|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

8 sproščujočih iger za vzgojo čustveno močnih otrok

Uredništvo Ringaraja.net, 7.4.2024
Preverite osem zabavnih igric, s katerimi se bo vaš otrok naučil tehnik sproščanja, ki mu bodo koristile vse življenje. Igre so primerne za večje, pa tudi manjše otroke.

image
Globoko dihanje je osnovna in najpomembnejša tehnika pomirjanja, ki ga lahko na zabaven način naučite tudi otroka. (Freepik.com)
/11


Živimo hitro in nenehno hitimo in temu hitremu tempu življenja so izpostavljeni tudi otroci. Pogosto starši za umiritev otroka posežemo po risankah, tablicah, telefonih in čeprav vse to največkrat dejansko deluje, obstajajo veliko boljši načini, kako otroka naučiti sprostitve in vzpostavitve samokontrole. Najboljše od vsega pa je, da se teh sprostitvenih tehnik otrok lahko naučimo skozi zabavne igre, ki bodo otroku pomagale razviti vseživljenjske veščine.

 

Preverite osem zabavnih igric, s katerimi se bo vaš otrok naučil tehnik sproščanja, ki mu bodo koristile vse življenje. Igre so primerne za večje, pa tudi manjše otroke.

 

PREBERITE TUDI: Kako čustva vplivajo na razvoj vašega otroka? 

 

Pihanje sveče

Ta igra pomaga otroku, da se nauči globoko dihati tako, da vdihne skozi nos, začuti, kako se trebuh in prsni koš razširi in nato počasi izdihne, medtem ko piha svečo, ki jo želi upihniti.

Ko ste otroku dali navodila, kaj mora narediti oziroma mu pokazali globok vdih in izdih, ga postavite na stol, ki je dva metra stran od prižgane sveče na mizi. Otrok ne sme vstati ali se nagniti naprej, kar pomeni, da je plamen skoraj nemogoče upihniti. Po tem prvem poskusu za pol metra približajte otroka in ga nato postopoma približujte do razdalje, s katere mu uspe ugasniti svečo.

Igra traja približno pet minut, otrok pa sebo ob njej naučil tehnike globokega dihanja.

 

Mečkanje papirja, stiskanje žogice, čečkanje

Čečkanje, mečkanje papirja, stiskanje žogic iz mehke gume (obstajajo posebne žogice proti stresu) in pokanje folije z mehurčki so vse dejavnosti, ki lahko otroku pomagajo pri usmerjanju negativnih čustev. Hkrati vse te dejavnosti otroku pomagajo izboljšati fino motoriko, saj krepijo mišice rok.

 

Pobarvanke mandale

Barvanje mandale ne le sprošča in spodbuja razmišljanje, ampak tudi pozitivno vpliva na otrokovo koncentracijo in ustvarjalne sposobnosti. Takšne pobarvanke Z lahkoto jih je najti v knjigarnah ali na internetu. Vaš otrok jih bo oboževal.

 

mandala

Z barvanjem mandal se lahko sproščate skupaj z otrokom. (FOTO:Freepik.com)

 

Igra z baloni

Ta igra spodbuja sprostitev zahvaljujoč pravilnemu dihanju, zanjo pa potrebujete le pisane balone.

Napihnite dva balona in pri tem naj vas otrok opazuje. En balon napihnite, da poči, iz drugega počasi spuščajte zrak. Nato otroku recite, naj zapre oči in globoko vdihne ter si predstavlja, da je balon, ki se napihuje. Nato mu recite, naj počasi izdihne, kot drugi balon, iz katerega ste izpustili zrak.

  

Z otrokom se pogovorite o situacijah, v katerih se počuti kot balon, o situacijah, ki jih težko prenaša oziroma o določenih osebah, ki jih ne prenese. Naj vam poskuša pojasniti, kako se sooča s temi situacijami in mu po potrebi ponudite alternative. Razložite mu razliko med reakcijami in kako je videti, ko človek »poči« kot balon in kako izgleda, ko počasi rešuje težave, kot pri balonu, iz katerega je počasi uhajal zrak. 

 

PREBERITE TUDI: Čustveni razvoj otroka

 

Igra s pipo in žogico

Globoko dihanje je osnovna in najpomembnejša tehnika pomirjanja, zato je tukaj še ena ideja, ki vam bo v pomoč pri vadbi globokega dihanja z otrokom.

Potrebujete cevko oziroma pipo, ki ima na vrhu odprtinico in majhno kroglico ali lahko žogico. Cilj je, da otrok pihne skozi cevko oziroma piščlko/pipo, da bo žogica čim dlje ostala v zraku. Zabavno in uporabno! Otroci obožujejo to igro, ki jim pomaga, da se sprostijo.

 

sproščanje za otroke

Zabavna igrica, ki otrokom pomaga, da se sprostijo.(FOTO: Splet)

 

Lahke tehnike sproščanja

 Lahke tehnike sproščanja delujejo odlično, vendar jih mora otrok poskusiti in vaditi, da jih lahko uporabi, ko je napet. Vadita lahko ob sproščujoči glasbi v ozadju. Cilj je, da otrok začuti, da je na varnem in mirnem mestu.

Da otroku pomagamo prenašati sproščenost v vsakodnevne situacije in okolja, npr. šoli, mu poskusite čim bolj natančno razloži, kaj naj stori. Lahko se, na primer, ko se počuti živčno, usede in se močno oprime stola. Roke in trup naj bodo stisnjeni, hkrati pa stopala trdno pritiskajo na tla.

 

Igra: Drevo raste

Cilj te igre je s pomočjo sproščujoče glasbe v ozadju predstaviti, kako raste drevo (lahko je tudi roža ali kakšna druga rastlina). Začnite tako, da počepnete, sklonite glavo in iztegnete roke naprej. Vaše telo je seme, ki raste v ritmu glasbe in postane velika roža ali drevo z bujnimi vejami (visoko dvignjene roke, ko vstanete).

 Ta vaja je kot nalašč za večerne ure, pred spanjem.

 

Steklenica za pomirjanje

Napolnite steklenico z vodo, dodajte bleščice in jedilno barvo. Premešajte in dobro zapreite. Vodo lahko zgostite z glicerinom ali tekočim silikonom, če želite dodatno upočasniti pretakanje bleščic.

V trenutkih napetosti je ta steklenička odlična za opazovanje in ustvarja prave "zen" trenutke. Otrok strese steklenico in opazuje gibanje padajočih bleščic. Otroku razložite, da bleščice predstavljajo njegova čustva, ki tudi njega preplavijo, kot steklenico, vendar se nato tudi pomirijo in "padejo na dno", kot se to zgodi z bleščicami.  

Opazovanje bleščic bo otroku pomagalo pri razmišljanju, saj se bo skoncentriral in s tem sprostil možgane potem ko bo postal nervozen.

 

VIR: Najboljamamanasvetu.com


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Otroci, ki se zbujajo zgodaj zjutraj so ...
Se vaš malček zjutraj prebuja skupaj s petelini, ne glede na to ali je delovni dan ali vikend? Imamo dobro novico za vas...
58
Otroke uspavam zgodaj
Moji otroci so vedno šli zgodaj spat. Zapadli smo v rutino, ko so smo se odrekli dnevnemu spancu, približno tretje ali č...
45
Kako lahko tudi najcenejši avtosedeži reši...
Najboljše razmerje med ceno in kakovostjo pri izbiri avtosedeža. Naj gre za lupinico za dojenčka ali otroški sedež - var...
17
Dragi mož, nekoč bova vse to pogrešala
Dragi moj, ne bo vedno tako. Naše življenje ne bo večno videti, kot da se nam mudi, kot da nenehno zamujamo, kot da nene...
6



BLOG: Danes sem slaba mama
Slaba mama. Danes sem slaba mama. Zjutraj sem ti oblekla prvo stvar, ki mi je prišla pod roke, niti pogledala nisem ali ...
Razhod: menjata se starša, ne otroci
Ločeni milenijci vse pogosteje puščajo svoje otroke, da živijo v družinskem domu, medtem ko starša živita z njimi v izme...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?