pajac
|
Uhhh... celo doktorsko disertacijo...... No v kratkem je takole: Ponavadi si zadnje tedne pred PDP naročena pri svojem G. Tam ti naredijo CTG in te vrpašajo kako si , a otekaš , mogoče še pogledajo urin, če si anemičen ti še jemljejo kri.. Seveda ne pozabijo na tehtnico in izmerijo RR.... Če je do PDP vse ok je to, to. Sicer je res, da nekateri G naredijo še vaginalni pregled in hiter UZ vendar to je le stvar njegove ali njene recimo temu "dobre volje"... (Osebno rajši vidim da ne vem koliko sem odprta, kot da pride do okužbe.. Kljub vsem sterilnim postopkom...) To pa zato, ker z CTG ti gledaš kako je s popadki (ki jih včasih ne zazna... ) vendar je to bolj sekundarnega pomena, bolj se osredotočijo na "kondicijo" ploda, kar pomeni da ima primeren srčni utrip, da frekvenca srca ne upada, da so prisotne t.i. akceleracije (pospešitve) - to slišimo vsake toliko da srček bije malo bolj hiter... ter da otroček brca... Vse so to znaki da se mu dobro godi... Ko pa enkrat gre posteljica h koncu, torej več ne zmore dostaviti vseh potrebnih snovi se pa začnejo spremembe tudi na CTG (ne glede na PDP)... Plod se predvsem umiri.. to je takšen "znak" mami, da se gre pokazat (zato štejemo gibe...) CTG pa pokaže kako je z pulzom, ki v primeru "težav" prične upadati.. Tako je tudi med porodom, ko pulz med popadki pada je treba porod dokončati.. kakor koli že ampak v kratkem... Če si pa v zadnjih tednih nosečnosti odprta ali ne niti ni toliko "pomembno"... No vsekakor so stvari za katere je to pomembno (večja možnost okužbe, odteka plodovnice in podobnih reči...) Samo podatek, a si odprta 0, 2, ali 4 cm bistveno ne spremeni poteka obravnave pri G (ob normalnem CTG seveda).... Razen, če si tik pred koncem pa se malo posluži "tistega stripinga" kot sem pisala sončnemu žarku in s tem mal pomaga k hitrejšemu razvoju dogodkov ... No ko pride PDP se začne boj s časom.. Kdaj le tega pamža spraviti ven.. Kdaj je pa pravi PDP??? Hmmm... natanko v dan mislim, da ni mogoče napovedati ampak so kar dobri +/- 2-3 dni... Je pa cilj vsakega porodničarja, da na svet spravi čim bolj donošenega zdravega otroka (ker je to seveda v interesu)... Potem pa se išče meja in te zato naročijo (vsaj naj bi) po PDP v porodnišnico.. kjer do cca 1 tedna po PDP opravljajo CTG na 2 dni in to je to... Če pokaže popadke, te pogledajo vaginalno in si odprta ter je plodovnica mlečna (kar je znak za zrelost ploda) te popokajo v porodno, predrejo mehur kar dodatno sproži tvoje popadke, mogoče dodajo še kaj umetnih in voila.... bo tu.. Gledanje plodovnice in vaginalni regled je ob popolnma normalnem CTG do PDP (in nekaj dni zatem) skoraj nesmiselen... Kakor koli, pa če se CTG spremeni ali ploda ne čutiš več do 10 x (to velja tudi pred PDP) je nekaj narobe in je treba preverit zakaj je do tega prišlo... Ponavadi naredijo UZ in pogledajo koliko je plodovnice (če se mu dobro godi in ti ne uhaja jo mora biti dovolj...) in kar je še bolj pomembno kakšne je barve (z amnioskopijo) - zelena pomeni da ga je treba zbezati ven, ker se je pokakal pred rojstvom, kar pomeni, da je v stiski... Ponavadi tamo 7 - 10 dan, sprožijo porod.. Razen...., če vse kaže, da plod še ni dozorel (koliko god me hotele imeti na rokah in ne več v trebuhu...), ker teoretično obstaja možnost, da je prišlo do pomote pri izračunu PDP.... No zdaj sem pa prodala vso pamet sveta... tako so mene učili (če sem si vse dobro zapomnila.. sem pa šla nekatere stvari ponovno brat ).. Verjetno sem kar nekaj izpustila....ampak za moje mneje in "prodajanje" pameti se mi zdi zenkrat zadosti... Pa tokrat sem stisnila crtl a, ctrl c...ker se grem obesit za še eno disertacijo...