. Izjema je spet stroj iz Gorenja, pri katerem je bila ocena zmanjšana predvsem zaradi prevelike porabe energije pri zmanjšani polnitvi z bombažnim perilom. Naj poudarimo, da se poraba energije tudi sicer opazno poveča, ko operemo manjšo količino perila; tako so bile ocene, ki so jih dobili ne do vrha napolnjeni stroji v primerjavi s polnimi za razred ali dva nižje, pri Gorenju pa celo za tri.
Tudi poraba vode, ki je pri pranju bombažnega perila povsod dokaj majhna, se pri pranju manjše količine perila sicer nekoliko poveča, a razlike so manjše kot pri porabi energije. Po pričakovanju je v vseh strojih poraba vode pri pranju občutljivega perila precej večja, kar ne preseneča. Zato so tudi merila ohlapnejša in ocene kljub temu dobre.
Za potrošnika je pomembna tudi ocena priročnosti. V to oceno sodi način polnjenja in praznjenja stroja s perilom, upravljanje in nadzor nad potekom programa ter vzdrževanje in čiščenje stroja. Pomemben del ocene so tudi navodila; preverjali smo, ali so popolna in razumljiva. Stroji so v povprečju dobili dobro ocene.
V zadnjih letih je merjenje hrupa vedno pomembnejše, saj se vedno bolj zavedamo, kako moteč je. Tudi hrup je eden od onesnaževalcev okolja. Meritve smo izvajali med pranjem in ožemanjem. Rezultati kažejo, da je nekaterim proizvajalcem že uspelo nekoliko zmanjšati glasnost strojev. Po tihem delovanju med pranjem izstopajo Miele, oba Hooverjeva modela, AEG-jev in oba Panasonicova modela. Ocene za glasnost med centrifugiranjem pa so po pričakovanju pri vseh strojih nekoliko slabše. Gorenje je skupaj z Boschem in Candyjem (model GOF136-14S) uvrščeno v skupino povprečno glasnih strojev, sedem strojev pa je moteče glasnih, najbolj Whirlpoolov in Candyjev model, ki se polni z vrha.




Sortiranje perila je pomembno!
Opažamo, da v praksi mnogi pozabljajo, kako pomembno je sortiranja perila, in količino perila za pranje sestavijo ne glede na material, barvo in občutljivost tekstilnih izdelkov. Če program pranja izberejo po najbolj občutljivem kosu, sicer niso naredili velike napake, a tak način pranja si lahko privoščimo le občasno. Čez čas se namreč poslabša estetski videz perila, pojavijo se poškodbe na tekstilu, barvni odtenki zbledijo, na tekstilnih izdelkih, ki bi jih praviloma morali prati z močnejšimi programi, se pokažejo znaki "zapranosti", saj z nežnimi programi z njih ni mogoče dobro odstraniti umazanije. Priporočamo, da perilo, ki se med tednom nabere v košu, pred pranjem ločite po materialih in barvah in uporabite programe, ki jih v ta namen ponujajo pralni stroji.
Če bi redno pravilno sortirali perilo, bi bilo tudi vsem razumljivo, da so za večino slovenskih družin razpoložljive prostornine današnjih "velikih" strojev prevelike.




Kaj pa kakovost strojev v primerjavi s cenami? Spet lahko ugotovimo, da cena ni nujno merilo za kakovost. Najdražji stroj na testu (Miele) je sicer res dosegel najboljše rezultate, a kar tretjino manj denarja odštejemo za AEG-jev stroj, ki je po končni uvrstitvi primerljiv z njim.
Oba v Sloveniji kupljena stroja sodita v nižji srednji cenovni razred, vendar sta dosegla precej različne rezultate. Boschev stroj si v razpredelnici z rezultati testa deli peto do sedmo mesto, kar je lepa uvrstitev, izbrani Gorenjev model pa ima vse preveč pomanjkljivosti, da bi bil lahko uvrščen višje od predzadnjega mesta.


< Sporočilo je popravil EKOGREEN -- 1.3.2011 21:02:50 >

(odgovor članu kekso)
Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: star pralni stroj popravljati ali kupiti ...
1.3.2011 22:30:30   
zvezdica_1
imam elektroluxovega, nek fensi šmensi zadeva z varčnimi programi... ki sploh ne operejo dobro...
s strojem sem sicer zelo zadovoljna, na normalnih ( ne-varčnih) programih opere zelo dobro, ni pretirano glasen, ima časovni zamik pranja, hitre programe.. pač vse, kar imajo bekovi, gorenjevi, boschevi...
poznam lastnike candy-a, pa sio zadovoljni, poznam pa tudi lastnike boscha, ki ga preklinjajo...

če je popravilo manjše, pač popravi...če je pa nad 100€, pa bi jaz raje kakega bekota kupla... še vedno je verjetno boljši kot pa 9 let star stroj. na zanič robo pa lahko naletiš povsod



(odgovor članu EKOGREEN)
Neposredna povezava do sporočila: 16
   RE: star pralni stroj popravljati ali kupiti ...
3.3.2011 11:32:51   
noranate
Pri nas menjamo pralni stroj na cca 6-7 let. Pri prejšnjem je bilo tako, da je imel 5 let garancije, potem pa je blo popravila 50 eur in sem ga popravila, naslednjič pa nič več in pri svojih skoraj sedmih je šel v pokoj, je prišel mlajši user posted image . Nimaš nobene računice popravljat tako star stroj, ker to je ratala jama brez dna.

(odgovor članu zvezdica_1)
Neposredna povezava do sporočila: 17
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Glivična okužba nožnice – pogost vzrok nep...
Čeprav večinoma mine brez posebnosti, je glivična okužba nožnice ali bakterijska vaginoza precej pogost vzrok za neplodn...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
Zgodbe malih junakov: 9 dni sem bila v ume...
Sprejeli so me v zelo kritičnem stanju na Infekcijsko kliniko, opravili nujen carski rez, intubirali. Potem sem bila v ...
Otroci, ki se zbujajo zgodaj zjutraj so ...
Se vaš malček zjutraj prebuja skupaj s petelini, ne glede na to ali je delovni dan ali vikend? Imamo dobro novico za vas...
Prvomajske počitnice so najlepše ob morju
photo
Odkrijte popolno spomladansko harmonijo v Adrii Ankaran, zeleni mediteranski oazi. Napolnite se z energijo daleč stran o...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?