|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   testiranje za nadarjene otroke
6.2.2008 21:21:18   
TaRe*
Pri nas na šoli so letos začeli z testiranjem nadarjenih otrok.
Prvi korak je izbor teh otrok(predlaga razrednik oz.učitelj ki učenca prepozna kot bolj nadarjenega)
Drugi korak je indentifikacija (učenci pišejo posebne teste,ki jih uvrstijo med nadarjene,ali pa ne)
Tretji korak pa je ta,da se za te otroke pripravljajo razne delavnice ,kjer njihovo nadarjenost še spodbujajo.

Zanima me,če imate mogoče že izkušnje z tem in kako se obnese.

_____________________________

............ja,takle mamo..;)

Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: testiranje za nadarjene otroke
6.2.2008 21:37:00   
kepa*
Tudi na naši poli smo šele letos začeli s tem. Nekatere druge šole pa že imajo posebne programe za nadarjene in delajo po tem. V bistvu so to otroci s posebnimi potrebami, za katere naj bi se pripravili dodatni programi.

_____________________________

Letos pa bo!

(odgovor članu TaRe*)
Neposredna povezava do sporočila: 2
   RE: testiranje za nadarjene otroke
6.2.2008 23:48:50   
nejcko
Pri nas na šoli to izvajamo že nekaj časa . Ti bom pa prikazala stvar zgolj iz lastnih izkušenj dela s takimi učenci in lastnega videnja tega fenomena. Mogoče bo stvar zvenela malo grobo, pa vendar ...

Za nadarjenega učenca (v nadaljevanju NU) da predlog učitelj ali razrednik, nato vsi učitelji, ki tega učenca učijo, izpolnijo nek vprašalnik - kako pač oni vidijo učenca. To je bolj tako-tako, ker en matematik pač res težko presoja, če ima otrok super posluh in je glasbeno nadarjenuser posted image  No, največkrat gremo učitelji takemu učencu "na roko" - ker imeti NU na šoli je za šolo oh in sploh velik ponos in nekateri učitelji z njimi dobimo prepotrebne ure za polni delovni čas, poleg tega je to tudi dobra popotnica za učenca, saj ima kasneje več možnosti za  zoisovo štipendijo.
Kako delo z NU poteka, je odvisno od ravnatelja. Takemu učencu pripadajo dodatne ure individualnega pouka pri določenih predmetih - po kakšnem ključu se izbirajo ti predmeti, pa nimam pojma, ampak velikokrat prihaja do pravih paradoksov.
Naj še omenim, da je to na nek način dodatna obremenitev otroka, saj s tem statusom "pokasira" še najmanj eno ali celo dve uri pouka več na teden, koliko od tega odnese, je pa druga zgodba.

Imela sem individualne ure s takim učencem- brihten je bil res zelo, ampak len na kvadrat, precej vzvišen in vasezagledan, na ure DNU večinoma sploh ni prihajal, skratka brez veze. Njegov nonšalanten odnos je bil na koncu "poplačan" s tem, da kljub statusu ni bil predlagan za zoisovo.

Drugi primer: učenka, nadarjena predvsem na umetnostnem področju, ne vem pa, po kakšnem ključu sem jo jaz dobila v roke. Punca je sicer zelo pridna in vestna, ampak nadarjena pa za moje pojme ni - razen seveda na umet. področju. Z njo v bistvu nimam kaj dosti za početi, saj punca ni ambiciozna, nima nobene želje, da bi vsaj na svojem področju dosegla kaj več, kaj šele pri kakšnem drugem predmetu. Njej so najvažnejše 5 v redovalnici, te dosega s pridnostjo in piflanjem, ostalo je tema. Brez veze.

Mogoče imam samo jaz take čudne izkušnje s temi NU, ampak če je nek otrok recimo glasbeno ali likovno ali športno nadarjen, se mi zdi mnogo bolj smiselno, da se ga vpiše v kakšno šolo ali klub izven šole. Ker take nadarjene učence matrati z dodatnimi urami slovenščine in matematike ... ne vem, no ... jaz ne vidim smisla.





(odgovor članu kepa*)
Neposredna povezava do sporočila: 3
   RE: testiranje za nadarjene otroke
7.2.2008 11:51:42   
TaRe*
hvala nejcko,vidiš ravno to sem hotela,izkušnje.
Bila sem namreč solo (po sili razmer)na sestanku z pedagoginjo,ki je na naši šoli pobudnica tega .Ona je o tem govorila malo drugače,kot ti in zelo dobro se mi zdi slišati še drugo plat zgodbe.Ženska je že delala z takimi otrokiin se ji zdi to zelo ,zelo vredu...pač ima svoje videnje in izkušnje.
Meni se je zdelo tudi malo čudno,po svoje pa zanimivo nap.to,da so mojo tamalo učitelji predlagali,ker kao kaže potencial pri slovenščini,meni nap.pa se mi zdi,da je dosti bolj uspešna pri umetnosti,ma tematiki in vodenju nap....
no,bomo videli,zmenili smo se,da ji damo možnost ,tamala se je strinjala,čeprav jo že zdaj skrbi,da ne bo slučajno pol zgledala "piflarka"

no,hvala,pa,pa

_____________________________

............ja,takle mamo..;)


(odgovor članu nejcko)
Neposredna povezava do sporočila: 4
   RE: testiranje za nadarjene otroke
7.2.2008 15:11:59   
Gina
Če mene vprašaš, je tole ena reč, ki izgleda dobro zgolj na papirju. Kako je v praksi, pa ne bi jaz zdajle na forumu razglabljala, mogoče z eno besedo - žalost.

(odgovor članu TaRe*)
Neposredna povezava do sporočila: 5
   RE: testiranje za nadarjene otroke
8.2.2008 18:06:23   
silvya
Moja hči je vključena v ta program. In moram zadevo pohvalit, ker pri nas nadarjene otroke spodbujajo na vseh področjih. Jih pa je kar precej, tako da to na naši šoli ne deluje kot solo program, ampak je v njega vključenih več učencev in z njimi dela šolski psiholog.  Tudi hčerka nikoli ne potoži, da bi ji bilo pri teh urah brezveze. In to je to kar je meni pomembno. Se mi zdi fajn, da se česa dodatno naučijo. Je pa tako, da je hčerka nadarjena na več področjih. 

(odgovor članu Gina)
Neposredna povezava do sporočila: 6
   RE: testiranje za nadarjene otroke
11.2.2008 13:54:08   
ajrin
Mene pa samo zanima kdaj se ti izbori izvajajo, v prvih razredih OŠ ali kasneje?
Hvala za odgovore!


_____________________________

Irena z ropotijo (Luka 9, Domen 7, Miha 4)

(odgovor članu Gina)
Neposredna povezava do sporočila: 7
   RE: testiranje za nadarjene otroke
12.2.2008 10:47:28   
tatam
Tudi mene zanima v katerem razredu jih začnejo testirat??Naš mali je v prvem,bere od štirih let dalje-se je naučil sam poleg sestrice,računa do 5000 kar na pamet ipd... Pa so me na naši šoli odpravli,češ da je prehitro!Meni pa se ne zdi,saj je ravno zdaj ful dovzeten za vse novo,rad se uči,včasih bi samo bral in požiral informacije...Pa zapomni si ogromno stvari!!!
In sedaj sem v dilemi,saj ga ne bi rada sama forsirala,da ne bo potem kaki zakompleksan,če drugim to ne bo všeč... In enostavno ne vem kaj naj naredim!Škoda pa mi ga je kar tak pustit!!!

(odgovor članu ajrin)
Neposredna povezava do sporočila: 8
   RE: testiranje za nadarjene otroke
15.2.2008 20:23:52   
bumerang
Predlog da razrednik 3. razreda, otroke se testira naslednje šolsko leto.
V praksi zgleda tako, da učitelj najprej celo leto posluša, kako so ta testiranja uhuhuhu draga in ker gredo seveda iz šolskega proračuna mora učitelj fajn pazit, koga bo predlagal, da se ne bo slučajno izkazalo, da ni nadarjen. Tako raje predlaga kakšnega manj kot kakšnega več.
Potem se za takega učenca sestavi bolj ali manj krasen papir, na katerem je zapisan individualni program, potem pa to teče ponavadi nekam v tri krasne. Predvsem zato, ker otroci niso zainteresirani, nekaj pa tudi zato, ker učitelji ne ved(m)o kaj naj sploh z njimi počnemo. In zakaj, saj za to delo nisi plačan.

_____________________________

Ustavi se in prišel boš!

(odgovor članu tatam)
Neposredna povezava do sporočila: 9
   RE: testiranje za nadarjene otroke
15.2.2008 22:32:59   
TaRe*
meni pa je šolska pedagoginja stvar malo drugače razložila.

pri nas je prvi izbor v četrtem razredu.(ker lansko leto niso še imeli tega,letos izbirajo v 4. in 5. razredu)
Maksimalno št.učencev iz ene generacije je 14.
Najprej se tretirajo kot predlagani,predlaga pa jih razrednik.
Druga stopnja je  testiranje.Otroci pišejo dva testa.Učitelji,ki imajo stik z učencem pa oddajo svoje mnenje tudi z testom,iz katerega je potem razvidno,na katerem področju je otrok bolj nadarjen.

Rezultat testov mora biti nad 90%,da je otrok spoznan kot "nadarjen"

nadaljevanje je potem tako,da se za te otroke prireja razne delavnice.Obiskujejo lahko delavnice poljubno,kar se mu pač zdi vredu in zanimivo.

_____________________________

............ja,takle mamo..;)


(odgovor članu bumerang)
Neposredna povezava do sporočila: 10
   RE: testiranje za nadarjene otroke
16.2.2008 0:24:59   
Anuška79
POstopek 'ugotavljanja' nadsarjenosti je na vseh šolah bolj ali manj enak, delo z učenci je pa potem odvisno izključno od šole in učiteljev. Še bolj pa, po mojem mnenju, od zavzetosti svetovalne službe, ki naj bi usmerjala tako učenca kot učitelja. Pa ponavadi, žal, ni tako. 

(odgovor članu TaRe*)
Neposredna povezava do sporočila: 11
   RE: testiranje za nadarjene otroke
17.2.2008 22:21:57   
Anonimen
Žiivjo,

pri nas se redno opravljajo testiranja na podlagi predlogov učiteljev. Rezultat je odvisen od uradne lega testiranja in ocene učiteljev. Seveda se da testirati tudi naknadno, če bi kakega izpustili. Procent potrjeno nadarjenih je kar soliden. Zanje se potem sestavi program, ki ga izvajamo v obliki sobotnih šol in taborov. Učenci delajo na svojem močnem področju, hkrati pa imajo možnost poskusiti se na tistih, ki jim mogoče ne ležijo dovolj. V glavnem imamo dobre odzive na ta način dela. Biti uradno nadarjen pa je zelo pomembno pri postopkih za Zoisovo štipendijo - vsaj tako naj bi bilo po novem.

(odgovor članu Anuška79)
  Neposredna povezava do sporočila: 12
   RE: testiranje za nadarjene otroke
5.3.2008 18:21:12   
pojona
No, mojega sina pa so v letošnjem šolskem letu v 4.razredu testirali. Test je pokazal zgornjih 5% pri vseh "predmetih", razen pri ustvarjalnosti malo čez 90%.( Za nadarjenega otroka se šteje , če dosega vsaj pri enem "predmetu" zgornjih 10%). Potem smo imeli skupaj s sinom decembra razgovor s pedagoginjo - tam ga je spraševala kateri predmet mu je najboljši, itd. - po moje nič pametnega. Vprašala nas je, če se strinjamo, da sina vodijo pod nadarjene učence, kar smo tudi podpisali. Rekla nam je tudi, da bodo sestavili individualni program za njega, katerega nam bodo predstavili, od tega pa še vedno nič. Tako, da jaz nimam nobenega občutka, da bo kaj iz tega user posted image Ali mi starši lahko kaj zahtevamo ali predlagamo?
Torej kakor jaz vidim, da ste napisali je vse odvisno od šole. Tako je spet razlika med šolami. Mislim, da bi moralo Ministrstvo sprejeti enoten program za vse šole in nameniti tudi denar za izvajanje le teh. Kaj pa vi mislite user posted image ?


No kar se pa Zoisovih štipendij tiče - je pa zato posebno testiranje na koncu šole. Tam pa mora otrok dosegati zgornje 2% znanja, to se pravi od 98% naprej v vseh "predmetih". Tako mi povedala pedagoginja.


_____________________________

CARPE DIEM

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 13
   RE: testiranje za nadarjene otroke
20.3.2008 19:15:29   
dulcinea
Na prejšnji šoli je učence predlagala učiteljica iz 3. razreda, jaz sem izzpolnila vprašalnike, potem je predlagane psihologinja testirala. Za izbrane sva s psihologinjo sestavili program. Še prej je ona imela razgovor z učencem in starši. No, potem so starši podpisali, če so se strinjali. Moram reči, da kaj preveč v 4 razrdeu nismo naredili, saj se jih ej testirala kar kasno in v dveh mesecih ne moreš kaj dosti naredit. Se pa predlaga za naslednje leto, kaj naj bi delali. Pa tudi otrok pove, kje bi več in kje ne bi delal.

So pa za nadarjene učence enkrat na mesec pripravili sobotno šolo. V soboto so naredili par ur na nekaterih področjih - recimo likovna sobota, matematična, plesna, igralna itd... Prišli so pa lahko, od nadarjnih, kdor je želel, pa tudi ostali učenci, kdor je želel. In so bili zelo zadovoljni. Vsako soboto so pa imeli učitelji, ki so bili močni na tem področju in so želeli dodatne ure naredit.

_____________________________

-----------------------------------------------------------------
Otroci so vredni najboljšega, ker so otroci in iz nobenega drugega razloga. Svoje dostojanstvo in svojo vrednost imajo preprosto zato, ker so.

(odgovor članu pojona)
Neposredna povezava do sporočila: 14
   RE: testiranje za nadarjene otroke
28.3.2008 16:44:21   
kekec in mojca
Dulcinea, samo za vprašanje, a ste za to soboto dobili kaj plačano? Ker pri nas smo delali na enak način, ampak popolnoma prostovoljno - še potnih stroškov in malice nismo dobili povrnjeno. 

(odgovor članu dulcinea)
Neposredna povezava do sporočila: 15
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:





Kako lahko tudi najcenejši avtosedeži reši...
Najboljše razmerje med ceno in kakovostjo pri izbiri avtosedeža. Naj gre za lupinico za dojenčka ali otroški sedež - var...
Otroci, ki se zbujajo zgodaj zjutraj so ...
Se vaš malček zjutraj prebuja skupaj s petelini, ne glede na to ali je delovni dan ali vikend? Imamo dobro novico za vas...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?