lex
|
imaš dve vrsti talnih gretij: 1. tisti, ki ga ima veliko ljudi po kopalnicah in čutiš toploto pod nogami - to je vezano na visokotemperaturni sistem (klasična centralna, na olje, drva,...) 2. talno, ki je vezano na nizkotemperaturni sistem (mislim, da ima buderus (firma) na olje, drugače pa so tu lahko vezane toplotne črpalke voda-voda, voda - zemlja) glavni je nizkotemperaturni sistem ni važno na kaj hočeš kurit. za celo hišo če hočeš talno moreš imeti to drugo, ker ta prvo je res nevarno za krčne žile. Potreben je poseben parket, laminat,... tudi fugirna masa za ploščice je drugačna. Tukaj pa toplote ne čutiš samo tla niso mrzla. glede na to kako deluje temperatura je bilo meni razloženo takole: mrzel zrak se zadržuje spodaj, zato je pri klasičnih centralnah na radiatorje pod vedno za 2-3 temperature hladnejši od stropa, zato te tudi bolj zebe v noge. pri tem se iz radiatorja toplota dviga pod strop in izrinja mrzel zrak, ki se vsede na tla. Pri talnem pa itak gre toplota gor ampak preden pride pod strop je že hladnješi kot pri radiatorju. pod stropom ne rabiš 24 stopinj, da imaš v hiši 22 stopinj. in v švici ko sem bila 6 tednov na počinticah so imeli to talno gretje, ki ga sploh ne čutiš, prostor je pa tako lepo topel. bila sem v najhujši zimi. če imaš še kakšno vprašanje se mi lahko javiš na ZS, ti pa predlagam, da greš do kakšnega mojstra ki dela napeljavo in naj ti še on razloži (jaz vem, ker gradiva in ker je tud moj ati tak mojster, pa že celo življenje poslušam o centralnah)