|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Naravna nega nosečniškega trebuščka

Uredništvo Ringaraja.net, 24.4.2019
Preverite, s katerimi masli in eteričnimi olji se na naraven način lotiti strij ter katere sestavine v konvencionalni kozmetiki so najbolj škodljive in nevarne za otročka v trebuščku.

image
Z nanosom naravnih mazil začnite že v začetku nosečnosti.
/11


"Med svojo prvo nosečnostjo sem bivala v New Yorku in sicer v črnskem predelu Brooklyna. Moja ulica je dišala po kokosovih kolačkih, ocvrtih plantanah in karibskih začimbah. Prav na tej ulici so mojo pozornost pritegnili veliki orehi, v katerih je bilo naloženo trdno maslo kremno rumene barve. Gospa v afriških oblačilih opazi moje zanimanje in me povabi k stojnici. Ponudi mi košček masla in reče, naj si ga vtrem v roke. Občutek je bil božanski in dišalo je po Afriki!

Gospa se zazre v moj trebušček in pove, da je maslo izvrstno za preprečevanje strij med nosečnostjo. V lonček mi naloži nekaj koščkov masla. To je bilo moje prvo srečanje s karitejevim maslom. S karitejevim maslom sem se odtlej mazala vsak dan med nosečnostjo in uspelo mi je izmuzniti se brez ene same strije," je povedala Nina Medved iz Magnolija.si.

 

Ah, te strije!

Kot ugotavlja Medvedova, je verjetno imela tudi malo sreče, saj je nastanek strij odvisen predvsem od tipa in prožnosti kože. Strije nastanejo zaradi prehitre rasti telesne teže, zaradi česar v veznem tkivu nastanejo razpoke.

Vendar lahko elastičnost kože povečamo s pravilno prehrano, gibanjem in uporabo mazil. Priporočljivo je, da jih začnemo uporabljati v začetku nosečnosti, torej še pred pojavom strij, nadaljujemo pa nekaj mesecev po porodu.

Pripravite si maslo za telo, ki je odlično tudi za nego nosečniškega trebuha. Navodila za pripravo najdete tukaj, priprava pa je zelo preprosta. 

 

PREBERITE TUDI: Nega trebuha in presredka po porodu

 

Izogibajte se nevarnim kemikalijam v kozmetiki

Med nosečnostjo je posebej pomembno, da se izogibamo kozmetičnim izdelkom, ki vsebujejo toksične sestavine.

"Da je izdelek označen kot naraven, ni dovolj, saj se v njem še vedno lahko skriva "mineštra" formaldehidov, parabenov, ftalatov, konzervansov, derivatov nafte ... Izogibajte se tudi kremam, ki vsebujejo parfum. Prepogosto se namreč za to besedico skrivajo ftalati - hormonski motilci, ki vplivajo na reproduktivni sistem in na katere so posebej občutljivi dečki. Na razvoj reproduktivnega sistema prav tako vplivajo parabeni, ki so kot konzervans prisotni v večini kozmetičnih izdelkov. Vse, kar med nosečnostjo nanesemo na kožo, prodre telo nosečnice in s tem tudi v telo otročička v trebuščku," opozarja sogovornica.

Na srečo nam je narava podarila številne sestavine za nego nosečniškega trebuščka, ki bodo kožo nosečnice nahranile ter ji povrnile prožnost in elastičnost. Z uporabo teh si boste ne le prihranili skrbi, temveč tudi privarčevali. Pri Medvedovi smo preverili, kateri so naravni prijatelji nosečniškega trebuščka.

 1) Karitejevo maslo

Karitejevo maslo pridobivajo iz sadeža afriškega karitejevega drevesa. Je izvrstno za brazgotine, strije, ekceme, pordelo kožo in opekline. Vsebuje naravni zaščitni faktor štiri. Karitejevo maslo je na sobni temperaturi v trdnem stanju, vendar ko z njim namažemo topel nosečniški trebušček, se v hipu raztopi.

2) Kakavovo maslo

Kakavovo maslo diši po čokoladi. Pridobivajo ga iz semen kakavovca (latinsko Theobroma Cacao, kar pomeni hrana bogov). Je trše od karitejevega masla, vendar se prav tako topi na koži. Pospešuje porjavelost kože in je izvrstno pri odpravljanju strij, brazgotin in gub. Kožo hrani in mehča.

 3) Olje šipkovih plodov

Gre za izjemno bogato olje, ki je temnejše barve, se lahko pohvali z visoko vsebnostjo vitamina C in močnim regenerativnim učinkom. Uporabljamo ga predvsem na delih, kjer so strije temnejše od kože. Primerno je za vse tipe kože za zdravljenje brazgotin, opeklin in proti gubam. Olje pridobivajo iz semen čilskega šipka, ki je pravzaprav divja vrtnica.

 4) Olje pšeničnih kalčkov

To olje ima visoko vsebnost vitamina E, zato je naravni antioksidant. Primerno je za suho, razpokano in zrelo pa tudi občutljivo kožo. Spodbuja obnovo kožnih celic, pospešuje prekrvavitev in ščiti pred zunanjimi vplivi.

  5) Olje grozdnih pečk

Olje grozdnih pečk se zlahka vpije, zato je primerno za vse, ki ne marajo občutka mastnosti. Vsebuje antioksidante, zato kožo pomlajuje in jo ščiti pred zunanjimi vplivi. 

6) Avokadovo olje

Avokadovo olje se hitro vpije in je izjemno negovalno, poleg tega prodre globoko v kožo. Pridobivajo ga iz mesa avokada in je zelene barve, ker je bogato s klorofilom. Primerno je za suho, izsušeno in zrelo kožo.

 7) Arganovo olje

Vsebuje vitamine A, B1 in B2, karoten, vitamin E in antioksidante, primerno pa je tako za nego suhe kot problematične in aknaste kože. Posebej priporočljivo je za zrelo kožo.

8) Olivno olje

Olivno olje je izredno hranljivo in ga lahko nanesemo na odrgnine, brazgotine in pike insektov. Koži vrača elastičnost in jo vlaži.


PREBERITE TUDI: Aromaterapija v nosečnosti

 

Eterična olja v nosečnosti

Eterična olja zvišujejo prožnost kože, povečajo prekrvavitev in pospešujejo odvajanje vode. Pri uporabi eteričnih olj moramo biti zelo previdni, saj so nekatera med nosečnostjo kontraindicirana.

"Med najboljša olja za odpravo strij sodi smilj, ki ima izjemne regenerativne učinke in prodre globoko v celične membrane. Za preprečevanje strij se priporočajo tudi sivka, čajevec, pelargonija, mandarina in neroli. Eterična olja lahko dodamo rastlinskemu olju ali maslu, in sicer naredimo 1% mešanico (na sto mililitrov rastlinskega olja dodamo 20 kapljic eteričnega olja)," svetuje sogovornica.

 

Magnolijino mazilo za nego nosečniškega trebuščka

Potrebujete: 20 mililitrov olja pšeničnih kalčkov, 20 mililitrov olja grozdnih pečk in 60 mililitrov olja avokada, pet kapljic eteričnega olja sivke, pet kapljic eteričnega olja nerolija in deset kapljic eteričnega olja mandarine.

Priprava: Rastlinska olja in eterična olja zmešajte v temni steklenički. Olje se bo najbolje vpilo v kožo, če ga boste nanesli takoj po tuširanju, ko je koža še vlažna.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Božična oblačila za vso družino: 5 idej
Kaj, če bi letos tudi vaša družina sledila priljubljeni ameriški tradiciji ujemajočih božičnih oblačil? Preverite pet pr...
2
ZMAI: Torbe za pogumne ženske
Neli štrukelj, oblikovalka in ustanoviteljica blagovne znamke ZMAI, izdeluje modne torbe iz zmajeve kože in z zmajevsko ...
2
Nasvet: Preprečite razpokano kožo na rokah
V jesenskem in zimskem času, ko se temperature spustijo tudi pod ničlo, je potrebno nekaj več časa posvetiti tudi koži n...
2
Permanentno lakiranje
Permanentno lakiranje je nova generacija lakiranja naravnih nohtov. Je bolj obstojno, primerno za mlade mamice, ki nimaj...
2



Primerni čevlji za nosečnico
Pogosti težavi, ki pestita nosečke sta zatekanje nog in krčne žile. S pravo obutvijo lahko te težave omilite. Preverite,...
8 načinov, da se znebite nosečniških strij
Genetika je v bistvu glavni razlog, če se vam bodo v nosečnosti mogoče pojavile strije oziroma nosečniške proge. Vendar ...