|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: prvi razred devetletke
14.12.2007 19:33:24   
Gina
Kaj pa on pravi na vse skupaj? Kaj ga moti?

Včasih otroci potrebujejo celo leto, da se navadijo, da začnejo normalno funkcionirat v določeni novi sredini. Zrelost to prinese, tista leta ta prava, nič drugega. IN včasih se ne da pomagat prav nič. Včasih na silo (četudi še tako zlepa) ne gre. Upam, da mu bo kmalu ok v šoli. Vsaj med sošolci. In predvsem da bo zdrav.

Strinjam se, da je učni načrt neprimeren in da škoduje otrokom, vendar sem se letos že tolko prekregala na ta račun z ljudmi iz zavoda za šolstvo, pa ne le jaz, cele trume učiteljic in učiteljev nas je bilo - neupoštevanih niti za en sam samcat cilj iz učnega načrta. Dodajali bodo snov. Absurdno neprimerno.




(odgovor članu darma)
Neposredna povezava do sporočila: 26
   RE: prvi razred devetletke
18.12.2007 22:33:45   
darma
DRaga Gina, sem bolj pozna z odgovorom, saj smo bili z našim prvošolcem spet v bolnici zaradi napada astme. Po enem mesecu je bil cele 4 dni v šoli potem pa spet -bolnica. Mož je že bil pri pomočnici ravnatelja (je starejša gospa) in ona se je absolutno strinjala, da gre otrok v šolo z 7 leti, ali pa se ga uči doma . Ker otroka res lahko prisiliš tudi v to da hodi v šolo, čeprav nerad in ga zlomiš. Rečeš si, no pa smo uspeli. Napaka! Tak otrok je poškodovan za vse življenje. Tako so vzgajali našo gneracijo (ter nas zlomili in polomili), zdaj pa to ne gre več. Današnji otroci so drugačni, njihova zavest je veliko višja. Želijo nam govoriti kot odrasli, a ker so otroci jih nihče ne posluša.  In tega bi se morali zavedati vsi tisti ki pišejo zakone, načrte in pravilnike. Najbrž si že slišala za indigo otroke ( zdaj so tudi že drugi še bolj razviti npr. kristelčki) in mislim da bi tudi šola (beri: naši vrli politiki) morala delati na tem. Se pa strinjam da ste učitelji pod pritiskom in preobremenjeni, pa še starši so velikokrat  zahtevni in celo nesramni (sem sama videla na lastne oči in ušesa).
Aja, ko sem sinu omenila možnost da bi se doma učil se je takoj strinjal, rekel pa je tudi, da pa bi šel z sošolci skupaj na kakšno prireditev ali jih samo pogletat skozi okno v razred, ko se učijo.   

(odgovor članu Gina)
Neposredna povezava do sporočila: 27
   RE: prvi razred devetletke
21.8.2008 3:47:12   
Eleonora
Videla sem, da je bila omenjena zelo zanimiva tema, pa bom še jaz pristavila svoj lonček, čeprav sem malo pozna!

Šolala sem se doma skoraj celo življenje in lahko povem da je to, kar se mene tiče, najboljše kar so moji starši lahko naredili zame. V šolo sem hodila na začetku 1. razreda, 6. razred in začetek 7. razreda, tako da poznam in eno in drugo.

Kljub vsemu trudu učiteljic in učiteljev, nihče ne more zamenjati ljubečih staršev v skrbi za otrokovo izobraževanje.

Zelo pogosto je vprašanje, ali imajo starši dovolj znanja, da poučujejo otroka sami, ampak sem sama dokaz, ta to ni noben problem. Ko sem v 6. razredu šla v šolo, sem takoj bila med najboljšimi v razredu in celo zmagala na tekmovanju iz matematike v Ljubljani. Učitelji so imeli veliko dela z učenci, ki ne razumejo snovi, zato sem se večkrat dolgočasila, ko bi lahko ta čas uporabila za kaj bolj koristnega.

No, če ima kdo še kakšno vprašanje, na kar vpraša!

Lep pozdrav vsem.user posted image

(odgovor članu darma)
Neposredna povezava do sporočila: 28
   RE: prvi razred devetletke
22.8.2008 10:22:16   
hejdi
Eleonora, pozdravljena!

Tvoja izkušnja je zelo zanimiva in vsaj zame tudi precej nenavadna. Gotovo si imela dober razlog, da so te izobraževali starši.
Če si nam pripravljena kaj zaupat, me zanima ali so starši sledili kakemu učnemu načrtu in kako se je odvijalo tvoje socialno življenje. Se zelo strinjam s teboj, da se veliko otrok v OŠ dolgočasi, oz. "čakajo" svoje sošolce, posledično pa veliko izmed njih ne razvije dobrih delovnih navad. Opažam, da so otroci zelo vedoželjni in jim je učenje zabava. V drugem delu OŠ pa jim učenje postaja muka. Sprašujem se, kje se zalomi? Imaš pri sebi tudi ta občutek?
Tvoje zgodbe bom zelo vesela!

(odgovor članu Eleonora)
Neposredna povezava do sporočila: 29
   RE: prvi razred devetletke
24.8.2008 1:07:12   
Eleonora
Hejdi, z učnim načrtom je bilo tako: prvo leto smo sledili programu, ki je posebej narejen za otroke, ki se šolajo doma, in se dobi v Ameriki, Avstraliji in še drugod. Potem sta pa starša ugotovila, da lahko učni načrt najbolje oblikujeta sama. Imela sem nekaj učbenikov za glavne predmete, ostalo je bilo pa 'živo učenje'. Namesto, da bi se cele dneve učila zgodovino, biologijo, geografijo... iz učbenikov, smo čim več hodili v muzeje, brali knjige iz knjinjice in še marsikaj takega.

Primer: zjutraj smo šli v center, kjer rešujejo živali. Uslužbenci so nam zelo prijazno pokazali, kako hranijo sovo, nam dali kačo za držat, razložili kakšne so navade raznih živali... To je v nas zbudilo zanimanje za te živali, zato smo šli v knjižnjico in si sposodili vse, kar je govorilo o teh živalih. Naslednjih nekaj dni sem risala te živali, pisala spise o njih... Najbolj pomembno je bilo pa to, da nisem delala ker mi je učiteljica to naročila, ampak sem sama od sebe to želela delati. Kdo, ki je hodil v šolo, se še spomni kaj vse se je učil pri biologiji? Jaz pa še zdaj vem, kaj so stokovci, in bi lahko napisala cel spis o njih.

Razlogov za šolanje doma je več: starši lahko večinoma dajo otrokom boljšo izobrazbo, ker se jim več posvetijo; bilo pa je tudi to, da sem se začela grdo obnašati, ko sem šla v prvi razred!user posted image  Ker sem se učila doma, pod nadzorstvom staršev, nisem nikoli postala nesramna in lena, niti v najstniških letih. S starši sem lahko razvila izredno dober odnos; čeprav sem imela veliko prijateljic, je mami bila vedno najboljša prijateljica, in si zaupava skrivnosti, ki jih nikomur drugemu ne poveva!user posted image

Socializacija je vedno prvi pomislek, ki ga ljudje imajo, ampak kar se mene tiče je to eden največjih razlogov, da se otrok šola doma! To pa zato ker se nauči družiti se z ljudmi vseh starosti, ne samo s tistimi, ki so rojeni v istem letu. Šolanje doma tudi pomeni, da ima otrok mnogo več časa za socializacijo. Za prijatelje ni treba imeti nobenih skrbi: vesel, prijazen otrok bo vedno imel prijatelje.

Mislim, da ima skoraj vsak otrok v sebi potencial, da postane odličnjak, da mu šola dobro gre. Na žalost, šolski sistem postavlja vse otroke v isti kalup, in samo tisti, ki jim ta kalup ustreza, pridejo odlično skozi. Dejstvo pa je, da je vsak otrok unikat. Npr., nekateri začnejo čitati pri štirih letih (kot sem jaz), nekateri bi pa bolje čakali tudi do devetega leta, ker prej še niso dovolj zreli. Nikakor ne želim kritizirati vseh učiteljev, ki se tako zvesto trudijo, ampak za mnoge šolski sistem enostavno ne deluje.

Kakor si rekla, otroci so vedoželjni na začetku - mislim, da mnoge potem 'šola pokvari', ker pričakuje, da bodo vsi isto delali, ob enakem času isto razmišljali, da bodo vsi enako zreli - in ker ni dovolj 'živega učenja'. V prvih nekaj razredih je še kar nekaj 'živega učenja', po tem se pa v glavnem držijo učbenikov.

No, tole je postalo zelo dolgo - upam da ni preveč naenkrat!
Drugače je pa na internetu ogromno napisanega na temo 'homeschooling' (šolanje doma), če te zanima.
Lep pozdrav!

(odgovor članu hejdi)
Neposredna povezava do sporočila: 30
   RE: prvi razred devetletke
2.9.2008 2:26:32   
hejdi
IZVIRNO SPOROČILO: Eleonora


Mislim, da ima skoraj vsak otrok v sebi potencial, da postane odličnjak, da mu šola dobro gre. Na žalost, šolski sistem postavlja vse otroke v isti kalup, in samo tisti, ki jim ta kalup ustreza, pridejo odlično skozi. Dejstvo pa je, da je vsak otrok unikat.


Se zelo strinjam!!!
Točno o tem razmišljam tudi sama in mi je prav hudo ker ne najdem nobene pametne rešitve za ta izziv. Moja velika želja je, da bi otroci ohranili svojo naravno vedoželjnost in bi jim bilo učenje zabava - kar v resnici tudi je! Uspeh pride potem sam po sebi. Ne le v ocenah, tisto kar največ šteje je osebno zadovoljstvo in veselje do dela.
Hvala za link in za ideje!

(odgovor članu Eleonora)
Neposredna povezava do sporočila: 31
   RE: prvi razred devetletke
3.12.2008 22:31:36   
darma
Hvala Eleonori za bodrilne misli o šolanju doma. Tudi jaz letos prvič učim svojega sina doma, saj se njegovo šolanje na šoli enostavno ni obneslo (zdravstveno stanje se mu je zelooo poslabšalo). Je pa res da ni enostavno sprejeti takšne odločitve, v šoli nas itak vsi nekam postrani gledajo in ker živimo na vasi je to zato še toliko bolj "čudaško"...A kot pravi pregovor : Kad se mora nije težko...bo že šlo. Zato res hvala Eleonori za bodrilne misli in njeno pozitivno izkušnjo z šolanjem doma.

(odgovor članu Eleonora)
Neposredna povezava do sporočila: 32
   RE: prvi razred devetletke
15.12.2008 8:27:30   
pokec3609
Naj povem da imamo mi z našo prvošolko podobne probleme. No skoraj.....na govorilnih urah me je tudi skoraj kap....je kao zelo brihtna, jo je predlagala, da hodi k dodatnemu pouku.....samo............ne zna barvat.....je treba baje barvat naravnost in ne v krogu, ne sme se it čez črto, treba je bit natančen.......se baje večkrat zagleda vem čez okno in sploh ne sledi dogajanju v razredu......
......po pogovoru doma in malem zasliševanju od tamale izvem, da je to barvanje za njo brez veze, da zakaj ji že učiteljica teži, da mora lepo barvat, da ji naj da raje račune, pa kaj za pisat.....
....kaj pa če se tvoj otrok dolgočasi???
mogoče mu to pač ni zanimivo in se mu enostavno ne da?....ker z našo je isto.
Odlično se pa recimo počuti v podaljšanem bivanju, ko so skupaj v 2-im razredom in tam skupaj z njimi računa, se uči abecede, črke, piše in zelo pohvali.

(odgovor članu darma)
Neposredna povezava do sporočila: 33
   RE: prvi razred devetletke
3.1.2010 20:59:44   
ivao1
 Sej nevem al bi mogla odpret novo temo ali lahko kr tukaj pišem...
No tudi mi imamo otroka ki je rojen novembra in bo letos v jeseni stopil v prvi razred. Ful me skrbi in sem skeptična glede vsga skupaj.
Strah me je da nebo sledil otrokom, sicer že sedaj ve veliko, pozna števila do 10, šteje do 20, prepozna večino črk, barve,se obleče, obuje,levo desno,povedat polno ime, naslov, ....problem pa je pri pisanju ali risanju....nikakor ga nemorem zmotivirat da bi pisala ali risala, kmogoče z vodenimi barvicami, drugo pa skorajda nič,če  je res privolji nariše kakšno slikico ali kaj pobarva ampak nahitrco se ne trudi, če to primerjam z njegovimi sočolci iz vrtca je daleč za njimi, zato me tudi skrbi, glede teh nalog ki jih imajo v prvem razredu, ker sem sigurna da če bodo kake črte delal da bo daleč odzadi.....ma sej mogoče pretiravam, kaj pa vem.......je pa stanje nekak tako da bi bila verjetno edina srečna mamica  na svetu ki bi bila vesela če bi mel stene v stanovanju počečkane...do sedaj nimamo v celem stanovanju tud ene čačkice, nikjer, pa ma barvice , flomastre voščenke vedno na doseg roke, če se bi mu slučajno kdaj zahotelo kaj narisat kamorkoli :)

(odgovor članu pokec3609)
Neposredna povezava do sporočila: 34
   RE: prvi razred devetletke
3.1.2010 21:28:35   
Primoza
Pisala? Zakaj pa je tega treba?

Ali je to vaš prvi otrok, ki gre v šolo?

(odgovor članu ivao1)
Neposredna povezava do sporočila: 35
   RE: prvi razred devetletke
3.1.2010 21:30:23   
blaža

IZVIRNO SPOROČILO: pokec3609

Naj povem da imamo mi z našo prvošolko podobne probleme. No skoraj.....na govorilnih urah me je tudi skoraj kap....je kao zelo brihtna, jo je predlagala, da hodi k dodatnemu pouku.....samo............ne zna barvat.....je treba baje barvat naravnost in ne v krogu, ne sme se it čez črto, treba je bit natančen.......se baje večkrat zagleda vem čez okno in sploh ne sledi dogajanju v razredu......
......po pogovoru doma in malem zasliševanju od tamale izvem, da je to barvanje za njo brez veze, da zakaj ji že učiteljica teži, da mora lepo barvat, da ji naj da raje račune, pa kaj za pisat.....
....kaj pa če se tvoj otrok dolgočasi???
mogoče mu to pač ni zanimivo in se mu enostavno ne da?....ker z našo je isto.
Odlično se pa recimo počuti v podaljšanem bivanju, ko so skupaj v 2-im razredom in tam skupaj z njimi računa, se uči abecede, črke, piše in zelo pohvali.


Identične besede našega prvošolčka. Identične!

Pol sem mu pa razložila, da se mora naučit reda, da ne sme bit površen pri barvanju, ker bo pol mogoče tudi pri računanju,... Na ta način mu razlagam zakaj mora tudi barvat, kadar je to treba in zakaj se mora potrudit. ampak on bi še vedno raje vidu, da bi se kej učili,... user posted image

_____________________________

Tvoj čas je omejen, zato ga ne zapravljaj tako, da živiš življenje nekoga drugega!
Naj hrup drugih mnenj ne utiša tvojega notranjega glasu!

Steve Jobs

(odgovor članu pokec3609)
Neposredna povezava do sporočila: 36
   RE: prvi razred devetletke
3.1.2010 22:08:48   
Gina
Zelo stara osnovna tema..., nekako sem jo spregledala.

Sicer je pa tako, da je skoraj cel 1. razred izrazito posvečen grafomotoriki in nikakor ni resnica, da vsi otroci že znajo svinčnik držat v rokah, pa pisat, pa risat pa barvat. Eni znajo, drugi ne znajo niti barvice držat. Normalno je to. Zato se v prvem razredu izrazito mnogo vadi vlečenje črt različnih oblik in velikosti, barvanje in podobno. To pa ni brez veze in siljenje otroka v nekaj, kar mu je dolgčas, ampak je pomembno zato, da roka naredi tisto, kar možgani hočejo. Dokler pa to dvoje ni povezano, pa lahko zagovarjate otroka, kako je prepameten in ga dolgočasi in kako je brez veze.... pa je vse to še zmeraj izgovor. Ne more se tega naučit drugače kot z vajo. In ja, je pomembno, da roka naredi, kar glava hoče. Natančno. Brez tega se v današnjem življenju ne pride daleč. Ne zaradi pisanja kot takega, ampak bojl zaradi vseh ostalih spretnosti in možnosti priti dlje, če več znaš in zmoreš. Predvsem pa so to osnove, na katerih temljei vse ostalo šolanje kasneje.

NIkar ne skrbi, iva, če otrok ta hip ne zna rista, mu to ni ljubo. Večina otrok začne res z veseljem risat šele tam okrog 5. ali 6. leta. Razvojna faza je to, katere tvoj ta hip na tem področju še ni dosegel, ampak jo pa zanesljivo bo če ne prej, tekom prvega razreda. In to ni nič prepozno. Celo leto časa bo imel. Poglej, moj ta velik otrok ni nič risal do šole. Pa danes riše res lepo. Lepše od povprečja. Hočem ti reči, da to kdaj začne risat in pisat ni pogoj za to, kako dobro bo to znal kasneje.

(odgovor članu blaža)
Neposredna povezava do sporočila: 37
   RE: prvi razred devetletke
3.1.2010 22:11:20   
blaža

IZVIRNO SPOROČILO: Gina

Zelo stara osnovna tema..., nekako sem jo spregledala.

Sicer je pa tako, da je skoraj cel 1. razred izrazito posvečen grafomotoriki in nikakor ni resnica, da vsi otroci že znajo svinčnik držat v rokah, pa pisat, pa risat pa barvat. Eni znajo, drugi ne znajo niti barvice držat. Normalno je to. Zato se v prvem razredu izrazito mnogo vadi vlečenje črt različnih oblik in velikosti, barvanje in podobno. To pa ni brez veze in siljenje otroka v nekaj, kar mu je dolgčas, ampak je pomembno zato, da roka naredi tisto, kar možgani hočejo. Dokler pa to dvoje ni povezano, pa lahko zagovarjate otroka, kako je prepameten in ga dolgočasi in kako je brez veze.... pa je vse to še zmeraj izgovor. Ne more se tega naučit drugače kot z vajo. In ja, je pomembno, da roka naredi, kar glava hoče. Natančno. Brez tega se v današnjem življenju ne pride daleč. Ne zaradi pisanja kot takega, ampak bojl zaradi vseh ostalih spretnosti in možnosti priti dlje, če več znaš in zmoreš. Predvsem pa so to osnove, na katerih temljei vse ostalo šolanje kasneje.

NIkar ne skrbi, iva, če otrok ta hip ne zna rista, mu to ni ljubo. Večina otrok začne res z veseljem risat šele tam okrog 5. ali 6. leta. Razvojna faza je to, katere tvoj ta hip na tem področju še ni dosegel, ampak jo pa zanesljivo bo če ne prej, tekom prvega razreda. In to ni nič prepozno. Celo leto časa bo imel. Poglej, moj ta velik otrok ni nič risal do šole. Pa danes riše res lepo. Lepše od povprečja. Hočem ti reči, da to kdaj začne risat in pisat ni pogoj za to, kako dobro bo to znal kasneje.


ja to je res in jaz se tega zavedam, čeprav mi ta mali teži, da kaj mu bo vse to, pa mu pol na njemu primeren način razložim in ga probam motivirat za tako barvanje, risanje črtic, ga spodbujam,..

Je pa tudi res, da še nima dobre grafomotorike, upam, da bo s časom boljše. Naša tovaršica pravi, da ima še čas.

_____________________________

Tvoj čas je omejen, zato ga ne zapravljaj tako, da živiš življenje nekoga drugega!
Naj hrup drugih mnenj ne utiša tvojega notranjega glasu!

Steve Jobs

(odgovor članu Gina)
Neposredna povezava do sporočila: 38
Stran:   <<   < Prejšnja stran  1 [2]
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2]
Pojdi na:





Zakaj je ustvarjanje odlično za otrokov ra...
Ustvarjanje z otrokom ni le odličen način kakovostnega preživljanja časa, ampak dokazano pozitivno vpliva na otrokov raz...
Ko uspavanje traja tudi več kot eno uro
Kaj storiti, ko otrok zvečer, pa tudi čez dan, nikakor ne more zaspati in porabite tudi več kot uro, da otrok vendarle z...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?