|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 2 [3]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: Kako veste...
30.4.2009 21:14:39   
Gina
Eno vprašanje, picola: Kaj bi rekla otroku, ki bi ti očital, da vse otroštvo ni imel nič igrač? Ob dejstvu, da si vso njegovo mladost bila resnično brez denarja, ker si imela strašanske kredite, pa ob dejstvu, da si mu dajala vse ostalo (crkljanje, pohvale, spodbude, rad te imam, brala pravljice, se mu posvečala, ga tolerirala ob vse sorte izpadih, mu stala ob strani, ga peljala na sprehode,...). Mislim sprašujem te, ali bi se res počutila krivo in bi ti bilo hudo, da si mu raje kupila kakav, ki ga je oboževal (razumeti moraš, da res nisi imela takrat denarja za nič, še za kruh komaj, pa za mu kupit obleke, pa da nekaj igrač je vendarle imel), ali bi se ti zdel mal razvajen mulc, ki je imel vsega spoštovanja in pohval in crkljanja polno rit, pa ne loči, kaj je res pomembno, al bi se ti zdelo nekaj vmes?

Kaj bi rekla otroku, ki bi ti očital, da si ga ignorirala tedne in tedne, ti pa si to počela zato, ker nisi hotela tulit, kaznovat, pretepat in drugače kot da si se umaknila nisi znala, tolerirat tistega pa tudi nisi hotela in si se šla igico, kdo bo prej popustil, ignoriram te, ker se ne strinjam s tvojim vedenjem?

(odgovor članu picola1)
Neposredna povezava do sporočila: 51
   RE: Kako veste...
1.5.2009 0:46:28   
picola1
Najprej bi mu povedala, da razumem njegovo bolečino in da razumem, da mu je to veliko pomenilo (karkoli pač že) in da mi je žal da mu jaz tega nisem dala. In potem bi mu razložila še vse ostalo, zakaj je to tako bilo, da mu pač nisem zmogla dat, nisem hotela ker..., ni bilo denarja, ker je bilo takratno prepričanje takšno, itd. itd. Sam najprej bi pa poskušala razumet njegovo bolečino ,ker ima pravico do nje.

Lej, govorim samo o tem, da je pomembno otroku dat pravico, da je jezen in da je prizadet zaradi nečesa. Ne pa da se ga odpravi z stavkom Delala sem po svojih najboljših močeh, pika, nehej težit...(mal karikiram). Ja, napisala si, da sem si napačno interpretirala tvoj stavek. Ok, ni panike...Nisem sploh pisala tega tolk zarad tebe oz. tvojega stavka, tvoj stavek sem si bolj vzela kot izhodišče za asociacijo, ki se mi je porodila v glavi.

A je zdej izpadlo, kot da se jaz sekiram za vsako stvar, ki jo naredim, da jo ja ne bi naredila narobe? A si dobila občutek, da bom čist v depresijo padla, če mi bo otrok pri 20 ih prišel pa mi povedal, da je jezen zarad tega pa tega pa tega al kaj?
Daleč od tega. Bom pa poskušala razmislit ali ima prav ali je to mogoče sam on kot otrok tako dojel, bom se poskušala vživet vanj, ga razumet, priznat nekatere svoje napake in se nekej naučit o sebi, o svojem otroku, mogoče o partnerstvu, kaj jaz vem...Sigurno pa bom poskušala takšno situacijo (če bo do nje prišlo) izkoristiti za to, da bom še poglobila odnos s svojim otrokom.

V bistvu sploh ne vem, kaj točno si hotela s temi vprašanji od mene...



< Sporočilo je popravil picola1 -- 1.5.2009 0:47:42 >

(odgovor članu Gina)
Neposredna povezava do sporočila: 52
   RE: Kako veste...
1.5.2009 9:16:46   
rija
IZVIRNO SPOROČILO: picola1
Jaz pa ful upam, da se moji otroci z mano bojo.


jaz pa ful upam, da se mojemu NE BO TREBA.

_____________________________

...vox populi...

(odgovor članu picola1)
Neposredna povezava do sporočila: 53
   RE: Kako veste...
1.5.2009 11:30:12   
Gina
Picola, jaz samo klepetam na dano temo. Nič drugega. Ničesar ne dokazujem ali se pričkam. Zanima me pač kakšna stvar. Ljudje smo tako različni, da je zanimivo poslušat različna mnenja. A tebi ni? Drugače pa vse, o čemer pišeš, smatram za samo po sebi umevno - sama vedno tako reagiram in iz tega razmišljanja izhajam že v osnovi, tudi ljudje se mi zdijo dovolj razviti, da ne delajo nekih neum nosti kar tako, nalašč, da se poglabljajo v otroke in se z njimi ukvarjajo. Vse o čemer pišeš, mi je avtomatizem pri ravnanju, ker so moji starši podobno z mano ravnali. Moja mami recimo je tudi točno tako reagirala, kot ti opisuješ. Moj oče pač ni. Ampak a veš, hočem ti reči, da ne glede na to, ali ti kdo nekaj razloži ali ne na zgoraj opisan način, lahko razumeš situacijo tudi brez tega, če se dovolj poglabljaš v človeško siho, ali celo če s kom neodvisnim, ki ne reče avtomatično, da je bil nekdo p.r.a.sec, ker na prvi hip nekaj tako učinkuje, to skomuniciraš - recimo s frendico. Če si pa zamerljiv, če nočeš razumet ali morda samo ne dojameš neke logike, pa itak ne boš štekal, kako ti nekdo ni kupil igrač ali kako se je nekdo držal nate, oz. ti vzroki za to ne bodo nikdar blizu niti od daleč razumljivi in posledično opravičljivi. Če pa pogledaš iz neke distance na stvar, pa si jo razumsko razložiš in poskusiš razumeti psiho tistega, ki je nekaj počel in njegove vzroke, pa si komot lahko kot otrok rečeš (če ne gre za neka psihična, čustvena ali fizična zlorabljanja), da je starš delal najboljše kot je znal. Meni osebno je to zelo pomagalo tako kot otroku, kot mi zihr pomaga kot staršu.

Klepetam, picola, nič drugega, povem ti moja razmišljanja, da boš lažje razumela psiho različnih ljudi in seveda da bom jaz lažje razumela psiho različnih ljudi. Meni je to fascinantno vsak dan sproti. Če ti grem pa na živce, pa povej, ap bom nehala klepetati. user posted image

(odgovor članu rija)
Neposredna povezava do sporočila: 54
   RE: Kako veste...
1.5.2009 16:09:40   
mika
IZVIRNO SPOROČILO: Gina

Drugače pa vse, o čemer pišeš, smatram za samo po sebi umevno - sama vedno tako reagiram in iz tega razmišljanja izhajam že v osnovi, tudi ljudje se mi zdijo dovolj razviti, da ne delajo nekih neum nosti kar tako, nalašč, da se poglabljajo v otroke in se z njimi ukvarjajo.


se podpišem.

picola, zato sem tudi napisala, da se seciraš zadeve, ker je men to ravno tako kot moram  jesti in piti.

Se te pa spomnim, ko si bila še na začetku nosečnosti in si takole razglabljala, o sladkarijah, da jih otroku naj ne bi dajali. Takrat sem ti napisala, da boš že videla, če bo otrok normalno ješč, ne bo nič narobe, če bo pojedel pravo sladkarijo in ne nadomestek, kot so rozine ipd.

poglej, tud jaz sem se obremenjevala s tem, ko sem rodila (najbrž so hormoni naredili svoje) a bom dovolj dobra mama otroku, a bo znala prepoznati kaj potrebuje ipd....potem sem se pa ozrla nazaj in sem videla, da se ni zgodilo nič groznega, kar bi si morala očitat. Odločila sem se, da ne bom razmišljala en teden, mesec, leto ali 10 let vnaprej, ampak bom živela za tisti trenutek, ki sem z otrokom. ne želim si razbijat glave kaj bi bilo, če bi bilo in se po ne potrebnem obremenjevat.

Iz ene pogovorne oddaje se spomnim , mislim, da je bila ricky lakeuser posted image , ko je poiskala otroke, ki so pobegnili od doma. V večini primerov so starši zgledali čudni in zapiti, v enem primeru pa je punca živela z očetom. Oče je rekel, da nikoli ni bil grob z njo, poniževal ali kakorkoli zlorabljal, pa se je nekaj zgodilo in ni imela obraza mu povedat, ker ga ni želela prizadet in je odšla. Sama je rekla, da je dober oče, ampak ji je bilo preveč hudo zanj, glede nato, da je on bil dober do nje, ona je pa ravnala v nasprotju s tem, kar jo je on učil in ji nudil. raje je pobegnila od doma.

A misliš, da boš ti res naredila vse, da bo tvoj otrok vsaj 90% zadovoljen? a bom jaz? Enostavno ne moremo vedet, pa če se še tako zelo trudimo.

Ne vem zakaj to tako zelo teško razumeš. Sem ti napisala, da ne mislim, na extremne primere, ti pa mi odgovoriš, da po tem kar sem napisala, lahko rečemo za VSE ljudi, da delajo po svojih najboljših močeh.
Očitno nisi razčistila s preteklostjo, zato ti priporočam, da se posvetuješ s psihoterapevtom. Tako kot je Gina napisala, ljudem oprostimo zaradi sebe, da lahko gremo naprej. Po tvojem pisanju pa je še vedno razbrati jezo na tvoje starše, kljub temu, da ste se pogovorili.
Naredi to zaradi sebe!

(odgovor članu Gina)
Neposredna povezava do sporočila: 55
   RE: Kako veste...
1.5.2009 19:54:36   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: HuAnita

Tole o doslednosti in vztrjajanju pa mi gre že pošteno na k.., no nekamuser posted image
Se počutim kot telica, resno
Saj rečem - tega ne delamo, RAZLOŽIM, malemu zločkotu tudi 10x, če je treba, skupaj ponovimo zgodbo, zakaj recimo mačke ne vlečeno za rep, ne hodimo tam, kjer je babica sadila kumare, fižol in solato, da lahko po lužah hodimo le, ko imamo gumijaste škornje
Vse to že vemo
Ampak zakaj potem 4,5-letnica, ko misli, da je ne vidim, gre tancat po solati, zraven pa še malega zvleče?
gleda kot nedolžno jagnje, pa ji v očeh vidim, da ji gre na smeh
Razložim že 300.ič, povem, kaj je kazen, če spet naredi isto, sledi kazen, recimo da ne sme biti več zunaj
Ampak s tem kaznujem tudi drugega otroka - ker pa še nimam sposobnosti, da bi lahko bila na 2 koncih hkrati
Ne pravim, da je po riti ok, tudi pri nas kdaj pade - priznam - pa tudi stulim ju 100/uro, kot pred nekaj dnevi, ko sta se šla slečt do sp. majčke zgoraj in sta se vsa - po laseh, obrazu (mali je bil kot zamaskiran vojakuser posted image ) - namazala z blatom, res u iber, Capinki je teklo rjavo od las?????
Pa smo že ene 70x dorekli, da pustimo blato pri miru ipd.
skratka, od te doslednosti sem postala kot stara vinilka, ki vseskozi nekaj rezgeče, nihče pa je več prav ne sliši
Kot pravim, pa je v primeru 2 nadebudnežev, da ne bi hkrati tudi ta 'pridnega' kaznoval, to res grozno

No, strgajte me zdajuser posted image



Zakaj bi te user posted image user posted image ?

Ti si ena taka lusna, malo zmedena mama...the best, ce zelis moje mnenje cut user posted image

(odgovor članu HuAnita)
  Neposredna povezava do sporočila: 56
   RE: Kako veste...
1.5.2009 20:18:36   
picola1
IZVIRNO SPOROČILO: Gina

Picola, jaz samo klepetam na dano temo. Nič drugega. Ničesar ne dokazujem ali se pričkam. Zanima me pač kakšna stvar. Ljudje smo tako različni, da je zanimivo poslušat različna mnenja. A tebi ni?


Mi je, mi je...user posted image Sam nisem vedla zarad česa me sprašuješ, ker se mi je zdelo, da si vprašanja postavljala še z namenom, da mi nekaj še ti poveš nazaj, takoj, ko ti bom odgovorila...user posted image tako da sem v bistvu čakala, kaj mi imaš še za povedat v zvezi s tem, kar me sprašuješ.
Sem ti pa kar malo fouš (pa ne tist negativno fouš), ker so ti te stvari kar same po sebi jasne in deluješ na tem podorčju avtomatično, kot praviš...Jaz se vsega tega še učim.


(odgovor članu Gina)
Neposredna povezava do sporočila: 57
   RE: Kako veste...
1.5.2009 20:28:06   
bina30
IZVIRNO SPOROČILO: zinkazi


manj škode nastane na cvetju, kot v otroškem srčecu.



Ej, tole pa me je zdaj zadelo v srce, kako lepo si napisala.
Tudi jaz mojega 18m fantka, ki je res zelo, zelo navihan in živahen, počim kdaj po rokici, čeprav mi je potem takoj žal.
Ne bom ga več!!!!!!


(odgovor članu zinkazi)
Neposredna povezava do sporočila: 58
   RE: Kako veste...
1.5.2009 20:35:38   
picola1
IZVIRNO SPOROČILO: mika

picola, zato sem tudi napisala, da se seciraš zadeve, ker je men to ravno tako kot moram  jesti in piti.
Sem že po naravi bolj človek, ki rad analizira stvari in se poglablja v vzroke. To me ful zanima in v tem najdem smisel. Jaz nečesa pri sebi ne morem recimo spremenit, če ne vem ozadja, vzrokov zakaj, kako, kdaj, itd...To zna včasih res bit breme, sem pa 100%, da je fajn, če človek premore dovolj introspekcije.

poglej, tud jaz sem se obremenjevala s tem, ko sem rodila (najbrž so hormoni naredili svoje) a bom dovolj dobra mama otroku, a bo znala prepoznati kaj potrebuje ipd....potem sem se pa ozrla nazaj in sem videla, da se ni zgodilo nič groznega, kar bi si morala očitat. Odločila sem se, da ne bom razmišljala en teden, mesec, leto ali 10 let vnaprej, ampak bom živela za tisti trenutek, ki sem z otrokom. ne želim si razbijat glave kaj bi bilo, če bi bilo in se po ne potrebnem obremenjevat.
Sem se tega že ful naučila, ja. Sem se včasih bolj obremenjevala s tem, to je res.


A misliš, da boš ti res naredila vse, da bo tvoj otrok vsaj 90% zadovoljen? a bom jaz? Enostavno ne moremo vedet, pa če se še tako zelo trudimo.
To mi je jasno. Zakaj misliš, da meni ni?

Ne vem zakaj to tako zelo teško razumeš. Sem ti napisala, da ne mislim, na extremne primere, ti pa mi odgovoriš, da po tem kar sem napisala, lahko rečemo za VSE ljudi, da delajo po svojih najboljših močeh. Še kar me ne razumeš tukaj...tut ti ne bom več poskušala razložit, kaj sem mislila, ker sem ti že zgoraj napisala pa sva očitno čist na drugi frekvenci...Ni panike.user posted image
Očitno nisi razčistila s preteklostjo, zato ti priporočam, da se posvetuješ s psihoterapevtom. Tako kot je Gina napisala, ljudem oprostimo zaradi sebe, da lahko gremo naprej. Po tvojem pisanju pa je še vedno razbrati jezo na tvoje starše, kljub temu, da ste se pogovorili.
Naredi to zaradi sebe!
Tole pa drži. Nisem še čist razčistila s svojo preteklostjo, ker je blo velik enih stvari, ki so se zgodile in ki jih še moram do konca razdelat. Ena od njih je bila spolna zloraba, zaradi katere imam po vsej verjetnosti tudi večino problemov, ki jih sploh imam (pa jih ni zdej ful velik več sploh ostal hvalabogu). Drugače pa do staršev nimam tolk velikih zamer, da ne bi mogla funkcionirat. Se zdej čist dobr razumemo. Sigurno pa je še ostal par stvari, to je pa res.
Hvala ti.user posted image


(odgovor članu mika)
Neposredna povezava do sporočila: 59
   RE: Kako veste...
1.5.2009 20:58:54   
blaža
Nisem vsega brala, pa vendar.

Kako vem, da vzgajam prav.

Trudiva se oba z možem, to je dejstvo, koliko se ga bo prijelo, je pa druga stvar. Nekaj odvisna od vzgoje, nekaj od otroka samega.

Mislim, da se pri našemu ta starejšemu kar vidi oziroma pozna naša vzgoja.

En primer. Vedno mu pravim, da ni vedno važno kaj si drugi mislijo o njem, da je najbolj važno, da se on npr dobro počuti tak kot je( da ni obremenjen sam z seboj).

In pol je zadnjič moja sestra rekla moji mami, da ji ni všeč njena nova frizura, pa ji je rekel: ne skrbi babi, glavno je, da se ti dobro počutiš z to frizuro, pa četudi drugim ni všeč.user posted image

Pa še en primer, ko se z možem z njim pogovarjava o tujcih, kako jim ne sme zaupat,...

Sem ga poslala, na pošto da mi odnese eno kuverto. Živimo pa nad pošto. Sem ga gledala, ko je šel skozi vrata, ki so za stavbo in pol sem ga gledala na oknu, kako je šel na pošto in ven iz nje nazaj domov. star je šest let. naj povem, da ga ne pušamo še samega zunaj, ampak gremo ven z njim in s tamalim skupaj.

Pol sem vidla, da je bil to njemu kar velik podvig. Tik ob pošti je pločnik in cesta. In pol zvečer mi je razlagal kako je študiral, če bi srečal kakšnega neznanca in kaj bi naredil, da kako bi stekel proč, da se ne bi z njim pogovarjal, pa če tudi bi rekel neznanec, da pozna njegovega tatija,.. In pol sva se z možem z njim še malo pogovorila, da je prav razmišljal,...da sva ponosna nanj,...

No ta zadnji primer mi je dal vedet, da moj otrok razmišlja z glavo in tega se najbolj veselim, pa čeprav je situacij v življenju veliko in so različne. Ampak lih to bi rada dosegla, da zna sam razsodit, kaj je prav in kaj ne.



_____________________________

Tvoj čas je omejen, zato ga ne zapravljaj tako, da živiš življenje nekoga drugega!
Naj hrup drugih mnenj ne utiša tvojega notranjega glasu!

Steve Jobs

(odgovor članu picola1)
Neposredna povezava do sporočila: 60
   RE: Kako veste...
1.5.2009 21:03:58   
blaža
Glede ograč pa toliko. Ima jih preveč. So ratali taki cajti. nekaj kupimo mi, nekaj dobimo. Učim ga, da jih čuva, da so bile te igrače kupljene z denarjem, ki ga je treba zaslužit in zato čuvat. Ne prime se ga še najbolje.

Drugače do njega nismo ne vem kako strogi. je pa priden in kar uboga. Lih zadnjič sva bila na igrišču in enemu malemu je mama stokrat rekla, da ko grejo domov, pa je ni šmirglav pet posto.user posted image Našemu sem rekla, da bomo še pet minut, da se konča igrat z enim fantkom in pol, ko sem rekla, da greva, je takoj prišel in sam povedal kako se mu zdi grdo, da uni fantek ni mame ubogal.user posted image user posted image


_____________________________

Tvoj čas je omejen, zato ga ne zapravljaj tako, da živiš življenje nekoga drugega!
Naj hrup drugih mnenj ne utiša tvojega notranjega glasu!

Steve Jobs

(odgovor članu blaža)
Neposredna povezava do sporočila: 61
   RE: Kako veste...
2.5.2009 9:52:55   
Anonimen
Eno vprašanje, picola: Kaj bi rekla otroku, ki bi ti očital, da vse otroštvo ni imel nič igrač?


A taksnih vprasanje ne resujete sproti?
Saj v osnovi ze sami vidimo, kaj otroku lahko damo in kje smo "kratki".

(odgovor članu Gina)
  Neposredna povezava do sporočila: 62
   RE: Kako veste...
2.5.2009 18:06:12   
Gina
IZVIRNO SPOROČILO: Mič II

Eno vprašanje, picola: Kaj bi rekla otroku, ki bi ti očital, da vse otroštvo ni imel nič igrač?


A taksnih vprasanje ne resujete sproti?
Saj v osnovi ze sami vidimo, kaj otroku lahko damo in kje smo "kratki".


Ma ne mič, to je moj brat očital zadnjič mojemu fotru, ob dejstvu, da mu je čisto jasno, da smo bili zelo brez denarja takrat, pa da nama je fotr dal kasneje, čim je sploh lahko vsakemu zelo velik prispevek za hišo, ko je leta kasneje prišel iz kreditov ven. Hotela sem reči, da so vrednote tako različne, da če še tako vse sproti rešiš, bo nekomu nekaj zelo veliko pomenilo. morda več kot to, da so se moji starši raztrgali, da smo šli vsako leto na morje (kot majhen je imel astmo, je moral na morje) - bi mu mar namesto tega raje kupili igrače! Ampak tega takrat zihr niso vedeli, da njemu to toliko pomeni. Samo to sem hotela povedat.  

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 63
   RE: Kako veste...
3.5.2009 11:20:39   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: Gina

IZVIRNO SPOROČILO: Mič II

Eno vprašanje, picola: Kaj bi rekla otroku, ki bi ti očital, da vse otroštvo ni imel nič igrač?


A taksnih vprasanje ne resujete sproti?
Saj v osnovi ze sami vidimo, kaj otroku lahko damo in kje smo "kratki".


Ma ne mič, to je moj brat očital zadnjič mojemu fotru, ob dejstvu, da mu je čisto jasno, da smo bili zelo brez denarja takrat, pa da nama je fotr dal kasneje, čim je sploh lahko vsakemu zelo velik prispevek za hišo, ko je leta kasneje prišel iz kreditov ven. Hotela sem reči, da so vrednote tako različne, da če še tako vse sproti rešiš, bo nekomu nekaj zelo veliko pomenilo. morda več kot to, da so se moji starši raztrgali, da smo šli vsako leto na morje (kot majhen je imel astmo, je moral na morje) - bi mu mar namesto tega raje kupili igrače! Ampak tega takrat zihr niso vedeli, da njemu to toliko pomeni. Samo to sem hotela povedat.  


Aha, hvala.

(odgovor članu Gina)
  Neposredna povezava do sporočila: 64
   RE: Kako veste...
3.5.2009 11:24:57   
ronja
ina je omenjala življenje in da so rože daleč od plevela...Hm...teoretično to nikakor ni res. Pa kaka biologinja se tut najbrž ne strinja...

Biologinja se je že pritožila na to temouser posted image . Rajši imam, da potolče rože na vrtu kot pa avtohtono izumirajočo rastlinico zelo nikakvega izgleda... Jima bom pač morala malo bolj razložit, kaj je kaj, hehe.

picola, hehe, ja, pogosto podobno razmišljavauser posted image . Tudi kar se tiče staršev: meni tudi ni bilo všeč, ko je mami mirno kot špricer rekla, da je pač vedno delala tako, kot je mislila, da je prav. namesto, da bi se zamislila in rekla, ups, tule sem ga pa res posrala, oprosti, kar je tudi kdaj naredila, pa mi je bilo takrat precej lažje. Ni problem oprostit, če kdo naredi napako, ki te prizadane. Oproščanje ne boli. Boli, če imaš občutek, da je tistemu popolnoma vseeno, kaj ti doživljaš, ker "ima on/a čisto vest, ker je pač delal/a najboljše, kot je vedel/a". Zato sama ne bom tako delala. če mi bodo nekaj očitale, se bom zamislila, razložila, zakaj sem tako delala in poveda, če se mi bo zdelo, da sem delala narobe. Ali pa vsaj rekla, da mi je žal, če ju je moje ravnanje prizadelo, ampak da vseeno mislim, da je bilo prav, ker.... (tu pač sledi tisti razlog).
mika, jaz sem tudi očitno zelo zamerljiv človekuser posted image . Meni se še vedno ne zdi prav, da me je mami kdaj po riti. Me ni nikoli fejst, nikakor ne bi temu mogla rečt fizično ali psihično zlorabljanje, ampak vseeno sem bila takrat prizadeta in jezna in še vedno mislim, da je bilo narobe. Mislim, da je to vedela tudi ona. Pa tudi zdaj vem. vem, da je ponosna name, da nisem taka, ker mi je to sama povedala - točno s temi besedami: da je ponosna, ko me gleda, kako sem mirna s svojimi otroki... ni fora, da bi jo zato imela kaj manj rada, vseeno pa se mi zdi prav, da priznamo napake: navsezadnje damo s tem dober zgled.

moja kolegica prav fajn še doda, da če hočeš oprostit, moraš najprej sploh zamerit- se pravi dovolit si čutit žalost in jezo-ponavadi dve najbolj zatirani čustvi iz našega otroštv

pametna kolegica. To tudi sama govorim svoji mami - najprej moraš čutit vse neg., če hočeš it čez to. Sicer samo potlačuješ, kar pa niti pod razno ni isto kot oprostit. Ona namreč šele sedaj "obračunava" s svojimi (že mrtvimi) starši, no, najprej z enim, do drugega bo sčasoma upam da tudi prišla... Če se bojiš, da boš izpadel zamerljiv in zato rečeš, ok, saj mi nikoli niso hoteli nič slabega, rada jih imam in to je to, v bistvu odrivaš svoje občutke in ne moreš iskreno it naprej.
Je pa res, da smo različni - enega tepež bolj prizadane kot drugega, kot vse ostale stvari. Enemu je to poseg v njegovo dostojanstvo, ponižanje itd... drugemu samo način vzgoje, o katerem ne razglablja kaj dosti... Boli pa vseeno oba, samo različno fejst.

Me pa preseneča tudi reakcija babice.

Mene tudi - ampak niso vsi odrasli res odrasli, nekateri pač zapolnijo svoje življenje z rožicami in te so jim potem skoraj kot otroci, drugi imajo za konjiček avto in spet bognedaj, da bi ga kdo poripsal... Ne gre tu za materialno škodo - zaradi tiste črte avto ne bo nič manj delal in vrt bo ravnotako lep brez 1 rožice... Ampak so tu njihova čustva, ki so jih usmerili v te stvari/rastline, namesto v ljudi okoli sebe, ker jim je tako lažje... In to moramo tudi spoštovat.

Se pa strinjam z gino, da si moraš tudi kot starš odpustit svoje napake. vendar pa moraš kljub temu dat otroku vedet, da ti je vseeno žal, da si jih storil . ne da se boš zdaj ves čas s pepelom posipal, ampak da se mu pa opravičiš, je pa po moje prav. Kako naj sicer od nijh pričakujemo opravičilo za vsako neumno malenkost, ki jo narobe naredijo (recimo porežejo narobe rožice)? zgledi vlečejo...
Sama vidim, da sta najini punčki čisto drugačni - pa sta še čisto majhni. In zato se bom do njiju vedla različno: ker če hočem dati vsaki to, kar potrebuje, potem se moram vesti različno .- upam, da tako, da jima bo v glavnem ok.

Se pa strinjam tudi s tem, da lahko oprostiš tudi, če se ti drugi ne opraviči. Vendar je težje. zakaj bi svojim ljubim otrokom oteževala življenje? Torej se jima bom opravičila za tisto, česar jima ne dajem, pa rabita, pa tega ne vem ali ne znam ali ne morem dat.

huanita, otroci obožujejo blato - probaj jima naredit določene dneve, situacije, ko bosta lahko šarila po blatu do onemoglosti - takrat pusti,d a uživata 100/h, pa bosta ostali čas pustila blato na miru - vsaj približno. Jaz sem bila vedno nora na ogenj in vodo. In so mi starši dali sveče, da se igram z njimi, kolikor mi paše, na terasi, kjer je bilo vseeno, če se vosek razlije, pa sem potem za mizo pustila sveče pri miru.

kar se mene tiče, sem vesela za nekatere napake, da jih sta jih delala, ko sem bila mala:  s tem sem lahko določene stvari že zgodaj razčistila in zato zdaj nima z njimi problemov (recimo ljubusumnost). Razumem, zakaj sta jih delala, vem, da sta naredila ogromen korak naprej od vzgoje, ki sta jo bila onadva deležna in da je moja naloga, da grem še kak korak naprej. počasi se bo zadeva "zglihala".

hehe, gina, res smo različni: tudi meni so starši omogočili ogroooomno morja - cele počitnice dol in sem jim zato fuuuul hvaležna (tudi jaz imam astmo) in bi dala vse igrače za 1 teden morja... Ampak po moje je fora samo v tem, da si dovoliš čutit otrokovo bolečino, samo to rabijo. Ni treba, da vse narediš prav. Samo da vidijo, da ti je hudo, če jih prizadaneš.
meni je mami enkrat rekla, da ji je žal, da ni šla nikoli z mano na drsališče. To sem si kot mala straaaašno želela, da bi me videla, ker mi je pač dobro šlo. Ona pa ni šla, ker jo je bilo sram, ker sama ni znala drsat. Meni bi bilo čisto vseeno, če bi sedela ob drsališču. KO mi je to rekla, sem ji že zdavnaj "oprostila", da ni nikoli šla, sploh ji tega nisem nikoli res zamerila, pač želela sem si in bila kot otrok malo razočarana, da ni nikoli hotela it, ampak ni bila to neka zamera v pravem pomenu besede. Ampak vseeno mi je bilo všeč, ko mi je rekla, da bi to spremenila. Ne zato, ker bi ji zamerila, amapk zato, ker imaš takrat tisti dober občutek, da je starš videl, kdo si, kaj ti je pomenilo,... To je fajn.

(odgovor članu picola1)
Neposredna povezava do sporočila: 65
   RE: Kako veste...
3.5.2009 20:22:51   
picola1
Joj, ronja...čist sem brez besed...TOČNO, ampak do besede točno to sem hotela povedat jaz (pa očitno nisem tolk dober retorik, da bi me ljudje razumeli...-al so pa me pa se vseen ne strinjajo z mano...user posted image user posted image ).
Mah, sej ne morem verjet, da si to pisala ti...(to sem bla ziher jaz).user posted image


(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 66
   RE: Kako veste da vzgajate prav?
9.5.2009 13:25:24   
JAPE
timoteja: preberi si knjigo "Z otrokom lahko sodelujete"

(odgovor članu timoteja)
Neposredna povezava do sporočila: 67
   RE: Kako veste da vzgajate prav?
9.5.2009 13:50:07   
end1

IZVIRNO SPOROČILO: JAPE

timoteja: preberi si knjigo "Z otrokom lahko sodelujete"


... za kakšno starost otrok gre v tej knjigi.

(odgovor članu JAPE)
Neposredna povezava do sporočila: 68
   RE: Kako veste da vzgajate prav?
9.5.2009 14:10:44   
JAPE
Veliko primerov je napisanih za večjo starost npr. od 5 let naprej, tudi do 14 let....
Ampak se knjigo spalača prebrat že prej, tudi tako lahko kaj ven potegneš. Priporočam branje že veliko prej in vsem!!

(odgovor članu end1)
Neposredna povezava do sporočila: 69
   RE: Kako veste da vzgajate prav?
9.5.2009 14:46:28   
end1
hvala JAPE prav za to starostno obdobje mi pride prav.

(odgovor članu JAPE)
Neposredna povezava do sporočila: 70
   RE: Kako veste...
10.6.2009 15:48:55   
mojčika
IZVIRNO SPOROČILO: Volga

IZVIRNO SPOROČILO: timoteja

Veš da je babica skor znorela, imela kar solzne oči, jst sem tamalo 3 krat orng čez rit, pol je bla pa cel dan kot ovčica. 



In vse to zaradi enega ušivega plevela user posted image user posted image user posted image  žena od tvojega atija ima še kako prav.


Pa ste ji razložili, da rezanje rabarbare ni enako rezanju lončnic, pa kaj otrok ve o tem, tudi jaz menim, da je imela ta ženska prav.

_____________________________

4. 4. 2006 je posijalo sonce z imenom MAYA MARINA
16. 3. 2009 je posijalo še drugo sonce z imenom LUCIJA JULIJA

(odgovor članu Volga)
Neposredna povezava do sporočila: 71
Stran:   <<   < Prejšnja stran  1 2 [3]
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 2 [3]
Pojdi na:





BLOG: Pogovori z otrokom v trebuščku
V tistem trenutku sem se odločila, da sploh ni pomembno, kakšni bodo rezultati amniocenteze, jaz bom tega otroka obdržal...
Otroka ne vrtite za roke!
Starši uživamo ob pogledu na široko nasmejanega otroka, ko ga vrtimo tako, da ga držimo za roke. Ne počnite tega več! Pr...




Dudica.
пеперутка16

Do kdaj je imel vaš otrok dudico?