|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Kruh
8.11.2007 20:31:50   
Sibil_
Evo, sem brala temo o moki in nekaj drugih, ampak ko delam jaz kruh naredim vse super, testo vshaja itd, potem ga pa spečem in je podn-beri trda skorja in debela, ni una lepa štručka.In sem poskušala že razne temperature pečice, pa vodo na kruh, pa vodo v pečici-ma ni da ni.Ampak hudič ne rata.user posted image

Zato lepo lepo prosim recept za kruh z točnimi grami in navodili za telebane-predvsem za peko.Vse rabim od časa do stopinj do kakšne oblike kruh-vse.

In seveda najlepša hvala tistemu, ki se me bo usmilil in mi napisal svojo skrivnost...user posted image

LP,
SIbil RR

_____________________________

Moja dva srčka:

angelček Patrik - 13.10.2004 - 05.04.2011
Lukas - 28.02.2007
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Kruh
8.11.2007 20:44:36   
lojzika
Jst kupim ono že pripravljeno mešanico za kruh, pa dodam vodo. Potem pa v en pekač takšen dolg pa ozek. Pečem tako nekak ko piše na vrečki. Potem ga malo pred koncem vzamem iz pekača in pečem ene 5-10 minut še na najvišji temperaturi ampak bolj zato ker naoljim cel pekač pa da je potem skorja malo zapečena.

Potem pa pečen kruh zavijem v serveto iz blaga pa pustim da se ohladi. Mogoće je celo v tem fora da ni skorja trdauser posted image

(odgovor članu Sibil_)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: Kruh
8.11.2007 21:03:25   
Jessy
Jaz ga pravkar zadnjič vzhajam, predno leti v pečico.
Ta recept mi je zaupala sodelovka, ki je bila v pekarni z učenci in so jih učili delati kruh. Odkar ga delam tako, je res preveč preveč dober. Kruh je tak, kot ga je pekla moja stara mama, ki je živela na kmetiji. Samo krušna peč mi manjka, pa bi bil res tak.

Recept je bolj "od oka", ampak če boš delala tako, ne boš falila!
Jaz imam moko iz mlina, tip 700. Vzamem ta veliko posodo, ki drži 7 l in vsujem vanjo približno 1,5 kg moke. Polovico te moke ogrevam v mikrovalovki na 400 W približno 2 minuti (lahko bi jo tudi na radiatorju ali v navadni pečici na 50° C. Potem to moko zmešam s hladno, da postane prijetna na otip, približno tolk topla,kot je naše telo. Nato naredič na sredini globoko jamo, da zgleda kot en vulkan. Vanjo zdrobiš 1 kocko kvasa, na vrhu po robu pa posoliš. Ker je moke kar veliko, ne šparaj na soli. Jaz jo dam skoraj 1 pest.
V skledo si nalijem toplo vodo (kakšen liter), ki jo potem prilivam v enih treh delih v to jamico, vmes pa s kuhalnico stalno mešam in nič ne hitim vmešavati moko. Moko vmešavaš postopoma in po malo. Vmešavaj jo tako, da bo del, kjer je sol čim pozneje prišel v stik s tekočino. S kuhalnico mešam dokler lahko. Ko me obe roki že fajn bolita, kuhalnico odmaknem in se dela lotim z rokama. Testo je treba stiskati s prsti tako, da ti testo gre skozi prste. In samo tako to delaš. Nič ne tlači (gneti) z dlanmi, ampak res samo stiskaj, dokler se ti ne vmeša vsa moka. Nato si malce pomokaj delovni pult, stresi nanj testo in ga še malo pogneti (tokrat ga pa lahko pritiskaš z dlanmi). Če se ti preveč pijemlje na pult, posipaj moko toliko časa, da se ne bo več prijemalo pulta. Takrat tudi lahko nehaš z gnetenjem. Pomokaj posodo v kateri si mesila testo in ga postavi vanj ter pokrij. Jaz imam Tupperwarevo posodo, kjer je pokrov že zraven, če tega nimaš, pa pokrij s servietom, vendar pazi, da imaš v tem primeru kar toplo v prostoru, kjer delaš kruh in pazi, da ne bo kak prepih.
Pusti vzhajati toliko časa, da podvoji svojo prvotno velikost. Nato položi na pult en bombažni serviet, ga pomokaj in stresi nanj testo. Z obema dlanema enakomerno in z občutkom pritiskaj na testo, da ga sploščiš na cca 5 cm debeline. Nato pa ga je potrebno samo še zložiti. Zložiš ga tako da levo polovico testa zapogneš do polovice, nato še desno do polovice, zgornji del testa zapogni do polovice, spodnjega pa kar malce čez prejšnjo polovico. Tako boš dobila eno kepo, oblike kvadrata. To kepo si postavi nekam na en podstavek, ki ne sme biti mrzel, tisti serviet na katerem si zlagala testo, pa pošteno pomokaj, postavi na skledo (ne peštaj servieta v skledo, ampak ga pusti tako, kot ko si testo prej pokrivala), nato pa naj položi testo. Testo potem samo pokrij s konci servieta in pusti, da spet podvoji svojo velikost. Takrat prižgi pečico. Jaz pečem na klasični pečici, spodnji in zgornji grelec in sicer na 200°C. Ko se pečica greje, pripravi nizek pekač, ki ga lahko posuješ z moko (baje da je koruzna najboljša) ali kakimi semeni. Jaz dam malo sezamovih in lanenih semen.
Ko je pečica segreta, stresi testo na pekač, ga 2x prereži z nožem po površini in ga daj v pečico. Peči ga 55 min.
Ko je pečen, ga vzemi ven in pusti, da se ohladi.

Pa dober tek!

p.s. Če ga boš pekla po mojih navodilih, te prosim, če mi lahko sporočiš, če ti je bil kruh všeč. Lahko tudi na z.s.

_____________________________

http://www.mojalbum.com/taia/moje-torte

(odgovor članu lojzika)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: Kruh
8.11.2007 21:09:35   
rumba
user posted image

Za tale kruhek, ki sem ga pekla včeraj sem rabila:
10 dag polnozrnate moke,
53 dag bele moke tip 500,
slabo žličko sladkorja,
žličko soli,
16g svežega kvasa,
0,45 l mlačne vode,
semena (lanena, bučna in sončnična).

Testo sem 2x vzhajala (prvič 1 uro, drugič pol ure), pekla pa 30 min v zaprti posodi (5min na 250 stopinj, 25min na 210 stopinj) in 15-20 minut v odprto brez pokrova (210 stopinj). Vzela sem posodo s premerom 20cm (kar tisto od merkatorja, ki so bile na pike in se sname ročaj).
Ko se speče, pa ga NUJNO zavij v vlažno krpo in pusti počivati kako uro, pa bo skorja veliko boljša.


< Sporočilo je popravil rumba -- 8.11.2007 21:13:24 >

(odgovor članu lojzika)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: Kruh
8.11.2007 21:18:55   
*ajetam*
rumba super!
človeka prime da bi takoj šel pečt kruh
user posted image

(odgovor članu rumba)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: Kruh
9.11.2007 7:33:39   
klavdijas
Meni najboljši kruh. Če se držiš navodil nimaš kaj kiksnit.
Lahko z belo moko, pobelo, črno , polnozrnato...
http://www.kulinarika.net/recept.asp?ID=9450

Lp,
 

         Klavdija

(odgovor članu *ajetam*)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: Kruh
9.11.2007 8:48:34   
Anonimen
dlje ko ga pustiš vshajat,bolj ko ga gneteš,mehkejši bo,pa ko ga vzameš iz pečice,ga pokrij z prtom,da se spoti in bo skorja mehka.
večkrat ga boš delala,bolj ti bo šlo od rok.

Pa pazljiva bodi glede moke,ker so nekatere iz genetsko predelane pšenice.
Še bolje bi bilo,da bi jo kupovala kje pri kmetu,ki ima mlin.

(odgovor članu klavdijas)
  Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: Kruh
9.11.2007 9:23:52   
hrchy
Ko sem prvic delala kruh - po receptu z neta, se je isto zgodilo tudi meni. Potem pa sem vprasala sestro, ki je prava mojstrica. In zdaj tudi meni zmeraj rata tak, da si vsi prste oblizujemo!

Kolicine:
60 dag moke
4,5 dl vode
Voda in moka morata biti pogreti - mlacni.

Kvasec naredis iz malo vec kot pol kocke kvasa, zlice moke, zlicke sladkorja in nekaj vode, ki jo odlijes od tistih 4,5 dl.
V moko naredis jamico in po robu nasujes sol. V sredo streses kvasec in mesis ter postopoma dodajas vodo. Dlje casa ko mesis, boljsi bo kruh!
Ce hoces imeti rahel kruh, naj bo testo tako mehko, da ce celo kepo das na dlan, ti hoce kar "steci" z dlani...
Das vzhajat za eno uro.
Pregnetes in na pomokanem pekacu oblikujes zemljice, bagete, hlebcke...
Das vzhajat se za pol ure. Das v pekac, ogret na 200 in po parih minutah znizas na 180.
Peces: zemlje 15 minut, enako bagete, hlebcke pa malo dlje. sicer je pa pravilo, da je kruh pecen, ko "votlo" zadoni, ko po njem potrkas.
Med mesenjem in vzhajanjem pazi, da se ti kruh ne "prehladi" - kar pomeni, da mora biti v kuhinji toplo in brez prepiha!

Good Luck!

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: Kruh
9.11.2007 11:56:58   
bamby
Jaz dam vsako kvašeno testo vzhajat kar v pečico, ki jo ogrejem na 40°, zato se ni treba bati kakšnih prepihov. Pa v Tupperware posodo za vzhajanje.

(odgovor članu hrchy)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: Kruh
9.11.2007 12:36:01   
Anonimen
Jaz se pa ne bojim prepihovuser posted image V navaden lonček,na radijator,p seveda sladkor za spodbujanj  vretja,celo tako je hitro delovalo,da mi je kvas ušel po radiatorju.

(odgovor članu bamby)
  Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: Kruh
9.11.2007 16:43:22   
Sibil_
Hvala!

Bom šla v nabavo in sprobala vse variante po vrsti, pa poročam kako je šlo.user posted image

LP,
Sibil RR

_____________________________

Moja dva srčka:

angelček Patrik - 13.10.2004 - 05.04.2011
Lukas - 28.02.2007

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: Kruh
10.11.2007 7:24:48   
jade1
IZVIRNO SPOROČILO: Sibil RR

Evo, sem brala temo o moki in nekaj drugih, ampak ko delam jaz kruh naredim vse super, testo vshaja itd, potem ga pa spečem in je podn-beri trda skorja in debela, ni una lepa štručka.In sem poskušala že razne temperature pečice, pa vodo na kruh, pa vodo v pečici-ma ni da ni.Ampak hudič ne rata.user posted image

Zato lepo lepo prosim recept za kruh z točnimi grami in navodili za telebane-predvsem za peko.Vse rabim od časa do stopinj do kakšne oblike kruh-vse.

In seveda najlepša hvala tistemu, ki se me bo usmilil in mi napisal svojo skrivnost...user posted image

LP,
SIbil RR


Mislim, da ge pečeš predolgo.

(odgovor članu Sibil_)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: Kruh
10.11.2007 7:28:15   
jade1
Pa kvasca ti ni potrebno delati. Kvasec so delali včasih, da so preverili, če je kvas vredu (če ni pokvarjen), ker je bila moka predraga, da bi metali stran. Se pravi kvas samo nadrobiš v moko ali raztopiš v tekočini in lahko takoj mesiš.

(odgovor članu jade1)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: Kruh
10.11.2007 7:31:50   
jade1
http://www.kulinarika.net/recept.asp?ID=10578

Mogoče sprobaj prej z žemljicami, da dobiš grif. Res otročje lahko, nimaš kaj sfalit.

(odgovor članu jade1)
Neposredna povezava do sporočila: 14
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Recept za dojenčke: Sladek krompir
Danes je glavna sestavina sladek krompir, recept pa je prilagojen za začetek uvajanja in nadgrajen za osemmesečnika in e...
Jedi, ki ustavljajo drisko
Preverite, s katerimi jedmi lahko preženete drisko pri otroku, ki pogosto spremlja gripozna in virusna obolenja oziroma ...




Dudica.
пеперутка16

Do kdaj je imel vaš otrok dudico?