|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Ali dojenčki v trebuhu res tudi jokajo?

Uredništvo Ringaraja.net, 23.8.2023
Pogosto na ultrazvoku posnamejo dojenčka v trebuhu, ko sesa palec, ko zeha ... Pa ste vedeli, da dojenček v trebuhu tudi joka?

image
Dojenčki že v trebuhu vadijo jok. (Pixabay.com)
/11


Večina nosečnic komaj čaka, da se jim začne poznati nosečniški trebušček in še bolj, da bodo začutile prve dojenčkove premike. Ko dojenček raste, lahko na trebuhu dejansko vidite odtise nogic, ko se preteguje in včasih nosečniški trebuh celo poskakuje, ko se malemu »tam notri« kolca, ko dojenček spi, pa je vse mirno. Večji del dneva tako nosečnice preživijo z rokami na trebuhu in čakajo, da se malo bitje kaj »oglasi«.

 

PREBERITE TUDI: 10 stvari, ki jih otrok v trebuhu ne mara

  

Nerojeni dojenčki tudi jokajo

Z ultrazvočno preiskavo lahko dejansko v živo vidimo, kaj vse se tam notri dogaja, od sesanja palca, zehanja in celo joka. Ja, res je, dojenčki že v trebuhu vadijo jok. Ker si vsi starši želimo, da bi dojenček doživljal samo lepe stvari, nas to kar malcerazžalosti, ampak tudi to se dogaja v zavetju maminega trebuha. Najnovejše raziskave, ki so jih izvedeli na univerzah Durham in Lancaster (Velika Britanija), so pokazale, da dojenčki pričnejo že v trebuhu vaditi svoje komunikacijske spretnosti, ki vključujejo tudi jok.

 

Zakaj je jok tako pomemben za doječka?

Da lahko takoj, ko pridejo na svet »povedo«, če jim nekaj ni všeč oziroma jim nekaj manjka. Znanstveniki so z ultrazvokom spremljali dojenčke in preučevali njihove izraze na obrazih pred rojstvom. Ugotovili so, da dojenčki delajo tudi zelo »kompleksne izraze in grimase, kot je recimo dvigovanje in spuščanje obrvi ter vihanje nosu. Dr. Reissland z angleške univerzitete Durham je za YourTango povedala, da je za dojenčke življenjskega pomena ta sposobnost, da že takoj po rojstvu pokažejo, ko jih nekaj boli.

 

PREBERITE TUDI: Te vaje pomagajo, da se dojenček obrne

 

Kljub temu da za veliko dogajanja v nosečniškem trebuhu strokovnjaki že vedo, pa mora znanost še potrditi, če žalostni izrazi in jok dejansko pomenijo, da otroka nekaj boli ali nerojeni dojenčki samo »vadijo« za čas, ko bodo prišli na svet.

 

VIR: Mondo

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

VIDEO: Noro brcanje v trebuščku
Poglejte si nenavadno močno brcanje, ki ga je tale mamica doživljala v nosečnosti. Njen trebuh je dobesedno oživel, se p...
7
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
4
7 znakov, da se maternični vrat aktivno od...
Ko otrokova glavica potuje po porodnem kanalu navzdol, se na zadnjici pojavi rdečo-vijolična ali rjavkasta črta. Bolj ko...
4
13 znakov, da pričakujete fantka
Ali je mogoče, da dejansko obstajajo očitni znaki, ki nam lahko povejo, da bomo ponosni starši malemu fantku? Berite dal...
3



Zgodnji znaki nosečnosti: Izcedek
Zanositev povzroči številne spremembe v ženskem telesu in ena od teh je trdnost in položaj materničnega vratu. S spremlj...
VIDEO: Noro brcanje v trebuščku
video
Poglejte si nenavadno močno brcanje, ki ga je tale mamica doživljala v nosečnosti. Njen trebuh je dobesedno oživel, se p...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?