|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

8 razlogov, zakaj si ne želim več kot enega otroka

Uredništvo Ringaraja.net, 21.5.2023
Ko prvič postanete starš, od prijateljev in družine dobite veliko nasvetov, kako ga vzgajati, zraven pa pogosto slišite vprašanje - "kdaj pride dojenček številka dva?"

image
Najina punčka je stara dve leti in potrebovala bi dvojni odmerek energije, da sledim ritmu drugega otroka. (Freepik.com)
/11


Biti starš pomeni doživeti uspehe, pa tudi neuspehe skoraj vsak dan. Gre za vlogo, ki je narejena tako, da daš vse od sebe, hkrati pa se boriš proti občutkom skrbi, strahu, kritike in dvoma vase.

Ko prvič postanete starš, od prijateljev in družine dobite veliko nasvetov, kako ga vzgojiti, hkrati pa pogosto slišite vprašanje - "kdaj se bosta lotila dojenčka številka dva?"

Temu vprašanje pogosto sledijo naslednji argumenti - Ali ne želite, da ima vajin otrok nekoga, s katerim bi se lahko igral? "In" Ali ne želite, da ima brata ali sestro, na katera se lahko zanese, ko odraste?

 

Mama Megan Hansen je izpostavila 8 razlogov, zakaj je v redu ostati starš enemu otroku:

 

1. Z možem sva izmozgana

Z možem delava polni delovni čas. Ko prideva domov, pripraviva večerjo in dava hčerko v posteljo, sva izčrpana. Običajno eno uro pred spanjem gledava v telefon ali televizijo. Preprosto nimava energije, da bi sredi noči vstala in več ur skrbela za novorojenčka. Ta ladja je odplula.

 

PREBERITE TUDI: Razburljivih 10 minut: Kako v resnici izgleda tuširanje, ko imaš otroka

 

2. Ko ne spim, postanejo stvari grde

Ko je bila moja hči novorojenček, sem bila tako izčrpana zaradi pomanjkanja spanja, da sem se v nekem trenutku samo nasmejala in prosila moža, ali jo lahko odpeljemo nazaj v porodnišnico. Nimam želje, da bi šla skozi to še enkrat. Poleg tega je zdaj naša deklica stara dve leti in potrebujem dvojni odmerek energije, da sledim temu ritmu.

 

3. Želim imeti hobije (razen svojega otroka)

Vnaprej vas opozarjam, da bom zdaj povedala nekaj, kar je tabu - želim imeti svoje osebno življenje zunaj službe in družine. Nekateri ste zdaj omedleli, drugi pa z vso močjo kričijo "DAAA". V družbo in kulturne norme je tako zakoreninjeno, da morajo ženske skrbeti za vse, tako da popolnoma zanemarijo skrb zase. Te prakse ne želim nadaljevati v svojem življenju. Svojo družino ljubim bolj kot karkoli na tem svetu, vendar potrebujem čas brez njih, da bom svoja.

 

PREBERITE TUDI: BLOG: Nakupovanje ni "čas za mamo"

 

4. Stroški oskrbe otrok so neverjetni

Iskreno, mislim, da si z možem ne bi mogla privoščiti, da bi v svojo majhno družino dodala še enega otroka. Mislim, da je to izvedljivo, vendar bi morali izpustiti vse zabavne stvari, kot je, ko peljeva hčerko na večerjo ali v živalski vrt. O varčevanju bi morali veliko razmišljati in to se mi ne zdi zabavno življenje.

 

5. Nočem na drugačen način

Poznam veliko ljudi, ki so rekli, da je njihov prvi otrok popoln, a ko je prišel drugi otrok, s popolnoma drugačno osebnostjo in zahtevnim odnosom, je vzgoja postala težka. Iskreno, nisem prepričana, da imam potrpljenje za tovrstne življenjske težave in ne želim komplicirati našega umirjenega, lepega življenja.

 

PREBERITE TUDI: 13 slik, ki bodo nasmejale vsakega starša

 

6. Pogrešam moža

Iskreno, ne spomnim se, kdaj sva zadnjič z možem šla ven, samo midva. Pogrešam povezovanje z njim in da se z njim pogovarjam o čem drugem kot o srčkani novi stvari, ki jo je ta dan naredila najina deklica. Drugi otrok bi to še dodatno zakompliciral in nama otežil, da bi bila sama. Moj mož je neverjeten moški in želim si vzeti čas, da ga preživim z njim - sama.

 

7. Tudi sama sem bila rada edinka

Moja družina pravi, da sem se že od malih nog govorila, da želim biti edini otrok. Uspelo mi je odraščati z veliko različnimi vrstami hišnih ljubljenčkov, vključno z ribami, želvami, psi, mačkami, hrčki, žabami, kačami, kuščarji in zajci. Nikoli mi ni bilo treba deliti sobe. Vsa starševska pozornost je bila namenjena meni. Bila sem na tečajih petja in v poletnih taborih. Mogoče me je vse skupaj naredilo nekoliko pohlepno, razvajeno in egocentrično, a vse te priložnosti so mi omogočile, da sem uspela in zrasla v osebo, ki sem danes.

 

8. Brez zagotovila

Ko sem odraščala, sem se morala spoprijeti s smrtjo ljubljenih družinskih članov. Včasih sem si želela, da bi brat ali sestra delila mojo žalost z mano, potem pa sem spoznala, da ni nobenega zagotovila, ne vem, če bi si bila blizu z brati in sestrami in ali bi sploh bili tam. Moj mož prihaja iz družine s tremi otroki in s svojimi brati in sestrami ni posebej blizu. Nikoli ne veš, kaj boš dobil.

 

PREBERITE TUDI: 35 stvari, ki jih mame naredijo pred 9. uro zjutraj

 

To so torej glavni razlogi, zakaj sva se z možem odločila, da družino zadrživa pri treh članih - treh mušketirjih, kot se imenujemo. Čeprav je to prava pot za nas, nikakor ni prava izbira za vsakogar. Poznam številne velike družine, ki so brez težav prešle zgornje ovire. Gre za to, kaj vam osebno in v partnerstvu najbolj ustreza.

 

Vir: Ringeraja.rs

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Ustvarite si velikonočno čarobnost kar doma
Pripravili smo nekaj idej, ki bodo zagotovo prinesle veliko veselja in čarobnosti v vaš praznični dom. Skupaj bomo spekl...
11
Kako ustvariti umetniške pirhe?
Pri pisanih pirhih lahko resnično sprostite svojo domišljijo in dovolite, da pride do izraza vaša umetniška žilica. Pogl...
7
10 zanimivih idej za velikonočne aktivnost...
Za vas smo pripravili 10. idej za praznične aktivnosti, ki jih lahko organizirate z otroki za veliko noč. Otroci bodo ta...
6
Velikonočne ustvarjalne ideje
Pomlad se prebuja in izza grma že kuka – velikonočni zajček! Krasno, še ena priložnost za tematsko ustvarjanje! Idej je ...
6



BLOG: Kaj pa, če nočem biti "samo"...
Sem slaba mama? Prevec delam? Premalo dam sebe otrokom? Sem sebična, ker uživam še v toliko drugih stvareh in ne samo v ...
To pravilo je moje fante rešilo pred ugrab...
Mama je odkrila, da je pravilo, ki ga je otrokom postavila nekaj let prej, verjetno rešilo njihova življenja.




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?