|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: novorojenček - zamašen nos
6.11.2011 14:06:46   
tulpek
IZVIRNO SPOROČILO: Star_a

IZVIRNO SPOROČILO: tulpek

Na operilu piše, da je od 2. leta... tak da če ni res hudo, ga js ne bi dala. Pa ven lahko greš, če ni vročine. 

daje se ga že novorojenčkom.Opozorilo pa mora bit,ker starši predozirate kapljice namesto da otroku dajete samo 3x na dan po 1 kapljico


Ne piši splošno, ker vsi ne špricamo to v nos kar tako, če malo ven teče. Js mu dam samo zvečer, da lahko spi, sicer pa fiziološko. In pri tako malem bi sigurno vse prej poskusila, ker kolikor sem razumela farmacevtko, ni čisto nedolžen oz. če bi bil, ne bi potrebovali opozorila, jih ne pišejo kar brez osnove, sploh če gre v bistvo na njihovo škodo (manj prodaje). In itak ne smeš več kot 5 dni, niti odrasli ne... SIcer pa v bolnici tudi voltaren svečke dajo, če je vročina in ne paracentamola...

< Sporočilo je popravil tulpek -- 6.11.2011 14:08:14 >

(odgovor članu Star_a)
Neposredna povezava do sporočila: 26
   [Brisano sporočilo]
6.11.2011 15:16:30   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu tulpek)
  Neposredna povezava do sporočila: 27
   RE: novorojenček - zamašen nos
6.11.2011 15:25:11   
tulpek
Tudi to sem razmišljala, ampak potem ne bi vedela, koliko je sploh dobil. Edino če bi si za vsak dan sproti pripravila in tisto kapljico razdelila npr. na 3 doziranja. Ampak za zdaj na srečo tako nimamo večjih problemov.

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 28
   RE: novorojenček - zamašen nos
6.11.2011 16:56:19   
rozilu
Ma ta operil je kar riskanten. Vem da je boljše to, kot pa da se nos čisto zamaši in potem pride še do kakega vnetja ušes al kaj podobnega. Samo moja izkušnja je taka, da ne vem če nisem več škode naredila s tem (čeprav sem vedno dajala manjšo dozo kot je pisalo - predoziral nisem):

Moja pupa je bila prvič zares prehlajena pri 6m (prej je samo kdaj pa kdaj imela malo več sluzi, kar sem rešila s par kapljami fiziološke in palčko, malo dvignjeno vzglavje in para v sobici). Pri 6m pa se je začelo... in mislim da se eno leto nismo znebili prehlada, oz. kak teden je bilo boljše, pa spet 2 tedna šmrkanje... Pri okoli 8m mi je farmacevtka svetovala operil - ampak res samo 1 kapljico zvečer pred spanjem (po temeljitem čiščenju noska) in to max 3 dni. Ko je bilo hudo sem tako postopala, ampak... kaj ko so se ti njeni prehladi vlekli tudi po 14 dni. Sem dajala 3 dni, nehala, po kakem tednu se mi je že mešalo, pa sem spet 3 dni dajala... Ko je bila stara eno leto, sem si misila: OK, zdej pa lahko z malo manj slabe vesti dajem - pa spremenijo oznako na embalaži, da je od dveh let user posted image . Problem je bil v tem, da je mala imela zelo ozke nosnice, da se ji je vse zamašilo. Zdej pri dveh letih je ful boljše, tudi če je prehlajena ni potrebe po babyvacu in zelo redko operil.

Razredčenje operila: ne vidim smisla (itak je nosek malo vlažen), važna je doza - če daš eno kapljico je to ena kapljica (XX mg), pa čeprav je zmešan z eno kapljico fiziološke.

Svetujem pa res vlažilec zraka, to se mi zdi bistveno. Mi smo bili najprej prehlajeni spomladi/poleti, ko ni bilo težav s tem, pozimi pa se je poznalo če smo vlažili ali ne.

Aja, še eterična olja/kreme: ne dajati na kožo! Če že uporabite, dajte kake zadeve, ki so za otroke in to dajte na pleničko blizu otročka - da to vdihava.

(odgovor članu tulpek)
Neposredna povezava do sporočila: 29
   RE: novorojenček - zamašen nos
6.11.2011 17:04:14   
Star_a
IZVIRNO SPOROČILO: tulpek

IZVIRNO SPOROČILO: Star_a

IZVIRNO SPOROČILO: tulpek

Na operilu piše, da je od 2. leta... tak da če ni res hudo, ga js ne bi dala. Pa ven lahko greš, če ni vročine. 

daje se ga že novorojenčkom.Opozorilo pa mora bit,ker starši predozirate kapljice namesto da otroku dajete samo 3x na dan po 1 kapljico


Ne piši splošno, ker vsi ne špricamo to v nos kar tako, če malo ven teče. Js mu dam samo zvečer, da lahko spi, sicer pa fiziološko. In pri tako malem bi sigurno vse prej poskusila, ker kolikor sem razumela farmacevtko, ni čisto nedolžen oz. če bi bil, ne bi potrebovali opozorila, jih ne pišejo kar brez osnove, sploh če gre v bistvo na njihovo škodo (manj prodaje). In itak ne smeš več kot 5 dni, niti odrasli ne... SIcer pa v bolnici tudi voltaren svečke dajo, če je vročina in ne paracentamola...


kar rečejo farmcevti ni vse zlato :) Opozorilo je zato,ker se proizvajalec tako zaščiti ,saj niso testirali na novorojenčkih.  Če bi bilo bom rekla tveganje za nekaj velikegaa  ali pač karkoli potem nihče v zdravstveni ustanovi ne bi kapljal dojenčkom v nos.

K pisanju teh vrstic me je spodbudilo več podobnih zaporednih dogodkov v specialistični ORL-ambulanti. Ob kontrolnem pregledu mati naglušnega predšolskega ali šolskega otroka z znaki seroznega otitisa namreč pove,
da otroku v nos, kljub nasvetu, ni vkapala dekongestivnih kapljic. Le zakaj ne? Ker tako in tako ne pomagajo, sicer bi bile na pozitivni listi in jih ne bi bilo treba plačati… Ali pa, da so predrage in si jih večkrat zapored ne morejo privoščiti.
Monoterapijo z dekongestivnimi kapljicami otorinolaringologi svetujemo pri sekretornem otitisu, ki ga spremlja prevodna okvara sluha, in vztrajnem rinitisu, pri rinosinuzitisu pa v kombinaciji s peroralnim antibiotikom in lokalnimi kortikosteroidnimi in antibiotičnimi kapljicami. Uporaba dekongestiva v vsakodnevni praksi je tako samoumevna, da sem mislil, da ni težko dobre izkušnje preliti na modri zaslon računalnika… A vendar, nekaj samo po sebi umevnega nenadoma postane problem, ko bi rad povedal, kar veš oziroma brez dvojno slepih poskusov prevzameš od starejših kolegov, od časa do časa preizkusiš na sebi in svojih, vsakodnevno pa te utrjuje v prepričanju, da stvar deluje, poslušanje pozitivnih povratnih informacij in lepi objektivni rezultati uporabe nosnih kapljic v vsakodnevni praksi.
Prepričanje temelji na primerih Ob pregledu nosu z nosnim spekulom, sploh pa pri endoskopiji nosu vsakodnevno vidimo jasen učinek nosnih dekongestivov, od starejših tetracaina, cocaina, efedrina, pa do najnovejših nafazolina in oximetazolina.
Dekongestivi namreč prostemu očesu vidno skrčijo nosno sluznico, predvsem na nosnih školjkah, in olajšajo pregled celotnega nosu in epifarinksa ter aspiracijo izločka. Učinek lahko seveda tudi objektiviziramo z različnimi metodami, s katerimi izmerimo pretoke zraka skozi nosna hodnika (rinomanometrija).
V primeru gnojnega sinuzitisa sluznica srednjega nosnega hodnika
po nekajminutni izpostavitvi dekongestivu uplahne, večkrat vidimo
počasnemu polzenju lave podoben tok sluzi, ki se scedi iz sitkinih celic,
čeljustne ali čelne votline.
Manj spektakularen, zato pa toliko pogostejši učinek je normalizacija
okvarjenega sluha pri otroku s seroznim otitisom, ko po tedenski kuri
z operilom P ponovno bolje, po dveh do treh tednih napihovanja nosu
z Valsalvovim manevrom pa spet normalno sliši. Normalen sluh pa je predpogoj za splošni umski razvoj, saj so že pred tisočletji zapisali:
»Intelectus dat qui auditum.«
Poleg objektivnih rezultatov zdravljenja z dekongestivi pa uporabniki
teh zdravil preizkusimo njihovo delovanje na sebi ob težavah z nahodom
med prehladom, alergijskim rinitisom ali pri sinuzitisu pri preveč
udarnem potapljanju. Glede na dobre izkušnje jih poskušamo vsiliti tudi
otrokom in odraslim svojcem; običajno pade sugestija na plodna tla.
Seveda pa ne smemo pozabiti na preventivno vlogo dekongestivov, saj vemo, da se lahko celo zdravljen, kaj šele nezdravljen rinitis stopnjuje
v rinosinuzitis, v najslabšem primeru pa se sinuzitis zaplete v smislu
lokalnih, očesnih ali celo centralnih zapletov.
Pri otitisu lahko vnetje postane ponavljajoče ali kronično, nastane
pa lahko tudi akutni mastoiditis z možnostjo centralnih zapletov. Tako
pri otitisu kot pri rinitisu dekongestivi zmanjšajo možnost stopnjevanja
v težje oblike bolezni, pospešijo restitucijo ad integrum in zmanjšajo
možnost nastanka zapletov.
Večkrat se občutki in rezultati ne skladajo z uradno doktrino, pa tudi
doktrine o zdravljenju posamezne bolezni so si včasih precej narazen.
Lep primer je npr. ORL-doktrina zdravljenja subglotisnega laringitisa,
ko v praksi vsakodnevno preizkusimo krasen učinek parenteralno
apliciranega relativno visokega enkratnega odmerka metilprednizolona,
ko otrok v nekaj minutah, ob plahnečem strahu v materinih očeh, iz
vdiha v vdih lažje in manj hropeče diha, deset do petnajst minut po
injekciji sredi noči pa utrujen zaspi… Kar se seveda ne sklada popolnoma
s teorijo kortikosteroidnih receptorjev, mRNa, translacije... Druga
veja medicine zagovarja vsega spoštovanja vreden bistveno previdnejši
pristop k zdravljenju laringitisa.
Podobno je pri zdravljenju vnetja nosne sluznice, obnosnih votlin
in srednjega ušesa.
Finančni strokovnjaki ZZZS bi najraje videli, da bi vsa vnetja, tudi
bakterijska, pozdravila brez pomoči antibiotika kar narava sama, kar se
v velikem odstotku na srečo tudi zgodi. Uporaba dekongestivnih nosnih
kapljic pa je v večini doktrin sploh tabu tema oziroma jih pediatri,
družinski zdravniki, pulmologi… ne svetujejo, in sicer s pojasnilom,
da ni dovolj kliničnih raziskav, ki bi potrjevale pozitiven vpliv, kaj šele
očiten učinek dekongestiva na dvig odstotka končne ozdravitve. V isti
sapi nas z verodostojnimi rezultati multicentričnih preiskav na številčno
zavidanja vredni populaciji pacientov prepričujejo v dekongestivni
učinek lokalnih nosnih kortikosteroidov. Zanimivo je, da bi radi poleg
nedvomnega imunomodulatornega protivnetnega učinka dokazali tudi tako želeno uplahnitev nosne sluznice in povečano prehodnost nosnih
hodnikov, izboljšanje drenaže in aerizacije sinusov in evstahijeve tube,
hkrati pa pozabljajo, da so stavek višje negirali vsaj pozitiven učinek
klasičnih starih dobrih dekongestivov. Dekongestivov, katerih desetletja
znani učinek je predvsem vazokonstrikcija aeriol v nosni sluznici, kar
povzroči dekongestijo.
Popolnoma tudi zanemarjajo morebitne ugodne učinke nosnih kapljic
na telo in dušo lastnika zamašenega nosu, ki nefiziološko diha skozi
usta…Pozabljajo pa tudi na neposreden finančen učinek, ki ga imajo
dekongestivi, saj se ob dosledni uporabi zmanjša potreba po stopnjevanju
primarnega zdravljenja v zdravljenje z antibiotiki, s katerimi pa je križ
še zaradi odpornosti…
Zakaj je tako težko priznati zasluge nosnim dekongestivom pri zdravljenju bolezni nosu, obnosnih votlin in srednjega ušesa ter preprečevanju zapletov omenjenih bolezni?
Ali nam naši najmlajši res tako malo pomenijo, da (ne)zavedno zanikamo
dolgoletne dobre izkušnje, ki jih imamo z uporabo oximetazolina
in drugih dekongestivov v zdravljenju rinitisa, otitisa in sinuzitisa ter
preprečevanju področnih ušesnih, očesnih in centralnih zapletov.
Kapljice za nos pospešijo ozdravitev, hkrati pa izboljšajo kakovost
življenja v času bolezni, ki jo spremlja zamašen nos. Omogočajo namreč
fiziološko nosno dihanje, ki je predpogoj za normalno temperiran, navlažen
in prečiščen vdihani zrak…
Dileme o koristnosti dekongestivnih kapljic in pršil za nos po mojem
mnenju ni. Brez pomisleka jih uporabim, ko sam zbolim, predpišem jih
svojim otrokom in svojcem, vsakodnevno jih uporabljam v ambulantnem
in pooperativnem delu.
Zadnja leta v literaturi prebiramo tudi izsledke predkliničnih raziskav
učinka molekule oximetazolina na zmanjšanje koncentracije in
učinkovitosti proinflamatornih derivatov arahidonske kisine, kot tudi
obetavne izsledke raziskav o protivirusnem delovanju učinkovine.
Velike znanosti pri uporabi dekongestivov v lajšanju simptomov
rinitisa, otitisa in sinuzitisa ni. Dekongestivi imajo, poleg lajšanja simptomov kataralnega vnetja, pomembno vlogo v prvih borbenih vrstah pri
preprečevanju stopnjevanja kataralnega vnetja sluznic nosno-ušesnega
sklopa v gnojno obliko. Do neke mere lahko pomagajo preprečiti nastanek
zapletov.
Glede na hitrejše okrevanje in preprečitev gnojne oblike vnetja, ki je
dolgotrajnejša, zahteva antibiotično zdravljenje in povečuje odsotnost
z dela, imajo tudi tako želen pozitiven finančni učinek. Zaradi tega bi
lahko bili, vsaj pri otrocih in mladostnikih, vrnjeni na pozitivno listo,
kajti le tako jih bodo otroci resnično prejemali. 

Vir: [www.zdravniskazbornica.si]


(odgovor članu tulpek)
Neposredna povezava do sporočila: 30
   [Brisano sporočilo]
6.11.2011 21:15:21   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu rozilu)
  Neposredna povezava do sporočila: 31
   RE: novorojenček - zamašen nos
10.11.2011 11:55:04   
strumf
punce najlepša hvala vam za odgovore. no stanje se je veliko izboljšalo, sicer se mu še občasno sliši da ima poln nosek, vendar ko čistim ne pride nič ven. sem mu začela dajati tudi fiziološko, tako da se je stanje popravilo. spimo tudi boljše.

je pa rekla zdravnica, da če otrok normalno je in spi (pri tako malih je to kriterij), potem je boljše da je doma, kot pa da leta okoli zdravnikov. če se stanje poslabša pa itak k njej na obisk. no naš je sedaj pridobil v enem tednu slabih 150g kar je več kot dovolj.. sicer pa sem šla z njim parkrat ven, sem upala da bom lahko šla vsak dan, samo pri nas je kot da nismo v slo. ko je povsod sonce, je pri nas megla celi dan, za ****. zato nisem z malih hodila ven.
fora je ko pride mož iz službe (je trgovski potnik), pa reče kako je bil danes lep dan, od jutra sonce, jaz ga pa samo deblo gledam, ker je pri nas bela megla kot v šalci mleka user posted image user posted image . no čez vikend  obljubljajo lepše vreme, pa se bova potem zunaj vozičkala.

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 32
Stran:   <<   < Prejšnja stran  1 [2]
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2]
Pojdi na:





Pet nepriporočljivih praks pri hranjenju s...
Hranjenje s stekleničko že od nekdaj velja za lažji način hranjenja. Verjetno je to razlog, zakaj v preteklosti nihče ni...
Kakšna je prava postelja za dojenčka in ot...
Ko se odpravite v trgovino z otroško opremo, osupli obstanete: koliko različnih posteljic in zibelk! Le katera bi bila n...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?