|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Ogrevanje v hiši
30.12.2007 10:23:20   
Andra
Pozdravljene,

pri gradnji hiše smo prišli do faze, ko se je potrebno odločiti za kurjavo. Z možem sva zbrala že kar nekaj ponudb in odstopanja so precejšnja. Ampak največji problem je nastal, ker sva slišala toliko različnih mnenj o načinih ogrevanja.
Sedaj pa vprašam vas. Ali kdo izmed vas ogreva preko toplotne črpalke in kakšne so izkušnje? Koliko porabite elektrike za dogrevanje?
Kakršnokoli mnenje je zelo dobrodošlo.
Hvala.
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Ogrevanje v hiši
30.12.2007 10:37:28   
Marogica
Mi poznamo dva primera, s tem, da eni ogrevajo iz zemlje, drugi pa nekako segrevajo zrak. Malo čudno napisano, ker ne vem točno kako to laufa. Zaenkrat obojni niso potrebovali dogrevanja z elektriko, pa čeprav je sedaj kar hladno. Je pa investicija v "zemlji" dosti dražja, mislim, da jih je prišla nekje okrog 8 starih milijonov( in se jim povrne nekje v 10 letih), za ta drugo pa se ne spomnim zneska, vendar dosti ceneje (se jim povrne nekje v 2-3 letih).

Če bi mi gradili, bi se v vsakem primeru odločila za toplotno črpalko, ne pa za "klasično" ogrevanje. Zaradi cene in pa "neodisnosti", ker ti je lahko vseeno, kaj se dogaja na svetovnem trgu glede cen nafte, plina......

_____________________________

"Vrabec zavida pavu breme njegovega repa".
R. Tagore

(odgovor članu Andra)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: Ogrevanje v hiši
30.12.2007 13:16:35   
tinkamiška
midva sva hotela imeti ogrevanje na toplotno črplako, na netu najdeš veliko napisanega o tem in tudi približne cene...žal naju je stisnilo pri denarju in sva ostala na olju(ker je v hiši že bila cisterna in peč)...bova pa v prihodnosti sigurno prešla na toplotno črpalko, ker je poraba res veliko cenejša, prijaznejša okolju, samo začetna investicija je večja...

tinka


_____________________________

May be I'm not an angel, but I can still fly...

(odgovor članu Marogica)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: Ogrevanje v hiši
30.12.2007 13:55:23   
triša
Toplotna črpalka 100%. Sem jih gledala na sejmu dom in bi nas prišlo z 150 metrsko vrtino okoli 3 stare miljone (brez radijatorjev, sicer je pa itak najbojše talno in stensko gretje.). Pozanimaj se okoli pri izvajalcih ker imajo razlečne cene in različne ponudbe.

(odgovor članu tinkamiška)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: Ogrevanje v hiši
30.12.2007 16:06:25   
Andra
Ja začetna investicija je res kar velika, ampak bi se nama nekako izšlo. O zadevi sva že ogromno prebrala, slišala... Najbolj pa me zanimajo vaše izkušnje. Vem, da jih ni dosti, so pa zato res zelo dobrodošle.
Se nekako nagibava, da bova izbrala tovrstno ogrevanje, a kanček dvoma še vseeno obstaja, če je res to to.

(odgovor članu triša)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: Ogrevanje v hiši
31.12.2007 2:53:08   
Annny
Oj,
ja, mi bomo imeli el. talno ogrevanje preko toplotne črpalke zemlja-zrak. Po vseh možnih izračunih
je to za nas najugodneje (čeprav je začetna investicija visoka..pri nas bo delal mož sam, ker se na to spozna, tako da vsaj strošek dela odpade). Ta varianta se mi zdi tudi zelo udobna, po hiši ni nobene umazanije (npr. peleti, drva), ni toliko prahu (kot npr. če so radiatorji). S tem sistemom bo povezano prezračevanje (rekuperacija), da bomo imeli ves čas svež zrak in karseda zdravo bivalno okolje. Bom poročala o tem, ko bo narejeno in preizkušenouser posted image  Lp

(odgovor članu Andra)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: Ogrevanje v hiši
31.12.2007 13:16:40   
suzanamai
Priporočam. Sestra ima toplotno črpalko, hišo ogreva preko sten in tal, poleg tega ima še stalni prezračevalni sistem. Dogrevanja ne potrebuje, strošek elektrike pozimi je cca. 80 eur/mesečno. To pokuri kompleten sistem. Sta pa šla v dražjo izvedbo. Celoten sistem z izvrtino, črpalko, stenskimi in talnimi kolektorji, ju je prišel cca. 15 mio. Se pa definitvno splača. Midva bova tudi, ko bova gradilauser posted image user posted image user posted image

_____________________________

Ljubezen mame ob ljubečem očetu
je nekaj najmogočnejšega na svetu!

(odgovor članu Annny)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: Ogrevanje v hiši
1.1.2008 13:27:11   
Andra
Še eno vprašanje se mi je porodilo in sicer kako veliko površino ogrevate, koliko Kw črpalko imate in kako velik toplotni zalogovnik?

(odgovor članu suzanamai)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: Ogrevanje v hiši
2.1.2008 1:07:08   
Drnula
Mi smo montirali ThermaRay - http://www.gvozdic-elektronik.si/

Za sistem se odloča vedno več ljudi. Vedno več. Če vas kolikor toliko zanima jih pokličite, tip (Gvozdič) vam bo rade volje predstavil sistem in pripravil ponudbo glede na vašo situacijo. Po izkušnjah je tudi zelo korekten v poslovanju. Je pa res, da situacija ni vedno najbolj primerna za tovrsten način ogrevanja.

V vsakem primeru je toplotna dobra reč, če le imate možnosti.


(odgovor članu Andra)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: Ogrevanje v hiši
2.1.2008 7:25:58   
Anonimen
midva sva se pa lepo odločila za plin, ker je bil pač plinovod na parceli. če nam ravnio rusi pipco dol zaprejo mamo pa še rezerven kamin na trda goriva :)

(odgovor članu Drnula)
  Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: Ogrevanje v hiši
2.1.2008 17:10:40   
anyka
pred 15 dnevi sem vplačala predračun za toplotno črpalko na zrak 10 konvektorjev z vsem kar pripada še zraven brez montaže 12.700 € za celo hišo 450 m2 pokritih površin od tega bo 110 m2 s talnim gretjem (1 stanovanje).
sem si pa privoščila še kamin (vložek) ki ga bom vezala na centralno 3.500€.
Mislim da je ceneje kot katera koli druga oblika ogrevanja. 

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: Ogrevanje v hiši
2.1.2008 18:19:52   
frutka_
Poznam več mladih družin, ki kurijo na toplotno črpalko-zemlja. Ne vem pa kako je, ko zemljo izčrpaš? Torej, ko porabiš vso toploto zemlje in jo izsušiš? Takrat novo zemljo pripelješ ali kako?
Ker smo doma v mestu se mi zdi kurjenje na plin najprimernejše. V hiši pa bi najbrž enako storila. Ne vem kako je s kolektorji za sonce.

(odgovor članu Andra)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: Ogrevanje v hiši
2.1.2008 19:25:34   
Dadi
Tudi midva sva se kar nekaj časa odločala o ogrevanju v naši novogradnji...hiša bo postavljena upava spomladi...odločila sva se za plin(kondenzacijska peč), + toplotna črpalka z zalogovnikom vode +si bova pustila možnost še za sončne kolektorje(sanitarna voda).
Nekaj časa sva razmišljala o rekuperaciji vendar se nama je postavilo v nasprotje temu več -: problem prenosa zvoka, pihanje (tudi če se da nastavit) tudi nama ne paše(tudi kakšnemu gostu ne), čiščenje tega sistema, vsake toliko časa moraš pa itak nove cevi položit...
Aha v dnevnem prostoru bo pa še kamin...oz. lončena peč (še malo v dilemi)

_____________________________

May you be strainghtened by yesterday¨s rain, walk straight in tommorow¨s wind and cherish each moment of the sun today.

(odgovor članu frutka_)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: Ogrevanje v hiši
2.1.2008 22:25:27   
Annny
Frutka,
TČ samo izkorišča stalno toploto zemlje (ki jo zemlja npr. v določeni globini vedno ima).
V določeni globini je zakopana cev, v kateri je voda...ta voda se segreva na temperaturo, ki jo ima zemlja..cev je povezana s TČ.
Takole laično povedanouser posted image  Za kakšne tehnične podrobnosti pa poglej na kakšni spletni strani oz. drugem forumu, je veliko napisanega.

Papa

(odgovor članu frutka_)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: Ogrevanje v hiši
3.1.2008 20:53:08   
frutka_
Annny ja. Ampak sem ziher, da se zemlja izčrpa. Izčrpaš to toploto. Saj jo vendar odvajaš in na eni točki zemljo izsušiš. Ne vem...razmišljam. V bistvu toliko ne poznam zadeve,  ker nimam hiše, ampak se mi zdi to kar kritični del. Kaj pa vem.

(odgovor članu Annny)
Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: Ogrevanje v hiši
3.1.2008 21:33:55   
Dadi
No frutka nekaj čtiva:

http://www.venture.si/toplotne-crpalke/viri-toplote.htm
 
Toplotna črpalka deluje po čisto enostavnih fizikalnih zakonih. Toplota, ki je energija, prehaja samo iz telesa oz. medija, ki ima višjo temperaturo na telo oz. medij, ki ima nižjo temperaturo.
Kako se lahko potem grejemo z zrakom ali vodo, ki je hladnejša od našega bivalnega prostora?
 Poznati je potrebno še plinski zakon, ki pravi, da če pline stiskamo, se jim zviša temperatura, če pa plin ekspandira, (če ga spustimo iz jeklenke se zelo ohladi). V tem primeru plin stisnemo in odda toploto vodi v radiatorjih pri npr. T=55 °C, nato mu znižamo tlak, (ekspandiramo) (ponavadi se spremeni agregatno stanje, kar pomeni veliko energijsko spremembo), temperatura plina je sedaj nižja kot temperatura zunanjega zraka, se pravi da toplota prehaja od zunanjega zraka na plin, ki se ogreje ter proces se ponovi. 
 
Ogrevalna toplotna črpalka, ki koristi kot vir toplote vodo ali zemljo ponavadi delujeje samostojno, tista, ki pa koristi kot vir toplote zunanji zrak, deluje samostojno ali pa v kombinaciji z že obstoječim ogrevanjem na kurilno olje, plin ali drva.

_____________________________

May you be strainghtened by yesterday¨s rain, walk straight in tommorow¨s wind and cherish each moment of the sun today.

(odgovor članu frutka_)
Neposredna povezava do sporočila: 16
   RE: Ogrevanje v hiši
3.1.2008 22:08:55   
frutka_
Dadi, hvala za pojasnilo toda še vedno mi ni jasno ali zemljo na neki točki izčrpaš. Najbrž ne , razen če bi se VSE hiše odločile za TČ na manjšem območju potem pa bi se po moje kaj poznalo...ali ne? Ne vem, nimam pojma. V bistvu me to niti ne zanima ampak ker se toliko govori o tem sem pač vprašala. Še ima kaj elektrika poleg ali se vse greje na TČ?

(odgovor članu Dadi)
Neposredna povezava do sporočila: 17
   RE: Ogrevanje v hiši
4.1.2008 9:25:42   
Dadi
Ne nič jo ne izčrpaš.To ni tko k da bi kopal premog..temepratura zemlje je konstantna na določeni globini a je tko ali ni? Je.user posted image  no in na princip tega deluje TČ-na principu toplote zemlje...seveda je potrebno še dogrevanje + elektrika da to TČ poganja ampak je še vseeno varčnejši način ogrevanja sanitarne vode ali celo cele hiše.

_____________________________

May you be strainghtened by yesterday¨s rain, walk straight in tommorow¨s wind and cherish each moment of the sun today.

(odgovor članu frutka_)
Neposredna povezava do sporočila: 18
   RE: Ogrevanje v hiši
4.1.2008 10:06:19   
krtekxx
Mi mamo TČ, zemeljski kolektor. Z njo pripravljamo sanitarno vodo + ogrevanje (izključno talno). Lani smo za celo sezono (nov.-marec), ko je bila zima res mila porabili za oboje cca. 100 EUR elektrike, letos v celem decembru za cca. 20 EUR. Začetna investicija kar visoka, vendar pa lahko pri zemeljskem kolektorju veliko narediš tudi sam (polaganje cevi). Moje mnenje je: PRIPOROČAM.

(odgovor članu Dadi)
Neposredna povezava do sporočila: 19
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Glivična okužba nožnice – pogost vzrok nep...
Čeprav večinoma mine brez posebnosti, je glivična okužba nožnice ali bakterijska vaginoza precej pogost vzrok za neplodn...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
Zgodbe malih junakov: 9 dni sem bila v ume...
Sprejeli so me v zelo kritičnem stanju na Infekcijsko kliniko, opravili nujen carski rez, intubirali. Potem sem bila v ...
Otroci, ki se zbujajo zgodaj zjutraj so ...
Se vaš malček zjutraj prebuja skupaj s petelini, ne glede na to ali je delovni dan ali vikend? Imamo dobro novico za vas...
Živilo, ki preprečuje pojav alergij pri ot...
Znanstveniki iz Nove Zelandije so prišli do zanimivega odkritja, da lahko samo z enim samim živilom v prehrani otroka zm...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?