|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Kako pomagati tašči
12.8.2011 12:21:34   
lišček
Pozdravljeni.

Včasih prebiram ta forum in sem se odločila vprašati za mnenje glede našega "problema". Naslov mogoče zavaja, ampak zgodba je sledeča (bom poskušala biti kar se da kratka vendar z vsemi pomembnimi podatki). user posted image
Partner je iz družine, kjer je nekaj let "prebival" alkohol. Oče je večkrat prišel domov pijan. Ne vem kolikokrat na teden, ampak ko je prišel pijan, je bilo včasih ok, včasih pa ne. Padali so tudi udarci po mojem partnerju, za starejšega sina ali mamo ne vem, če ju je kdaj udaril. Po besedah mojega partnerja, je bila mama enkratna mama, najboljša kar si jo lahko človek zamisli in otroštvo sta imela nepozabno. Pravi tudi, da je bil oče fantastičen, ko ni bil pijan. No, potem se je oče spremenil in je prenehal piti (takrat je bil partner že na faksu). To so bila najlepša leta (mislim, da je bilo 4 leta, ko je trajal ta "mir"). No, potem pa se je njegovi mami v glavi sprožil nek kliker in se ji je utrgalo. Potem je bilo doma dretje skorajda vsak dan. Kaj je bilo, kakšen je bil oče... vse za nazaj, o preteklosti in podobne zadeve. Postala je resnično težka oseba. Oče se v bistvu ni niti veliko branil, ker ve, da je ravnal narobe, tako da se ni kregal nazaj (to sklepam po deloma slišanih prepirih).
Kakorkoli, mama je postala resnično težka oseba. Zadeva je taka, da nima nobenih prijateljic, čeprav si jih hitro najde (besede mojega partnerja), vendar potem jo začne nekaj motiti "pa ona je taka ... tista je takrat naredila to pa to..." in jih "šimfa" na veliko. Milo rečeno- je hinavska. Taka je tudi v večini primerov. Ko jo kaj moti, ne bo nič rekla, potem pa bo v eni izmed svojih scen povedala vse to, kar jo je zmotilo tri tedne nazaj. Dejansko meče v obraz vse, kar sploh nima nobenega smisla. Partner pravi, da sumi, da ima bipolarno motnjo, ker je včasih vse ok in je popolnoma normalna, tudi nasmejat se zna; drugič se ji strga, je narejena in njen nasmeh in prijazen glas sta taka, da ti kocine pokonci vrže. Pa takrat se dere in ne vem kaj še. Oče je opazil tudi, da je doma dretje vedno (ampak res vedno ob polni luni). No, zadnje čase se zadeva stopnjuje, je baje dretje vsak dan, kar je opazno tudi s par zadnjih obiskov, ko se je začela dret za brezveze. Npr da je oče spraševal kolega, ki jim je prišel nekaj pomagat pri hiši (pa delo ni lih za 1h) kaj bo jedel oz kaj mu lahko ponudi, da je tisti špeh, ki ga je oče kupil zanič... Brezveze v galvenm in nobenega smisla nima.
S partnerjm sumvia tudi, da pije. Osebno sem jo jaz zavohala, da je smrdela po alkoholu in partner tudi. na soočenje, če pije, je odgovorila, da "zdaj pa lahko tud ona počne kar hoče" (niso točne besede, tako da ne me lovit, je pa rekla nekaj v stilu da je zdaj njen čas). Če jo partner kdaj drugič sooči z alkoholom pravi, da ni res, da ji sapa smrdi, ker ima umetne zobe. No, tu je jasno, da pije, verjetno vedno, ko so takšne scene. Težko je razložit zadevo, če niste temu priča. Mama se obnaša kot dve različni osebi.
Je tudi zelo vsiljiva kar se najine hčerke tiče, moti jo marsikaj, kar ne delamo po njeno. Zadevo seveda slišimo šele več kot dva meseca po tem, ko mislimo, da je že zdavnaj mimo. Banalen primer ampak npr:  je kupila stajico in jo postavila v dnevno sobo. Oče ji je govoril, da naj ne kupi kar tako, da naj nas in njunega drugega sina (ki ima skoraj leto starejšo hčerkico). No, stajica naju ni zanimala. Potem je začela razlagati, da bo najina mala lahko lepo notri, da se tam super nauči hodit. Ko je partner rekel, da mala ne bo v stajici, ko bomo tam na obisku (to je bil ves namen), ker se nikoli ne zadržujemo v dnevni sobi, ampak v jedilnici. Potem je ugovarjala, da se otrok tam socializira, in da se nauči hodit, da se ob držanju kavča tega ne more. user posted image Gor, dol stajica, mala se bo lih naučila hodit tam v tistih parih urah enkrat 3x na mesec, ko smo tam. Kakorkoli, stajico je potem vrnila, se tudi starejši sin ni z njo strinjal. No, danes je po telefou zopet privlekla zadevo na dan. Včeraj smo bili tam, ker sem jaz rekla, da bi bilo fajn, da gremo, da se ne bo počutila da ji vnuklinje ne pustiva videti. Mojemu partnerju gre mama že strašno na živce in nazadnje so se tam konkretno skregali. No, včeraj je zopet pila, akr se je zavohalo, ko je prišla zraven. Seveda potem tudi normalna ni mogla bit. Je psotavljala eno in isto vprašanje mali, ki se je v bistvu nanašalo na naju; " ni ti fajn tule ane...ni ti fajn tule...ja, tebi ni fajn..."... in podobne zadeve. Ko jo je vzela v naroćje je mala začela takoj jokat. Ne vem ali zaradi narejene priajznosti (partner ji je tudi rekel, da naj se normalno pogovarja, da naj neha špilat) ali zaradi česa drugega. No, potem sem mu pa na samem rekla, naj ne ne kritizira za vsako stvar, in naj ji raje poskuša pomagat, da mala ne bo jokala pri njej. Mala namreč joka pri njej tudi zato, ker mama vedno dela po kuhinji ko pridemo na obisk. Ok, pridemo na kosilo, pa potem ona pripravlja še miljavžent jedi in je ni z nami, tako da izpade kot da pridmeo tja smao jest. Sem že rekla partnerju naj ji pove, da ni treba toliko kuhat, pa tudi spremenili smo čas obiskov, tako da po kosilu ostanemo dlje. No, včeraj je potem mama še enkrat prijela hčerko (stara je 6m) in ji je tud partner povedal kako naj jo prime, da bo mali v veselje. Tako da se je obrnila k mizi, mala pa se je igrala z igračkami in ropotala. Tudi mama se je začela smejat in bolj normalno pogovarjat in sem bila že vesela, da ssmo "na pravi poti". No, danes je, kot sem že omenila, partner dobil klic od svoje mame. Da mala skoz joče, ko je pri njej, da je otrok nesrečen, da se je ona trudila za njiju dva z bratom, da sta bila vedno srečna in imela vse, kar sta hotela... Take je ven metala in ga ni hotela poslušati niti o tem, da se pač mala trenutno boji drugih ljudi in da mora bit potrpežljiva, da ji je rekel samo adijo. Aja, da ne pozabim, da je seveda omenila tudi to, da nima stajice in da otrok ni svoboden. user posted image

Da zadevo počasi zaključim, partnerja skrbi to njeno obnašanje. Mene tudi, in moram priznat, da me je včasih prav strah, da bo mali kaj naredila, ali pa v navalu prepira storila kaj mojemu partnerju ali njenemu možu. Ne vem niti, če pride v poštev kakšna terapija, ker ona pravi, da ona nima nobenega problema, da so vse drugi krivi. Pa ne mislimo zdaj tu alkohola, ampak na splošno ona res misli, da nima niti ene napake, medtem ko napake drugih takoj opazi in jih tudi ne pozabi omenit. Partner zato dvomi da bi kakšna terapija pomagala, ker takoj ko bi kdo omenil, da se mora tudi ona spremenit/potrudit ipd, ne bi več prišla ( vkolikor bi tja sploh šla). Pravi tudi, da mu mama pred očmi propada in da živi v preteklosti. user posted image
Če ima kdorkoli kakšno idejo ali nasvet, je vse dobrodošlo. Če ne drugega, sem se pa vsaj malo izkašljala.
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Kako pomagati tašči
12.8.2011 13:39:24   
Medea10
Kot da bi brala, kakšna je moja tašča.
Sicer tast ni nikoli pil, zdaj sta ločena. Ampak moj se tud sredi lepega vtrga in začne šinfat, žalit in meče naprej zadeve, ki smo jih vsi ostali že davno pozabili. Moj dragi mi je razlagal kako je bilo včasih pri njih (ima še 2 brata), rade volje so ji vsi 3 pomagali pri bilokakšnih opravilih, na koncu so pa bli lenuhi. Še preden je imela otroke je govorila, da bo imela dost otrok, da bodo vsi delali za njo, da njej ne bo treba. Najraje se je drla zvečer, baje je klela kot hudič.
Ko se ji vtrga pride in dela galamo.
Pije tudi, ampak tega seveda ne prizna.
Zdaj HB ne hodimo več na obiske, ona pa tud ne. Mojega dragega včasih pokliče, če je mogoče kakšna njena položnica pristala v našem nabiralniku, za tamalo sploh ne vpraša.
Moji tašči ni dost do svojih otrok, kaj šele do vnučkov, tako da je v našem primeru boljše, da nimamo nekih kontaktov.

Jaz ti nimam kaj svetovat. Po moje se ne bo več spravla k sebi, zdravljenje od alkohola bo pa itak zavrnila, če že tako noče priznat da pije.

Lahko se probate pogovorit z njo, da je moteče njeno vedenje in upate da se bo spremenila.
Srečno.



(odgovor članu lišček)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: Kako pomagati tašči
19.8.2011 13:51:01   
lišček
medea hvala za odgovor. Zaenkrat ni še nič novega, ker se z njegovimi tudi videli nismo.

Zanimivo, da na to temo ni več odgovor. Mogoče sem jo narobe naslovila. Če bi napisala "nora tašča" ali kaj podobnega, bi jo vsi prebrali. user posted image

(odgovor članu Medea10)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: Kako pomagati tašči
19.8.2011 14:15:56   
ronja
Mama se obnaša kot dve različni osebi.

To je baje značilno za alkoholike. Sama sicer na srečo nimam dosti izkušenj z njimi, je pa pila mama bivšega (oz. verjetno to počne še vedno, ne vem) in je bila izrazito taka, tako da se je to tudi njemu poznalo, saj jo je dobesedno ločil na dve osebi - svojo mamo in pijanko, s katero ni hotel imet nič...

Kar se pomoči tiče, je zlato in zelo kruto pravilo, da lahko pomagaš samo človeku, ki si pomoči želi oz. jo sprejme. Dokler človek tega noče, se lahko na pol pretrgaš, pa mu ne boš mogel pomagat - verjemi, takes one to know one;) Probala to pri obeh babicah, pa enostavno dokler se oseba sama ne sooči s tem, da ima problem, mu ga lahko narišeš, pa ga ne bo videl. Lahko ji pomagate tako, kot si se do zdaj trudila, da ji predlagate, kaj naj dela z vnučko, da ji bo z njo lepo, da dobi malo samozavesti z njo itd... Ampak to je pa tudi vse, dokler se sama ne odloči, da ji tako živeljenje ne ustreza več. Vem, da je kruto, ampak se mi res zdi, da je žal resnično. JI pa dajta vedet, da če se kdaj odloči za pomoč, če je tako kot živi, nesrečna, da sta tu, da ji pomagata. Vse frustracije od prej mora dat ven, to gotovo, vendar pa s pijančevanjem tega ne bo rešila, samo nove težave si bo nakopala. Na terapijo človeka ne moreš prisilit, eč noče it.

Lahko pa pokličeta še kako društvo za pomoč svojcem alkoholikov, ravno v današnjem Delu sem videla "reklamo" za eno društvo, ki se ukvarja prav z odraslimi otroki alkoholikov. Verjetno imajo oni več izkšuenj in lahko dajo kak bolj konkreten nasvet, kako živet s tem, kako pomagat, itd... Vso srečo.


_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu lišček)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   [Brisano sporočilo]
19.8.2011 14:31:12   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu ronja)
  Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: Kako pomagati tašči
23.8.2011 13:07:49   
lišček
Hvala obema za odgovor in mnenja ter nasvete. S partnerjem sva se pogovorila, sem mu omenila to društvo za pomoč svojcem alkohlikov, in če se angažirava, bova verjetno res šla.

Sva pa bila med vikendom zopet pri njegovih starših in zdaj je bilo vse kul. Njegova mama je sicer povedala neko stvar, ki jo je prebrala v časopisu, ne glede na to, da je to isto stvar povedala na zadnjem obisku 3x (takrat je bila domnevno pijana). Nihče ji nič ni omenil (to itak ni moje mesto), partner pa je postal žalosten, ker je očitno, da se tega sploh ne spomni. Meni je to čudno, ker običajno, ko se človek nečesa ne spomni, je bilo to običajno po res močni opitosti. Ona je pa takrat ni kazala.
Drugače pa je bila mama ok, očitno trezna, nasmejana in vse. Spet se je trudila kuhat na vso moč, pa sem rekla partnerju, naj ji ne "dovoli" tega in naj raje preživljla čas z vnukinjo, saj smo za to prišli. Ne pa na kosilo s 7 hodi. Tako, da je nekaj časa preživela tudi z njo in jo tudi imela v naročju, kar se redko dogaja.user posted image

Je to eden izmed redkih svetlih trenutkov, vendar oba upava, da bo sčasoma bolje, čeprav partner dvomi. Zadeva se namreč vleče že predolgo in se samo stopnjuje.Bomo videli kako bo naslednjič. 

(odgovor članu lišček)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: Kako pomagati tašči
23.8.2011 14:31:18   
PapuaNG
Pozdravljena,

moja tašča sicer ni tako 'kroničen' primer, pa vseeno. Kakor vem, pije že več kot 15 let, a prikrito, nikoli ne 'deluje' pijana, dokler je nisem dobro spoznala, nisem vedela, kdaj je pila in kdaj ne. Jo pa njeni otroci hitro pogruntajo, že preko telefona. Baje hodi že cel čas tudi na AA, pa očitno kaj dosti ne pomaga, razen v tem, da se ga ne napije na mrtvo. Se pa res rada ukvarja z otroki in kadarkoli je prišla na obisk ali pa smo mi prišli k njej, se je rada ukvarjala s tamalim. In ko je mali malček zrasel (ko je shodil ipd.) - cca pri dobrem letu, sva z mojim opazila, da kadar je bila pijana in je prišla na obisk, je mali bežal od nje, če ga je prijela v roke, je bil ves trd itd. Kadar je bila trezna,se to ni dogajalo. In ker ga tašča ponavadi enkrat na teden vzame iz vrtca za popoldan (jaz delam do petih, moj ma pa tut dostikrat delo popoldne), ga pelje z avtom itd., sva se enkrat usedla in pogovorila z njo. No, ubistvu se je bolj moj kot jaz. Ji je rekel, da ve, da pije in naj nič ne proba zanikat to. In da nama je ubistvu vseeno, kaj ona dela s svojim življenjem, a kadar bo imela mulčka v varstvu, naj ne pije. In sva ji najprej za en mesec prepovedala videt mulčka, za naprej sva pa rekla, da če slučajno še kdaj pripelje mulčka pijana, ga ne bo več videla sploh. Je bilo grozno povedat to, ampak je učinkovalo. Od tega je že slabo leto in niti enkrat se ni zgodilo, da bi prišla zvečer pijana k nama. Zdej, če nas ona povabi k sebi na kosilo in se tam napije, ne morem kaj veliko-a tam sem mulčku na razpolago jaz in ona ga nikamor ne vozi.

Je pa res to, da je trezna veliko bolj prijetna kot pijana. Če je pijana, je odrezava, agresivna (besedno)...uglavnem, že itak se težko pogovarjam z njo, v pijanem stanju pa je to še težje. Tako da nekega odgovora zate nimam, na tebi je, da zaščitiš svojega otroka-zdaj je še majhen, a otrok se bo vse bolj zavedal in otroci so veliko bolj intuitivni in veliko bolj čutijo kot odrasli...

(odgovor članu lišček)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: Kako pomagati tašči
25.8.2011 15:28:28   
tehnofil
IZVIRNO SPOROČILO: lišček
...No, včeraj je zopet pila, akr se je zavohalo, ko je prišla zraven. Seveda potem tudi normalna ni mogla bit. Je psotavljala eno in isto vprašanje mali, ki se je v bistvu nanašalo na naju; " ni ti fajn tule ane...ni ti fajn tule...ja, tebi ni fajn..."... in podobne zadeve. Ko jo je vzela v naroćje je mala začela takoj jokat. ....

Za začetek ji kadar le poskusi alkohol, ne dovoli imeti otroka v rokah oz. sploh interakcije z otrokom.

(odgovor članu lišček)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: Kako pomagati tašči
27.8.2011 21:48:16   
lišček
IZVIRNO SPOROČILO: tehnofil

IZVIRNO SPOROČILO: lišček
...No, včeraj je zopet pila, akr se je zavohalo, ko je prišla zraven. Seveda potem tudi normalna ni mogla bit. Je psotavljala eno in isto vprašanje mali, ki se je v bistvu nanašalo na naju; " ni ti fajn tule ane...ni ti fajn tule...ja, tebi ni fajn..."... in podobne zadeve. Ko jo je vzela v naroćje je mala začela takoj jokat. ....

Za začetek ji kadar le poskusi alkohol, ne dovoli imeti otroka v rokah oz. sploh interakcije z otrokom.


Problem je v tem, da ona pije na skrivaj, tako da nismo 100% prepričani, da je sploh kaj pila. Plus tega ona res ne vidi nobenih svojih napak in bi prepoved interakcije z otrokom vzela kot osebni napad (saj deloma tudi je) in bi menda zadevo samo poslabšalo.

(odgovor članu tehnofil)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: Kako pomagati tašči
27.8.2011 23:30:30   
Frodo Bisagin
IZVIRNO SPOROČILO: lišček

IZVIRNO SPOROČILO: tehnofil

IZVIRNO SPOROČILO: lišček
...No, včeraj je zopet pila, akr se je zavohalo, ko je prišla zraven. Seveda potem tudi normalna ni mogla bit. Je psotavljala eno in isto vprašanje mali, ki se je v bistvu nanašalo na naju; " ni ti fajn tule ane...ni ti fajn tule...ja, tebi ni fajn..."... in podobne zadeve. Ko jo je vzela v naroćje je mala začela takoj jokat. ....

Za začetek ji kadar le poskusi alkohol, ne dovoli imeti otroka v rokah oz. sploh interakcije z otrokom.


Problem je v tem, da ona pije na skrivaj, tako da nismo 100% prepričani, da je sploh kaj pila. Plus tega ona res ne vidi nobenih svojih napak in bi prepoved interakcije z otrokom vzela kot osebni napad (saj deloma tudi je) in bi menda zadevo samo poslabšalo.


Otrok ni in ne sme biti instrument s katerim se bo "poslabsevalo" ali "izboljsevalo" pocutje in obnasanje domnevno odrasle in zrele osebe. Odloci se kdo ti je na prvem mestu - tasca in njena zamera ali varnost in dobrobit otroka.
Preveva obcutek, da se babice bojite. Prvo pomislis kako je osebni napad odreci ji interakcijo z otrokom, a pozabis omeniti otroka kot posameznika ki ima pravico ne biti v interakciji s pijanimi osebki.
Lepo, da hoces pomagati tasci, prvo pa poskrbi za otroka - kar je tvoja tudi zakonska dolznost.





_____________________________

Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje. Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan!
(Ivan Cankar)

(odgovor članu lišček)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: Kako pomagati tašči
28.8.2011 13:08:47   
pin
Zadeva je bolj kompleksna, problem ni zgolj alkohol (je posledica). Tašča je celo življenje živela ob alkoholiku, sem 100%, da je odvisna od odnosov. Ja, mož alkoholik potrebuje ženo, ki njegov alkohol prenaša. Ko je tast prenehal piti, se tašča v življenju ni znašla. Posledica je, da je začela piti ter nadirati svet okoli sebe...

Zgolj pomoč pri alkoholu torej ne bo rešitev problema. Pozdraviti je potrebno tudi njeno odvisnost od odnosov. Na tej odvisnosti ljudje delajo več let.

(odgovor članu lišček)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: Kako pomagati tašči
28.8.2011 15:03:23   
mamamajča
Vseeno ne razumem ene stvari.... Ponavljaš, da nočete prizadeti tašče, itd. itd., kako ji pomagati, ker je drugače super truper ženska... Zakaj potem enostavna nista mogla rečt hvala za tisto ubogo stajico in dat enkrat na mesec, ko ste pač tam, malo za minutko, dve not? Kaj če bi ji pa bilo všeč? Jaz tu vidim samo, da se je potrudila in je imela v mislih, da mogoče kupuje kaj pametnega za vnukico.... res delate poleg vseh problemov, ki jih z alkoholom in vsem skupaj že itak ni malo, probleme še tam, kjer je najmanj potrebno....

< Sporočilo je popravil mamamajča -- 28.8.2011 15:04:29 >

(odgovor članu pin)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: Kako pomagati tašči
29.8.2011 22:54:18   
lišček
@Frodo morda si narobe razumela. Najina hčerka ni predmet s katerim izboljšujem počutje tašče (ali ga poslabšujem). Vem pa, kar si mislila povedati, vendar vedno pazim na to, kako se mala počuti. Če ji kaj ni všeč, začne jokat, in je ne umiri nobena igrača ali prigovarjanje od osebka, ki ga drži (pa naj bo to kdorkoli, trezen ali ne). In takrat jo vzamem, brez debate. Moj otrok tudi ne bo (več)v njenem naročju, če je pijana (tudi sama ji je ne dam, kot je bilo tudi nazadnje, ko je bila "v elementu"). Je pa res, da ne moremo stopit pred vrata in ji takoj sapo vohat, če je kaj pila. Itak je pa skoraj vedno tako zaposlena, da ji moramo otroka skorajda "ponujat", da jo vzame oz se malo igra z njo. Kot da bi se je bala ali kaj podobnega.

@pin vem, kaj misliš. Res je odvisna od odnosov in tudi delni psihični manipulator (ali kako se že reče takim, ki izsiljujejo z ljubeznijo), vendar pa se ji moj partner ne da in ne naseda takim foram. Tudi sama menim, da je alkohol problem, vendar je večji problem tisto, kar skriva pred nami. Svoje občutke in iskrene misli, mnenja ter zamere, ki pridejo kot kaže na dan, ko spije kak kozarec ali dva (ali kolikor pač pije, tega noben ne ve...). To je tisto, kar je res moteče in se vedno znova pokaže, da zadeve niso pozabljene, in da tašča živi v preteklosti. To se vedno znova pokaže, ko potegne kakšno malenkost izpred sedmih let in jo "vrže" kot argument v prepiru, zveni pa tako kot da se ja zdeva zgodila včeraj.  user posted image

@mamamajča Ta zadeva s stajico je še najmanjši problem, omenila sem jo samo kot primer vsiljivosti njenih idej. Smo ji že na začetku povedal, da nismo za stajico in da je ne bomo imeli. Tudi, če bi jo uporabljali, se mi zdi totalno brezveze, ker smo vsi vedno v jedilnici, in se nihče ne zadržuje v dnevni, (kjer je stala stajica), ker je tudi v bistvu premajhna. In, da jo obm postavila tja notri, mi bomo pa v drugi sobi, ali pa bom jaz tam z njo, se mi sploh ne zdi smiselno, saj pridemo na obisk, da ima kaj od dedka in babice, da se igra z njima ipd. Poleg vsega se pa meni to zdi nepotrebno zapravljanje denarja, še posebej za človeka kot je ona, ki ima finančne težave (nihče ne ve, kam gre njen denar, partner sklepa, da je zapufana do konca) in se ne zna kontrolirat. Pa niti malo se mi ne zdi supertruper ženska, baje je bila samo super mama. Drugače je ok, ampak meni gre strašno na živce, ker je edino o čemer zna govorit recepti in kako je kakšno jed pripravila. Zato pa imam mnenje, da jo je treba "spravit v life", ker je pozabila živet. Ni to naša dolžnost, tega se zavedam, se mi pa zdi, da je (kolikor lahko vidim) sedaj to edina možnost, da se malo sprosti.

Mimogrede: zgleda da sem narobe predstavila zgodbo, ker se iz nje sklepa, kot da živimo samo za babičino srečo. Sploh ni tako in tudi bojimo se je ne. Čeprav moram priznat, da kadar so se kregali (nazadnje, ko je bilo to, sem šla jaz s hčerko ven iz hiše), me je bilo strah njenih izbruhov, ker se kar dere in baje je takrat sposobna narest marsikaj. Partner pravi, da grozi, da se bo ubila oz to nekako pove med vrsticami, mene je pa strah, da bo njemu kaj naredila, ko se tam dere nanj in na svojega moža. Ampak to je "moj" strah, to ni strah mojega partnerja, niti ne vem, če on ali tast čutita enako.


Za vikend smo bili zopet tam in tašča je bila spet normalna. Malo se je igrala z vnukinjo in jo držala v naročju. user posted image

(odgovor članu Frodo Bisagin)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: Kako pomagati tašči
30.8.2011 11:40:50   
mamamajča

IZVIRNO SPOROČILO: lišček


@mamamajča Ta zadeva s stajico je še najmanjši problem, omenila sem jo samo kot primer vsiljivosti njenih idej. Smo ji že na začetku povedal, da nismo za stajico in da je ne bomo imeli. Tudi, če bi jo uporabljali, se mi zdi totalno brezveze, ker smo vsi vedno v jedilnici, in se nihče ne zadržuje v dnevni, (kjer je stala stajica), ker je tudi v bistvu premajhna. In, da jo obm postavila tja notri, mi bomo pa v drugi sobi, ali pa bom jaz tam z njo, se mi sploh ne zdi smiselno, saj pridemo na obisk, da ima kaj od dedka in babice, da se igra z njima ipd. Poleg vsega se pa meni to zdi nepotrebno zapravljanje denarja, še posebej za človeka kot je ona, ki ima finančne težave (nihče ne ve, kam gre njen denar, partner sklepa, da je zapufana do konca) in se ne zna kontrolirat. Pa niti malo se mi ne zdi supertruper ženska, baje je bila samo super mama. Drugače je ok, ampak meni gre strašno na živce, ker je edino o čemer zna govorit recepti in kako je kakšno jed pripravila. Zato pa imam mnenje, da jo je treba "spravit v life", ker je pozabila živet. Ni to naša dolžnost, tega se zavedam, se mi pa zdi, da je (kolikor lahko vidim) sedaj to edina možnost, da se malo sprosti.

Mimogrede: zgleda da sem narobe predstavila zgodbo, ker se iz nje sklepa, kot da živimo samo za babičino srečo. Sploh ni tako


Ampak ona jo je že kupila. A ne bi preprosto rekla hvala ali pa tudi ne, pa če boš dala malo kdaj v njo ali ne? Če je pa že itak dala dnar ven....

Očitno res ne...

(odgovor članu lišček)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: Kako pomagati tašči
30.8.2011 17:17:42   
Frodo Bisagin
IZVIRNO SPOROČILO: lišček

@Frodo morda si narobe razumela. Najina hčerka ni predmet s katerim izboljšujem počutje tašče (ali ga poslabšujem). Vem pa, kar si mislila povedati, vendar vedno pazim na to, kako se mala počuti.

......
Za vikend smo bili zopet tam in tašča je bila spet normalna. Malo se je igrala z vnukinjo in jo držala v naročju. user posted image



Ronja ima prav, da ne mores pomagati osebi, ki si ne zeli pomoci oz. niti ne vidi problema. Z druge strani ne mores pomagati osebi, ki jo ne cutis. Pa ni v tem nic slabega. pac ne mores dojeti njena obcutenja in nacin razmisljanja. Morda prevec izhajas iz sebe in premalo dejansko cujes, kaj tasca pove in govori (verbalno in neverbalno). Na nek nacin terjas svet in obnasanje vseh v tem svetu po svoji meri. tasca ocitno ni po tvoji meri. Ona terja svojo mero. Kdo bo in ali bo kdo sploh zmagal pri ustvarjanju sveta po svoji meri.
Pravis, da manipulira (izsiljuje z ljubeznijo). MOrda. Ampak ce izsiljuje, kaj ji imas za pomagati? Morda ne bi bilo slabo malo bolj predelati lastne relacije do tasce.
MOrda je tast sedaj ozdravljen in so vsi "pozabili na zrtev tasce, obnasajo se kot da zdaj ni ve cpomembno kaj je bilo , pa pomembno je, ker je njo ugnobilo in ona to cuti. Pomembno je, da se ji pokaze in da priznanje za vse kar je uspela narediti in kar je morala prenesti. In morda ni treba velicati uspeh tasta, ki se je ozdravil odvisnosti od alkohola  in pozabiti, kdo je nosil vse vogale, ko se je pa pijanil. Morda je preko vsega, da se pazi na pijanca, da se ploska pijancu, ki je nehal piti, a na njo se pa pozabi. Ona je morda cunja, ki je bila uporabna, mapak je njena funkcija, da je uporabna in se je vec ne omenja."
Kaj pa ce bi prisluhnili in probali na svet pogledati z njenimi ocmi. Zna te presenetiti.


_____________________________

Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje. Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan!
(Ivan Cankar)

(odgovor članu lišček)
Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: Kako pomagati tašči
30.8.2011 18:08:39   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: lišček

Da zadevo počasi zaključim, partnerja skrbi to njeno obnašanje. Mene tudi, in moram priznat, da me je včasih prav strah, da bo mali kaj naredila, ali pa v navalu prepira storila kaj mojemu partnerju ali njenemu možu.


Kaj konkretno te skrbi, poleg tega, da vas fizično napade?
Rešitev je tu zelo enostavna, je ni potrebno iskati. Ali se iz prepira umakneš (če imaš zdrave noge in roke je to vedno mogoče), ali pa se prepiraš in se pripraviš, da pride do fizičnega obračuna - predvidevam, da si mislila to, ko praviš, da bi komu kaj storila.

Če meniš, da je mama fizično nevarna, jo prijavi na policijo.

Miselna vaja, kaj se bo zgodilo, če jo prijavim, je koristna. Poda novo perspektivo tvojemu pogledu in ti nalaga odgovornost, da situacijo pogledaš kot razumno odraslo bitje.

(odgovor članu lišček)
  Neposredna povezava do sporočila: 16
   RE: Kako pomagati tašči
31.8.2011 14:51:57   
tehnofil
IZVIRNO SPOROČILO: lišček
IZVIRNO SPOROČILO: tehnofil
IZVIRNO SPOROČILO: lišček
...No, včeraj je zopet pila, akr se je zavohalo, ko je prišla zraven. Seveda potem tudi normalna ni mogla bit. Je psotavljala eno in isto vprašanje mali, ki se je v bistvu nanašalo na naju; " ni ti fajn tule ane...ni ti fajn tule...ja, tebi ni fajn..."... in podobne zadeve. Ko jo je vzela v naroćje je mala začela takoj jokat. ....

Za začetek ji kadar le poskusi alkohol, ne dovoli imeti otroka v rokah oz. sploh interakcije z otrokom.

, tako da nismo 100% prepričani, da je sploh kaj pila. Plus tega ona res ne vidi nobenih svojih napak in bi prepoved interakcije z otrokom vzela kot osebni napad

Aja, potem pa je res najbolje da okajeni dovolite biti z otrokom. user posted image


Ni čudno da ne veš kaj bi, če pa ti še to ni jasno, da že v kolikor nisi 100% da ni pila je zadosten razlog za omejitev dostopa do otroka.

Vsak vaš korak bo jeman kot osebni napad, tako da te za to ni treba skrbeti, ker tako itak bo.

(odgovor članu lišček)
Neposredna povezava do sporočila: 17
   RE: Kako pomagati tašči
31.8.2011 23:43:51   
artista7
Nisem brala odgovorov, samo tvoje pisanje; iz moje izkušnje: ženska odvisnost od alkohola je povsem drugačna od moške, kjer je očitna - ženske pa ponavadi skrivajo. Noben alkoholik ne bo priznal. Potreben bo iskren pogovor, pa brez tebe, predvsem primarna družina. Če je tast že bil na zdravljenju, bo gotovo vedel, kako to gre, in za taščo bi bilo zdravljenje odločilen korak ter rešilna bilka.Odločno nasprotujem vsakemu pristopu umika, ne, tu je potrebno biti odločen in to tastovo početje, da se umakne, odločno zavračam - ravno on bi moral vedeti, da to ni rešitev - ker je šel skozi proces zdravljenja. Zdravljenje odvisnosti od alkohola poteka kot zdravljenje psihološke bolezni, ampak odločiti in podpisati mora to sama, prisliti se ne sme oz na vašo željo je ne morajo sprejeti. Če se bo odločila za zdravljenje (v Lj na poljanskem nasipu se tega zelo dobro lotijo), bo deležna tudi psihiatrične strokovne obravnave, in tu bi se dalo narediti kaj tudi glede njenih psiholoških težav - v moji družini je materina odločitev za zdravljenje pripomogla k "ozdravljenju" cele družine, ker primer obravnavajo tako. Svetujem ti tudi, da se obrneš na ALANON društvo, ki svojo pozornost posveša predvsem svojcem alkoholika - sem jih že poklicala, so prijazni, korektni in znajo dobro svetovati. Vse ostalo v zvezi zakaj se tašča "znaša" nad vajino družino in družino tvojega svaka je škoda razlagati, če je posredi alkohol - vinjen človek je povsem drug, sploh pa če ima še psihične težave. enostavno-razlage ni, alkohol govori iz nje, podkrepljen s psihičnim bojem. Srečno!


_____________________________

"I never said to be like me, I say be like you and make a difference." (MM)

(odgovor članu tehnofil)
Neposredna povezava do sporočila: 18
   RE: Kako pomagati tašči
1.9.2011 12:07:09   
lišček
@mamamajča saj jo je nesla nazaj, kot nese dvestotaužent drugih stvari (ki jih ne kupi samo za najino vnukinjo). Stajico sem omenila samo kot primer, ni edina stvar, ki jo je kupila in nam skušala vsiliti stvari, ki so njej všeč. Pač ima ideje, da če je ona imela svoje otroke v stajici, jih moramo imeti vsi. Pri nabavi stvari MOČNO pretirava in se nikoli ne ozira na druge. Zapravi vse, kar ima, nikoli pa se ne vpraša, če kdo to potrebuje. Saj smo dosti kupljenih stvari vzeli, se lep zahavalili, ampak včasih gre čez mejo in ta stajica je to bila. Nisva je vzela, nastal je prepir, ampak veš kaj- tašča se je močno umirila z nakupi. Ampak res močno. In mi je to zelo všeč, ker s tastom nimata veliko denarja. user posted image

@Frodo verjemi, da čisto nihče ne pozabi njene dobrote, ko kaj naredi za nas. Nihče tudi ne ploska tastu za ozdravitev (ki v bistvu ni popolna ozdravitev, saj na kake tri mesece še vedno spije kakšno pivo), ker ima tudi on svoje rožice. Je pa dejstvo, da je bilo se mi zdi 3 leta vse super in ok, potem se ja pa njej strgalo. Mož je takrat že zdavnaj nehal pit in tudi doma je bilo vse ok. Potem je pa po besedah partnerja mislim da ona izgubila službo, in takrat je šlo samo navzdol. Pozabila je živeti, živi v preteklosti in to je žalostno. Lahko smo prijazni z njo, lahko smo trdni (jaz se v prepire ne vmešavam, da ne bo pomote), pa je isto. S(m)o potrpežljivi, ali pa ne. Starejšega sina je že izgubila, on ji je namreč njeno obnašanje močno zameril. Pride na obisk z družino, to je pa tud vse.

@milijonarka prepirom jaz nisem navzoča oz če se začnejo in se ne znajo umirit , grem jaz s hčerko ven, ker tega ne rabi poslušat. Smo se tudi že odpeljali po 15ih minutah po prihodu, ker je tašča začela kr nekaj vpit, jo je partner skušal pomirit, pa ni šlo, in smo kar šli.
Kaj me še skrbi razen fizičnega napada (na partnerja, tasta, celo sebe..)? Ne vem, a ni to že dosti? Ne zaupam ji hčerke, ker je nepredviljiva. Hkrati sva pa s partnerjem ugotovila, da se ona vnukinje "boji". Po moje misli, če njej ne bo posvečala toliko časa, kolikor ga lahko in jo bo držala na distanci, ter je kasneje mala ne bo imela toliko rada (kolikor bi jo lahko), potem je to zgolj in samo težava v pomanjkanju preživljanja časa z njo in težava v njeni osebnosti. Upam, da sem razumljivo napisala.

@tehnofil seveda ji bomo preprečili stik z otrokom, če bo pijana. Rekla sem samo, da verjetno ne v tenutku ko stopimo čez prag. Njene rožice se pokažejo po parih minutah, in če takrat zaznamo, da je pijana, pač spakiramo in gremo ven kot smo to že storili.

@artista dvomim, da jo obmo prepričali v zdravljenje. Tudi tast ni bil na zdravljenju ampak je sam prenehal piti. Detajlov ne poznam v nulo. Za Alanon društvo sem pa že slišala in (menda sem že rekla, ne vem) bova s partnerjem šla tja.

Zadeva je taka, da je tašča težka oseba, ne glede na alkohol v njeni družini. Tudi moja mama je težka oseba, verjetno tudi posledica moževega pitja. Tako da vem kako je živeti z alkoholom in taščo kolikor toliko razumem. Razumem tudi njeno odvisnost od odnosov in razumem to, da ona potebuje in da ve, da jo mi potrebujemo. Zato smo ji tudi marsikaj dopustili kar se nam zdaj morda tudi maščuje, saj skuša vsiliti svojo voljo vsepovsod. To me ne moti toliko, čeprav zna biti zelo nadležno in večkrat pojamram glede tega kakšni prijateljici, ampak me bolj moti ta njena nepredvivljivost. Nikoli ne veš kakšne volje je, lahko se dere tri dni skupaj in vse ai pa se dela normalno. Težko ju (tasta in taščo) je razumeti, enkrat se prepirata (prepiri se v 85% začnejo zaradi tašče), drugič gresta skupaj na izlet v Piran ali se kopat v kakšne terme. Ne vem, meni to ni jasno. Moja mama tudi celo življenje živi z alkoholikom (še danes živi z njim, čeprav sta ločena, vendar en ne more izplačati drugega, da bi se odselil), tudi udarci so leteli, pa se nanj dere samo iz "pametnih" razlogov. Ok, vem, to zveni smešno, ne rabiš se dret za vsako bedarijo, ampak mojemu očetu večinoma samo to pride do živcev. Kar sem hotela rečt je, da moja mama noče imeti več nobenega opravka z mojim fotrom, pa če bi prenehal piti danes. Zasovražila ga je do konca. Tašča pa svojega moža (kot kaže) ne, saj se je prej on spremenil kot se je spremenila ona. Ali pa ga prikrito sovraži. Ampak vseeno ne moreš iti na izlet in počitnice z nekom, ki ga sovražiš. Ali je pač njun odnos tako zapleten, da ga navadni smrtniki (čeprav vrženi v podobno sitaucijo) ne razumemo?user posted image Je to "Kdo se boji Virginie Woolf" varianta?



(odgovor članu mamamajča)
Neposredna povezava do sporočila: 19
   RE: Kako pomagati tašči
1.9.2011 12:18:58   
ronja
Ampak vseeno ne moreš iti na izlet in počitnice z nekom, ki ga sovražiš.

Glih toliko kot lahko z njim živiš, čeprav nočeš z njim nič imet.


_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu lišček)
Neposredna povezava do sporočila: 20
   RE: Kako pomagati tašči
1.9.2011 22:38:07   
lišček
IZVIRNO SPOROČILO: ronja

Ampak vseeno ne moreš iti na izlet in počitnice z nekom, ki ga sovražiš.

Glih toliko kot lahko z njim živiš, čeprav nočeš z njim nič imet.



Moja mama ne ima prenizko plačo, da bi se odselila, ravno tako oče (čeprav se on noče odselit). Hkrati nihče izmed njiju ne more izplačati drugega. Očetu je tako fajn, ker itak nič ne dela, skoraj vse zapije, mama pa dela ko nora, da plačuje položnice in si kupi hrano, ki jo mora skrivati pred njim, ker pojé vse kar najde.
Sam tolk za pojasnilo, da moja mama nima ravno veliko izbire.

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 21
   RE: Kako pomagati tašči
1.9.2011 22:46:43   
ronja
Lej, ženske brez službe, s tremi otroki na grbi grejo stran in si naredijo novo živeljenje, če je motivacija dovolj velika. Vedno se da, ni pa vedno lahko. Razumem, da je mogoče tvoji mami tako lažje kot pa it ali se bit ločitveno vojno, ampak to ne pomeni, da ni načina.
In živet z nekom ali pa še it z njim na počitnice dejansko ni tako velike razlike, kot bi si jo ti rada narisala.


_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu lišček)
Neposredna povezava do sporočila: 22
   RE: Kako pomagati tašči
2.9.2011 10:12:47   
lišček
Kam pa gredo te ženske brez službe in s tremi otroci, da še moji mami predlagam? Resno, se ne hecam.
Meni se pa zdi razlika ogromna. Greš na izlet, se imaš fajn, se smeješ z možem, greš skupaj na sladoled, se pogovarjaš...naslednji dan se dereš nanj, ker 39 dni nazaj ni ok ploščic položil in ker se je 4 dni nazaj pogovarjal s sosedovo Anko, ki je ona ne mara. user posted image
Poleg vsega pa je tako, da ko mama gre, bo posledično izgubila stanovanje, čeprav je do polovice upravičena (konec koncev sta ločena in je to potrjeno na sodišču). To pa zato ker je on neresen in" nezmožen" plačevati stroškov in se mu frčka za vse skupaj. Mama pa ima 450€ plače, s tem plača položnice kar jih lahko in si kupi hrano, ki jo mora skrivati pred fotrom, ker ji drugače še vse požre. On pa prejema pokojnino in še dela na sivo pri enem kolegu, mami pa da (če sploh) 100€ vsake 2 meseca za stroške. Res ji je fajn, ja.
Ma si me malo razjezila, zato sem se spihala. Mogoče se sliši kot podobna situacija, ko se takole prebere, če bi poznala vse vpletene v živo, se ti verjetno ne bi zdelo več enako.


(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 23
   RE: Kako pomagati tašči
2.9.2011 10:22:53   
mateyka

IZVIRNO SPOROČILO: lišček
Poleg vsega pa je tako, da ko mama gre, bo posledično izgubila stanovanje, čeprav je do polovice upravičena (konec koncev sta ločena in je to potrjeno na sodišču).


a to ni lastniško stanovanje?

(odgovor članu lišček)
Neposredna povezava do sporočila: 24
   RE: Kako pomagati tašči
2.9.2011 10:50:30   
ronja
Vem, da sem te razjezila in ti čisto verjamem, da se tebi zdi situacija diametralno nasportna. Ampak pogledano od daleč, nevpleteno, pa ni tako zelo različna. Mislim, da si ves svoj gnev obesila na taščo, čeprav velik del tvojih občutkov izhaja od drugod.

Ti praviš, da če bi tvoj oče začel tvojo mamo pretepat, bi ona še vedno ostala tam, ker ne bi imela kam it? Ali bi v tem primeru šla? Verjetno bi v tem primeru našla rešitev, ne? Mogoče bi se ji bolj fučkalo za tiste pol stanovanja v tem primeru... Vem, da ločitvene tožbe dolgo čakajo na obravnavo, še kadar se oba strinjata, ampak vseeno to ni razlog, da živiš z nekom, če tega res nočeš in si na vse pretege želiš stran.

Znanka ima ravno toliko plače kot tvoja mama, pa živi v najemu, sama - ne v centru mesta, seveda ne - vendar pride skozi. In ji nihče ne serje po glavi. Prijatelja sta imela najeto celo stanovanje (zg. štuk hiše) za 250E (stroški vključeni not) v Mengšu. Zdaj sta se ravnokar preselila, ker sta si kupila svojo hiško. Vendar jima dolgo ni bilo za it, ker sta imela dejansko tam manj stroškov kot z neko svojo stvarjo. Če pogledaš najemnine za stanovanja izven centrov mest, niso tako astronomsko drage - skratka: če si človek res tako zelo želi it in mu je res muka živet z nekom in se ne uda v usodo, se da. Tako da ne mi rečt, da se ne da, če pa poznam ljudi, ki pridejo skozi.

Tudi sama imam nekaj takega plače. In če bi se lubiju kaj zgodilo - misliš, da bi pustila svoji dve pupi zato lačni? Ker se po tvojem s tem ne bi dalo preživet 3 oseb (oz. upam da drugo leto 4ih)? Torej bi s to plačo nahranila tudi njiju - in plačala položnice. Ja, verjetno bi delala še kaj, mogoče bi si morala delavnik spremenit nazaj na polni delovni čas. Lahko pa ne bi dobila službe in bi pač morala delat drugače. Pa vseeno bi našla način, da ne bosta lačni.

Razlogi, da ljudje ne grejo v resnici narazen so skoraj vedno večplastni in denar je krasna kamuflaža. Redko pa je to resnični in glavni razlog.


_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu lišček)
Neposredna povezava do sporočila: 25
Stran:   [1] 2   Naslednja stran >   >>
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:





Smo po 35. letu res prestari za nosečnost?
Ne želite otroka po 35. letu? V redu, ampak ne recite, da ste stari! Razlogov, zakaj imeti otroke po petintridesetem, je...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
Zgodbe malih junakov: 9 dni sem bila v ume...
Sprejeli so me v zelo kritičnem stanju na Infekcijsko kliniko, opravili nujen carski rez, intubirali. Potem sem bila v ...
Otroci, ki se zbujajo zgodaj zjutraj so ...
Se vaš malček zjutraj prebuja skupaj s petelini, ne glede na to ali je delovni dan ali vikend? Imamo dobro novico za vas...
Prvomajske počitnice so najlepše ob morju
photo
Odkrijte popolno spomladansko harmonijo v Adrii Ankaran, zeleni mediteranski oazi. Napolnite se z energijo daleč stran o...




Plenice.
пеперутка16

Kdaj ste otroka začeli odvajati od plenic?