|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

BLOG: Ali sodobni dojenčki res potrebujejo vse to?

Moderna babi, 22.12.2018
Ko sem razmišljala, čemu sodobni dojenčki potrebujejo vse te moderne pripomočke in naprave, in kakšno odlično tržno nišo so v resnici ustvarile otroške blagovne znamke, sem ugotovila, da vsega tega ne potrebujejo otroci, temveč njihovi starši.

image
Kaj vse potrebuje sodoben dojenček?
/11


Še en lep, sončen popoldan, ki ga je vnukec Liam s svojo dobro voljo le še podvojil. Čeprav se je hči Anja tisti dan ukvarjala s tisoč in eno stvarjo, češ da nima ne enega in ne drugega ter na koncu ugotovila, da pa vse le ni tako travmatično.

Razen …

Ujeli sva se v zanimiv pogovor, ob katerem sem ugotovila, da dojenčki, rojeni v tem tisočletju, očitno ne bi zrasli, če ne bi imeli tisoč in ene stvari, polovice katerih pred 30 leti sploh nismo poznali.

 

Začelo se je z Anjino ugotovitijo, da mora za Liama nujno kupiti večjo posteljico.

Skomignila sem z rameni: "Aja?" in si mislila: Saj ima vendarle kinderpet, pa še prenovljeno zibelko, v kateri je pred 26 leti spal njegov očka Mitja. Zakaj torej potrebuje še posteljico številka tri?!

No, ko je le zaključila z mislijo, sem bila prepričana, da so to bile samo besede.

Dogovorjeni sva bili, da jih naslednji dan spet obiščem. Ob prihodu v njihov dom sem na vratih srečala Mitjo, ki je iz avtomobila zlagal škatle, v katerih so bile nova posteljica, nov jogi, nova posteljnina ...

Bila sem rahlo presenečena, saj nisem verjela, da Anja misli resno. Sploh pa – kako ji je uspelo izbrati in kupiti novo posteljico v enem samem dnevu?!

Čez dobro uro je posteljica številka tri že dobila svoje mesto v Liamovi sobici. Priznam, Liam je zibelko resnično prerastel, a sama bi jo seveda zamenjala s posteljo, ki jo Liam že ima v svoji sobici, a mu je še prevelika. Zagotovo ne bi kupila še ene, praktično enake, le nekoliko manjše.

Tisti trenutek sem se na tiho spraševala, kam vodi ta svet, a Anja je - kot zmeraj - hitro našla odgovor na vse moje dvome.

 

Ko je bila Anja majhna, sem imela voziček, stolček za k mizi in stolček za v avto. Pa še ti so bili takrat skoraj bolj za okras kot pa za varno uporabo.

To je bilo vse, kar sem potrebovala. Niti v sanjah si nisem predstavljala, kaj vse se bo spremenilo v 27 letih. Zdaj otrok naenkrat potrebuje kar tri posteljice pri le štirih mesecih, voziček z globoko košaro, ki seveda presega vse meje zdravega okusa glede cene, lupinico za v avto, gugalnik za v dnevno sobo, igralni center za na tla in še nešteto drugih stvari, ki jih v starih časih nismo niti poznali.

Ko mi je Anja še noseča razlagala, da mora za v avto zraven lupinice kupiti tudi isofix bazno postajo, sem začudena pomislila, da gre spet za nek modni trend, ki stane celo premoženje. Zdaj razumem in je to po mojem mnenju ena izmed zares nujnih in praktičnih stvari, saj je varnost v avtu zelo pomembna. Po Anjini prometni nesreči sem v to še bolj prepričana.

A to je le ena izmed "osnovnih" zadev, ki jih ti naši mali vnuki "nujno" potrebujejo. Tudi vzvratno ogledalo je del osnovne opreme za v avto. Kakšen luksuz, kajne?

No, in potem po globoki košari dojenček naenkrat potrebuje še športni voziček in dežno pregrinjalo, ker mamice po novem tudi v dežju hodijo na sprehode. Pa winter kit. Da vas izobrazim (no, saj tudi jaz prej nisem vedela!) – to je zimski paket za voziček, ki vsebuje zimsko vrečo, rokavice in puhast ovratnik za streho vozička. Nato še kengurujčka, ker se dojenček na sprehodu včasih noče voziti v vozičku. In tehtnico, da se slučajno preveč ne zredi. Pa gugalnik in stolček v enem, previjalno torbo (ali mamice res nimajo doma kakšnega starega nahrbtnika?!) in še in še bi lahko naštevala.

 

Saj vem, da sem staromodna in da se mi včasih čas ustavi, pa vendar mi določene stvari še vedno niso jasne.

Ko mi je Anja povedala, da je nabavila Valcobaby organizator, sem najprej pomislila, da potrebujem slovar, da bom sploh razumela, kaj je to. Vrhunec vsega pa je bil, ko mi je v SMS zapisala, da sta z Mitjem domov pripeljala varuško.

"O, ljubi bog, kam smo prišli!" sem si mislila. "Da bodo po novem po stanovanju mlade družine hodila mična gospodična, našminkana in s kratkimi krili ter vzgajala mojega vnuka?!"

V trenutku mi je postalo slabo. Hitro sem segla po telefonu in z ostrim odgovorom zapisala, da naj pa tega nikar ne počnejo. Da je Liam še premajhen, da bi ga vzgajala tuja ženska namesto lastne mamice.

Anja me je seveda hitro potolažila, da "varuška" ni nobena gospa ali gospodična, temveč čisto navaden "voki toki", ki nadzira otroka, ko je starš v drugi sobi.

 

Včasih se res počutim staro. Še posebej takrat, ko berem ali me mladi starši soočajo z zame nepoznanimi sodobnimi izrazi.

Ko sem tako razmišljala, čemu sodobni dojenčki potrebujejo vse te moderne pripomočke in naprave, in kakšno odlično tržno nišo so v resnici ustvarile otroške blagovne znamke, sem ugotovila, da vsega tega v resnici ne potrebujejo otroci, temveč njihovi starši.

Vsi ti izdelki so bili ustvarjeni z namenom, da mladim staršem olajšajo delo z dojenčkom. Da jih vsaj malo dodatno razbremenijo in jim podarijo kakšno minuto časa. Seveda gre tudi za načrtno ustvarjanje potreb po dodatnih materialnih dobrinah, brez katerih danes enostavno več ne gre, so zaradi toliko reklam prepričani mladi starši.

 

Sama sem najbolj vesela tega, da so otroci na varnem in toplem. Da je za njih dobro poskrbljeno ter da kljub vsem materialnim možnostim, pametnim igračam in različnim družabnim igram spoznavajo svet in razvijajo čustva ter domišljijo predvsem v družbi staršev in starih staršev.

Se pa velikokrat sprašujem: ali bodo današnji otroci zaradi toliko igrač in opreme drugače vzgojeni, pametnejši oziroma ali bodo drugače dojemali materialni svet, kot smo ga mi?

 


 

moderna babiModerna babi ali Mojca Cimerman je profesorica razrednega pouka in že vrsto let zaposlena kot učiteljica na osnovni šoli, sicer pa mama in babica, ki je skupaj s svojo hčerko ustanovila podjetje BOOST UP - digitalno agencijo za internetni marketing. Več o njej najdete na njeni spletni Modernababi.si in na njeni Facebook strani.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Velikonočne ustvarjalne ideje
Pomlad se prebuja in izza grma že kuka – velikonočni zajček! Krasno, še ena priložnost za tematsko ustvarjanje! Idej je ...
15
Kako ustvariti umetniške pirhe?
Pri pisanih pirhih lahko resnično sprostite svojo domišljijo in dovolite, da pride do izraza vaša umetniška žilica. Pogl...
10
Zabavne velikonočne igrice
Velika noč je tudi zaradi simpatičnih velikonočnih opravil in iger, eden najbolj razburljivih praznikov za otroke. Zelo ...
9
Pisanka za Karolino
Kot vsi drugi otroci tudi deklica Karolina v teh dneh že veselo pričakuje darilo velikonočnega zajčka. Največje in najle...
8



BLOG: Od hiše do hiše, od vrat do vrat ...
Včasih se mi zdi, kot da je tudi pust postal instanten. Hitro po kostum v najbližjo trgovino, malo naokrog po sladkarije...
Pravice iz naslova krajšega delovnega časa
photo
Eden od staršev, ki neguje in varuje otroka do tretjega leta starosti, ima pravico delati krajši delovni čas, ki pa mora...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?