|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  7 8 [9] 10 11   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: Trump - bo prvi ali ne?
2.6.2016 13:44:45   
nejcko

IZVIRNO SPOROČILO: ronja

Ker prav denar je tisti, ki je razslojil prve človeške skupnosti (ki so prej stotisoče let živele čisto ok in enakopravno).

Hm, ne vem, če je tako enostavno... Že naravna selekcija je odbira boljše, torej so bili slabše sposobni na slabšem. Samo da so takrat pač pomrli. Danes pa preživimo skoraj vsi in potem so lahko eni jezni na druge - sploh če po naravnih danostih niso slabši, ampak boljši od vladajočega sloja...


Ma, itak. Jaz skušam pisati nekako bolj pavšalno, kot sem pa prej rekla, nimamo nekih konkretnih dokazov, kako so ljudje živelič nekoč, sploh v pradavnini. Itak so se rodovne in plemenske skupnosti med seboj razlikovale, logično je to, ampak ne mislim zdaj pisati vsega tega, ker je oblutno preveč.
Ena fajn knjiga na to temo obsega čez 400 strani, kdo bo tukaj to bral user posted image

Itak nam pa logika veleva, da homo sapiens ne more biti ravno nedolžna vrsta, a ne, če se je tako visoko po lestvici vseh živih bitij povzpel - miroljubno sigurno ne user posted image

Seveda nam je nekaj nepredstavljivega, da bi delali samo že iz veselja, ampak jaz pa verjamem, da bi.

Meni ni to čisto nič nepredstavljivo, kaj pa misliš, da delam zdaj?user posted image Verjamem, da bi vsak našel kaj, kar bi mu bilo fajn delat, če bi se potrudil in imel čas in voljo iskat. Dejstvo je pa tudi, da se ljudem včasih tega ne da - recimo poglej, kaj ti bojo ljudje rekli, zakaj se ne ukvarjajo s kakim hobijem, ki jih veseli: "Ni časa." Pa čeprav vsak dan gledajo dnevnik, vsak teden tednik itd... Tudi brezposelni se ne naučimo vsega, kar bi se v principu lahko v času, ki je na voljo... Včasih smo malo komot in rabimo en zunanji motivator, kak dead line, recimo;).

a dejstvo je, da dokler bo svetu vladal denar, bo šibkejši vedno zavisten močnejšemu, močnejši pa bo vedno na šibkejšega gledal kot na nebodigatreba, torej bosta obstajala zavist in zaničevanje, pohlep in ponižanje, to pa nujno vodi v spore, vojne. V tragedije.

Ma, ne vem - če verjameš v tisto zgoraj, da bi vsak delal iz svojega veselja to, kar bi pač znal in želel, potem je možno tudi, da bi se šibkejši ne jezili na močnejše in jih ti ne bi dajali v nič... Samo malo moramo zrast, vsak posamezno in skup kot družba:). Jaz sem vesela, če gre drugim dobro, ker je to tudi zame boljše - če bom totalno v krizi, mi bo imel kdo pomagat. In nihče mi ne bo ukradel tega, kar imam, če imajo vsi vsega dovolj.

Tako nekako tudi sama to vidim, ja.
In tudi jaz ne vidim vseh ljudi kot zgolj in samo požrešnih in zavistnih. Prav nasprotno, prepričana sem, da nas večina želi samo neko varnost in dostojnost in morda sem ter tja kakšen priboljšek. Močno dvomim, da si pa kar vsi po vrsti želimo 30-metrskih jaht in smučanja in Maldivov ... saj se fajn vse to vidi, ampak to še ne pomeni, da si pa čisto vsi tega želimo. Ker imamo različna veselja in interese in potrebe. in posledično je logično, da nis sistema, ki bo vedno vsem fajn, fino pa je, če je fajn vsaj povprečni večini.
To je isto kot npr. življenje v bivši Jugi - enim je bilo čisto ok, pa čeprav niso imeli kavbojk in smo morali ponje čez mejo, drugim pa ravno to, da do kavbojk ne morejo kar s kavča, predstavlja največji življenjski problem, in so zato danes bolj srečni.

Kakorkoli obračamo, nas je pa Juga vendarle nečesa naučila. Zdaj pri nas popravljajo vodovod in bomo 2 dni brez tople vode (tople!!!). Samo deset let mlajšim od mene to predstavlja tak problem, da so se na sestanku na glas spraševali, kako se bodo pa zdaj umivali, pa zakaj dva ni, zakaj ne manj ...
Res problem, če se dva dni ne tuširaš - pač se umiješ s krpo, vodo si pogreješ in se pač umiješ ali pa se z manjšim lončkom polivaš ... mislim, jaki problem, no user posted image
ampak tega nas je naučila Juga s svojimi redukcijami ... dala nam je vendarle neko življenjsko izkušnjo. In če to izkušnjo želiš videti, jo boš videl, če je ne želiš, je pač ne boš.
Kot skozi ponavljam - različni smo si.

Edini problem vidim v šolskih dejavnosti itd... Ker tam je spet ponudba-povpraševanje... Starši, ki jim ni problem plačevat česarkoli, si želijo dražjih aktivnosti, ker so prepričani, da so za otroke boljše, s tem pa se nivo plačevanja šole ves čas viša, kar mi ni všeč, ker je tako nižjemu sloju to problem plačevat. Dejansko je problem - v razredu moje temnolaske imajo starši 3-4000€ dolga do šole... Nekomu bi moralo kliknit... Saj se kao rešuje s skladi, vendar to ni dolgoročna rešitev in tudi ne morejo vsi, ki bi rabili ves čas tega uporabljat... Je pa za otroka težko, če nekam ne more it, ker je predrago - v šoli. Izven šole razumem in tam imamo starši svobodo, da izbiramo. V šoli pa si postavljen pred zid: ali napraskaj denar, ali pa se bo tvoj otrok slabo počutil... In to bi se dalo komot spremenit, ker ni v vseh šolah tako. Vendar ni nekega posluha, ker je pač večina staršev dovolj bogatih, da se ne sekirajo za to...


No, pri nas je pa v bloku največja neplačnica/dolžnica (6.000 ojrov) kar ena fina in izobražena gospa. Pazi to - odvetnica po poklicu. In ji upravnik ne more nič, pa da jo ubiješ, baba vedno znova najde luknjo v zakonu (pa še veze ima verjetno)
Tudi v šoli mi je ena mamica sama priznala, da enih položnic pač ne plača oz. z zamikom, ker je pač treba na dopust. Pa nima ravno slabe službe.
skratka, barabe so tako tist z denarjem kot tisti brez. Vse pa je odvisno od tega, kakšen človek si po značaju.

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 201
   RE: Trump - bo prvi ali ne?
2.6.2016 14:38:36   
nejcko
Joj, kaj me jezi na tem forumu, ko lahko samo kratek čas popraviš svoj post.

No, tam vmes sem nekaj zaštrikala. Zgolj v vednost user posted image

(odgovor članu nejcko)
Neposredna povezava do sporočila: 202
   RE: Trump - bo prvi ali ne?
2.6.2016 17:40:26   
liliana

IZVIRNO SPOROČILO: ronja

Saj vem....v alternativi......samo ne veš še točno kakšna naj bi ta alternativa bila, ker je praktično nihče ne predstavi (vsak bi samo rad spremembe in največja ironija je, da take spremembe, da se pa za njega ne bi praktično nič spremenilo, za druge se lahko spremeni, pri sebi pa ni človek pripravljen na spremembe, še celo na slabše ne

Pa ne vem, če smo res take egoistične riti, no! Marsikdo daje svoj denar v dobrodelne namene, recimo in imajo sami majčkeno manj. Torej se prostovoljno odločijo za to spremembo... Sama sem danes do 5h zjutraj poslikavala majce za dobrodelni sejem. Ne morem prispevat denarja, lahko pa prispevam dobitke za srečelov:) To delo sicer davčni blagajni ne bo prineslo nič, vendar bo pa prineslo en mali delček v sklad vrtca, ki denar zelo modro porablja, sem bila zelo pozitivno presenečena.

Čisto z veseljem bi delala vse stvari, ki jih znam in ki se jih še učim, zastonj, pa da se mi ne bi bilo treba ubadat z računi in denarjem:D. Meni se bi to zdela super zamenjava. Vendar se strinjam, da je denar praktičen - in delo vrednostimo glede na povpraševanje in je nastal zaradi praktičnosti - ker sicer težko menjuješ usluge na različnih koncih... Mogoče pa bodo pogruntali kaj boljšega. Ali pa kakor gre sistem - da boš delal za luksuz, osnova pa bo nekje zagotovoljena?


Glej ronja.....bilo je govora o alternativi sistemu.....o temu, da se delo ne bi vrednotilo.....o temu, da bi se mi, na severni polobli morali odpovedati tuširanju s pitno vodo 3 krat na dan, da bi mogoče tudi oni na južni polobli bil nekoč deležen tega razkošja, da se stušira s pitno vodo (ne pa do jo le trikrat na teden dva deci spije)....o temu, da bi se odpovedali svoji nepremičnini (100 in več kvadratov), enemu avtu, da bi je bil deležen tudi oni drugi, ki o tem niti sanjati ne upa.....da bomo živeli vsi enako in da nobenemu ne bo treba s prstom migniti ne za preživetje in ne za udobje (kot recimo Tom Cruisu in Billu Gatesu) bomo pa vsi z veseljem delali, da bodo delali z veseljem tudi tisti, ki danes z veseljem prejemajo socialne transferje, potem jih pa ne bodo, bodo pa z veseljem delali.....da se bo miselnost velike večine prebivalcev severne zemeljske poloble spremenila tako, da bo pripravljen deliti to, kar si je danes z delom ustvaril (kar so ustvarili njegovi starši) z nekom drugim.....in od tega smo še daleč......migranti kažejo, da svetlobna leta daleč.......

Torej kako to doseči......kaj je alternativa temu zblojenemu sistemu, ki nas dela neumne, odvisne od denarja in potrošništva......kaj je v bistvu alternativa temu, kjer velika večina blazno uživa (predvidevam, glede na to, kako hitro smo popadli "fazo potrošništva"), kakšen nadomestek dati temu "blaznemu uživanju", ki ga prinaša ravno vrednost dela in denar.......?

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 203
   RE: Trump - bo prvi ali ne?
2.6.2016 17:47:27   
liliana
Kakorkoli obračamo, nas je pa Juga vendarle nečesa naučila. Zdaj pri nas popravljajo vodovod in bomo 2 dni brez tople vode (tople!!!). Samo deset let mlajšim od mene to predstavlja tak problem, da so se na sestanku na glas spraševali, kako se bodo pa zdaj umivali, pa zakaj dva ni, zakaj ne manj ... Res problem, če se dva dni ne tuširaš - pač se umiješ s krpo, vodo si pogreješ in se pač umiješ ali pa se z manjšim lončkom polivaš ... mislim, jaki problem, no


Evo, to je to.....zakaj je tvoje upanje trenutno utopično......

ampak tega nas je naučila Juga s svojimi redukcijami ... dala nam je vendarle neko življenjsko izkušnjo. In če to izkušnjo želiš videti, jo boš videl, če je ne želiš, je pač ne boš. Kot skozi ponavljam - različni smo si.


O, tudi naše generacije, ki se še spomnimo redukcij v jugi in par-nepar (nekateri so tudi takrat bili zelo iznajdljivi in so si menjavali tablice) se ne more privaditi upadu razkošja in udobja......

(odgovor članu nejcko)
Neposredna povezava do sporočila: 204
   RE: Trump - bo prvi ali ne?
2.6.2016 23:15:11   
nejcko
IZVIRNO SPOROČILO: liliana

Kakorkoli obračamo, nas je pa Juga vendarle nečesa naučila. Zdaj pri nas popravljajo vodovod in bomo 2 dni brez tople vode (tople!!!). Samo deset____ let mlajšim od mene to predstavlja tak problem, da so se na sestanku na glas spraševali, kako se bodo pa zdaj umivali, pa zakaj dva ni, zakaj ne manj ... Res problem, če se dva dni ne tuširaš - pač se umiješ s krpo, vodo si pogreješ in se pač umiješ ali pa se z manjšim lončkom polivaš ... mislim, jaki problem, no


Evo, to je to.....zakaj je tvoje upanje trenutno utopično......

ampak tega nas je naučila Juga s svojimi redukcijami ... dala nam je vendarle neko življenjsko izkušnjo. In če to izkušnjo želiš videti, jo boš videl, če je ne želiš, je pač ne boš. Kot skozi ponavljam - različni smo si.


O, tudi naše generacije, ki se še spomnimo redukcij v jugi in par-nepar (nekateri so tudi takrat bili zelo iznajdljivi in so si menjavali tablice) se ne more privaditi upadu razkošja in udobja......


Ampak o gospe odvetnici, ki se izmika plačevanju računov, pa še vedno nič. Dvojna merila, liliana, dvojna merila user posted image

Seveda se ljudje težko odpovemo svojemu ugodju. Tudi jaz, priznam, ne bi šla živet nazaj v jame. Je pa tudi res, da več kot imaš, več stvarem se moraš odpovedati in težje se jim odpoveš. Torej, ljudje višjih slojev se težje odpovejo svojemu ugodju kot ljudje nižjih slojev. Pridigati pa znajo, ja, to pa ... kar poglejmo jih, npr. evropske poslance, koliko so si v vseh teh letih krize zategnili pas, za koliko so si zmanjšali plače. Nada, ziro, niente, nula. Pa naši politiki? Nada, ziro, niente, nula.
Kako so v ZL pred volitvami vpili o znižanju plač poslancem ... zdaj, ko so njihove ritke na toplem, pa nič. Tišina, molk. In seveda lepe poslanske plače še naprej.
Moja mama je za take imela lep rek: ko iz gnide uš postane.

Vse skupaj me spominja na Kosmačevega vaškega norčka Tantadruja, ki si je tako zelo želel umreti, kajti le po smrti bo srečen. Tako ga je namreč učil duhovnik.
In revček ubogi pride k župniku po nasvet, kako naj umre in končno postane srečen, pa mu župnik, ki je ravno pojedel zlato zapečeno piško z zlatega krožnika in ki je ravnokar popil iz srebrnega keliha zlato vince, pridiga, da umreti se pa ne da kar tako, ker če skočiš v reko, se utopiš, če skočiš s strehe, se ubiješ ... ne ne, Tantadruj, umre se ne tako zlahka, vsak mora nositi svoj križ.

Kako že pravijo - siti lačnemu ne verjame. In hudičevo pokroviteljski zna biti.



Kar pa se alt_ernativ tiče - zakaj, o le zakaj je alt_ernativa, ki jo tisti z zlatimi kelihi v rokah ponujajo neumnemu ljudstvu, vedno samo trnova pot?
Zakaj ne bi bila enkrat za spremembo kot alt_ernativa ponujena vsaj normalna pot, če že z rožicami postlana ne more biti?

Zakaj reveža hraniti vsak dan z ribo (v času krize pa samo s polovico le-te), če pa mu lahko olajšamo pot in ga naučimo loviti ribe user posted image

Kaj bomo dobrega naredili za državljane tretjega sveta, ki derejo v EU? Zakaj ne zgradimo raje Evrope v Afriki, kot da pripeljemo tretji svet v Evropo, je vprašanje, ki sem ga nekje prebrala in mi nenehno odzvanja v glavi.
Kaj imam od tega, da na na svoj ribiški čoln sprejmem vse potnike s Titanika (2000 ljudi na ribiškem čolnu), se je vprašal drugi. Kaj imajo od tega potniki s Titanika? Tudi če jaz skočim s tega čolna, kaj s tem spremenim?

Morda se nam res ni treba povsem odpovedati niti denarju, ponujajo se rešitve, pozitivne rešitve za veliko večino. Veliko predlogov je podanih (in to ne v stilu hipijevskih komun, ki se samooskrbujejo).
Je pa res, da če imaš pod seboj zadovoljne ljudi, ne moreš biti pokroviteljski, kajne liliana? Tudi z mastnimi usti ne moreš prodajati bučk o križevem potu življenja ubogim Tantadrujem.
Ja, hud padec za ego je, če mora človek s prestola pasti na pručko in postati zgolj eden izmed nas.

P. s.
iz SSKJ

pasti - 1. zaradi izgube ravnotežja, opore priti a) iz pokončnega položaja na tla zlasti v ležeči položaj:
- 2. 2. premikajoč se po zraku, zlasti v smeri navzdol,

padec - 4. razlika med izhodiščno večjo vrednostjo in doseženo manjšo vrednostjo


Kaj misliš, liliana, kdo se bolj boji črnega moža (padca), tisti, ki je visoko, ali tisti, ki je bližje tal?
In kako človek lahko padec prepreči? Tako, da ima trdno oporo, kajne. Več neumnih Tantadrujev imaš pod sabo, trdnejša opora te drži pokonci.
In če tem ponudiš nekaj, se bodo dvignili in te stresli s svojih pleč. Morda niti ne zanalašč, samo stegnili se bodo po ponujenem.
Jap, res je nevarna igra, če nekomu kaj ponudiš. Lažje jim je jemati, se vsaj sklanjajo, ko pobirajo drobtine user posted image





< Sporočilo je popravil nejcko -- 2.6.2016 23:23:59 >

(odgovor članu liliana)
Neposredna povezava do sporočila: 205
   RE: Trump - bo prvi ali ne?
3.6.2016 6:18:30   
liliana
IZVIRNO SPOROČILO: nejcko

Ampak o gospe odvetnici, ki se izmika plačevanju računov, pa še vedno nič. Dvojna merila, liliana, dvojna merila user posted image




Gospa odvetnica, ki se izmika plačevanja računov ni nič drugačna od tiste, ki se izmika plačevanja računov zato, da lahko gre družina na morje, ni nič drugačna od tistih, ki se izmikajo plačevanja računov prehrane v šoli, nič drugačna od tistih, ki prirejajo svoje podatke, delajo na črno itd., da dobijo večje socialne transferje......in to je tisto, kar ti onemogoča tisto alt_ernativo, da bi ljudje delali iz veselja, da bi vsi enako jemali iz ene malhe......ker pohlep in razvajenost ljudi se ne spremeni tako hitro......

Seveda se ljudje težko odpovemo svojemu ugodju. Tudi jaz, priznam, ne bi šla živet nazaj v jame. Je pa tudi res, da več kot imaš, več stvarem se moraš odpovedati in težje se jim odpoveš. Torej, ljudje višjih slojev se težje odpovejo svojemu ugodju kot ljudje nižjih slojev. Pridigati pa znajo, ja, to pa ... kar poglejmo jih, npr. evropske poslance, koliko so si v vseh teh letih krize zategnili pas, za koliko so si zmanjšali plače. Nada, ziro, niente, nula. Pa naši politiki? Nada, ziro, niente, nula. Kako so v ZL pred volitvami vpili o znižanju plač poslancem ... zdaj, ko so njihove ritke na toplem, pa nič. Tišina, molk. In seveda lepe poslanske plače še naprej. Moja mama je za take imela lep rek: ko iz gnide uš postane.


Tudi pri nas se še danes v javnem sektorju kriza ne pozna.....plače se v letih krize niso znižale (le povečale se niso), zaposlilo se je v javnem sektorju še več ljudi, tako da se je masa plača celo povečala......tako da evroposlanci, naši poslanci, celoten javni sektor in gospodarstvo sta dva razližna svetova......sicer pa se je meni vedno očitalo, da javni sektor (kamor spadajo tudi evroposlanci) ni kriv za krizo in da se jim ni treba s plačami prilagajat, pa da se potrošnja mora povečevati, torej se plače ne smejo zniževati.........

Kar pa se alt_ernativ tiče - zakaj, o le zakaj je alt_ernativa, ki jo tisti z zlatimi kelihi v rokah ponujajo neumnemu ljudstvu, vedno samo trnova pot? Zakaj ne bi bila enkrat za spremembo kot alt_ernativa ponujena vsaj normalna pot, če že z rožicami postlana ne more biti?


In ta normalna pot je....?

Zakaj reveža hraniti vsak dan z ribo (v času krize pa samo s polovico le-te), če pa mu lahko olajšamo pot in ga naučimo loviti ribe


Zakaj ne greš lovit ribe, ampak se zadovoljiš s polovico le-te...? Tudi ti si akter v igri....nisi zgolj pasivni opazovalec.......

Kaj bomo dobrega naredili za državljane tretjega sveta, ki derejo v EU? Zakaj ne zgradimo raje Evrope v Afriki, kot da pripeljemo tretji svet v Evropo, je vprašanje, ki sem ga nekje prebrala in mi nenehno odzvanja v glavi. Kaj imam od tega, da na na svoj ribiški čoln sprejmem vse potnike s Titanika (2000 ljudi na ribiškem čolnu), se je vprašal drugi. Kaj imajo od tega potniki s Titanika? Tudi če jaz skočim s tega čolna, kaj s tem spremenim?


Kolonializem se je temu reklo nekoč....ko se je Evropa gradila v državah tretjega sveta........

Zakaj bi se sploh spraševala, kaj imaš ti od tega.....če pa upaš na svet, na tako ureditev, ko človek, posameznik ne bo več "center sveta" ampak bo to skupnost, ko delo ne bo imelo vrednosti, ko ti, kot posameznik, ne boš imela "vrednosti", ampak se boš "vrednotila" zgolj po tem, kaj storiš za skupno dobro.....za tako spremembo, tako alt_ernativo, kot se ti zavzemaš, je potrebna sprememba miselnosti......in to se ne zgodi od danes na jutri (razen, če je velika naravna katastrofa ali vojna).......ker drugače se zgodi kot pri poslancih ZL, ki so, dokler niso bili v parlamentu vpili, da bi plače poslancem znižali.......

Morda se nam res ni treba povsem odpovedati niti denarju, ponujajo se rešitve, pozitivne rešitve za veliko večino. Veliko predlogov je podanih (in to ne v stilu hipijevskih komun, ki se samooskrbujejo).


Recimo.....?

Je pa res, da če imaš pod seboj zadovoljne ljudi, ne moreš biti pokroviteljski, kajne liliana?


Zato ti pa pravim, da ne nasedaj vsej medijski manipulaciji strahu in črne prihodnosti.....ampak delaj in bodi zadovoljna.....ker obstajamo tudi ljudje, katerim lastno delo proži zadovoljstvo, pa tudi če je ovrednoteno in plačano......to, da se počuti človek koristnega, da nekaj uspešno naredi, pa naj doma prebarva otroško sobo ali pa v službi uspešno reši en posel, lahko naredi človeka zelo zadovoljnega.......če pa človek prebira na internetu zgolj to, v kakem svetu živimo, da se bomo sami uničili, da nas čaka propad, to pa ne nudi človeku zadovoljstva......zato je včasih mogoče dobro manj nasedati "teorijam zarote" in se enostavno prepustiti zadovoljstvu........

Kaj misliš, liliana, kdo se bolj boji črnega moža (padca), tisti, ki je visoko, ali tisti, ki je bližje tal? In kako človek lahko padec prepreči? Tako, da ima trdno oporo, kajne. Več neumnih Tantadrujev imaš pod sabo, trdnejša opora te drži pokonci. In če tem ponudiš nekaj, se bodo dvignili in te stresli s svojih pleč. Morda niti ne zanalašč, samo stegnili se bodo po ponujenem. Jap, res je nevarna igra, če nekomu kaj ponudiš. Lažje jim je jemati, se vsaj sklanjajo, ko pobirajo drobtine


Tako kot politiki manipulirajo, tako manipulirajo tudi precej nevladnih, okoljevarstvenih organizacij, raznih teoretikov zarote......Tantandruja je pa narava obdarila z možgani in od Tantadruja je odvisno, kako bo nasedel manipulaciji in kaj bo verjel.......in tako kot ni dobro verjeti zgolj politikom oz. centrom moči, tako ni dobro zgolj verjeti zgolj nasprotnikom centrom moči.......eden in drugi Tantadru sta neumna oz. sta neumna v toliko meri, koliko se pustita zmanipulirati......

< Sporočilo je popravil liliana -- 3.6.2016 6:22:01 >

(odgovor članu nejcko)
Neposredna povezava do sporočila: 206
   RE: Trump - bo prvi ali ne?
4.6.2016 22:56:03   
nejcko

IZVIRNO SPOROČILO: liliana



Zato ti pa pravim, da ne nasedaj vsej medijski manipulaciji strahu in črne prihodnosti.....ampak delaj in bodi zadovoljna.....ker obstajamo tudi ljudje, katerim lastno delo proži zadovoljstvo, pa tudi če je ovrednoteno in plačano......to, da se počuti človek koristnega, da nekaj uspešno naredi, pa naj doma prebarva otroško sobo ali pa v službi uspešno reši en posel, lahko naredi človeka zelo zadovoljnega.......če pa človek prebira na internetu zgolj to, v kakem svetu živimo, da se bomo sami uničili, da nas čaka propad, to pa ne nudi človeku zadovoljstva......zato je včasih mogoče dobro manj nasedati "teorijam zarote" in se enostavno prepustiti zadovoljstvu........




Imaš prav, liliana.
Eno fajn knjigo berem, kot sem rekla, ki mi je odprla oči. Res je, važno je, da pač človek kot posameznik preživi. Če gre to po poti, ki je skladna s trenutnimi zakoni, je super, če gre po poti, ki ni najbolj moralna, ampak še vedno skladna s trenutnimi zakoni, je ok, če gre po poti, ki ni skladna s trenutnimi zakoni, pač moli, da ga ne dobi roka (trenutne) pravice ...
Res je, ne tebe ne mene se svet ne bo spominjal čez 100 ali 200 let.
Važno je (pre)živeti.
Teorije zarote ... no, ja, nekatere se izkažejo kot popolne zarrote, ne le teorije ... seveda čez nekaj let. Ampak čez leta potem itak nič več ni pomembno.

V bistvu je svet, omejen na kakce, bruhce in vsakdanje želodčne težave zelo fajn. In lagoden. Le kje mi je bila pamet prej user posted image

(odgovor članu liliana)
Neposredna povezava do sporočila: 207
   RE: Trump - bo prvi ali ne?
5.6.2016 16:34:48   
liliana

IZVIRNO SPOROČILO: nejcko


V bistvu je svet, omejen na kakce, bruhce in vsakdanje želodčne težave zelo fajn. In lagoden. Le kje mi je bila pamet prej user posted image



Po moje je pamet ostala pri onem neandertalcu, ki je izumrl oz. ga je sapiens uničil........user posted image

(odgovor članu nejcko)
Neposredna povezava do sporočila: 208
   RE: Trump - bo prvi ali ne?
5.6.2016 22:27:49   
nejcko

IZVIRNO SPOROČILO: liliana


IZVIRNO SPOROČILO: nejcko


V bistvu je svet, omejen na kakce, bruhce in vsakdanje želodčne težave zelo fajn. In lagoden. Le kje mi je bila pamet prej user posted image



Po moje je pamet ostala pri onem neandertalcu, ki je izumrl oz. ga je sapiens uničil........user posted image



Resno, liliana user posted image
Se zavedaš teže svpojih besed?

Neandertalec je bil ČLOVEŠKA vrsta. Bil je, kakršen je pač bil. In res je, homo sapiens je premagal to vrsto, jo je preživel. Zakaj, ne vemo, definitivno jo je izrinil, torej nad njo izvedel svojevrsten genocid, Glede na to, da so ti zadeve smešne, priznavaš genocid user posted image
Moje razmišljanje je mogoče res na ravni neandertalca, vendar je moje. V kolikor mi ga zanikaš, pristajaš na svojo večvrednost, Jaz neandertalec in ti homo sapiens, Ti zmagaš. Ni problema,
Smrt je vsakemu živemu bitju nekaj najbolj lastnega. Vrasta (iz)umre, kultura (iz)umre. Vsi umrli (iz)umrejo skupšaj, s svojimi, med svojimi. Smrt jim je lastna.
Nekdo, ki misli, da je nad drugim, pa umre (če umre) zelo sam.
Res je, morda bom v svoji nemunosti umrla, vendar bom umrla skupaj s svojimi otroki, skupaj s svojimi prijatelji, s svojimi bližnjimi. Smrt, konec nas zbližije. tukaj smo vsi enaki.
Ti, ti, ki si nad vsemi, pa boš živela ... ja, boš živela, vendar osameljena, kajti vsi ostali, ki jih imaš rad, bodo umrli. Je to tvoja zmaga? si teg aželiš? Biti zmagovalka, pa nimaš zmage z nikomer deliti?

Lahko sem jaz neandertalec, ki je obsojen na izumrtje. Lahko sem neandertalec, ki se mu ti posmehuješ. Sem neandertalec. To je moje dejstvo in moje bistvo. Ti, ki se mi posmehuješ, pa si lahko ti zgolj in samo nekaj več, če se posmehuješ meni. Brez mene si nič. Svojo vrednost lahko določaš zgolj in samo s tem, da znižuješ mojo vrednost. Moja vrednost pa je, kakršna pač je. Definitivno je neodvisna od tebe.
Kajti moja svoboda je moja svoboda. Če jo prodam za varnost, ki mi jo nudiš ti, ni vredna nič, ker nisem več svobodna, ampak sem ti dolžna, sem ti podložna.

Vsi na nek način prodajamo svojo svobodo za varnost, ker nam to omogoča preživetje. Win -win situacija je to. Vsak pri sebi presodi, koliko lastne svobode bo žrtvoval za varno preživetje. Na srečo, danes imamo to možnos. Neandertalec je ni imel. Zato se je nad njim ivedel genocid. In jaz se že pri tej besedi ne bi samovšečno nasmehnila. Kajti kriva is, liliana, kriva ravno toliko kot jaz. Razlika med nama je le v tem, koliko ljudi si ti pripravljena še pohoditi za svoj prav in koliko sem jih jaz.

(odgovor članu liliana)
Neposredna povezava do sporočila: 209
   RE: Trump - bo prvi ali ne?
6.6.2016 6:31:31   
liliana
IZVIRNO SPOROČILO: nejcko



Resno, liliana user posted image
Se zavedaš teže svpojih besed?



Se.....

Neandertalec je bil ČLOVEŠKA vrsta. Bil je, kakršen je pač bil. In res je, homo sapiens je premagal to vrsto, jo je preživel. Zakaj, ne vemo, definitivno jo je izrinil, torej nad njo izvedel svojevrsten genocid, Glede na to, da so ti zadeve smešne, priznavaš genocid


Kar se je zgodilo v preteklosti, jaz ne morem spremeniti....niti kakorkoli drugače vplivati na potek dogodkov, ki so se zgodili v preteklosti.....lahko vplivam le na sedanjost in prihodnost......

Moje razmišljanje je mogoče res na ravni neandertalca, vendar je moje. V kolikor mi ga zanikaš, pristajaš na svojo večvrednost, Jaz neandertalec in ti homo sapiens, Ti zmagaš. Ni problema,


Neandertalca in homosapiensa sem nisem dala s tem namenom, da bi tebe postavila na raven neandertalca (to si seveda ti takoj na prvo žogo videla, razumem tudi zakaj, ker take primerjave so tebi blizuuser posted image )......v enem od svojih prejšnjih postov si namreč govorila o tem, kaj bi se zgodilo, če bi se kolesje zgodovine zasukalo drugače, kot se je......in

Smrt je vsakemu živemu bitju nekaj najbolj lastnega. Vrasta (iz)umre, kultura (iz)umre. Vsi umrli (iz)umrejo skupšaj, s svojimi, med svojimi. Smrt jim je lastna. Nekdo, ki misli, da je nad drugim, pa umre (če umre) zelo sam.


Torej to velja tudi zate, ko si sama sebe postavila na pidestal široke razgledanosti, meni pa očitala ozkost.......?user posted image

Ti, ti, ki si nad vsemi, pa boš živela ... ja, boš živela, vendar osameljena, kajti vsi ostali, ki jih imaš rad, bodo umrli. Je to tvoja zmaga? si teg aželiš? Biti zmagovalka, pa nimaš zmage z nikomer deliti?


Se ti ne zdi, da sedaj pa že s to patetitiko malo pretiravaš.....?

Lahko sem jaz neandertalec, ki je obsojen na izumrtje. Lahko sem neandertalec, ki se mu ti posmehuješ. Sem neandertalec. To je moje dejstvo in moje bistvo. Ti, ki se mi posmehuješ, pa si lahko ti zgolj in samo nekaj več, če se posmehuješ meni. Brez mene si nič. Svojo vrednost lahko določaš zgolj in samo s tem, da znižuješ mojo vrednost. Moja vrednost pa je, kakršna pač je. Definitivno je neodvisna od tebe. Kajti moja svoboda je moja svoboda. Če jo prodam za varnost, ki mi jo nudiš ti, ni vredna nič, ker nisem več svobodna, ampak sem ti dolžna, sem ti podložna.


Še enkrat s podnapisi: sama si v enem od prejšnjih postov povedala, da bi se kolesje zgodovine lahko obrnilo v drugače, še celo sama si šla v zelo daljno zgodovino, tja v praskupnost, da je kapitalizem le pljunek v morje na časovnici, jaz pa sem ti cel čas trdila, da je tudi takrat bilo tako, da je močnejši preživel, pa naj je bil močnejši fizično ali v možganih......in v tem kontekstu sem dala tudi homosapiensa in neandertalca, eden je namreč izumrl, drugi pa je preživel, pojavila pa sta se nekje istočasno.......

Vsi na nek način prodajamo svojo svobodo za varnost, ker nam to omogoča preživetje. Win -win situacija je to. Vsak pri sebi presodi, koliko lastne svobode bo žrtvoval za varno preživetje. Na srečo, danes imamo to možnos. Neandertalec je ni imel. Zato se je nad njim ivedel genocid. In jaz se že pri tej besedi ne bi samovšečno nasmehnila. Kajti kriva is, liliana, kriva ravno toliko kot jaz. Razlika med nama je le v tem, koliko ljudi si ti pripravljena še pohoditi za svoj prav in koliko sem jih jaz.


Na to, kaj se je zgodilo neandertalcu jaz ne morem imeti vpliva, tudi o sprejemanju odgovornosti v tem primeru ne morem govoriti, ker na preteklost jaz ne morem vplivati, lahko jo le sprejmem in se iz nje kaj naučim in to poskušam delati, ne morem pa se čutiti odgovorna za izumrtje dinozavra in neandertalca......odgovorna pa se lahko počutim za sedanje dogodke in na te imam tudi vpliv....in to je tisto, kar se iz preteklosti lahko naučimo, kar ti preteklost lahko da......ne to, da "živimo v preteklosti"......

Zato nehaj zganjati patetitko in se poveličevati v svoji dobroti, ker čutiš krivdo za izumrtje neanderdalca......user posted image

(odgovor članu nejcko)
Neposredna povezava do sporočila: 210
   RE: Trump - bo prvi ali ne?
6.6.2016 9:33:36   
ronja
nimamo nekih konkretnih dokazov, kako so ljudje živelič nekoč, sploh v pradavnini

No, vemo to, kako dolgo so približno živeli (do 20 let) in od česa so umirali (bolezni, plenilci, nesreče na lovu,...)

To je isto kot npr. življenje v bivši Jugi - enim je bilo čisto ok, pa čeprav niso imeli kavbojk in smo morali ponje čez mejo, drugim pa ravno to, da do kavbojk ne morejo kar s kavča, predstavlja največji življenjski problem, in so zato danes bolj srečni.

Ma, ni bila juga glih obljubljena dežela... Ni bil problem v kavbojkah, recimo mi nismo šli NIKOLI čez mejo po nakupih, ker se je očetu to zdelo nefer do naše države (dejansko, ja:D). Ampak vseeno ni bil ravno srečen tam, ker ni mogel naredit nič - vse je bilo skupno in je vsak delavec vtaknil kako reč v žep, ko bi pa on to rabil za raziskavo, recimo, pa ni bilo nikjer nič. Pa nič se ni dobilo - ne samo kavbojk, ampak tudi vsega ostalega - bili smo precej bolj omejeni, tudi pri umetniškem izražanju, pri vsem... Težko si do česarkoli prišel, potem si to delal sam neke improvizacije, ki seveda navadno ne delajo tako dobro kot tisto, kar je cel team razvijal par let... in si težko tako konkurenčen... In tudi nimaš veselja delat, če ne moreš nič izpeljat oz. imaš same banalne probleme pri tem.
It v trgovino je bil stres - ker so te prodajalke vedno nadrle, češ, kaj vendar delaš tu, one hočejo imet nič dela. Meni je memi pošiljala, ker ji je bilo tako zelo zoprno to. Zdaj ji ni problem it v tgovino. Ima vse svoje pluse, zdaj so prodajalci prijazni, lahko dobiš skoraj karkoli, po netu lahko naročiš praktično karkoli, predvsem pa je znanje dostopno bolj kot kdajkoli prej... In to je naredila globalizacija.

_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu nejcko)
Neposredna povezava do sporočila: 211
   RE: Trump - bo prvi ali ne?
6.6.2016 10:12:08   
ronja
bomo pa vsi z veseljem delali, da bodo delali z veseljem tudi tisti, ki danes z veseljem prejemajo socialne transferje, potem jih pa ne bodo, bodo pa z veseljem delali...

Pa zakaj misliš, da se delo in socialni transferji izključujejo? Mi prejemamo otroški dodatek, smo ga prej, ko sem še delala in ga tudi zdaj, ko sem brez službe. Pa sem delala prej in delam tudi zdaj, samo da zdaj pač za večino svojega dela nisem plačana. Kar pa ne pomeni, da nikoli nič ne delam. Delam stvari, za katere so nekateri plačani, vendar jih pač delam brezplačno;). Saj ni edini način, da kaj pripomoreš k državi z davki in denarjem. Ker ima delo lahko vrednost, čeprav ni plačano:).

Evo, to je to.....zakaj je tvoje upanje trenutno utopično......

Ma, ne, ljudje danes pač nismo navajeni bit brez vode 2 dni. Smo razvajeni. Če pa ni, pa se hitro prilagodimo, človeška vrsta je zelo iznajdljiva in prilagodljiva:). To, da nam pa ni treba, je pa super.

Kako že pravijo - siti lačnemu ne verjame. In hudičevo pokroviteljski zna biti.
Nejcko, po moje je hotela lili isto povedat kot si ti povedala s tisto odvetnico, ki ne plačuje. Da ti, ki koristijo take in drugačne luknje (pa naj bo v soc. transferjih ali kako drugače), niso vedno tako zelo lačni.
- Mene tudi vedno preseneča, kadar vidim kake "uboge reveže", ki nimajo za hrano, imajo pa 30 kil več kot jaz... Vem, da je bio hrana draga, ampak če si na kantu,pač kupuješ cenejšo hrano in vsekakor če imaš 30 kil plusa, ti ni treba kupovat toooliko;). NIč nimam proti debelim ljudem, se mi zdi pa, da me imajo za norca, če pravijo, da nimajo za hrano... Verjamem takoj, da nimajo za vse, kar si želijo, za tisto hrano, ki si jo želijo, samo ne mi rečt, da si lačen že leta in leta pri takem stasu...
- Podobno je, kadar kdo jamra, da nima za otrokove cunje. Ker cunje za otroka je pa res tak problem dobit, no! Moraš bit pa res grozna oseba, da ti jih čistno nihče ne bi bil pripravljen odstopit. Ali pa hudičevo izbirčen. Naših tudi na rk nočejo... Pa se meni ne zdijo tako slabe... In stare obleke za otroka ti ljudje zelo radi dajo, zastonj. Pa tudi na rk lahko greš ponje, če je kriza. Samo pač moraš spravit te stvari do takrat, ko bojo otroku prav, to je pa res, je nekaj dela... Da pa se, celo na 40 kvadratih, preverjeno;).
- Ali ko odvetnica ne plačuje položnic.
- Ali ko brezposelna šivilja jamra po tvju, če bi kdo njenemu sinu podaril lutko, ker si jo tako zelo želi. Pa prej pove, kako mali hitro prerastejo svoje obleke... Ja, hudiča, vzemi 3 stare obleke in sešij tisto lutko, mama blesava! Ne rečem, če ne bi bila šivilja...
- Ali ko so straši grozno bogi, ker ni denarja za izlet z otroki ali za darila za novo leto zanje, je pa denar za čike in đank food. Razumem, da ni za oboje in da bi bilo fajn, da bi vsi imeli za oboje - svoj in otroški luksuz. Kar mi gre na jetra, je samo to, da se ljudje pritožujejo, da "še za otroke nimajo dovolj", hkrati pa sebi privoščijo tudi marsikaj, kar ni ravno nujno... Potem pošteno povej, pač take so moje prioritete, brez čikov bom siten/ni ok za otroke, tako sem se odločil/a. Ne pa da kako so bogi, ker bi za otroke vse dali, pa hkrati ni ravno tako...

Tudi pri nas se še danes v javnem sektorju kriza ne pozna.....plače se v letih krize niso znižale (le povečale se niso), zaposlilo se je v javnem sektorju še več ljudi, tako da se je masa plača celo povečala...

Lili, ne vem za cel sektor, ti pa lahko povem za raziskovalni del: tu so plače nižje: prej je raziskovalec, ko je doktoriral, dobil plačo raziskovalca (večjo od recimo mladega raziskovalca, ki ni samostojen), zdaj dela za enako plačo. Zaposlovanje pa je zelo omejeno - vsako novo zaposlitev, mora odobrit nevemkdovse in navadno gre skozi samo, če gre kdo v pokoj, na porodniško (za tisto leto seveda), itd... V sektorju, ki ga poznam, so se vsem skrčili kadri in kadrovska ima veliko več dela, ker so zdaj pogodbe za 2-3 mesece, pa max za 1 leto, prej pa 2-3 leta ali 5 let... Lubi je tudi v javnem sektorju in ima plačo kot najnižji delavec na smetišču pri Snagi (gospodarstvo) - to je preverjeno;).

Zakaj ne greš lovit ribe, ampak se zadovoljiš s polovico le-te...? Tudi ti si akter v igri....nisi zgolj pasivni opazovalec...

Kdo pravi, da nič ne poskušamo? Pač še ne znamo, pa se malo lovimo;). Ne vem, zakaj misliš, da pa nič ne poskušamo ali delamo. Saj bi znoreli tako! Samo pač ko greš na neko področje, ki ga res ne obvladaš, si na začetku kar malo lev. Potem se lahko malo ustrašiš, če ne delaš vsega narobe in zato se še malo počasneje učiš... Pač nismo vsi popolni, delamo napake, strah nas je itd... Kar pa ne pomeni, da pač čakamo na godoja;).

ker obstajamo tudi ljudje, katerim lastno delo proži zadovoljstvo, pa tudi če je ovrednoteno in plačano......to, da se počuti človek koristnega, da nekaj uspešno naredi, pa naj doma prebarva otroško sobo ali pa v službi uspešno reši en posel, lahko naredi človeka zelo zadovoljnega...

Jasno, da je najboljše, če si za svoje delo, ki ga imaš rad, plačan. Meni se je vedno to zdelo najbolj fajn. Če pa pač ni tako, poskušaš bit pa koristen kako drugače. Male stvari, ampak nekaj se nabere:).

Sama sicer tudi čutim neko kolektivno krivdo za neandertalca in samo upam, da se ga je malo pa le skrižalo med nas (po eni teoriji, mogoče so res moške pobili, ženske vzeli, kar sicer za tiste ženske tudi ni ravno dobro, ampak če niso pobili otrok, je že bistveno boljše...) Vseeno pa mislim, da nisem odgovorna za to. Kot nisem odgovorna za to, kaj delajo ne vem katera podjetja v 3. svetu. Če se s tem ne strinjam in tega ne želim podpirat, vendar ne vem, da nekdo dela sranje, potem pač nimam kaj, razen najt čim več informacij o tem (kar pa že malo diši na teorijo zarote včasih - to paranoično iskanje informacij). Nočem nosit oblek, ki so jih šivali v groznih pogojih. Vendar če jih dobim in tega ne vem -kaj naj? Ne strinjam se, da smo vsi vsega krivi - niti za neandertalca, niti za sedanja dejanja drugih ljudi, ki jih posredno podpiram, če tega ne vem. Še vedno mi bo grozno, če bom izvedela, da sem povozila ježa, vendar manj, kot če ga vidim in ga povozim, ker sem bila zamišljena in nisem pravi čas reagirala, recimo.

_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu liliana)
Neposredna povezava do sporočila: 212
   RE: Trump - bo prvi ali ne?
6.6.2016 11:02:22   
nejcko
Liliana, jaz zgodovine nič ne poveličujem, še manj se želim vračati nazaj. Zgodilo se je, kar se je pač zgodilo, veliko dobrega in ogromno slabega. Žal in hkrati na srečo sta dobro in zlo ves čas zgodovine špancirala z roko v roki. Brez vseh zlih dejanj v zgodovini danes ne bi uživali vsega dobrega, kar imamo. To je dejstvo, ki ga ne zanikam.

Kar želim jaz ves čas povedati, je, da se je treba v nekem danem momentu vprašati o smiselnosti in ciljih, slabe stvari zavreči in jih nadomestiti z dobrimi. Tako je tudi šla vsa naša zgodovina.
Ves naš napredek (družbeni, kulturni, znanstveni in tehnološki) temelji tudi na slabih stvareh, kot so genocid, rasizem, suženjstvo. Tega se pač ne da spremeniti. Vendar je človeštvo v nekem momentu ugotovilo in te stvari obsodilo. Danes prav genocid, rasizem in suženjstvo veljajo za največje zločine. Itak, da se še vedno na neki točki te stvari dogajajo še danes, ampak na splošno pa te stvari veljajo za zločin. Če je to prav (v smislu človeškega napredka), ne vem, definitivno pa je dobro (v smislu posameznika), da je temu tako.

In kar jaz pogrešam, je ravno to, da si ne vzamemo več časa za ta temeljni premislek - kaj je sploh še smiselno in predvsem, kaj je naš cilj. To, da bi poskušali popraviti slabe stvari, še ne pomeni nujno, da bi se morali odreči "udobju", ki ga imamo.
Saj s tem, ko smo priznali in obsodili genocid, rasizem in suženjstvo, tudi nismo nehali živeti v Avstraliji in Ameriki, nismo se odpovedali zdravilom, elektrarnam in vlakom. Vse dobre stvari smo obdržali, slabe pa smo obsodili in jih skušamo nadomestiti z boljšimi.

To in samo to mene pri vsem tem moti, ta determiniranost, ta vsiljena nujnost nečesa, kar sploh ni nujno, da je nujno (dobro).

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 213
   RE: Trump - bo prvi ali ne?
6.6.2016 13:55:12   
Kerensa
IZVIRNO SPOROČILO: ronja
Kar pa ne pomeni, da pač čakamo na godoja;).

Godota, orkalašpinčiča, ne "godoja". :-D

_____________________________

I am not what happened to me.

I am what I choose to become.

I lost my mind, but I found my soul.

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 214
   RE: Trump - bo prvi ali ne?
6.6.2016 14:28:32   
ronja
Res je pardon:D. Godoja se izgovori, Godota se napiše. Zdaj ne morem več popravit zgoraj.

_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu Kerensa)
Neposredna povezava do sporočila: 215
   RE: Trump - bo prvi ali ne?
6.6.2016 23:41:26   
nejcko
IZVIRNO SPOROČILO: ronja


Ma, ni bila juga glih obljubljena dežela... Ni bil problem v kavbojkah, recimo mi nismo šli NIKOLI čez mejo po nakupih, ker se je očetu to zdelo nefer do naše države (dejansko, ja:D). Ampak vseeno ni bil ravno srečen tam, ker ni mogel naredit nič - vse je bilo skupno in je vsak delavec vtaknil kako reč v žep, ko bi pa on to rabil za raziskavo, recimo, pa ni bilo nikjer nič. Pa nič se ni dobilo - ne samo kavbojk, ampak tudi vsega ostalega - bili smo precej bolj omejeni, tudi pri umetniškem izražanju, pri vsem... Težko si do česarkoli prišel, potem si to delal sam neke improvizacije, ki seveda navadno ne delajo tako dobro kot tisto, kar je cel team razvijal par let... in si težko tako konkurenčen... In tudi nimaš veselja delat, če ne moreš nič izpeljat oz. imaš same banalne probleme pri tem.
It v trgovino je bil stres - ker so te prodajalke vedno nadrle, češ, kaj vendar delaš tu, one hočejo imet nič dela. Meni je memi pošiljala, ker ji je bilo tako zelo zoprno to. Zdaj ji ni problem it v tgovino. Ima vse svoje pluse, zdaj so prodajalci prijazni, lahko dobiš skoraj karkoli, po netu lahko naročiš praktično karkoli, predvsem pa je znanje dostopno bolj kot kdajkoli prej... In to je naredila globalizacija.



Saj nisem nikjer trdila, da je bila Juga obljubljena dežela. Bila je pač ena od mnogih držav s svojimi plusi in minusi. Če bi danes zbrali 100 Američanov, 100 Nemcev, Švedov, Rusov ... kaj bi nam povedali? Eni se imajo v svojih državah super, drugi zelo zanič, velika večina pa se je pač prilagodila sistemu, v katerem živijo in se v njem trudijo preživeti. In bi rekli: ma, ja, še kar ok je.
Juga tukaj ni nobena izjema. Definitivno ni bila neka super truper država, sploh, ker je bila zelo zelo umetno ustvarjena. Enako kot A-O, Rimski in Otomanski imperij, USSR, kot današnja Sirija in skoraj ves Bližnji vzhod, kjer vre in vre. Ker so to vse neke umetne tvorbe. Kjer peščica ljudi živi super, nekateri izredno slabo, večina pa pač gura, kot pač gura, dokler lahko.

Definitivno Juga ni bila super, saj drugače ne bi razpadla. Vprašanje je, v katerem momentu je razpadla in zakaj. Ddve teoriji obstajata; kaj je bilo res, bomo verjetno zvedeli čez nekaj deset_letij. Ko sploh ne bo nič več nič pomembno.

Je pa dejstvo, da smo se takrat večinsko ljudje odločili za odcepitev iz dveh razlogov - ker smo čutili, da nismo ravno vseevedni, da Juga ni nekaj dokončnega, da imamo alt_ernativo, da Juga ni edino pravilno in ni absolutna resnica, ter ker smo imeli (za)upanja v prihodnost, v boljši jutri.

In ljudje se za odločilne korake odločamo prav iz teh dveh razlogov, ko priznamo, da smo v bistvu nevedni, da lahko obstaja še kaj drugega od tega, kar živimo zdaj, in ko imamo vero, (za)upanje v prihodnost.

In danes se nič ne spremeni prav iz pomanjkanja teh razlogov. Ker mislimo (oz. nam vodilni prodajajo bučke), da smo dosegli sam vrh mogočega in alt_ernative več ni, hkrati pa nimamo več (za)upanja v to isto vladajočo elito in posledično prihodnost. In pač ždimo, da preživimo. Ker življenje je nekako treba preživeti ... če se da, po čim bolj ugodni poti.

Isto se zdaj dogaja s TTIP-om in podobnimi sporazumi. Za TTIP so tisti (vladujoča elita in tisti, ki v teh sporazumih vidijo, da se zanje ne bo nič spremenilo, ker druge alt_ernative itak ni, je ne vidijo niti je nočejo, ker jim je v tem sistemu dobro), ki bodo od tega potegnili najboljše možno, proti pa so tisti, ki vidijo, da nismo požrli vse pameti sveta, da alt_ernative obstajajo, ter nimajo (za)upanja v vladajoče elite, v prihodnost, kakršno nam rišejo ti sporazumi,
Velika večina pa je - po pričakovanjih - povsem apatična, vdana v usodo, prilagodljiva - se bodo pač prilagodili, če želijo preživeti. In preživeti želijo.

In tvoj oče je preživel Jugo in njen sistem. Res morda ni mogel izpolniti vseh svojih potencialov, ampak preživel je. Verjetno tudi ne zelo slabo. In ima hčerko z doktoratom. Del svojih upov je verjetno doživel. Zahvaljujoč bivšemu sistemu. To, da je hčerka brez službe, pa je realnost današnjega sistema. In če ga vprašaš, kateri sistem je torej boljši, kateremu (je) bolj zaupa(l) ... očitno bivšemu. Če mu ne bi, bi skliznil v ZDA. Če se ne motim, mu nihče ni tega preprečeval ... ali pa se je pač samo vdal svoji povprečnosti, da je preživel.

p.s. da ne boš razumela, kot da tvojega očeta česarkoli obtožujem ... želim le povedati, kako ljudje funkcioniramo v nekem momentu. Različno. In hvala bogu, da je temu tako. Tudi če se vedno ne izkaže za najboljšo izbiro, vsaj dokazujemo, da nismo (še) roboti.

< Sporočilo je popravil nejcko -- 6.6.2016 23:52:40 >

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 216
   RE: Trump - bo prvi ali ne?
7.6.2016 6:17:50   
liliana

IZVIRNO SPOROČILO: ronja

Pa zakaj misliš, da se delo in socialni transferji izključujejo? Mi prejemamo otroški dodatek, smo ga prej, ko sem še delala in ga tudi zdaj, ko sem brez službe. Pa sem delala prej in delam tudi zdaj, samo da zdaj pač za večino svojega dela nisem plačana. Kar pa ne pomeni, da nikoli nič ne delam. Delam stvari, za katere so nekateri plačani, vendar jih pač delam brezplačno;). Saj ni edini način, da kaj pripomoreš k državi z davki in denarjem. Ker ima delo lahko vrednost, čeprav ni plačano:).



Prispevek dela k družbi (ki je plačano)i mora biti večji kot prispevek dela, ki ga delamo iz veselja, torej ni plačano.....če želimo, da bo družba uspešna in da bodo socialne transferje dobili tisti, ki jih zaslužijo.......in delo in socialni transferji se ne izključujejo, samo socialni transferji so odvisni od tistega dela, ki je plačano in od katerega so plačani davki in prispevki.......

Ma, ne, ljudje danes pač nismo navajeni bit brez vode 2 dni. Smo razvajeni. Če pa ni, pa se hitro prilagodimo, človeška vrsta je zelo iznajdljiva in prilagodljiva:). To, da nam pa ni treba, je pa super.


Hitro se prilagodimo v času kake večje elementarne nesreče ali vode.....drugače svojega razkošja ne damo tako hitro.......ker kot pravijo, navada je železna srajca in ljudje nismo več skromni.....

Lili, ne vem za cel sektor, ti pa lahko povem za raziskovalni del: tu so plače nižje: prej je raziskovalec, ko je doktoriral, dobil plačo raziskovalca (večjo od recimo mladega raziskovalca, ki ni samostojen), zdaj dela za enako plačo. Zaposlovanje pa je zelo omejeno - vsako novo zaposlitev, mora odobrit nevemkdovse in navadno gre skozi samo, če gre kdo v pokoj, na porodniško (za tisto leto seveda), itd... V sektorju, ki ga poznam, so se vsem skrčili kadri in kadrovska ima veliko več dela, ker so zdaj pogodbe za 2-3 mesece, pa max za 1 leto, prej pa 2-3 leta ali 5 let... Lubi je tudi v javnem sektorju in ima plačo kot najnižji delavec na smetišču pri Snagi (gospodarstvo) - to je preverjeno;).


Tiste, ki jih jaz poznam iz javnega sektorja (precej je učiteljic) se jim plače niso znižale......pa tudi zaposluje se precej......

Delavci v podjetjih, ki odstranjujejo odpadke pa imajo povsod "velike" plače.....tudi pri nas.....kar je nekako logično, ker drugače ljudje ne bi bili motivirani iti praznit kontejnerje in rovarit po smrdečih smeteh.......

Kdo pravi, da nič ne poskušamo? Pač še ne znamo, pa se malo lovimo;). Ne vem, zakaj misliš, da pa nič ne poskušamo ali delamo. Saj bi znoreli tako! Samo pač ko greš na neko področje, ki ga res ne obvladaš, si na začetku kar malo lev. Potem se lahko malo ustrašiš, če ne delaš vsega narobe in zato se še malo počasneje učiš... Pač nismo vsi popolni, delamo napake, strah nas je itd... Kar pa ne pomeni, da pač čakamo na godoja;).


Nejcko je dala prispodobo, jaz sem ji s prispodobo odgovorila......

Ja, čisto normalno je, da se na novem področju loviš, vendar to še ne pomeni, da se je treba kot pijanec plota držati starega področja, da ne bi sprobal nečesa novega......

Sama sicer tudi čutim neko kolektivno krivdo za neandertalca in samo upam, da se ga je malo pa le skrižalo med nas (po eni teoriji, mogoče so res moške pobili, ženske vzeli, kar sicer za tiste ženske tudi ni ravno dobro, ampak če niso pobili otrok, je že bistveno boljše...)


Zanimivo mi je, da čuti kolektivno krivdo za neandertalca (za tisto, kar se je zgodilo pred 25.000 leti.....istočasno pa meni očitata "kolektivno krivdo za potrošništvo, za krizo", za to, kar se dogaja danes in tu......torej, občutita krivdo za nekaj na kar nista imeli vpliva, ne občutita pa krivde za nekaj na kar imata vpliv...

Nočem nosit oblek, ki so jih šivali v groznih pogojih. Vendar če jih dobim in tega ne vem -kaj naj?


Zdaj, lahko je nekaj variant: ali res ne veš, ali se delaš, da ne veš, ali pa presodiš, da je vseeno boljše, če jih vzameš, tudi če veš, da so bile šivane v za nas groznih pogojih......sicer pa "poceni" obleka sigurno ni šivana v EU, ker potem ne bi bila poceni......je skoraj 100 % šivana na bližnjem vzhodu, kjer delajo v za nas groznih pogojih, zato so pa stvari poceni od tam........




(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 217
   RE: Trump - bo prvi ali ne?
7.6.2016 6:27:05   
liliana

IZVIRNO SPOROČILO: nejcko

In kar jaz pogrešam, je ravno to, da si ne vzamemo več časa za ta temeljni premislek - kaj je sploh še smiselno in predvsem, kaj je naš cilj. To, da bi poskušali popraviti slabe stvari, še ne pomeni nujno, da bi se morali odreči "udobju", ki ga imamo.
Saj s tem, ko smo priznali in obsodili genocid, rasizem in suženjstvo, tudi nismo nehali živeti v Avstraliji in Ameriki, nismo se odpovedali zdravilom, elektrarnam in vlakom. Vse dobre stvari smo obdržali, slabe pa smo obsodili in jih skušamo nadomestiti z boljšimi.



Glej Nejcko, ti hočeš, da bi imeli nekako vsi enako......da ne bi bilo razlik med bogatimi in revnimi......torej se mora tisti, ki je bogati odreči delu svojega bogastva, da ga bo dobil reven.....ne gre drugače......tudi tu gre zgolj za "porazdelitev".......in spremembe ne morejo biti na tak način, da si nič ne bi spremenilo.....

Saj s tem, ko smo priznali in obsodili genocid, rasizem in suženjstvo, tudi nismo nehali živeti v Avstraliji in Ameriki, nismo se odpovedali zdravilom, elektrarnam in vlakom. Vse dobre stvari smo obdržali, slabe pa smo obsodili in jih skušamo nadomestiti z boljšimi.


Saj s tem, ko obsojamo potrošništvo in globalizacijo ga tudi ne nehamo živeti.......user posted image Ker, ko smo obsodili suženjstvo in genocid, teh stvari (vsaj legalno) več nismo počeli......ko pa obsojamo potrošništvo pa še naprej na veliko kupujemo.......

To in samo to mene pri vsem tem moti, ta determiniranost, ta vsiljena nujnost nečesa, kar sploh ni nujno, da je nujno (dobro).


Seveda ni potrošništvo nujno......smo ga pa z vsemi štirimi sprejeli.......nihče nam ga ni vsilil.......




(odgovor članu nejcko)
Neposredna povezava do sporočila: 218
   RE: Trump - bo prvi ali ne?
7.6.2016 10:00:49   
ronja
In tvoj oče je preživel Jugo in njen sistem. Res morda ni mogel izpolniti vseh svojih potencialov, ampak preživel je. Verjetno tudi ne zelo slabo. In ima hčerko z doktoratom. Del svojih upov je verjetno doživel. Zahvaljujoč bivšemu sistemu. To, da je hčerka brez službe, pa je realnost današnjega sistema. In če ga vprašaš, kateri sistem je torej boljši, kateremu (je) bolj zaupa(l) ... očitno bivšemu. Če mu ne bi, bi skliznil v ZDA. Če se ne motim, mu nihče ni tega preprečeval ... ali pa se je pač samo vdal svoji povprečnosti, da je preživel.

Je preživel, ja:). In tudi on v tisti jugi naredil dr. in bil v enaki poziciji kot jaz en čas:D. Zgodovina se ponavlja, haha:D. Ne vem, če bi rekel, da je bila Juga boljši sistem. Navadno so starejši ljudje vedno malo nostalgični, vendar pa mislim, da misli, da se da zdaj več naredit, v tem sistemu... Malo mu je škoda vseh energij in potenciala in ga razumem. Tudi meni je tega škoda zdaj. Zakaj ni šel v ZDA? No, tega ga pa res še nisem vprašala, ni ravno tip za avanture bi bil verjetno najboljši odgovor:D. Verjetno iz istega razloga kot jaz zdaj ne grem.

.in delo in socialni transferji se ne izključujejo, samo socialni transferji so odvisni od tistega dela, ki je plačano in od katerega so plačani davki in prispevki...

Se strinjam in kot sem že parkrat rekla, bi rajši, da bi bilo honorarno, avtorsko, itd... delo manj obdavčeno in bi dobivala manjše transferje. Bila bi na boljšem tudi finančno.

Tiste, ki jih jaz poznam iz javnega sektorja (precej je učiteljic) se jim plače niso znižale......pa tudi zaposluje se precej...

O učiteljicah se je moje mnenje precej spremenilo odkar hodita moji punci v šolo:D. Ne na boljše;). Aja, lili, veš, da se je prejšnji teden zgodilo 2. v tem šolskem letu, da je učiteljica pod. bivanja pregledala nalogo moji tamaliuser posted image .

Meni je všeč, da imajo smetarji dobre plače! Vedno sem bila za to! Samo pravim, da so dela, ki so fizično in umsko naporna, zahtevajo pa še kar precej znanj zraven, pa so plačana enako ali kanček slabše... Pa ne vem, če je 900€ dobra plača. Ni hudo, ampak težko bi pa rekla, da je to neko razkošje;).

Ja, čisto normalno je, da se na novem področju loviš, vendar to še ne pomeni, da se je treba kot pijanec plota držati starega področja, da ne bi sprobal nečesa novega...

Seveda ne. Ampak moraš vzet v zakup, da potem pač nismo na novem področju takoj uvau. Ker ga ne poznamo in zahteva lahko čisto druge pristope in znanja... Pač traja... In vmes nismo ne vem kako produktivni (v smislu plačevanja velikih davkov).

Zanimivo mi je, da čuti kolektivno krivdo za neandertalca (za tisto, kar se je zgodilo pred 25.000 leti.....istočasno pa meni očitata "kolektivno krivdo za potrošništvo, za krizo", za to, kar se dogaja danes in tu......torej, občutita krivdo za nekaj na kar nista imeli vpliva, ne občutita pa krivde za nekaj na kar imata vpliv...

Sama iskreno nimam občutka, da bi prav dosti prispevala k temu zloopevanemu potrošništvu. Enako občutim kot za neandertalca. NI bilo prav in ja, imam od obojega tudi jaz koristi, vendar če bi me vprašal, bi rajši, da je drugače. Pa me noben ne;).

Lili, ne delam se: dejansko nimam pojma, katere obleke, ki jih dobim, so stale veliko in so bile šivane v ok pogojih in katere ne, dobimo različne obleke, jaz pa se na znamke ne spoznam in ne vem, katere delajo v takih in katere v drugačnih pogojih. Ne ločim tega, kaj je bilo drago in kaj poceni. Tako kot ne ločim na pogled telesa 40 letnice in 20 letnice, če imata obe ok postavo (zadnjič enkrat sva šli s 43 prijateljico na plavanje in ti rečem, da ne bi nikoli, ampak res nikoli ji dala teh let). Ne ločim teh zadev. In tudi če bi jih, nisem ravno prepričana, da je boljše, da kupiš novo coto kot da ponosiš staro, ki jo je nekdo že kupil in dal stran... Ker kupljena je že bila, za okolje je pa boljše, da ne kupujem še nove.

ko pa obsojamo potrošništvo pa še naprej na veliko kupujemo...

Pa daj mi povej, kaj je to grozno veliko, kar kupujemo? Ker meni res ni jasno!
- Hrana, ki jo kupimo, nam ne zgnije, torej jo vso pojemo. Noben ni predebel, torej očitno pojemo toliko kot porabimo. Lahko bi kupovali drugačno hrano, ampak navsezadnje bi morali kupit enako kalorij, da bi bili vsi siti. Večinoma ta hrana ni pridelana ne vem kje, ampak blizu.
- Od cot je bila zadnja reč, ki sem jo kupila mordc od Lisce, šivam pri nas;). Predzadnja pa modrc za dojenje, tudi šivan v eu. Zato res ni bilo nikomur hudega;).
- Igrače? Vsi starši na svetu dajo otrokom kaj za osebne in večje praznike, če le lahko... Nimam občutka, da bi mojim otrokom vse iz riti gledalo, vsega se veselijo, z večino stvari se igrajo, torej očitno ni tako grozno. Preživeli bi seveda z manj, ampak to je to, čemur reče nejcko dostojno življenje. Ne zdi se mi preseravanje, ne dobijo vsega, kar se jim zahoče in ne težijo, da bi vse imeli. Tavelika si je želela joga mat za novo leto, recimo. Nobena taka reč. Dobila ja pa delanega v Švici, kjer ni nihče bil izkoriščan;). Rajši malo in dobro.
- Kaj smo še kupili? Zadnjič tastu tv za rd, pri tem, da sta imela še tisto staro, tadebelo tv, ki je že lep čas stisnila sliko na sredini, da jo je čisto nemogoče gledat (slika je bila take oblike kot peščena ura:D). Ja, tast bi preživel brez tega. Vendar je imel 70 let in če mu lahko naredimo veselje, zakaj ne? Od enega tvja na 20 let, ne bo nihče revež. Toliko so si privoščili tudi ljudje v Jugi, ko še niso nič izkoriščali vzhoda;). In če porabimo enako, se mi zdi, da tudi ne izkoriščamo bolj.
- Sesalec?:D Ta je izdelan v celoti v EU in ni bil ravno poceni;). Šivalni stroj pred 10 leti? Delan v Švici (zato pa še vedno tako lepo dela:). Pralni stroj, ko se je stari pokvaril? Zdajšnji iz Turčije, prejšnji je bil slovenski (bi spet vzela tega, pa sva bila res na tesnem, ker smo se ravno selili, ko je crknil). Pralni stroj imajo tu vsi in upam, da ga bojo imeli lahko vsi tudi v 3. svetu. To se mi ne zdi pretirano potrošnišvo.
- Miza in stoli? Iz slo. Kuhinja? Italijanska. Otroška hišica na vrtu? Slovenska, iz slo. lesa, pobarvana s slo. barvami. Edino za vijake nimam pojma, od kod so jih slovenci dobili;).
- Potem ostanejo samo še male prčkarije, ala škarjice za otroke, lepila itd... in to je res lahko od bogvekod, ker niti nimaš izbire - vse je narejeno tam in otroci pač rabijo kake škarje (vsaj moji;). Je preživeli bi z manj in če bi zato dejansko imel en mali revež pitno vodo, bi takoj zamenjala. Vendar se bojim, da ne bo nič na boljšem, če ne bom kupila tistih škarjic.

Kaj je tisti strašni naglavni greh? Ker mi res ni jasno! Kar kupujem drugega, je za to mojo novo pot, hehe, če bo ratalo in večinoma niso ravno poceni Asia-made zadeve, razen če jih pač tu samo prepakirajo, kar je tudi možno, vendar res ni v moji moči to izvedet. Veliko teh zadev pa dobesedno delajo v Nemčiji/Franciji/... kjer ljudje niso ravno slabo plačani;). Pri dostih stvareh pa ne veš ali sploh nimaš izbire: ko kupuješ blago, nimaš pojma, od kod je. Sama bi veliko rajši dobila Češko blago, ker to je bilo vedno zelo dobro, niso uporabljali nobenih tahudih strupenih barvil in vem, da niso pogoji taki kot v Aziji, kjer nimam pojma, kaj se dogaja. Vendar ti tega prodajalka ne ve povedat. "Moja" trgovinica z blagom pa ne dobiva več blaga iz Češke že lep čas... Italijanska roba, ki je bogve od kod... Naj bi bila iz It., tkana tam, bombaž pa gotovo ni od tam;). Pa smo tam;). Ampak glede na to, da naših cot rk noče, verjetno ne trošimo preveč cot, če so preveč zgonjene, ko jih damo stran:D.

Je pa recimo problem pri knjigah: nekdo pravi, da pri amazonu ne delajo dobro z delavci, vendar do tuje knjige tu ne moreš prit drugače, ker tudi naše knjigarne naročajo prek amazona... Kadar se da, naročim direktno od avtorja, samozaložbe, itd... vedno pa to ni mogoče. In to je edina taka reč, da vem. Tiskane so pa skoraj vse v Aziji...

Glej, ko sem študirala, sem delala prek šs za 2$/h. In sva šla z lubijem na Kubo in tam so ljudje kao ful bogi, vendar klošarji niso sprejeli manj kot 1$ (takrat sta bila $ in € približno isto). Jaz sem za to delala pol ure. In seveda smo grozni, ker pač ne damo vedno pol ure dela sitnemu klošarju. Ja, j* ga. Zato nimam občutka, da bi bila izkoriščevalka, res ne. Kadar sva kamorkoli potovala, sem nosila svoje normalne cote in jih nikoli ni nihče hotel - pa sva potovala po revnejših predelih... Lubija so prosili za majce, jih je hotel dat, jim niso bile všeč, je rekel, da naj si sami izberejo iz tega, kar ima, pa ni bilo nič ok, ker niso bile polo:D. Podobno je zdaj.

Ne strinjam se, da se ne moremo prilagodit nazaj, na manj, brez neke katastrofe (vojna, nesreče). Ko sva z lubijem začela skup živet in sva imela oba službi za 8h in nič otrok, sva si lahko privoščila več in nama je bilo fajn, hkrati sva vseeno veliko našparala, ker sva vedela, da ne bo vedno tako. Zdaj imamo manj, pa zato nič ne obupujemo. Ljudje se prilagodimo. Veva, da otroci stanejo, ni nama to neko presenečenje;).

Seveda ni potrošništvo nujno......smo ga pa z vsemi štirimi sprejeli.......nihče nam ga ni vsilil...

Se strinjam, da nam ga nihče ni vsilil. Vendar se ne strinjam, da samo trošimo ko budale. NImam občutka, da bi na veliko zapravljala, pa če se na glavo postavim, ne. Ja, ne sekiram se v trgovini, če kupim kaj, kar ni najbolj nujno, vendar glede na to, da to nikoli ne stoji, verjetno ni odveč. Preživela bi brez smokija sem pa tja, definitivno, bi pa te kalorije vseeno morala nekje dobit, sicer bi bila podhranjena, ker sem pač zelo na spodnji meji. Preživela bi z veliko manj cot, kar tudi sem, dokler pač nisem dobila teh 5ih škatel:D. Glede na to, da na rk pravijo, da imajo moje cifre res ogromno takih cot, se mi zdi, da je čisto ok, če jih ponosim, ker ne bo imel nihče nič več, če jih dam stran. Res ne vem, kaj je tisto grozno potrošništvo, ki se nam ga ves čas očita... Česa konkretno kupujem preveč?

< Sporočilo je popravil ronja -- 7.6.2016 10:09:45 >


_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu nejcko)
Neposredna povezava do sporočila: 219
   RE: Trump - bo prvi ali ne?
7.6.2016 10:21:06   
ronja
ko pa obsojamo potrošništvo pa še naprej na veliko kupujemo....

Kaj tako na veliko kupujemo?

Lej, za neandertalca imam občutek kolektivne krivde, ker se je to zgodilo prej, to so naredili moji predniki... Nisem bila jaz nikoli za to, vendar so ti geni v meni in imam posredno koristi od tega... Geni ljudi, ki na veliko kupujejo in trošijo pa niso v meni, ker živimo zdaj, vzporedno, oboji hkrati. Zakaj bi bila jaz kriva, če sosed kupuje novo barko? Če jo je moj dedek in sem jo podedovala, pa lahko imam občuek krivde. Štekaš? MOja starša ne trošita ne vem kaj za stvari iz Azije. Očetovi hobiji so zelo specifični in rabijo stvari, ki jih tam niti ne znajo delat, ker še nimajo teh znanj, glede tega ima Evropa ipak še malo prednosti. Mama vlaga v vikend, kjer gre denar lokalnim delavcem in za material, kupljen tam (predvidevam, da peska in lesa glih ne vozijo iz Kitajske na otočke v Jadranu:D). Enako je delal v Jugi (takrat je to delal oče, to je edina razlika:D). On gre včasih na masažo, ona v savno. Od tega niso v 3. svetu nič izkoriščani, to so storitve tu, za katere ne rabiš izkoriščat 3. sveta. Če so moji predniki glede potrošništva ok in sama nimam občutka, da bi tako grozno pretirano trošila, kot nam ves čas očitaš, zakaj bi se morala počutit krivo? Jaz od sosedove barke nimam nič, samo štorasto je, kadar cel parkplac zasede:D. Zakaj bi se morala počutit krivo za to? Od tega nimam koristi. Če dobim obleke, ker nekomu niso več prav, to ni zaradi potrošništva. Tudi v Jugi jih ne bi več nosili, če so premale. Res jih dobim več, kot bi bilo treba, vendar jih potem tudi dam naprej.

Od iztrebljenja neandertalca pa imam posredne koristi, kot od vsega ostalega... Od globalizacije imam ogromno koristi, nikoli jih nisem zanikala. Samo potrošništvo pa... ne vem, tu res ne čutim tega, se priporočam, da mi razložiš, ker bi rada razumela.

_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu liliana)
Neposredna povezava do sporočila: 220
   RE: Trump - bo prvi ali ne?
7.6.2016 11:30:51   
nejcko
IZVIRNO SPOROČILO: liliana


IZVIRNO SPOROČILO: nejcko

In kar jaz pogrešam, je ravno to, da si ne vzamemo več časa za ta temeljni premislek - kaj je sploh še smiselno in predvsem, kaj je naš cilj. To, da bi poskušali popraviti slabe stvari, še ne pomeni nujno, da bi se morali odreči "udobju", ki ga imamo.
Saj s tem, ko smo priznali in obsodili genocid, rasizem in suženjstvo, tudi nismo nehali živeti v Avstraliji in Ameriki, nismo se odpovedali zdravilom, elektrarnam in vlakom. Vse dobre stvari smo obdržali, slabe pa smo obsodili in jih skušamo nadomestiti z boljšimi.



Glej Nejcko, ti hočeš, da bi imeli nekako vsi enako......da ne bi bilo razlik med bogatimi in revnimi......torej se mora tisti, ki je bogati odreči delu svojega bogastva, da ga bo dobil reven.....ne gre drugače......tudi tu gre zgolj za "porazdelitev".......in spremembe ne morejo biti na tak način, da si nič ne bi spremenilo.....




To pa ni res, liliana. Če bi se mi dalo iskati med vsem svojim nakladanjem tukaj gor, bi ti lahko celo dokazala, da sem celo nekje zapisala, da je meni povsem logično, da ima nek direktor višjo plačo od čistilke, ker nosi tudi večjo odgovornost.
Meni je sporno to, da so med plačami tako ogromne razlike, da ima npr. en maneger 10.000 bruto plače, njegova čistilka pa 750 bruto. Prosim te, liliana, povej mi, če se tebi to zdi prav. Meni je to sprevrženo, resnično.
Pa se mi ne bi zdelo sprevrženo, če bi v naši državi bil tak standard, da bi čistilka s temi 750 € bruto lahko lepo preživela mesec (plačala vse položnice, kupila raznovrstna živila, ki jih človek, predvsem pa otroci potrebujemo za zdrav razvoj), kupila otrokom par čevljev na sezono ... brez da bi skoz pogledovala v denarnico. In ne nazadnje, da bi si komot privoščila 14 dni dopusta v prikolici/hotelu/apartmaju v Poreču. Ker menim, da si vsak človek, ki dela, zasluži dopust. Dopust v pravem pomenu besede.

Torej, če bi si čistilka za svojo plačo vse to lahko privoščila, bi mi bilo malo mar, če bi si njen direktor imel deset_ jurjev bruto plače, če bi si vsak dan kupil nove čevlje, imel privat letalo in hodil na dopust na Maldive. Verjemi, povprečna čistilka si tega razkošja niti ne želi. Želi pa dostojno preživeti, sploh če pošteno dela.

Da ima direktor deset_ jurjev plače, me tudi ne bi motilo, če bi v primeru stečaja firme tudi sam ostal brez plače, kakor pusti brez plače svoje delavce in čistilko. Ne bi me motilo, če bi ugotovili, da je firma propadla, ker jo je načrtno izčrpaval, delal neke poslovne čire čare in načrtno podjetje in delavce izpostavljal tveganju, in bi za vse to lepo odgovarjal s svojim premoženjem.
Ne bi me motilo, da bi v primeru, da delavcem ni plačeval prispevkov, država ta neplačani denar vzela z njegovega računa.

To, vidiš, liliana, to bi upravičilo njegovo višino plače. Da je samo direktor, pa pač višino njegove plače (sploh v primerjavi životarjenja čistilke) nikakor ne upravičuje.

In če ima (vsaj v teoriji) direktor odgovornost do zaposlenih, potem bi morali imeti tudi bogati odgovornost do revnih, odgovornost do družbe na sploh. Kar pa definitivno ne pomeni, da bi se morali odpovedati svojemu bogastvu.

Kdo bolj onesnažuje okolje - revež, ki se na šiht vozi s kolesom ali eno staro corso in gre na dopust v šotor, ali bogataš, ki zakurbla svojega hudega terenca, da se odpelje na šiht, dopustuje na svoji 20-metrski jahti in gre v šoping v NY s privat letalom?
Kdo kupi (in posledično zavrže) več potrošnega materiala, kot so čevlji in obleke in torbice?
Kdo pogosteje menja svoje mobilce, tablice, računalnike itd.?

Tisti, ki ima, a ne? Kajti tisti, ki ima, lahko tudi da


Glede potrošništva ti je pa ronja lepo napisala.
In jaz se pridružujem njenemu vprašanju - kje ti vidiš tako silno potrošnišvo?

BTW - praviš, da nam potrošništvo ni bilo vsiljeno. No, ja ... jaz se ne strinjam. Res je šlo eno z drugim z roko v roki, ampak spet imajo večjo odgovornost tisti, ki imajo v rokah denar in moč.

Včasih so izdelali en pralni stroj, ki je delal tudi do 20 let. Danes je dobiti pralni stroj, ki ti bo delal 5 let, skoraj pravi mali čudež. Če že obstaja, si ga pa nekdo z minimalcem lahko kupi ravno 1x na dvajset_ let, ja. Potem pa nimamo gospodarske rasti, a ne.
Kdo si je izmislil gospodarsko rast? Čistilka?
Komu gospodarska rast najbolj služi?
Dvomim, da čistilki. Kljub temu, da pravijo, da imamo končno spet gospodarsko rast, čistilka pride s svojim minimalcem komaj in na škrge čez mesec.
Zavoljo višje gospodarske rasti torej čistilka nima višje plače, medtem ko so bonitetne ocene naši državi zrasle, posledično so zrasle delnice nekaterih podjetij, delnic pa gotovo ne poseduje čistilka, kajne?


< Sporočilo je popravil nejcko -- 7.6.2016 11:39:37 >

(odgovor članu liliana)
Neposredna povezava do sporočila: 221
   RE: Trump - bo prvi ali ne?
7.6.2016 11:53:30   
ronja
To, vidiš, liliana, to bi upravičilo njegovo višino plače.

Podpis. Pod vse ostalo tudi, ampak to je tisto glavno. Plače se zelo razlikuje, odgovornost pa ne.

_____________________________

http://vecna-optimistka.blogspot.com/

(odgovor članu nejcko)
Neposredna povezava do sporočila: 222
   RE: Trump - bo prvi ali ne?
7.6.2016 19:45:55   
liliana
Bom odgovorila obema kar z razmišljanjem neke druge osebe.....bo potem mogoče bolj razumljivo.......user posted image

http://www.razpotja.si/potrosnistvo-in-revscina-v-druzbi-obilja/

Izpostavila bom pa dva odstavka iz zapisanega:

Eden izmed njegovih preprostih, samoumevnih in vendarle tako prodornih uvidov je enostavna trditev, da danes vsaj v večjem delu sveta živimo v družbi obilja. Če se ozremo v zgodovino, bomo kmalu ugotovili, da nobena družba še ni bila materialno tako preskrbljena, kot je naša. Samo ozrimo se okoli sebe in nase: najbrž ne trpimo zaradi mraza, pomanjkanja vode ali hrane, ljudje ne umirajo na cestah zaradi okužb ali nizkih higienskih standardov, vse več bolezni se uspešno zdravi, težko bomo našli koga, ki umira od pomanjkanja osnovnih dobrin, matere, ki nima otroku kaj dati pod zob, itd. Ne trpimo zaradi pomanjkanja osnovnih dobrin. Nasprotno: vozimo se z avtomobili, uporabljamo računalnike, pameten telefone in iPade, otrokom izbiramo igrače, prehranjujemo se z otrobi, ki so bili nekoč namenjeni živini, in se izogibamo mastnemu mesu, ki je bilo nekoč luksuz.

Kdo bo morda rekel, da je vsega kriva potrošniška družba, njeno vsiljevanje določenih vrednostnih sistemov in oglaševalska manipulacija. Sama pač menim, da odgovornosti ne moremo v neskončno prelagati zgolj na sistemske napake in »lumpe oglaševalce«. Tej lumpi oglaševalci in prodajalci tako na primer ponujajo nov avtomobil, ki ga seveda dobiš takoj, odplačuješ pa postopoma z mesečnim obrokom 100 evrov (da, najbrž ga odplačuješ 15 let). In to je drugi primer moje znanke, ki je potrebovala nov avtomobil in se zagledala v lepotca s takšno ponudbo. Punci sem seveda povedala: glej, nimaš redne službe, delaš v tovarni za 500 evrov na mesec, 100 evrov ti bo nekoč morda pomenilo hrano za pol meseca. Avto je vseeno kupila. V družbi obilja ljudje očitno ne premišljujemo več o materialnih pogojih našega bivanja.
Če iz sedanje pozicije situacijo pogledamo v nazaj, se zdi – kot vedno, ko stvari pogledamo v nazaj – vse logično in koherentno. Najprej imamo hiperprodukcijo, nato imamo potrošniško družbo in naposled – kaj pa drugega – dolžniško krizo.


(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 223
   RE: Trump - bo prvi ali ne?
7.6.2016 20:30:38   
liliana
Bom replicirala še na plačna nesorazmerja oz. na razliko med plačami čistilke in managerja.....

Vrednost managementa je v domeni lastnikov podjetij.....ta oz. ti se odločijo, kako in koliko bodo plačali management, kako ga bodo nagradili v primeru dobrega poslovanja in kako ga bodo kaznovali v primeru slabega poslovanja.......ker je v Sloveniji država še vedno lastnica večjega dela našega gospodarstva ta nastavlja managerje.....in tudi v teh podjetjih so managerske plače precej visoke (nampram podjetjem, kjer država ni lastnik)......ob bok tem 10.000 EUR bruto plače se potem takoj lahko postavijo zdravniki in nemalokrat tudi profesorji po fakultetah, ki imajo z raznoraznimi dodatki, podjemnimi pogodbami prav tako mesečni priliv ene 10.000 EUR bruto (njihova čistilka pa prav tako minimalca).......

Kar se tiče neplačevanja prispevkov delavcem.......potem bi morali vzeti del dohodka ne samo managerjem, tudi onemu na DURSu, ki je odobril to neplačevanje prispevkov, ker brez tega podpisa ni šlo (in to ni naredil navadni referent) in nadzornim organom, ki so verjetno nadzorni zato, ker nadzorujejo delo managementa.......

Tako da zadeva je večplastna.....verjetno pa nikjer na svetu čistilka ne dobi enake plače kot manager, zdravnik, razvojni raziskovalec (pa ronja ne mislim sedaj raziskovalca, ki še študira, s 4 urnim delavnikom v eni od naših "znanstvenih" ustanov), računalniški inženir.......

Imamo pa socialni sistem (na katerega tako radi pozabimo), ki poleg 750 EUR primakne tudi kaj k plači čistilke.......res je pa, da nikoli ne bo tako visoka kot je plača zgoraj omenjenih skupin.......

Torej plačne razlike so in bodo......so bile in bodo vedno......vendar zaradi onega "članka", ki sem ga prilepila post višje, kjer je lepo razloženo, zakaj se kljub vsemu obilju vidimo kot reveži......



(odgovor članu liliana)
Neposredna povezava do sporočila: 224
   RE: Trump - bo prvi ali ne?
7.6.2016 23:36:31   
nejcko
Liliana,

najprej bom (spet) naredila to, česar ti v tej in v vseh podobnih debatah nisi nikoli naredila - ne vem, zakaj; morda nisi sposobna, ne zmoreš ali pa enostavno nočeš narediti - priznati "nasprotniku", sogovorcu, da ima TUDI on nek svoj prav.
Ja, vse to, kar je napisano v zadnjih dveh tvojih postih, drži. Nihče ne zanika tega. tudi jaz sem večkrat napisala, da tega brezumnega kreditiranja ne razumem. Pa vendar - in od tod moj očitek tebi, da si ozkogleda - človek je večplastno bitje in kot takega, ga je treba tudi večplastno presojati.
Ti pa na človeka gledaš zgolj in samo z ekonomskega vidika.
Ekonomija je v zgodovini in razvoju človeštva zelo zelo mlada veda. Človek ni skupek številk in bilanc in računov. Človek je kompleksno bitje, kljub vsej znanosti in tehnologiji znanstveniki še niso odkrili resničnega delovanja človeških možganov, delovanja njegovega hotenja in čustvovanja.

Človek je skupek bioloških, fizikalnih, psiholoških, socioloških, ideoloških, kognitivnih ... tenzij. In samo kot tak je lahko prišel do stopnje, na kateri smo zdaj. Samo kot tak je lahko konec koncev postal bitje ekonomije, tudi bitje ekonomije in ne zgolj in samo bitje ekonomije.

Zato je presojanje kateregakoli človeka zgolj in samo z vidika ekonomije v prvi vrsti krivično, v drugi pa zelo zelo ozkogledo.

Ja, res je neumno, da se gre oseba z nestalno službo za minimalca zakreditirat za nekaj let. Ampak tudi neumnost je človeku lastna enako mnogo kot pamet.

Pa obrnimo primer ... evo, temelji na tebi tako priljubljeni filozofiji fleksibilnosti. Kaj fleksibilnost pomeni v resničnem življenju, resničnega človeka. Mene, naprimer. Ker bom opisala svoj primer.

Pred leti sem bila nezaposlena. Dva otroka, nič kreditov, nič limita, en star avto, s katerim se je mož vozil na šiht iz LJ v cca 15 km oddljen kraj. Avto je potreboval, saj današnji javni prevoz ni več tak, kot je bil nekoč, ki se je orientiral po delavskemu narodu. Danes ljudje ne delajo več od 6.00-14.00 ali od 7.00-15.00, kot so delali vsi (vsi ali pa velika velika velika večina!!!) delavci nekoč, ampak vsak začne, kakor pač določijo v firmah. Javni prevoz se je zaradi izgub pač temu tempu prilagodil in delavec posledično ne more vedno računati nanj in se ga psluževati.
Mož je torej potreboval avto.
Pa dobim službo. V 50 km oddaljenem kraju, pogoj za zaposlitev - lasten prevoz. Zaposlitev je bila začasna (dobre tri mesece) z možnostjo podaljšanja (za čas nadomeščanja). Delo je bilo treba nastopiti takoj.
Jaz pa brez avta oz. dilema ... naj jaz vzamem avto za začasno službo, in mož pusti redno službo?
Naj vzameva kredit za nov avto -le kdo ga nama bo dal?
Prihrankov nisva imela, saj sem bila nezaposlena ... torej, kaj?

Za začetek mi je prijateljica posodila svoj avto. Avtov se načeloma ne posoja, to vemo vsi, ampak mi ga je, hvala ji večno. Kaj bi v obratnem primeru, ne vem. bila bi brezposelna še naprej.
Potem so mi starši posodili denar za nakup avta - rabljenega, seveda.
Ker sem se dnevno vozila 100 km v obe smeri, in ne po AC, ampak po precej zoprni in nevarni cesti, veliko odsekov popolnoma neobljudenih, si pač nisem mogla "privoščiti" ene kripe, a ne, saj sem vendarle doma imela dva otroka.
Kupila sva nekaj srednjega. Imela sva neznansko srečo, avto je bil brezhiben.
In skoraj vse leto službovanja sem ga odplačevala svojim staršem - avto je koštal točno moje 4 mesečne plače. Potem pa sem spet ostala brez službe. In en avto sva takoj prodala.

Kaj moj primer sporoča?
Da te življenje včasih prisili v nakup dveh avtomobilov. Danes brez lastnega avta skoraj ne dobiš več službe. Če sta torej zaposlena oba, sta dva avta nujno zlo in ne luksuz.
Tudi brez mobitela te danes skoraj nihče ne bo zaposlil, saj delodajalci čedalje bolj pričakujejo, da si jim skoz na razpolago.
Tudi računalnik je nujno zlo, saj delodajalci zahtevajo računalniška znanja, dostopnost preko e-pošte.

Da ne govorim o tem, da v nekaterih službah obstaja kodeks oblačenja, ki te dobesedno prisili v to, da moraš biti skoz novo in lepo oblečen. Pa lepo frizuro moraš imeti. Pa fajn je, če zgledaš lep in fit.

Koga bi ti zaposlila - k tebi pride ženska, peš ali na kolesu ali rahlo prešvicana zaradi vožnje v prenatrpanem busu, z rahlo osivelimi lasmi in 5-centimetrskim narastkom, v trenirki iz KIKa, ti pove, da nima mobitela, da do računalnika lahko dostopa le do 20. ure v knjižnici in definitivno ti ne more sproti, ko bo odhajala s šihta, zapeljati dnevne pošiljke na pošto, ker je pošta ravno kontra avtobusni postaji oz. njenemu domu. Aja, pa še vsega ne more nesti, ker ima samo dve roki in je bila operirana na hrbtenici; Aja, pa še vsak dan bo malček zamudila v službo, tako enih 10 min, ker prej noben avtobus ne pelje.

ali boš zaposlila žensko, ki bo redno s svojim avtom prihajala na šiht in po njem ostajala po potrebi in pri tem ne bo gledala na uro, kdaj ji odpelje zadnji vlak, ki ji ne bo problem skočiti sem ali tja s svojim avtom, da naredi nek službeni opravek, bo nenehno dosegljiva na svojem i-phonu, tudi e-pošta ni problem 24 ur na dan? Pa še lepa in urejena bo ta gospa.


Ja, razlike so obstajale in obstajajo. In verjetno bodo. Vendar skuša človeštvo nenehno te razlike zmanjševati - vsaj tako je bilo skozi vso zgodovino. Imamo zdravila, smrtnost dojenčkov se niža, bolezni se iztrebljajo (pa se pojavljajo nove) ... nekoč je bilo suženjstvo, pa smo ga do neke mere odpravili, a to še ne pomeni, da smo odpravili izkoriščanja, kajne?
Nekoč je bila (absolutna) revščina, kjer so ljudje umirali od lakote in bolezni, in tudi to smo do neke mere skoraj odpravili, a to še ne pomeni, da smo odpravili relativno revščino, hudo razlikovanje.

Če bi znala pogledati preko svojih številk ekonomije, bi vedela, da v sociološkem smislu stroka že vrsto let loči absolutno in relativno revščino. In da se z vsem napredkom prva sicer (in na srečo) zmanjšuje, se pa (na žalost) povečuje slednja.
Če bi znala pogledati preko svojih številk ekonomije, bi vedela, da v psihološkem (celo biološkem) smislu človekova sreča ni odvisna samo od materialnih dobrin (zato smo kljub vsemu, kar nam je nudeno, čedalje bolj depresivni, torej nesrečni).
Če bi znala pogledati preko svojih številk ekonomije, bi vedela, da so v zgodovinskem smislu ljudje (velika velika večina) vedno pridno, pošteno in trdo delali za svoje preživetje, da so bili za to pripravljeni marsikaj potrpeti.

Če sem jaz človek zgodovine, ronja človek sedanjosti in sva obe sposobni videti človeka, posameznika v sej njegovi zagonetni veličini - kdo si potem ti, liliana, da ne znaš, ne zmoreš ali morda celo nočeš prestopiti okvirjev svoje nefleksibilnosti? Stroj, robot iz prihodnosti?

(odgovor članu liliana)
Neposredna povezava do sporočila: 225
Stran:   <<   < Prejšnja stran  7 8 [9] 10 11   Naslednja stran >   >>
Stran: <<   < Prejšnja stran  7 8 [9] 10 11   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:





Smo po 35. letu res prestari za nosečnost?
Ne želite otroka po 35. letu? V redu, ampak ne recite, da ste stari! Razlogov, zakaj imeti otroke po petintridesetem, je...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
Zgodbe malih junakov: 9 dni sem bila v ume...
Sprejeli so me v zelo kritičnem stanju na Infekcijsko kliniko, opravili nujen carski rez, intubirali. Potem sem bila v ...
Otroci, ki se zbujajo zgodaj zjutraj so ...
Se vaš malček zjutraj prebuja skupaj s petelini, ne glede na to ali je delovni dan ali vikend? Imamo dobro novico za vas...
Prvomajske počitnice so najlepše ob morju
photo
Odkrijte popolno spomladansko harmonijo v Adrii Ankaran, zeleni mediteranski oazi. Napolnite se z energijo daleč stran o...




Plenice.
пеперутка16

Kdaj ste otroka začeli odvajati od plenic?