|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Ima kdo činčilo
26.2.2011 10:43:03   
Zamima
Mene pa zanima iz prve roke, če ima kdo činčilo doma. Kako je to veliko? Kot morski prašiček, npr. ali večje? Koliko velika je primerna kletka za činčilo? Pa še kaka posebnost, če jo imajo te živalce...

hvala za vsako informacijo :)

_____________________________

Nekoč sem sanjala,.... zdaj živim svoje sanje <3
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Ima kdo činčilo
26.2.2011 12:06:20   
Adelina
Ja, velikost je podobna kot pri morskem prašičku, morda malo manjša (brez repa). Za kletko pravijo, da je minimalna 60x55x35-40cm, ampak meni se to zdi premajhna in je po moje primerna nekje 80x50x80-100cm. Ker so to nočno aktivne živali, jim s primerno veliko kletko lahko vsaj malo olajšamo življenje v ujetništvu, da lahko skačejo in norijo po kletki. Kljub veliki kletki pa činčila potrebuje vsakodnevne izpuste (v večernem času, ko se zbudi), da lahko temeljito pretegne noge (sama svoji 2 činčili redno spuščam, čeprav imajo kletko veliko 120x60x150cm). Je pa potrebno zaščititi kable, rože ter ostale nevarne reči, ker činčile rade grizejo in se lahko poškodujejo ali celo umrejo. Hrana mora biti bogata z vlakninami ter manj z beljakovinami. Zelo veliko hran, ki jo prodajajo kot hrana za činčile (med njimi tudi zelo znane in zveneče firme), zanje ni primerna, ker je prebogata z oreščki sladkorji itd...!!! Poleg kvalitetne briketirane hrane morajo imeti vedno na razpolago seno ter vodo (tu so mnenja različna: eni pravijo da postano, eni vedno svežo vodo). Občasno 1-2xtedensko) se jim lahko ponudi kak priboljšek (posušen šipek, rozina, popki vrtnic, posušen regradov cvet, krhelj jabolka, list oprane in osušene solate ali radiča, posušen korenček, par zrnc surovega riža. Ampak s priboljški je treba biti res skromen, saj so činčile podvržene k diabetesu, večje količine svežega sadja in zelenjave pa lahko privede do driske. V kletki morajo imeti dovolj lesenih vej za grizenje (leska, jablana, hruška). Dnevno jim v kletko postavimo posodo s peskom za činčile-s kopanjem v pesku si čistijo kožuh, z vodo se ne kopajo.
Upam, da sem ti predstavila osnovne stvari, lahko pokukaš še na forum o činčilah, imam pa še zgibanko o činčilah, ki ti jo lahko pošljem na meil, če želiš.

(odgovor članu Zamima)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: Ima kdo činčilo
26.2.2011 16:04:46   
Zamima
hvala. user posted image

pa verjetno jim je boljše, če sta vsaj par, a ne? koliko sem prebrala niso rade same... user posted image

_____________________________

Nekoč sem sanjala,.... zdaj živim svoje sanje <3

(odgovor članu Adelina)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: Ima kdo činčilo
26.2.2011 17:52:26   
Adelina
Baje imaš lahko tudi samo eno. Ni tako kot pri npr. degujih, ko je treba obvezno imeti vsaj dva. Je pa verjetno činčili res lepše s še kakšno činčilo poleg, se pa potem na človeka ne navežejo toliko, kot če imaš le eno.

(odgovor članu Zamima)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: Ima kdo činčilo
27.2.2011 11:20:19   
Zamima
aham,... no zaenkrat imamo hrčka. z mojim se bova v kratkem spravila naredit kletko kot je treba, da bo preživel preostanek svojega kratkega življenja, čimlepše, živijo baje samo okoli 3 leta user posted image , kletka bo potem dovolj komfortna tudi za činčilco, če si jo kdaj omislimo :) sem pa imela v mislih okoli v120cmx d70cmx š50cm velikost :)

_____________________________

Nekoč sem sanjala,.... zdaj živim svoje sanje <3

(odgovor članu Adelina)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: Ima kdo činčilo
27.2.2011 16:33:05   
Adelina
Ja, bo dovolj tudi za činčilo ali celo dve. Hrčki res živijo kratko, činčila pa ima življenjsko dobo okrog 15 let, lahko pa živi tudi do 20 let.

(odgovor članu Zamima)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: Ima kdo činčilo
27.2.2011 20:36:16   
susica
Zmamima jaz sem imela doma činčilo, sem ti še slikice kazala se spomniš!??
glede kletke privošči ji vsaj 2m visoko, zelo rade skačejo, so pa precej nerodne živalce, vsaj moj je bil! Če te kaj zanima pa veš kje me najdeš! :)

(odgovor članu Adelina)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: Ima kdo činčilo
6.3.2011 20:15:43   
Zamima
kolebam med:

činčilo
veverico mošnjičarko
degujem

user posted image
nekako se ne morem odločit.

kletka bo pa manjša, kot sem predvidevala in sicer 80 x 80 x 40

< Sporočilo je popravil Zamima -- 6.3.2011 20:16:03 >


_____________________________

Nekoč sem sanjala,.... zdaj živim svoje sanje <3

(odgovor članu susica)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: Ima kdo činčilo
10.3.2011 21:39:23   
Adelina
Ali bi rada žival imela tudi za crkljanje. No, hudo crkljiva ni nobena, zato so bolj primerni morski prašički ali kunci, pa še pri teh ni nujno, da se bodo pustili veliko nosit po rokah. Činčila in degu je kakšen lahko tudi crkljiv, večina pa ne ravno. Jaz sem sicer činčile dobila stare "že" 6 let in od kakšnega crkljanja lahko samo sanjam, se pustijo božat ali skočijo v naročje, kaj več pa ne. Veverica mošnjičarka pa sploh ni šanse za kakšno crkljanje, mogoče božanje. Od teh treh mislim, da so še najbolj crkljivi deguji. Pa činčila je nočna žival in je čez dan (lahko do 5h, lahko pa tudi do 9h zvečer) več ali manj mir v kletki, veverica mošnjičarka je pozimi precej neaktivna, lahko tudi agresivna. Prehrana je pri činčilah in degujih precej omejena, stroga, pri vevericah si bolj svoboden in jih lahko "filaš" z marsičem. Aja, verjetno že veš, da če se odločiš za deguje, MORAŠ obvezno imeti vsaj dva, ker so zelo družabne živali, veverica je bolje samo ena, ker lahko hitro pride do konfliktov (sploh v relativno majhni kletki) in ju je potrebno ločit, činčilo pa imaš lahko eno ali dve, s tem, da če imaš samo eno, se bolj spoprijatelji s tabo, sicer pa sta druga drugi zadosti. Vsem pa je potrebno omogočit tudi svobodno tekanje po stanovanju, pa če je kletka še tako velika, seveda pod nadzorom.

(odgovor članu Zamima)
Neposredna povezava do sporočila: 9
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Glivična okužba nožnice – pogost vzrok nep...
Čeprav večinoma mine brez posebnosti, je glivična okužba nožnice ali bakterijska vaginoza precej pogost vzrok za neplodn...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
Zgodbe malih junakov: 9 dni sem bila v ume...
Sprejeli so me v zelo kritičnem stanju na Infekcijsko kliniko, opravili nujen carski rez, intubirali. Potem sem bila v ...
Otroci, ki se zbujajo zgodaj zjutraj so ...
Se vaš malček zjutraj prebuja skupaj s petelini, ne glede na to ali je delovni dan ali vikend? Imamo dobro novico za vas...
Prvomajske počitnice so najlepše ob morju
photo
Odkrijte popolno spomladansko harmonijo v Adrii Ankaran, zeleni mediteranski oazi. Napolnite se z energijo daleč stran o...




Plenice.
пеперутка16

Kdaj ste otroka začeli odvajati od plenic?