|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  2 3 [4] 5 6   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: osem idealov povezanega starševstva
3.2.2007 17:22:50   
skuštrana
Mene predvsem moti, da se mamice nagibajo k branju nestrokovne literature (prav prejšnjič sem v eni reviji - ne vem, če je mama ali pa moj malček zasledila postavljene meje, kdaj mora otrok kaj narediti). Pred kratkim mi je prišla pod roke (v knjižnici), kjer piše, kdaj otrok mora spregovoriti prvo besedo (med 8. in 12. mesecem), besedno zvezo in enostavčno poved in potem so poleg nasveti logopeda, če se to ne zgodi. Moj sin je star dve leti in pove morda vsega skupaj 12 besed (sicer v dveh jezikih), a bi ga morala po tisti knjigi že skoraj peljati k logopedu. Potem pa tukaj berem različne teme: Moj otrok pa ne naredi tega in tega pa bi po knjigi že moral 

Evo, Raho, ravno tole sem hotela napisati. Zakaj jaz na ostalem forumu skoraj ne sodelujem? Ker se mi zdi brezveze, pol je vprašanj kdaj MORA otrok shoditi, kdaj MORA narediti to in to.. Brezveze. Ja, pa če se katera mamica potoži kako  njen otrok ne spi, kako je utrujena se takoj nanjo vsuje plaz, da si je sama kriva, da mora otroka pustiti jokati, da mora to in to...In ko se končno odpre forum, ki mi je ok in me zanima, kjer vidim da nisem sama, ki razmišljam drugače, se najde milijon primerkov, ki nas morajo blatit..Spet in spet. Žalostno.user posted image


Aja, še tole glede dude - še mojemu možu je jasno, da imajo otroci dude samo zaradi lenosti staršev, to mu je logično..Le katero dete je še samo reklo mama jaz bi imel dudo?








_____________________________

Ne brinite što vas djeca uvijek ne slušaju, brinite se zbog toga što vas neprekidno promatraju (R. Fulghum)

"A clean house is a clear sign of a wasted life"

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 76
   RE: osem idealov povezanega starševstva
3.2.2007 18:08:29   
rija
IZVIRNO SPOROČILO: skuštrana

Le katero dete je še samo reklo mama jaz bi imel dudo?



eh brezveze, katero pa je reklo mama previj me ali mama lačen sem user posted image



_____________________________

...vox populi...

(odgovor članu skuštrana)
Neposredna povezava do sporočila: 77
   RE: osem idealov povezanega starševstva
3.2.2007 18:31:33   
Primoza
No, osebno se zelo izogibam blatenju, pa čeprav mi nekdo malce primitivno očita slabo znanje jezikovuser posted image .

Je pa relativno hecno, kako nekateri v silni potrebi, da ne pogrnejo pri vzgoji otroka preštudirajo na kupe neke literature, zganjajo ne vem kakšen cirkus okrog tega, namesto da bi predvsem poslušale svoj nagon.

Velikokrat se zgodi, da prav prevelik strah pred porazom botruje porazu.

Aja, kaj pa AP-jevci menijo o ninja želvah?


< Sporočilo je popravil primoza -- 3.2.2007 18:34:09 >

(odgovor članu skuštrana)
Neposredna povezava do sporočila: 78
   RE: osem idealov povezanega starševstva
3.2.2007 18:34:52   
Anonimen
Jaz pa sem ugotovila, kaj vas je zmotilo pri temi, ki jo je skuštrana odprla. To, da je napisala 8 idealov in ne 8 načel. Bodimo odkriti - idealov vzgoje ni, je samo vzgojni ideal, ki bi ga po neki vzgojni teoriji morali starši doseči,če otroka po njej vzgajajo, čeprav so v 20. stoletju termin vzgojni ideal zamenjali s terminom vzgiojni cilj.

Ampak, punce, bodimo odkriti. Mnogo tukaj vas ne loči, kaj je razlika med vzgojnim stilom in vzgojno teorijo, pa tudi pišete vse povprek in potem bi vas nekdo tudi lahko napadal, da to ni res in bla bla bla.

Zato predlagam, da govorimo, če že poteka debata o AP in smotrih vzgoje po AP, potem govorimo o 8 načelih AP, saj so načela vodilo, po katerem naj bi se vzgajalo, ni pa nujno, da se upoštevajo. Lahko upoštevaš samo tri, lahko jih upoštevaš 8, lahko pa samo 2. Pa dajmo debato obrniti v to smer.

In dajmo, igrajmo se fer play (vsaj na tem forumu) in si ne očitajmo vsake besede, ampak napišimo svoje mnenje, ki ga lahko podkrepimo še z drugimi podobnimi primeri iz strokovne literature ali iz lastnega življenja. Potem bo ta forum zaživel tako kot mora in ne bo spet en sam kreg kot je to ponavadi. Upam, da vam je to, kar sem napisala, jasno (se še učim jasno pisati, da spet ne bo kdo kaj napačno razumel in me obdolžil čudaštva). Želim samo konstruktivno in načelno debato, nič drugega.

(odgovor članu rija)
  Neposredna povezava do sporočila: 79
   RE: osem idealov povezanega starševstva
3.2.2007 18:42:54   
Anonimen
Samo še to bi želela, da preberete:

Principi AP-a kao da nameću mišljenje da roditelji koji ne primjenjuju baš sve "ispravne" AP metode i principe, nemaju pravo sebe zvati AP roditeljima. Ja se s ovakvom tvrdnjom uopće ne slažem. Ja vjerujem kako je AP način razmišljanja.
Roditelj nije AP roditelj samo zato jer koristi ispravnu nosiljku za dijete ili je stalno u djetetovoj blizini. Roditelj uopće ne mora biti fizički sposoban nositi dijete nakon prvih šest mjeseci djetetova života. Roditelj može preferirati neki drugi način nošenja djeteta, osim u nosiljci. Roditelj možda ima više od jednog djeteta ili vrlo zahtjevnu djecu koju je lakše transportirati u kolicima.
Majka nije AP majka samo zato jer hrani dijete. Moguće je da je majka imala redukciju dojki i ne može postići punu ponudu mlijeka. Ona će možda morati nadohranjivati dijete, ali u bočici ne mora biti adaptirano mlijeko. Majka možda koristi donirano mlijeko. Sigurno bi bilo bolje da ne koristi bočicu, ali ponekad, osobito van kuće, takav je način nadohranjivanja djeteta praktičniji od ostalih, kada i ako je potrebna nadohrana. Možda je majka ograničena vrlo strogom religijskom kulturom koja zabranjuje otkrivanje dijelova tijela pa majka u javnosti hrani dijete bočicom u kojoj se nalazi njeno izdojeno mlijeko.
Roditelj nije AP roditelj zato što njegova djeca dijele krevet s njim. Neka djeca (i neki odrasli ljudi) jednostavno ne spavaju dobro kad dijele krevet s još nekim. Neka su djeca nemirna kada se njihov prostor narušava prisutnošću druge osobe. Takva su djeca preosjetljiva na dodir i vrlo lako se emotivno preopterete. Pažljiva majka, kakva je AP majka, razumjet će takvu prirodu vlastitog djeteta i omogućiti mu vlastiti prostor, istovremeno zadržavajući bliskost s djetetom.
Majka nije AP majka samo zato jer ne radi i ostaje kod kuće s djecom. Postoje mnoge obiteljske prilike u kojima je nužno da oba roditelja privređuju, radeći van kuće kako bi obitelji osigurali možda i samo najneophodnije. Iako sve obitelji s oba zaposlena roditelja nemaju financijskih poteškoća, ne možemo pretpostaviti razloge njihovih odluka jer ne znamo njihove pritiske i obaveze.
Roditelj nije AP roditelj samo zato jer prakticira sve navedene aspekte AP-a. Navedene aktivnosti doista mogu razviti jaču vezu između roditelja i djeteta, ali se efekti vrlo lako umanje ukoliko roditelj istovremeno prema djetetu postupa bez poštovanja i koristeći se emotivnim ucjenama.
AP roditelj definiran je načinom na koji komunicira s djetetom, kako se ophodi prema djetetu. Trudi li se roditelj provoditi s djetetom najviše moguće vremena? Uključuje li roditelj djecu u svaki aspekt svog života? Jesu li djeca integralan dio roditeljevog života, umjesto neugodnosti koju brzo treba naučiti da se prilagodi? Poštuje li roditelj djetetovu individualnost, osjećaje i razmišljanja? Je li roditelj usklađen s djetetovim potrebama tako da ih prihvaća kao prioritet i pretpostavlja svojim potrebama? Komunicira li roditelj s djetetom na način da stvara duboku povezanost s djetetom, umjesto da nastupa s pozicije moći? Nastoji li roditelj emotivno usmjeravati dijete ili je više stila policajca?
AP roditelj je svaki roditelj koji cijelim srcem vjeruje kako su djeca u svojoj biti dobra i da se njegovanjem ozračja potpunog povjerenja i intimnosti stvara povezanost koja djeci omogućava temelje i sigurnost da se razviju do svog maksimuma.
AP nema baš puno veze s alatima koje koristimo kao AP roditelji.
Sve što je potrebno jest razmišljati na AP način.
 
Upam, da vam je sedaj bolj jasno.

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 80
   RE: osem idealov povezanega starševstva
3.2.2007 18:46:57   
Barbs
IZVIRNO SPOROČILO: primoza

Je pa relativno hecno, kako nekateri v silni potrebi, da ne pogrnejo pri vzgoji otroka preštudirajo na kupe neke literature, zganjajo ne vem kakšen cirkus okrog tega, namesto da bi predvsem poslušale svoj nagon.

Velikokrat se zgodi, da prav prevelik strah pred porazom botruje porazu.

Aja, kaj pa AP-jevci menijo o ninja želvah?



Primož, sem ravno premlevala, kako bi to napisala točno tako kot tiuser posted image .... Sicer v angleščiniuser posted image

Ok, da ne bom cinična... raho, vse je res.Lepo je bilo prebrati.

p.s.
Ne da se mi več pisat na"majskem" forumu". Ker je vsak dan isto. Kdo je bolan, kdo že čeblja, kdo malo ali veliko hodi, kdo leži, kdo stoji, kdo ima dudo, kdo je nima...kdo gre točno ob osmih spat in točno kdaj se zbudi... kdo je kdaj koga navajal na red in zakaj ne...ali ima že kdo prvi zob in ali je to, da nima prvega zoba povezano s tem, da spi pri mamici v postelj...

Primož, hvala, da si me spet enkrat spomnil, da je prav, da poslušam svoj nagon.user posted image

Seven, jaz sem tudi mlekarna. Danes zjutraj so bila sicer vrata zaprta, ker sem si po pomoti zapela spalno srajco.user posted image

_____________________________

Vsako noč nekdo misli name, preden zaspi:)

(odgovor članu Primoza)
Neposredna povezava do sporočila: 81
   RE: osem idealov povezanega starševstva
3.2.2007 18:51:41   
Primoza
vzgojnim stilom


Vzgojne teorije so sicer dobrodošle in potrebne, toda ne smemo pozabiti, da ni najpomembnejša vzgojna teorija, ampak je najvažnejši otrok.
 
Najslabše pa je, da vzgojne teorije kar naprej menjamo – odvisno od knjige, ki jo trenutno beremo ... vzgojili bomo shizofrenika!
 
Poznamo več vzgojnih stilov:
  • Demokratični vzgojni stil - enakopraven odnos med vzgojiteljem in otrokom, v katerem prevladujeta odgovornost in samodisciplina na obeh straneh. Demokratičen vzgojitelj je strog in dosleden do otroka in samega sebe.
  • Anarhični vzgojni stil - popolna svoboda v odnosu med vzgojiteljem in otrokom. V tem odnosu ni nobenih prepovedi, nobenih obveznosti in odgovornosti. Tu govorimo o svobodni vzgoji.
  • Avtoritativni vzgojni stil - vzgojitelj ima v rokah moč in oblast. V vzgoji uporablja prisilne metode in sredstva, da bi dosegel ustrezno obnašanje otrok. Prisilja je lahko fizična ali psihična. Vendar taka vzgoja vodi v oblikovanje pokornih, nesamostojnih in nasilnih ljudi.

 
copy paste.
 
Problem je prevelika teoretska podkovanosti. Problematično je prav pomanjkanje prakse, ki pa jo dobiš le z vsakodnevnim praktičnim delom na svojih otrocih skozi vsa življenska obdobja. In na to, kolikor sem prebral nekaj dostopnih virov, opozarjajo tudi avtorji, ki razlagajo AP. Ne toliko kot na striktno izpolnjevanje "ideals" (kolikor se spomnim, morda se motim, to ni dobesedno prevedljivo), opozarjajo na delovanje po občutku in na spontanost pri vzgoji.
 
Opozoril bi še na pomankljivost številnih primerjalnih raziskav na področju vzgoje: vzorec sodelujočih je često izbran nereprezentativno, med drugim jih veliko sodelovanje zavrne, kar avtorji pogosto "pozabijo".

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 82
   RE: osem idealov povezanega starševstva
3.2.2007 19:04:00   
Anonimen
Hvala, primoza. Si master of google.user posted image  

In s tistim shizofrenikom se res popolnoma strinjam.

(odgovor članu Primoza)
  Neposredna povezava do sporočila: 83
   RE: osem idealov povezanega starševstva
3.2.2007 19:05:15   
Primoza
Pa še ankaa-o lahko vprašam.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 84
   RE: osem idealov povezanega starševstva
3.2.2007 19:09:16   
Anonimen
ankaa je študirala pedagogiko?

(odgovor članu Primoza)
  Neposredna povezava do sporočila: 85
   RE: osem idealov povezanega starševstva
3.2.2007 19:18:34   
Primoza
Ne, DT.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 86
   RE: osem idealov povezanega starševstva
3.2.2007 19:21:19   
Anonimen
Problematično je prav pomanjkanje prakse, ki pa jo dobiš le z vsakodnevnim praktičnim delom na svojih otrocih skozi vsa življenska obdobja.
 
Ta se mi je pa zdela daleč najboljša. Spomnim se mojega profestorja iz faksa (didaktika), ki je prvo uro rekel - to je teorija, prakso pa boste morali "preživeti". Papir vse prenese.

(odgovor članu Primoza)
  Neposredna povezava do sporočila: 87
   RE: osem idealov povezanega starševstva
3.2.2007 19:25:35   
Primoza
No, to ni bil copy paste.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 88
   RE: osem idealov povezanega starševstva
3.2.2007 19:32:09   
Anonimen
Ja, z rdečim so tvoje pripombe.user posted image

(odgovor članu Primoza)
  Neposredna povezava do sporočila: 89
   RE: osem idealov povezanega starševstva
3.2.2007 19:44:06   
skuštrana
Rija, to ti dete pove z jokom...

_____________________________

Ne brinite što vas djeca uvijek ne slušaju, brinite se zbog toga što vas neprekidno promatraju (R. Fulghum)

"A clean house is a clear sign of a wasted life"

(odgovor članu rija)
Neposredna povezava do sporočila: 90
   RE: osem idealov povezanega starševstva
3.2.2007 19:47:59   
skuštrana
Primoza, spet si narobe razumel..
Jaz sem bila samo cinična glede tega, da nimamo prevoda te knjige..To pove vse o tem, kaj in kako je pri nas z AP- jem..
In nikoli in nikdar nisem blatila tvoje znanje tujih jezikovuser posted image Le zakaj bi?


_____________________________

Ne brinite što vas djeca uvijek ne slušaju, brinite se zbog toga što vas neprekidno promatraju (R. Fulghum)

"A clean house is a clear sign of a wasted life"

(odgovor članu Primoza)
Neposredna povezava do sporočila: 91
   RE: osem idealov povezanega starševstva
3.2.2007 19:49:55   
Primoza
Pusti Searsa, preberi  kaj od Juula.

Aja, ne moreš, ga ni v slovenščiniuser posted image ..Žal..user posted image user posted image


Lahko naredimo spletno anketo.

(odgovor članu skuštrana)
Neposredna povezava do sporočila: 92
   RE: osem idealov povezanega starševstva
3.2.2007 19:54:27   
rija
IZVIRNO SPOROČILO: skuštrana

Rija, to ti dete pove z jokom...


Ja, moj je med drugim rekel tudi: mama, ker joška ne dela, mi daj gumiđonko......user posted image user posted image

_____________________________

...vox populi...

(odgovor članu skuštrana)
Neposredna povezava do sporočila: 93
   RE: osem idealov povezanega starševstva
3.2.2007 19:56:16   
Anonimen
Pa še nekaj o dudah...

Mi smo sicer imeli srečo, da jo je malček imel samo dva tedna - jo je nadomestil z mojo. Ampak vam pa odkrito povem, da tega o APju sploh nisem vedela. Mene je moj zobozdravnik posebej opozoril na možnost, da zaradi dude (ne glede na to, kako sodobno in anatomsko so izoblikovane) lahko pride do anomalije čeljusti. Ne vedno, se pa dogaja pogosto. Sama sem se predvsem zaradi tega odločila, da je ne bo imel in me je bila groza, ko jo je v porodnišnici tako lepo sprejel. Sem si pa zato še bolj oddahnila, ko jo je zavrgel in si prilastil "živo".

Res pa je, da je težje ne dati dude otroku, ki ni dojen, saj je hranjenje po flaški nekaj popolnoma drugega kot dojenje (tudi traja ponavadi krajši čas). Prav tako je težje, če imaš dva otroka, saj se moraš posvečati obema. Moja kolegica ima dve deklici in lahko trdim, da tudi uporablja pri vzgoji načela APja pa prva deklica ni imela dude, druga pa jo ima. Danes sva se o tem pogovarjali in je rekla, da si je enostavno morala zorganizirati čas, da je lahko bila z obema in se obema posvečala. Zato je manjši dala dudo, da je lahko nekaj časa posvetila tudi starejši deklici (med deklicama je razlike 26 mesecev). Sprva samo med spanjem, potem pa se je pač otrok na njo navadil.

(odgovor članu skuštrana)
  Neposredna povezava do sporočila: 94
   RE: osem idealov povezanega starševstva
3.2.2007 19:57:02   
Primoza
Joj, nesporazum, tisto o shizofreniku je copy paste, ampak mi je všeč.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 95
   RE: osem idealov povezanega starševstva
3.2.2007 20:00:42   
Primoza
To je večna zgodba. Naš drugi je vzljubil lasten palček, dud pa stekleničk pa ni nikoli maral. Starejša pa je imela rada stekleničko, dude pa palčka pa sploh ne.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 96
   RE: osem idealov povezanega starševstva
3.2.2007 20:01:54   
skuštrana
Zaradi mene. Jaz vem kaj sem želela povedati, če si narobe razumel sem ti pojasnila, če pa tega iz kakršnegakoli razloga nočeš sprejeti pač naredi anketouser posted image

Evo, če te zanima ti lahko knjigo tudi posodimuser posted image , tako da boš videl, da zaupam v tvoje znanje tujih jezikov.
Pa, ne se preveč jezit, no..Res nisem mislila tako..Se globoko opravičujem.


< Sporočilo je popravil skuštrana -- 3.2.2007 20:03:56 >


_____________________________

Ne brinite što vas djeca uvijek ne slušaju, brinite se zbog toga što vas neprekidno promatraju (R. Fulghum)

"A clean house is a clear sign of a wasted life"

(odgovor članu Primoza)
Neposredna povezava do sporočila: 97
   RE: osem idealov povezanega starševstva
3.2.2007 20:03:16   
Primoza
Zanimal bi me kak komentar o ninja želvah.

(odgovor članu skuštrana)
Neposredna povezava do sporočila: 98
   RE: osem idealov povezanega starševstva
3.2.2007 20:05:32   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: primoza

Joj, nesporazum, tisto o shizofreniku je copy paste, ampak mi je všeč.


Ja, saj meni je bilo takoj jasno, da je tvoje avtorsko delo zadnji del. Je pa dober. Originalen...

In imaš popolnoma prav. Zašuštralo se je s prevodom. To niso ideali, to so načela. Vsaka teorija jih ima in načela niso zavezujoča; so točke, ki se jih je priporočljivo držati, če želiš pač slediti določenemu vzgojnemu cilju. In to, kar  že od samega začetka poudarjam. Zame je AP, sedaj ko sem ga spoznala, filozofija (vsi vemo, kako široki pojem je to), zato ne berem nobenih avtorjev. Ker AP moraš živeti (tudi sam), ne pa se ga "učiti" iz knjig. Nobenega vzgojnega modela se ne da naučiti iz knjige, saj je v teoriji zapisano mnogo stvari, ki v praksi niso izvedljive.

ninja želve obdelava potem, ko dam malčka in mojo slabšo polovico spatuser posted image user posted image user posted image user posted image

< Sporočilo je popravil raho -- 3.2.2007 20:06:20 >

(odgovor članu Primoza)
  Neposredna povezava do sporočila: 99
   RE: osem idealov povezanega starševstva
3.2.2007 20:32:37   
skuštrana
primoza
Zanimal bi me kak komentar o ninja želvah.


Zal, ti tukaj ne morem pomagati. Pri nas se TV bolj redko gleda. Imamo ga predvsem zaradi moža, ker gleda košarko. Zaradi mene je ali pa ni.
Naša tamala je ista, tv gleda zelo zelo redko, včasih Nodija (pa še to ga ima rajši na lap topuuser posted image ), včasih ji dam gor Zverinice iz Rezije ali pa Baby Einstein..Potem pa se naša kolekcija risank že konča, tako da ti glede teh želv ne bi vedela povedat. Predvidevam da so nasilne, kar pomeni da jih pri nas ne bo.


_____________________________

Ne brinite što vas djeca uvijek ne slušaju, brinite se zbog toga što vas neprekidno promatraju (R. Fulghum)

"A clean house is a clear sign of a wasted life"

(odgovor članu Primoza)
Neposredna povezava do sporočila: 100
Stran:   <<   < Prejšnja stran  2 3 [4] 5 6   Naslednja stran >   >>
Stran: <<   < Prejšnja stran  2 3 [4] 5 6   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:





Glivična okužba nožnice – pogost vzrok nep...
Čeprav večinoma mine brez posebnosti, je glivična okužba nožnice ali bakterijska vaginoza precej pogost vzrok za neplodn...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
Zgodbe malih junakov: 9 dni sem bila v ume...
Sprejeli so me v zelo kritičnem stanju na Infekcijsko kliniko, opravili nujen carski rez, intubirali. Potem sem bila v ...
Otroci, ki se zbujajo zgodaj zjutraj so ...
Se vaš malček zjutraj prebuja skupaj s petelini, ne glede na to ali je delovni dan ali vikend? Imamo dobro novico za vas...
Živilo, ki preprečuje pojav alergij pri ot...
Znanstveniki iz Nove Zelandije so prišli do zanimivega odkritja, da lahko samo z enim samim živilom v prehrani otroka zm...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?