|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

5 znakov hormonskega neravnovesja

Uredništvo Ringaraja.net, 29.6.2023
Kadar so hormoni v neravnovesju, to vpliva na delovanje vseh sistemov in povzroča različne zdravstvene težave. To je 5 znakov hormonskega neravnovesja.

image
Glavoboli so lahko posledica hormonskega neravnovesja. (Freepik.com)
/11


Hormone v organizem izločajo hormonalne žleze in uravnavajo številne procese v našem telesu. Vplivajo na različne organe in prenašajo informacije med njimi.

V telesu so odgovorni za uravnavanje veliko stvari – delovanje imunskega sistema, uravnavanje telesne teže, delovanje možganov, uravnavanje krvnega tlaka …

Hormoni naravno nihajo, njihovo delovaje je odvisno od prehrane, gibanja in življenjskega obdobja. Kadar so v neravnovesju, pa to vpliva na delovanje vseh sistemov in povzroča različne zdravstvene težave.


To je 5 glavnih znakov, da so vaši hormoni v neravnovesju:


1) Slaba volja in utrujenost (tudi nočno potenje)

Za vašo slabo voljo in utrujenost so lahko krivi hormoni. Tudi po osmih urah spanja ste še vedno utrujeni in razdražljivi, pojavi se lahko tudi anksioznost in napadi panike.

Glavna krivca za anksioznost sta kortizol in adrenalin – njune visoke vrednosti so posledica stresa, dokazano pa vodita v depresijo. Premalo estrogena ponavadi povzroča nespečnost in nočno potenje, premalo progesterona pa slabo voljo, ki se kasneje lahko razvije tudi v depresijo.


PREBERITE TUDI: Motnje menstrualnega ciklusa so precej pogoste 


2) Porast telesne teže in napihnjenost

Včasih se lahko odvečni kilogrami naberejo precej hitro, čeprav svojih navad niste spremenili. Največkrat se to zgodi takrat, ko živite nezdravo in se poruši hormonsko ravnovesje, saj tudi metabolizem ne deluje pravilno. Velikokrat se to kaže kot večna lakota in potreba po točno določeni vrsti hrane.

Tudi napihnjenost, ki jo večina žensk občuti pred menstruacijo in je posledica zastajanja vode, je pokazatelj, da hormoni niso v ravnovesju – glavni krivec za to je pomanjkanje progesterona.


3) Težave s spominom

Hormoni so lahko krivi tudi za težave s koncentracijo in spominom. Predvsem so izrazite v nosečnosti – strokovnjaki sicer tega še niso povsem pojasnili, naj pa bi šlo za težave z estrogenom in progesteronom.


PREBERITE TUDI: Najpogostejši vzroki za neredne menstruacije

 

4) Glavobol

Veliko je vzrokov za glavobol, včasih pa do njih pride tudi zaradi neravnovesja hormonov. To se pojavi predvsem pri ženskah v času okrog menstruacije. Če so glavoboli hudi, se včasih zdravi tudi s hormonsko kontracepcijo.


5) Pomanjkanje libida

Hormonsko neravnovesje lahko povzroči tudi padec libida - še posebej pogosto se to zgodi pri ženskah. Študije so pokazale, da naj bi bili za kar 70% težav z libidom krivi hormoni (progesteron, estrogen in testosteron).


PREBERITE TUDI: Dr. Stanko Pušenjak: Endometrioza je v porastu


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako čim prej zanositi?
Za zanositev se mora ujeti veliko stvari, v vsakem primeru pa je izbira ustreznega časa resnično najbolj pomembna. Kako ...
4
7 nenavadnih dejstev o spermi
Poleg tega, da sperma preprečuje depresijo pri ženskah in bi si z njo partnerka lahko tudi negovala kožo, smo našli celo...
4
Ovulacija in oploditev
Ovulacija je sprostitev zrelega in za oploditev sposobnega jajčeca v jajčniku ženske. Nastane praviloma v sredini menstr...
4
Ovulacija in plodni dnevi
Kaj je ovulacija? Kako izračunati kdaj ovulacija nastopi? Načini ugotavljanja ovulacije.
4



Znaki, ki kažejo, da imate preveč "moš...
Ko gre za žensko neplodnost, je večkrat težava v preveč kot premalo testosterona. V članku preverite, kateri so znaki, d...
Vgnezditev ali splav?
Preverite, kakšna je krvavitev pri splavu, da je ne boste zamenjali za tako imenovano vgnezditveno ali implantacijsko kr...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?