|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

7 presenetljivih dejstev o nosečniškem trebuhu

Ema Rotar, 20.2.2024
Pogled na rast nosečniškega trebuha je nekaj posebnega in občutek res prekrasen, ko veš, da tam raste ljubezen tvojega življenja. Je pa s trebuščkom povezanih nekaj presenetljivo zanimivih stvari, za katere morda še nikoli niste slišali.

image
Velikost trebuščka nič ne pove o velikosti dojenčka v njem. (Foto: Freepik.com)
/11


Nosečniški trebuščki so si tako različno, kot so si različne ženske, ki jih »nosijo«. Lahko so mini, komaj opazne okroglinice ali impresivne »bunke« v velikosti košarkarske žoge ali celo še večje. Vse, ki ste že bile noseče ali ste pravkar v tej fazi veste tudi, da so trebuščki neke vrste magneti. Pritegnejo veliko pogledov in tudi rok, ki se ne morejo zadržati, da se ne bi stegnile in malce pobožale po njem. Seveda, največ po njem posegajo roke bodočih mamic, ko v bistvu nezavedno neprestano gladijo izboklinico na svojem telesu.

 

V nosečnosti nas zanima veliko o dogajanju v trebuhu: ali je dojenček v njem res na varnem, kaj počne malo bitjece tam notri in kaj se dogaja z njim, ko počnemo določene stvari. Preverite sedem zanimivih stvari, ki jih o nosečniškem trebuščku verjetno niste vedeli. 

 

PREBERITE TUDI: 4 načini, kako se povezati z otrokom v trebuščku

 

#1 Kdaj se bo trebušček »napihnil« in postal opazen?

Vsaka nosečnost in vsako žensko telo je drugačno, zato bo tudi trebušček različno hitro rasel. V povprečju nosečnica prvič opazi, kako njen trebuh »vzhaja« tam nekje med 12. in 15. tednom nosečnosti. To se zgodi zato, ker se začne v tem obdobju maternica povečevati prek medeničnih kosti.

Na velikost trebuha v določenem tednu nosečnosti in kdaj se bo trebuh začel poznati vpliva tudi naslednje:

- koliko otrok nosite,

- kje oziroma v kakšni legi je vaš otrok,

- vaša telesna konstrukcija in teža.

Če to ni vaša prva nosečnost, boste oziroma ste verjetno opazili, da trebušček »skoči« ven veliko prej kot v prvi nosečnosti. To je zato, ker so vaše trebušne mišice že nekoliko razrahljane in se zato hitreje razmaknejo, da naredijo prostor maternici.

 

PREBERITE TUDI: Kdaj se začne poznati nosečniški trebušček?

 

#2 Zakaj se čez trebuh vije temnejša črta?

Zelo hitro po zanositvi stenajbrž ugotovili, da so vaši hormoni pokrbeli za veliko nenavadnih stvari. Ena teh so spremembe na koži. Zaradi povečane stopnje hormona estrogena, bo vaše telo proizvajalo melanin, pigment kože, las in barve oči. Črta, ki poteka od zgornjega dela trebuha pa vse do sramnične kosti, je v bistvu vedno tam, vendar popolnoma neopazna. Povezuje trebušne mišice in zanjo se uporablja latinski izraz linea alba (»bela črta«). V času nosečnosti se ta črta raztegne in postane temnejše barve, zato se preimenuje v linea negra (»črna črta«).

 

#3 Spremembe v videzu popka

Vaš popeek je dokaz, da ste bili tudi vi nekoč fizično povezani s svojo mamo in na njem lahko v nosečnosti prav tako opazite spremembe. Nekje na polovici nosečnosti je vrh maternice v višini vašega popka in lahko boste opazili, da se bo takrat popek začel širiti navzven, pri nekaterih pa celo izskočil iz trebuščka, da izgleda kot gumbek. Bolj kot raste trebuh, bolj očiten je ta »gumb« in celo popki, ki so bile prej vdrti, postanejo vidne izbokline, ki štrlijo sredi trebuščka.

Zaradi raztegovanja kože na trebuhu, predvsem okrog popka, se pogosto pojavi izrazit občutek srbenja. Da srbečico omilite, si lahko pomagate z naravnimi vlažilnimi kremami in olji (na primer kokosovo olje).

Po porodu se popek običajno hitro potegne nazaj v trebuh, vendar ni nikoli več iste velikosti in oblike kot pred nosečnostjo.

 

#4 Ko trebuh nenadoma »pade« nižje

Nekje do tretjega trimesečja so zelo pogoste nosečniške težave povezane z zgago, kratko sapo in pomanjkanjem teka. Potem pa se kar naenkrat zgodi, da se trebuh spusti nižje in spet lahko normalno dihate in jeste. Trebuh se spusti nižje zato, ker se dojenček, ki je zdaj pri večini nosečnic že obrnjen na glavo, pomakne nižje v medenico. V bistvu to napoveduje tudi pripravljanje telesa na porod. Predvsem to močneje občutijo nosečnice, ki so noseče prvič, medtem ko mamice, ki so že bile kdaj noseče, ne opazijo spremembe vse do dne, ko se pričnejo popadki.

Idealna lega dojenčka v trebuhu je z glavico navzdol in obrazom obrnjenim v notranjost trebuha. Ko se dojenček takole spusti nižje v medenico, bo tam tudi ostal. Nekatere ženske celo pravijo, da so točno občutile ta nenaden premik dojenčka navzdol. Če tega niste občutili, boste pa zagotovo v ogledalu opazili, da je trebušček postavljen nižje in da lažje dihate. Seveda, boste poleg tega občutili tudi večji pritisk v medenici in nekatere nosčke pravijo, da so imele občutek, kot da imajo žogo med nogami.

 

PREBERITE TUDI: Kaj je Morojev refleks?

 

#5 Ali trebuh potrebuje podporo oziroma nosečniški pas?

Bolečine v križu, bokih in medenici so zelo pogoste v nosečnosti, še posebej proti koncu nosečnosti oziroma v tretjem trimesečju. Če vas začnejo bolečine v križu in medenici res motiti in vam postane težko nositi breme na trebuhu, je nosečniški pas dobra izbira, da si olajšate zadnje tedne nosečnosti. Nosečniški pas je namreč posebej oblikovan, tako da podpira hrbtenico in trebuh. Obenem vas opominja oziroma prisili v to, da se držite bolj vzravnano in s tem razbremenite preveliko obremenitev ledvenega predela hrbta, To je namreč v nosečnosti pogosta težava pri drži.

Nosečniški pas vam lahko pride zelo prav tudi po porodu. Takrat bodo namreč vaše trebušne mišice precej šibke in raztegnjene in bodo potrebovale čas, da se povrnejo nazaj v formo ter regenerirajo. Z nošnjo nosečniškega pasu jim boste pri tem učinkovito pomagali. Pas vam bo nudil oporo hrbta in zmanjšal občutek neudobja.

Kljub tem prednostim je potrebno opozoriti, da se pasu ne sme uporabljati kot rešitev resnejših težav s hrbtom. Zato je dobro za nasvet o uporabi pasu oziroma v primeru večjih bolečin povprašati za nasvet osebnega zdravnika ali fizioterapevta.

 

#6 Ne bodite presenečeni: po porodu trebuh ne bo takoj izginil!

Vaše telo v nosečnosti opravi izjemno delo, s tem ko se počasi razteguje in se prilagaja dojenčku, ki pridno raste. Ko se ta rodi, vam bo zagotovo ostal »postnosečniški« trebuh in v resnici boste še vedno izgledali kot da ste noseči. Vaša maternica, trebušne mišice in koža potrebuje čas, da se vrne v prvotno oziroma vsaj približno prvotno stanje. Maternica za popolno zmanjšanje potrebuje okrog štiri do šest tednov, v resnici pa lahko nosečniški trebuh vztraja tudi več mesecev ali celo let. To je odvisno od vaših genov in tudi od vašega zdravja in fizične pripravljenosti, pred in med nosečnostjo. Tudi ženske s pozitivno samopodobo, se pogosto sprašujejo, kdaj bo trebuh nazaj isti. Ne bodite preveč neučakani in razočarani nad svojo postavo po porodu: to resnično ni najpomembnejša stvar, s katero naj bi se obremenjevali po porodu. V resnici je to, da se počutite dobro in da ste zdravi veliko bolj pomembno kot to, kako izgledate.

 

PREBERITE TUDI: Naravna nega nosečniškega trebuščka

 

#7 Velikost nosečniškega trebuha

Velikost trebuha je velikokrat predmet pogovora, potem ko razkrijete, da ste noseči. Lahko pričakujete komentarje od tega »vav, sploh se ti ne pozna« do »u, res si ogromna«. Dlje kot v nosečnosti, več ljudi okrog vas, sorodnikov, prijateljev in celo popolnih neznancev, bo želelo deliti komentarje o velikosti vašega trebuha. »Si prepričana, da je samo en otrok tam notri?« »Ta trebuh je premajhen za 30. teden.« »Otrok bo zagotovo prevelik, da bi ga normalno rodila.« Niti ena nosečnosti ni enaka drugi, tudi pri isti ženski je lahko trebuh popolnoma drugačen od prejšnje nosečnosti. Velikost v resnici sploh ni bistvena, pomembno je, da je bitjece notri zdravo in dobro. Vse dogajanje v trebuhu bo na pregledih spremljal vaš ginekolog in komentarji drugih naj vas ne skrbijo. Ginekolog bo meril velikost trebuha in rast otroka. Meritve lahko tudi nihajo, saj ima lahko dojenček v enem mesecu pri rasti velio poskok, spet v drugem mesecu pa zraste manj.

Pri ženska, ki so po postavi višje, se velik trebuh manj pozna, kot pri manjših, nekateri trebuhi so bolj okrogli, drugi pa bolj štrlijo navzven. Primerjanje enega trebuha z drugim vam o dojenčku tam notri ne bo povedalo prav veliko oziroma čisto nič. Brez skrbi! Vaše telo opravlja točno to kar mora, da bo zrastel popoln otroček.

 

VIR: bellybelly.com.au

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Čudni prvi znaki nosečnosti
Včasih prvi znaki nosečnosti niso prav nič romantični oziroma so lahko prav "čudni" in naporni. Kakšni, preverite v čl...
11
VIDEO: Kako se telo med nosečnostjo spremi...
Telo med nosečnostjo se spreminja za to, da nudi podporo razvoju novega bitja. Poglejte si zanimivo simulacijo, kaj vse ...
7
FOTO: Novorojenček v prvih sekundah po roj...
Fotografije so precej nazorne, saj so posnete v prvih sekundah po porodu, ampak dejstvo je, da prikazujejo čudež rojstva...
7
11 dih jemajočih fotografij PORODA DOMA!
Porod doma pomeni absolutno prevzemanje odgovornosti, vračanje k naravi in ??izkazovanje ženske moči – te fotografije to...
7



10 najpogostejših prvih znakov nosečnosti
Vsaka ženska drugače občuti prve znake nosečnosti, mi vam predstavljamo najpogostejše.
VIDEO: Kako se telo med nosečnostjo spremi...
video
Telo med nosečnostjo se spreminja za to, da nudi podporo razvoju novega bitja. Poglejte si zanimivo simulacijo, kaj vse ...




Tretji otrok, da ali ne?
endrina

Ali bi se poleg dveh otrok odločili še za tretjega?

da (72%)

ne (28%)


Število vseh glasov: 289

Hvala za glasove. Glasoval/a si že za vse aktualne ankete. Lahko pa ustvariš svojo anketo!