|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Infant potty training
4.2.2007 7:14:15   
zvezdka
Ali je morda katera izmed vas prakticirala "zgodnje navajanje na kahico" (ne vem, kako se pri nas prevaja infant potty training):

http://www.kellymom.com/parenting/infantpottytraining.html

Zakaj pravzaprav zahodna pediatrija uči, da je navajanje na kahlico v zgodnjem obdobju slabo? Ali naj bi bilo zares škodljivo ali samo nesmiselno, ker otrok še ne zna kontrolirati izločanja? Potem sem si na internetu prebrala, da obstajajo alternativne teorije...

Sama sem pri naši 9-mesečnici ogotovila, da večkrat uganem, kdaj se bo polulala. Uporabljamo bombažne plenice. Parkrat se mi je zgodilo, da sem iz njenega obnašanja posumila, da ima mokro plenico. Ko sem jo hotela previti, se je izkazalo, da je plenica sicer suha, vendar se je mala pri priči, ko sem jo dala na kahlico, izdatno polulala. Sama ne vidim vzroka, zakaj ne dajati tako malega otrokana kahlico, če se niti najmanj ne upira in če ga ne karaš, kadar se ne polula ...
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Infant potty training
4.2.2007 9:58:42   
Seven*
Zanimiva debata. Pred casom sem nacela temo "Od rojstva brez plenic", pa je bilo vec zgrazanja kot primerne debate.  Gre pa pri teh zadevah za poslusanje otroka in pac poskusas ugotoviti kaksen znak da od sebe kot opravlja potrebo. Tezko razlozim na hitro. Vsekakor pa nic na silo. Zgodnje navajanje na kahlico je lahko skodljivo, ce se otroka sili.


_____________________________

Gospa sem.

(odgovor članu zvezdka)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: Infant potty training
4.2.2007 10:06:19   
Naja30
Kako pa bi izgledalo od rojstva brez plenic? Ne vem, jaz pri napi 2-mesečnici ne morem uganit, kdaj bo lulala. Še kdaj bo kakala ne. Večkrat mislim, aha zdaj se je pa pokakala, no in ko jo odvijem, je plenica suha, ker je samo zrak spustila ven.user posted image

Sem pa vsekakor za zgodnje navajanje na kahlico, seveda ko starši vidijo, da je otrok zrel za kaj takega in da se ga ne sili.

(odgovor članu Seven*)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   [Brisano sporočilo]
4.2.2007 10:16:02   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu Naja30)
  Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: Infant potty training
4.2.2007 11:37:57   
Anonimen
Naša izkušnja je takšna:

Z uvajanjem goste hrane je prišlo do velikih težav - fant ni več hotel kakati. Spraševala sem pediatra (rekel svečke), spraševala po forumu in preizkusila milijone receptov. Rezultata ni bilo (na koncu je vedno dobil svečko). Ena mamica mi je tedaj napisala, naj ga dam na kahlico (pa sem si mislila: ja, seveda, kaj še...). Minil je mesec dni (vsak 7. dan je dobil svečko, ker enostavno ni šlo drugače). Potem sva z možem že res bila obupana in mu jaz povem za to varianto s kahlico. Sama sem bila skeptična, on pa je šel kupit kahlico s komentarjem: Dajmo, poskusimo. In naslednjič, ko sva videla, da bi želel kakati, sva ga posadila na kahlico. In glej ga zlomka: fant se je pokakal (po 2 mesecih končno brez svečke). Pa sva ga začela pozorno opazovati in seveda čez 2 tedna smo bili že tako"strenirani", da smov edeli, kdaj je čas za kakanje. Tako od 8. meseca kakamo samo še v kahlico. Ne rečem, da se včasih ne pokaka v plenico, ampak to je izjemno redko, predvsem, ko je bolan.


(odgovor članu Brisani uporabnik)
  Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: Infant potty training
4.2.2007 14:03:43   
zvezdka
Seveda se strinjam, da otroka ni dobro siliti v nekaj, kar očitno ne zmore ali kar ga ne zanima. Tako, kot ga ni dobro siliti za vsako ceno vse pojesti, pa kasneje igrati na klavir in študirati pravo. Pri tem "infant potty training" (IFP) po moje spoloh ne gre zato, da bi otroka navajal na kahlico v klasičnem smislu, se pravi ga učil kontrole nad lastnim telesom. Tudi ne gre za  tekmo, čigav otrok bo prej suh. V bistvu smo starši tisti, ki se učimo prepoznati, kaj nam sporoča otrok. Če še ni sposoben zadrževati lulanja, vsaj po moje še ne pomeni, da ni mogoče predvideti, kdaj se bo polulal. Glede na to, v kaj vse dandanes ljudje verjamejo, se mi niti ne zdi tak greh verjeti v to. Namen  IFP pa je seveda ta, da bi bilo otrok čim manj v mokrih plenicah, kar zagotovo ne more biti slabo.

Tako kot glede dojenja, so tudi glede uvajanja na kahlico zelo velike kulturne razlike. V zahodni civilizaciji je zaradi načina življenja prevladala težnja po praktičnosti, zaradi česar pa smo ljudje zanemarili ali celo izgubili nekatere sposobnosti, ki jih imajo v "kao" primitivnih kulturah. Nekje v Afriki je situacija  drugačna in je uporaba kakršnihkoli plenic bolj nezaželjena (vročina, higienske razmere, revščina), zato ima princip "od rojstva brez plenic" gotovo svoj smisel. Da me ne bi slučajno kdo narobe razumel. Ne zagovarjam tega, da je nekaj, kar je dobro v Afriki, dobro tudi v Sloveniji, ampak "brezpleničarstvo" je po moje bolj kot zgražanja vredno občudovanja. Gotovo starši, ki ne uporabljajo plenic, bolje razpoznavajo, kaj jim sporoča otrok, poleg tega pa je to zagotovo najbolj okolju prijazen način. 

(odgovor članu Seven*)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: Infant potty training
4.2.2007 19:46:21   
skuštrana
Pri nas je bilo takole:
Naša punčka ni nikoli, kadar je opravljala kakršno koli potrebo (veliko, malo) kazala nekih posebnih znakov( nekateri otroci se napenjajo, drugi to kažejo spet drugače, naša pa ničuser posted image ). Se mi zdi, da je to naredila tako v hodu, mimogrede, tako da kaj takšnega niti nisem mogla prakticirati. Sicer sem jo pri enem letu začela posedati na kahlico, vendar brez uspeha, tako da sem odnehala.
Je pa še sedaj, pred kakšnim mesecem začela kazati znake kdaj kaka ( počepne in dobi tako smešen izraz na lice), tako da upam, da počasi bo.
Večkrat jo posedem na WC, ni nam še uspelo vanj kaj nerditi, vendar tudi to še pride.


_____________________________

Ne brinite što vas djeca uvijek ne slušaju, brinite se zbog toga što vas neprekidno promatraju (R. Fulghum)

"A clean house is a clear sign of a wasted life"

(odgovor članu zvezdka)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: Infant potty training
4.2.2007 19:50:39   
Seven*
Zvezdka, tudi jaz razmisljam podobno. Vendar nazalost velika vecina misli, da to pomeni siliti otroka. Bom poiskala temo, ki je bila odprta z to vsebino tukaj na Ringaraji. Zal je bila sprejeta s posmehom, kot vedno so kontruktivne debate redke..




_____________________________

Gospa sem.

(odgovor članu zvezdka)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: Infant potty training
5.2.2007 11:33:26   
bobika
Jaz pa verjamem v to metodo in naj bo še tako posmehovana.
Verjamem pa tudi v to, da če hočeš dojenčka odvajati od pleničk oz tudi malo starejšega moraš imeti zelo veliko volje, potrpljenja in časa. Kar pa ponavadi pri današnjem tempu ni mogoče.

Pri nas je bilo tako:

Pri dobrih devetih mesecih smo bolj za hec kupili kahlico in jo tudi kar tako malo za šalo posadila na njo. Po dobri minutki je v kahlici bil že kakec. Mali je bilo tako všeč, da je kar ploskala zraven. Tako smo potem kdaj pa kdaj poskusili na kahlico in vedno, ko je sedela na njej se je pokakala. Začela sem jo zavestno opazovati kdaj bo čas za potrebo. Kmalu sma ugotovili, kdaj so njene ure za kakanje in takrat je brez problemov v hitrem času napolnila kahlico.
Potem je nekaj zbolelevala in mela drisko, pa še hladnejši dnevi so prišli in sma malo majn hodili na kahlico. Sedaj pa ponovno kaka večkrat. Večkrat jo pa tudi zamudim in takrat je kupček v plenički user posted image . Nikoli je nisem silila, da bi mogla sedeti na kahlici.
 
Nekje malo pred enim letom je začela kazati znake, kdaj bo kakala. Po moje že zna nekako nadzorovati kdaj bo ta čas. Saj se velikokrat odpravi proti kopalnici in vzame kahlico, zraven pa spušča neke čudne glasove user posted image . Velikokrat je to samo igra, pogosto pa tudi res želi na kahlico.
Za lulanje pa je še ne ulovim.  Ponavadi lula tudi vedno ko je na kahlici.
Poleti jo nameravam poskusiti odvajati, saj bo takrat lažje z oblačenjem in slačenjem.

Tako verjamem, da lahko starši navežejo in se naučijo "poslušati" otroka kdaj bo moral na potrebo.

(odgovor članu Seven*)
Neposredna povezava do sporočila: 9
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Smo po 35. letu res prestari za nosečnost?
Ne želite otroka po 35. letu? V redu, ampak ne recite, da ste stari! Razlogov, zakaj imeti otroke po petintridesetem, je...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
Zgodbe malih junakov: 9 dni sem bila v ume...
Sprejeli so me v zelo kritičnem stanju na Infekcijsko kliniko, opravili nujen carski rez, intubirali. Potem sem bila v ...
Otroci, ki se zbujajo zgodaj zjutraj so ...
Se vaš malček zjutraj prebuja skupaj s petelini, ne glede na to ali je delovni dan ali vikend? Imamo dobro novico za vas...
Prvomajske počitnice so najlepše ob morju
photo
Odkrijte popolno spomladansko harmonijo v Adrii Ankaran, zeleni mediteranski oazi. Napolnite se z energijo daleč stran o...




Plenice.
пеперутка16

Kdaj ste otroka začeli odvajati od plenic?