|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  8 9 [10] 11 12   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: Trump - bo prvi ali ne?
7.6.2016 23:56:38   
nejcko


Liliana,

najprej bom (spet) naredila to, česar ti v tej in v vseh podobnih debatah nisi nikoli naredila - ne vem, zakaj; morda nisi sposobna, ne zmoreš ali pa enostavno nočeš narediti - priznati "nasprotniku", sogovorcu, da ima TUDI on nek svoj prav.
Ja, vse to, kar je napisano v zadnjih dveh tvojih postih, drži. Nihče ne zanika tega. tudi jaz sem večkrat napisala, da tega brezumnega kreditiranja ne razumem. Pa vendar - in od tod moj očitek tebi, da si ozkogleda - človek je večplastno bitje in kot takega, ga je treba tudi večplastno presojati.
Ti pa na človeka gledaš zgolj in samo z ekonomskega vidika.
Ekonomija je v zgodovini in razvoju človeštva zelo zelo mlada veda. Človek ni skupek številk in bilanc in računov. Človek je kompleksno bitje, kljub vsej znanosti in tehnologiji znanstveniki še niso odkrili resničnega delovanja človeških možganov, delovanja njegovega hotenja in čustvovanja.

Človek je skupek bioloških, fizikalnih, psiholoških, socioloških, ideoloških, kognitivnih ... tenzij. In samo kot tak je lahko prišel do stopnje, na kateri smo zdaj. Samo kot tak je lahko konec koncev postal bitje ekonomije, tudi bitje ekonomije in ne zgolj in samo bitje ekonomije.

Zato je presojanje kateregakoli človeka zgolj in samo z vidika ekonomije v prvi vrsti krivično, v drugi pa zelo zelo ozkogledo.

Ja, res je neumno, da se gre oseba z nestalno službo za minimalca zakreditirat za nekaj let. Ampak tudi neumnost je človeku lastna enako mnogo kot pamet.

Pa obrnimo primer ... evo, temelji na tebi tako priljubljeni filozofiji fleksibilnosti. Kaj fleksibilnost pomeni v resničnem življenju, resničnega človeka. Mene, naprimer. Ker bom opisala svoj primer.

Pred leti sem bila nezaposlena. Dva otroka, nič kreditov, nič limita, en star avto, s katerim se je mož vozil na šiht iz LJ v cca 15 km oddljen kraj. Avto je potreboval, saj današnji javni prevoz ni več tak, kot je bil nekoč, ki se je orientiral po delavskemu narodu. Danes ljudje ne delajo več od 6.00-14.00 ali od 7.00-15.00, kot so delali vsi (vsi ali pa velika velika velika večina!!!) delavci nekoč, ampak vsak začne, kakor pač določijo v firmah. Javni prevoz se je zaradi izgub pač temu tempu prilagodil in delavec posledično ne more vedno računati nanj in se ga psluževati.
Mož je torej potreboval avto.
Pa dobim službo. V 50 km oddaljenem kraju, pogoj za zaposlitev - lasten prevoz. Zaposlitev je bila začasna (dobre tri mesece) z možnostjo podaljšanja (za čas nadomeščanja). Delo je bilo treba nastopiti takoj.
Jaz pa brez avta oz. dilema ... naj jaz vzamem avto za začasno službo, in mož pusti redno službo?
Naj vzameva kredit za nov avto -le kdo ga nama bo dal?
Prihrankov nisva imela, saj sem bila nezaposlena ... torej, kaj?

Za začetek mi je prijateljica posodila svoj avto. Avtov se načeloma ne posoja, to vemo vsi, ampak mi ga je, hvala ji večno. Ampak to je lahko storila le zato, ker so imeli doma en avto viška, saj je enga tudi sama potrebovala za vožnjo na šiht. Kaj bi v obratnem primeru, ne vem. bila bi brezposelna še naprej.
Potem so mi starši posodili denar za nakup avta - rabljenega, seveda.
Ker sem se dnevno vozila 100 km v obe smeri, in ne po AC, ampak po precej zoprni in nevarni cesti, veliko odsekov popolnoma neobljudenih, si pač nisem mogla "privoščiti" ene kripe, a ne, saj sem vendarle doma imela dva otroka.
Kupila sva nekaj srednjega. Imela sva neznansko srečo, avto je bil brezhiben.
In skoraj vse leto službovanja sem ga odplačevala svojim staršem - avto je koštal točno moje 4 mesečne plače. Potem pa sem spet ostala brez službe. In en avto sva takoj prodala.

Kaj moj primer sporoča?
Da te življenje včasih prisili v nakup dveh avtomobilov. Danes brez lastnega avta skoraj ne dobiš več službe. Če sta torej zaposlena oba, sta dva avta nujno zlo in ne luksuz.
Tudi brez mobitela te danes skoraj nihče ne bo zaposlil, saj delodajalci čedalje bolj pričakujejo, da si jim skoz na razpolago.
Tudi računalnik je nujno zlo, saj delodajalci zahtevajo računalniška znanja, dostopnost preko e-pošte.

Da ne govorim o tem, da v nekaterih službah obstaja kodeks oblačenja, ki te dobesedno prisili v to, da moraš biti skoz novo in lepo oblečen. Pa lepo frizuro moraš imeti. Pa fajn je, če zgledaš lep in fit.

Koga bi ti zaposlila - k tebi pride ženska, peš ali na kolesu ali rahlo prešvicana zaradi vožnje v prenatrpanem busu, z rahlo osivelimi lasmi in 5-centimetrskim narastkom, v trenirki iz KIKa, ti pove, da nima mobitela, da do računalnika lahko dostopa le do 20. ure v knjižnici in definitivno ti ne more sproti, ko bo odhajala s šihta, zapeljati dnevne pošiljke na pošto, ker je pošta ravno kontra avtobusni postaji oz. njenemu domu. Aja, pa še vsega ne more nesti, ker ima samo dve roki in je bila operirana na hrbtenici; Aja, pa še vsak dan bo malček zamudila v službo, tako enih 10 min, ker prej noben avtobus ne pelje.

ali boš zaposlila žensko, ki bo redno s svojim avtom prihajala na šiht in po njem ostajala po potrebi in pri tem ne bo gledala na uro, kdaj ji odpelje zadnji vlak, ki ji ne bo problem skočiti sem ali tja s svojim avtom, da naredi nek službeni opravek, bo nenehno dosegljiva na svojem i-phonu, tudi e-pošta ni problem 24 ur na dan? Pa še lepa in urejena bo ta gospa.


Ja, razlike so obstajale in obstajajo. In verjetno bodo. Vendar skuša človeštvo nenehno te razlike zmanjševati - vsaj tako je bilo skozi vso zgodovino. Imamo zdravila, smrtnost dojenčkov se niža, bolezni se iztrebljajo (pa se pojavljajo nove) ... nekoč je bilo suženjstvo, pa smo ga do neke mere odpravili, a to še ne pomeni, da smo odpravili izkoriščanja, kajne?
Nekoč je bila (absolutna) revščina, kjer so ljudje umirali od lakote in bolezni, in tudi to smo do neke mere skoraj odpravili, a to še ne pomeni, da smo odpravili relativno revščino, hudo razlikovanje.

Če bi znala pogledati preko svojih številk ekonomije, bi vedela, da v sociološkem smislu stroka že vrsto let loči absolutno in relativno revščino. In da se z vsem napredkom prva sicer (in na srečo) zmanjšuje, se pa (na žalost) povečuje slednja.
Če bi znala pogledati preko svojih številk ekonomije, bi vedela, da v psihološkem (celo biološkem) smislu človekova sreča ni odvisna samo od materialnih dobrin (zato smo kljub vsemu, kar nam je nudeno, čedalje bolj depresivni, torej nesrečni).
Če bi znala pogledati preko svojih številk ekonomije, bi vedela, da so v zgodovinskem smislu ljudje (velika velika večina) vedno pridno, pošteno in trdo delali za svoje preživetje, da so bili za to pripravljeni marsikaj potrpeti.

Če sem jaz človek zgodovine, ronja človek sedanjosti in sva obe sposobni videti človeka, posameznika v sej njegovi zagonetni veličini - kdo si potem ti, liliana, da ne znaš, ne zmoreš ali morda celo nočeš prestopiti okvirjev svoje nefleksibilnosti? Stroj, robot iz prihodnosti?




< Sporočilo je popravil nejcko -- 7.6.2016 23:57:30 >

(odgovor članu nejcko)
Neposredna povezava do sporočila: 226
   RE: Trump - bo prvi ali ne?
8.6.2016 6:38:36   
liliana
IZVIRNO SPOROČILO: nejcko

Liliana,

najprej bom (spet) naredila to, česar ti v tej in v vseh podobnih debatah nisi nikoli naredila - ne vem, zakaj; morda nisi sposobna, ne zmoreš ali pa enostavno nočeš narediti - priznati "nasprotniku", sogovorcu, da ima TUDI on nek svoj prav.
Ja, vse to, kar je napisano v zadnjih dveh tvojih postih, drži. Nihče ne zanika tega. tudi jaz sem večkrat napisala, da tega brezumnega kreditiranja ne razumem. Pa vendar - in od tod moj očitek tebi, da si ozkogleda - človek je večplastno bitje in kot takega, ga je treba tudi večplastno presojati.


Tebi ne morem priznati svoj prav v "teh" temah, v kateri koli drugi ti ga komot priznam, tu pa drugače gledave na zadeve.....tudi takrat ti ga nisem priznala, ko si eno forumašico "zmerjala", da se prostituira, ker je rekla, da je že nekajkrat izgubila službo, vendar si vedno v dveh tednih najde novo, dela pa vse, od čiščenja do administracije....sebe pa postavila na pidestal načelnosti, da ti pa tega ne boš delala.......zunanjemu opazovalcu je to zvenelo zelo vzvišeno, če ne celo žaljivo do tistih, ki delajo.......

Ti pa na človeka gledaš zgolj in samo z ekonomskega vidika. Ekonomija je v zgodovini in razvoju človeštva zelo zelo mlada veda. Človek ni skupek številk in bilanc in računov. Človek je kompleksno bitje, kljub vsej znanosti in tehnologiji znanstveniki še niso odkrili resničnega delovanja človeških možganov, delovanja njegovega hotenja in čustvovanja.


Ko sem ti dala oz. nadaljevala zgodovinsko gledanje na človeka in sem omenila neandertalca in homosapiensa nisem na to gledala z ekonomskega vidika........vendar takrat si ti mislila, da jaz tebe žalim (tako kot običajno ti mene, ljudje ponavadi izhajamo na prvo žogo iz sebe, svojih občutij in hotenj, šele na "drugo" žogo gledamo na človeka kot večplastno bitjeuser posted image )....

Zato je presojanje kateregakoli človeka zgolj in samo z vidika ekonomije v prvi vrsti krivično, v drugi pa zelo zelo ozkogledo.


Saj to, da je človek "nagnjen k potrošništvu, ugodju, da že li vedno več in več in to hitro in takoj", to ni presojanje človeka zgolj iz vidika ekonomije....."ekonomija" mu je tu zgolj sposobna pomagati in mu dati več in to takoj......

Ja, res je neumno, da se gre oseba z nestalno službo za minimalca zakreditirat za nekaj let. Ampak tudi neumnost je človeku lastna enako mnogo kot pamet.


Se strinjam.....samo potem ne kažimo s prstom zgolj na sistem in one, ki imajo več.....sprejmimo lastno neumnost kot del našega DNKja......

Pa obrnimo primer ... evo, temelji na tebi tako priljubljeni filozofiji fleksibilnosti. Kaj fleksibilnost pomeni v resničnem življenju, resničnega človeka. Mene, naprimer. Ker bom opisala svoj primer. Pred leti sem bila nezaposlena. Dva otroka, nič kreditov, nič limita, en star avto, s katerim se je mož vozil na šiht iz LJ v cca 15 km oddljen kraj. Avto je potreboval, saj današnji javni prevoz ni več tak, kot je bil nekoč, ki se je orientiral po delavskemu narodu. Danes ljudje ne delajo več od 6.00-14.00 ali od 7.00-15.00, kot so delali vsi (vsi ali pa velika velika velika večina!!!) delavci nekoč, ampak vsak začne, kakor pač določijo v firmah. Javni prevoz se je zaradi izgub pač temu tempu prilagodil in delavec posledično ne more vedno računati nanj in se ga psluževati. Mož je torej potreboval avto. Pa dobim službo. V 50 km oddaljenem kraju, pogoj za zaposlitev - lasten prevoz. Zaposlitev je bila začasna (dobre tri mesece) z možnostjo podaljšanja (za čas nadomeščanja). Delo je bilo treba nastopiti takoj. Jaz pa brez avta oz. dilema ... naj jaz vzamem avto za začasno službo, in mož pusti redno službo? Naj vzameva kredit za nov avto -le kdo ga nama bo dal? Prihrankov nisva imela, saj sem bila nezaposlena ... torej, kaj?


Ja, v nekaterih primerih je avto nuja......v tvojem je bil......ni pa v vseh......ja, to je fleksibilnost, da kupiš, ko rabiš in prodaš kot ne rabiš, da kupiš 20.000 EUR vreden avto ko je eden brezposeln, drugi pa na minimalcu in plačuješ oho let 100 EUR na mesec lisinga pa ni fleksibilnost.......malo si oglej naš vozni park po parkiriščih.....kakšen občutek dobiš.....? Še posebno zato, ker vedno trdiš, da živi ogromno ljudi na pragu revščine?

Kaj moj primer sporoča? Da te življenje včasih prisili v nakup dveh avtomobilov. Danes brez lastnega avta skoraj ne dobiš več službe. Če sta torej zaposlena oba, sta dva avta nujno zlo in ne luksuz. Tudi brez mobitela te danes skoraj nihče ne bo zaposlil, saj delodajalci čedalje bolj pričakujejo, da si jim skoz na razpolago. Tudi računalnik je nujno zlo, saj delodajalci zahtevajo računalniška znanja, dostopnost preko e-pošte.


Te prislili....imamo rabljene avtomobile, imamo majhne avtobmobile, torej si kupiš avto za katerega si finančno sposoben (oprosti, da sem spet pri eknomijiuser posted image )

Da ne govorim o tem, da v nekaterih službah obstaja kodeks oblačenja, ki te dobesedno prisili v to, da moraš biti skoz novo in lepo oblečen. Pa lepo frizuro moraš imeti. Pa fajn je, če zgledaš lep in fit.


Še bolj bi moral biti, ker mene recimo moti, ko pridem v banko in ona tam pol joškov kaže ven poleti (res je, da je vroče, vendar v banki vedno klima fajn dala in uradnik na banki vseeno ni na plaži).....

Koga bi ti zaposlila - k tebi pride ženska, peš ali na kolesu ali rahlo prešvicana zaradi vožnje v prenatrpanem busu, z rahlo osivelimi lasmi in 5-centimetrskim narastkom, v trenirki iz KIKa, ti pove, da nima mobitela, da do računalnika lahko dostopa le do 20. ure v knjižnici in definitivno ti ne more sproti, ko bo odhajala s šihta, zapeljati dnevne pošiljke na pošto, ker je pošta ravno kontra avtobusni postaji oz. njenemu domu. Aja, pa še vsega ne more nesti, ker ima samo dve roki in je bila operirana na hrbtenici; Aja, pa še vsak dan bo malček zamudila v službo, tako enih 10 min, ker prej noben avtobus ne pelje.
ali boš zaposlila žensko, ki bo redno s svojim avtom prihajala na šiht in po njem ostajala po potrebi in pri tem ne bo gledala na uro, kdaj ji odpelje zadnji vlak, ki ji ne bo problem skočiti sem ali tja s svojim avtom, da naredi nek službeni opravek, bo nenehno dosegljiva na svojem i-phonu, tudi e-pošta ni problem 24 ur na dan? Pa še lepa in urejena bo ta gospa.



Prvi, ednodneven švic oz. švic zaradi vožnje po prenatrpan avtobusu, ali zaradi vožnje s kolesom ne smrdi (smrdi švic, ki je star več dni in prešvicana obleka od švica iz prejšnjega dne).......eno žensko iz tvojega primera smo pa imeli zaposleno za vnos podatkov.......je pa bila pridna delava, za delo na šalt_erju v banki je pa ne bi zaposlila.......obstajajo različna dela in povsod ni treba biti delavcu tipi topi urejen.......avbobusi pa vozijo tako, da pride pred sedmo in osmo uro en avtobus.....res je pa, da je od avtobusne postaje do službe potem nekaj minut za peš iti.......

Drugače, običajno se delavnik zakluči ob tisti uri, kot je zapisano, pa naj je to ob 14:00, 15:00, 16:00, 17:00.......ni vsakodnevno pravilo, da se dela nadure....to so običajno prej izjeme kot pravila........

Ja, razlike so obstajale in obstajajo. In verjetno bodo. Vendar skuša človeštvo nenehno te razlike zmanjševati - vsaj tako je bilo skozi vso zgodovino. Imamo zdravila, smrtnost dojenčkov se niža, bolezni se iztrebljajo (pa se pojavljajo nove) ... nekoč je bilo suženjstvo, pa smo ga do neke mere odpravili, a to še ne pomeni, da smo odpravili izkoriščanja, kajne? Nekoč je bila (absolutna) revščina, kjer so ljudje umirali od lakote in bolezni, in tudi to smo do neke mere skoraj odpravili, a to še ne pomeni, da smo odpravili relativno revščino, hudo razlikovanje.


Izkoriščanje je vedno bilo v zgodovini človeštva, vedno je močnejši izkoriščal šibkejšega (ajde, da se popravim, mogoče prvi človečnjaki še niso izkoriščali, ko jih je pa narava dala več možganov, pa so to hitro storili)......zato dvomim, da bomo kdaj izkoriščanje v celoti odpravili.......

Če bi znala pogledati preko svojih številk ekonomije, bi vedela, da v sociološkem smislu stroka že vrsto let loči absolutno in relativno revščino. In da se z vsem napredkom prva sicer (in na srečo) zmanjšuje, se pa (na žalost) povečuje slednja.


Pa greva še globje......relativna revščina.....kaj ti vidiš pod to....?

Če bi znala pogledati preko svojih številk ekonomije, bi vedela, da v psihološkem (celo biološkem) smislu človekova sreča ni odvisna samo od materialnih dobrin (zato smo kljub vsemu, kar nam je nudeno, čedalje bolj depresivni, torej nesrečni).


Saj jaz nikjer nisem trdila, da je človeška sreča odvisna zgolj od materialnih dobrin.......sama živim precej "nepotrošniško", torej se tega zavedam.......samo ker smo ljudje različni, nekateri svojo srečo enačijo z nakupom branda in novega appla vsaki dve leti, da ne omenjam avtov.......ker za tisto nujo, kar si ti prej opisovala, ne rabiš 20.000, 30.000 ali celo 40.000 jurjev vrednega avta z vso možno dodatno notranjo opremo.....

Če bi znala pogledati preko svojih številk ekonomije, bi vedela, da so v zgodovinskem smislu ljudje (velika velika večina) vedno pridno, pošteno in trdo delali za svoje preživetje, da so bili za to pripravljeni marsikaj potrpeti.


Pa saj to ti cel čas govorim, da ljudje danes nismo več sposobni potrpeti za nič......tudi pridno delati več ne, ker je vse zgolj izkoriščanje......drugače pa mi povej, kdaj v zgodovini ni bilo izkoriščanja in je vladala vsesplošna enakost......?

< Sporočilo je popravil liliana -- 8.6.2016 6:42:48 >

(odgovor članu nejcko)
Neposredna povezava do sporočila: 227
   RE: Trump - bo prvi ali ne?
8.6.2016 10:46:48   
nejcko

IZVIRNO SPOROČILO: liliana



Tebi ne morem priznati svoj prav v "teh" temah, v kateri koli drugi ti ga komot priznam, tu pa drugače gledave na zadeve.....tudi takrat ti ga nisem priznala, ko si eno forumašico "zmerjala", da se prostituira, ker je rekla, da je že nekajkrat izgubila službo, vendar si vedno v dveh tednih najde novo, dela pa vse, od čiščenja do administracije....sebe pa postavila na pidestal načelnosti, da ti pa tega ne boš delala.......zunanjemu opazovalcu je to zvenelo zelo vzvišeno, če ne celo žaljivo do tistih, ki delajo.......


Prav, prisiliti te ne morem.
Sem se pa že najmanj 5x opravičila za izraz prostitutka in tudi najmanj 5x razložila, v kakšnem kontekstu je bilo to mišljeno.
In dokler ne boš dala čez vsaj enega tečaja za brezposelne osebe, kjer greš čez torturo, v kateri večina slušateljev sebe dojame, kot največje papke, kjer ti vbijajo v glavo tudi take zadeve (prosim, res si oglej celoten posnetek)
https://www.youtube.com/watch?v=FELWl36_Seg

In izraz prostitucija je zrastla na zeljniku mojega sotrpina na teh delavnicah, in to moškega sotrpina. Za tale posnetek pa je bila moja prva misel holokavst.
Lej, vzemi, kakor hočeš ... 100x sem povedala, da vsako delo cenim, da vsakega delavca spoštujem, zato si tudi za vsakega delavca želim, da bi s svojim delom dostojno preživel. In da ni delavec prostitutka, ampak da je sistem prostituški.
Zdaj pa razumi, kakor hočeš.





Te prislili....imamo rabljene avtomobile, imamo majhne avtobmobile, torej si kupiš avto za katerega si finančno sposoben (oprosti, da sem spet pri eknomijiuser posted image )


Ja, ampak potem nimamo gospodarske rasti. Vsi pa nam vbijajo v glavo, da brez gospodarske rasti ne bo novih delovnih mest, države se bodo sesule, vsi bomo propadli.
Politiki, bančniki, ekonomisti nam sporočajo, da brez gospodarske rasti ni prihodnosti za nas. Saj tega si nismo navadni ljudje izmislili, ker se na ekonomijo, bančništvo in politiko spoznamo kot zajci na boben.
In ti isti osebki nam celo sporočajo, da smo predraga delovna sila, da če hočemo več, moramo delati več (do tu vse lepo in prav in logično), ampak moramo delati za manj. Kako za manj? Z manj pač ne morem kupiti več, torej user posted image

In ker z manj ne morem kupiti več, so se trgovci izmislili, da avto dobim kakšnega jurja ali dva ceneje, če ga kupim na lizing, kot če ga plačam s kešem. In če avto nujno rabim ... padem v sistem. V kolesje sistema, ker me zmeljejo.

Ja, res je, posameznik se na koncu odloči, ampak zadeve niso tako enostavne. Cel kup knjig je napisanih na to temo. Če bi bilo trgovanje danes tako enostavno kot v Starem Egiptu, danes ne bi imeli na večini univerz študijskih programov marketinga. In tam se učijo tudi, kako manipulirati s folkom - ja, lepše pa se sliši naziv predmeta Psihologija prodaje. user posted image


Drugače, običajno se delavnik zakluči ob tisti uri, kot je zapisano, pa naj je to ob 14:00, 15:00, 16:00, 17:00.......ni vsakodnevno pravilo, da se dela nadure....to so običajno prej izjeme kot pravila........


Ne vem, če je res tako, liliana.
Moj mož ima toliko nadur, da se včasih šefica za glavo drži. Zakaj se za glavo drži - ker je firma prvič v prestopku, drugič, ker bi te ure morali izplačati, ji pa najraje ne bi, a ne, tretjič, ker ure lahko izkoristi za proste dneve, ker pa je zaposlenih premalo, jih ne more. Potem pa na vsaka dva meseca malo ure koristi, malo izplačajo, malo zbrišejo ...
In zelo veliko ljudi poznam, ki so v istem šmornu.
Poznam pa tudi nekaj takih, kjer je npr. 10-urni delovnik že norma. Vzemi ali pusti.

Izkoriščanje je vedno bilo v zgodovini človeštva, vedno je močnejši izkoriščal šibkejšega (ajde, da se popravim, mogoče prvi človečnjaki še niso izkoriščali, ko jih je pa narava dala več možganov, pa so to hitro storili)......zato dvomim, da bomo kdaj izkoriščanje v celoti odpravili.......


Verjetno res ne, lahko se ga pa trudimo zmanjševati. Odprava suženjstva je že korak v pravo smer. Odprava tlačanstva tudi. Odprava otroškega dela tudi, pa 8-urni delovnik.
ampak žal se mi zdi, da gremo počasi spet nazaj. Lahko se motim, sem le pesimist user posted image





Pa greva še globje......relativna revščina.....kaj ti vidiš pod to....?



To, kar piše v vsakem učbeniku sociologije in kar piše že v učbeniki za državljansko in domovinsko kulturo ter etiko v 7. ali 8. razredu.
Striček gugl pa tudi vse ve user posted image


Saj jaz nikjer nisem trdila, da je človeška sreča odvisna zgolj od materialnih dobrin.......sama živim precej "nepotrošniško", torej se tega zavedam.......samo ker smo ljudje različni, nekateri svojo srečo enačijo z nakupom branda in novega appla vsaki dve leti, da ne omenjam avtov.......ker za tisto nujo, kar si ti prej opisovala, ne rabiš 20.000, 30.000 ali celo 40.000 jurjev vrednega avta z vso možno dodatno notranjo opremo.....


Tudi jaz ne in. In ronja ne in kar precej ljudi, ki jih poznam, ne vozi avtomobilov za 20-40 tisoč evrov. Vsi, ki imajo kredite za avte - v rangu svojih finančnih zmožnosti odplačevanja višine kredita (in teh ni malo, priznam), kredite tudi odplačujejo. Ne poznam niti enega, ki bi mu avto vzeli, ker kredita (z obrestmi vred) ne bi poplačal.
Vem pa kar za nekaj "bogatašev", ki so spravili firme na kant in na stotine ljudi pahnili v bedo, vozijo se pa kljub vsemu v prestižnih avtomobilih. In kljub osebnemu stečaju živijo v prestižnih vilah. V mnogo boljših avtomobilih in vilah, kot jih premorejo moji znanci, ki nikogar niso pahnili v bedo (morda le sami sebe) in kredit pošteno odplačujejo.



Pa saj to ti cel čas govorim, da ljudje danes nismo več sposobni potrpeti za nič......tudi pridno delati več ne, ker je vse zgolj izkoriščanje......drugače pa mi povej, kdaj v zgodovini ni bilo izkoriščanja in je vladala vsesplošna enakost......?


Jaz pa mislim, da smo. Ne vsi, seveda, večina pa ja. Poznam ljudi, ki dihajo za svojo službo. Saj kdaj potožijo, pojamrajo, ampak ko pa treba poprijeti in reševati stvari (najprej firmo, posledično pa tudi sebe, seveda), poprimejo brez izjeme.
Saj drugače ne bi brali o delavcih, ki so kljub temu, da niso več mesecev dobili plač, še kar hodili na šiht.
Moja razvajena rit ne bi. Priznam. user posted image

(odgovor članu liliana)
Neposredna povezava do sporočila: 228
   RE: Trump - bo prvi ali ne?
8.6.2016 12:01:40   
Kerensa
IZVIRNO SPOROČILO: ronja
Pa ne vem, če je 900€ dobra plača.

To je znesek, s katerim sicer z lahkoto preživiš, ampak je pa daleč stran od dobre ploače. Predvsem v primerjavi s socialnimi transferji, ki jih Liliana omenja v povezavi s plačanim delom.

Kratek pogled na spletno stran MDDSZ pokaže vso matematiko tega, zakaj to ni dobra plača. Že pred cca. 11-imi leti, ko sem prišla na RR, sem naredila primerjavo in tudi tokrat jo lahko (po zneskih), ampak bistven rezultat bo enak.

Par s šolo-obveznim otrokom. Starša oba na minimalcu, kar pomeni 600€ + cca. 150€ za malico in prevoz. Če sklepamo, da denar za malico in prevoz res porabita za malico in prevoz, imata torej 1.200€ mesečno. Izračun pokaže tudi, da jima pripada 100€ otroškega dodatka. Vse skupaj torej 1.300€.

Ker s krediti nisem domača, predpostavimo, da živijo v najemniškem stanovanju. Tržnem. Potrebujejo 1-2 sobno stanovanje, za kar so cene (v LJ) cca. 400€ + stroški. S temi dohodki dobita max. 30% subvencije, torej max. 120€. Za plačilo jima ostane 270€ + stroški, ki so pozimi v bloku za 3 osebe redkokdaj pod 200€. Če zaokrožimo, morajo cca. 500€ mesečno plačati za bivanje, ostane jim torej 800€.

Recimo, da je pri hiši en avto. Ne nov, neke povprečne kubikaže (recimo Clio 1.6). Cestnina, zavarovanje, zelena karta, zavarovanje vseh potnikov (nenazadnje se v avtu vozi tudi otrok), pa morda kakšni popusti, vendar ne maksimalni... Pod cca. 500€ letno težko prideš, I guess. S plačilom na obroke jih avto mesečno stane cca. 50€, pa še enkrat toliko recimo za gorivo za nujne vožnje, ki niso službene. Ostanek - 700€.

Starša si plačujeta dodatno zdravstveno zavarovanje in četudi imata kakšnega najcenejših mobilnih paketov (mobitel že zdavnaj ni več luksuz), gre za to dvoje dodatnih 100€ mesec. Ostanek - 600€.

Otrok je v šoli in mora jesti. Glede na višino dohodka mu pripada subvencija malice. Je gratis. Kosilo je plačljivo. Če vzamemo minimalni znesek, da je kosilo npr. 2€/dan, šolskih dni pa nekaj čez 20 v mesecu, morata starša za kosilo plačati cca. 50€. Zakaj to plačevati, če bi pa otrok lahko jedel doma? Ne vem - mogoče staršev ni doma zaradi službe, mogoče želijo, da ima otrok kvaliteten obrok (doma ga morda ne bi imel - tudi takšni primeri so), mogoče je otrok še v popoldanskem bivanju ali na šolskih športnih dejavnostih po pouku - ni pomembno, otrok pač mora jesti. V glavnem - ostanek je cca. 550€.

S cca. 10-imi € na dan lahko doma vsi trije jedo tako, da bodo siti. Ne bo vsak dan meso, nit ne najkvalitetnejša hrana, niti ne v neomejenih količinah, ampak lačen ne bo pa nihče. Ostane cca. 250€.

Teh 250€ je pa ZA VSE OSTALO. Za obleke in obutev, za vso osnovno kozmetiko /zobne paste/ščetke, šamponi, geli), za gospodinjstvo (prašek, čistila), za vsako dodatno kapljo bencina, za vsa darila, ko greš na obisk in da ne prideš praznih rok (govorim o vrečki kave ali bonbonjeri, ne o kakšnem luksuzu), za morebiten trening ali glasbeno šolo za otroka... o kakšnih izrednih stroških (crknjen pralni stroj, smrt v družini ipd.) ne smejo niti razmišljati.

In ob tem je še za povedati, da staršev po 10 ur na dan ni doma, najmanj eden od njiju dela tudi vsaj ob sobotah, če že ne še ob nedeljah (npr. trgovke), da sta utrujena, da jima zaradi služb manjka časa ne samo za otroka, temveč tudi (ali predvsem?) zase, za počitek, za dejansko življenje, ne samo za službo, s katero plačujeta zgoraj omenjene življenjske stroške.

Edina bonusa sta jim eventuelno vrnjena dohodnina in regresa in s tem lahko pokrijeta izredne stroške, ki so čakali ali pa gredo za 1 teden na dopust.

Njihovi sosedje pa so prav tako 3-članska družina. 1 šolo-obvezen otrok, starša pa oba nezaposlena. Za delovno aktivnost in socialno vključenost sta tudi prostovoljca in družinska DSP znaša cca. 850€, poleg tega pa še cca. 110€ otroškega dodatka, torej cca. 960€ vse skupaj. Otrok dobi še 30€ botrstva, torej smo na 990€ na mesec.

Tudi oni so najemniki, tudi oni za 400€ + stroški, ampak ker sta starša nezaposlena, dobita max. 80% subvencije, torej plačata samo cca. 80€ + stroške cca. 200€. Če tudi tukaj zaokrožim - za bivanje oni plačajo cca. 300€, zaposlena družina pa cca. 500€. Ostanek? 690€.

Z avtom imata obe družini enak strošek - cca. 100€ na mesec. Ostanek - 590€.

Dodatno zavarovanje nezaposlenima staršema plačuje MDDSZ, torej v tej kategoriji vzamemo samo dva mobitela in recimo, da je to cca. 50€/mesec. Ostanek - 540€.

Otrok ima v šoli malico in kosilo zastonj (kljub temu, da bi kosilo lahko jedel doma, ker sta starša doma). Nezaposlena družina torej stroška šolske prehrane nima in smo še vedno na cca. 540-ih €.

Če smo prej rekli, da zaposlena družina porabi 10€/dan za hrano, pa nezaposlena porabi manj. Pripadajo jim prehrambeni paketi tako na Rdečem križu in Karitasu, kakor tudi na Zvezi prijateljev mladine. Vsebine paketov so različne, vsekakor jim ni treba kupovati vsega, kar se, po mojem mnenju, smatra pod osnovo - olje, kis, moko, testenine, riž, konzerve paradižnika in fižola in tako dalje. Dobivajo tudi zelenjavo, vključno s krompirjem in zeljem, najmanj 1x tedensko zastonj kruh in še marsikaj. Nenazadnje lahko v Ljudski kuhinji za 1,5€/dan dobijo 3 kosila, katera si lahko tudi odnesejo domov. Z malce organizacije je nezaposleni družini 5€/dan dovolj. Torej 150€/mesec. Ostanek - 390€. V primeru Ljudske kuhinje je ostanek višji.

Za oblačila in obutev ne zapravljajo, ker lahko vse dobijo zastonj v prej omenjenih dobrodelnih organizacijah.

Nimajo dohodnine ali regresa, lahko pa dobijo cca. 4.000€ izredne socialne pomoči letno v treh zaporednih nakazilih (kar je krepko več od dveh regresov in dveh dohodnin od minimalcev), 1x letno jim občina da dodatnih cca. 200€, 1x letno jim Karitas za cca. 100€ kupi šolske potrebščine. Oproščeni so plačila RTV prispevka, če pa slučajno nimajo avta, pa imajo 50% popusta na mestno avtobusno vozovnico (Urbano).

In ni zanemaljivo, da imata nezaposlena starša 24 ur časa na dan, tako zase, kot tudi za otroka, ki ni nikoli prepuščen sam sebi, starša se lahko z njim učita, ga peljeta na izlet in še marsikaj.

Kaj hočem s to primerjavo povedati? Da bi morala država že zdavnaj zvišati minimalne plače, ker tale matematika pač ne gre skozi, sploh, če upoštevamo še čas, zdravje, živce, zasebno življenje in še marsikaj. Služba namreč ni samo tisti vijoličen bankovec 15. v mesecu, za zaradi katerega smo pol dneva odsotni od doma.

To, kar jaz delam, se mi finančno sploh ne splača, ampak ker to rada delam, mi ni težko. Se mi zdi, da je enako pri Ronji. Mi je pa všeč svoboda, ki jo imam. Delam od doma in to po urniku, ki si ga sama določim. Pač vsak dan nekaj moram, da zadeva funkcionira, ampak če grem pa npr. za nekaj dni na CRO, se pa svet ne bo podrl in zaradi tega mi nikomur ni treba polagati računov. Pač nadoknadim preko Interneta ali potem, ko pridem nazaj domov. Ne potrebujem bolniških listov ali dopustov in delo prilagajam življenju, ne življenje službi. Ja, je pač manj financ, ampak je že več kot eno leto od tega, odkar smo pri naši hiši ugotovili, da je denar sicer ena fajn zadeva, ki jo imamo nadvse radi, ampak nikakor pa ni nekaj, zaradi česar bi se bili pripravljeni odpovedati tistemu, kar nas veseli, kar imamo radi. Najde se kdo, ki mu gre v nos, ko me vidi (ali izve), kako lepo na easy zjutraj/dopoldan 2 uri kofetkam v domačem atriju ali pred računalnikom, ampak nikogar pa ni bilo blizu, ko sem delala (v službi) po 2 izmeni naenkrat (16 ur) ali 12-urne nočne, ne da bi mi kdo vsaj za malico dal. Najde se kdo, ki vidi/izve, da gremo npr. na Bled na kremšnite, ob tem pa pozabijo, da 5 let nismo bili na dopustu (letnem - na zimske tako ali tako ne hodimo, ker nihče ne smuča). In v svoji bližini imam nekoga, komur gre izredno v nos, ko me vidi, kako domov privlečem cca. 15 vrečk robe iz recimo BTC-ja, ob tem pa niti pod razno ne pomisli, da je govora o mesečnem šopingu (kjer kupim vse, razen svežega sadja in zelenjave ter kruha) in to v nizkoproračunskih trgovinah (Lidl, EuroSpin), kar bi lahko prebral že na vrečkah. Ampak ne - je lažje šteti vrečke, kot pa prebrati, od kod so.

In tako ima vsaka zgodba dve plati.

_____________________________

I am not what happened to me.

I am what I choose to become.

I lost my mind, but I found my soul.

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 229
   RE: Trump - bo prvi ali ne?
8.6.2016 12:06:28   
Kerensa
IZVIRNO SPOROČILO: nejcko
Danes je dobiti pralni stroj, ki ti bo delal 5 let, skoraj pravi mali čudež.

Mi smo ga imeli do prejšnjega meseca. :-)

Gorenje SuperSilence, star 15 let, delal kot švicarska ura. Potem se je pa odločil, da pri programu 60 (za pisano perilo) ne bo več črpal vode (noter). Ker mi ne znamo tega popraviti, smo se pozanimali, koliko bi nas prišlo popravilo. Dražje, kakor, če bi kupili drug rabljen pralni stroj. In smo ga kupili. Prav tako Gorenje, točne starosti nisem poGooglala, ampak je modernejši, saj ima digitalni display (pa večji boben prav pride). Cena - 40€. Brezhibno delujoč, tudi z videzom ni nič narobe (bel, nič zarjavel po robovih, recimo).

SuperSilence nam pa zdaj stoji. Vse dela normalno, razen prej omenjenega. Če zna to kdo sam popravit, da ne bi imel stroška s servisom, mu stroj z veseljem podarim oz. zamenjam za kakšno vrečko kave (sem pač kofetarica).

_____________________________

I am not what happened to me.

I am what I choose to become.

I lost my mind, but I found my soul.

(odgovor članu nejcko)
Neposredna povezava do sporočila: 230
   RE: Trump - bo prvi ali ne?
8.6.2016 12:31:36   
Kerensa
IZVIRNO SPOROČILO: liliana
Saj jaz nikjer nisem trdila, da je človeška sreča odvisna zgolj od materialnih dobrin.......sama živim precej "nepotrošniško", torej se tega zavedam.......samo ker smo ljudje različni, nekateri svojo srečo enačijo z nakupom branda in novega appla vsaki dve leti, da ne omenjam avtov.......ker za tisto nujo, kar si ti prej opisovala, ne rabiš 20.000, 30.000 ali celo 40.000 jurjev vrednega avta z vso možno dodatno notranjo opremo.....

Se podpišem.

Tudi sama sem obdobje, ko so mi brandi nekaj pomenili, že zdavnaj prerasla. Tudi to, da nisem imela financ v izobilju, je pripomoglo k temu, da sem sama pri sebi začela ugotavljati, kaj me dejansko osrečuje. In relativno hitro sem ugotovila, da to ni nov mobitel, dober avto ali veliko stanovanje.

Imamo VW, ki bo naslednji mesec polnoleten. :-) Z malce truda bi imeli finance za drug, novejši avto, ampak ne meni, ne mojemu g. Možu ne pade na kraj pameti, da bi VW-ja menjala. Ker dobro dela, ker ne pije skoaj nič goriva (5l na 100km), nič olja, nima gnilih pragov. Ima svoje lepotne napake, ki so dokaj logične, glede na starost, ampak mašina je pa k švicarska ura. Kresne v sekundi, poleti in pozimi in VW nas od točke A do točke B pripelje kadarkoli. Pa še karavan je, kar je za nas, kot familijo, super stvar. In dokler bodo ta stara jajca delala, zanalašč ne bova kupila drugega, četudi bi lahko. Navezala sva se na ta star pleh. :-)

Mobitel... Ravno prejšnji mesec sem stara v SiMobilovi poslovalnici in gledala novega Samsunga S7 Edge. Nov, lep, velik, funkcionalen, dober - in drag k pra*ica. Ampak na naročnino, na obroke, na vezavo 2 leti bi pa šlo. Čudno sem izgledala, ko sem tam stala pred telefonom in nepremično buljila vanj, zato sem se pobrala čez cesto na kavo in na razmislek. Kaj sem ugotovila? Da tega S7 sploh ne potrebujem. Sony Xperia, katerega sem imela doma, je delal popolnoma brezhibno. Funkcij je imel več, kot jih jaz potrebujem v vsakdanjem življenju. Dovolj majhen, da sem ga vtaknila v zadnji žep kavbojk. Ravno toliko vreden, da se ne bi sekirala, če ga razbijem ali izgubim. Zakaj torej kupujem nov telefon? Da bi mi bil kdo fouš? Ah, takih neumnosti že zdavnaj ne počnem več. In sem lepo spila kavo, odkorakala domov, pregledala oglase in si kupila "novega" (torej novega zame, dejansko pa 4 leta starega) Samsunga S3. Še vedno 1x večji od moje Xperie, z veliko boljšim fotoaparatom, z več memoryja za vse aplikacije, od katerih sem že skoraj odvisna :-) in to za 10x nižji znesek od S7. Volk sit in koza cela. In denarnica ne izpraznjena. :-)

In tudi pri drugih stvareh razmišljam enako.

Redkokdaj grem ven na kavo, ker sem postala preškrta, da bi plačala 2-3€ za 1dcl neke brozge. Za ta denar v trgovini dobim pol kg kave, katero oba z g. Možem pijeva 10 dni (pa sva oba full kofetkarja, 2-3 kave na dan). Finance mi dopuščajo, da bi vsak dan spila eno kavo v lokalu, ampak ko sem si izračunala, kaj vse drugega, kar me osrečuje, si lahko kupim za ta denar, me je minilo.

Smo v majhnem stanovanju. Premajhnem za nas. Ne zato, ker si ne bi mogli privoščiti večjega, ampak zato, ker je tukaj fenomenalna karma. Super sosedje. Super okolica. Navadili smo se v vseh teh letih. Stanovanje je staro, ampak je pa v pritličju, kar je super, ker jaz ne maram stopnic. Atrij imamo, kar je ultrasupertruper (kakor bi rekla Ronja). Parkirišče direkt pred atrijem - skozi okno gledam na avto. Poštni nabiralnik pred vhodom stanovanja - lepo slišim poštarja vsakič, ko priropota. Šola, trgovina in bankomat praktično tik ob bloku. 5 minut peš do dobesedno vsega (avtocesta, zdravstveni dom, avtobusna postaja restavracije, 5 trgovin, banka, pošta), razen do BTC-ja in Leclerc-a. Komu na čast da se selim? Tašči, da se ne bo gužvala na kuhinjski klopi, ko 1x na 2 meseca pride na rakijo? Znancem, da bi lahko govorili, da imamo končno številu družinskih članov primerno kvadraturo? NEznancem, ki čez grmovje kukajo v atrij? Ni šans. Tukaj uživam in cenovno je ugodno, tako, da me ne zanimajo nobene družbene norme, ne/sprejeti standardi ali karkoli tretjega.

Vseeno pa ne morem reči, da živim nepotrošniško. Trošim in to z velikim veseljem :-) , vendar sem se z leti naučila (pa še všeč mi je postalo), da trošim za tisto, kar potrebujem in za tisto, kar me osrečuje. Najbolj sem vesela, ko omenjeno dvoje dobim v kakšni akciji (sem strastna zbirateljica kuponov za popuste in podobnih zadev - prav neverjetno je, koliko lahko prihraniš, seveda, če ne kupiš vsega, kar je na popustu, ampak samo tisto, kar že tako ali tako kupuješ, četudi ni znižano). Ne vem, v kakšno kategorijo potrošnika po tej logiki spadam, ampak nepotrošnik pa definitivno nisem.

_____________________________

I am not what happened to me.

I am what I choose to become.

I lost my mind, but I found my soul.

(odgovor članu liliana)
Neposredna povezava do sporočila: 231
   RE: Trump - bo prvi ali ne?
8.6.2016 18:50:23   
nejcko

IZVIRNO SPOROČILO: Kerensa

IZVIRNO SPOROČILO: nejcko
Danes je dobiti pralni stroj, ki ti bo delal 5 let, skoraj pravi mali čudež.

Mi smo ga imeli do prejšnjega meseca. :-)

Gorenje SuperSilence, star 15 let, delal kot švicarska ura. Potem se je pa odločil, da pri programu 60 (za pisano perilo) ne bo več črpal vode (noter). Ker mi ne znamo tega popraviti, smo se pozanimali, koliko bi nas prišlo popravilo. Dražje, kakor, če bi kupili drug rabljen pralni stroj. In smo ga kupili. Prav tako Gorenje, točne starosti nisem poGooglala, ampak je modernejši, saj ima digitalni display (pa večji boben prav pride). Cena - 40€. Brezhibno delujoč, tudi z videzom ni nič narobe (bel, nič zarjavel po robovih, recimo).

SuperSilence nam pa zdaj stoji. Vse dela normalno, razen prej omenjenega. Če zna to kdo sam popravit, da ne bi imel stroška s servisom, mu stroj z veseljem podarim oz. zamenjam za kakšno vrečko kave (sem pač kofetarica).


Ja, stari stroji, kupljeni pred deset in več leti, so še zadnje "socialistične" neuničljive mašine. Mašine v pravem pomenu besede user posted image
Saj tudi danes lahko dobiš dober pralni stroj, vendar je drag in si ga ena familija na minimlacu težko privošči.
Popravljati star stroj ali zdaj te novejše, elektronske modele se pa itak ne splača. To ti vsak mehanik že od daleč pove (in pokasira 40 ojrov) user posted image

In je dejansko človek spet prisilno potrošnik, ki na vsakih par let kupi nov stroj. Ker to je tudi namen in cilj gospodarske rasti - prodati več in več in več. Ne manj.
Čeprav bi lahko proizvajali več in več rezervnih delov, pa še mehaniki bi imeli delo ... ne vem, ne razumem, kakšna logika stoji zadaj. Čudna, če mene vprašaš user posted image

Res pa je, da se spet pojavi dilema - je pralni stroj danes v naši družbi luksuz ali ne user posted image

(odgovor članu Kerensa)
Neposredna povezava do sporočila: 232
   RE: Trump - bo prvi ali ne?
8.6.2016 19:30:51   
liliana

IZVIRNO SPOROČILO: nejcko

In dokler ne boš dala čez vsaj enega tečaja za brezposelne osebe, kjer greš čez torturo, v kateri večina slušateljev sebe dojame, kot največje papke, kjer ti vbijajo v glavo tudi take zadeve (prosim, res si oglej celoten posnetek)
https://www.youtube.com/watch?v=FELWl36_Seg



Tečaja za brezposelne osebe nisem dala skoz.....ga je pa dala moja kolegica, ki ni tretirala tega kot torturo, zdelo se ji je nekaj brezveze, računalniški tečaji so ji bili pa fajn......

Posnetek sem si ogledala.....in ga dojela kot predstavitveni spot za novo spletno stran oz. novo podjetje.....nisem ga videla kot holokavst.....čisto pa verjamem, da se je tebi zdel tak, predvsem zaradi "čipiranja" povprečnih in lastnega manjvrednostnega kompleksa, da si brezposeln.....pravim, nisem še šla skozi to, poznam pa ljudi, ki so bili in so še na zavodu, pa o takšni torturi in holokavstu, kot ti predstavljaš vseeno ne govorijo......

Ja, ampak potem nimamo gospodarske rasti. Vsi pa nam vbijajo v glavo, da brez gospodarske rasti ne bo novih delovnih mest, države se bodo sesule, vsi bomo propadli.


Proizvajalec proizvaja kaj kupci želijo......če želijo male avte (v času krize so začeli pospešeno te dajati na trg) bodo delali male avte, če kupci želijo večje, bodo delali večje.....proizvajalec se ponavadi dokaj hitro prilagodi trgu oz. kupcu.......

In ker z manj ne morem kupiti več, so se trgovci izmislili, da avto dobim kakšnega jurja ali dva ceneje, če ga kupim na lizing, kot če ga plačam s kešem. In če avto nujno rabim ... padem v sistem. V kolesje sistema, ker me zmeljejo.


Ceneje ga ne dobiš, ne dobiš pa kod je običaj drugje, kak popust na enkratno plačilo, na predplačilo......predstavijo ti le da, je ceneje.....pa ni....še kredit na banki je cenejši kot lising.....samo z lisinga prodajalec avtov živi.......zato ga pa propagira kot najcenejšo varianto, večina ljudi itak pade na finto "kaj pa je 100 EUR vsak mesec" in to ene 10 let......redko kdo bo šel računat.....ja, zavajanje oz. agresiven marketing.....

Ja, res je, posameznik se na koncu odloči, ampak zadeve niso tako enostavne. Cel kup knjig je napisanih na to temo. Če bi bilo trgovanje danes tako enostavno kot v Starem Egiptu, danes ne bi imeli na večini univerz študijskih programov marketinga. In tam se učijo tudi, kako manipulirati s folkom - ja, lepše pa se sliši naziv predmeta Psihologija prodaje.


Danes ima tudi vsak dostop do interneta, kjer lahko marsikaj preveri.....samo to zahteva večjo angažiranost posameznika kot klik všečka na Facebooku.......

Ne vem, če je res tako, liliana. Moj mož ima toliko nadur, da se včasih šefica za glavo drži. Zakaj se za glavo drži - ker je firma prvič v prestopku, drugič, ker bi te ure morali izplačati, ji pa najraje ne bi, a ne, tretjič, ker ure lahko izkoristi za proste dneve, ker pa je zaposlenih premalo, jih ne more. Potem pa na vsaka dva meseca malo ure koristi, malo izplačajo, malo zbrišejo ... In zelo veliko ljudi poznam, ki so v istem šmornu. Poznam pa tudi nekaj takih, kjer je npr. 10-urni delovnik že norma. Vzemi ali pusti.


10 urni delavnik ni norma nikjer......delavec ne dela 10 ur vse dni v letu.....so podjetja, kjer zaradi sezonskega značaja poslovnega procesa določen čas delajo po 10 ur dnevno, potem so pa precej doma ostale mesece v letu, da koristijo ure.....ni pa spet taka norma, da bi pa zdaj vsi delali celo leto po 10 ur na dan......zgodi se.....

Če je pa delavcev premalo in morajo delati zaradi tega drugi delavci dva šihta, pa je to zrelo za prijavo na inšpekcijo za delo, samo ponavadi vseeno ni tako drastično, da bi zdaj to že bila neka norma v Sloveniji, da delavec dela 10 in 12 ur vsak dan......

Verjetno res ne, lahko se ga pa trudimo zmanjševati. Odprava suženjstva je že korak v pravo smer. Odprava tlačanstva tudi. Odprava otroškega dela tudi, pa 8-urni delovnik. ampak žal se mi zdi, da gremo počasi spet nazaj. Lahko se motim, sem le pesimist


Pesimist si.....

To, kar piše v vsakem učbeniku sociologije in kar piše že v učbeniki za državljansko in domovinsko kulturo ter etiko v 7. ali 8. razredu. Striček gugl pa tudi vse ve


Vprašala sem tebeuser posted image , kaj ti pojmuješ pod to.....sicer se mi dozdeva, zakaj mi ne odgovoriš......pač ni treba......

Vem pa kar za nekaj "bogatašev", ki so spravili firme na kant in na stotine ljudi pahnili v bedo, vozijo se pa kljub vsemu v prestižnih avtomobilih. In kljub osebnemu stečaju živijo v prestižnih vilah. V mnogo boljših avtomobilih in vilah, kot jih premorejo moji znanci, ki nikogar niso pahnili v bedo (morda le sami sebe) in kredit pošteno odplačujejo.


Verjamem.....v Sloveniji so običajno produkt "branitve nacionalnega interesa".......

Jaz pa mislim, da smo. Ne vsi, seveda, večina pa ja. Poznam ljudi, ki dihajo za svojo službo. Saj kdaj potožijo, pojamrajo, ampak ko pa treba poprijeti in reševati stvari (najprej firmo, posledično pa tudi sebe, seveda), poprimejo brez izjeme. Saj drugače ne bi brali o delavcih, ki so kljub temu, da niso več mesecev dobili plač, še kar hodili na šiht.


Tudi jaz jih poznam......če je to, da kak mesec ali dva plača kasni izjema in delodajalec to delavcem na pošten način razloži, je to razumljivo......ker včasih lahko pride do take situacije.....če je pa to stalnica, pa ni vredu.......

Moja razvajena rit ne bi. Priznam.


Verjamem......samo če bo vedno več takih razvajenih riti, bo morala tudi kaka razvajena kdaj stopiti iz odra oz. oblakov na realna tla........

(odgovor članu nejcko)
Neposredna povezava do sporočila: 233
   RE: Trump - bo prvi ali ne?
8.6.2016 19:39:06   
liliana
Kaj hočem s to primerjavo povedati? Da bi morala država že zdavnaj zvišati minimalne plače, ker tale matematika pač ne gre skozi, sploh, če upoštevamo še čas, zdravje, živce, zasebno življenje in še marsikaj. Služba namreč ni samo tisti vijoličen bankovec 15. v mesecu, za zaradi katerega smo pol dneva odsotni od doma.


Ali pa znižati socialne transferje......

Ali pa še boljše, ukiniti minimalno plačo......ker ravno minimalna plača je plače delavcev spravila na minimalca.......

(odgovor članu Kerensa)
Neposredna povezava do sporočila: 234
   RE: Trump - bo prvi ali ne?
8.6.2016 19:46:00   
liliana
IZVIRNO SPOROČILO: nejcko


Ja, stari stroji, kupljeni pred deset_ in več leti, so še zadnje "socialistične" neuničljive mašine. Mašine v pravem pomenu besede user posted image
Saj tudi danes lahko dobiš dober pralni stroj, vendar je drag in si ga ena familija na minimlacu težko privošči.


Kolikor se jaz spomnim tudi v socializmu pralni stroji niso bili ravno poceni.....prav tako ne pohištvo, tudi avti ne.......in smo krepko premislili, preden smo si ga privoščili.....danes pa celo na vikendu imamo pralne in sušilne stroje.....

In je dejansko človek spet prisilno potrošnik, ki na vsakih par let kupi nov stroj. Ker to je tudi namen in cilj gospodarske rasti - prodati več in več in več. Ne manj. Čeprav bi lahko proizvajali več in več rezervnih delov, pa še mehaniki bi imeli delo ... ne vem, ne razumem, kakšna logika stoji zadaj. Čudna, če mene vprašaš


Da ne bo pomote....jaz potrošništva ne kritiziram.....jaz zgolj pravim, da je treba vzeti v zakup, da ima to tudi negativne strani, ne zgolj pozitivne.....

Jaz vseeno ne bi zamenjala zdajšnjega življenja za par-nepar sistem in da smo na mesec lahko šli le enkrat čez mejo (no, mi ob meji smo šli lahko dvakrat, ker smo poleg pašoša imeli še maloobmejne prepustnice).....meni je vseeno fajn, da imam vse na dohvat ruke in da lahko zbiram in delam selekcijo kaj bi imela in kaj ne, ne pa da sanjam o leviskah in Ponte Rose......

Res pa je, da se spet pojavi dilema - je pralni stroj danes v naši družbi luksuz ali ne


Če pralni stroj ni luksus (prav tako robotski sesalnik, globinski sesalnik, pomivalni stroj.....), če so to vse nujne življenjske potrebščine, ki jih dandanašnji človek potrebuje, da vozi lahko otroke na vse (tudi nujne) možne tečaje (od glasbene šole, baleta, športa, šaha itd.) potem morajo biti tudi cenovno na "dohvat ruke", torej ne smejo biti drage ali pa na lising kot avti.....in če je to vse nuja, kakšna je torej alt_ernativa temu zloglasnemu potrošništvu in globalizaciji.......? Če je pa že kar vse nujna življenjska potrebščina......od robotskega sesalca do baleta v glasbeni šoli in tečaja joge za otroke......

< Sporočilo je popravil liliana -- 8.6.2016 19:52:07 >

(odgovor članu nejcko)
Neposredna povezava do sporočila: 235
   RE: Trump - bo prvi ali ne?
8.6.2016 20:47:26   
Kerensa
IZVIRNO SPOROČILO: liliana
Če pralni stroj ni luksus (prav tako robotski sesalnik, globinski sesalnik, pomivalni stroj.....), če so to vse nujne življenjske potrebščine, ki jih dandanašnji človek potrebuje, da vozi lahko otroke na vse (tudi nujne) možne tečaje (od glasbene šole, baleta, športa, šaha itd.) potem morajo biti tudi cenovno na "dohvat ruke", torej ne smejo biti drage ali pa na lising kot avti.....in če je to vse nuja, kakšna je torej alt_ernativa temu zloglasnemu potrošništvu in globalizaciji.......? Če je pa že kar vse nujna življenjska potrebščina......od robotskega sesalca do baleta v glasbeni šoli in tečaja joge za otroke......

V bistvu mi je prav všeč, da živim še dokaj staromodno.

Nimamo pomivalnega stroja, ampak lepo pomivamo na roke. Hitreje je fertik, pa bolje je oprano. Nimamo sušilnega stroja, ampak lepo sušimo na štriku ali stojalu zunaj v atriju. Na svežem ljubljanskem zraku user posted image . Iz sušilca pridejo cunje sicer suhe, ampak sušilec pa dodatno žre štrom (štrik v atriju ga ne) in še cunje pridejo ven totalno pomečkane, potem moraš pa likati - in jaz likanje sovražim (pa finančno gledano, to spet troši elektriko in če likalnik crkne, moraš kupit novega, štrik v atriju pa ne more crknit). Nimamo globinskega sesalca - imamo enega fejst starega, verjetno še iz YU, ampak ker nikakor noče crknit (kakor večina YU stvari), ga pač ne zamenjamo. Posesa vse, z vrečkami moramo pa že malo improvizirati, ker se jih ne dobi več. user posted image Robotskega pa sploh nočem imeti, ker bi naša Gospa Pes in Gospod Maček fasala živčni zlom. Pa jaz tudi, ker ne gledam, kje hodim. user posted image

Tudi potomstva ne vozim (in nisem vozila) na vse, kar je (bilo)) na voljo - in v LJ je na voljo dobesedno vse. Vsak od otrok je imel eno športno dejavnost v šoli po pouku, pa eno nešportno (Mladič ima recimo zdaj računalništvo), edino Pubertetnika sem vpisala v nogometni klub izven šole, ampak sem ga pa tudi izpisala, ko sem videla, da mu ni tako zelo všeč, kot je mislil, da mu bo. Da bi jaz cele popoldneve, pa po možnosti še za vikende, mularijo vlačila tamo-amo, pa forsirala, kako dobri morajo biti, pa vpila na tekmah - no way. Edino Mladič hodi na otroške teke v LJ in okolici (npr. Oskarjev tek, Tek povodnega moža ipd.) in je večinoma tudi dober. Če se bo v kratkem kaj posebej izkazal in če ga bo zanimalo, pa bo dobil dodaten plačljiv tečaj/trening.

Nekaj zdrave logike oz. kmečke pameti je vsemu navkljub treba imeti. Nedolgo nazaj sem kolegici, ki nekaj mesecev starega dojenčka vozi na jogo, povedala svoje mnenje glede tega. user posted image

Se pa strinjam, da je fajn vse imeti "na dohvat ruke". Meni je to že skoraj samoumevno, ker sem večino življenja praktično v centru glavnega mesta. Všeč mi je imeti možnost izbire, pa čeprav potem izberem isto stvar, ki sem jo kupovala že pred 30-imi leti (obožujem Lidlove tedne nostalgije user posted image , takrat navalim na Išlerje, Euroblock čokolade, Pingo sokove itd.).

_____________________________

I am not what happened to me.

I am what I choose to become.

I lost my mind, but I found my soul.

(odgovor članu liliana)
Neposredna povezava do sporočila: 236
   RE: Trump - bo prvi ali ne?
9.6.2016 0:37:21   
nejcko

IZVIRNO SPOROČILO: liliana




Tečaja za brezposelne osebe nisem dala skoz.....ga je pa dala moja kolegica, ki ni tretirala tega kot torturo, zdelo se ji je nekaj brezveze, računalniški tečaji so ji bili pa fajn......

Posnetek sem si ogledala.....in ga dojela kot predstavitveni spot za novo spletno stran oz. novo podjetje.....nisem ga videla kot holokavst.....čisto pa verjamem, da se je tebi zdel tak, predvsem zaradi "čipiranja" povprečnih in lastnega manjvrednostnega kompleksa, da si brezposeln.....pravim, nisem še šla skozi to, poznam pa ljudi, ki so bili in so še na zavodu, pa o takšni torturi in holokavstu, kot ti predstavljaš vseeno ne govorijo......




Ja, različno ljudje doživljamo stvari.
Jaz sem bolj umetniški tip, svet in življenje doživljam v vseh njegovih sinestezijah, zato ga tudi opisujem zelo slikovito - polna sem komparacij, pretiravanj, stopnjevanj ... sploh pretiravanja so mi zelo blizu, kadar skušam nekaj komparacije in pretiravanja so mi sila blizu, kadar hočem nekaj opisati ... in zaradi tega velikokrat naletim na zanimive reakcije sogovornikov, priznam user posted image
Ampak to sem jaz.

Kar se delavnic tiče, različne obstajajo, vsem pa je je skupno, da so strahotno bedne, neučinkovite, neproduktivne in niti malo koristne (govorim izključno za delavnice). V naši skupini smo imeli celo enega ponavljavca, haha, ne moreš verjeti. Ker tip prvič ni izpolnil vseh obveznih ur obiska. Evo, kakšne papke delajo iz odraslih ljudi.

Edini plus teh delavnic je, da gre za družabni dogodek, da spoznaš ljudi, s katerimi deliš podobno usodo, in če se na taki delavnici znajdejo podobno misleči, potem dobiš ven prostitutke in holokavst, ja user posted image

ZZZS oz. izvajalcu delanice, ki sem jo obiskovala, sem prav hvaležna za to izkušnjo, kajti to je bil najbolj zabaven dogodek, povezan z mojo brezposelnostjo. Že zaradi tega se splača biti kdaj bresposeln user posted image

Res je, da sem predavateljici rekla, ko nas je vprašala, kaj kot brezposelni najbolj potrebujemo, da psihoterapijo, danes bi ji odgovorila - še eno tako delavnico z isto ekipo.

Ker je ravno primer Smrtnik aktualna medijska tema. S prostitucijo je prišel na dan možakar, ki jdeli popolnoma enako usodo kot g. Smrtnik. Vendar se za razliko od njega ni zlomil. Morda je svojo bedno usodo lažje prenesel tudi zaradi tega, ker je svojo jezo/frustracijo, obup znal pravilno in slikovito izražati. In bil je slikovit, verjemi user posted image



Da te je***jo v glavo, da moraš izstopiti iz povprečja, potem ko si od 17. leta delal, imel svojo firmo in deset ljudi pod seboj, da ti potem, ko ti država (propadla državna podjetja) niso plačala 200.000 evrov, da si moral potem sam dneve garati, da si poplačal dolg svojim zaposlenim, da te po vsem tem, taista država pošlje na tečaj/delavnico, kjer te učijo, kako pisati prošnje, kako uspešno ponuditi svoje najboljše kvalitete bodočemu delodajalcu, kako biti potem, ko si imel lastno podjetje, biti podjeten, fleksibilen, z vizijo, kariernim ciljem in bla bla bla ... lej, ni čudno, da mu je počil film (ne v dobesednem pomenu, da ne boš spet dobesedno vsega jemala).

Bil je fleksibilen, pa je bil nategnjen. Bil je podjeten, pa je bil nategnjen. Zadnja leta njegove kariere so bila čisti nateg, na grobo, na suho, od spredaj, od zadaj, zato je s kariero zaključil. Edino vizijo pred seboj pa ima samo še v obliki penzije (upam, da jo je že dočakal), ležanje na plaži, z možgani na off in čivavo na straži.
In človek je dejansko moral napisati in oddati vsaj eno ponudbo/vlogo za zaposlitev, če ni želel biti ponavljavec delavnice. Počutil se je kot prostitutka. Una, z zvodnikom.

Zakaj pa mene uni spot asociira na holokavst - takole "ožigosane" so imeli nekoč Žide. In vsake toliko je "iz povprečja stopila" kakšna lušna, mlada (večinoma blond) Židinja.
Zakaj že je bila izbrana med množico ožigosanih?

Odgovor prepruščam tvoji domišljiji. Moja je čisto preveč slikovita user posted image

(odgovor članu liliana)
Neposredna povezava do sporočila: 237
   RE: Trump - bo prvi ali ne?
9.6.2016 5:32:23   
liliana

IZVIRNO SPOROČILO: nejcko


Ja, različno ljudje doživljamo stvari.
Jaz sem bolj umetniški tip, svet in življenje doživljam v vseh njegovih sinestezijah, zato ga tudi opisujem zelo slikovito - polna sem komparacij, pretiravanj, stopnjevanj ... sploh pretiravanja so mi zelo blizu, kadar skušam nekaj komparacije in pretiravanja so mi sila blizu, kadar hočem nekaj opisati ... in zaradi tega velikokrat naletim na zanimive reakcije sogovornikov, priznam user posted image
Ampak to sem jaz.



No, saj tudi ti običajno izredno zanimivo reagiraš......izrazito pretirano tragično.......user posted image Izgleda, da so ti bolj blizu "negativna pretiravanja", kot ona pozitivna.......user posted image

Kar se delavnic tiče, različne obstajajo, vsem pa je je skupno, da so strahotno bedne, neučinkovite, neproduktivne in niti malo koristne (govorim izključno za delavnice). V naši skupini smo imeli celo enega ponavljavca, haha, ne moreš verjeti. Ker tip prvič ni izpolnil vseh obveznih ur obiska. Evo, kakšne papke delajo iz odraslih ljudi.


Dalavnice, raznorazni tečaji, to je "produkt" današnjega časa......največji kupci so ravno državne inštitucije......vprašaj kako učiteljico, ki dela, kakšne delavnice vse obiskujejo......zdijo se jim enako brezvezne kot tebi, da iz ljudi delajo papke itd.....vendar, če gledaš po drugi strani, imamo precej družboslovnega kadra, ki mora nekaj delati.....prekladati škatle v proizvodni firmi baje ne more, torej si mora nekaj izmisliti oz. mešati meglo.......

Da te je***jo v glavo, da moraš izstopiti iz povprečja, potem ko si od 17. leta delal, imel svojo firmo in deset ljudi pod seboj, da ti potem, ko ti država (propadla državna podjetja) niso plačala 200.000 evrov, da si moral potem sam dneve garati, da si poplačal dolg svojim zaposlenim, da te po vsem tem, taista država pošlje na tečaj/delavnico, kjer te učijo, kako pisati prošnje, kako uspešno ponuditi svoje najboljše kvalitete bodočemu delodajalcu, kako biti potem, ko si imel lastno podjetje, biti podjeten, fleksibilen, z vizijo, kariernim ciljem in bla bla bla ... lej, ni čudno, da mu je počil film (ne v dobesednem pomenu, da ne boš spet dobesedno vsega jemala).


Spomni se na tega kolega potem, ko boš šimfala delodajalce, kaki izkoriščevalci, da so......ker v tem primeru, delavce od tega delodajalca ni zanimalo, da on nima od kje vzeti za njihove odpravnine, ampak so zahtevali svoje pravice (ki v primeru odpuščanja, celo pred leti, niso bile tako majhne) in nemalokrat delodajalec ni zmogel plačila......spomni se na njega, ker nimajo vsi mali podjetniki jaht in džipov oz. ne živijo vsi mali podjetniki 100 x boljše kot ti......

Drugače pa to, da te učijo pisati prošnje niti ni nobeden holokavst in ne tortura......precej, tudi izobraženih ljudi, ne zna napisati prošnje.....tudi jaz bi morala, preden bi danes napisala prošnjo za zaposlitev, malo pogledati kako se to ustrezno napiše, ker zadnjo sem napisala pred ohoho leti......in če greš kot propadel podjetnik (recimo vodoinštalater ali zidar) na zavod tudi ne pomeni, da znaš napisati prošnjo......presenečena bi bila, koliko, tudi visoko izobraženega kadra ima precej velik problem pri pisanju kakršnega koli dopisa, kako začeti, kaj napisati (da o oblikovnem delu - poravnani robovi, odstavki ter o pravopisu in slovnici niti ne govorim)......tako da kak tečaj mogoče tudi ne škodi.......

Bil je fleksibilen, pa je bil nategnjen. Bil je podjeten, pa je bil nategnjen. Zadnja leta njegove kariere so bila čisti nateg, na grobo, na suho, od spredaj, od zadaj, zato je s kariero zaključil. Edino vizijo pred seboj pa ima samo še v obliki penzije (upam, da jo je že dočakal), ležanje na plaži, z možgani na off in čivavo na straži. In človek je dejansko moral napisati in oddati vsaj eno ponudbo/vlogo za zaposlitev, če ni želel biti ponavljavec delavnice. Počutil se je kot prostitutka. Una, z zvodnikom.


Bil je razočaran, delal je v gradbeništvu, kjer je bil kred krizo izreden plafon potem pa nenaden padec......ko so gradbene firme šle v stečaj kot domine.......najkrajše so potegnili ravno mali podizvajalci, ker so bili zadnji v verigi za plačilo, če so sodelovali pri kakem večjem projektu........zato pa vedno pravim, da iti se podjetništvo ni kar tako, da vsak podjetnik ni zgolj izkoriščevalec in da moraš delati prekleto s pametjo, da preprečiš kaj takega, kot se je zgodilo tvojemu kolelgu (se ne vežeš zgolj na enega ali dva dobavitelja itd....) in da delaš 24 ur na dan......vedno z mislimi pri podjetju.......in da lastnik podjetja ne leži vedno le na svoji jahti in si mane roke ter doživi orgazem (da uporabim malo tvoje pretiravanje) ob tem, kako je spet nategnil delavca........

Zakaj pa mene uni spot asociira na holokavst - takole "ožigosane" so imeli nekoč Žide. In vsake toliko je "iz povprečja stopila" kakšna lušna, mlada (večinoma blond) Židinja. Zakaj že je bila izbrana med množico ožigosanih? Odgovor prepruščam tvoji domišljiji. Moja je čisto preveč slikovita







Torej bodi v povprečju....tam je najbolj varno in zanesljivo.......user posted image

(odgovor članu nejcko)
Neposredna povezava do sporočila: 238
   RE: Trump - bo prvi ali ne?
9.6.2016 10:03:46   
nejcko

IZVIRNO SPOROČILO: liliana


No, saj tudi ti običajno izredno zanimivo reagiraš......izrazito pretirano tragično.......user posted image Izgleda, da so ti bolj blizu "negativna pretiravanja", kot ona pozitivna.......user posted image


Saj sem rekla, sem pesimist, priznam. Ampak kljub vsem imam rada to življenje, rada ga pa imam, ker je tako zelo pisano in zanimivo in mi ponuja toliko različnosti. In sem žalostna, ker sistem (in tudi ljudje sami, seveda), to pestrost, pisanost in barvitost vsak dan znova ubijamo.



Dalavnice, raznorazni tečaji, to je "produkt" današnjega časa......največji kupci so ravno državne inštitucije......vprašaj kako učiteljico, ki dela, kakšne delavnice vse obiskujejo......zdijo se jim enako brezvezne kot tebi, da iz ljudi delajo papke itd.....vendar, če gledaš po drugi strani, imamo precej družboslovnega kadra, ki mora nekaj delati.....prekladati škatle v proizvodni firmi baje ne more, torej si mora nekaj izmisliti oz. mešati meglo.......


Tega se zavedam in če mi verjameš ali ne, sem to tudi naši koordinatorki povedala user posted image In, roko na srce, takoj bi tudi jaz sprejela tako službo. Edino malo bolj realen pristop bi imela do svojih "učencev" (no, saj naša je bila kar fajn, moram priznati).
Aja, tudi, kadar me po telefonu nadlegujejo razni akviziterji in anketarji, sem vedno prijazna in vljudna in tudi sodelujem, pa čeprav so mi včasih nadležni, ampak vem, da si tako služijo kruh. Večin sploh ne po lastni volji/želji.
To je najmanj, kar lahko naredim za njih.




Spomni se na tega kolega potem, ko boš šimfala delodajalce, kaki izkoriščevalci, da so......ker v tem primeru, delavce od tega delodajalca ni zanimalo, da on nima od kje vzeti za njihove odpravnine, ampak so zahtevali svoje pravice (ki v primeru odpuščanja, celo pred leti, niso bile tako majhne) in nemalokrat delodajalec ni zmogel plačila......spomni se na njega, ker nimajo vsi mali podjetniki jaht in džipov oz. ne živijo vsi mali podjetniki 100 x boljše kot ti......


Nikoli in nikjer nisem tega trdila. Sploh pa ne za male podjetnike. Se pa najdejo tudi med njimi vse sorte - eni so izredno pošteni, eni malo goljufajo pri bilancah, da imajo ceneje vrtec in da so upravičeni do OD, eni precej goljufajo, eni perejo denar ... so ljudje, različni, kot vsi ostali.

Tudi vsi managerji velikih firm niso slabi. Primer je naša Krka. Žal pa taka velika firma (državna ali zasebna korporacija) ponuja mnogo več možnosti za razne mahinacije, kot npr. s. p. In kot smo že prej ugotovile, več, kot imaš (denarja, materialnih dobrin, moči), več si želiš oz. težje se vsemu temu odpoveš.



Drugače pa to, da te učijo pisati prošnje niti ni nobeden holokavst in ne tortura......precej, tudi izobraženih ljudi, ne zna napisati prošnje.....tudi jaz bi morala, preden bi danes napisala prošnjo za zaposlitev, malo pogledati kako se to ustrezno napiše, ker zadnjo sem napisala pred ohoho leti......in če greš kot propadel podjetnik (recimo vodoinštalater ali zidar) na zavod tudi ne pomeni, da znaš napisati prošnjo......presenečena bi bila, koliko, tudi visoko izobraženega kadra ima precej velik problem pri pisanju kakršnega koli dopisa, kako začeti, kaj napisati (da o oblikovnem delu - poravnani robovi, odstavki ter o pravopisu in slovnici niti ne govorim)......tako da kak tečaj mogoče tudi ne škodi.......


Samo pisanje prošenj je še najmanjši problem. To je koristno, ne rečem. Pod "torturo" pa mislim pranje možganov v stilu: treba je biti podjeten, imeti vizijo, treba stopiti iz povprečja, biti fleksibilen, graditi kariero ...

Sama si prej napisala, da niso vsi sposobni biti podjetniki in to ves čas trdimo tudi jaz in ronja in kerensa. Enostavno nismo vsi za vse. Poleg tega te pa še sistem (država) s svojo davčno in sistemsko nefleksibilnostjo zaduši že koj na začetku.
In redki si zato danes sploh upajo tvegati. Sploh, če imajo družino za sabo.
Jaz občudujem vsakega, ki se poda na tako pot dan današnji. Jaz pač nimam jajc, ne da nočem ali si ne želim (delati), ampak enostavno nimam jajc. Ali pa samozavesti, Vseeno, kako to poimenujemo.



Bil je razočaran, delal je v gradbeništvu, kjer je bil kred krizo izreden plafon potem pa nenaden padec......ko so gradbene firme šle v stečaj kot domine.......najkrajše so potegnili ravno mali podizvajalci, ker so bili zadnji v verigi za plačilo, če so sodelovali pri kakem večjem projektu........zato pa vedno pravim, da iti se podjetništvo ni kar tako, da vsak podjetnik ni zgolj izkoriščevalec in da moraš delati prekleto s pametjo, da preprečiš kaj takega, kot se je zgodilo tvojemu kolelgu (se ne vežeš zgolj na enega ali dva dobavitelja itd....) in da delaš 24 ur na dan......vedno z mislimi pri podjetju.......in da lastnik podjetja ne leži vedno le na svoji jahti in si mane roke ter doživi orgazem (da uporabim malo tvoje pretiravanje) ob tem, kako je spet nategnil delavca........


Sem že gor napisala. Verjemi, da vem, kako sistem deluje, in vem, da so številni podjetniki prav tako žrtve sistema kot njihovi delavci. In jih ne obsojam. Obsojam sistem, ki to dopušča (sistem pa ustvarjajo ljude, ki se imajo za nadpovprečne, a ne, ne za popvprečne user posted image )
Če bi sistem pravilno deloval, bi barabe takoj izločil, ker g. Smrtnik in tale moj kolega "prostiitutka" nista po sesutju svojih firm odprla nove firme, zaposlila novih ljudi in jih spet nategnila.
Ne rabiš biti ravno dr. ekonomije, da razločiš, kdo sistem načrtno izrablja v svojo korist in kdo ne.
In takih, ki sistem izkoriščajo, ni malo. Še huje. Sistem jih nagrajuje. Kar poglej - direktor firme, ki je g. Smrtnika in njegove delavce spravil v bedo, je bil za svoje "super opravljeno delo in podjetniško žilico" nagrajen s sedežem v nadzornem svetu enega od državnih energetskih podjetij.
Pa ne nagrajuje se samo ljudi iz državnega gospodarskega sektorja. Nagrajuje se tudi barabe iz zasebnega gospodarskega sektorja. Vsakič, ko se barabi dovoli odpreti novo firmo, potem ko je opeharil določeno št. ljudi.


Torej bodi v povprečju....tam je najbolj varno in zanesljivo.......user posted image


Kaj je narobe s povprečjem, liliana?
Kaj je narobe, če si človek želi samo varnosti in zanesljivosti?
Vidiš, sama s svojim pogledom na nek način soustvarjaš to čudno klimo v državi/svetu in podpiraš sistem.

Velika večina ljudi je pač povprečna, drugače ne bi o povprečju niti govorili.
Predstavljaj si, da bi bili vsi nadpovprečni. V naši državi bi imeli torej 2 mio Trubarjev, Prešernov, Tin Maze, Prevcev, Bascarolov ... bi potem o teh ljudeh sploh lahko rekli, da so kaj posebnega? Bili bi povsem povprečni v lastni nadpovprečnosti. user posted image

Bomo videli, koga bo sistem izvrgel. Gotovo prej povprečne kot nadpovprečne. Potem pa se bodo nadpovprečni med sabo pobili v tekmovanju, da bodo izstopili iz lastne povprečne nadpovprečnosti v ... super nadpovprečnost user posted image
Kje je meja?

Jaz sem povprečna. In?
Nobenega ne krivim, nobenega ne obsojam za to. Nobenemu nadpovprečnemu tudi ne zavidam. Fajn za njih. In tudi za nas, da jih imamo med sabo.
Imamo pa tudi podpovprečne. Njim tudi ne zavidam. Če le morem, jim pomagam, definitivno pa jih ne obsojam, če se ne znajdejo v svoji podpovprečnosti.
Enako si želim, da tudi nadpovprečni ne bi obsojali in tako zviška gledali na povprečne.
Karkoli ti je že dano v življenju, ti je očitno dano z nekim namenom.

Vidiš, to je žigosanje, etiketiranje, predalčkanje ljudi. Skoz eno merjenje mišic, kdo je boljši. Živi (v svoji pod-, nad- povprečnosti) in pusti živeti.
Socializem in komunizem, v katerem smo "morali" biti vsi enaki, smo menda prerasli, mar ne? Če pa je cilj kapitalizma, da se poteptamo med sabo, mi pa tudi ni všeč.
Vidiš, zato ostajam pesimist user posted image

(odgovor članu liliana)
Neposredna povezava do sporočila: 239
   RE: Trump - bo prvi ali ne?
9.6.2016 11:54:38   
liliana
Nič ni narobe s povprečnostjo.....velika večina ljudi je povprečnih.....zato je pa tudi bogatih tako malo.....problem nastane, če povprečen človek po vsej sili želi biti enak nadpovprečnemu (recimo v šoli, ko starši tako pritiskajo na vse, da bi se po vsej sili iz čisto povprečnega otroka naredi novi ajnštajn....

In sprejetje lastne povprečnosti ni nekaj negativnega in to, da se nisi sposoben sprejeti kot povprečnega človeka, ki raje izbere sigurnost in varnost, kot pa da tvega je bolj ko ne odraz manjvrednostnega kompleksa.....

Povprečnih ljudi je največ....bi pa veliko povprečnih rado bilo nadpovprečnih, čeprav (govorim sedaj o finančnem in materialnem vidiku) niso pripravljeni tvegati in raje izberejo sredino....varnost in zanesljivost....samo potem ni treba s prstom kazati na druge, ki tvegajo....ker povprečnost ni nič slabega ali manjvrednega, le sprejeti se je potrebno kot povprečnega.....

(odgovor članu nejcko)
Neposredna povezava do sporočila: 240
   RE: Trump - bo prvi ali ne?
9.6.2016 17:54:31   
Johannca
Je že res, da zna ustvarjati kapital, vendar, tudi za Ameriko nisem prepričana, če bi bil tak radikalen pogled, kot ga ima on, odlična ali vsaj dobra rešitev za njih in posledično še za druge.

(odgovor članu liliana)
Neposredna povezava do sporočila: 241
   RE: Trump - bo prvi ali ne?
10.6.2016 18:56:49   
nejcko
Torej Sanders je iz igre, edino če bo nastopil kot neodvisni kandidat.
Ne vem pa, kaj naj si mislim o njem, glede njegovih odločitev ob priznanju poraza user posted image

Najboljši komentar na temo teh volitev pa je definitivno tale z mmc-ja: Resničen problem teh volitev je, da bo eden od njiju (Trump, Clintonova op.a) res zmagal.

(odgovor članu Johannca)
Neposredna povezava do sporočila: 242
   RE: Trump - bo prvi ali ne?
11.6.2016 7:24:06   
Vijoličarka
Kje je Sanders odstopil? Nič ne najdem. Nazadnje je povedal, da ne misli odnehati, da bo skušal pridobiti 'unpledged delegates'. Sicer jih ne bo dobil. Clintonova ga že nekaj časa jemlje samo kot nadležno muho, zaradi katere se ne more polno posvetiti bitki s Trumpom.

Glede na sistem, kakršnega imajo v ZDA, Sander že na začetku ni imel upanja. Jim je pa dal vetra. In nove ideje. To lahko pozitivno vpliva na prihodnost. Mogoče.

Kar se tiče Clintonove in Trumpa, sta oba iste prostitutke. Trump je vedno podpiral popolnoma iste ideje, kot Clintonova, samo da ni bil v politiki. Samo glede Iraka se je obrnil prej, ker je to škodovalo njegovim zasebnim poslom.

Mislim da bo Trump izgubil. Enostavno predolgo jo je odnsel z vsako neumnostjo, ki jo je ven vrgel in najbrž izgubil občutek za realnost. Če bo tako nadaljeval, bodo mnogi Sandersovi privrženci, ki sicer pravijo, da ne bodo šli na volitve, stisnili zobe in šli glasovat za Clintonovo.



_____________________________

When you stand before God, you cannot say "but I was told by others to do thus" or that "virtue was not convenient at the time."

(odgovor članu nejcko)
Neposredna povezava do sporočila: 243
   RE: Trump - bo prvi ali ne?
11.6.2016 8:30:26   
liliana

IZVIRNO SPOROČILO: Vijoličarka


Mislim da bo Trump izgubil. Enostavno predolgo jo je odnsel z vsako neumnostjo, ki jo je ven vrgel in najbrž izgubil občutek za realnost. Če bo tako nadaljeval, bodo mnogi Sandersovi privrženci, ki sicer pravijo, da ne bodo šli na volitve, stisnili zobe in šli glasovat za Clintonovo.




Ravno zaradi teh volilcev je Sanderš še vedno v igri.......mora biti v igri, čeprav nima vem možnosti za zmago....ima pa verjetno že zagotovljeno kako podpredsedniško mesto, če Clintonova zmaga......to je pa pač cena za to, da bodo Clintonovo volili Sandersovi volilci.......in zna se celo zgoditi, ravno zaradi Sandersa v igri, oz. v obrobju igre, da bo Clintonova zmagala......

(odgovor članu Vijoličarka)
Neposredna povezava do sporočila: 244
   RE: Trump - bo prvi ali ne?
11.6.2016 11:08:22   
Vijoličarka
Ne vem, če bi Sanders sprejel podpredsedniško mesto ali da ga to sploh zanima. Ne verjamem, da bi ga Clintonova administracija želela kje blizu. Ali da bi on želel biti blizu nje. Podprl bo Clintonovo proti Trumpu, ker je Trump večje zlo v njegovih očeh.

Kaj bodo pa njegovi volilci, je pa težko reči. Mnogi njegovi privženci ne razumejo preproste matematike, življenjskih dejstev, borbe, kompromisov in podobno. Menim da jih bo lepo število ostalo doma, ker bodo menili, da se bitka Clinton : Trump njih ne tiče.

Po dolgem času sem malo prebrala komentarje na MMC in tam imaš goro trolov, ki nima kaj dosti pojma o pojmu, ampak oni vedo, kako je on 'vrgel puško v koruzo', jih 'izdal' in podobno. Pa da ni pokončen. To je najbolj žaljivo, ker je če je kdo v amerški politiki pokončen, je to Sanders. Ampak če nimaš številk, jih pač nimaš v bistvu je neverjeten dosežek, kako blizu Clintonovi je prišel.

Če bi kandidiral samostojno, nima nima smisla. Trumpa prezira še dosti bolj kot Clintonovo. S samostojno kandidaturo pa bi pomagal prav Trumpu. Ena stvar je vztrajati proti Clintonovi, pustiti sled, nagnati okoreli establishment, da razmisli, druga stvar pa je 'samo zaradi' odžirati glasove demokratski kandidatki, v dobro Trumpa.

_____________________________

When you stand before God, you cannot say "but I was told by others to do thus" or that "virtue was not convenient at the time."

(odgovor članu liliana)
Neposredna povezava do sporočila: 245
   RE: Trump - bo prvi ali ne?
11.6.2016 17:58:18   
liliana

IZVIRNO SPOROČILO: Vijoličarka

Ne vem, če bi Sanders sprejel podpredsedniško mesto ali da ga to sploh zanima. Ne verjamem, da bi ga Clintonova administracija želela kje blizu. Ali da bi on želel biti blizu nje. Podprl bo Clintonovo proti Trumpu, ker je Trump večje zlo v njegovih očeh.



Saj ni nujno, da si ga Clintonova administracija želi.....samo nekaj mu Hilary za podporo tudi mora ponuditi......:

Sanders čestital Clintonovi za "močno kampanjo"
Sanders je razkril, da je Clintonovi že v torek čestital za "močno kampanjo" in da se veseli njunega srečanja v bližnji prihodnosti ter pogovora o tem, kako bosta skupaj premagala Trumpa in ustvarila vlado, ki bo zastopala vse Američane, ne le enega odstotka. Iz Sandersovih besed je razvidno, da se zaveda, da ne more več zmagati in dobiti nominacije, vendar želi kampanjo pripeljati do konca, če ne zaradi drugega zaradi spoštovanja do svojih navdušenih podpornikov. Še bolj pa zaradi tega, da Clintonovo, ki jo je med kampanjo obtoževal, da je v žepu Wall Streeta, prisili, da sprejme velik del njegove politične platforme. Predsednik Obama o pogovoru s Sandersom ne bo javno govoril, je pa predtem Obama v sredo dejal, da upa, da bodo demokrati v prihajajočih tednih premostili razlike in se poenotili pred odločilnim spopadom za Belo hišo.

http://www.rtvslo.si/svet/zda-2016/sanders-bo-zdruzil-moci-s-clintonovo-za-poraz-trumpa/395325

(odgovor članu Vijoličarka)
Neposredna povezava do sporočila: 246
   RE: Trump - bo prvi ali ne?
11.6.2016 19:29:15   
Vijoličarka
Hvala. Demokrati Sandersa precej potrebujejo, torej bo prispeval kak kamenček k programu. Zna biti vztrajen in trmast in morda se bo res pogodil za par stvari iz svojega programa. Mogoče bo to dolgoročno dobra rešitev. Sanders sam je kul, ampak del njegovih privržencev (pa tudi del privržencev Clintonove) je totalno usekan. Mislim da bo kmalu prišel kontra liberalističen val in Clintonova ga bo bolje razumela, kot bi ga Sanders, pa Obama tudi.

Bomo videli. Do novembra se lahko marsikaj zgodi.

Letos je res zelo zanimivo. In upam, da bom enkrat do smrti dojela ta njihov čudaški sistem glasovanja. user posted image

_____________________________

When you stand before God, you cannot say "but I was told by others to do thus" or that "virtue was not convenient at the time."

(odgovor članu liliana)
Neposredna povezava do sporočila: 247
   RE: Trump - bo prvi ali ne?
14.6.2016 11:45:38   
ronja
Lili, se strinjam, da nam nič ne manjka, vendar to ni isto kot da imamo polno rit vsega, če razumeš, kaj hočem povedat. Obstaja še nekaj vmes... Ko imaš dovolj za preživetje, za solidno življenje s toplo pitno vodo, obleke in hrano in otroci kak krožek, vendar si vseeno ne privoščiš prav dosti (ker potem pa ne bi bilo dovolj za vse tisto našteto;). Pa nisem zadolžena. Hočem rečt, da med nič ne manjka in vsega preveč je še ena velika luža;).

Kar se profesorjev tiče, Lili, verjamem, da so tudi taki, vendar jih ne najdeš ravno na vseh faksih... Nekaj profesorjev poznam in zato vem, kakšne imajo plače (ali so jih imeli) - in so bile mogoče 2-3000, več pa zelo redko - z vsem skup. Se pa čisto strinjam z Bučarjem, da je to navadna lumparija (ko je komentiral točno te "podjemne pogodbe" profesorjem itd...)

Kar se tiče neplačevanja prispevkov delavcem.......potem bi morali vzeti del dohodka ne samo managerjem, tudi onemu na DURSu, ki je odobril to neplačevanje prispevkov, ker brez tega podpisa ni šlo (in to ni naredil navadni referent) in nadzornim organom, ki so verjetno nadzorni zato, ker nadzorujejo delo managementa...
Se absolutno strinjam!

Lili, tudi jaz ne mislim mladih raziskovalcev, vendar vem, da so v bivšči službici zaposleni doktorji znanosti, raziskovalci (ki ne študirajo več), pa dobivajo enako plačo, kot so jo kot mrji. In delajo za 8 ur, kot tudi čistilka;). Ne primerjam hrušk z jabolki;). Ja, seveda so tudi raziskovalci, ki so plačani neprimerno več, vendar večinoma ne ti, ki so se zaposlili v času krize

Če bi znala pogledati preko svojih številk ekonomije, bi vedela, da v sociološkem smislu stroka že vrsto let loči absolutno in relativno revščino.

Bingo. Lili, lej, moja sestra živi v revnejšem predelu sveta in njej je strašno smešno, da je nama odločitev o številu otrok precej pogojena s financami. Ker tam imajo otroke in to veliko njih tudi zelo revni ljudje in se ne sekirajo, če jim ne morejo dat vsega, kar jim damo tu. Normalno da ne - tam je normalno nekaj drugega in otroci so čisto srečni z veliko manj kot tu, ker niti ni takih možnosti kot so tu. Ne more se sekirat en revež iz 3. sveta, da ne more v glasbeno šolo, če jih tam niti ni, niti ni slišal klasike, niti nič... Ker ne pozna tega (kar ne pomeni, da to ni izgubljen potencial). Tu se pa verjetno bo, če si to želi, pa mu starši ne morejo nudit. Štekaš?

Se strinjam, da ima budizem prav: če se osvobodiš vseh želja, boš srečen. Vendar to ne pomeni, da je to vedno prava pot... Napredek (da je manj dojenčkov mrtvih, da je manj ljudi lačnih, da nam je lažje...) namreč ni prišel iz neželja, ampak iz motivacije, želja... Budizem ima svoj prav pri stvareh, ki jih ne moreš spremenit, vendar svojo vlado v principu lahko...

Se strinjam.....samo potem ne kažimo s prstom zgolj na sistem in one, ki imajo več.....sprejmimo lastno neumnost kot del našega DNKja...

Meni se ne zdi, da bi bila neumna. Ne zdi se mi, da bi trošila ne vem kaj, česar ne rabim, res ne. In jasno mi je, da bi imela v drugačnih okoliščinah ali sistemu, službo (ne govorim na pamet, ampak sem že parkrat bila na tem, da če je projekt sprejet, dobim delo). Ni vedno vse samo naša neumnost, to ti hočeva povedat.
Mi smo po merilih precej na pragu revščine, pa se ne počutim tako. Imava en avto, ki ga rabi lubi za v službo (javnega prevoza tja ni, najbližji je bil kar nekaj km stran - malo preveč za pešakat vsak dan;), poleg tega začnejo terene takrat, ko busi še ne vozijo, tudi tisti, ki pelje par km stran;) in sva imela enega tudi prej, ker sem imela ta luksuz, da sem imela službo 5 km od doma. Nikoli mi ni bilo jasno, da imaš 2 avta, če je en nezaposlen, razen če se res ne da peš do vrtca/šole, vendar v večini primerov je to možno.

Pa greva še globje......relativna revščina.....kaj ti vidiš pod to....?

Zame je to to, da imaš dovolj za solidno življenje (torej: hrana, obleka, te ne zebe preveč, itd...), vendar se moraš odpovedat nečemu, kar ti zelo veliko pomeni in je tvoja notranja sreča odvisna od tega, ne mislim tisto površinsko veselje, ampak tista notranja reč - da ne moreš naredit nekaj, bit nekaj, kar bi rad zaradi tega...

Moj mož ima toliko nadur, da se včasih šefica za glavo drži. Zakaj se za glavo drži - ker je firma prvič v prestopku, drugič, ker bi te ure morali izplačati, ji pa najraje ne bi, a ne, tretjič, ker ure lahko izkoristi za proste dneve, ker pa je zaposlenih premalo, jih ne more.

Pri nas so to simpl reševali tako, da sem se šla prej odfočkat, potem pa dalje delala:D. Niso pa nikoli izplačevali nadur in vsakega 1. v mesecu so zbrisali vse nadure, kar jih je bilo več kot 10. 10 se ti jih je preneslo v naslednji mesec, ostale so se izbrisale.

Verjetno res ne, lahko se ga pa trudimo zmanjševati. Odprava suženjstva je že korak v pravo smer. Odprava tlačanstva tudi. Odprava otroškega dela tudi, pa 8-urni delovnik.
ampak žal se mi zdi, da gremo počasi spet nazaj. Lahko se motim, sem le pesimist

Meni se zdi, da ni tako hudo (ampak sem optimist;). Mislim, da danes veliko ljudi ne dela 8h/dan, ampak manj - to iz čisto enostavnega izračuna, ko hodim po male v vrtec/šolo. Je pa res, da moramo bit ves čas dosegljivi, celo če smo brezposelni! Zadnje sem dobila email za ragzovor ponoči in odgovorila nanj dopoldne - čez 8 ur - in so bile skoraj vse ure že zasedene! Enostavno moraš bit ves čas priklopljen... In tako lahko dobimo občutek, da smo ves čas v službi, čeprav nismo. Lahko pa ti je služba kot nek hobi in potem se zvečer v postelji pogovarjaš z lubijem o tem in nimaš občutka, da si v službi... Odvisno od dela in tega, kaj ti pomeni...

Sama imam z zavodom za zaposlovanje ok izkušnje, vedno so bili zelo prijazni do mene, nikoli ni z mano kdo grdo ravnal ali karkoli takega. So si vzeli čas zame, odgovorili na vsa moja vprašanja, itd... Edino ne povejo vedno vsega, kar je na voljo (ala javna dela, poskusno delo itd...) Mislim, da to šparajo za tiste, ki se jim samim ne da iskat službe, da jih malo motivirajo, kar je logično...


_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu liliana)
Neposredna povezava do sporočila: 248
   RE: Trump - bo prvi ali ne?
14.6.2016 12:38:04   
ronja
če je to, da kak mesec ali dva plača kasni izjema in delodajalec to delavcem na pošten način razloži, je to razumljivo......ker včasih lahko pride do take situacije.....če je pa to stalnica, pa ni vredu...

To se tudi meni zdi logično.

Sama že nekaj časa pravim, da bi morali it transferji integralno, ne pa po razredih. Ker ni fer, da nekdo, ki dela, ima manj kot nekdo, ki ne. Dokler sem delala, se mi to ni zdelo problem, da je rrjevka s 4 otroki dobila večje dodatke kot jaz plače+dodatkov, ker sem pač imela svoje delo zelo rada in sem videla veliko dodano vrednost v tem, da imam službo. Vendar zdaj se mi to ne zdi prav, ker nimajo vsi služb, ki bi jih imeli tako radi in bi dobili zadovoljstvo že iz tega... Vendar se mi zdi, da gre sistem počasi v to smer - razredi so se malo razdelili in je malo boljše - dejansko dva z minimalcem tudi dobivata transferje... Je pa res, da so verjetno previsoki, sploh za tiste, ki so čisto brez prihodkov, ker nekaj bi si človek ipak lahko našparal za hude čase, ni treba čisto vsega na državo prevalit;).

Lili, tečaji za otroke itd... je bilo v tahudem socializmu zastonj. Moj oče je imel vse zastonj. Par let kasneje rojena mama je bila v sistemu, kjer si plačeval glede na oceno - odlični so imeli zastonj, pravdobri so nekaj plačali, dobri nekaj srednjega itd... Kar ima svojo logiko - podpira najboljše na področju.
Ko sem sama hodila v šolo, cca 30 let kasneje, smo imeli veliko zastonjskih krožkov (veliko več kot danes na oš, pa sem bila na 3 oš in imela prijatelje še na večih;), ni vzorec 1), zastonjske tabornike (vem, še vedno so "kao" zastonj, vendar so plačljivi tabori, to, kar je smisel tabornikov;), glasbena šola se je samo v času mojega šolanja na njej (skupno 15 let) precej podražila... To so dejstva. Včasih si lahko razvijal svoje potenciale ceneje. Danes jih lahko popolnoma zastonj, če te zanimajo take stvari, ki se jih lahko naučiš prek neta in ne rabiš dosti materiala, lahko pa stanejo kar precej, če te zanima recimo glasba ali kaj podobnega.

Vendar vidim v zadnjem času vedno večji porast zastonjskih aktivnosti za otroke. Sama jih vozim na zastonj lutke, ustvarjalne delavnice, zastonjske predstave, festivale, celo joga za otroke je 1x mesečno zastonj! Je pa res, da je to v Lj., drugje verjetno ni ravno take izbire... Meni se zdi, da gre to počasi nazaj, da ni več vse plačljivo, da lahko najdeš zastonj kvalitetne stvari. Nekatere financira občina, druge zberejo denar od sponzorjev, tretje delajo ljudje, ki jih to veseli prek društev...

Meni je glavna dobrobit globalizacije znanje. Zdaj lahko ugotoviš, kako kaj delajo, kako se naučit skoraj karkoli... zastonj! Ni čisto isto kot če ti nekdo pokaže, vendar je meni vseeno super!

moram pa pohvalit delavnico o iskanju službe prek družabnih omrežij, ki je bila zelo dobra, čeprav za moj profil ta način ni uporaben (kar so ugotovili tudi oni tam).

Lili, ne pravim, da je vse, kar imamo nujno potrebno. Vendar med tem, da si privoščiš kaj, kar ni nunno potrebno za preživetje in med tem, da imaš polno rit vsega, ni tanka črta, ampak veliko polje. Če sama rajši nikoli ne kupim zase rogljička/sladoleda/..., kadar sem nekje lačna, če si nikoli ne kupim nobene cote in makeupa, pa za ta denar čez par let kupim sesalec, moj problem;). Ker tudi tisto ni tako zelo nujno potrebno, ne;). Vendar se eno bolj vidi kot drugo;). Isto je z igralno hiško za otroke - ker sem brezposelna, je bilo vsem čudno, da sva jo kupila. Ja, ta denar bi sicer šel za vrtec, ker pa sem ju imela doma par mesecev, se je nabralo za hiško, pa še malo je ostalo:).

Drugače pa to, da te učijo pisati prošnje niti ni nobeden holokavst in ne tortura......precej, tudi izobraženih ljudi, ne zna napisati prošnje...

Se strinjam! Sama sem odnesla prošnje kar na zavod, da so mi jih tam pogledali. POtem sem poslala kolegici, ki dela v kadrovski, da mi malo pove, pa na kariernem sejmu sem zatežila in vsak mi je kaj povedal. Očitno mi še vedno ni uspelo napisat dovolj dobre, haha:D. Ampak tako sem vsaj vedela, na kaj moram pazit...

Aja, tudi, kadar me po telefonu nadlegujejo razni akviziterji in anketarji, sem vedno prijazna in vljudna in tudi sodelujem, pa čeprav so mi včasih nadležni, ampak vem, da si tako služijo kruh. Večin sploh ne po lastni volji/želji.
To je najmanj, kar lahko naredim za njih.

Na ankete tudi sama odgovarjam, prodajalcem pa že takoj povem, da sem brezposlena in imam 3 otroke in se kar na hitro poslovimo - boljše za oboje, ker bi z mano samo čas izgubljali:D. Ankete sem pa tudi sama delala in sem še zdaj ponosna, da mi je uspelo v tistih nekaj dneh nekaj ljudem z anketo vseeno polepšat dan:). NIsem si mislila, da je to moogoče, ampak par jih je bilo res veselih in so se mi na koncu še zahvalili za to:).

_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu liliana)
Neposredna povezava do sporočila: 249
   RE: Trump - bo prvi ali ne?
14.6.2016 18:48:54   
liliana
Lili, ne pravim, da je vse, kar imamo nujno potrebno. Vendar med tem, da si privoščiš kaj, kar ni nunno potrebno za preživetje in med tem, da imaš polno rit vsega, ni tanka črta, ampak veliko polje. Če sama rajši nikoli ne kupim zase rogljička/sladoleda/..., kadar sem nekje lačna, če si nikoli ne kupim nobene cote in makeupa, pa za ta denar čez par let kupim sesalec, moj problem;). Ker tudi tisto ni tako zelo nujno potrebno, ne;). Vendar se eno bolj vidi kot drugo;). Isto je z igralno hiško za otroke - ker sem brezposelna, je bilo vsem čudno, da sva jo kupila. Ja, ta denar bi sicer šel za vrtec, ker pa sem ju imela doma par mesecev, se je nabralo za hiško, pa še malo je ostalo:).


Torej si postaviš prioritete in se nečemu odrečeš na račun drugega......meni je to čisto normalno in sprejemljivo........redkokdo si lahko vse privošči, kar si zaželi.......in ravno s tistim "redkokdo" se tako radi primerjamo in subjektivno dojemamo revščino......pa naj jo imenujemo relativna ali subjektivna.......

Slovenci smo precej, bom rekla čustveno vezani na ogromne bajte in nove avtomobile.......in to pač prodajalci tega znajo izkoristiti.......če že imamo bajto, ki so nam jo zapustili starši, je pa ja treba vanjo vreči vsaj dodatnih 40.000, da bo toplotno, zvočno in ne vem kako še izolirana......da bo potem položnica za plin mesečno pozimi za 50 EUR manjša......in avto pa velika bajta pač staneta......nekoč, v naših otroških časih sta v tisti veliki bajti stanovali dve familiji......danes, če si otroci tipi topi ne uredijo bajte v hiši staršev (ta tipi topi itak stane kot graditev nove bajte skoraj), ostanejo starši na 200 m2 sami, s penzijo, po možnosti še bolni......zdaj pa pol leta ogrevaj 200 m2.....normalno, da se človek počuti revež, ker kurjava ni poceni......in bajto je malo drugače ogreti kot se ogreje stanovanje v bloku......

Avti pa hiše, to največ košta.....in v to zmečemo največ denarja (in običajno je povezano z velikimi krediti in lizingi).....in smo potem relativno revni, ker si ne moremo izpolniti drugih skritih želja......


(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 250
Stran:   <<   < Prejšnja stran  8 9 [10] 11 12   Naslednja stran >   >>
Stran: <<   < Prejšnja stran  8 9 [10] 11 12   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:





Glivična okužba nožnice – pogost vzrok nep...
Čeprav večinoma mine brez posebnosti, je glivična okužba nožnice ali bakterijska vaginoza precej pogost vzrok za neplodn...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
Zgodbe malih junakov: 9 dni sem bila v ume...
Sprejeli so me v zelo kritičnem stanju na Infekcijsko kliniko, opravili nujen carski rez, intubirali. Potem sem bila v ...
Otroci, ki se zbujajo zgodaj zjutraj so ...
Se vaš malček zjutraj prebuja skupaj s petelini, ne glede na to ali je delovni dan ali vikend? Imamo dobro novico za vas...
Prvomajske počitnice so najlepše ob morju
photo
Odkrijte popolno spomladansko harmonijo v Adrii Ankaran, zeleni mediteranski oazi. Napolnite se z energijo daleč stran o...




Plenice.
пеперутка16

Kdaj ste otroka začeli odvajati od plenic?