|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Pričetek delavnic Vzgoja iskrivih otrok
6.5.2005 8:48:08   
storklja
Dragi starši!

Vabimo vas na brezplačne delavnice za starše nadpoprečno zahtevnih otrok z nazivom VZGOJA ISKRIVIH OTROK v Centru Štorklja Maribor. Delavnice zajemajo 4 srečanja v mesecu maju, prvo srečanje bo v soboto, 7.5.2005 ob 9.00 uri. Naslednja srečanja bodo 14.5., 21.5. in 28.5. 2005.

OBVEZNE PRIJAVE IN DODATNE INFORMACIJE na 02/ 2512 421 ali info@storklja.si.

Več o delavnicah:
V letu 2005 v Združenju Štorklja v Ljubljani in v Mariboru izvajamo brezplačne delavnice za razumevanje nadpoprečno zahtevnih otrok in spoštljivo ravnanje z njimi po programu M. Sheedy ****inka:
Vzgoja iskrivih otrok

Delavnice je podprlo Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve , Mestna občina Ljubljana in Mestna občina Maribor.

Namen programa
Program je pripravljen z namenom pomagati staršem nadpovprečno zahtevnih otrok razumeti potrebe in temperamentne značilnosti nadpovprečno zahtevnih otrok, razumeti in sprejemati lastne potrebe ter ustvarjanju medsebojne komunikacije in vzgoje, ki omogoča spoštljivo in nenasilno ravnanje v primeru konfliktnih situacij.

Program pomaga staršem, da se premaknejo s pozicije jeze, prizadejanja čustvene ali fizične bolečine in maščevanja na pozicijo, ko medsebojno merjenje moči prevržejo v priložnost za utrjevanje medsebojnih odnosov.

Srečanja bodo staršem pomagala:
- razumeti svoj in otrokov značaj
- oblikovati uspešen odnos med njimi in otrokom
- odkriti pozitivne lastnosti otrok, ki so bile skrite v negativnih označbah
- najti strategije in načine, kako se soočati z otrokovo slabo voljo, izbruhi jeze, besa ali togote.

KJE:
Center Štorklja Maribor, vrtec Pekrska, Pekrska 17, Studenci

KDAJ:
Delavnica zajema 4 srečanja, ki potekajo 1-krat tedensko v dopoldanskem času po 4 šolske ure.

STROKOVNI VODJA IN IZVAJALKA DELAVNIC je Karmen Veljkovič Brandt, avtorica knjige Čudež rojstva.

Vsebina delavnic
Vzgoja iskrivega otroka
(oblikovanje pozitivne samopodobe novodobnih otrok)

Kdo je iskriv otrok?

Ko sem dobila v roke knjigo ameriške avtorice Mary Sheedy ****inka »Raising your spirited child (Vzgoja iskrivega otroka)", sem obnemela! Knjiga je opisovala mojega lastnega otroka! Ognjevitega, občutljivega, dojemljivega, vztrajnega in energičnega. Takšni so vsi, si morda mislite ta hip. Vendar, če imate otroka, ki je pripravljen pol ure jokati na vse grlo, ker ste vrata odprli vi, medtem ko jih je nameraval on, potem me razumete in veste, s kom imate opravka.

Najbolj pogosta nalepka, ki jo starši (še prej pa sorodniki, prijatelji in slučajni mimoidoči) radi nadenejo takšnemu otroku, je: Ta otrok je pa res težaven! Četudi ne čutite tako, morda ne najdete pravega načina, kako okarakterizirati svojega otroka, ko pa je življenje z njim včasih prav zares zahtevno. Ključ razumevanja je v besedici »bolj«. Tak otrok je bolj ognjevit, bolj občutljiv, bolj dojemljiv, bolj vztrajen, bolj neprilagodljiv in bolj energičen kot poprečno njegovi vrstniki, lahko pa ima tudi samo nekatere od naštetih lastnosti.

Iskrivi otroci so ognjeviti kot vulkan, njihove besede, smeh in jok odmevajo. Nikoli ne cmihajo, se komaj opazno smejijo ali tiho pritožujejo. Ko jim nekaj je ali ni pogodu, vedo za to vsi in to takoj! Vztrajnost jih odlikuje takrat, ko se dobesedno spojijo z določenim opravilom in ga nikakor nočejo prekiniti. Vedno so pripravljeni na debato in najdejo najbolj kreativne odgovore. Ker so tako zelo dovzetni in občutljivi, opazijo vse drobne šume, prizore in dogodke v prostoru okoli sebe. Dobesedno vpijajo jih (vključno z vašim razpoloženjem) in preobilica vtisov (preveč ljudi, zvokov, barv) jih spravi iz tira. Dojemljivost majhnih stvari okoli sebe jih mnogokrat premoti pri opravljanju določene naloge. Neradi in težko se privajajo na spremembe. Urnik jim je španska vas, pri njih npr. nikoli ne veste, kdaj bodo naslednji dan zaspani, in kot zakleto, so zaspani ob najbolj neprimerni uri. Ogromno energije imajo in če je ne izpraznijo, sršeni v njihovih ritkah hitro pobegnejo ven…Ko jim ponudite kaj novega, tega ne sprejmejo takoj, potrebno je veliko poskusov. Nekaj posebnega pa so otroci, ki skoraj nikoli niso prav zares dobre volje. Vedno nekaj analizirajo in na svet gledajo zelo resno.
Težko je razložiti, kaj pomeni biti starš iskrivemu otroku. To je treba doživeti. Ko so takšni otroci v svojih dobrih trenutkih, je življenje težko lepše, bolj pestro in duhovito. Iz njihovih ust prihajajo stavki, ki zrelostno in intelektualno daleč presegajo izjave primerne njihovi starosti. Njihovi objemi so vroči, poljubi strastni. Ko se smejijo, ve za to vsa soseska. Njihove domislice se iskrijo kot zvezde v jasni noči.

Toda ko imajo svoje težke dneve, nismo prepričani, da bomo preživeli do večera. Najhuje pa je, če se srečata otroški slab dan z utrujenimi starši, ki jim domišljija prav tisti dan ne deluje s polno paro. Prvi korak na poti družinskega sožitja z iskrivim otrokom je raba besed. Sliši se morda banalno, vendar prav besede privlačijo energijo in otroku in okolici počasi a izredno temeljito vcepljajo življenjsko naravnanost, gradijo njegovo samopodobo in usodno vplivajo na celotno življenje.

Zakaj iskrivi? Literatura o otroških temperamentih velikokrat uporablja izraze kot so težek, trmast, z močno voljo…Pa so naši otroci prav zares takšni? Ne bi bilo bolje, da jim rečemo živahen, poln energije in poguma, otrok z močno in jasno usmerjeno osebnostjo? Iskriv – sliši se lepo, prijetno, pozitivno. Iskrivi otroci so kot vrtnice. Imajo veliko trnja, zahtevajo več in boljšo nego, a zelo lepo zadišijo.

Na delavnicah si bomo s starši glede na posamezne lastnosti (ognjevitost, vztrajnost, občutljivost, dojemljivost, prilagodljivost, rednost, energičnost, prvi odziv in razpoloženje) ogledali, kako ravnati z iskrivimi otroci, da jih kar najbolje pospremimo po poti pozitivnega oblikovanja samopodobe.
Recenzentka knjige in programa Otroci, starši in merjenje moči (Kids, Parents, and Power Struggles) iste avtorice Mary Sheedy ****inka pravi:
Če ste se kadarkoli znašli v položaju merjenja moči s svojim otrokom, potem vam bo ta program gotovo v pomoč. V času 19 let, ko vzgajam svoje izjemno zahtevne in z močno voljo obdarjene otroke, mi ni nihče znal razložiti, kaj se skriva v srčiki spopada in kako reševati konflikte z ljubeznijo in prijaznostjo.

Kaj nam odkriva ta program? Čustva! Razumevanje svojih in otrokovih čustev je ključ k nenasilnemu reševanju konfliktov. Večina programov se osredotoča na preprečevanje izbruha čustev, kar lahko vodi v samozatajevanje in posledično v nasilje otrok nad samimi seboj ali nad drugimi otroki ali drugimi živimi bitji. V pričujočem programu pa se osredotočamo na tok čustev in kako pluti z njim in reševati konflikt, ko je do njega že prišlo. Ker komunikacije ne prekinemo, učimo sebe in otroke, da je konflikte mogoče reševati z dialogom, strpnostjo, razumevanjem svojih in tujih potreb. S tem otroke učimo čustvene inteligence, ki gradi medsebojne odnose v zameno za prekinjanje komunikacije in odtujevanje v družini.
Program pomaga staršem, da se premaknejo s pozicije jeze, prizadejanja čustvene ali fizične bolečine in maščevanja na pozicijo, ko medsebojno merjenje moči prevržejo v priložnost za utrjevanje medsebojnih odnosov.
Neposredna povezava do sporočila: 1
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Glivična okužba nožnice – pogost vzrok nep...
Čeprav večinoma mine brez posebnosti, je glivična okužba nožnice ali bakterijska vaginoza precej pogost vzrok za neplodn...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
Zgodbe malih junakov: 9 dni sem bila v ume...
Sprejeli so me v zelo kritičnem stanju na Infekcijsko kliniko, opravili nujen carski rez, intubirali. Potem sem bila v ...
Otroci, ki se zbujajo zgodaj zjutraj so ...
Se vaš malček zjutraj prebuja skupaj s petelini, ne glede na to ali je delovni dan ali vikend? Imamo dobro novico za vas...
Živilo, ki preprečuje pojav alergij pri ot...
Znanstveniki iz Nove Zelandije so prišli do zanimivega odkritja, da lahko samo z enim samim živilom v prehrani otroka zm...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?