|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Beremo: Čarobna skrinjica

Helena Primic, 19.4.2020
S pomočjo te čudovite knjigice, ki vsebuje vizualizacije in sprostitvene vaje za otroke, poskrbite za globoko sprostitev otrok tudi v teh težkih koronavirus časih.

image
Otrok z vizualizacijo krepi zaznavanje z notranjim očesom.
/11


Pet tednov domače karantene zaradi zajezitve epidemije koronavirusa je za nami. Posledice - vse večji nemir in razdražljivost pa se ne kažejo le pri odraslih, temveč tudi pri otrocih.

Ti svojo notranjo stisko lahko kažejo na različne načine - so bolj jokavi in "sitni", agresivni in prepirljivi, umaknjeni vase in žalostni "brez razloga" ...

Zato je zelo pomembno, da starši znamo nagovoriti tudi otrokovo stisko in mu pomagati sprostiti te notranje napetosti, ki jih večina otrok niti ne prepozna, kaj šele, da bi se znala z njimi soočiti in jih uspešno predelati.


Čarobna skrinjica

 

V pomoč vam je lahko čudovita knjigica Čarobna skrinjica, ki jo je napisala Marneta Viegas in je izšla pri založbi Star Elysium. 

 

PREBERITE TUDI: Igre za otroke, ko moramo biti doma

 

Domišljijske meditacije

V knjigi Čarobna skrinjica, ki je opremljena z nežnimi ilustracijami Nicole Wyldbore - Smith, boste našli 52 domišljijskih meditacij za otroke od petega leta starosti naprej.

"Knjiga Čarobna skrinjica je dar meditacij, ki jih otroci lahko izvajajo kadarkoli in kjerkoli, da se znova zberejo, osrediščijo, izkusijo mir ter doživljajo bolj umirjeno notranje dogajanje, življenje," je v spremni besedi napisala Lynne Kenney, pediatrična psihologinja, govornica in  avtorica knjige Metoda družinskega mentorja.

Avtorica knjige Marneta Viegas, ki je sicer diplomirala iz gledaliških uprizoritvenih umetnosti in že 20 let vodi razvedrilno delo za otroke, je leta 2001 ustanovila šolo Relax Kids, v okviru katere odrasle po vsem svetu uči edinstvenega sistema sedmih korakov za poučevanje sproščanja otrok. V knjigi je tako zbranih nekaj bistvenih in preprostih sprostitvenih vaj ter vizualizacij, ki so namenjene izboljšanju samozavesti in zaupanja, pa tudi zmanjšanju in lajšanju stresa, naporov ter nemira pri otrocih.

"Pogosto izvajanje teh vaj lahko globoko učinkuje na umsko, čustveno in fizično blagostanje otrok ter izboljša njihovo počutje," staršem in učiteljem sporoča Viegasova.

 

PREBERITE TUDI: Sramežljiv otrok - Kako mu pomagati?

 

Kako otrokom brati te zdravilne zgodbe?

Kot svetuje avtorica knjige Čarobna skrinjica, prostor za otrokovo meditacijo pripravite tako, da bo v ozadju odzvanjala nežna glasba, otrok pa naj se udobno namesti - sede ali leže, kakor mu najbolj ustreza. Lahko sta tudi sredi narave kot deklica na naslovni fotografiji.

Naključno lahko izberete katerokoli meditacijo ali pa se odločite, da boste šli po vrsti in vsak dan otroku prebrali eno meditacijo iz knjige. Otroku jih lahko preberete zjutraj, po pouku, zvečer ali tik preden zaspijo.

Afirmacija na koncu vsake meditacije je namenjena odraslim, da jo uporabijo kot sredstvo osredotočenja pozornosti in ustvarjanja ugodnega ozračja za otrokovo koncentracijo, zato je smiselno, da jo preberete in se nanjo uglasite še preden otroku preberete meditacijo. 

Ko boste otroku brali meditacijo, to počnite počasi in z obveznimi vmesnimi premori, ki otroku omogočajo, da lahko uporabi svojo domišljijo. Po končanem branju lahko pustite, da otroci zaplavajo v svoje misli ali spanec, ali pa z njimi razpravljate, kaj so doživeli, ter jih prosite, da vam opišejo, kaj so videli znotraj sebe oziroma s svojim "notranjim očesom" in kako so se pri tem počutili. Če želijo, lahko te svoje domišljijske podobe primerjajo s slikami v knjigi. 

 

PREBERITE TUDI: Beremo - Čuječnost za otroke in najstnike

 

Meditacija Drevo, ki odvzame skrbi

Za občutek, kakšne domišljijske zgodbe so zbrane v tej čudoviti knjigi, smo izbrali meditacijo Drevo, ki odvzame skrbi:

"Zaprimo oči, umirimo se in vdihnimo ter počasi izdihnimo. Vdihnimo in globoko izdihnimo. Dihajmo počasi in enakomerno. Naše dihanje je mehko in nežno. Prisluhnimo zvoku svojega dihanja. Z vsakim novim dihom smo vse bolj in bolj sproščeni. Vdih, izdih, vdih, izdih.

In zdaj usmerimo pozornost na svoja ramena. Kako se počutijo? Ali so v krču, polna napetosti in stisnjena k ušesom ali mehko padajoča in sproščena? Kako jih občutimo? Ali so obremenjena ali sproščena? Razmislimo, kaj je naša ramena obremenilo. Ali smo morda v skrbeh? Ali smo pod pritiski in napori? Ali smo preveč obremenjeni? Vse naše skrbi poskušajmo zdaj osvoboditi in razbliniti. Sprostimo se. Sprostimo ramena in ves ramenski obroč.

Zdaj usmerimo pozornost na želodec. Kako ga občutimo? Ali je napet in zavozlan ali pa je mehak in sproščen? Razmislimo, kaj je lahko tako zelo obremenilo naš želodec. Ali smo morda nervozni in nemirni? Vso svojo nervozo poskušajmo zdaj izpustiti, osvoboditi in razbliniti. Naš želodec je sproščen. Sprostimo se. Popolnoma sproščeni smo.

Za trenutek si predstavljajmo, da lahko vidimo vse svoje skrbi pred seboj, do najmanjših podrobnosti. Če jih ne zmoremo videti, jih poskušajmo le začutiti. S takšnimi občutji nas navdajajo naše skrbi? In zdaj si predstavljajmo, da je pred nami lepo drevo, ki odvzame skrbi. Vse svoje skrbi lahko zapišemo na list papirja in ga nato obesimo na drevo, ki odvzame skrbi. Nemudoma, ko smo obesili skrbi na to drevo, niso več naša težava. Drevo, ki odvzame skrbi, bo poskrbelo zanje.

Čutimo, kako polagoma vse skrbi izginjajo. Vidimo, kako postajajo vse manjše in manjše. Globoko vdihnimo skozi nos in počasi izdihnimo. Izdih naj odpihne proč vse naše skrbi. Mehki in sproščeni smo. Naše skrbi so zdaj že tako zelo majcene, da so komajda prepoznavne. Kako se počutimo?

Kadarkoli smo v skrbeh, jih lahko preprosto obesimo na drevo, ki odvzame skrbi.

Afirmacija za starše: Svoboden(na) sem, svoboden(na) sem.

 

Več o knjigi Čarobna skrinjica najdete na tej povezavi.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Trmast otrok
Čeprav ste šokirani, na otrokovo trmo nikakor ne odgovarjajte z jezo in kričanjem. Najbolje je, da otroku poskušate mirn...
5
Dan šole
OŠ Savsko naselje, 3. a PB, Blanka Peršin
5
Vse vsebine za starše otrok z ADHD na enem...
Mame otrok z ADHD se dnevno spopadamo z izzivi vzgoje otroka z ADHD, ki so včasih izredno izčrpajoči. Preverite, kako la...
4
Pisanka za Karolino
Kot vsi drugi otroci tudi deklica Karolina v teh dneh že veselo pričakuje darilo velikonočnega zajčka. Največje in najle...
4



Beremo: Čarobna skrinjica
S pomočjo te čudovite knjigice, ki vsebuje vizualizacije in sprostitvene vaje za otroke, poskrbite za globoko sprostitev...
Beremo: Neverjetna zgodba o dinozavrih!
Zakaj ima kokoš v družinskem albumu družino velociraptorjev, ki se vozijo s skiraptorji, in igvanodonov, ki uživajo v os...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?