ursonok
|
Zdravo, jaz sem pa zdajle tako utrujena in zaspana, da se mi meša ... Sicer je bil dan ok, tamali je šel v vrtec do 15h, tamala ima počitnice, tako da sva zjutraj pripravljali zajtrk, potem sem šla plavat, nato smo jedli, po zajtrku sva šle pa za par ur v mesto, na sprehod po lužah, pa na čajček ... Je bilo prav fino - sicer je ves čas rosilo, ampak je bilo zelo toplo, tako da se nisem nič pritoževala Ursika, mmm, tale tvoj zelenjavni vrt se sliši enkratno! Kaj vse gojiš! Odlično. Kaj ti bo pri vsem tem državna pomoč? Praviš, da tvoj dobro zasluži ... Naj ti vsak mesec malo nakaže na tvoj račun, da boš pač uporabljala svojo kartico za potrebne nakupe (domači zoo). Ali pa naj ti odstopi svojo No, razen, če imata, hm, "deljene finance", potem je stvar malo bolj zapletena. Jaz vem, da me glava boli že zaradi štipendij, ki mi jih je dala država - pozor! - kot "nagrado" za dosežke na mojem področju. A hkrati moraš podpisati pogodbo, da boš eno leto po prenehanju štipendiranja naredil še to in to in to ... In potem te še leta in leta gnjavijo sto na uro. Z grožnjo, da boš moral vračati štipendijo z obrestmi Saj ne moreš verjet. Majcica, ja, tu smo odkrili dva bara z eko prehrano in pijačo. Eden je viniarna, imajo sire in meso ter zelenjavo in sadje z lastne ekološke farme pod Granado (jaz sicer sira in mesa ne jem, ampak za sladokusce je to res super zadeva - milijone različnih kozjih in ovčjih sirov, mmm), pa seveda vino in pivo ekološke pridelave. Pa kruh, polnozrnat, eko, lahko naročiš 100% kruh iz temne pirine moke. Pa rženi kruh, pa mešan kruh z medom, rozinami in oreščki ... Drugo pa je restavracija Paprika, tam je pa vegetarijanska hrana - z možnostjo, da ti nekatere jedi naredijo vegansko + brez glutena. Vse temelji na zelenjavi, stročnicah, soji, različnih brezglutenskih žitih (kvinoja itd.). Pa veliko zanimivih začimb in olj. Tam smo velikokrat, je morda za odtenek dražje kot drugje, ampak si pa zdrav, tj. ne boli te želodec, nisi dehidriran zaradi preobilja soli, nimaš prebavnih problemov (vse kuhajo "na mestu", tj. nimajo nič pripravljenega, iz mizice lahko praktično vidiš, kako režejo, kuhajo, mešajo, vsako jed naredijo tam od začetka do konca.) Jaz imam danes spet velik apetit. S tamalo sva na neki stojnici nabavile suho sadje in oreške, doma sem pa po kosilu zbasala še Abelovo "kašico" - neke posebne vrste sojin jogurt (samo voda, soja, nigari), banana, jabolko in suhe slive. Zmiksaš in pride ven tak kremast sadni obrok Se je zbudil in ni bil ravno ješč, tako da mi je pustil skoraj 3/4 Zdajle pa spet razmišljam, kaj bi se dalo grickniti ... Morda pomarančo in jabolko ... Hm ...
|