|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 2 3 4 [5]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: (ne)vzgoja? Ali pa sem jaz za cajtom...
19.10.2009 10:31:57   
lilka
No tega da bi šnofala po tuji torbici ji ravno nebi pustila, pa sej se veliko stvari tolerira, otroci so pač otroci, samo neka osnova pe že mora bit, pa sej vemo za kaj se gre in do kod se lahko gre, vsaj večinoma no.

_____________________________

Atijeva gosenica in mamin sonček je naša Tinka, zdej pa imava še malega princa Ožbeja.

(odgovor članu pomlad08)
Neposredna povezava do sporočila: 101
   RE: (ne)vzgoja? Ali pa sem jaz za cajtom...
19.10.2009 11:01:15   
špelin@
IZVIRNO SPOROČILO: ronja
In mislim, da gre dostikrat za nesporazum: če bi recimo Ronja šla k nekomu brskat po torbici, bi ji seveda rekla, ampak če bi jo pa tisti vprašal: Kaj te zanima? bi si pa mislila, da se očitno ON HOČE z njo igrat! In se ne bi več vtikovala - naj se pač igrata po svoje... In potem bi se tu zgražali, kako nevzgojene male imamuser posted image . jaz pa bi dejansko prej mislila, da se očitno hoče človek igrat z mojo malo - in če je zanimanje obojestransko, zakaj bi to prekinjala?

Ej, da razčitimo tole: jaz male nisem povabila na "šnofing" v svojo torbo. Najprej sem torbo pač vlekla bolj na kolena in s pogledom lovila nezainteresirano mamo, potem sem pa pač izdavila tisti "kaj te zanima?". Ker je bila mala prav nasilna. A naj drugič rečem: "Draga deklica, enoinpolletna, nehaj šnofati po moji torbici in pojdi k mami." Ki je sedela 5 cm od mene, sva se skoraj dotikali s ritjo. Kateri enoinpolletnik bo pa to razumem, lepo te prosim. Ker mala je kar kopala po torbi in sem ji lepo rekla, da to ni njeno. Za to imajo otroci starše. Lastne starše.
In, ja, dekličino vsiljevanje me je motilo. Zelo. Še bolj me je motila mamina ignoranca. Ki se je nadaljevala tudi potem, ko je mala začela tulil, ker sem torbico trdno zaprla in objemala z rokami!
Saj je škoda, očitno bi morala zarobantit nad mamo, bolnica gor ali dol. Mene osebno bi bilo sram, če bi to počel moj otrok. Pa tudi hvala in prosim v naši družini obvladamo in uporabljamo. Pa ne prisiljeno, ampak iskreno.


< Sporočilo je popravil špelin@ -- 19.10.2009 11:03:56 >

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 102
   RE: (ne)vzgoja? Ali pa sem jaz za cajtom...
19.10.2009 11:01:40   
špelin@
IZVIRNO SPOROČILO: zinkazi
Prav je, da lahko otroci tekajo, skačejo, kjer je to primerno, v trgovini, restavraciji pa je tudi za njihovo varnost prav, da ne norijo, saj lahko pride do nesreče. Ko otroku povemo kje je lahko sproščen, kje pa mora hoditi ali sedeti ob starših, otrok to hitro sprejme, le dosledni moramo biti starši. Če je naše obnašanje primerno nas otrok rad posnema, saj smo njegov največji vzor. Ko vidi drugega otroka da počne nekaj, kar mi ne delamo, mu povemo, da se to ne dela, potem ni nobenih težav z usmerjanjem.
Moje mišljenje je, da je potrebno otroke vzgajati z ljubeznijo, pohvalo, vzpodbudo, iskanjem dobrega v otroku in postavljanjem meja oz. vodenjem. S takšnim pristopom tudi otroka, ki je vzgojen v popolni svobodi lahko postopno vzgojimo v človeka ki je sposoben upoštevati druge, jih spoštovati, ceniti.
 

Podpišem!

(odgovor članu zinkazi)
Neposredna povezava do sporočila: 103
   RE: (ne)vzgoja? Ali pa sem jaz za cajtom...
19.10.2009 11:13:49   
Raho
Ah, jaz sem čudna in ne odobravam permisivne vzgoje.

Tudi v bontonu je zapisano, kako se moramo obnašati na javnih mestih. In tega se držimo. Ja, govorim, razlagam, tudi oštejem... In vztrajam pri svojem, pri nekih zahtevah, ki jih otroka morata ponotranjiti. Če pa že ravno gremo na kavico, potem vedno gremo tja, kjer imajo tudi torticeuser posted image

(odgovor članu lilka)
Neposredna povezava do sporočila: 104
   RE: (ne)vzgoja? Ali pa sem jaz za cajtom...
19.10.2009 12:36:04   
mate0ja
Nekateri starši pač ne vedo kaj vse spada pod vzgojo. Ni vse, da otrok zna pri treh letih brati in pisati, da obvlada karate in klavir, da zna plesat in hodi na tečaje jadranja. In potem polna usta besed, kok je naš otrok oh in sploh. In v vseh poplavi dejavnosti starši dnevno z otrokom preživijo nekaj minut. Seveda zmanjka časa, da bi ga naučili reči prosim in hvala, da bi vedel kaj se sme in kaj ne, da, da bi znal včasih malo počakati.
Na splošno v tem svetu manjka avtoritete, oziroma celo malo strahospoštovanja. Mali smrkavčki mislijo, da se svet okrog njih vrti in mu nihče nima pravice nič reči. Potem pa obstajajo še kategorije staršev, ki imajo zlate otroke, angelčke, ki nikoli nič ne ušpičijo in če slučajno kdo namigne, da je njihov otrok nekaj naredil narobe, takoj grozijo s tožbo. Še sami se ne znajo obnašat in reševat težav. Kako potem lahko pričakujemo, da bodo njihovi otroci vešči komunikacije?




_____________________________

Če bi rad bil srečen, BODI!!

(odgovor članu Raho)
Neposredna povezava do sporočila: 105
   RE: (ne)vzgoja? Ali pa sem jaz za cajtom...
19.10.2009 15:40:32   
ronja
"Draga deklica, enoinpolletna, nehaj šnofati po moji torbici in pojdi k mami."

ja, po moje drugič kar to reči - pa ne zato, da bi te deklica razumela, ampak zato, da te bo mama...
Saj pravim: mogoče drugače gledam, ker nimam teh problemov z ronjo, ker je pač taka bolj nezaupljiva zunaj  in ne bo nikoli šla kar k nekomu brskat po torbici ali sploh kar k nekomu, če je tisti res ne povabi ali če ni velik manj kot 1 meteruser posted image (lejla pa še ne hodi in je pač po difoltu vedno pri meni). ko pravijo, da 2letniki bojo kar šli z ****-om iz igrišča, če jih bo povabil - Ronja ne bo (mogoče kasneje, zdaj ne, vedno gleda, kaj mava midva o tem za povedat...). Zato si mogoče ne predstavljam, kako je, ko te enoinpolletnik kar napade... Tudi nisem imela slabih izkušenj z malimi zunaj do zdaj- mogoče zato, ker sem se rada z njimi igrala, pa smo se pač skup igrali - mogoče ne ravno z mojo torbico, ne vem... Nimam pojma, kako je to pri tebi izgledalo - nisem ti hotela naredit krivice - samo pomislek sem imela, da če bi nekdo rekel moji mali, kaj jo zanima pri njem, bi mislila, da si želi igrat z njo...

Samo pravim, da je včasih v enih očeh tako, v drugih pa drugače. In sama bi rada, da mi ljudje povejo, če jim bo kdaj katera od mojih malih šla na živce, ker se to lahko enostavno zrihta - pokličeš otorka in to je to. Ne bi ju pa rada vzgojila, da se me morata vedno na javnih mestih držat za krilo, bi rada, da sta samostojni. Kar pomeni, da bosta kdaj naredili tudi kako škodo - in jo bomo poravnali in se opravičili, to zame spada k vzgoji, ne to, da preprečiš take situacije.

jasno je, da morata biti v trgovini na očeh - torej ne smeta it nekam, kjer ju ne bom več videla - ampak po eni aleji živil dol pa lahko Ronja mirno teče - saj tudi jaz tečem po njej, če se mi mudi ali če bi bila samo rada čim prej gotova ali če mi je dolgčas... Tudi z vozičkom kdaj "divjamo" okoli - navadnim ali nakupovalnim (če gremo same v trgovino dopoldne, ko je vse prazno in je prav fajn progauser posted image ). Če ni nikogar na poti, pa šibaš, otroku se fajn zdi, z nakupom si hitreje gotov, pa še bolj zabavno je... Zakaj ne bi? Jasno pa, da ne bomo povozile nikogar in da ne bomo šibale tik mimo kake babice, ki bi se nas lahko ustrašila. Prodajalke se navadno smejijo, torej nimajo nič proti... se mi zdi, da včasih malo preveč kompliciramo z bontonom. Če bi ljudje delali po vesti, ne pa po bontonu, mislim, da bi bil svet veliko lepši! Prepovedano pri nas je ogrožanje drugih in sebe, ampak tekanje od enega konca aleje v trgovini do drugega, mi res ne paše v to kategorijo. pa tudi: kako ji bom razložila, da se to ne sme, ampak jaz pa to lahko počnem, kadar se mi mudi?user posted image Ali pa celo od nje zahtevam, da pohitiva - takrat pa lahko teče? Ali pa vi  nikoli ne hitite/tekate po trgovini?user posted image

Pred leti sem precej inšturirala prav take: "razvajene, nevzgojene,...", pa nekak nisem imela problemov z njimi - vsaj z veliiiiko večino ne... Edini primer, kjer mu nisem mogla do živega, je bil fant, kjer so bili za moje pojme problem starši: "vi ga kar primite, da bo delal" - jasno, da ne bo! Pri tem sem sama rekla, da morajo najt drugega inštruktorja, ker jaz nisem tak karakter. ostali pa niso rabili nobenega strahospoštovanja, pa so vseeno lepo delali... Imamo več pristopov, vsakemu kak bolj ustreza. Meni strahospoštovanje pač ni všeč. In ga ne bom privzgojila malim. Ker mislim, da je dovolj drugih načinov. Ko mi jih bo zmanjkalo ali če ne bodo delovali, pridem po nasvetuser posted image .

treba je biti prijazen do ljudi, dokler ti kaj slabega ne storijo, vsekakor! Vendar pa to, da je nekdo 1 meter večji, še ne pomeni, da ima nujno prav (velja tudi zame). Upam, da so bojo moje male upale naredit kaj družbeno nesprejemljivega, ker je dostikrat to bolj prav za moje pojme. in pomeni, da misliš s svojo glavo.

(odgovor članu špelin@)
Neposredna povezava do sporočila: 106
   RE: (ne)vzgoja? Ali pa sem jaz za cajtom...
20.10.2009 15:35:16   
liliana
IZVIRNO SPOROČILO: Arwenko

Jaz bom samo nekaj dodala ne, leti pa predvsem na tiste pripombe v stilu, brigaj se zase ne za druge, kaj se sikiraš za druge, itd....

Moje mnenje je takšno, vseeno mi je, kako imajo starši porihtane svoje otroke doma, pa če jim serjejo po glavi pa njim paše, pa naj jim, mi je res vseeno. Ampak njihova svoboda se konča tam, kjer se začnejo moja. In ko mi 1x taki pamži v gostilni začnejo skakat okrog mize kjer jaz sedim in mene motit pri jedi, pa mi brklat po krožniku, takrat pa mislim da lahko tudi jaz uveljavljam pravico do mirnega obroka in me lahko še kako motijo. Se mi je namreč že neštetokrat zgodilo, ali pa sem opazovala ko se je to dogajalo drugim.

Npr. 1x v gostilni, večja družba, 2 majhna otroka, pri mizi cel kup igrač, da bi se zamotla, do tu še vse ok. Ampak prosim, eden izmed teh otrok gre plezat po pregradi od sosednje mize in bulit nekemu tujcu v krožnik čez njegovo ramo, starši pa...kakšno presenečenje...brez reakcije. Da ne govorimo o tem, da če bi mali tam dol padel s tiste pregrade, bi se lahko pošteno poškodoval. Pa zadnjič v letalu, pustijo malo punčko da sama leta po hodniku letala gor in dol, in ker je bil ravno obrok in se je jedlo, ta mala punčka mrtvo hladno enemu gospodu z roko seže noter v hrano, ugibajte, starši spet nič, pa če bi lepo rekli, se opravičujem in malo opozorili, bi vsak normalen razumel, ampak ne moreš kr tak ignorirat no. Pa še miljon takih primerov bi lahko naštela.



Jaz pa ne vem kje se jaz gibam.....ker na take drastične situacije še nisem naletela....pa precej hodimo z otrokom na kavo, na dopust v hotele, večkrat na kosilo v gostilno......

ali pa takih malih vragcev in staršev, ki naj ne bi bili vredni imena starš......zgolj nisem opazila, ker sem se preveč ukvarjala z vzgojo svojega otrokauser posted image ......

(odgovor članu Arwenko)
Neposredna povezava do sporočila: 107
   RE: (ne)vzgoja? Ali pa sem jaz za cajtom...
21.10.2009 10:29:20   
ronja
eden izmed teh otrok gre plezat po pregradi od sosednje mize in bulit nekemu tujcu v krožnik čez njegovo ramo, starši pa...kakšno presenečenje...brez reakcije.


arwenko, to si pa od mič tamalo videla, hehe.

Jaz pa ne vem kje se jaz gibam.....ker na take drastične situacije še nisem naletela...

podpis. Čeprav je res, da ne hodimo veliko v gostilne - razlog pa niso mali otroci, ampak je precej bolj banalen: finančno stanje je nekak bolj navdušeno nad kosili domauser posted image . pa itak nikoli nisva bila preveč gostilniška.

ali pa takih malih vragcev in staršev, ki naj ne bi bili vredni imena starš......zgolj nisem opazila, ker sem se preveč ukvarjala z vzgojo svojega otroka

čisto možno, hehe - in zate in zameuser posted image

(odgovor članu liliana)
Neposredna povezava do sporočila: 108
   RE: (ne)vzgoja? Ali pa sem jaz za cajtom...
21.10.2009 11:36:23   
Najaa
IZVIRNO SPOROČILO: zinkazi

Veliko razmišljam o tej temi, zato bom tudi povedala svoje videnje in zakaj je tako. Pred 50 in več leti je bila vzgoja stroga. Starši so postavljali zahteve in tako je moralo biti. Potem je bila vse bolj aktualna Permisivna vzgoja to je vzgoja v popolni svobodi. Prav zaradi močnega nasprotja starši, ki so bili vzgojeni na zelo strog način svoje otroke vzgajajo v popolni svobodi. To pomeni, da se lahko njihovi otroci vzgajajo sami, šele sedaj nekateri starši spoznavajo, da to ni najboljša vzgoja. Verjetno pa je težko takega otroka brez pomoči omejiti toliko, da je ravno prav, da ima še vedno svobodo tam kjer ne moti druge in ne škoduje sebi in drugim.
Normalno je, da je otroku potrebno postaviti meje, vendar, če smo mu nekaj dovoljevali tri ali šest let ali tudi več, starši težko vse to v trenutku omejijo, kajti ti otroci se še bolj upirajo.
Sama veliko delam na tem, da takim staršem pomagam poiskati pravo pot, da lahko postopno vpeljujejo vzgojo, ki otroke usmerja, da sami spoznajo zakaj takšno obnašanje ni najboljše. Vse to morajo starši najprej prepoznati sami. Ko starši spoznajo, da ta način vzgoje ni najboljši iščejo rešitve.
Prav je, da lahko otroci tekajo, skačejo, kjer je to primerno, v trgovini, restavraciji pa je tudi za njihovo varnost prav, da ne norijo, saj lahko pride do nesreče. Ko otroku povemo kje je lahko sproščen, kje pa mora hoditi ali sedeti ob starših, otrok to hitro sprejme, le dosledni moramo biti starši. Če je naše obnašanje primerno nas otrok rad posnema, saj smo njegov največji vzor. Ko vidi drugega otroka da počne nekaj, kar mi ne delamo, mu povemo, da se to ne dela, potem ni nobenih težav z usmerjanjem.
Moje mišljenje je, da je potrebno otroke vzgajati z ljubeznijo, pohvalo, vzpodbudo, iskanjem dobrega v otroku in postavljanjem meja oz. vodenjem. S takšnim pristopom tudi otroka, ki je vzgojen v popolni svobodi lahko postopno vzgojimo v človeka ki je sposoben upoštevati druge, jih spoštovati, ceniti.
 


user posted image
Predvsem postavljanje mej, ker otroci jih potrebujejo. Poznam nekja primerov otrok permisivne vzgoje in ne, ni mi všeč njihovo obnašanje. Udari otroka ali še hujše, vrže otroku igračo v glavo, starši pa mirno sedijo in rečejo ne, to se pa ne dela. Halo?? Če moj otrok nekaj drugemu vrže v glavo, ga najmanj primem za roko, pogledam v oči in rečem, da tega ne bo delala, drugače greva domov.
Permisivna vzgoja pri nas odpade. Tista gestapovska pa tudi. Meje, otroku je treba postavit meje. Kot je ena napisala, manjka strahospoštovanja. Zato se oa dogaja kar se po OŠ.

(odgovor članu zinkazi)
Neposredna povezava do sporočila: 109
   RE: (ne)vzgoja? Ali pa sem jaz za cajtom...
21.10.2009 13:16:45   
ronja
Seveda potrebujejo meje, samo ni treba, da jih spoštujejo zaradi strahu. Pa tudi vršt nekomu nekaj v glavo ali pa tekat po trgovini se meni ne zdi ravno isto...

(odgovor članu Najaa)
Neposredna povezava do sporočila: 110
   RE: (ne)vzgoja? Ali pa sem jaz za cajtom...
21.10.2009 17:01:33   
Najaa
Ja itak, da ne. Povedala sem samo primer, ko nekdo vzgaja otroka po tej vzgoji in kako včasih izpade. Popolnoma nevzgojen otrok. 

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 111
   RE: (ne)vzgoja? Ali pa sem jaz za cajtom...
22.10.2009 13:39:55   
HuAnita

IZVIRNO SPOROČILO: Alči

Dragi starši, zadnje časa opažam in se z možem veliko pogovarjam o tem…o »pravilni vzgoji otroka«. Pa naj vam povem svoje videnje, nikakor ne vedenje, pač vtis, ki ga dobivam od družbe. Imava sinka starega 15 m in sem v 22 t. druge nosečnosti. Torej problem, ki me teži je, kako vzgojiti ta-dva najina fantiča. Moti me namreč, ko gledam druge , predvsem starše-otroci so pač njihovo ogledalo, ko smo zunaj, na igrišču, gostilni, na kavici, v trgovini, v ZOO…pač kjer je veliko ljudi na kupu, da se ti otroci ne ozirajo na starše. Oz., da se starši ne zmenijo za svoje otroke. Oni pijejo kavico in boli jih, kaj delajo otroci. Zadnjič smo bili na sladoledu v centru, sedeli smo za mizo, pri sosednji sta sedeli dve družini s 4 otroci. Razen ene punce, ki je bila stara okoli 10 let, so bili ostali 3je stari med 3 in 5 let recimo. Ona je sedela ostali 3je pa so divjali okoli. Skakali po podestu, s tem ovirali natakarje, se obešali po sosednjih stolih, čeprav so na njih sedeli gostje, se drli, »šnofali« po mizah….Povsod jih je bilo polno. Mene pa moti to, da se ti starši sploh niso zmenili za to, sploh, pustili so jih,da so delali kar jim je pasalo. In to je pač samo ena urci v ned. ko smo bili na sladoledu. Isto opažam, oz. še hujše divjanje opažam drugje, tudi najini prijatelji-nekateri-imajo isti sistem. Naj divjajo, samo da mamo mi mir da lahko to klinčevo kavo v miru spijem. Nobenega opozorila v stilu, ne nori, se bo natakar spotaknil zarad tebe, ne nori, ker motiš tam gospoda, ki pije svojo kavo, ne nori, tam imajo dojenčka…nič od niča…..Pa na igrišču, otroci se lovijo smejijo , vse super in jemljejo igrače drugih otrok , ne da bi vprašali. Ne vprašajo zato, ker jih nihče ni naučil, to pa zato , ker ima mamica ful pomemben pogovor s prijateljico, na klopci 50m stran v senčki….Niti ne bo gospa dvignila svoje častite riti in ona vprašala, če lahko njen otrok malo vzame to igračko!!! Potem opažam današnje najstnike, kako so »objestni«, kako jih starši branijo, da niso oni nič krivi, da je kriva učiteljica, da je ona tista ki nima pojma…..Kako bo s temi najstniki, ko bodo stari okrog 20 let, imeli izpite za avto, pa še kaj drugega, pa saj ga ne bo »boga« da bi jim kaj dopovedal, prepovedal, kaj šele ukazal, saj bodo oni tisti, ki imajo prav. Policistov že zdaj vidim, da itak skoraj nihče ne upošteva, mene so učili drugače…kaj šele bo?, pa saj jih lahko ukine država. Sva bila z možem v starem delu mesta, kjer je prepoved za ves promet. Pa se je peljal policist na motorju tam mimo nas, pa pravi očka, ki je hodil pred nami, ves ponosen, svoji punčki, glej ga kako krši pravila!!! Prosim????Pa ne se hecat ljudje. Ko pa bo nekdo njegovo ženičko ukradel, na tem istem mestu ali pa ji kaj hujšega naredil, pa naj policist parkira svoj motor izven tega območja in naj gre peš tja??? NE, takrat pa ne, mislim,haloooo! Isto rešilec, gasilec!!! Pa dobro, to so zdaj nekatere stvari ki so me zmotile v zadnjem času….Kar hočem povedat, oz. vas vprašat da me je strah vzgajat otroka v stilu spoštovanja, pomaganja, cenjenja če ti nekdo nekaj da, pomaga, naj ne bo grebator, naj ne bo objestnež, naj posluša kaj mu starši govorijo itd., ko vidim, da je pa tako malo otrok, ki so tako vzgojeni in imajo te vrednote vcepljene. Na žalost pa ravno ti otroci dosežejo svoje, ker je vedno več družbe na »tem«. Ampak jez ga(ju) ne bom znala drugače vzgajat, ker tudi sama nisem neka nesramnica, arogantna, nespoštljiva itd….Kako gledate na to, kaj si mislite o tem….



Nisem brala vsega... Je pa dober pregovor, k pa vključuje 'fekalne' elemente, pa da ne bom pisalauser posted image je pa v tem stilu: obut v tople copate ne bo bosega nikoli razumel, torej s polno ri... je lahko sr...

Gotovo te mame otroke vzgajajo, vsaj velika večina, sem prepričana
Če pride v ZOO - je meni normalno, da se otrok lahko zdivja, če ne moti drugih, marsikateri se pač ne more nikjer, sprostiti svoje fizične energije, ker mora ubogati, sedeti v Zoo-ju pri miru...
In ko boš imela 2. otroka, ti res ne privoščim, da bi bil tak, kot sta moja 2 - razigrana. povsod plezata, ko se zaigrata, bi podrla en vod natakarjev, pa ne bi opazila. Lahko ju 8x opozorim, pa ne bo zaleglo, ko se zaigrata, je konec
Ne pravim, da je prav, da jim vse pustimo, ampak v SLO so že otrokom prijazni lokali, tam pa vedo, da 2,3,4,5,6,7,8,9-letnik ne bo pri miru pil z mamico - pa nihče ne teži, ne mamice, ne natakarrji...

Glede igračk pa - otroci se učijo socializiranosti tudi iz okolja - gotovo ve, da je treba vprašati za igračko, ampak v afektu jo pograbi in ne razmišlja vnaprej - saj ni robot...

(odgovor članu Alči)
Neposredna povezava do sporočila: 112
   RE: (ne)vzgoja? Ali pa sem jaz za cajtom...
22.10.2009 15:55:47   
ronja
Meni, ko sem delala kot natakarica prek študenta, so bili taki razgrajači veliko bolj všeč, huanitauser posted image . Tisti, ki so plahko sedeli zraven mame, pa si niso upali niti pisnit, so se mi pa smilili... čeprav so bili tako nobel vzgojeni - oz. bolje rečeno: prav zato!

Včasih moramo tudi odrasli malo spustit otroka v sebi malo ven pokukat: vsaj toliko, da vidi, da so otroci okoli njega prav srčkani - čeprav nam en gleda v krožnik, drugi ogleduje našo torbico, tretji se podi pod našimi nogami in četrti pa si drzne divjat po ZOOju!

pa pravim: Ronja nič od naštetega ne počne, ker je na neznanih krajih bolj previdna (Zoo res ni neznan kraj in tam tudi ona divja po igralih - ampak saj zato pa so tam!!!). Ampak vseeno so mi mali razgrajači simpatični, dokler pač nikomur nič ne škodujejo (ampak pogled v krožnik in tekanje po trgovini prav nikomur nič hudega ne naredi).

nevzgoja ne prinese nič dobrega, to je jasno. Ampak vzgoja, kjer je tudi mama kdaj otročja, pa po moje ni tako slabauser posted image . Boste rekle, da vam ni pa čistno nikoli fajn skočit v lužo ali kaj?user posted image

(odgovor članu HuAnita)
Neposredna povezava do sporočila: 113
   RE: (ne)vzgoja? Ali pa sem jaz za cajtom...
24.10.2009 15:53:24   
Azzurra
Sori, mene ta pisarija o vzgoji (predvsem tujih) otrok že ful dolgočasi. user posted image user posted image Poln jo je Med.Over.Net, polni so jo razni uvodniki v Bibaleze.si in sedaj še na RR. Poudarjam, predvsem gre seveda za pametovanje o vzgoji tujih otrok. Seveda, tu je najlažje biti glasen..

Prvo kar me pri vsem tem moti je to, da taka tema že od vsega začetka zbuja občutek, da se moramo vsi starši zagovarjati. Vsi začenejo s popolnoma enako zgodbo: Bili smo v lokalu, pili smo kavo, seveda smo jo hoteli spiti v miru, zraven nas pa starši in njihovi otroci, ki ne sedijo pri mizi....Prav vsi takoj bedasto planemo v raziskovanje spominov, če so naši otroci kdaj tako rogovilili (beri: niso sedeli pri mizi) in s strahom in sramom ugotavljamo, da se je najbrž to tudi nam že kdaj zgodilo in ojoj, bog pomagaj, kaj pa če je ta gospa ravno NAS imela v mislih...
Kolikokrat smo mi kot otroci sedeli pri miru pri mizi? Muaaahhhh???? NIKOLI!

Drugo, kar me moti je to, da take teme navadno sprožajo trije tipi ljudi:
a) taki, ki (še) nimajo otrok
b) taki, ki imajo po naravi vodljivega otroka, ki ne ločijo značaja in vzgoje in ki predvsem menijo, da so za njegov značaj zaslužni sami
c) taki, ki imajo že malo večje otroke in po mojih izkušnjah taki ZELLLLO hitro pozabijo kako je bilo, ko so bili njihovi še majhni

Če se osredotočim na prve: seveda, najlajžje je pametovati. Da teorija ni enaka praksi izveš šele ko imaš prakso v naročju. Gremo na druge, in ti so meni najljubši: koliko besed, koliko pametovanj, koliko nasvetov dežuje od takih ljudi, lahko bi knjige pisali, a najbolj se mi smeje (pa ne govorim, da jim privoščim, ker nisem privoščjiv tip), ko taki dobijo drugega otroka s čisto drugim značajem in čisto drugačnim obnašanjem, takega, ki ti to svojo teorijo o vzgojenem otroku hitro zatlačijo nekam. Odkar imam otroke, sem takih primerkov srečala kar nekaj, takih, ki so jih bila polna usta in so nam delili nasvete in nas spravljali v zadrego, ker smo bili po njihovem mnenju nesposobneži, in ki so potem v drugi rundi (beri drugi, tretji, ...otrok) dobili v glavo tako velik bumerang, ampak tako velik, da jih ni več na spregled, ker jih je najbrž tudi malo sram za vse tisto pametovanje, za katerega se zdaj na 100 km vidi, da bi se požrli za vsako besedo, ki so jo izrekli. Dejansko taki, ki so po svojih merilih pogrnili pri vzgoji drugega otroka - le kako je to mogoče, če je bil prvi tako super vzgojen??? In če zaključim s tretjimi, komaj čakam, da se bom znašla med temi in pozabila na vse prevrnjene skodelice, potresen cuker in po mizi podrobljene drobtinice rogljička in bom drugim pametovala "moji pa nikoli niso bili taki, vedno so tako mirno sedeli in poslušali kako se mi pogovarjamo o arbitraži....". Ja res, komaj čakam, da se znajdem med temi user posted image

Jaz vam predlagam tole: nehajte, nehajte o tem najedat po forumih, če vas v lokalu kaj moti, pokličite vodjo strežbe, zatožite mu razbojnike, naj on opravi s starši ali pa bodite face in se kar sami pomenite z njimi. Osebno ne bi imela nič proti, če bi moji otroci koga motili, da mi to sam pove. Se je po potrebo vprašat in po pravici, če imate vest, odgovoriti na vprašanje: ali sem malo nestrpen?
Ker veste, vsak ima neko svojo percepcijo, ene moti že malo glasnejše govorjenje, drugih ne moti niti če sedijo poleg zvočnika z glasbo do fula, moja prijateljica recimo doživi živčni napad če samo od daleč sliši fantke, ki brcajo v žogo ali žoga skače ob tla, drugi so skulirani če jim otroci nabijajo s kuhalnicami po loncih. To, da bi majhni otroci sedeli pri mizah, je težko pričakovati. Če se jaz pri sosednji mizi lahko pogovarjam z mojimi sogovorniki, če mi tej otroci ne razbijajo po mojih stvareh, ne stikajo po moji mizi in se ne obregajo vame, zakaj bi se torej sekirala za to, kako so oni vzgojeni?


(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 114
   RE: (ne)vzgoja? Ali pa sem jaz za cajtom...
24.10.2009 20:03:42   
Anonimen

IZVIRNO SPOROČILO: Azzurra

Sori, mene ta pisarija o vzgoji (predvsem tujih) otrok že ful dolgočasi. user posted image user posted image Poln jo je Med.Over.Net, polni so jo razni uvodniki v Bibaleze.si in sedaj še na RR. Poudarjam, predvsem gre seveda za pametovanje o vzgoji tujih otrok. Seveda, tu je najlažje biti glasen..

Prvo kar me pri vsem tem moti je to, da taka tema že od vsega začetka zbuja občutek, da se moramo vsi starši zagovarjati. Vsi začenejo s popolnoma enako zgodbo: Bili smo v lokalu, pili smo kavo, seveda smo jo hoteli spiti v miru, zraven nas pa starši in njihovi otroci, ki ne sedijo pri mizi....Prav vsi takoj bedasto planemo v raziskovanje spominov, če so naši otroci kdaj tako rogovilili (beri: niso sedeli pri mizi) in s strahom in sramom ugotavljamo, da se je najbrž to tudi nam že kdaj zgodilo in ojoj, bog pomagaj, kaj pa če je ta gospa ravno NAS imela v mislih...
Kolikokrat smo mi kot otroci sedeli pri miru pri mizi? Muaaahhhh???? NIKOLI!

Drugo, kar me moti je to, da take teme navadno sprožajo trije tipi ljudi:
a) taki, ki (še) nimajo otrok
b) taki, ki imajo po naravi vodljivega otroka, ki ne ločijo značaja in vzgoje in ki predvsem menijo, da so za njegov značaj zaslužni sami
c) taki, ki imajo že malo večje otroke in po mojih izkušnjah taki ZELLLLO hitro pozabijo kako je bilo, ko so bili njihovi še majhni

Če se osredotočim na prve: seveda, najlajžje je pametovati. Da teorija ni enaka praksi izveš šele ko imaš prakso v naročju. Gremo na druge, in ti so meni najljubši: koliko besed, koliko pametovanj, koliko nasvetov dežuje od takih ljudi, lahko bi knjige pisali, a najbolj se mi smeje (pa ne govorim, da jim privoščim, ker nisem privoščjiv tip), ko taki dobijo drugega otroka s čisto drugim značajem in čisto drugačnim obnašanjem, takega, ki ti to svojo teorijo o vzgojenem otroku hitro zatlačijo nekam. Odkar imam otroke, sem takih primerkov srečala kar nekaj, takih, ki so jih bila polna usta in so nam delili nasvete in nas spravljali v zadrego, ker smo bili po njihovem mnenju nesposobneži, in ki so potem v drugi rundi (beri drugi, tretji, ...otrok) dobili v glavo tako velik bumerang, ampak tako velik, da jih ni več na spregled, ker jih je najbrž tudi malo sram za vse tisto pametovanje, za katerega se zdaj na 100 km vidi, da bi se požrli za vsako besedo, ki so jo izrekli. Dejansko taki, ki so po svojih merilih pogrnili pri vzgoji drugega otroka - le kako je to mogoče, če je bil prvi tako super vzgojen??? In če zaključim s tretjimi, komaj čakam, da se bom znašla med temi in pozabila na vse prevrnjene skodelice, potresen cuker in po mizi podrobljene drobtinice rogljička in bom drugim pametovala "moji pa nikoli niso bili taki, vedno so tako mirno sedeli in poslušali kako se mi pogovarjamo o arbitraži....". Ja res, komaj čakam, da se znajdem med temi user posted image

Jaz vam predlagam tole: nehajte, nehajte o tem najedat po forumih, če vas v lokalu kaj moti, pokličite vodjo strežbe, zatožite mu razbojnike, naj on opravi s starši ali pa bodite face in se kar sami pomenite z njimi. Osebno ne bi imela nič proti, če bi moji otroci koga motili, da mi to sam pove. Se je po potrebo vprašat in po pravici, če imate vest, odgovoriti na vprašanje: ali sem malo nestrpen?
Ker veste, vsak ima neko svojo percepcijo, ene moti že malo glasnejše govorjenje, drugih ne moti niti če sedijo poleg zvočnika z glasbo do fula, moja prijateljica recimo doživi živčni napad če samo od daleč sliši fantke, ki brcajo v žogo ali žoga skače ob tla, drugi so skulirani če jim otroci nabijajo s kuhalnicami po loncih. To, da bi majhni otroci sedeli pri mizah, je težko pričakovati. Če se jaz pri sosednji mizi lahko pogovarjam z mojimi sogovorniki, če mi tej otroci ne razbijajo po mojih stvareh, ne stikajo po moji mizi in se ne obregajo vame, zakaj bi se torej sekirala za to, kako so oni vzgojeni?




končno en pameten odgovor, brez tekmovanja za supeRR mamo v stilu "MOJ otrok pa tega NIKOLI ne počne, JAZ pa mojega otrok VEDNO obvladam, blablabla..."user posted image user posted image user posted image bravo

(odgovor članu Azzurra)
  Neposredna povezava do sporočila: 115
   RE: (ne)vzgoja? Ali pa sem jaz za cajtom...
26.10.2009 8:46:37   
picola1
Ampak, če malo bolje prebereš, je to ena tistih mamic, ki jim otroci razturijo vse...user posted image user posted image user posted image
Hec, azzurra, hec...user posted image (danes sem mal take volje za zafrkavat(se))

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 116
   RE: (ne)vzgoja? Ali pa sem jaz za cajtom...
26.10.2009 11:16:22   
ronja
azzurrauser posted image ! Sama imam sicer srečo, da je Ronja zelo vodljiva, si pa ne pripisujem kakih hudih zaslug zato. Lejla zaenkrat zgleda bolj mirna (Ronja je bila v teh mesecih večji divjak), vendar pa vseeno mislim, da bosta tudi onidve kdaj trmarili sredi trgovine (ronja je že parkrat poizkusila, samo še ne tako drastično kot nekateri), o divjanju naokoli pa niti ne bi, ker se mi to niti ne zdi narobe - če ni cesta vmes.

Se pa strinjam: enemu grejo na živce rdeče tangice, ki prosevajo skozi bele hlače, drugemu kričeči otroci, tretjemu pa spet nekaj tretjega. live and let live...

(odgovor članu Azzurra)
Neposredna povezava do sporočila: 117
   RE: (ne)vzgoja? Ali pa sem jaz za cajtom...
26.10.2009 15:25:04   
picola1

IZVIRNO SPOROČILO: Azzurra

Ker veste, vsak ima neko svojo percepcijo, ene moti že malo glasnejše govorjenje, drugih ne moti niti če sedijo poleg zvočnika z glasbo do fula, moja prijateljica recimo doživi živčni napad če samo od daleč sliši fantke, ki brcajo v žogo ali žoga skače ob tla, drugi so skulirani če jim otroci nabijajo s kuhalnicami po loncih. To, da bi majhni otroci sedeli pri mizah, je težko pričakovati. Če se jaz pri sosednji mizi lahko pogovarjam z mojimi sogovorniki, če mi tej otroci ne razbijajo po mojih stvareh, ne stikajo po moji mizi in se ne obregajo vame, zakaj bi se torej sekirala za to, kako so oni vzgojeni?



Tisto, kar ni odebeljeno...Torej, če te prav razumem, sploh ne moremo govoriti o neprimernem obnašanju, ker ima itak vsak svojo mejo tolerance? Torej, če otrok teka po gostilni, kriči in ne vem kaj še vse počne, je to v bistvu samo moj problem (kaj pa nimam višje tolerance in sem tako zelo nestrpna)? Al kako?
Tisto, kar je odebeljeno: To je torej tvoja percepcija...kje piše, da je ravno ona prava? Oz. zakaj je moja neprava, če me motijo otroci, ki tako divje tekajo po gostilni, da so nevarni sebi in drugim?
Je možno, da sta obe pravi?

(odgovor članu Azzurra)
Neposredna povezava do sporočila: 118
   RE: (ne)vzgoja? Ali pa sem jaz za cajtom...
26.10.2009 15:49:05   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: picola1


IZVIRNO SPOROČILO: Azzurra

Ker veste, vsak ima neko svojo percepcijo, ene moti že malo glasnejše govorjenje, drugih ne moti niti če sedijo poleg zvočnika z glasbo do fula, moja prijateljica recimo doživi živčni napad če samo od daleč sliši fantke, ki brcajo v žogo ali žoga skače ob tla, drugi so skulirani če jim otroci nabijajo s kuhalnicami po loncih. To, da bi majhni otroci sedeli pri mizah, je težko pričakovati. Če se jaz pri sosednji mizi lahko pogovarjam z mojimi sogovorniki, če mi tej otroci ne razbijajo po mojih stvareh, ne stikajo po moji mizi in se ne obregajo vame, zakaj bi se torej sekirala za to, kako so oni vzgojeni?



Tisto, kar ni odebeljeno...Torej, če te prav razumem, sploh ne moremo govoriti o neprimernem obnašanju, ker ima itak vsak svojo mejo tolerance? Torej, če otrok teka po gostilni, kriči in ne vem kaj še vse počne, je to v bistvu samo moj problem (kaj pa nimam višje tolerance in sem tako zelo nestrpna)? Al kako?
Tisto, kar je odebeljeno: To je torej tvoja percepcija...kje piše, da je ravno ona prava? Oz. zakaj je moja neprava, če me motijo otroci, ki tako divje tekajo po gostilni, da so nevarni sebi in drugim?
Je možno, da sta obe pravi?



seveda je možno, da sta obe pravi. a tisti, ki ima nižjo stopnjo tolerance, lahko takoj reče otroku, da tegaintega pri njem ne bo delal in pika, ne pa da se "opravlja" tu na forumu, kakšni so "drugi" otroci.
jaz se tudi s tujimi zmenim. na njihovi ravni razumevanja seveda. primem za roko in rečem ne, to je moje. pa če je treba tud večkrat (isto, kot pri svojem). včasih sem celo mal "nesramna" in rečem naj gre kar k svojim staršem to delat. user posted image  če pa otrok dela kraval pri drugi mizi, se pa pač ne vtikam.
otrokom je treba povedat takoj, ne pa čez pol ure ali celo doma, ker se itak ne spomnijo več kaj veliko.

< Sporočilo je popravil natasa77 -- 26.10.2009 15:50:55 >

(odgovor članu picola1)
  Neposredna povezava do sporočila: 119
   RE: (ne)vzgoja? Ali pa sem jaz za cajtom...
26.10.2009 16:49:54   
picola1
Se strinjam z napisanim, natasa...
Torej poanta azzurrinega posta je bila, da naj se ne vtikamo v to, kako so vzgojeni drugi otroci, dokler ne posegajo v naše meje? (očitno sem si napačno interpretirala)
Drugače pa ja, jst se tut s tujimi otroci ponavadi zmenim. Jim kar rečem, da jst pa tega ne dovolim in ponavadi nehajo (razen če so pa res že čist nevzgojeni ali pa tolk neustrašni).


< Sporočilo je popravil picola1 -- 26.10.2009 16:53:22 >

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 120
   RE: (ne)vzgoja? Ali pa sem jaz za cajtom...
26.10.2009 20:50:12   
Anonimen

IZVIRNO SPOROČILO: picola1

Se strinjam z napisanim, natasa...
Torej poanta azzurrinega posta je bila, da naj se ne vtikamo v to, kako so vzgojeni drugi otroci, dokler ne posegajo v naše meje? (očitno sem si napačno interpretirala)
Drugače pa ja, jst se tut s tujimi otroci ponavadi zmenim. Jim kar rečem, da jst pa tega ne dovolim in ponavadi nehajo (razen če so pa res že čist nevzgojeni ali pa tolk neustrašni).



točno to user posted image

(odgovor članu picola1)
  Neposredna povezava do sporočila: 121
   RE: (ne)vzgoja? Ali pa sem jaz za cajtom...
26.10.2009 20:59:11   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: Mič II

IZVIRNO SPOROČILO: Alči

Moti me namreč, ko gledam druge , predvsem starše-otroci so pač njihovo ogledalo, ko smo zunaj, na igrišču, gostilni, na kavici, v trgovini, v ZOO…pač kjer je veliko ljudi na kupu, da se ti otroci ne ozirajo na starše.


Ukvarjaj se s svojimi in te drugi ne bodo motili.



Ekola ti poante, se enkrat, bolj na kratko.

Toliko kot sem lena pri vzgoji drugi, sem tudi pri razlagah user posted image user posted image

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 122
Stran:   <<   < Prejšnja stran  1 2 3 4 [5]
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 2 3 4 [5]
Pojdi na:





BLOG: Prvo leto nič čokolade in smokijev!
V svojih povsem dobronamernih vzgojnih odločitvah starši pogosto pozabimo na najpomembnejše - otroka. Tudi, ko gre za uv...
Norice ali vodene koze
photo
Norice ali vodene koze so najpogostejša nalezljiva bolezen z izpuščaji. Bolezen se pojavlja skozi vse leto, v večjem šte...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?