|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

BLOG: Kdo se boji poroda na domu?

Helena Primic, urednica Ringaraja.net, 3.4.2020
Večina slovenskih porodnih strokovnjakov uradne medicine že pred epidemijo koronavirusa poroda na domu ni podpirala oziroma je nosečnice tako javno kot v svojih ambulantah pred njim svarila.

image
Porod na domu je enako varen kot porod v porodnišnici!
/11


Porod na domu ni tako varen kot tisti v porodnišnici! je zelo razširjen mit o porodu na domu.

Ki, kot vsak mit, seveda ne drži.

Kar bi vsaj uradni porodni strokovnjaki morali vedeti, če že številne znanstvene študije - med njimi tudi velika mednarodna študija, ki je bila objavljena v medicinski reviji Lancet in o kateri poroča Science Daily -, ki dokazujejo, da je v sodobnem času tako za otroka kot mamo porod na domu enako varen kot tisti v porodnišnici, niso prišle do žensk in bodočih staršev.

 

Toda, žal tega slovenski porodni strokovnjaki uradne medicine več kot očitno ne vedo, saj bi sicer ob aktualnem Vladnem ukrepu zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije COVID-19, ki zapoveduje, da se v času izrednih razmer prekine izvajanje načrtovanih porodov na domu, že glasno protestirali.

Ali prav oni prvi prepričevali vlado, da je v trenutnih razmerah tako za zdrave nosečnice (tiste, ki so seveda pripravljene roditi doma) kot njihove dojenčke veliko bolj varno in humano, da rodijo doma ob spremstvu certificirane babice ter samoizolirane in ljubeče družine kot pa v porodnišnici, kjer je veliko večja verjetnost okužbe s koronavirusom.

Da tega, da morajo ženske v teh že itak norih časih v porodnišnici roditi brez spremstva partnerja (pa čeprav so naprednejše evropske države že ugotovile, da je to ne samo norost, temveč tudi kršenje osnovnih človekovih pravic mame, očeta in otroka!), se sprostiti sredi mask, rokavic in skafandrov, rojevati sredi izrednih bolniščnih razmer, ki po navadi vodijo v pretirano medikalizacijo poroda ... niti ne omenjamo.

Toda iz strani slovenskih porodnih strokovnjakov uradne medicine je vse tiho.

Vsaj sama v javnosti v zadnjih dnevih nisem zaznala nobene podpore ginekologov in porodničarjev tistim nosečnicam, ki bi raje rodile doma v spremstvu certificirane babice kot pa v porodnišnici brez partnerja in v teh koronavirus pogojih. V resnici je ravno nasprotno - to prepoved načrtovanega poroda na domu podpirajo!

 

Toda, če sem povsem iskrena, je takšen odziv slovenskih uradnih porodnih strokovnjakov kar nekako logičen in pričakovan. Večina jih namreč poroda na domu že pred epidemijo koronavirusa ni podpirala oziroma je nosečnice tako javno kot v svojih ambulantah pred njim svarila.

Češ, da je nevaren in da ženska s porodom na domu po nepotrebnem tvega tako svoje zdravje in življenje kot zdravje in življenje otroka.  

"Helena, pa kaj ga biksaš! Seveda je res, da je včasih večina žensk rojevala v domači spalnici, toda ali si pozabila, da so včasih tako ženske kot otroci med porodom umirali?! Prav po zaslugi varnega poroda v porodnišnici je danes smrtnost med in po porodu tako nizka," me poskuša prepričati prijateljica, ki si niti pod razno ne bi upala roditi doma. Ker nikoli ne veš, ali bo morda šlo kaj narobe. In če rodiš v porodnišnici, imaš medicinsko pomoč takoj pri roki.

Porodov na domu se torej več kot očitno ne bojijo samo porodni strokovnjaki uradne medicine, toda tudi večina žensk, ki na koncu za porod vendarle raje izberejo bolnišnično "bolj varno" okolje kot udobje in sproščenost doma.

 

Toda, glej ga zlomka - kaj pa vse tiste znanstvene študije, ki sem jih omenila na začetku bloga, ki potrjujejo, da je sodoben porod na domu (ki ga spremlja certificirana babica z vso potrebno strokovno opremo za porod in se mora odvijati le pol ure vožnje z avtomobilom stran od porodnišnice za primer zapleta pri porodu na domu) popolnoma enako varen kot porod v porodnišnici?!

Slovenk več kot očitno tudi mednarodne študije ne prepričajo. Kako le, ko pa slovensko uradno porodničarstvo na porode doma gleda kot na neke hipijevske eksperimente?

Globoko sem prepričana, da vzrok za izjemen odpor do poroda na domu ne tiči v ženskah, ki se v resnici vse bolj spogledujejo z idejo poroda na domu, temveč v pomanjkanju podpore uradnih porodnih strokovnjakov, ki več kot očitno ne zaupajo znanstvenim študijam, ki so jih naredili njihovi kolegi.

Jih je morda strah, da če bodo podprli porode na domu, da nobena ženska več ne bo hotela roditi pri njih v porodnišnici?

Morda pa sem vendarle preveč krivična do slovenskega porodničarstva in je njihov odziv le rezultat sodobnega popolnoma zgrešenega pogleda na porod, ki ga sodobna družba tretira kot bolezen, ne pa naravni proces, ki v večini primerov ne potrebuje pomoči medicine in porodničarja.

Ali pa smo si morda ta pretirano medikaliziran porod v porodnišničnem okolju zakuhale ženske same, ker smo popolnoma izgubile zaupanje v lastna ženska telesa? Pa še vse bi naredile, da bi porod čim manj bolel. Kot se vsakodnevno izogibamo številnim fizičnemu in psihičnemu zdravju koristnim opravilom samo zato, da je naše življenje bolj udobno in "praktično". 

 

Mogoče zares nima smisla iskati krivca za trenutno žalostno situacijo glede poroda na domu pri nas. Je pa prav, da preverimo, kaj odgovorni za slovenske porode lahko naredijo, da bodo tudi naše hčere in vnukinje lahko deležne varnih in čustveno podprtih porodov, po katerih ne bodo poškodovane in z občutki zlorabe, temveč opolnomočene kot ženske in na novo rojene mame ter telesno, čustveno in duhovno cele.   

Za dober začetek predlagam, da porode končno vrnemo nazaj babicam, ki že tisočletja skrbijo za zdravje nosečnic, porodnic in mamic z novorojenčki. V porodnišnicah in slovenskih domovih. Da se že končno začne tista številka pet - kolikor imamo pri nas samostojnih babic z dovoljenjem za opravljanje poroda na domu! - višati.

Zagotovo jih ni pet le zato, ker bi bilo med študenti babištva tako malo zanimanja za samostojno opravljanje poklica, ki jih je poklical. Konec koncev je tudi na slovenskem trgu vse več žensk, ki si želijo varen in strokoven porod na domu ter se po usposobljene babice zato odpravljajo čez mejo v Avstrijo in Italijo.

Menim, da je končno prišel čas, da vsaki ženski omogočimo, da se lahko zares svodobno odloči, v kakšnem okolju, s katerimi spremljevalci in kako želi doživeti ta za žensko eden najpomembnejših življenjskih dogodkov - porod otroka, ki se je toliko mesecev razvijal v njenem telesu.



 

helena primicHelena Primic je urednica portala Ringaraja.net, sicer pa samostojna novinarka in tekstopiska pri Besedula, sodelavka Familylab Slovenija in mama dveh hčera.

Kot filozofinjo in staro dušo jo bolj kot sodoben svet privlačijo arhetipi in mistika starih svetov, ki jih odkriva skozi psihologijo, mitologijo, šamanstvo in različne metode osebnostne rasti. Predvsem pa verjame, da smo vsa živa (in neživa) bitja povezana v Eno, zato vedno znova išče nove poti povezovanja in medsebojne ljubezni.

 

 

Mnenja blogerke ne izražajo nujno mnenja uredništva Ringaraja.net.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Pesmi o mami in za mamo
Mama je nekaj posebnega, je popolna in ena sama. Ko ne najdemo besed, kako bi se ji zahvalili za vse, kar nam je dala, z...
10
BLOG: Danes sem slaba mama
Slaba mama. Danes sem slaba mama. Zjutraj sem ti oblekla prvo stvar, ki mi je prišla pod roke, niti pogledala nisem ali ...
9
Smo za otrokove težave s spanjem krivi sta...
Nočno zbujanje otroka za nekatere družine pomeni resen problem. Še huje pa je, če otrok zvečer noče zaspati. To je za st...
8
BLOG: Od hiše do hiše, od vrat do vrat ...
Včasih se mi zdi, kot da je tudi pust postal instanten. Hitro po kostum v najbližjo trgovino, malo naokrog po sladkarije...
6



BLOG: Vsaj za dan žena bi mi lahko kupil š...
Vse to, po čemer ženske tako zelo hlepimo od svojih moških, si lahko in moramo dati tudi same. Tudi in še posebej na dan...
Pravice iz naslova krajšega delovnega časa
photo
Eden od staršev, ki neguje in varuje otroka do tretjega leta starosti, ima pravico delati krajši delovni čas, ki pa mora...