|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Aleksansdrinke-priporočam,da preberete
9.11.2007 8:58:21   
Anonimen
Roman Marjana Tomšiča.
resnične zgodbe,med njimi je zgodba znankine none,ki je tudi služila v tujini denar za družino.

Aleksandrinke
četrtek, 4. oktober 2007 @ 05:02 CEST
Piše: Doroteja Jazbec

user posted image Kaj o aleksandrinkah pove zgodovina? Aleksandrinke so bile ženske na začasnem, več let trajajočem delu v Egiptu. Doma so bile pretežno z goriškega in so delale predvsem kot gospodinjske pomočnice pri bogatih evropskih naseljencih. Ženske so veliko lažje dobile službo kot pa moški, kajti na dolgo pot v črno Afriko so se najbolj pogosto odpravljala mlada dekleta-dojilje tujim otrokom, kar je bilo sicer najbolje plačano, sam položaj mater pa nadvse tragičen ter usoden za družinsko življenje.
Pretrgana je bila vez med otroci in mamo, nemalokrat se je tudi pripetilo, da so uboge ženske, ki so se žrtvovale za svojce in lastno premoženje, postale zasovražene. Otroci so se k njim obračali z mržnjo, saj nikakor niso mogli razumeti, kako in zakaj so odšle stran od njih, vaški obrekljivci so jim zavidali in jih prezirali zaradi njihovega navidez lahkega življenja in denarja, ki so ga pošiljale v domovino k domačim.

Zaslužek v Egiptu je sprva reševal družine iz pogubnih dolgov, pomagal pri obstoju kmetij in preživetju družin, ko pa bi se marsikatera lahko vrnila domov, ker je najhujše že minilo, so ostajale pri nadrejenih, saj bi domači radi popravili streho, lahko bi kupili sosedovo njivo…Ko so v tujini ostarele in osivele, velikokrat zanje doma ni bilo niti sobice.
Roman Marjana Tomšiča je ena tistih knjig, ki zelo nazorno opisuje garaško življenje aleksandrink, ko so se morale spopadati s problemom preživetja in vprašanji morale, ko so zapuščale otroke in soproge ter odhajale v drug svet. Na prvih straneh se že srečamo z vestjo ženske, katero so obhajali dvomi in groza nad lastnim početjem, dvomi samo vase.«Pa saj to je nenaravno! Nenaravno! Nobeno živo bitje ne počne tega, razen človek. Ne pusti svojih mladičev, zato da bodo pili mleko neki drugi mladiči. Nekakšen dojenček tam nekje. Nekje. Daleč. V neki Aleksandriji. Zakaj je sploh šla na to pot? Kako se je znašla na parniku, ki jo z vsako minuto bolj in bolj odnaša proč od sina? Proč od njene vasi, od njenega moža, od matere in očeta, od vseh njenih.» Takšne in podobne misli so obhajale vsako izmed njih. Bile so skeptične in hkrati neomajne v svoji odločitvi, saj so vedele, da je tako najbolje za njihove družine.
Žene in dekleta, ki so odhajala na črno celino, so bile tradicionalno verne; pridige, zapovedi in prepovedi domačega župnika so urejale velik del njihovega vedenja. Na tujem pa so bile žal izvržene iz domače skupnosti in brez zaščite družine.
Aleksandrinke so trpele dvojno in ta isti motiv je moč zaslediti v Svetem pismu; Evine muke materinstva in Kajnovo prekletstvo izgnanstva. Prave zgodbe so vedno bolj oddaljene kot si mislimo. Ne moremo si jasno začrtati situacije in prisostvujočih čustev, dokler sami ne izkusimo česa identičnega ali vsaj podobnega, zato tudi ne moremo obsojati aleksandrink v tedanjem položaju. Danes se zdi kot bi se ob trčenju svetov različnih veroizpovedi, ras in moralnih norm, vse bolj zavedali samih sebe in kdo sploh smo. Kdor nima poguma oditi v svet, se nima možnosti vrniti z jasnejšimi videnji. Včasih je potrebno zapustiti ljubljene osebe in se pozneje vračati, pa četudi ena vez oslabi, druga človeška vez pa postaja vedno močnejša.
Pripravila: Doroteja Jazbec



  Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Aleksansdrinke-priporočam,da preberete
9.11.2007 10:05:49   
Dejča
Ja, ista tematika istega avtorja je tudi v knjigi Grenko morje - roman o aleksandrinkah. Sem jo brala, ko sem bila prvič user posted image . Da ti srce poči - res mi je bilo hudo. Roman pa vreden, da ga prebereš.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: Aleksansdrinke-priporočam,da preberete
9.11.2007 10:08:20   
Dejča
Neva, ali gre celo za isto knjigo user posted image ??

(odgovor članu Dejča)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: Aleksansdrinke-priporočam,da preberete
9.11.2007 10:12:18   
Anonimen
Glej nimam pojma,najbrž,da ja.jaz jo še čakam,da jo kolegica prebere.
Njena nona je bila med njimi in je baje njena zgodba omenjena v knjigi.
Želim si jo prebrati,zato,ker sem iz prve roke slišala, ta nona je o tem govorila,svojim hčeram,te pa nekega večera nam.

Pravkar šla iskat članek,ki me je navedel na to,da moramkolegici rečt,da naj že prebere knjigo,da sem jaz na vrsti:user posted image


ALEKSANDRIJA user posted image  V kamen vklesane zgodbe, ki so bile po krivici pozabljene
Rasel je grunt in trpljenje
Sredino srečanje v zavetišču šolskih sester v Aleksandriji je bilo ganljivo. Ganjeni so bili sorodniki in potomci aleksandrink, ki so videli in doživeli stavbo, v kateri so njihove prednice iskale košček doma, ganjene so bile šolske sestre. “Že desetletja pri nas ni bilo toliko Slovencev,” se je veselila sestra Kristina.
Nekoč je bilo seveda drugače. V začetku stoletja in med obema vojnama je v samostanu sester Svetega Frančiška Kristusa Kralja vsak dan odmevala živahna slovenska beseda. Dekleta so prihajala sem, preden so si našla službo in kasneje na prijateljska srečanja. Peti, se pogovarjati, moliti v kapelo s podobo svetogorske Matere božje, poiskati delček doma, po katerem so hrepenele. Aleksandrinke, ki so v času ekonomske krize in kasneje v obdobju hudih, tudi finančnih pritiskov fašistične oblasti z denarjem iz Aleksandrije reševale kmetije pred propadom, so končno dobile svoj pomnik.
Kljub temu, da natančne številke niso znane, je jasno, da je od druge polovice 19. do prve polovice 20. stoletja v Aleksandriji in kasneje tudi Kairu služilo na tisoče deklet, Primork, predvsem iz Vipavske doline, pa tudi Goriških brd in drugih delov pokrajine.
“Ta plošča je spomin na usodo vseh Les Goriciennes, les Slaves, Les Slovenes. Eno celo stoletje so prihajale v Egipt kot dojilje, varuške, kuharice, guvernante, šivilje. Z zaslužkom so reševale svoje družine in kmetije pred propadom,” se glasi besedilo, ki ga je za spominsko ploščo napisal pisatelj Marjan Tomšič. S tem, so poudarili govorniki na sredinem slovesnem odkritju spominske plošče, ki jo je priredilo slovensko veleposlaništvo v Egiptu, so aleksandrinke, ki so jih po vrnitvi domov marsikdaj in marsikje sprejeli hladno, končno dobile zasluženo priznanje. “Bile so svetovne popotnice, bile so svetovljanke, ki so znale sprejeti drugačno kulturo,” je poudaril veleposlanik Borut Mahnič. “Naša lepa Vipavska dolina je bogata tudi po njihovi zaslugi,” je poudaril novogoriški župan Mirko Brulc. Predsednica Društva za ohranjanje kulturne dediščine aleksandrink Dejana Baša pa je poudarila, da je s postavitvijo plošče pred dvema letoma ustanovljeno društvo doseglo pomemben uspeh, a s tem njihova naloga še zdaleč ni končana.
“Vi ne veste, koliko solza je bilo tukaj ob nedeljah popoldne. Videle smo trpljenje mladih mater, ki so za rešitev doma svoje mleko in zdravo telo dajale tujim otrokom. Z vsakim otrokom je rasel grunt, raslo pa je tudi trpljenje teh žensk.” To so besede sestre Franke Martelanc, vklesane v spominsko ploščo.
Martelančeva je pred leti dobila odlikovanje egiptovske države. Dorica Makuc, ena prvih, ki se je resno lotila raziskovanja usode aleksandrink, se je ob obisku šolskih sester vprašala, ali bo prišel dan, ko se bo sester spomnila tudi domovina. “Ta dan je prišel, zdaj vemo, da nas domovina ni pozabila,” je ob zahvali za red za zasluge, ki ga je v imenu predsednika republike izročil veleposlanik, dejala provincialka reda za tržaško provinco, sestra Suzana.
Slovesnost so obogatili pevka Ljoba Jenče ter Marija Mercina in Rafka Kirn, ki sta prebrali pesem, zapisano po pripovedovanju aleksandrinke in pismo, ki ga je aleksandrinka pisala prijateljici po vrnitvi domov. “Jaz ne znam več živeti ne tu ne tam,” je med drugim napisala.
Dokumentarna knjiga in film, dve literarni deli, dve gledališki uprizoritvi, razstava: vse to so dogodki in dejanja, ki življenjske usode aleksandrink rešujejo pred pozabo. Dokaz za to, da sodobne generacije cenijo in razumejo njihovo vlogo in njihov zapleten položaj pa je tudi skoraj sto sorodnikov in potomcev aleksandrink, ki so se udeležili slovesnosti in točili solze ob pesmih in besedah, ob fotografijah, ki jih hranijo v zavetišču, ob spominih sester, ki so še srečevale in tolažile primorske izseljenke. Mnoge se niso vrnile nikoli in njihovi potomci so ta teden v Egiptu iskali njihove grobove.
Ob koncu slovesnosti je na Aleksandrijo padel droben dež. Kaj redek pojav v Egiptu, kip o starem izročilu napoveduje, da se bo tisti, ki ga je doživel, v Egipt zagotovo vrnil. Morda je dež tokrat potrdil, da so se aleksandrinke dokončno vrnile v naš spomin in našo zavest. VESNA HUMAR

(odgovor članu Dejča)
  Neposredna povezava do sporočila: 4
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Glivična okužba nožnice – pogost vzrok nep...
Čeprav večinoma mine brez posebnosti, je glivična okužba nožnice ali bakterijska vaginoza precej pogost vzrok za neplodn...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
Zgodbe malih junakov: 9 dni sem bila v ume...
Sprejeli so me v zelo kritičnem stanju na Infekcijsko kliniko, opravili nujen carski rez, intubirali. Potem sem bila v ...
Otroci, ki se zbujajo zgodaj zjutraj so ...
Se vaš malček zjutraj prebuja skupaj s petelini, ne glede na to ali je delovni dan ali vikend? Imamo dobro novico za vas...
Živilo, ki preprečuje pojav alergij pri ot...
Znanstveniki iz Nove Zelandije so prišli do zanimivega odkritja, da lahko samo z enim samim živilom v prehrani otroka zm...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?