|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2] 3 4 5   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: ali udarite svojega otroka
26.5.2009 10:40:58   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: ronja

Veš, da je procentno okoli 70 % strašev prepričanih, da ena vzgojna po riti pa že ne more škodit. In tako bodo vzgajali tudi svoje otroke.

70%??? Meni se je tu gor zdelo, da je večina proti tepežu... Sicer pa ne mislim, da bo šlo to vse v 1 generaciji: vsaka bo malo izboljšala stanje: včasih je bilo normalno, da so tepli s palicami, še slab starš si bil, če nisi... Zdaj je to nepredstavljivo in kaznivo. Nekoč bodo tako gledali na klofute, verjetno...
Vseeno pa ne bi čisto enačila ene po riti in pretepanja - ker s tem delamo krivico staršem, ki so morda 1x narobe reagirali, otrok je pa takrat verjetno čutil isto kot moja, ko sem ji kabel izpulila ali tvoja, ko si jo za roko vlekla ob cesti. Vse je fizično in psihično neprijetno, vendar pa včasih enostavno ne najdemo druge rešitve...



no ronja, lej, tud ti misliš, da ena vzgojna po riti je kul oz. ni nič hudega, tko da ne vem zakaj te preseneča teh 70%.
mene ne. in men tud ena vzgojna po riti ni kul, niti po rokici, mi pač ni kul. čisto vse se da dosežt, brez da otroka udariš, sam mal več časa si je treba vzet. najlažje je mahnt.

pa še vedno ne vem, mi nobena ni povedla, kaj točno naučiš otroka s tem? če je že tako vzgojno, res me zanima.

jst sem tudi dobila kakšno, pa ne morem rečt da so me pretepali, samo kaka vzgojna je pa padla. kaj sem se naučila iz te vzgoje? da je treba staršem lagat in prikrivat in mutit. in dons se niti ne spomnem konkretnih primerov, zakaj točno sem jih dobila, kako je pol loht to vzgojno? edino kar se spomnem je bil tisti bes, ki je vrel v meni, pa jeza, nemoč. predvsem pa ponižanje. grozno ponižanje, k je peklo bolj kt klofuta sama. nič vzgojnega iz tega, nič, kar bi mi olajšalo življenje, nič takega, kar bi me na življenje boljše pripravilo. tako da po mojem pač ni v klofuti NIČ vzgojnega. pač pa je samo nasilje.

in še enkrat ronja - pretepanje lastnih otrok ni kaznivo. nobenga tožilca, sodišča, razn če res otroka na mrtvo pretepeš al ga pa celo ubiješ. tko je to. žal.

(odgovor članu ronja)
  Neposredna povezava do sporočila: 26
   RE: ali udarite svojega otroka
26.5.2009 10:42:30   
Anonimen
ronja, pa še neki - ti maš psa. če bi se ti pes lotil kablov, al bi ga mahnla, al bi ga pač preprosto odstranla?

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 27
   RE: ali udarite svojega otroka
26.5.2009 10:58:11   
sanja nk.
ne svojim otrok nisem nikoli tepla in suvala in odrivala ne ...
sem pa večkrat pokazala kuhanco..in enkrat ko sem jima jo pokazala, pa odložila na mizo, sem čez čas ko sem bila v kuhinji sama dobila z njo user posted image , to je pa tako če groziš...
Mož oziroma očka, pa je že dal čez rit, samo mogoče 3 v življenju obema, se drživa tega, da z fizičnim nisva obračunavala, ker se vse da na druge načine doseči..., drugače pa no mlajši je v efektu
že dobil od očeta eno mal močnejšo plesko, razlog pa je bil že na rr.




(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 28
   RE: ali udarite svojega otroka
26.5.2009 11:05:06   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: ulla80

ronja, pa še neki - ti maš psa. če bi se ti pes lotil kablov, al bi ga mahnla, al bi ga pač preprosto odstranla?


Ko ravno omenjate kable: Naši je tudi to prepovedano, seveda. Pa je en parkat zanalašč hotela drezat v (zščiteno) vtičnico, s tistimi hudički v očeh, dajmo mami nagajat user posted image . No, jaz sem odreagirala najprej tkao, da sem ji to strogo prepovedala. En čas je bil mir. Punca je malo zrasla in hotela preizkušat obstoječe meje. In spet malo nagajati mami user posted image . Pa sem jo odtsranila, ker samo opozorilo ni pomagalo. En čas je bil mir. In je spet malo zrasla, nekja mesecev kasneje, spet gremo preizkušat meje. Ni več pomagalo opozorilo, niti da sem jo odnesla stran. Pa sem ji povedala, da so v vtičnicah in kablih krokodilčki, ki fajn, fajn ugriznejo.  Krokodilčki rečemo klešicam za perilo - enkrat se je ornk uščipnila, torej je imela izkušnjo z bolečino. Tega se je tako ustrašila, da me sedaj vsakič, ko vtikam kabel od likalnika v vtičnico, opozarja, da tega ne smem počet, ker me bo krokodilček uščipnil. Sedaj ne stika več po vtičnicah, jo je pa elektrike zelo strah. Moje ravnanje je pustilo poledice. Od Ronje pa ne. Katera je sedaj ravnala prav?

Je žal tako, da bomo tudi s stalno nadzorovano vzgojo tudi pustili posledice na otroku. Ko bo odrasel, bo imel marsikaj za počistit, predelat in zelo verjetno bodo to povsem druge stvari, kot jih predvidevamo mi. Nehote svojega otroka raniš, tudi ko delaš resnično po najboljših močeh in z najboljšimi nameni. Sem absolutno proti fizičnemu nasilju, vendar menim, da ena po riti ne bo naredila škode. Veliko škode pa bo, če bo tepež stalno prisoten ali če bo veliko kičanja, poniževanja...
S tem mislim, da ne bom nekega starša imela za totalnega barbara, če bo enkrat v afektu svojega otroka po rokici. Ga bom pa imela za barbara, če bo otroka izrabljal za zdravljenje svojih frustracij, fizično ali psihično.
Vzgoja je zelo zahtevna reč, še posebej, ko si zvečer utrujen in vidiš zgolj samo posteljo, pa ti en malček skače po glavi. Takrat se je kljub dobrim namenom težko zadržati, da ne bi vsaj glasu povzdignil. Mislim pa, da bi vsak posameznik moral pri sebi imeti toliko samokritike, da bi spredvidel svoja slaba dejanja in jih ne bi več ponavljal. Torej če enkrat udariš otorka, ne bo nobene tragedije. Ni prav, da to narediš, se pa lahko zgodi. Se je tudi meni, pa sem absolutno proti fizičnemu nasilju in sem bila takrat najbolj razočarana nad sabo v celem življenju. Mala nima posledic, jih pa imam jaz - začela sem bolj premišljevati o sebi, svojih dejanjih in njihovih posledicah ter bolj zavestno ravnam pri vzgoji. Nisem super mama, sem samo človek in delam napake. Ena po riti je napaka, kot tudi kričanje, ignoriranje, žaljivke itd. Smo pa ljudje in vsak kdaj userje mimo. Če si sposoben to uvideti, je OK. Če še naprej delaš eno in isto, potem je to vse prej kot OK.

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 29
   RE: ali udarite svojega otroka
26.5.2009 11:13:32   
Anonimen
Sem absolutno proti fizičnemu nasilju, vendar menim, da ena po riti ne bo naredila škode. Veliko škode pa bo, če bo tepež stalno prisoten ali če bo veliko kičanja, poniževanja...


saj se tudi jaz strinjam s tem - načeloma. človeško je, da ti daj poči film, samo ne more in ne sme pa bit to opravičilo in izgovor - ja sej ena po riti pa ni hudga, sej ena po riti pa ne pusti poledic...ena al dve? ena po riti al po roki? al klofuta? al enkrat s pasom v afektu?
težko je pol postavit mejo, če nakaj kao je sprejemljivo. zato zame pač ni. ne morš bit malo nasilen. al si al pa nisi.
pa ne da bi se zdej mogu nekdo, k v afektu otroka mogoč enkrt v življenu udari, požret od slabe vesti, ampak vsi bi mogli stremet k temu, da je nedopustno. dokler pa velja prepričanje, da je ena po riti nič hudga, se pa stanje ne more spremenit. kolkrat ena po riti? enkrat dnevno, enkrat na mesec, enkrat v življenju?

to je tko kot pitje in vožnja. al je dovoljeno, al ni. eno pivo pa ja lohk. pa sej me noben ni vidu, bom pa še enga. kdo pa ve, kolk sem jih. dobili me pa tko ne bodo. če me pa bodo, se bom pa zlagal, mogoč mi pa uspe.

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 30
   RE: ali udarite svojega otroka
26.5.2009 11:21:10   
skuštrana
Bi še kaj napisala, pa ne bom več. Enostavno, po nekem času tule na RR sprevidiš, da nekatere stvari nimajo smisla, trošiš energijo za nič...



Ronja
, če narediš  anketo kolikim staršem je ena po riti ok, ker to ni nasilje nad otrokom boš zelo zelo presenečena. Tule imaš eno podobno - identično debato, pa lahko preveriš kdo je v večini in kdo v manjšini user posted image
http://www.ringaraja.net/forum/m_2194460/mpage_1/key_/tm.htm

Jaz pravim, da vzgoja pač ni za lenuhe in tako to je. Je zelo naporna zadeva, pa še veš ne ali delaš prav ali ne.

Se pa podpišem pod Ankico in Ullo user posted image

Samo še Gino čakam in njeno teorijo o eni po riti, pa o genih, itd user posted image


_____________________________

Ne brinite što vas djeca uvijek ne slušaju, brinite se zbog toga što vas neprekidno promatraju (R. Fulghum)

"A clean house is a clear sign of a wasted life"

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 31
   RE: ali udarite svojega otroka
26.5.2009 11:25:55   
skuštrana
Moj mož je enkrat udaril Lizo, enkrat ko je prišel domov, cel dan zidal na vročini, Liza pač kot Liza mu je skakala po živcih, da ni mogel niti pojest na miru. In jo je v tem živčnem stanju, ko ni več vedel kako in kaj klofnil čez rit..Lizo je seveda full šokiralo, mene tudi, še najbolj pa njega..Potem ni mogel spat dobesedno 3 dni, da je nekako sprevidel, kar je bilo je bilo, popravit se ne da, lahko pa poskrbi za to, da se to ne bo več zgodilo. In se ni, ker ga tisti občutek krivde, ki se je pojavil po udarcu še vedno spremlja...

_____________________________

Ne brinite što vas djeca uvijek ne slušaju, brinite se zbog toga što vas neprekidno promatraju (R. Fulghum)

"A clean house is a clear sign of a wasted life"

(odgovor članu skuštrana)
Neposredna povezava do sporočila: 32
   RE: ali udarite svojega otroka
26.5.2009 11:49:03   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: ulla80

Sem absolutno proti fizičnemu nasilju, vendar menim, da ena po riti ne bo naredila škode. Veliko škode pa bo, če bo tepež stalno prisoten ali če bo veliko kičanja, poniževanja...


saj se tudi jaz strinjam s tem - načeloma. človeško je, da ti daj poči film, samo ne more in ne sme pa bit to opravičilo in izgovor - ja sej ena po riti pa ni hudga, sej ena po riti pa ne pusti poledic...ena al dve? ena po riti al po roki? al klofuta? al enkrat s pasom v afektu?
težko je pol postavit mejo, če nakaj kao je sprejemljivo. zato zame pač ni. ne morš bit malo nasilen. al si al pa nisi.
pa ne da bi se zdej mogu nekdo, k v afektu otroka mogoč enkrt v življenu udari, požret od slabe vesti, ampak vsi bi mogli stremet k temu, da je nedopustno. dokler pa velja prepričanje, da je ena po riti nič hudga, se pa stanje ne more spremenit. kolkrat ena po riti? enkrat dnevno, enkrat na mesec, enkrat v življenju?



Se strinjam. Ena ali deset po riti je nasilje. In ni sprejemljivo, niti opravičljivo. Se pa lahko vsakemu zgodi. Na vsakemu posamezniku pa je, da pri sebi sprevidi, da so tudi druge poti. Ni pa treba, da se sedaj požre, če je enkrat otroka po riti. Brezveze, samo sebe obremenjuješ, namesto da bi to vzel kot možnost za osebo rast in razvoj. Nasilje pa, hm, a veš, ko premišljujem nazaj v svoje otorštvo, mene tisti udarci niso boleli, veliko bolj me je npr. kričanje in pridige, ki so bile prisotne zraven. To me zelo znerviralo. Ali pa pridige o nesprejemljivem obnašanju med kosilom. A veš, kako sem to sovražila user posted image . Še danes imam med kosilom rada mir.
Mojemu možu je npr. šlo najbolj na živce, ko se mu je mama smejala, če ji je povedal za kakšne svoje načrte, razmišljanja, ko je bil majhen. On je to dojemal kot posmehovaje, za njo pa sem prepričana, da ji je bil zgolj neskončno prisrčen, pameten, itd. In se sedaj jaz smejim moji bejbi, ko mi pove kakšno zanimivost, ker mi je tako zelo lepo, kako razmišlja, raziskuje, dojema svet, pa mi ona reče nazaj, da naj se ji ne smejim. Torej mojo reakcijo, ki je povsem dobornamerna, dojema kot slabo, mogoče ji bo tudi pustilo negativne posledice, povsem nehote. Škodo narediš otorku, če se še tako trudiš, da ne.  Je pa zato toliko oblj pomembno, da o vzoji razmišljaš, da ravnaš racionalno in zavestno in tako otorku daš čim več lepega in čim manj slabega. Pa občutek varnosti, zaželjenosti in ljubezni.

Gina bo pa zvečer prislonila svoj piskrček, če se ji bo dalo user posted image .

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 33
   RE: ali udarite svojega otroka
26.5.2009 11:49:23   
Anonimen
aja, pa še tole, meni recimo tudi ni jasno, zakaj taka nuja, da more dveletni otrok razumet, da kabli in elektrika in takpšno ni zanj? pa lohk še ti nevem kaj zganjaš, ko otrok ne razume, razen če pač pustiš da ga zruka. jaz se niti ne trudim ji to dopovedovat, ko bo večja, bo že počasi razumela. do takrat jo bom pač odstranjevala, brez kake galame in prevelikega posvečanja temu in dajanja pomembnosti. in pusti vtičnice pri miru, vsake tolk sicer kej žoka tam okoli, pa me že zagrabi da rekla pusti al kej, sam raj hitro nekaj naumim, da ji prusmerim pozornost in da pozabi na vtičnice. in se ji niti ne zdi neka grozna stvar, niti nima občutka da je prepovedano. isto recimo za računalniškimi kabli - blazno fino je namreč zlezti pod mizo in pol k je že notri, jo pa še kabli potegnejo valjda - ko pa jih je ati tako lepo povezaluser posted image niti enkrat ji še nisem rekla, da ne sme, pač pa jo vedno samo zagrabim in vzamem ven, da mi gre nekaj pomagat, al da grema gledat knjigice in zlagat kocke in takšno. pa u momentu pozabi na kable, niti ji niso tolk pomembni, da bi recimo hotla nagajat in bi lezla notri in cufala kamne.
in zdej - a je to zdej slaba vzgoja, ker pač ne ustvarjam nekih napetih situacij, ker ne pričakujem od otroka da bo na besedo ubogal, da bo vse razumel, da bo naredil tako kot jaz hočem? a je slaba vzgoja, ker jo mečem na finte, preusmerjam pozornost, ker mi ni treba miljonkrat rečt eno in isto, ker ne kričim in ker mi je ni treba spečt po roki al riti?
bomo vidli...

(odgovor članu skuštrana)
  Neposredna povezava do sporočila: 34
   RE: ali udarite svojega otroka
26.5.2009 12:14:36   
frutka_
IZVIRNO SPOROČILO: ulla80

aja, pa še tole, meni recimo tudi ni jasno, zakaj taka nuja, da more dveletni otrok razumet, da kabli in elektrika in takpšno ni zanj? pa lohk še ti nevem kaj zganjaš, ko otrok ne razume, razen če pač pustiš da ga zruka. jaz se niti ne trudim ji to dopovedovat, ko bo večja, bo že počasi razumela. do takrat jo bom pač odstranjevala, brez kake galame in prevelikega posvečanja temu in dajanja pomembnosti. in pusti vtičnice pri miru, vsake tolk sicer kej žoka tam okoli, pa me že zagrabi da rekla pusti al kej, sam raj hitro nekaj naumim, da ji prusmerim pozornost in da pozabi na vtičnice. in se ji niti ne zdi neka grozna stvar, niti nima občutka da je prepovedano. isto recimo za računalniškimi kabli - blazno fino je namreč zlezti pod mizo in pol k je že notri, jo pa še kabli potegnejo valjda - ko pa jih je ati tako lepo povezaluser posted image niti enkrat ji še nisem rekla, da ne sme, pač pa jo vedno samo zagrabim in vzamem ven, da mi gre nekaj pomagat, al da grema gledat knjigice in zlagat kocke in takšno. pa u momentu pozabi na kable, niti ji niso tolk pomembni, da bi recimo hotla nagajat in bi lezla notri in cufala kamne.
in zdej - a je to zdej slaba vzgoja, ker pač ne ustvarjam nekih napetih situacij, ker ne pričakujem od otroka da bo na besedo ubogal, da bo vse razumel, da bo naredil tako kot jaz hočem? a je slaba vzgoja, ker jo mečem na finte, preusmerjam pozornost, ker mi ni treba miljonkrat rečt eno in isto, ker ne kričim in ker mi je ni treba spečt po roki al riti?
bomo vidli...



Ulla ne bluzi. Koliko je tvoj otrok star? 2leti? Preusmerjanje pozornosti zaenkrat še pali za njegovo razvojno stopnjo...Slabe vzgoje ni.  Vzgajaš kot misliš, da je najbolj prav. Sicer bi itak delal drugače in te debate ne bi bilo. Če delaš tako kot meniš, da je prav in boš nekoč priznala, naredila sem vse kar sem lahko, trudila sem se kolikor sem se lahko potem je tvoja vzgoja pravilna. Vse ostalo je proč metanje energije. Zaupaj sebi. Pa tudi če bo dobil/a kakšno vzgojno po riti zaradi tega ne bo imel/a psihičnih posledic.


(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 35
   RE: ali udarite svojega otroka
26.5.2009 12:43:18   
Tonchka
IZVIRNO SPOROČILO: Ankica

IZVIRNO SPOROČILO: ulla80

ronja, pa še neki - ti maš psa. če bi se ti pes lotil kablov, al bi ga mahnla, al bi ga pač preprosto odstranla?


Ko ravno omenjate kable: Naši je tudi to prepovedano, seveda. Pa je en parkat zanalašč hotela drezat v (zščiteno) vtičnico, s tistimi hudički v očeh, dajmo mami nagajat user posted image . No, jaz sem odreagirala najprej tkao, da sem ji to strogo prepovedala. En čas je bil mir. Punca je malo zrasla in hotela preizkušat obstoječe meje. In spet malo nagajati mami user posted image . Pa sem jo odtsranila, ker samo opozorilo ni pomagalo. En čas je bil mir. In je spet malo zrasla, nekja mesecev kasneje, spet gremo preizkušat meje. Ni več pomagalo opozorilo, niti da sem jo odnesla stran. Pa sem ji povedala, da so v vtičnicah in kablih krokodilčki, ki fajn, fajn ugriznejo.  Krokodilčki rečemo klešicam za perilo - enkrat se je ornk uščipnila, torej je imela izkušnjo z bolečino. Tega se je tako ustrašila, da me sedaj vsakič, ko vtikam kabel od likalnika v vtičnico, opozarja, da tega ne smem počet, ker me bo krokodilček uščipnil. Sedaj ne stika več po vtičnicah, jo je pa elektrike zelo strah. Moje ravnanje je pustilo poledice. Od Ronje pa ne. Katera je sedaj ravnala prav?

Je žal tako, da bomo tudi s stalno nadzorovano vzgojo tudi pustili posledice na otroku. Ko bo odrasel, bo imel marsikaj za počistit, predelat in zelo verjetno bodo to povsem druge stvari, kot jih predvidevamo mi. Nehote svojega otroka raniš, tudi ko delaš resnično po najboljših močeh in z najboljšimi nameni. Sem absolutno proti fizičnemu nasilju, vendar menim, da ena po riti ne bo naredila škode. Veliko škode pa bo, če bo tepež stalno prisoten ali če bo veliko kičanja, poniževanja...
S tem mislim, da ne bom nekega starša imela za totalnega barbara, če bo enkrat v afektu svojega otroka po rokici. Ga bom pa imela za barbara, če bo otroka izrabljal za zdravljenje svojih frustracij, fizično ali psihično.
Vzgoja je zelo zahtevna reč, še posebej, ko si zvečer utrujen in vidiš zgolj samo posteljo, pa ti en malček skače po glavi. Takrat se je kljub dobrim namenom težko zadržati, da ne bi vsaj glasu povzdignil. Mislim pa, da bi vsak posameznik moral pri sebi imeti toliko samokritike, da bi spredvidel svoja slaba dejanja in jih ne bi več ponavljal. Torej če enkrat udariš otorka, ne bo nobene tragedije. Ni prav, da to narediš, se pa lahko zgodi. Se je tudi meni, pa sem absolutno proti fizičnemu nasilju in sem bila takrat najbolj razočarana nad sabo v celem življenju. Mala nima posledic, jih pa imam jaz - začela sem bolj premišljevati o sebi, svojih dejanjih in njihovih posledicah ter bolj zavestno ravnam pri vzgoji. Nisem super mama, sem samo človek in delam napake. Ena po riti je napaka, kot tudi kričanje, ignoriranje, žaljivke itd. Smo pa ljudje in vsak kdaj userje mimo. Če si sposoben to uvideti, je OK. Če še naprej delaš eno in isto, potem je to vse prej kot OK.


Se strinjam s teboj Ankica. Tudi jaz sem absolutno proti nasilju, ampak ni nasilje samo fizično. Ev, jaz sem ena od tistih, ki v življenju oz. v otroštvu nisem nikoli bila tepena, niti malo po riti ne. Se pa še danes spomnim psihičnega "nasilja". Za vsako figo sta mi mama in oče pridigala, ure in ure sem morala poslušati, kako so drugi boljši od mene, kako so drugi oh in sploh. Pa dobro, saj v skrajnosti nista šla in danes nimam zaradi tega hujših posledic, se pa še danes spominjam male deklice, ki si je tako silno želela ugajati, da ne bi bila deležna ignoriranja, sedanja na stol ipd. Vem, da sem velikokrat kot otrok razmišljala, da bi stokrat raje vidla, da bi me fotr čez rit (kot so naprimer pokasirali moji vrstniki, če smo kakšno ušpičili in danes nimajo nobenih psihičnih posledic), kot pa tisto zmerjanje in večno moraliziranje. Samo toliko v razmislek.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 36
   RE: ali udarite svojega otroka
26.5.2009 13:21:37   
Anonimen
. Koliko je tvoj otrok star? 2leti? Preusmerjanje pozornosti zaenkrat še pali za njegovo razvojno stopnjo


ja frutka valjda. sej vzgojo pa menda ja prilagajaš otroku, njegovi starosti in zmožnosti dojemanja. in ker dve leti star otrok pač ne more dojet, kaj elektrika je(razn če ga zruka, kar pa ni glih neka opcija, a ne) se mi zdi brezveze okol tega galamit. bistvo in cilj je, ohranit otroka celega in živegauser posted image zdej pa lohk nardiš to nanačin, da tuliš nad otrokom in ga tepeš in nevem kaj še vse, lohk ga preprosto odstraniš. od recimo 6letnega otroka pa bi že pričakovala, da zastopi zakaj se štrom pri miru pust. valjda ne bom 6letnika pobasala in odnesla v drugo sobo, ko kaj ne bo pravuser posted image vzgoja pač more rastit z otrokom, jo je treba prilagajat. edin če mlatiš - tist lohk pa skoz glih.

in tist - če delat tko, kot meniš da je prav, pol ziher ne morš falit...user posted image un v angliji, k je na smrt pretepel dveletnega fantka, je tud menil da je prav. pa svašta folk počne, pa meni da je prav. pa je?
in kako da ni slabe vzgoje? če bi bla vsaka vzgoja dobra, neb blo tok ubrisanega in zblojenega folka. boš rekla, da je un mulc, k je na motorju za sabo vlekel psička, mel dobro vzgojo? pa uni mulci k so enga klošarja do smrti mučli? pa uni mulci, k so se nad mačkami izživljali, jim v zadnjik vtikali petarde in prižigali? silvo plut ? so mel vsi ti dobro vzgojo ? dobro pač po defoltu, ker so pač njihovi starši menili, da delajo prav, pa je pač bilo prav ?

frutka, ti ne bluzi.

(odgovor članu frutka_)
  Neposredna povezava do sporočila: 37
   RE: ali udarite svojega otroka
26.5.2009 14:24:27   
liliana
Jaz bom pa rekla tako.....neko novodobno trendovsko razmišljanje, ki je podkrepljeno s strani evropske unije je, da otroka ne smemo NIKOLI udariti po prstkih, tudi še jih približuje električni pečici......ali pa mu dati eno čez rit.....pa čeprav leti že 10ič proti cesti in mu nobeno prigovajanje ni zaleglo......verjetno bi bilo bolj vzgojno odstraniti pečico in zahtevati, da se cesta spelje drugam.....

In del te novodobne vzgoje je tudi to, da se danes se z otroci ukvarjamo ogromno.... Nihče od nas se ne spominja, da bi starši z nami posedali po igriščih cele popoldneve ali se cele dneve kako drugače igrali z nami......Pa saj je na igriščih več staršev kot otrok!.....In otroci danes enostavno dobijo vse: kar nekako avtomatično.....če malo karikiram......zakaj bi otroku omejevali dostop do pečice, če lahko pečico enostavno prestavimo drugam?

In potem gledamo te naše otroke oz. otroke drugih, ker naši so itak popolni.....ker mi smo seveda vzgajali po novodobnih smernicah..... (ker ena čez rit je že kriminalno dejanje)....kako so vsi po vrsti trmasti, jezikavi, tudi zelo nesramni, kako kričijo na nas, nam odgovorajajo, včasih tudi udarijo.....če pa je že naš tak pa so itak krive  tašče, vrtec, šola.....

Tudi jaz sem v otroštvu dobila kakšno čez rit in sem si jo tudi zapomnila.....ker ni bila dana kar tako za prazen nič...... in ni nič narobe zaradi tega..... danes pa se z vsemi štirimi upiramo 'šeškanju', na koncu pa nam naši samosvojčki servirajo toliko jezikanja in nesramnosti, da enkrat moraš to enostavno prekiniti......in ena čez rit na žalost običajno zaleže.....

Ker zgolj pogovarjanje in pregovarjanje ne obrodi vedno sadov.......

A obstaja kateri starš, ki nikoli še ni vzrojil......ki mu nikoli še ni zavrelo.....? Ki ni zakričal, ko mu je otrok stekel na prometno cesto.....in mu je potem, ko je že videl v svoji glavi otroka razmazanega na cesti....eno dal čez rit.....? V vseh situacijah na žalost starši ne moremo ostati umirjeni in preudarni in našim nekajletnim nadobudnežem VEDNO in v VSAKI SITUACIJI preudarno in umirjeno razlagati tako kot piše v knjigah.......

Naše otroke smo začeli preveč ovijati v vato.....pa prosim lepo, danes si še kolena ne sme potolči, da te ne bi morala klicati učiteljica ali vzgojiteljica in mi ju potem  zaslišujemo, zakaj ima modrico na nogi.....in zame predstavlja tako "zaščitniško" obnašanje mnogo večji problem kot ena čez rit......



(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 38
   RE: ali udarite svojega otroka
26.5.2009 14:28:03   
ronja
no ronja, lej, tud ti misliš, da ena vzgojna po riti je kul oz. ni nič hudega, tko da ne vem zakaj te preseneča teh 70%.

ne, ne mislim, da je kul oz. nič hudega - ni pa to enako hudo kot pretepanje. Še vedno je nasilje in ni prav. Vendar pa je razlika, tko kot med posilstvom in otipavanjem, recimo. Oboje je narobe, oboje lahko pusti posledice, vendar vseeno ne moremo rečt, da je isto. (in oboje je kaznivo, če smo ravno pri tem).

Časa si ni problem vzet za stvari, kjer ga imaš - kjer pa mora otrok ubogat na besedo, tam ga pač nimaš - recimo ko si ti Ulo vlekla za roko ob cesti, ker ni hotela dat roke - to je čisto isto! Ni fora v vzgojni ampak v tem, da ti da roko oz. da spusti nekaj nevarnega in to takoj, brez pregovarjanja. Naučiš ga pa popolnoma isto kot ti, ko si Uli pustila, da se dotaknila likalnika - da je tam nevarno in ne sme tikat.


pretepanje lastnih otrok ni kaznivo.

Policisti se ne strinjajo s teboj, pa zakon o družinskem nasilju tudi ne.

Ko ravno omenjate kable: Naši je tudi to prepovedano, seveda. Pa je en parkat zanalašč hotela drezat v (zščiteno) vtičnico, s tistimi hudički v očeh, dajmo mami nagajat user posted image . No, jaz sem odreagirala najprej tkao, da sem ji to strogo prepovedala. En čas je bil mir. Punca je malo zrasla in hotela preizkušat obstoječe meje. In spet malo nagajati mami user posted image . Pa sem jo odtsranila, ker samo opozorilo ni pomagalo. En čas je bil mir. In je spet malo zrasla, nekja mesecev kasneje, spet gremo preizkušat meje. Ni več pomagalo opozorilo, niti da sem jo odnesla stran. Pa sem ji povedala, da so v vtičnicah

Točno tako je bilo tudi pri nas. Ravno tako smo ji razlagali o elektriki, pač na drugem primeru, ker kljukic se ne bojiuser posted image .  Ampak njej so bili ti kabli še kar strašno zanimivi...
Ulla, seveda najprej rečeš, seveda najprej odstraniš - vendar pa otroka, ki drži kabel, ne moreš odstranit, če kabla prej ne spusti, se ti ne zdi? In ji razklepaš prstke, ampak če medtem zgrabi z drugo roko in ne spusti, potem ji pač iztrgaš kabel, pa kakorkoli že to grdo izgleda. In tu ni časa se pogajat, to mora pač ubogat na besedo - ni veliko takih stvari, ampak direktne nevarnosti so take. Mislim, da to izgleda popolnoma enako kot ko ti svojo malo vlečeš za roko ob cesti... Pomisli...
Psa seveda tudi najprej kregaš, odstraniš, vendar pes ne more splezat ne vem kam vse in lažje tudi umakneš vse nevarno... Vtičnice lahko zaščitiš in niso problem, kabli pa pač po našem stanovanju so, ker se pač drugače ne da. Z veseljem bi jih vse umaknila, dokler ne bo razumela, pa se ne da, mala lahko že spleza marsikam in vedno jih doseže - zato mora vedet, da tega pač ne sme. A zakaj? Zato, ker ga lahko pregrizne, samo zato.
No, mala ne stika več po kablih, mimogrede, od takrat dalje ne...

Vzgoja je zelo zahtevna reč, še posebej, ko si zvečer utrujen in vidiš zgolj samo posteljo, pa ti en malček skače po glavi.

Meni to načeloma ne dela toliko problemov - verjetno zato, ker ne rabim toliko spanja. Vendar pa v tem primeru, ko dela otrok nekaj nevarnega in noče nehat, dejansko ne vem, kako lahko početje prekineš, ne da bi uporabil fizično moč. Enostavno kadar preizkušajo meje, jih je treba kar nekaj časa prepričevat v svoj prav - jaz bi pa rada, da nevarnosti izpusti takoj! Za ostala pravila mi ni tako važno v kolikem času se bo zgodilo in se da res vse zmenit, tudi pri prometu recimo zaenkrat nismo meli problemov - vendar če jih bomo, jo bom potegnila nazaj, ne glede na to, kako bo to luštno.

Ja, saj ravno to ti pravim, da je težko postavit mejo - da lahko pač uporabljaš svojo moč zato, da otroka odneseš stran od nevarnosti in ga to lahko tudi boli (Uli ziher ni bilo luštno, ko si jo vlekla, Ronji tudi ne, ko sem ji kabel izpulila)...

Preusmerjanje pozornosti je super, vendar kadar se otrok odloči testirat meje, baje na pali (tudi po mojih izkušnjah traja, predno pali). In kljub temu, kar si napisala o svojo vzgoji, delaš v bistvu popolnoma isto, ko jo vlečeš za roko ob cesti, čeprav ti sama noče dat roke...

< Sporočilo je popravil ronja -- 26.5.2009 14:30:39 >

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 39
   RE: ali udarite svojega otroka
26.5.2009 14:37:18   
sanja nk.
ta tema je postala user posted image user posted image , pa brez zamere....
samo ene pa ne samo na tej temi enostavno vse tako zakomplicirate, potem pa rešujete...in svetujete kot da ste že pol sveta rešile....in poznate že vse...

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 40
   RE: ali udarite svojega otroka
26.5.2009 16:18:16   
Pikca
Jaz sem bolj mehak človek in taka je tudi moja vzgoja, ne maram tepeža in kričanja... vendar pa je moja starejša hči težka preizkušnja za živčke in je poleg povišanih tonov že pokasirala tudi kakšno čez rit od mene...

Prvič (stara je bila okrog 3 let) me je usekala nazaj, njeno pojasnilo: "Ja sej si rekla, če me kdo udari, da lahko jaz nazaj".

Čez kakšno leto, ko mi je spet počil živc in je dobila (eno) po riti, pa pravi "resno": "A veš, da lahko jaz policijo pokličem, če me kdo tepe!"

Oboje mi je dalo mislit... in oboje je pripeljalo do pogovora, v katerem sva z malo trmico obdelali oba problema; njen prekršek in tepež. Tako, da v takem primeru po mojem ena čez rit ni škodljiva, vsekakor pa mislim, da je ni dobro uporabljati pogosteje, kot način vzgoje.

(odgovor članu sanja nk.)
Neposredna povezava do sporočila: 41
   RE: ali udarite svojega otroka
26.5.2009 17:19:50   
Anonimen
liliana, za moje pojma totalno mimo. sori.
in zdej - če otrok steguje prstke proti pečici, pa ga udariš po njih? kaj je od tega? otrok se boji tebe, ve še pa zmeraj ne zakaj ne sme. jst sem mojo pustila, da se speče na sveči. lohk bi jo pa udarla, ja. sam ker se je spekla, ji zdej rečem speklo te bo, pa takoj umakne roke. če bi jo udarla, bi še zmeraj poskušala.
in tako razmišljanje je čist mimo - da je treba pečico odstranit pa cesto drugje speljatuser posted image a je kdo kej takega reku? otrok se pač ne da zaščiti pred vsem, čeprov dons se mi zdi da je tud to kao kul - otroka zavijat v vato totalno, pa nikamor ga samega spustit, ker se mu neveklaj vse lohk zgodi. zato pa je tolk staršev po igriščih. in zato je tud več težjih poškodb, ker si otroci še kolena ne smejo poškodovat, kot si sama ugotovila. kok pa nej ve, da nekaj boli, da je nekaj nevarno, če je dobesedno v vato zavit? pa edina bolečina, k jo pozna, pride od mamine dlani.
jst ne vem kake so novodbne smernice, pa mi tud čist dol visi. jaz vzagajam po svoji vesti in tko kot vem da je prav. in prepričana sem, 100% da se da brez udarcev.
in zato, ker v svoji glavi že vidim otroka razmazanega po cesti, pol se pa hvalabogu to ne zgodi, naj ga naklestim? meni pač ne potegne, sori. a mpol bi blo boljš da bi ga avto razmazal po cesti, pol si pa nebi zaslužil ene čez rit?
mi živimo zraven ceste in zraven vode. in zdaj naj otroka mlatim, zato da ne bo katastrofe? in če bi se že zgodila katastrofa, si nebi nikol odpustila, da namest da bi se mela fajn in lepo z otrokom, sem nonstop tulila nad njim in ga mlatila.
in tudi do svojih otrok se ne obnašam zaščitniško.pa je prišla iz vrtca s presekano žnablo, pa popraskana, potolčena, ma ni da ni. ja in? naj si izkusijo določene stvari, mogoč pa glih to preprečlo katastrofo. če bo otrok vedel, da če se to pa to zgodi, boli. in, raj vidim da ga boli, ker se je obrnil s kolesom, kot pa da ga boli od moje roke.



(odgovor članu liliana)
  Neposredna povezava do sporočila: 42
   RE: ali udarite svojega otroka
26.5.2009 17:35:28   
Anonimen
recimo ko si ti Ulo vlekla za roko ob cesti, ker ni hotela dat roke - to je čisto isto!

ja samo je nisem nastreljala po riti zarad tega...pač je tulila celo pot parkrat, jaz pa sem jo držala za roko in res vlekla za sabo...bi jo nesla, pa sem mela tamalga v slingu, pa ni šlouser posted image ampak nisem je pa nažgala. marsikdo bi, pa kaj bi blo drgač? jst ji že od malega čisto, ko se je še v vozu vozila, nonstop trobim o cesti, ker pač živimo poleg in more vedet. zdej grema pa za kraj, zdej gre pa avto, pa počakama, pogledam levo, desno, počakamo, gremo...nonstop, pa če me je kdo kdaj slišal si je ziher mislil da sem ubrisanauser posted image samo ni vrag, da nekaj se je prijelo. pa v  vrtcu more cela skupinica čakat za cesto, ker pač ula stoji, ko pelje mimo avtouser posted image tko da to ni problema, samo mene je pač skrbelo, da bi v afektu, v igri, planila čez cesto, pa da ravno takrat kak norc prpelje mimo. zato pač zahtevam roko. po pločniku pa gre sama. in sem ji pokazala mrtvega ptiča na cesti in ji povedala da ga je avto povozil, ker ni za krajem hodil, pa metulja in takšno. zdej je kul, da roko brez problema do pločnika in povsod kjer pač to zahtevam od nje. in niti enkrat mi je ni blo treba udarit, da sem to dosegla. pa je cesta ena najbolj nevarnih zadev.

In kljub temu, kar si napisala o svojo vzgoji, delaš v bistvu popolnoma isto, ko jo vlečeš za roko ob cesti, čeprav ti sama noče dat roke...


no, tole pa nkaor ni isto, če otroka držiš za roko in ga pač vlečeš, še zmeri sicer caplja za tabo, ampak se pač upira in kriči ko zverina., pa še vlekla je neb, če neb mela tamalga v slingu) al pa če otroku daš ene dve čez rit, zato ker ne da roke, da si bo ja zapomnil mulc.

sej pravim - vsak po svoje. zame pač ni kul. niti en udarec. ne gleda na situacijo. ker čisto vse se da rešit brez da otroka udariš. in ni isto, če otroka zagrabiš in neseš drugam, al pa če ga naklestiš.

Ulla, seveda najprej rečeš, seveda najprej odstraniš - vendar pa otroka, ki drži kabel, ne moreš odstranit, če kabla prej ne spusti, se ti ne zdi? In ji razklepaš prstke, ampak če medtem zgrabi z drugo roko in ne spusti, potem ji pač iztrgaš kabel, pa kakorkoli že to grdo izgleda. In tu ni časa se pogajat, to mora pač ubogat na besedo - ni veliko takih stvari, ampak direktne nevarnosti so take. Mislim, da to izgleda popolnoma enako kot ko ti svojo malo vlečeš za roko ob cesti...

no tole se zdekj mal drgač bere kot prej, da si malo spekla po roki in je spustila. pri nas te stvari niso zanimive, oz. niso postale zanimive, ker jih pač nismo naredili takšne. od tega če prime kabel, ne bo umrla. zakaj bio pol dramatizirala, pa dajale težo in zanimivost temu kablu? naj ga prime, jst ji bom pa pod nosom s knjigiv+co pomahala, al pa magari s keksomuser posted image pa bo kabel v momentu pozabljenuser posted image brezveze se je it igro moči s tako malim otrokom.  da bi ji tam prste razprala in udarjala po roki in tko zarad kabla...in si bo zapomnila, da to je pa zdej nek big deal in vsakič ko bo hotla mal ponagajat se bo valjda na kabl spravla. če bi tako štalo delala, ko prime plišastega medvedka v roke, bi pa tist bil ravno tako dober za izzivanjeuser posted image


in nisi mi odgovorila - a bi udarila psa, če bi ti grizel kabel? ronjo si rekla da bi, oz. si.



(odgovor članu ronja)
  Neposredna povezava do sporočila: 43
   RE: ali udarite svojega otroka
26.5.2009 17:49:48   
rija
IZVIRNO SPOROČILO: liliana

A obstaja kateri starš, ki nikoli še ni vzrojil......ki mu nikoli še ni zavrelo.....? Ki ni zakričal, ko mu je otrok stekel na prometno cesto.....in mu je potem, ko je že videl v svoji glavi otroka razmazanega na cesti....eno dal čez rit.....? V vseh situacijah na žalost starši ne moremo ostati umirjeni in preudarni in našim nekajletnim nadobudnežem VEDNO in v VSAKI SITUACIJI preudarno in umirjeno razlagati tako kot piše v knjigah.......



user posted image user posted image user posted image  ravno prejšnjič v parku, ko mi je mali pobegnil, kakorkoli, da sva se zmenila, da ne gre tja, na cesto, s kolesom in sem se drla za njm kot kakšno budalo, naj se ustavi, on pa še trepnil ni in sem mu potem, ko sem ga končno ujela, navila ušesa, po domače "jih vklopila nazaj" sta me dve mamici zgroženo gledali....seveda sta še rinili svoja vozička pred samo in so bili deca še zvezani v njih.....in nisem si mogla kaj, da me v tistem besu ni prasnilo na smeh in sem si mislila: samo čakajta, da bodo vaši čez 3user posted image user posted image user posted image

ulla: kako bi ti reagirala na mojem mestu?

_____________________________

...vox populi...

(odgovor članu liliana)
Neposredna povezava do sporočila: 44
   RE: ali udarite svojega otroka
26.5.2009 17:53:33   
Anonimen
ulla: kako bi ti reagirala na mojem mestu?


isto kot ti, sao brez navitja ušes. pa zelo huda bi bla in še tist moment bi se popokala domov in pač še kaj bi sledilo, kazen verjetno, pač primerna, kar pa zdejle težko rečem. niti slučajno pa nebi prasnila v smeh, otrok pač ne razume, zakaj si se ti smejala in kak naj te jemlje resno in da si huda in da ga je posral, če se ti režiš?
aja, ker si mu ušesa navila, bo ša že vedel za drugičuser posted image verjetno tega ne bo nikol več naredu,a ne?

(odgovor članu rija)
  Neposredna povezava do sporočila: 45
   RE: ali udarite svojega otroka
26.5.2009 17:56:42   
rija
ne, ni videl. sem se obrnila stran. si nočem zbiti avtoritete (user posted image ) user posted image user posted image user posted image  

_____________________________

...vox populi...

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 46
   RE: ali udarite svojega otroka
26.5.2009 17:57:51   
rija
IZVIRNO SPOROČILO: ulla80

aja, ker si mu ušesa navila, bo ša že vedel za drugičuser posted image verjetno tega ne bo nikol več naredu,a ne?



ja, od tistega časa tega ni ponovil. očitno je vklop ušes in grožnja, da bom vrgla kolo v smeti zaleglo, da se zdaj ustavi, ko ga pokličem.

_____________________________

...vox populi...

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 47
   RE: ali udarite svojega otroka
26.5.2009 18:03:00   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: rija

ne, ni videl. sem se obrnila stran. si nočem zbiti avtoritete ( )    


no, plus zateuser posted image

ja, od tistega časa tega ni ponovil.


ja kako zdaj, gor praviš ravno prejšnjič, ko sta bila....se pravi nazadnjeal kokuser posted image al kaj je zate prejšnjičuser posted image pol valjda ni ponoviluser posted image pelji ga spet, pa pol povejuser posted image

(odgovor članu rija)
  Neposredna povezava do sporočila: 48
   RE: ali udarite svojega otroka
26.5.2009 18:03:54   
Anonimen
Ki ni zakričal, ko mu je otrok stekel na prometno cesto.....in mu je potem, ko je že videl v svoji glavi otroka razmazanega na cesti....eno dal čez rit.....? V vseh situacijah na žalost starši ne moremo ostati umirjeni in preudarni


Ravno v takih situacijah ostajam mirna in zbrana. Ce ze otrok pocne neumnosti, naj jih potem se jaz user posted image .

Dober nauk potegne otrok iz tega. Ce stecem cez cesto, me bo mama po riti. Kul povezava.

(odgovor članu rija)
  Neposredna povezava do sporočila: 49
   RE: ali udarite svojega otroka
26.5.2009 18:04:47   
Anonimen
očitno je vklop ušes in grožnja, da bom vrgla kolo v smeti zaleglo, da se zdaj ustavi, ko ga pokličem.


pa misliš da sam to poboldano neb zaleglo? sploh če bi kdaj prej že uresničila podobno grožnjo, na kaki manšji stvari seveda, da otrok ve, da resno misliš?

(odgovor članu rija)
  Neposredna povezava do sporočila: 50
Stran:   <<   < Prejšnja stran  1 [2] 3 4 5   Naslednja stran >   >>
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2] 3 4 5   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:





Pravice iz naslova krajšega delovnega časa
photo
Eden od staršev, ki neguje in varuje otroka do tretjega leta starosti, ima pravico delati krajši delovni čas, ki pa mora...
BLOG: Prvo leto nič čokolade in smokijev!
V svojih povsem dobronamernih vzgojnih odločitvah starši pogosto pozabimo na najpomembnejše - otroka. Tudi, ko gre za uv...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?