|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Bolečine - znak, da je treba prisluhniti telesu

Irena Lukančič mag. sci., 24.1.2010
Prisluhnite svojemu telesu, ko vas z bolečino opozarja, da je nekaj narobe.

image
/11


Potegniti ločnico med delom v službi, delom doma in prostim časom, je težko. Vsakodnevno hitro prehajanje na različna področja delovanja telo izčrpava. Posledica tega so slabo počutje, glavobol, težave s srcem in ožiljem.


Bolečine so neprijeten občutek in eden najpogostejših simptomov bolezni in poškodb. Z bolečinami nas telo največkrat opozori, da je z njim nekaj narobe. Bolečine so v določenih primerih celo koristne ali nujne za preživetje, izzovejo refleksen umik pred škodljivim dejavnikom (na primer vročo likalno ploščo).


Kadar bolečine trajajo kratek čas, jih imenujemo akutne. Te kratkotrajne bolečine imajo svoj biološki smisel. Opozarjajo nas na škodljivo delovanje v telesu ali v njegovi neposredni okolici in imajo varovalni učinek.


Kadar pa bolečine trajajo daljši čas, čeprav pravega vzroka ni več, jih imenujemo kronične. Takrat izgubijo svoj pravi smisel, pogosto se pridružijo še znaki depresivnosti, kar stanje samo še poslabša. Razvije se kronični bolečinski sindrom.


Vse bolečine, tako akutne kot kronične, je treba lajšati. Vedno več je dokazov, da nezdravljene ali slabo zdravljene bolečine organizmu škodijo. Načinov lajšanja bolečin je mnogo, na grobo jih razdelimo na lajšanje bolečin z zdravili in na lajšanje bolečin brez zdravil. Brez zdravil jih lahko lajšamo z različnimi masažami, obkladki (npr. hladen obkladek po padcih in udarcih), hipnozo, akupunkturo …


Katera so varna in učinkovita zdravila za lajšanje bolečin, ki so na voljo brez zdravniškega recepta?

Zdravila za lajšanje bolečin (analgetiki), ki so na voljo brez zdravniškega recepta v lekarnah, največkrat vsebujejo eno samo učinkovino (npr. paracetamol, ibuprofen, acetilsalicilno kislino, naproksen) ali kombinacijo več učinkovin v manjših odmerkih.


Paracetamol je verjetno najpogosteje uporabljeno zdravilo za lajšanje blagih in srednje hudih bolečin ter za zniževanje zvišane telesne temperature. Uporablja se lahko tako pri odraslih kot otrocih. Mehanizem paracetamolovega delovanja je precej drugačen od mehanizma delovanja drugih zdravil za lajšanje bolečin. V nasprotju z drugimi analgetiki ima manj neželenih učinkov, ne poškoduje želodčne sluznice in ima manj učinkov delovanja z drugimi zdravili. Za lajšanje bolečin ga lahko vzamejo tudi tisti, ki že jemljejo zdravila za zniževanje krvnega tlaka ali zmanjšanje vrednosti sladkorja v krvi.


V lekarnah so na voljo brez recepta tudi tablete za lajšanje bolečin, ki se brez uporabe tekočine in žvečenja v ustih hitro razpustijo. Imajo prijeten sadni okus in so preproste za uporabo. Tableto položimo na jezik in ta se v zelo kratkem času (15 sekund) razpusti v suspenzijo (tekočino) sadnega okusa. Tako lahko hitro in učinkovito lajšamo bolečine in znižujemo vročino.


Bolečinski slovarček

akuten – kratkotrajen in sorazmerno izrazit

analgetik – zdravilo s protibolečinskim delovanjem

antipiretik – zdravilo s protivročinskim delovanjem

kroničen – dolgotrajen


Članek je bil objavljen v reviji Otroci

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Ko partnerju ni do seksa: 5 najpogostejših...
Največkrat za to, da eden od partnerjev ali oba več ne čutita seksualne želje, ne tiči v tem, da je partner premalo priv...
16
Spomladanska utrujenost
Kaj je spomladanska utrujenost in kako jo najlažje premagate. Z malo dobre volje je vse mogoče.
12
Tudi tako lahko zanosite, čeprav tega nist...
Nosečnost vas lahko doleti tudi na načine, na katere niti pomislili niste, recimo z analnim spolnim odnosom, odnosom v v...
5
Kateri del dneva je najboljši za zanositev?
V katerih mesecih in urah dneva so najbolj na višku koncentracija sperme, skupno število spermijev in normalna morfologi...
5



Motnje menstrualnega ciklusa so precej pog...
Vsaka ženska obdobje pred menstruacijo in med njo doživlja drugače. Motnje menstrualnega ciklusa so različne in pogoste....
Kdaj je pravi čas, da naredite test nosečn...
Test nosečnosti lahko pokaže tudi nepravilen rezultat, če ga ne uporabimo pravilno. Kdaj je pravi čas, da ga opravimo - ...