|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  6 7 8 [9] 10   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: Staršem se ne ljubi vzgajati otrok
12.12.2005 8:49:01   
dory
In to, da otrok ne razume "ne", da se od trme meče v tla, da ne zdrži 2 sekundi na miru,... to niso stvari karakterja, to so stvari vzgoje. Ja, je pa primerno, da če ima otrok izpade, skomigneš z rameni in rečeš:"Ja, tak pač je!".



ves viv, pr nas se vsi doma iz dneva v dan borimo in vztrajamo,da bi blo drugace...da te trme ne bi blo ( vsaj v taki meri ne ) pa da se ne bi metal po tleh...mamo hude borbe...in kaksen dan je,ki zaleze in  so dnevi,ko tamal ne jeuser posted image  nic...tko da je tezko posplosvat...

in to da bi clovek sam skomigal z rameni in pustil da se otrok mece po tleh...no to se mi glih ne zdi primerno...mi je gina v postu enkrat lepo odgovorila na par vprasanj, katera zej izvajam doma...je hudo, sploh ker morm bit res ful stroga, predvsem pa vztrajna...in tko sele tamal mal dojema,da mat pa zej mejbi resno misl...

(odgovor članu viv_)
Neposredna povezava do sporočila: 201
   RE: Staršem se ne ljubi vzgajati otrok
12.12.2005 13:19:06   
mamci
no punce prosim vas lepo, kaj pa norite. Pa dejmo ločit razigranost otrok in osnovni bonton. Tisti starši, ki "se skrivajo" za besedami, saj je samo otrok, otroci pač takšni so,... so zame navadni kekci. Naša naloga je, da otrokom pokažemo na normalen način, kaj je vzgoja in zakaj je potrebna. Potrebna je ZARADI NJIH SAMIH. Kaj bo tak otrok, ko bo odrasel in ne bo na primer dobil željene službe, se metal po tleh in jokal al kva????



_____________________________

Otrok raste od mleka in hvale.

(odgovor članu Primoza)
Neposredna povezava do sporočila: 202
   RE: Staršem se ne ljubi vzgajati otrok
13.12.2005 3:19:37   
Samo
Držimo se enega reka - bodi svoboden in obnašaj se svobodno dotedaj, ko začneš nekomu drugemu kratiti njegove/njene pravice. Naj to velja tudi za otroke!

Tudi moja želja je bila, da bi tamala sedela tiho pri mizi in v miru pojedla obrok. Pa se mi zdaj zdi, da bi jo s tem teroriziral. Sprehajanje po restavraciji ji torej dovolim, kakor hitro pa začne početi neumnosti, je tega konec. Kar je povedala Matejka, mi je definitivno preveč, sploh obnašanje staršev.

A smo sami na svetu? Smo vraga! In zato ker nismo, moramo spoštovati soljudi. Kako naj kdo spoštuje nas, če mi ne njega/nje? In ravno to je tisto, kar današnjemu svetu manjka. Poleg vrednot. Pa ne govorim o zavrtosti in konzervativnosti, daleč od tega!

Jasno pa je, da so meje postavljene subjektivno. Za nameček vsak gleda na stvari s svojimi, subjektivnimi očmi. Zato je razpravljati o konkretnih primerih brezpredmetno. Sicer pa to, kar je opisala avtorica teme, v mojih očeh presega meje dobrega okusa.

(odgovor članu mamci)
Neposredna povezava do sporočila: 203
   RE: Staršem se ne ljubi vzgajati otrok
13.12.2005 10:13:12   
kalbo
IZVIRNO SPOROČILO: matejka81

Niti me ne zanima ali si je sosed pri mizi levo 6 nabasal 3 zajemalke ali je prdnila njegova žena in mali rignil. HALO! Saj pa smo v hotelski restavraciji! Pa daj no!


glede uporabe bazena je pa res hudič, da če imaš nanovo ondulirano trajno pa ti jo nagravžni smrkavec poškropi!

In spet, če te froci motijo pojdi v savno, spusti svoj pritisk morda pa se bo kateri izmed razgrajačev v tem cajtu utopil...kaj pa veš.


Ubadaj se s problemi, ki jih ima tvoja generacija ne pa z nečim česa ne razumeš!



Evo citirala sem Frutko.
Madonca, če se že moram postaviti na tvoj nivo, naj ti povem, da imaš res lep beseden zaklad. Kdo je govoril o tem, da je kdo rigal, prdel in podobno? Kje si to vzela? Pa da se bo v tem času kdo utopil in podobne???( to ni smešno, vsaj meni, ne, še prehitro se lahko zgodi kaj takega! S tem se ni za hecat!)
Pisala sem o tem, da so bili otroci nemogoči, celo zaposleni v restavraciji so jih opozorili! In povej mi zakaj bi se morala jaz umikati?? Sem plačala svojo večerjo ali kosilo ali karkoli že in bom pojedla v miru, ne pa da bom pazila, da bo kaka žogica zletela v moj krožnik!!!

Še nekaj ti povem, glede bazena, bazen je dovolj velik, da lahko otrok čofota na drugem koncu, kje ni toliko ljudi. ( se zavedam, da mali ne more sam tega vedet, za to pa ima skrbnike ali starše, ne?)Ne pa da (govorim o 6-7 letniku) skoči v vodo ravno tam ko je kak drug plavalec (še dobro, da mi ni skočil na glavo, no!) In ne nisem imela trajne!! Tako kot je že ena druga omenila, obstaja tudi t.i. čofotalnik (Mali bazenček za otoke).

Ta zadnje mi pa sploh ni jasno s čim bi se naj ukvarjala? Kakšne probleme pa imamo? Mogoče to, da smo pri koncu s študijem, in da kmalu načrtujemo družino? In me zato zanima ta forum in mnenja???? Mogoče ti nikoli nisi načrtovala zato si se pač zanimala za druge zadeve!



Punca, pazi, da se ti tvoji lepi načrti na lepem ne ostavijo na glavo. Starševstvo je nepredvidljiva stvar. Tvoje mladosti pa niti ne štejem v slabo, ker sam nisem dosti strarejši. Pravim le, da si malo mlada za penzionistko.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 204
   RE: Staršem se ne ljubi vzgajati otrok
13.12.2005 10:26:08   
lelaval
Matejka 81 te razumem in se strinjam s teboj. Jaz imam 3 otroke in hvalabogu še nisem doživela česa takšnega z njimi. Je pa res, da hodimo v restavracije, kjer so otroci zaželjeni - ampak kljub temu ne letajo po jedilnici - izjema je MC Donalds. Niti v trgovini še nibilo izgredov, pa nemalokrat grem sama s 3 nakupovat.
Res je veliko v vzgoji, odrekanju svojim potrebam in željam, a če vidim takšne otroke kot ti navajaš, potem se tolažim, da moj večletni trud ni šel v nič. Je pa res, da so nekateri otroci hiperaktivni, vendar tudi za te obstajajo rešitve kako jih res aktivno zaposlit.

(odgovor članu Primoza)
Neposredna povezava do sporočila: 205
   RE: Staršem se ne ljubi vzgajati otrok
13.12.2005 10:28:19   
Seven*
Pri nas smo ocitno vsi nevzgojeni. Ema, Jakob, Seven, BW, Onyx, pa vse bolhe gor na njej. Pa se kaksen zidni pajek, ki je tako nevzgojen, da plete mrezo v kuhinji. Da o mokarjih v moki sploh ne govorim.. Namesto v koruzno moko, so sli v psenicno!!!!

Sorry Viv, nisem si mogla pomagat.. user posted image user posted image user posted image user posted image

(zakaj sem sla sploh tole se brat.. huh)

(odgovor članu viv_)
Neposredna povezava do sporočila: 206
   RE: Staršem se ne ljubi vzgajati otrok
13.12.2005 11:06:19   
BigWhale
Odgovor je precej preprost. Ljudje smo si razlicni, otroci so si razlicni, toleranca starsev je razlicna in toleranca zunanjih opazovalcev je razlicna. Vsak ima pac svoje meje. Debata o tem kaj je vzgoja in nevzgoja pa na nek nacin brezpredmetna, ker imamo vsi svoje standarde.

Lahko pa debatiramo o tem, cesa se je otrok sposoben nauciti pri pol leta, pri enem letu in pri treh letih in na kak nacin ga lahko to naucimo, ter cesa je sposoben razumeti pri doloceni starosti.

Ja, vzgoja se zacne ze ob rojstvu, najprej otroka privzgojis, da bo razlocil barve in videl na dalj kot 20cm. ;)

PS: Seven, pozabila si se na misi, ki so tako prekleto nevzgojene, da vestno ignorirajo strup, ki ga zavod za zdravstveno varstvo se bolj vestno nastavlja po nasi hisi. Ali pa so nevzgojene macke, ki polovijo misi, ki bi morale strup jesti. Saj ne vem natancno. ;)



_____________________________

http://www.lubica.net/bigwhale/blog/

(odgovor članu Seven*)
Neposredna povezava do sporočila: 207
   RE: Staršem se ne ljubi vzgajati otrok
13.12.2005 11:27:37   
Anonimen
Ali je otrok, ki pri petih mesecih NOČE sedeti v materinem naročju, ampak poleg nje na kavču, nevzgojen ali to kaže na potrebo po uveljavnjanju lastne volje? A bi mu bilo treba voljo zlomit in ga prisilit, da dela tako, kot dela večina ostalih?
Ali je otrok, ki gre pri enem letu in pol na sprehodu VEDNO v drugo smer, kot se mu reče, nevzgojen ali kaže to na potrebo po uveljavljanju lastne volje? Ali otrok, ki pri enem letu in pol niti pod razno noče priti izpod balkona, če se mu le malenkostno nakaže, da bi pa lahko že enkrat prišel ven, nevzgojen ali ima pač od nekje dano potrebo po uveljavljanju lastne volje? Ali je otrok, ki na vsakem koraku in ob vsaki priložnosti čuti potrebo, da naredi vse drugače, kot se mu predlaga, pa četudi mu nikoli potem tega ne uspe narediti, ker se mu ali ne dovoli, ali pa se ob tem udari ali mu kako drugače ne uspe tega narediti, razvajen oziroma nezgojen otrok ali ima bogve zakaj tako močno potrebo po uveljanjanju lastne volje?
TU so razlike. Nekateri starši se s takimi stvarmi sploh nikoli ne srečeta in sploh ne veste, da tudi taki otroci obstajajo. Ne dajo se kar tako. Tudi če jim "zlomiš voljo" 100-krat, jim jo boš za 101. poskus narediti eno in isto dejanje moral spet. Zraven je pa še 1000 drugih takih dejanj. To se dogaja non-stop, vsako sekundo, vsak korak, za vsako besedo.
Ampak k sreči otrok to preraste. Se sicer še kaže drugačnost od bolj skuliranih vrstnikov, ampak otrok razume skozi več, več stvari se mu da dopovedat skozi pogovor, več se da razložit. Le možgani morajo dozoreti, da otrok lahko tudi razume, ZAKAJ je dobro, da nečesa ne naredi in se po tem PO SVOJI VOLJI odloči, da tega pa res ne bi bilo pametno narediti. Ker razume posledice. Pa četudi v obliki jeze svojih staršev. Dokler jih pa ne, pa bo stvari, ki jih naj ne bi, počel vedno znova, pa če se na pol prekoljemo.
In brez skbi, da te vzorci niso privzgojeni, ampak so prirojeni in se po mojih izkušnjah najbolj izrazito kažejo tam nekje od prveda do dobrega drugega leta. Razen pri tistih, ki so zraven še trmasti, pri tistih se da zavleči še nekoli dlje. Ampak tudi trma je prirojena, eni otroci so trmasti, drugi pa niso čisto nič. To v osnovi nima z vzgojo nobene veze. Ima potem za vnaprej, če s to trmo tudi kaj doseže, ampak trmasti otroci tistih staršev, ki jih jaz poznam, ne dosežejo s trmo čisto nič, pa imajo kljub temu napade seveda tako doma kot tudi v "javnih" prostorih. Ljudje smo si pač različni, hvala bogu, otroci pa so majhni ljudje.
Toliko o karakterju in vzgoji.

(odgovor članu BigWhale)
  Neposredna povezava do sporočila: 208
   [Brisano sporočilo]
13.12.2005 11:43:41   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 209
   RE: Staršem se ne ljubi vzgajati otrok
13.12.2005 11:47:36   
kalbo
U madonca, človeka kar glava zaboli, ko gre skozi tole kolobocijo.

Sploh ne vem, kako lahko takale zadeva rata osebna. Ljudje, to je le forum, kjer si ljudje izmenjujemo mnenja. Vsakemu izmed nas se naš otrok zdi najlepši in najboljši. To je naravni pojav zaradi katerega smo preživeli.

Za Jakoba sem prepričan, da je vzgojen po najboljših močeh njegovih staršev in je gotovo prijazen, saj je otrok. Gina ima gotovi tri nadebudneže, ki jih je veselje pogledat in tako dalje... Moj tamal je pa ziher najlepši.

Prosim ne kregajte se na osebnem nivoju!


(odgovor članu lelaval)
Neposredna povezava do sporočila: 210
   RE: Staršem se ne ljubi vzgajati otrok
13.12.2005 12:24:22   
taška30
Uf, tole pa je zanimivo branje, sploh za nas, ki smo na tem, da bomo počasi prišli v tisto fazo, ko se začnejo prepovedi in vzgoja pri otroku.
Bom še jaz dodala 'zgodbico', ki mi jo je zadnjič povedala tašča. Njen sin (moj mož) je bil pri letu in pol tip otroka, ki se mu je 100x reklo NE (ne samo to, tudi 1oox jih je po prstih dobil), pa je še vseeno 101. poskusil. Tašča pravi, da je imela včasih občutek, da jo mali testira ali bo tudi 101. odreagirala enako.
Njegova sestrica (tri leta mlajša) je bila pa primer 'idealnega' otroka, ona je besedo NE razumela že prvič in niti poskusila ni drugič, kaj šele 101-ič.
No, kaj hočem povedati: danes, ko sta oba odrasla, je situacija obrnjena. Mala je večna upornica, proti staršem in proti sistemu, gre večkrat z glavo skozi zid (tud tam kjer ne bi bilo treba) in staršem pije kri še sedaj ko je na faksu. Skratka popolno nasprotje 'pridnega' otroka izpred 20-ih let.
Moj mož je pa...no, čisto normalen odrasel človek, svojim staršem v veseljeuser posted image , meni pa tud.
Kdo bi razumel?!?

(odgovor članu kalbo)
Neposredna povezava do sporočila: 211
   RE: Staršem se ne ljubi vzgajati otrok
13.12.2005 13:48:09   
nejcko
O, hvala, Splišni za tvoj zadnji post. Jaz že cel teden spremljam tole debato, pa se mi enostavno ni dalo ponavljati že 1000x povedane stvari.
Ja, tudi taki otroci SO. Pa zato niso nevzgojeni. To upiranje imajo enostavno v krvi.
Jaz sinu že 4 leta govorim: "pa zakaj, zaboga, spet kričiš, trmariš in jočeš, ko pa veš, da bo itak obveljala moja?" In tudi obvelja ... le veliko živcev je izgubljenih na obeh straneh. 4 leta vsak dan ista pesem - samo upiranje, teženje, gonjenje svoje, jok ... Imam res tako nevzgojenega otroka?

Morda se res komu zdi naš mulc nevzgojen, ker nenehno vpije (to je njegova normalna frekvenca govora, drugače zna samo še šepetati), ne more biti 5 min pri miru, za vsak drek udari kontro ... A po drugi strani, gre vsakemu, ki stoji pred vrati bloka, sam od sebe odpreti vrata, vsakega mimoidočega pozdravi, vsakemu odgovori, če ga kaj vpraša, v trgovini nese stvar, ki si jo je izbral, na blagajno in jo moli prodajalki pod nos, da bi rad plačal.
Čeprav mu že 3,5 let govorim, da hrana ni za igranje, še vedno kdaj pa kdaj krožnik in vilico uporabi kot orožje za preganjanje dinozavrov in kakšno stvar vrže na tla, ki jo mora potem itak pobrati; skratka mnogo stvari počne že leta, kljub temu da ve, da se to ne sme, da jih je morda za to že dobil po prstih, kljub temu da smo se zaradi tega če nx skregali. Ampak tak pač je.

Viv bi rekla, da je skrajno nevzgojen, Splišni pa verjetno, da je prikupen gobezdaček. Viv bi prav gotovo bolj ustrezala moja hčerka, ki je tipičen "priden" otrok, kot ga opisuje Taška30, Splišni pa bi bila verjetno kar malo razočarana, ker bi se naša tamala užaljeno obrnila stran, ko bi jo ogovorila.

Vzgoje pač ne moremo meriti po tem, ali je otrok sposoben sedeti eno uro za mizo v restavraciji. Žal ali na srečo ne.

< Sporočilo je popravil nejcko -- 13.12.2005 13:50:28 >

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 212
   RE: Staršem se ne ljubi vzgajati otrok
13.12.2005 14:13:46   
Marogica

IZVIRNO SPOROČILO: nejcko

Morda se res komu zdi naš mulc nevzgojen, ker nenehno vpije (to je njegova normalna frekvenca govora, drugače zna samo še šepetati), ne more biti 5 min pri miru, za vsak drek udari kontro ... A po drugi strani, gre vsakemu, ki stoji pred vrati bloka, sam od sebe odpreti vrata, vsakega mimoidočega pozdravi, vsakemu odgovori, če ga kaj vpraša, v trgovini nese stvar, ki si jo je izbral, na blagajno in jo moli prodajalki pod nos, da bi rad plačal.
Čeprav mu že 3,5 let govorim, da hrana ni za igranje, še vedno kdaj pa kdaj krožnik in vilico uporabi kot orožje za preganjanje dinozavrov in kakšno stvar vrže na tla, ki jo mora potem itak pobrati; skratka mnogo stvari počne že leta, kljub temu da ve, da se to ne sme, da jih je morda za to že dobil po prstih, kljub temu da smo se zaradi tega če nx skregali. Ampak tak pač je.
.

Lahko bi skoraj prepisala, le da jaz to delam 4.5 leta in da naš pač ne odpira vrata v bloku, ker stanujemo v hiši
Nejcko, to kar si opisala, niso znaki "nevzgoje", temveč, da vlagaš mnogo energije in "trdega dela" v to, da otrok dela stvari tako, kot jih bi naj delal. Torej se ti kljub nenehnemu ponavljanju "ljubi"user posted image user posted image vzgajati otroka, ker čutiš odgovornost. Pa še nekaj. To, da odpira sam od sebe vrata, mu ni padlo z neba-tako se počasi kažejo rezultati vztrajnosti, pa četudi mu tega nisi nikoli pokazala ali povedala. Otrok je zaćel "odgovorno" razmišljati in stvari, ki ste ga naučili/pokazali, enostavno povezovati. Tu pa ni več govora o disciplini, temveč o samodisciplini. Pa ne me sedaj za besedo držat (disciplina). S tem sem samo hotela povedati, da otrok razmišlja in določene stvari naredi, ker so mu logične, ne pa ker mora, če ne bo kregan ali pa ga čaka kakšna druga sankcija.


_____________________________

"Vrabec zavida pavu breme njegovega repa".
R. Tagore

(odgovor članu nejcko)
Neposredna povezava do sporočila: 213
   RE: Staršem se ne ljubi vzgajati otrok
13.12.2005 16:53:13   
Gina
Splišni in Nejcko in Marogica..... pa saj vsi isto govorimo. Ne gre za to, da bi vsi otroci bili enaki. Seveda ne. In nekateri res poskusijo isto stvar x-krat, drugi pa samo 1krat. Samo o tem nismo razpravljali, govorili smo o tem, da se staršem ne "ljubi", so preveč utrujeni, da bi vzgajali otroke. Če otrok v gostilni gre čez meje dobrega okusa, mu bodo starši, ki vzgajajo vseeno x-tič rekli, da se to ne sme, pa tudi naredili tako, da bo vedel, kaj je prav, tisti, ki pa ne vzgajajo, pa ga bodo pustili, ker "itak nič ne morejo naredit, ker je preveč trmast in premajhen, da bi razumel in ker itak nič ne pomaga".
Ali pa če greš v trgovino in se dere ali odnese nekaj na blagajno.... če otroka vzgajaš, mu tistega ne boš pustil kupit niti če ošpičene prekle padajo z neba, če pa ti je nerodno, ker kriči, pa se mu boš pustil in za ljubi mir kupil tisto, kar otrok zahteva.
V tem je razlika med starši, ki vzgajajo in med tistimi, ki pustijo, da se otrok vzgaja sam.

Največji hec debate pa je, da govorimo vsi zelo podobno, pa se prepričujemo, kdo ima prav.
Kaj si npr. ti, l&b&f drugega napisala kot jaz ali kup drugih? Ne štekam, ali sem pa za na luno.

(odgovor članu Marogica)
Neposredna povezava do sporočila: 214
   RE: Staršem se ne ljubi vzgajati otrok
13.12.2005 17:07:22   
Anonimen
"n to, da otrok ne razume "ne", da se od trme meče v tla, da ne zdrži 2 sekundi na miru,... to niso stvari karakterja, to so stvari vzgoje. Ja, je pa primerno, da če ima otrok izpade, skomigneš z rameni in rečeš:"Ja, tak pač je!". "

Gina, to je napisala Viv in jaz sem odgovarjala na te trditve, le da sem izgleda premalo nazorno to napisala.
Drugače se pa meni tudi zdi, da nas večina približno enako misli.

(odgovor članu Gina)
  Neposredna povezava do sporočila: 215
   RE: Staršem se ne ljubi vzgajati otrok
13.12.2005 20:10:40   
nejcko
Ja, Gina, saj vem o čem je govora v tej debati. Ampak roko na srce, jaz res še nisem videla nobenega starša, ki ne bi na tak ali drugačen način skušal umiriti svojega otroka. Ne vem, no, mogoče je moj tako glasen, da se mi vsi ostali otroci v primerjavi z njim zdijo čisto pridni, oz. me moj toliko zaposluje, da enostavno nimam časa gledati ostalih staršev in otrok. Priznajmo pa si, da se vsakdo vedno obrne za glasnim otrokom (bodisi da otrok joče, trmari, vpije, ali pa se le naglas igra; je živahen in nemiren).

Jaz osebno poznam samo en primer, za katerega res lahko rečem, da je primer permisivne vzgoje oz. nevzgoje, saj starši delujejo po sistemu "saj je še otrok". Ampak vic je v tem, da je ta otrok na prvi pogled zelo miren, nevpadljiv in neproblematičen - kakopak, saj mu starši pravzaprav v vsem ustrežejo. V pravega poblaznelca pa se spremeni, če mu kdo nasprotuje, ampak to so res izjemne prilike, ki se večinoma ne dogajajo v javnosti. Zato bi vsak, ki tega otroka ne pozna, rekel, da je čisto priden in vzgojen. Resda nima privzgojenega osnovnega bontona, ampak večina to pripisuje temu, da je otrok pač sramežljiv. Pa temu ni tako - njemu se pač ne zdi nihče toliko vreden, da bi ga sploh pozdravil. Ker najprej je on, potem njegove potrebe, potem njegove želje, ... ..., potem njegovi starši, ...................................... potem pa ničesar več. Otrok je vzgojen v pravega egoista, hinavca, privoščljivca.

In to je zame znak nevzgoje, edina sreča pri tem je, da je omenjeni otrok po karakterju bolj miren in otrokovo nevzgojenost opazimo samo tisti, ki smo z njim v tesnejšem stiku (kolikor je sploh mogoče z njim stopiti v stik, ker večina nas itak ni vredna, da nas bi sploh pozdravil). Ker, kot sem že napisala, če ga primerjam z mojim, je na prvi pogled pravi angelček.


(odgovor članu Gina)
Neposredna povezava do sporočila: 216
   RE: Staršem se ne ljubi vzgajati otrok
13.12.2005 20:47:54   
žužu
ko še nisem imela svojih otrok, so mi šli nevzgojeni otroci blazno na jetra. pa ne govorim o živahnih otrocih, ampak o nevzgojenih. preziram starše, ki se pridejo v gostilno odpočiti in sprostiti in tam pozabijo, da so starši. starš si, če ti je prav ali ne, 24 ur na dan in to je najlepši in najbolj nepredvidljiv poklic, poln izzivov. ko se enkrat odločiš za otroka, pač počitka ni, dokler ti tega optrok ne dopušča, ni kartice, da bi jo ožigosal in odšel iz službe mama ali ata, ven.
otroci so ogledalo svojih staršev, drži kot pribito. nevzgojen otrok si ni sam kriv, da je tak, počne in dela pač tisto, kar vidi in kar sme.
in sama imam tri otroke, odkar sem starš, mi ni bilo nikdar nerodno zaradi njih, nisem se pa tudi nikoli ozirala na druge ljudi. v svojo vzgojo verjamem in ji zaupam, zadovoljna sem s svojimi otroci, res so pridni, vse se jim da dopovedati. ni mi žal, da sem mati treh otrok in v svojem poklicu uživam.
kadar sem pa priča nevzgojenemu otroku, bi pa rade volje napisala materi ali očetu kazenuser posted image


(odgovor članu Primoza)
Neposredna povezava do sporočila: 217
   RE: Staršem se ne ljubi vzgajati otrok
13.12.2005 20:57:07   
žužu
aja, še to, z majhnim otrokom meni tudi na pamet ne pade, da bi hodila na morje v kak fensi hotel in se potem od obroka vsa prepotena vračala v hotelsko sobo, raje gremo kampirat al pa v apartma in se imamo fajn. pa še vseeno lahko rečemo, da smo bili v fensi hotelu in so nas stregli od spredi in zadi, če slučajno ne srečamo kakega znanega, se lahko celo izmislimo, da smo bili celo na balijuuser posted image
tole je blo malo bolj za šalo.
zares pa se mi zdi kar malce šokantno, da primerjate nekateri svoje otroke s pijanci. mislim v tem smislu kot: v gostilni mi gredo na živce pijani ljudje in kričave babe...
jaz svojih s tem ne bi primerjala, jih bolj cenim.
najbrž tudi zato ne pustim, da bi skakali vse povprek...

(odgovor članu Seven*)
Neposredna povezava do sporočila: 218
   RE: Staršem se ne ljubi vzgajati otrok
13.12.2005 21:24:03   
Gina
Ja, nejcko, jaz sicer verjamem, da se večina staršev zelo trudi in verjamem, da nihče noče otroku slabega. Je pa res, da jaz poznam več takšnih otrok, kakršnega ti opisuješ enega. Celo vsako leto kakšnega identičnega učim. Najmanj kakšnega. Zato mogoče bolj to opažam, kar sem z otrokom več časa včasih kot mami in oči. Ne more ostati skrito. Pa v okolici tudi kakšnega poznam. V bližnji dva. Žal. Pa sta mamici čudoviti, ju imam rada. Ampak ne vidijo, kaj otroci z njimi počnejo. Enostavno ne vidijo.

(odgovor članu nejcko)
Neposredna povezava do sporočila: 219
   RE: Staršem se ne ljubi vzgajati otrok
13.12.2005 21:26:22   
Seven*
Ok. Gremo se enkrat. Tokrat zadnjic.

Vcasih se mi zdi, da ljudje prevec hitro sodimo o situaciji. Ceprav ne poznamo ozadja. Tukaj govorimo o nevzgojenih otrocih, pa niti ne znamo definirati kaj so nevzgojeni otroci. Sama osebno bi trdila, da se 99,9% starsev trudi po najboljsih moceh. Enim uspeva boljse, enim slabse, eni imajo pa ze otroke same po sebi "pridne". Zakaj moramo kazati s prstom? Mogoce pa ima tak otrok zdravstvene probleme in je mogoce dejansko hiperaktiven. Kdo ve? Nikoli ne moremo biti prepricani. Mogoce se starsi ful trudijo, pa jim pac ne uspeva najbolje. To se ne pomeni, da ne poskusajo vzgajati.. Mogoce se se celo bolj trudijo vzgajati, kot kaksen stars, ki ima doma totalno mirnega otroka in mu to pac ni potrebno, ker iz njega ne more izvleci nobene akcije..

Dajmo zdaj pocistit pred svojim pragom. Noben nima TAKO ZELO zlatih otrok. Eni so bolj zivahni, eni grdo jedo, eni se nocejo umivat, drugi pa spet pridno popacajo svoje usesno maslo vsakic ko mama pogleda stran.. :)

Nikoli ne morete vedeti, kdaj se bo vam situacija popolnoma obrnila. Mogoce sele cez 15 let? Enim se strga prej, drugim kasneje..

Draga Zuza. Se tebi en nasvet. Ce mislis, da kampiranje z otroci se najmanj moti okolico se blazno motis. Deroci otroci v sotoru so nekaj grozljivega za okolico. So taksni, ki hodijo v fensi hotele bolj prijazni okolici, ker pac debele stene naredijo svoje.

Tako kot smo ze prej napisali. VEDNO bo nekdo, ki ga bo nekaj motilo.. Samo na nas je koliko bomo to upostevali in se ozirali na zafrustrirane dolgocasneze brez domislije..

(odgovor članu žužu)
Neposredna povezava do sporočila: 220
   RE: Staršem se ne ljubi vzgajati otrok
13.12.2005 22:07:59   
Gina
Seven, jaz nekaj ne razumem - zakaj se ti zdaj krivo počutiš pri vsem skupaj? Saj če v svoji duši veš, da delaš prav, je popolnoma vseeno, kaj mi tukaj na glas razmišljamo.
Jaz se lahko čisto strinjam s tabo v tem, da so otroci različni, da smo starši različni in da toleriramo različno veliko. Strinjam se tudi, da se veliiiika večina staršev zelooo trudi in da otrokom privoščijo samo dobro.

Edina stvar, ki jo jaz od bližje doživljam, veliko staršev pa ne, je pa ta, da nekaj % otrok zraste v čustvene invalide. Ker se jim vse dovoli, nikoli v resnici ne doživijo tega, da bi na kakšno stvar morali počakati, da se jim kakšna stvar odreče, da kaj ni po njihovo, nikoli niso živeli v nikakršnem pomanjkanju in nikoli niso izkusili nobene resne nevarnosti niti nobene odpovedi čemurkoli. Nikoli se jim ni bilo treba za nič potruditi in nikoli niso izkusili kaj drugega kot prijaznost in potrpljenje, pa toleranco okolice. To za njih predstavlja normalo. Vse, kar je kakorkoli drugače, jim predstavlja neznosen stres, ne znajo tega prenesti. Vsaka malenkost jim je grozljiva in se počutijo ne- varni, ne-ljubljeni in ogroženi. Tako tudi reagirajo. Zelo bogi so. To pa je stvar, ki jo jaz doživljam vsakodnevno od modernih otrok in možnosti, da tudi vsak od naših otrok postane takšen, je veliko. Jaz tega ne bi hotela. Je pa možno, seveda, v tem vsega -preveč-svetu, da se to zgodi komurkoli, v njegovi dobri volji, biti fajn starš. Sploh ker so z nami drugače ravnali. Težko je videti normalno sredino, ne da bi človek zašel. POtem ti pa še knjige govorijo razne bedarije v smislu, da se starši ne ukvarjajo dovolj z otroki - jaz sem prepričana, da se večina več kot dovolj ukvarja z njimi. Pa govorijo, da se mora otroku pustit čustvovat - kot da kateri starš tega ne pusti - tisto je veljalo za pred 30. leti, ko res kdo ni pustil, danes pa je to res zelo redko, kvečjemu preveč pustimo otroku čustvovat, tako da se že tako sam sebi smili od tega, kar se mu je zgodilo, da še nas okrog obrne, ker preveč sočustvujemo in ne vidimo realno situacije. 
Zašla sem. Skratka, jaz si želim le to, da bi starši videli, kaj delajo. Samo to.

(odgovor članu Seven*)
Neposredna povezava do sporočila: 221
   RE: Staršem se ne ljubi vzgajati otrok
13.12.2005 22:37:13   
Seven*
Gina saj se ne pocutim krivo. Mi je pa malo mimo, ker se je v tej debati vsak drugi post obregnil ob mene in mojo druzino. Ce ni bil Jakob (s tem je zacela neka anonimna oseba), je bla Ema, oz. vsi skupaj.. Vsak je imel nekaj za povedat. Valjda da se cutis napadeno, ce te nekdo za nekaj obtozuje o cemer dejansko nima pojma.. Bos rekla, da je Zuzu cist slucajno pisala o fensi hotelih? Saj meni se v bistvu ne da vec. Sem ze par dni nazaj rekla, da ne bom vec pisala sem. Debata namrec ze dolgo casa ni konstruktivna.. Spominja me na pogovor med gluhimi osebami, ki ne poznajo govorice rok.

(odgovor članu Gina)
Neposredna povezava do sporočila: 222
   RE: Staršem se ne ljubi vzgajati otrok
14.12.2005 11:23:50   
Marogica
IZVIRNO SPOROČILO: nejcko

Jaz osebno poznam samo en primer, za katerega res lahko rečem, da je primer permisivne vzgoje oz. nevzgoje, saj starši delujejo po sistemu "saj je še otrok". Ampak vic je v tem, da je ta otrok na prvi pogled zelo miren, nevpadljiv in neproblematičen - kakopak, saj mu starši pravzaprav v vsem ustrežejo. V pravega poblaznelca pa se spremeni, če mu kdo nasprotuje, ampak to so res izjemne prilike, ki se večinoma ne dogajajo v javnosti. Zato bi vsak, ki tega otroka ne pozna, rekel, da je čisto priden in vzgojen. Resda nima privzgojenega osnovnega bontona, ampak večina to pripisuje temu, da je otrok pač sramežljiv. Pa temu ni tako - njemu se pač ne zdi nihče toliko vreden, da bi ga sploh pozdravil. Ker najprej je on, potem njegove potrebe, potem njegove želje, ... ..., potem njegovi starši, ...................................... potem pa ničesar več. Otrok je vzgojen v pravega egoista, hinavca, privoščljivca.



Nejco, ravno o tem sem x- strani nazaj pisala, da moramo dati otrokom vedeti, da se svet ne vrti okrog njih, temveč da so oni del sveta. ker če ne bo tako, bodo mogoče nekoč doživljali prave travme, ko bodo spoznali realnost, da se pa le morajo prilagajati.
To , kako se obnaša opisan otrok, je pa čisto logična reakcija. Dokler je vse po njegovem, je Ok, če pa mu kdo nasprotuje (beri postavi MEJE), pa se mu utrga. In imaš prav, tak otrok je egoist, ki bo zrasel v velikega egoista, pa ne po svoji krivdi.

Gina, kar si ti napisala, je seveda res in tudi jaz sem razumela to, kaj pomeni, da se nekomu ljubi/ne ljubi vzgajat otrok. Pa verjemi, da tudi nisem nobena izjema, kar se utrujenosti tiče, kakor najbrž vsi ostali, ki so se tukaj z svojimi posti javili.

Kot sem ti že enkrat omenila privat, bom sedaj napisala še javno. Jaz se tako "vzgojenih" otrok v prihodnosti bojim. Bojim se, da bo moj otrok odraščal v svetu egoistov, ki iz dneva v dan prevladujejo. Bojim se, KAKO se bo počutil moj otrok med temi, ki sploh ne vedo kaj meje so, kaj šele kje so. Bojim se, da ne bom znala razložiti otroku, zakaj nek otrok lahko dobesedno po starših "hodi", pa mu le-ti še ploskajo zraven in ga vzpodbujajo, moj pa tega ne sme.

Pa še dobra novica. Končno se s Seven v eni stvari enkrat za spremembo strinjava- ta tema se vleče kot jara kača. Povedali smo svoja mnenja, vsak stoji za svojim mnenjem, kakor je že prej in facit te zgodbe? Nič novega.


_____________________________

"Vrabec zavida pavu breme njegovega repa".
R. Tagore

(odgovor članu Seven*)
Neposredna povezava do sporočila: 223
   RE: Staršem se ne ljubi vzgajati otrok
14.12.2005 23:06:02   
frutka_
Amen in konec,

počil je lonec !user posted image

Radi se 'mamo,

otroke vzgajati znamo! user posted image

(odgovor članu Marogica)
Neposredna povezava do sporočila: 224
   RE: Staršem se ne ljubi vzgajati otrok
14.12.2005 23:39:22   
Joe
Tako je, Frutka! user posted image Saj pravzaprav vsi mislimo podobno in se imamo v temelju radi! user posted image

Vendarle se mi zdi, da me je BW nekako prezrl, pa čeprav sem se takopotrudil. Najbrž je pristranski, ker sem mu nekoč uspaval Evico (mimogrede, s hkratnim prenosom dosmrtno pokvarjenega občutka za ritem dunajskega valčka). Vabim te, BW, da se zaradi zasebne narave zadeve obrneš name z zasebnim sporočilom.

SREČNO NOVO LETO VSEM!!


_____________________________

Naši problemi so sanje revnih in preganjanih.

(odgovor članu frutka_)
Neposredna povezava do sporočila: 225
Stran:   <<   < Prejšnja stran  6 7 8 [9] 10   Naslednja stran >   >>
Stran: <<   < Prejšnja stran  6 7 8 [9] 10   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:





Trmast otrok
Čeprav ste šokirani, na otrokovo trmo nikakor ne odgovarjajte z jezo in kričanjem. Najbolje je, da otroku poskušate mirn...
Zakaj starši poljubljajo svoje otroke na u...
Odgovornost staršev je, da otroku pokažejo pomembnost poljuba. Poljub je dejanje, s katerim pokažemo, da nekoga ljubimo,...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?