|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Ali lahko dojenček zavrne dojko, če poskusi dudo?

Uredništvo Ringaraja.net, 21.7.2023
Starše pogosto opozarjajo, naj otroku v prvih treh ali štirih tednih življenja ne dajo stekleničke ali dude, da dojenček ne zavrne dojke.

image
V strahu, da bo dojenček zavrnil dojko, mnogi danes hranijo novorojenčke po kozarcu ali cevki za hranjenje. (Freepik.com)
/11


Starše pogosto opozarjajo, naj otroku v prvih treh ali štirih tednih življenja ne dajo stekleničke ali dude, da dojenček ne zavrne dojke.

Predpostavlja se, da se tehnika dojenja razlikuje od tehnike, ki jo otrok uporablja pri pitju mleka iz stekleničke, kar ga lahko zmede in celo privede do zavrnitve dojke. Obstajajo tisti, ki trdijo, da je ena steklenička dovolj, da zmede otroka.

 

Vendar mnoge ženske fizično ne morejo dojiti svojega otroka takoj po rojstvu, dojenčki pa morajo hrano prejemati na kakšen drug način. V bolnišnicah se dojenčki tradicionalno hranijo po steklenički, s formulo ali z adaptiranim mlekom, a zaradi strahu, da bi dojenčki zavrnili dojke, mnogi danes hranijo novorojenčke po kozarcu ali cevki za hranjenje.

Čeprav je na splošno res, da matere, ki pogosteje kombinirajo dojenje in stekleničko, dojenje večkrat opustijo, vendar za to ni treba vedno kriviti silikonske cuclje.

 

PREBERITE TUDI: Ko ti dojenje ne uspe ...

 

Raziskava medicinske šole Darmouth

Alison Homes in njeni sodelavci z medicinske šole Darmouth v New Hampshireu so preučili 802 mater in njihovih dojenčkov, ki so v prvih sedmih dneh pili iz stekleničke. Čeprav so dojenčki belk, hranjeni na ta način, manj časa preživeli na dojkah, pri latinskoameriških ali temnopoltih dojenčkih ni bilo tako. Čeprav ni izključeno, da so črni in latinskoameriški otroci genetsko drugačni od belih, je malo verjetno. Veliko bolj gotovo je, da uporaba silikonske dude ni pomembna in da so belke opustile dojenje iz kakšnega drugega razloga, morda zato, ker je to preprosto potrdilo njihovo pričakovanje, da bo otroka težko prepričati, da se doji, potem ko so dobili stekleničko. Za razliko od njih, latinoameričanke že dolgo kombinirajo dojenje in hranjenje po steklenički in v tem ne vidijo nič čudnega.

 

Ni razlike med hranjenjem po kozarčku in steklenički

V drugi študiji je Cochrane Collaboration analiziral štiri preizkuse, v katerih so primerjali dojenčke, hranjene z materinim mlekom iz kozarca, in tiste, hranjene iz stekleničke. In čeprav so tri študije pokazale, da so dojenčki, ki so pili materino mleko iz kozarca, pogosteje se samo dojili po odhodu iz bolnišnice, se je kasneje pokazalo, ko so primerjali dojenčke, stare od tri do šest mesecev, da se jih enako število izključno doji. Rezultati ene od teh študij so tudi pokazali, da dojenčki, hranjeni iz kozarca, v bolnišnici preživijo v povprečju deset dni dlje kot dojenčki, hranjeni s stekleničko.

 

PREBERITE TUDI: Slabosti in prednosti hranjenja z mlečno formulo


VIR: Ringeraja.rs

 

 


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

VIDEO: Črpanje mleka brez prsne črpalke
Naučite se iztisniti mleko iz dojke brez uporabe prsne črpalke s, tako imenovano, marmet tehniko stiskanja. Poglejte si ...
6
Seks po porodu: Ste vedeli?
Približno šest tednov po porodu, ko se konča čišča, naj bi par spet lahko pričel s spolnimi odnosi. Moški seveda nekolik...
5
Vodene koze ali norice: kako otroku pomagati
Preverite, kako dojenčku ali otroku pomagati (o)lajšati srbenje in pospešiti celjenje mehurčkov oziroma kože na povsem n...
4
6 predlogov za izlet z nosilkami
Se vam zdijo izleti z majhnimi otroki nemogoči? Nikar ne skrbite. Nošenje otrok v nosilkah vam omogoči pohajkovati po vo...
4



Shranjevanje materinega mleka
V katerih primerih lahko načrpano mleko shranimo? Ima mleko še vedno iste lastnosti ali je kaj slabše? Kako je s transpo...
Zeleno blato: kdaj je čas za zaskrbljenost?
Otroško blato je visoko na seznamu skrbi novopečenih staršev. Kaj pomenita barva in konsistenca? Kdaj je treba biti zask...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?