|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Otroci na pogrebu
13.11.2007 11:34:14   
PALOMA
Z vami bi rada delila mojo izkušnjo z otroci na pogrebu. Umrl mi je moj oče torej dedek od mojih dveh otrok starih 8 in 5 let. Premleval sem ali naj jih vzamem ali ne s seboj. Veliko prijateljic mi je svetovalo naj jih ne vzamem s seboj, duhovniki naj jih vzamem. Moj oče pa si je verjetno želel da prideta. Vprašala sem otroka če bi rada šla in sta oba rekla da ja. Tako sem ju vzela s seboj. Hčerka je dediju samo od sebe napisala pismo in mu ga dal v krsto, namreč mi smo imeli celo odprto krsto, tako da sta dedija lahko videla. Bilo je vse v redu. Natančno sta videla kako pogreb poteka, kako pokojniha spustijo in v zemljo. Lahko rečem da sem zadovoljna da sem ju vzela s seboj da sta se lahko poslovila od didija na katerega sta bilo zelo navezana, saj smo se vsak dan videli in bili skupaj. 

PALOMA
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Otroci na pogrebu
13.11.2007 12:17:03   
Eillish
Najprej iskreno sožalje ob smrti očeta. Hvala, ker si svojo izkušnjo delila z nami. Meni se zdi zelo v redu, da gredo otroci na pogreb in da sodelujejo pri obredih, povezanih s poslavlajnjem od umrlih. Tako se lažje poslovijo od pokojnika in lažje razumejo, da ga res ni več z njimi. Smrt je del življenja, neizogiben.

(odgovor članu PALOMA)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: Otroci na pogrebu
13.11.2007 12:19:19   
lelaval
Iskreno sožalje ob izgubi očeta. Tudi meni se zdi prav, da si otroke vzela zraven na pogreb.Jaz bi naredila isto.

_____________________________

V življenju sta nam dani 2 čaši, sladka in grenka: vsi moramo izpiti obe, življenje pa nam obe čaši toči nepredvidljivo.

(odgovor članu PALOMA)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: Otroci na pogrebu
13.11.2007 12:21:38   
cukerček
najprej iskreno sožalje in tudi meni se zdi prav da si vzela otroke zraven

_____________________________

Naši spomini so edini raj iz katerega nas ne more nihče pregnati...

(odgovor članu lelaval)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: Otroci na pogrebu
13.11.2007 12:23:04   
Marogica
Odvisno od starosti otroka. 5 in 8 let je starost, kot otrok razume, kaj pomeni umreti, ali si vsaj približno predstavlja, da tega umrlega pač ne bo več nazaj, ker je "zaspal". Drugo pa je za otroke, stare nekaj mesecev pa do nekje 3 let. Jaz vem, da mojega ta mlajšega, ki bo star 3 leta, trenutno ne bi vzela na pogreb. Toliko star otrok ni zrel in ne razume zakaj gre in v takšnem trenutku se ne bi mogla ukvarjati z otrokom, ne psihično ne fizično.


Tebi pa izrekam iskreno sožalje. 

_____________________________

"Vrabec zavida pavu breme njegovega repa".
R. Tagore

(odgovor članu Eillish)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: Otroci na pogrebu
13.11.2007 12:24:21   
nuala
Sožalje.
Strinjam se, da morajo tudi otroci na pogreb. da se poslovijo od nekoga, ki so ga imeli radi. Da vidijo, kaj se zgodi s človekom, ki umre. Se mi zdi, da so otroci veliki realisti in smrt sprejmejo tako, kot je - konec življenja. So lahko odraslemu celo v oporo ob izgubi.

_____________________________

Zakaj bi učil prašiča letati; izgubljaš čas in vznemirjaš prašiča.

(odgovor članu PALOMA)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: Otroci na pogrebu
13.11.2007 12:34:06   
mala maja
iskreno sožalje user posted image user posted image

Jaz sem moja malčka vzela na pogreb očeta in mame. Pri očetu sta bila stara (mali 2.5 let, tavečji 6 let), pri mami pa leto starejša.

Na obeh pogrebih sta  vedela za kaj gre kjub majhni starosti( no pri atiju tamali verjetno ne). Pri mami sta jokala ko dežuser posted image user posted image user posted image . Ni mi žal da smo jih vzeli seboj. Saj sta bila vendar njuna dedek in babica in prav je da sta se poslovila od njiu.

So pa se začele pojavljati majhne sitnosti po približno pol leta po pogrebu očeta. Želim, da teh tegob ne boste imeli.user posted image user posted image

(odgovor članu nuala)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: Otroci na pogrebu
13.11.2007 12:41:40   
mala maja
IZVIRNO SPOROČILO: Marogica
Drugo pa je za otroke, stare nekaj mesecev pa do nekje 3 let. Jaz vem, da mojega ta mlajšega, ki bo star 3 leta, trenutno ne bi vzela na pogreb. Toliko star otrok ni zrel in ne razume zakaj gre in v takšnem trenutku se ne bi mogla ukvarjati z otrokom, ne psihično ne fizično.


no jaz lahko rečem, da hvala bogu da je bil mali zraven. Že tako je imel probleme, da ni razumel zakaj dedija ni. Saj smo hodili prižigat svečke, pa rožice smo noslili na pokopališče. Ampak to ni to. Se mi zdi razlaga, da je bil na pogrebu in da ve kaj se je zgodilo z dedijem najboljša rešitev. Čeprav smo se dolgo izogibali tako na realen način mu povedati. Pa ima mali  še sedaj težave čeprav je star 7 let. Zadnjič mi je rekel: "veš mami jaz bi pa rad da dedi pride spet enkrat z motorjem na obisk. A je jezen, da ga ni več na obisk. A je name jezen, ker sem bil preveč glasen ko je bil pri nasuser posted image user posted image " Oče je imel raka in je bil pri nas. Na koncu smo mu šli vsi na živce in ni prenesek malo bolj glasnega govorjenja.

Je pa vse odvisno od otroka. Jaz sedaj svojega 2.5 leti starega tudi ne bi peljala na pogreb. Se mi en zdi dovolj zrel. Čisto odvisno od otroka.

Pa še enkrat Paloma iskreno sožalje.user posted image user posted image

(odgovor članu Marogica)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: Otroci na pogrebu
13.11.2007 13:44:19   
lex
Jaz sem bila na dedijevem pogrebu ko sem bila stara 8 let, brat 4. Ne vem kako je on dojemal, jaz vem da sem jokala in se še sedaj bežno spomnim pogreba. Nekako se morajo tudi otroci posloviti od starih staršev in pri takšnih letih zagotovo vedo kaj pomeni pogreb.

Moje iskreno sožaljeuser posted image

_____________________________

Najlubkejša stvar, ki se nam lahko zgodi, je dojenčkov smeh. (Sigmund Freud)
-----------------------------
Takole pa napreduje naša hiška. http://www.podsvojostreho.net/weblog.php?w=120

(odgovor članu mala maja)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: Otroci na pogrebu
13.11.2007 13:50:35   
NATAŠI
moje sožalje, sem pa mnenja kot ostale predhodnice. Prav je da sta se poslovila, saj je njun dedi in tudi dovolj sta stara.

(odgovor članu lex)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: Otroci na pogrebu
13.11.2007 15:59:08   
silvya
Moje sožalje ob izgubi očeta.
Tudi jaz menim, da si prav storila, da si vzela otroka zraven na pogreb. Smrt je del življenja in je prav, da to vesta.
Mojadva sta stara 10 in 8 in sta bila tudi na pogrebu, ko je umrla njuna sestrica. Kako bi se drugače poslovila od nje. Edino kar mi bo vedno žal je, da je nista imela priložnosti videti.

(odgovor članu PALOMA)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: Otroci na pogrebu
13.11.2007 17:21:25   
Solzice
Vse prevečkrat se obremenjujemo in vidimo stahove ob tem, ko moramo otrokom povedati za smrt.
Pa vendar, otroci presenečajo. Smrt jemljejo kot nekaj naravnega. JIm je hudo, vendar drugače doživljajo kot odrasli.Če se z otrokom pogovarjamo tudi o smrti, seveda  razvojni stopnji primeren način.Bolj boleče za otroka je, če se izogibamo pogovoru o minljivosti, če vse zavijamo v tišino. Otrok ve, da se nekaj dogaja. Da se dogaja nekaj strašnega vendar mu nihče noče nič povedati. IN postane zbegan, ne počuti se varno, išče vzroke za žalost svojih domačih v sebi :" NIsem bil priden. Ne marajo me več."
POtrebno je, da otroku razložimo situacijo, preberemo morda kakšno zgodbico oz. če smo sami žalujoči in ne zmoremo prosimo za pomoč bližnjega.
In pogreb ? Ja, se strinjam s predhodnicami. Seveda z razlago primerno otrokovi starosti.
Velikokrat je odnos do smrti pri otrocih  odvisen od našega doživljanja le-te. Kar pa vemo, da je v današnjem svetu smrt še vedno tema o kateri ne govorimo radi.

Vse dobro vsem in veliko,veliko sončka v srčke,







_____________________________

Čas je dober do nas.
Vedno nam vrne to, kar smo izgubili - preko modrosti in spominov.
( D.Steel )

(odgovor članu silvya)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: Otroci na pogrebu
13.11.2007 21:51:57   
PALOMA
Hvala za izrečena sožalja.
Res je da otroci po svoje dojemajo in na nek način nas poskušajo tolažili v vseh situacijah. Morda sedaj nima zvezo s tem kar pišem vendar bi rada povedala kako majhni otroci že veliko stvari dojemajo. Pred petim leti, ko je bil moj oče operiran na srcu, hčerki pa sta manjkala še dva meseca do treh leti, in sem se pred intenzivno, ker me niso pustilu k očetu ker je bil šele dobro z operacije jaz pa 1 mesec pred porodom, vsedla na stol in jokala od skrbi in straha, mi moja hčerka reče: Mamica ne jokati saj dedi ne bo umrl, ker ga marijika čuva. Sreča in hvala Bogu da imamo otroke, ki nas res v najtežjih trenutkih razveseljujejo. Se opravičujem če je zmedeno napisano, sem še vedno v veliki žalosti.

Paloma

(odgovor članu Solzice)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: Otroci na pogrebu
20.11.2007 13:34:42   
Rožica I
Moje sožalje.
Strinjam se s tem, da gredo tudi otroci na pogreb. Mislim, da morajo biti udeleženi tako v veselih kot žalostnih trenutkih našega življenja.

Malo out of topic, mi smo vsi prisostvovali (z otrokom vred) evtanaziji naše hišne ljubljenke (17 let).. Tako se nam je zdelo prav..

_____________________________

ROŽICA

(odgovor članu PALOMA)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: Otroci na pogrebu
23.11.2007 18:56:30   
Lusa
Tudi majhni otroci se zavedajo ,kaj pomeni smrt.Seveda si razlagajo to čisto po svoje kot pa 5-8letniki.

Ko je nam umrla Ajša ,prvo kaj nam je v bolnici vodja oddelka povedala je bilo ,da naj Lušo(3leta) vzamemo s seboj na pogreb ,naj ji pokažemo krstico in njo in se naj poslovita.In tako smo tudi storili in mi ni niti malo žal ,ker sedaj ve ,da spančka v zemljici ,drugač pa bi imela lahko velik odpor do bolnišnice ,ker bi vedno mislila ,da je ostala tam.Pa  otroci se morajo žal s smrtjo tud soočit.

V nasprotnem primeru ,če otroka baje ne vzamemo s seboj na pogreb ,pa je lahko potem z njim zelo hudo.Psihologinja v lj je povedala ,da pozna par primerov ,ko so otroci bili zelo zaprti vase ,niso več komunicirali ,so pa bili večinoma ti otroci vstran od pogreba.In nama je dejala ,da lepo ,da sva jo zraven vzela.In vsak dan se pogovarjamo o njej ,večinoma začne ona temo o Ajši. 

(odgovor članu Rožica I)
Neposredna povezava do sporočila: 15
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Smo po 35. letu res prestari za nosečnost?
Ne želite otroka po 35. letu? V redu, ampak ne recite, da ste stari! Razlogov, zakaj imeti otroke po petintridesetem, je...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
Zgodbe malih junakov: 9 dni sem bila v ume...
Sprejeli so me v zelo kritičnem stanju na Infekcijsko kliniko, opravili nujen carski rez, intubirali. Potem sem bila v ...
Otroci, ki se zbujajo zgodaj zjutraj so ...
Se vaš malček zjutraj prebuja skupaj s petelini, ne glede na to ali je delovni dan ali vikend? Imamo dobro novico za vas...
Prvomajske počitnice so najlepše ob morju
photo
Odkrijte popolno spomladansko harmonijo v Adrii Ankaran, zeleni mediteranski oazi. Napolnite se z energijo daleč stran o...




Plenice.
пеперутка16

Kdaj ste otroka začeli odvajati od plenic?