|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Beremo: Čuječnost za otroke in najstnike

Helena Primic, 1.12.2019
S pomočjo čuječnosti lahko otrok izboljša pozornost in je bolj umirjen, zmanjša doživljanje stresa in občutek tesnobnosti ter je manj impulziven, se na splošno bolje zaveda samega sebe in je v odnosu do okolice bolj empatičen.

image
Kdaj bodo v slovenskih šolah minute za čuječnost standard?
/11


Vsi starši si želimo umirjene in prisotne otroke, ki se znajo skoncentrirano posvetiti domači nalogi in učenju, ko je čas za šolo. Ki se zmorejo sproščeno in igrivo prepustiti otroški igri in zabavi, ko je čas za igro. In ki se znajo zvečer, ko je čas za spanje, brez večjih težav pomiriti ter umiriti.

Toda, žal je v sodobnem okolju vse več motenj, ki otrokom to preprečujejo. Visoka stopnja različnih stimulacij sodobne tehnologije doma in v šoli. Visoka pričakovanja glede šolskega uspeha in (pre)številne obšolske dejavnosti. Izčrpani in prepogosto čustveno odsotni starši.

Stres, ki so mu izpostavljeni sodobni otroci, je zares velik. In za veliko otrok prevelik oziroma takšen, da ga otrok težko sproti izrazi ter predela na družbeno sprejemljiv način. Tako imamo vse več otrok, ki postajajo vse bolj nemirni in nezadovoljni, vse težje se umirijo in skoncentrirajo ter se vse bolj umikajo v svet spletne realnosti in samote. Do depresije in drugih psihiatričnih težav smo tako le še nekaj korakov.

 

PREBERITE TUDI: Otroci so vse bolj sami in osamljeni

 

Pa vendar, kako lahko otrokom, ki imajo tovrstne težave, ki še ne zahtevajo psihološke in psihiatrične obravnave, pomagajo starši in drugi odrasli, ki delajo z otroki? 

 

Priročnik s 154 metodami, tehnikami in aktivnostmi za otroke

Družinski in terapevtski center Pogled je izdal odličen priročnik Čuječnost za otroke in najstnike, ki ga je napisala klinična socialna delavka, strokovnjakinja za nevroterapijo, predavateljica in pisateljica Debra Burdick, ki ji pravijo The Brain Lady ali Prva dama možganov.

Čuječnost za otroke in najstnike

V tem zelo zajetnem učbeniku (ne samo, da je velikega formata in zares bogate vsebine, temveč zajema kar 336 strani) boste tako našli:

- Metode, s katerimi lahko otrokom na preprost način razložite, kaj je to čuječnost in kako deluje nevrobiologija.

- Dejavnosti, igre in meditacije, primerne za otroke in najstnike, preko katerih se otroci seznanjajo z osnovami čuječnosti.

- Postopna navodila za učenje in vadbo čuječnosti, različne meditacije in refleksije.

- Nasvete za starše, da boste otroke in najstnike lažje učili čuječnosti.

- Vaje čuječnosti za posamezne starostne skupine otrok. 

- Vadbo čuječnosti za otroke in najstnike z duševnimi motnjami.

- Spodbude za pisanje dnevnika, ki pripomore k boljšemu razumevanju čuječnosti.

- Razpredelnice s cilji za spremljanje napredka učenja čuječnosti.

- Delovne liste in vaje.

 

Od boljšega fokusa in manjše impulzivnosti do višje empatije

"Čuječnost je eden izmed najbolj obetavnih načinov za spodbujanje socialnega in čustvenega razvoja pri otrocih in mladostnikih ter način za ohranjanje in izboljševanje duševnega zdravja.

Ključni doprinos vadbe čuječnosti za otroke in najstnike so: izboljšanje pozornosti/fokusa, pozitiven vpliv na razvoj koginitivnih funkcij, večji občutek mirnosti, zmanjšano doživljanje stresa in tesnobnosti, zmanjšanje impulzivnosti, povečano samozavedanje, spretnejše odzivanje na težka, neprijetna občutja, višja empatija in razumevanje drugih ter boljše razreševanje konfliktov," v uvodu piše mag. Maja Bajt, psihologinja in učiteljica čuječnosti v inštitutu Tukaj in Zdaj

Vsekakor prednosti, ki bi koristile prav vsakemu otroku!

 

PREBERITE TUDI: Ne pristajam na borbe, ustrahovanje in merjenje moči!

 

Uvajanje čuječnosti v šole in vrtce

Če je v svetu vse več šol (pa tudi vrtcev), ki vadbo čuječnosti uvajajo tudi v šolah, smo v Sloveniji glede tega šele na začetku. Prav zgoraj omenjena Bajtova je ena izmed voditeljic projekta Čuječnost v šolah - Srčne veščine med šolske klopi, ki se zaveda, da so za kakovostno šolo potrebni tako čuječi učenci kot čuječi učitelji.

"Poučevanje je več kot prenos znanja na učence in izmenjava kognitivnih informacij med udeleženimi. Duševno blagostanje učencev je odvisno od kakovosti odnosov s pomembnimi odraslimi osebami – kar so seveda tudi učitelji, saj v odnosih razvijajo pomembne odnosne veščine, kot so dobro komuniciranje in poslušanje, tolmačenje obrazne mimike, razumevanje nebesedne komunikacije, ubesedovanje doživljanja in podobno," pomen čuječnosti za učitelje utemeljujeta vodji programa, ki opozarjata, da je učiteljski poklic eden najbolj stresnih poklicev, saj raziskave kažejo, da je večina učiteljev močno pod stresom, kar 40 % pa jih je izgorelih.

Projekt Čuječnost v šolah je zato sestavljen iz dveh delov: programa za učitelje in programa za učence. Trenutno poteka prva faza projekta, v okviru katere so sodelujoči šolski kolektivi deležni predstavitvenih delavnic čuječnosti in osemtedenskih uvodnih tečajev čuječnosti za manjše zaprte skupine učiteljev.

Več informacij o uvodnem programu najdete na tej povezavi.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Pesmi o mami in za mamo
Mama je nekaj posebnega, je popolna in ena sama. Ko ne najdemo besed, kako bi se ji zahvalili za vse, kar nam je dala, z...
15
Deček s posebnimi lasmi, ki so prava redkost
Tale je deček na prvi pogled povsem običajen fantek - ko nosi kapo. Ko pa je brez nje, je nekaj res posebnega. Imam namr...
9
Vročina pri otroku: Ne znižujte je prehitro!
Če ima vaš otrok povišano temperaturo 37,6 stopinj Celzija, to že ni razlog, da mu daste zdravilo za zniževanje le te.
7
BLOG: Danes sem slaba mama
Slaba mama. Danes sem slaba mama. Zjutraj sem ti oblekla prvo stvar, ki mi je prišla pod roke, niti pogledala nisem ali ...
7



Kdaj je čas za kahlico?
Tako kot na skoraj vseh področjih otrokove vzgoje se tudi pri navajanju na kahlico teorija in praksa skozi čas spreminja...
Vesel dan mučenikov
Danes obeležujemo dan mučenikov, tako da gospodje – danes je vaš dan! Tradicionalno naj bi vam vaše drage za darilo prin...