|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Organizacija gospodinjstva
6.7.2014 14:02:58   
vijolica_
Pozdravljene mamice z majhnimi otroki.

zanima me mnenje tistih, ki imate otroke doma in ne v varstvu.
Kako imate organizirano delo v gospodinjstvu (kuhanje, pospravljanje, pranje oblačil, čiščenje...), da imate lepo urejeno in da vam še ostane kaj časa zase. Kdaj počnete kaj?

Zanimajo me tudi podrobnosti, če ste jih pripravljene deliti. Npr. kolikokrat na teden perete perilo, katere barve daste skupaj, kaj kuhate in kdaj, kam pospravljate že nošena a vendar ne umazana oblačila, ki še niso za pranje ipd.

Super je tudi, če odgovorite tudi takšne, ki ste v bloku. Namreč me ne moremo istočasno dati kuhati npr. juhe, otročkov peljat na zrak in medtem še obesiti in zložiti perilo.

Namreč jaz imam svoja otroka doma (5 in 2 leti), pa se mi žal zdi, da veliko preveč pospravljam, perem...

Upam, na kake uporabne nasvete.user posted image

Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Organizacija gospodinjstva
6.7.2014 15:50:02   
Izabelina
no, moji dve sta tudi doma... šele sedej ko je mlajša stara dobro leto in pol smo se ujeli z gospodinjskimi opravili in nimamo ogromnih zaostankov s cunjami in svinjarijo...
Ampak js sm ekstra slaba gospodinja, zato ti ne bom dajala nobenih nasvetov... mi smo zdejle šele res tko na čisto pršl, da se ne utapljamo v vsem.

Bom pa z veseljem prebrala kakšen dobr namig za organizacijo dneva!

_____________________________

Naj tvoje srce razposajeno zazvončklja,
kot mu je usojeno!

(odgovor članu vijolica_)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: Organizacija gospodinjstva
7.7.2014 13:57:11   
kokosh
Evo, jaz sem doma z dvema fantoma - 6m in 2,5 leti, proti večeru se pridruži še tretji user posted image Živimo v dvosobnem stanovanju (vsi 4 spimo skupaj v spalnici, v dnevni sobi je igralnica in center dnevnega dogajanja, mini kuhinja z jedilnico je ločena, vendar so vrata ves čas odprta, da vidim, kaj se dogaja v dnevni sobi).

Kako nam gre ...

Pospravljanje po stanovanju - s pedantno pospravljenostjo in čistočo se ne morem pohvaliti, ni pa katastrofa (je primerno tudi za sprejemanje nenapovedanih obiskov). Ker je po celem stanovanju parket, tla mokro brišem 1x mesečno. Imamo Roombo in jo po stanovanju spustimo 1-2x tedensko oz. po potrebi. Po kuhinji sproti pobrišem lokalne packarije. Umazano posodo sproti zlagam v pomivalni stroj, ki ga zaženem po 22h. Delovne površine zdrgnem zvečer. Kopalnico 1x tedensko pomije mož.

Pospravljanje igrač - starejši praviloma ne sme vzeti druge (večje) igrače, dokler ne pospravi prejšnje. Npr. dokler ni povsem pospravljeno po njegovem igralnem tepihu, ne sme vzeti legokock. Zvečer mora praviloma sam pospraviti igrače v dnevni sobi.

Perilo - skupaj perem brisače, krpe in spodnje perilo na 60-80°C. Pisano perilo perem skupaj na 30°C. Temnih/ živih barv ne ločujem, zares svetla oblačila perem posebej. Perem sproti, ko se nabere za kolikor toliko poln stroj. Bolj nadležno pranje (npr. posteljnino) perem ob vikendih. Posteljnino menjam na 3-4 tedne (odvisno od vremena za sušenje). Je pa res, da spimo v pižamah in ne zajtrkujemo v postelji user posted image

Likanje - likam moževa službena oblačila in otroška oblačila, preden jih pospravim v škatle. No, če/ kadar se mi ljubi, tudi vse ostalo. Oprano perilo pospravljam sproti, kopičenje je medvedja usluga (zlaganje postane cel projekt, zmečka se in je treba likati).

Prehrana - kosilo kuham zgodaj dopoldne, preden grem z obema ven (kosilo potem ob 14h - ko pridemo nazaj), ALI ko starejši popoldne spi, v tem primeru je kosilo pozno (ob 17-18h). Kuham različno - včasih za dva dneva, včasih v velikih količinah in potem zmečem v skrinjo za hude čase, včasih kaj na hitro, vsake toliko pa se tudi cel sistem zj* in potem pošljem moža po pico v bližnjo picerijo. Juha je pri nas samostojna glavna jed :)

Zunaj z malima - vstajamo okoli 8h in ven se spokamo nekje okoli 10h (zajtrk, oba oblečt, pred-priprava kosila, polnenje pomivalnega/ pralnega stroja in obešanje perila). Zunaj smo vsaj 2h, zvečer gremo ven še za kako urco (okoli 19h).

Vsakodnevna oblačila, ki so še primerna za naslednji dan, z možem urejava vsak po svoje. Mož jih nameče čez stol pred računalnikom (njegov kotiček) in se v to ne vmešavam, jaz jih zložim na stol v spalnici, od otrok počakajo do jutra na previjalni mizi. Bolj "lepa" oblačila po vsaki uporabi preperem.

Otroka gresta spat ob 21h, vstajata okoli 8-9h. Potem, ko zaspita, 1x tedensko spečem kruh. Midva hodiva spat okoli 23h. Pospravljam in kuham čez dan, medtem ko se otroka igrata. Sta samostojna in se znata zamotiti sama. Roomba gre na obhod medtem, ko smo zunaj.

Čas zase/ za naju z možem - skušam iti vsak drugi večer sama ven tečt, nezaključene službene stvari mi žal zdaj med porodniško visijo nad glavo in ne pridem zraven (pa ni toliko problem čas kot šibka motivacija), vsake toliko preberem kakšno knjigo (zvečer, ko zaspita), skupaj pogledava kak film ...

Nismo ravno zgled pedantnosti in dobre organizacije, mož k gospodinstvu prispeva predvsem s tem, da se igra z malima, da lahko jaz v miru postorim ostalo ...

(odgovor članu Izabelina)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: Organizacija gospodinjstva
7.7.2014 14:48:49   
darhaha84
Jaz sicer živim v hiši (skoraj isto kot v bolku, ker je zraven zelo prometna cesta in otroka (3,5 let) ne morem pustiti samega zunaj), ker nimamo nič ograjeno, tako da more biti nekdo z njim. In potem greva popoldne največkrat na igrišče, ker če se samo zapelje iz dvorišča je že na pločniku. Aja, jaz sem drugače zaposlena in v prihodu imamo še enega čalna/-ico. Hiša je srednje velika (cca120 m2), kar pomeni veliko pospravljanja. Jaz sem si s prvim otrokom spustila merila čistoče. Za moje pojme imamo solidno pospravljeno (obiski vedno rečejo, če samo čistimo J).
Roombo vsak drugi dan, ko samo v službi posesa en štuk hiše. Kopalnico sesam vsak dan (ker mi noro odpadajo lasje). Po hiši imamo parket in ga na 14 dni mokro pomijem. 1 * na teden pobrišem prah po omarah in pomijem kopalnico in WC – to ponavadi v petek zvečer, ko gre mali spat.
Perilo perem skoraj vsak dan (naštimam timer, da se ponoči pere), pravtako pom.stroj. Perem temne stvari skupaj na 40°, svetle na 40°, občutljive (večinoma za službo) na 30 ° - progam-ročno pranje, brisače, servete, posteljnina na 60 °. Posteljnino menjam pozimi na 14 dni (ker sušim v sušilcu in gre več energije), poleti pa če se le da vsak teden. Pižame menjamo tudi 1* na teden.
Likam ponavadi v torek zvečer, ko gre mali spat in mož na rekreacijo.
Kuham (oz. predpripravim jedi za naslednji dan, ko pridemo iz službe da samo še prilogo skupaj vržem), pravtako zvečer, ko gre sin spat.
Moj dan zgleda pa tako – vstanem nekje 5:15, obesim perilo (skoraj vsak dan je en stroj opran), se stuširam in uredim, pripravim mleko za sina in grem zbuditi sina in može nekje 6:10. Sin se še malo prebuja in z možem spijeva kavo. Nato ob 6:30 jaz grem, mož pa uredi sina in ga pelje v vrtec. Nekje ob 16:00 poberem sina in greva domov (mogoče prej še v trgovino, po kaj nujnega-drugače to najraje opravimo v soboto dopoldne). Prideva domov se na hitro malo pocartava in grem dokončat kosilo prejšnjega dne. Če pride že mož domov pojemo in gremo ven (kolesarit, sprehod, igrišče). Vendar mož ponavadi pride nekje 18:30, tako da greva midva malo na igrišče ali na sprehod…Skratka, se igrava in preživiva popoldne, če je le mogoče zunaj. Ker pa imamo kljub hiši take pogoje, more biti vedno kdo poleg njega. Ponavadi kosilo/večerjo pojemo nekje ob 19:00, se sin malo notri poigra, da z možem kakšno rečeva in okoli 19:45 je umivanje in nato spanje (da je nekje do 20:30 v postelji) – to ga uredi mož. Jaz pa grem pospravit posodo in kuhat za naslednji dan…
Sedaj, ko sem noseča se manj gibam oz. ne hodim na telovadbo. Drugače pa hodim ob pon. in čet. na aerobiko in vmes še kdaj teči (največkrat čez vikend, ko gre sin spat popoldne).
Čas za naju – od kar imava sina (3,5 let) sva šla enkrat v kino in 3 x ven zvečer s prijatelji. Drugače pa si vzameva kak večer frej in pogledava kak film (ko gre si spat) ali pa si narediva kopel in mož pripravi kak koktajl… Skratka, se na vsake toliko tudi pocrkljava user posted image
Morem pa reči, da me ta tempo kar ubija (predvsem premalo spanja, ker med tednom redkokdaj zaspim pred 23:30 in potem je že 5.15 budilka. Čez vikend, pa če se z možem malo dlje crkljava in bolj pozno zaspiva, pride druga budilka že ob 6:30 (mamiiiiii zunaj je že sonce, vstani user posted image ).
Službena oblačila vskakodnevno menjam in jih dam v koš za umazano perilo, sin se tudi vsak dan preoblači, mož pravtako. Trenirke/kavbjke za naju, ki jih imava za doma pa dam zvečer na stol v spalnici in imam eno za cca 2-3 popoldneve. Vem, sem kar obsedena z menjavanjem cunj in poseldično imam veliko za prat in likat. Likam vse, razen sp.perila, nogavic, brisač in posteljnine.

(odgovor članu kokosh)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: Organizacija gospodinjstva
4.9.2014 8:33:51   
Azaleje
Hm, bom pa še jaz povedala kako, vendar bolj na kratko:
Živimo v hiši, zgornje nadstropje, spodaj so sorodniki. Imam dva otroka, 5 let je v vrtcu, in 1 leto, je doma.
Pri prvem je bilo glede pospravljanja vse brez problema, sem navajena redno čistiti, no vsaj včasih sem čistila po tleh vsak drugi dan. Otrok mi ni delal problemov, ker se je lepo igral. Sedaj ko sta dva, čeprav je večja v vrtcu, je mali bolj živahen in mi ne znese vse lepo pospraviti. Mogoče 1x na teden. Perilo perem kar večkrat na teden, belo 1x na dva tedna, ker ga nimamo veliko. Tako da mi za konec tedna ostane veliko likanja, ki ga skušam zmanjšati kjer se da. Celo dopoldne preživiva zunaj in ko prideva notri, poje samo nekaj na hitro in spat. Popoldne pa včasih naredim kosilo za vse skupaj. Malo bolj šlampasti smo ratali ampak je vse kul. Zdravi letamo na zraku. In se prepuščam temu da sem z otrokoma in ne pospravljam ves čas. Včasih je v hiši bomba in ni za obiske, zato smo pa raje zunaj :) Sedaj bo malo drugače, ko bosta otroka od doma...

__________________________
Zabavna in uporabna darila www.funky.si

_____________________________

Zabavno in uporabno za odrasle in otroke
www.funky.si
www.mupino.si

(odgovor članu darhaha84)
Neposredna povezava do sporočila: 5
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Glivična okužba nožnice – pogost vzrok nep...
Čeprav večinoma mine brez posebnosti, je glivična okužba nožnice ali bakterijska vaginoza precej pogost vzrok za neplodn...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
Zgodbe malih junakov: 9 dni sem bila v ume...
Sprejeli so me v zelo kritičnem stanju na Infekcijsko kliniko, opravili nujen carski rez, intubirali. Potem sem bila v ...
Otroci, ki se zbujajo zgodaj zjutraj so ...
Se vaš malček zjutraj prebuja skupaj s petelini, ne glede na to ali je delovni dan ali vikend? Imamo dobro novico za vas...
Živilo, ki preprečuje pojav alergij pri ot...
Znanstveniki iz Nove Zelandije so prišli do zanimivega odkritja, da lahko samo z enim samim živilom v prehrani otroka zm...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?