|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Težave z 19-letnikom-prestavljeno z foruma Vz...
6.4.2009 13:43:37   
Zanica
Ja, to sigurno ne spada več pod temo "otroci".... Ampak sem prepričana da je tukaj na forumu tudi nekaj mamic/očkov z starejšimi pubertetniki....

Ne gre se za mojega otroka, ampak za moževega brata. Do svojega 17 leta je bil pod okriljem staršev, razvajen do konca, strežen od spredaj in zadaj. Nikoli ni nič pomagal, ker se od njega nikoli ni nič zahtevalo, bognedaj da se je sam ponudil za kako pomoč. V šoli je bil povprečen, v nekaterih predmetih odličen, v nekaterih slabši, ampak glede na to da sta oba starša skoraj brez šole, je to super.

Moj mož je končal šolo v Avstriji, in je ta leta živel v dijaškem domu in se je naučil samostojnega življenja, kar ne bi bilo če bi ostal v Sloveniji... zaradi tega je predlagal da gre tamali v taisto šolo in dijaški dom-celo upravitelj-zelo pameten in dober pedagog-je ostal enak.
Tamali je zaradi raznih okoliščin v prvi razred srednje šole začel hoditi v 17. letu. Zdaj končuje drugi letnik 19. let star.

Ima ogromne probleme z socijalizacijo, nima nobenega prijatelja v svojem oddelku, gre z pouka kadar se spomni... Začelo je par mesecev nazaj, ko so iz šole in iz doma začele prihajati pritožbe da je skoz utrujen, da mu se skoz spi, da je nezainteresiran.... Ocene so še vedno bile ok, razen iz enega predmeta negativna.
Pa sva šla jaz in mož na pogovore z učiteljem in upraviteljem dij. doma, kjer so nam povedali to kar sem gor napisala...
Naj omenim da smo se večkrat pred tem poskusili z njim pogovorit, lepo vprašali če ima probleme, vedno je govoril da je vse ok. Vendar ni.
Začel je kaditi, ne navadne cigarete, ampak tisti tabak... meni je to od samega začetka bilo sumivo, ker mi je včasih tolk smrdel na marihuano, ampak nisem bila 100% prepričana.... Ok, če kadi, kadi, preprečiti drugače kot s pogovorom ne moreš, obljubil je da bo nehal, pa ni...

Včeraj šok--- mož pravi da je oče najdel zavojček (vrečko) z kanabisom, in da je prejšnji teden sredi pouka zaspal , in da je pol šel ven, in so ga najdli kako spi na klopi na šolskem stadionu.... Zahtevali so toksikološki nalaz, ker je tudi njim prekipelo... On seveda nič ne prizna, pravi da je bil utrujen.... Ja, kr neki.... POskušali smo mu dopovedati že od začetka, da naj se zaveda da je polnoleten in da lahko konča v zaporu.... Da je to razlika med njim in njegovim prijateljem (ima le enega) ki je 3 leta mlajši... Ne vem...

V familiji je zdaj moj mož kriv za VSE, ker mali ni ostal doma, bla bla bla.... Zdaj ga bo njegov oče vzel z sabo , in ga bo najverjetneje preselil v novo šolo, in bo valjda skoz pod kontrolo...Pri njegovem očetu ni možnosti lepega pogovora, ker se on zna samo dret in on ima vedno prav, in če je kar koli narobe, so vsi drugi krivi razen njega... Mami pa je vedno tiho, ona ne zna niti kaj je to kanabis....

Žal mi je moža, ki je hotel za brata boljše življenje, zunaj steklenega zvonca... Plačal mu je dijaški dom, žepnino, peljal ga je z avtom gor in nazaj... Ne vem, moram rečt, da smo poskusili se z njim pogovorit, včasih so bili kratki pozitivni uspehi, ampak tako obnašanje je zasenilo lepo obnašanje...

Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Težave z 19-letnikom-prestavljeno z forum...
6.4.2009 13:44:13   
Zanica
To temo sem prestavila sem,ker bi rada dobila več mnenj. Hvala za razumevanje

(odgovor članu Zanica)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: Težave z 19-letnikom-prestavljeno z forum...
6.4.2009 14:10:23   
kalbo
Meni se zdi, da je glavni problem v tem, da vsi drugi veste, kaj je za tega fanta OK in kaj ne razen njega, star je pa v bistvu 19 let...odrasel človek. Tobak pa trava pa nista zdej višek tragedij neke familije, tko da bi se jest bal prej posledic posesivnega očeta, kot pa trave in tobaka.
Moja razmišljanja, ko je moj bratec bluzil so bla, da vojska v bistvu sploh ni bla tko zelo slaba stvar. To je še vsakega 18 do 20 letnika ruknilo čez prag odraslosti. Pa ne samo njega, predvsem njegove starše. Moja mati še vedno najde pri mojem bratcu 1000 in en izgovor za vsako stvar, pa naj bo to kazen za prehitro vožnjo, al pa naročilo flaše viskija za šankom, njen sine ni kriv nikoli nič, vse smo drugi krivi. Še celo tako daleč je šla, da je meni pridigala kdaj mislim faks delat, ko sva se zjutraj skupaj na šiht peljala, mali je pa doma spal. Pa so moja mati drugače čisto OK, do mojega brata je pa razvila en tak čuden odnos, tko ko bi bil mali še vedno v zibelki.
Verjemi mi, da problem mojega bratca še zdaleč ni bil tobak in travca, bila je ena čudna otopelost, ko bi se vrtel v samosvojem začaranem krogu, mati pa niso meli ne volje ne moči ga ruknit iz tega. No zdaj moram rečt, da je postal spoštovanja vreden dečko in se spet štekava, mati ga pa še zmeraj zagovarjajo, in ga bojo vedno.

(odgovor članu Zanica)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: Težave z 19-letnikom-prestavljeno z forum...
6.4.2009 14:33:59   
Zanica
Hvala za odgovor.

Jaz bi z tvojimi besedami opisala moževega brata. Vrti se v začaranemu krogu. Rad bi se dokazal, vendar na napačen način.

Sam to vpliva na našo družino. Kaj, kadila sem tudi jaz (eno in drugo občasno), ampak se ni zgodilo da je kdorkoli zahteval od mene toksikološki izvid. To me skrbi kar se tiče "mamil". ker če ga izključijo iz šole, kam se bo po tem vpisal?

Drugo, dali smo mu nešteto možnosti da se dokaže z dobrim obnašanjem, kar je vedno z naše strani bilo pohvaljeno, in nagrajeno.

Če bi imel 15-16 let, pa če bi se tako obnašal, bi rekla-ah faza. Ampak on je že 19 let star. Jaz sem z 19 leti že odšla od doma, živela samostojno!! On pa tega še dolgo ne bo zmožen!

(odgovor članu kalbo)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: Težave z 19-letnikom-prestavljeno z forum...
6.4.2009 14:47:29   
mika
Ne vem...jaz imam sestro staro 19 let...pa ti povem, da bi ji prlimala focen z leve in z desne, da bi me za čela poslušat. Možnosti sta samo dve in nič več. Šola ali delo. Vi ste mu dali preveč možnosti in dejansko še ni bil postavljen pred pravo dejstvo. Vse j v luftu...za njega je še vedno...pa sej bo že nekak
Ziher poznaš kje koga za kakšno fizično delo. Pripelji ga tja in naj mu predstavi kako poteka...od osam do osam na večer

Govorita pa odločno, brez zaskrbljenosti. Dajta mu vedet, da druge možnosti ni in pika.

Aja, da ne boste mislil, da svojo seko fockam. V 5 razredu sem jo enkrat zlasala in nikol več...sam če bi pa to delala, da bi se vlekla ko megla, pa od nje nič..user posted image

(odgovor članu Zanica)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: Težave z 19-letnikom-prestavljeno z forum...
6.4.2009 16:17:41   
blazka
Po moje je problem pri takih otrocih, ki so še vedno otroci pri 19-tih ravno v starših. Kateri jim še vedno dajejo denar in potuho za take in podobne zadeve. Pa tut prej so jih 18 let po rokah nosili, pa jim ni bilo treba s prstom mignit... Pol je pa zelo težko kar presekat popkovino in otroka, ki medtem postane odrasla oseba, spustit v realni, kruti svet.

(odgovor članu mika)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: Težave z 19-letnikom-prestavljeno z forum...
6.4.2009 16:24:45   
mika
IZVIRNO SPOROČILO: blazka

Po moje je problem pri takih otrocih, ki so še vedno otroci pri 19-tih ravno v starših. Kateri jim še vedno dajejo denar in potuho za take in podobne zadeve. Pa tut prej so jih 18 let po rokah nosili, pa jim ni bilo treba s prstom mignit... Pol je pa zelo težko kar presekat popkovino in otroka, ki medtem postane odrasla oseba, spustit v realni, kruti svet.


In pol so vsi drugi krivi, kot sta v tem primeru zanica in njen mož.
Takšnega človeka vzet pod okrilje in mu pomagat se šolat, skrbet za njega, je lahko včasih zelo nehvaležno.
Samo kaj.... gre za moževega brata.
Dodatni problem sta starša, katera v tej smeri ne naredita nič. Če bi pa ga vsi skupaj prizemljili (pa ga ni treba sfockat, kot sem prej napisala) in se odločno pogovorili, mu postavili pogoje, bi bilo lažje.

(odgovor članu blazka)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: Težave z 19-letnikom-prestavljeno z forum...
6.4.2009 17:17:30   
Anonimen
Sem nekaj let starejša od tega fanta...da bi imela takšne starše,ki se ne bi nič kaj brigali zame, bi mi bilo zelo hudo, sploh pa da more to vlogo prevzeti brat, verjetno ga ne bi prav nič ubogala, v smislu, kaj mi bo on pravil, saj mi je sam brat, no hvala bogu,da pri meni ni tako. Drugače pa, a ste sploh poslušali njegove želje kje bi nadaljeval s srednjo šolo?

(odgovor članu mika)
  Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: Težave z 19-letnikom-prestavljeno z forum...
6.4.2009 17:47:54   
son_čica
Ojla, vem da ti ni lahko, ker se vse posledice oz. težave od moža prenašajo nate, kar je normalno sta le mož in žena. Moje mnenje je le to, da vaš ta mal ima preveč priložnosti in prostega časa. Če ne bi imel "toliko denarja" ne bi imel možnosti priti do droge Zmanjšajte mu žepnino in seveda jasno ga postavite pred cilj, da je polnoleten in lahko izbira samo med šolo in delom. In na srce tebi in možu polagam ne se obremenjevat ker bo to škodilo samo vaju. Ko bo pa tamali videl da ni derja in nima od česa živet bo drgač, če mu je do neumnosti bo lahko trpel (lahko tudi nebodi ga treba tudi malo aresta) ni to nevem kaj. Poznam prijatelja ki je imel doma oz. z šolo in zakonom problema je dobil 3 mesece aresta a je prišel ven kot nov jaz nisem mogla verjet da je to on. Samo če  je vašemu talemu do življenja bo slej ko prej izbral delo, ker bo potreboval denar. Pa četudi nima šole, če jo bo potreboval jo bo naredil. To je samo moje mišljenje (imam pravico do razmišlanja)
Upam, da boste našli čimprej rešitev user posted image   

_____________________________

LP

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: Težave z 19-letnikom-prestavljeno z forum...
6.4.2009 20:18:12   
abc100
Dve leti nazaj, sredi maja, je moja mami opazila, da se brat čudno obnaša. Takrat je imel 17 let. Čez dan je spal, ni več hotel biti v družbi staršev,... je vrtala vanj in ugotovila, da mu grozi, da ne bo izdelal letnika. Mislim, da so mu  grozili 4 popravci, se pravi bi avtomatsko padel. Takoj smo se organizirali in sem hodila vsak dan k njemu, da sva se skupaj učila. PA ni bil nič kaj zagrizen, pa da bi šel kar delat, pa tko. Pa mami popizdi pa mu je rekla ja prov, ampak boš na mesec plačeval 400€ za najemnino in stroške + hrano boš kupoval zase + ..... je še par stvari naštela. Tamal je pa samo debelo gleda. Je mislil, da bo šel delat in ves denar sam obdržal. No pol se je hitro k sebi spravil in začel učit, tako da je letnik izdelal brez popravca. Ampak če mami ne bi takoj opazila čudnega obnašanja, bi bilo prepozno in bi popravljal letnik. 

_____________________________

28.8.2007 je zajokal najin sinko Janez


(odgovor članu son_čica)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: Težave z 19-letnikom-prestavljeno z forum...
6.4.2009 20:24:32   
Anonimen
Moj mož je končal šolo v Avstriji, in je ta leta živel v dijaškem domu in se je naučil samostojnega življenja, kar ne bi bilo če bi ostal v Sloveniji... zaradi tega je predlagal da gre tamali v taisto šolo in dijaški dom-celo upravitelj-zelo pameten in dober pedagog-je ostal enak.

Tamali je zaradi raznih okoliščin v prvi razred srednje šole začel hoditi v 17. letu. Zdaj končuje drugi letnik 19. let star.

Ima ogromne probleme z socijalizacijo, nima nobenega prijatelja v svojem oddelku,


Nespametno dejanje, ze v osnovi, zasnovano na cisto napacnih motivih.

Nekaj, kar je pomagalo tvojemu mozu, ni receno, da bo pomagalo tudi njegovemu bratu. In otroka, sicer ze na meji odraslosti, ki ima tezave s socializacijo, poslati v tuje okolje in se to podkrepljeno z dejstvom "big brother je tam postal samostojen, le uci se", slaba popotnica pri teh letih.

(odgovor članu Zanica)
  Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: Težave z 19-letnikom-prestavljeno z forum...
7.4.2009 8:36:51   
Zanica
Veseli me prebrati toliko različnih mnjenj.

Njegovo šolanje je potekalo tako- do 7. razreda je hodil v isto šolo v Ljubljani. Njegov oče, ki je ves ta čas delal na severu Avstrije, se je odločil, da ga bo vzel z sabo gor, ker je bil zelo slab v šoli, niti je imel enega samega prijatelja. Ko je prišel v Avstrijo, je moral ponavljat 7. razred, zaradi programa. Že od prej se je znal pogovarjat v Nemščini, tako da je hitro ta jezik obvladal, pa tudi veliko otrok gor je bilo od staršev iz bivše juge, tako da zaradi sporazumevanja ni bilo problema. V istem mestu je končal osnovno šolo in začel hodit v prvi razred srednje šole-ni bil zadovoljen z šolo, bil je tarča izsmijevanj (ne vem kako se temu reče), izkoriščali so ga za domače naloge itd.... Kadarkoli smo se videli smo mu govorili da naj se postavi za se, da naj ne dovoli da mu pride do živega.... Končal je prvi letnik, potem je prišlo do njegove želje da hodi v isto šolo kot moj mož, kar pomeni zaradi drugačnega programa je moral začet spet od prvega letnika. Prvi letnik je bil prav dober, čeprav še vedno ni imel prijateljev...

To kar je napisala Mič II mi se zdi da ima prav... To kar je pomagalo možu, ne pomeni da bi pomagalo bratu-in res je... Ker sta ona dva čisto različni osebi, nasprotna karakterja... Ampak, res smo mislili, da bo cenil to svobodo, in da bo na neki način bil prisiljen se družiti z vrstniki, da bo videl, ko bo imel cimra da stvari mora sam narediti - npr. pospraviti svoj del sobe, kar nikoli v življenju ni naredil....

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: Težave z 19-letnikom-prestavljeno z forum...
7.4.2009 9:12:10   
Zanica
IZVIRNO SPOROČILO: abc100

Pa mami popizdi pa mu je rekla ja prov, ampak boš na mesec plačeval 400€ za najemnino in stroške + hrano boš kupoval zase + ..... je še par stvari naštela. Tamal je pa samo debelo gleda. Je mislil, da bo šel delat in ves denar sam obdržal.


Njegova mami nikoli ne bi tako reagirala..... ona bi že najdla izgovor za ubogega sina.... Ona bi tudi namesto njega delala če lahko.

Tamali je pogosto bil tudi pri nas, čez poletje in druge počitnice. Pri meni je pomival posodo, sesal stanovanje, peljal psičke v sprehod...vglavnem nekaj je delal. Doma pa poležava po cele dneve, ko njegova mati nosi v rokah dve veliki kanti lesa za ogenj, on samo sedi. Mami zjutraj vstane ob pol 6, gre cepiti drva za gretje, dokler on spokojno spi, pa še obraza ima rečt kako mu je mrzlo!!! user posted image  (Tako mi njegova mami govori, kako je bogi zjutraj, da mu je mrzlo, pa ona hitro naloži vatro,da se bogi revček ogreje.... matr!)

Mislim, ne vem več. Jezna sem na njo, ker ga vedno zagovarja, jezna sem na tamalega, ker nas vse skupaj izkorišča, jezna sem na se, ker sem sploh zaradi tega jezna.

Mož in jaz sva se odločila da se ne bova vmešavala več. Naj delajo "kokr čejo", samo naj ne prihajajo pol k nam rečt da jim tamali dela probleme, ko bo doma poležaval pri 25 letih.

(odgovor članu abc100)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: Težave z 19-letnikom-prestavljeno z forum...
7.4.2009 9:20:03   
kalbo
IZVIRNO SPOROČILO: abc100

Dve leti nazaj, sredi maja, je moja mami opazila, da se brat čudno obnaša. Takrat je imel 17 let. Čez dan je spal, ni več hotel biti v družbi staršev,... je vrtala vanj in ugotovila, da mu grozi, da ne bo izdelal letnika. Mislim, da so mu  grozili 4 popravci, se pravi bi avtomatsko padel. Takoj smo se organizirali in sem hodila vsak dan k njemu, da sva se skupaj učila. PA ni bil nič kaj zagrizen, pa da bi šel kar delat, pa tko. Pa mami popizdi pa mu je rekla ja prov, ampak boš na mesec plačeval 400€ za najemnino in stroške + hrano boš kupoval zase + ..... je še par stvari naštela. Tamal je pa samo debelo gleda. Je mislil, da bo šel delat in ves denar sam obdržal. No pol se je hitro k sebi spravil in začel učit, tako da je letnik izdelal brez popravca. Ampak če mami ne bi takoj opazila čudnega obnašanja, bi bilo prepozno in bi popravljal letnik. 


Pa tud če bi popravljal letnik, mu je izbila trapaste misli iz glave. reagirala je pravilno, naša je pa našega ujčkala. Mene, ko sem začel bluzit s takimi, je poslala v Jato za trak delat, me je v tednu dni minilo.

(odgovor članu abc100)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: Težave z 19-letnikom-prestavljeno z forum...
7.4.2009 9:24:49   
kalbo
IZVIRNO SPOROČILO: Zanica

IZVIRNO SPOROČILO: abc100

Pa mami popizdi pa mu je rekla ja prov, ampak boš na mesec plačeval 400€ za najemnino in stroške + hrano boš kupoval zase + ..... je še par stvari naštela. Tamal je pa samo debelo gleda. Je mislil, da bo šel delat in ves denar sam obdržal.


Njegova mami nikoli ne bi tako reagirala..... ona bi že najdla izgovor za ubogega sina.... Ona bi tudi namesto njega delala če lahko.

Tamali je pogosto bil tudi pri nas, čez poletje in druge počitnice. Pri meni je pomival posodo, sesal stanovanje, peljal psičke v sprehod...vglavnem nekaj je delal. Doma pa poležava po cele dneve, ko njegova mati nosi v rokah dve veliki kanti lesa za ogenj, on samo sedi. Mami zjutraj vstane ob pol 6, gre cepiti drva za gretje, dokler on spokojno spi, pa še obraza ima rečt kako mu je mrzlo!!! user posted image  (Tako mi njegova mami govori, kako je bogi zjutraj, da mu je mrzlo, pa ona hitro naloži vatro,da se bogi revček ogreje.... matr!)

Mislim, ne vem več. Jezna sem na njo, ker ga vedno zagovarja, jezna sem na tamalega, ker nas vse skupaj izkorišča, jezna sem na se, ker sem sploh zaradi tega jezna.

Mož in jaz sva se odločila da se ne bova vmešavala več. Naj delajo "kokr čejo", samo naj ne prihajajo pol k nam rečt da jim tamali dela probleme, ko bo doma poležaval pri 25 letih.

No, ni treba fanta streznit, ampak njegovo mamo, sam to je težko. naša še vedno leti domov, ker mora skuhat, pa kuha ko profesor, če hoče in bi si komot sam skuhal. No zdaj ma službo in je povsem drug človek, ker ga slaba vest ne muči.

(odgovor članu Zanica)
Neposredna povezava do sporočila: 15
   RE: Težave z 19-letnikom-prestavljeno z forum...
7.4.2009 9:31:05   
Zanica
IZVIRNO SPOROČILO: son_čica

. Če ne bi imel "toliko denarja" ne bi imel možnosti priti do droge Zmanjšajte mu žepnino in seveda jasno ga postavite pred cilj, da je polnoleten in lahko izbira samo med šolo in delom.


Dans je potrebno zelo malo evrčkov za kupiti joint. Jaz se spomnem da je pri nas stal kakih 5-6 evrov. On dobi 20 EUR žepnine tedensko. Ali je to preveč? Ker drugače dobi v domu zajtrk in kosilo, večerjo so ukinili.

Kar se tiče preveč časa, vedno sem mu govorila naj se vključi v kak šport-talentiran je za tek in atletske discipline, vendar je že oproščen v šoli delat telovadbo, ker mu se baje začne vrtet v glavi.... Mi pa ne moremo vedno gledat da se on z nečim ukvarja.

(odgovor članu son_čica)
Neposredna povezava do sporočila: 16
   RE: Težave z 19-letnikom-prestavljeno z forum...
7.4.2009 12:29:16   
Misek
IZVIRNO SPOROČILO: Zanica

Njegov oče, ki je ves ta čas delal na severu Avstrije, se je odločil, da ga bo vzel z sabo gor, ker je bil zelo slab v šoli, niti je imel enega samega prijatelja.


Morda ima fant resnejse tezave in ce dodas nespodbudno okolje....
Ste kdaj razresili zakaj nima prijateljev in zakaj jih niti ni imel?

_____________________________

http://www.youtube.com/watch?v=h-8PBx7isoM&feature=related

(odgovor članu Zanica)
Neposredna povezava do sporočila: 17
   RE: Težave z 19-letnikom-prestavljeno z forum...
7.4.2009 12:38:10   
mika
IZVIRNO SPOROČILO: Zanica

Kar se tiče preveč časa, vedno sem mu govorila naj se vključi v kak šport-talentiran je za tek in atletske discipline, vendar je že oproščen v šoli delat telovadbo, ker mu se baje začne vrtet v glavi.... Mi pa ne moremo vedno gledat da se on z nečim ukvarja.


user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image
sorry, ampak men je smešno za crknit....vem, da tebi ni

žal nimam  pametnega nasveta, če starša nočeta sodelovati.


Aja, napisala si, da ko je pri vas, pa pomaga. A si se kdaj na samem z njim pogovarjala? Glede na to, da je tebi pripravljen pomagat v gospodinjstvu, ti je mogoče pripravljen tudi prisluhnit...ampak da sta res samo vidva...

(odgovor članu Zanica)
Neposredna povezava do sporočila: 18
   RE: Težave z 19-letnikom-prestavljeno z forum...
7.4.2009 13:25:05   
Zanica
Velikokrat sam se z njim na samem pogovarjala. Pomagal je zato, ker jaz nisem hotela pucat za njim, kot njegova mama, in sem 1x popi*** - rekla sem njemu in možu da naj pospravlja za sabo, drugače gre domov! Pa je lepo za sabo pospravil, in pomagal pri gospodinjstvu - ne me narobe razumet, ni pomival tono posode, ampak občasno je kaj pomil, posesal. Kar se tiče pomaganja mami, sem mu večkrat rekla da je njegova mami taka, da ne zna zahtevati pomoči, in je treba sam se spomnit, da bi ji pomagal... sam izgleda da ni upalilo.

Zakaj nima prijateljev? Vsi se začnemo kot otroci družiti z vrstniki, v vrtcu, pred našim blokom, v šoli, na kakšnim šolskim aktivnostima.... Nismo si mogli predstavljati življenja da nismo vsak dan od zunaj, da se ne igramo skrivalnic, raziskujemo, gremo na plažo.... On je pa namesto tega bil doma in gledal risanke-kar je njegova mami vedno hvalila, kako je "z zanimanjem" gledal risanke... Ona nikoli ni morala skrbet-kje je moj sinko in kaj dela... Po tem mu je oče kupil računalnik, in je seveda ves prosti čas preživel pred računalnikom.... Tako se je odtujil od kakršne koli možnosti da ima prijatelje, ker jih niti ni imel potrebe iskat. Drugače je kot mlajši najstnik žal izgledal kot kakšen 7-letnik-namreč ne vem kako, ampak je zaostajal v fizičnem razvoju. Zdaj je vse v redu, ampak bil je zelo mejhen, suh, in mislim da je tudi to razlog da so ga hecali v šoli, ker je bil najmanjši. Pa je raje ostajal v hiši.... Jaz sem imela prijatelja, ki je do srednje šole bil veliko manjši in bolj droben od vrstnikov, pa je vseeno imel veliko prijateljev, in noben se mu ni podsmehoval... Zato ker je vedno bil vzpodbujen z strani staršev, ni imel računalnika, bili smo vedno od zunaj, in skoz smo nekaj delali.... Drugače smo odraščali....

(odgovor članu mika)
Neposredna povezava do sporočila: 19
   RE: Težave z 19-letnikom-prestavljeno z forum...
7.4.2009 17:36:04   
Anonimen
Ampak, res smo mislili, da bo cenil to svobodo,


Svobodo cenis, ko premores dovolj visoko mero odgovornosti za svoja dejanja in njihove posledice.

(odgovor članu Zanica)
  Neposredna povezava do sporočila: 20
   RE: Težave z 19-letnikom-prestavljeno z forum...
7.4.2009 17:45:03   
Hana76
Draga Zanica,

vem, da je tvoj mož želel nečaku pomagati, ampak mislim, da sta naredila eno osnovno napako: prevzela sta odgovornost nase. Ne glede na to, kaj se z nečakom dogaja, vidva nista njegova starša!

Poleg tega se strinjam z Mičom, da en recept, ki je pri nekomu deloval, pri njemu pač ni (odhod v dijaški dom).

Edina možnost je po mojem mnenju ta, da se z fantom vsedete in ga vprašate, kaj si on želi - če ne želi naredit šole, je itak ne bo, pa če se vsi na glavo postavite.

Če si ne želi hodit v šolo, ima tudi druge možnosti - npr. delo. S tem, da mu je treba jasno povedati, koliko zasluženega denarja bo moral dajati doma za stroške oziroma do kdaj se naj odseli.

Poskušajte čim manj namesto njega počet, se odločat, sploh pa se naj tvoj umakne od vsega skupaj in naj pomaga le, če ga bobrat za to prosil. Sicer se lahko zgodi, da bo možu brat kdaj kasneje očital, da je on kriv, če bo s fantom kaj narobe...

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 21
   RE: Težave z 19-letnikom-prestavljeno z forum...
7.4.2009 18:20:08   
Klemy82
Nobeno polemiziranje po forumih ne bo rešilo probleme tegale fanta in očitno jih ima kar precej, sam s sabo in z drugimi, vse pa izvira iz odnosov v družini, ja... ampak za to obstajajo recimo strokovno usposobljeni ljudje, začenši s šolsko svetovalno službo.

Tako da predlagam avtorici tele teme, da se namesto da po forumih razlaga vse družinske zdrahe, kaj dela mati, kaj dela fotr... raje obrne na koga konkretno, ki bo fantu pomagal. Ker fant je v hudi stiski. Ravno s to svojo neaktivnostjo, umikanjem iz družbe, spanjem se umika pred samim sabo in svojimi problemi.
Obrni se na šolsko svetovalno službo, na CSD, družinskega zdravnika, naj ti priporočajo nekoga, ki je v vašem okolju specializiran za težave mladostnikov. Iz tega kar si napisala, sklepam, da je fant depresiven. Pa še kaj.
Res te prosim, če vaju z možem res skrbi zanj, mu poiščita pomoč. Samemu od sebe mu ne bo bolje, kvečjemu slabše. Ne pustit, da fant zabluzi lajf ali bognedaj da si kdaj kaj naredi. Pol si boste lahko očitali le, da mu ni noben pomagal, ko bi mu lahko. Če mu ne morejo njegovi starši, mu dajta vidva.

(odgovor članu Hana76)
Neposredna povezava do sporočila: 22
   RE: Težave z 19-letnikom-prestavljeno z forum...
7.4.2009 18:34:44   
Gina
http://www.ringaraja.net/forum/tezave-z-19-letnikom/m_4030938/mpage_1/tm.htm#4036087

(odgovor članu Klemy82)
Neposredna povezava do sporočila: 23
   RE: Težave z 19-letnikom-prestavljeno z forum...
8.4.2009 10:16:37   
Zanica
Hvala za odgovore...

Dala sam ta problem gor na forum, ker bi tudi slišala če je nekdo imel podoben problem - oglasil se je Kalbo pa abc100, in kako so to rešili.

Vem da fantu treba pomagat, da bi bilo najboljše da gre psihoterapevtu. SAmo organizacija bo malo težka. Čez teden je v šoli v Avstriji, ne vem pa če kakšen dela ob sobotah, ali petkih pozno popoldan, ko pride nazaj... Pa njega samega bo treba prepričat da gre-je že enkrat rekel da on že ne bo  šel k "psihiču"-čeprav smo mu razložili da to ni tisto kar on misli da je.

V glavnem, hvala za vaše odgovore, sem v vsakem primeru izvedela nekaj koristnih informacij.


(odgovor članu Gina)
Neposredna povezava do sporočila: 24
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Smo po 35. letu res prestari za nosečnost?
Ne želite otroka po 35. letu? V redu, ampak ne recite, da ste stari! Razlogov, zakaj imeti otroke po petintridesetem, je...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
Zgodbe malih junakov: 9 dni sem bila v ume...
Sprejeli so me v zelo kritičnem stanju na Infekcijsko kliniko, opravili nujen carski rez, intubirali. Potem sem bila v ...
Otroci, ki se zbujajo zgodaj zjutraj so ...
Se vaš malček zjutraj prebuja skupaj s petelini, ne glede na to ali je delovni dan ali vikend? Imamo dobro novico za vas...
Prvomajske počitnice so najlepše ob morju
photo
Odkrijte popolno spomladansko harmonijo v Adrii Ankaran, zeleni mediteranski oazi. Napolnite se z energijo daleč stran o...




Plenice.
пеперутка16

Kdaj ste otroka začeli odvajati od plenic?